Kedves Ládavadászok! (egy korábbi egyéb log, amit nem nagyon olvasnak el..)
Időnként "fellángol" a vita, hogy át kellene-e helyezni jelenlegi helyéről a ládát. Nos... nem lesz áthelyezve. A láda a Szépasszony-völgy tájegység területén van, a Mária-zarándoklat útvonala is ezen az úton halad el, még egyetlen embert sem támadtak meg, vagy zaklattak a kutyák. Tudomásul kell venni, hogy ez a láda a természetben van, ahol lehet vad, sár, urambocsá ramaty idő és nyakig sáros is lehetsz. De ezért is szeretjük! Magyarán előbb olvass és ne utólag kritizálj. Nem drive-in városi láda, hanem igen is meg kell járni az utat, hogy megleld. A láda nehézségi paramétereit áttekintem, módosítottam és ezek alapján döntse el mindenki, hogy megkeresi-e. Hangsúlyozom, nem kötelező! Valódi geocacherek úgy is megkeresik, nylonturistáknak pedig ajánlom a városnéző nyuszibuszt.
Egerben a vár falai tövében csakúgy, mint a belváros házai alatt, a Bazilika közelében, a város nyugati végében húzódó Szépasszony-völgyben és a Bükk közeli lankás lejtőkön mindenütt: pince pince mellett!!! Az egri borpincék hossza megközelíti a város utcáinak hosszúságát.
Itt járván egyébként is illik felkeresni a Szépasszony-völgy híres borospincéit. Mostantól a geocachingelőknek egy okkal több, hogy idelátogassanak. Egy hagyományos ládát helyeztünk el a völgy fölötti domb oldalába. A láda mellől szépen látszik Eger, valamint fölötte a Nagy-Eged (536 m) és a Várhegy (669 m).
Ha borozgatás után keresitek a cache-t, akkor adjatok a nehézséghez 2-t ;-)
A www.eger.hu weboldal alapján Petőfi Sándor írta az alábbi versikéket.
"Hol jó bort érzek, betérek;
Ne térnék hát Egerbe?
Ha ezt a várost elkerülném,
Az Isten is megverne."
"Itt benn ülök a melegben.
Környékez sok jóbarát,
Töltögetve poharamba
Egri bércek jó borát.
Jóbarátok, jó borocska - Kell-e más?
Kebleinkben a kedv egy-egy Óriás"
A régió leghíresebb bora az Egri Bikavér.
Hogy mikor készülhetett az első bikavér, nem tudni, de a legenda szerint a bor neve a török korból ered.
Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak - és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél.
A bor elkészítésének módját Eger Város Hegyközsége 1997-ben az úgynevezett "Bikavér Kódexbe" foglalta. A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az alapot a bor jellegét és színét meghatározó kadarka vagy a kékfrankos adja. A ajánlott fajták között szerepel még: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékoportó, pinot noir és blauburger. Közülük legalább három borának házasítása szükséges a bikavér előállításához. A bikavér borok nagy minőség esetén megkívánják a 2-3 éves fahordós érlelést, de ez ajánlott az egyéb, új kishordóban érlelt boroknál is.
Nem okozott nehézséget a láda elérése az alagúton keresztül. A láda rendben a helyén van, de törött a teteje. Voltunk már itt korábban is, most ismerkedünk egy újabb pincével. Köszönöm a rejtésbe fektetett munkádat!
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v4.5.2]
Sajnos nem a javasolt irányból mentem, így egy pincék közt vezető csapáson értem el a ládát. A láda maga egy egyszer-használatos életkiszállítós műanyag, aminek a teteje már most el volt repedve. Szerencsére esőtől védett helyen van, de kellene ide egy rendes doboz. Köszönhetően a szüret utáni tevékenységeknek a pincéknél hatalms embertömeg volt. Köszi a lehetőséget.