http://geocaching.hu/files/ghuplus/images/navigation.svgg:hu+ súgó (2.10.16 verzió, 2023.07.13)

Bevezetés (mire jó a g:hu+ alkalmazás?)Miről szól ez a súgó?

Androidos okostelefonra készített g:hu+ nevű alkalmazás használatáról találsz itt segítséget. 

Mire való a g:hu+ alkalmazás?

Elsőrendű célja: terepre való segédeszköz a geocaching.hu ládáinak kereséséhez, a megtalálások bejelentéséhez.
A fejlesztő arra törekedett, hogy a g:hu+ app, mint egy jó svájci bicska, tudjon minden olyan részfeladatot, ami a ládakeresés folyamán felmerül:
- ne kelljen egy halom papírlapon kinyomtatva a ládaleírásokat magaddal cipelni, ott lehet minden a zsebedben,
- az adataid legyenek aktuálisak, gyorsan, egyszerűen tudd frissíteni a korábban már letöltött ládák leírását/megtalálás jelentéseit/fotóit, stb.
- terepi utakat, turistautakat is tartalmazó térképen láthasd, hol vannak a ládák, a multiládák pontjai, a segédpontok (parkolók, elágazások, stb.)
- a térkép használata ne függjön attól, hogy a terepen épp van-e elfogadható sebességgel és stabilitással elérhető internet kapcsolat
- a láda közelébe érve iránytűs rávezetéssel találhasd meg a rejtekhelyet
- a láda megtaláláskor akár rögtön (ha van épp mobilnet), akár késleltetve be tudd jelenteni a megtalálást
- ha elakadtál a keresés során, egy gombnyomással felhívhasd a láda rejtőjét segítségért
- tudjál fotót készíteni, amit a progi automatikusan hozzáköt az aktuális ládához
- a megtalálás bejelentéshez (loghoz) egy gombnyomással be tudd küldeni az adott láda kapcsán készített fotóidat
- kapjál navigációs segítséget a láda/parkoló/stb. megközelítéséhez, akár egyszerű irányvektoros rávezetéssel (más szóval légvonalas navigálással),
  akár pedig komplett útvonaltervezéssel (autós/kerékpáros vagy gyalogos), és fordulóról fordulóra navigálással (akár hangutasítással is megtámogatva),
  és mindezt internet függőség nélkül


Mi köze van a g:hu+ alkalmazásnak a g:hu-hoz?

Ha még nem volt dolgod a g:hu alkalmazással (ez a g:hu+ elődje), akkor nyugodtan ugord át ezt a fejezetet.
Ha viszont használtál már valaha g:hu-t, akkor nem baj, ha tudod, hogy:
- a két alkalmazás, bár céljaiban hasonló, de technikailag független egymástól, így
- egymás mellé is telepíthetők, a g:hu+ használatba vételéhez nem kell törölni a régebbi g:hu-t.
- a g:hu+ egy külön program, saját adatttárolási struktúrával, és csak azt látja, amit ő töltött le (ládaleírás, logok, képek, stb.),
  de semmit nem lát abból, amit a g:hu töltött le magának (és ugyanez igaz fordítva is)
- a g:hu megy viszonylag régi android verziókon is (2.3-tól), addig a g:hu+ már csak 5.0-tól kezdve telepíthető
- a g:hu technikai alapjai annyira régiek, hogy a térképes funkciói a legújabb android verziókon (android 9-től) már nem tudnak megfelelően működni.

Lap teteje <-


Pár szó arról, mi van a motorháztető alatt

A g:hu+ alkalmazás számtalan jobbnál-jobb lehetőséget bocsát rendelkezésedre (geoládák adatainak elérhetősége, hozzáférés offline térképekhez, offline útvonaltervezés használata, hangnavigáció, iránytűs célravezetés, stb.)

Ezen lehetőségek egy része igazából "csak" közvetített szolgáltatás, vagyis az alkalmazás csak kényelmesen használható felületet biztosít hozzájuk.

- ládaadatok letöltése a kütyüre: ezek az adatok a geocaching.hu web-oldal adatbázisából jönnek.
  Már ha van élő internet kapcsolat (ez nem mindig és mindenhol adott, ezért érdemes az ilyen letöltést nem az utolsó pillanatra hagyni).
  No meg, ha épp nincs gond a web-oldalt kiszolgáló szerverrel (általában nem szokott vele gond lenni)

- ládatalálat bejelentése: az alkalmazás továbbítja az általad megadott adatokat (ládaazonosító, időpont, bejelentő azonosítója, általad beírt jelszó, stb.) a geocaching.hu szerverén működő ún. API felé.
A beküldött adatok kiértékelése, a megtalálás beadminisztrálása/vissazutasítása ennek az API-nak a feladata. Az alkalmazás az API által visszaküldött válaszból tudja meg, hogy sikerült-e a logolás, vgay ha nem, akkor mi volt az API kifogása, és ezeket az infókat továbbítja feléd.

- offline térképek letöltése a kütyüre: ez bizonyos térkép szolgáltatók szerveréről jön.
  Már ha van élő és gyors internetes kapcsolat, (ami nem mindig és mindenhol adott, így a térképletöltést is érdemes jó előre elintézni).
  No meg, ha nincs gond a térképszolgáltatónak a térkép letöltést kiszolgáló szerverével (itt már előfordulnak időnként gondok)

- útvonaltervezés: pontosan annyit tud, amennyit az openstreetmap.org adatbázisa tudott a tervezett útvonal környékéről az általad letöltött útvonaltervezési adatfile gyártásának időpontjában.
  Ha a térképről hiányzik egy út, vagy nem (úgy) egyirányú egy útszakasz, vagy pont tilos arra kanyarodni, amerre az elkészült útvonalterv ajánlja, stb. akkor választhatsz:
  -- szidod az alkalmazást, amitől a helyzet semmit nem fog javulni
  -- szapulod az app fejlesztőjét, amitől a helyzet pont ugyanúgy nem fog változni (mert nem ő tehet róla)
  -- átpártolsz másik ingyenes navigációt kínáló alkalmazásra (amelyik jó eséllyel ugyanabból a forrásból veszi az adatait, és ugyanúgy botlani fog)
  -- jelzed megfelelő fórumon, hogy milyen problémát tapasztaltál (így van esélyed rá, hogy valaki hozzáértő ezt észreveszi, és javítja a térképadatbázist a megfelelő helyen)
  -- vagy ha értesz hozzá, akkor te magad elvégzed a javítást, és legközöelebb örülsz, mikor arra jársz, hogy nem hiába dolgoztál :)

Lap teteje <-


Kapcsolattartás

A fejlesztő: bigmick, keresheted közvetlenül mailben, ha személyes gondod, kérdésed van a g:hu+ alkalmazással kapcsolatban.
Ha a mondandód közérdeklődésre is számot tarthat (mások is okulhatnak akár a tapaszatalataidból, akár az esetleges kérdéseidre kapott válaszokból),
akkor inkább az MGKE szoftverei fórum használata a javasolt eljárás.

Ha az offline térképek beszerzése netán akadozik, ne az alkalmazás fejlesztőjét szapuld, mert nem ő gyártja és kínálja a térképeket.
Ilyenkor érdemes az adott téképszolgáltatónak direktben jelezni, hogy probléma van a térképeinek az elérhetőségével, ne adj isten, a minőségével kapcsolatban.
A súgó Térképek oldalán találsz elérhetőségeket az alkalmazás által közvetített térképszolgáltatókhoz.

Hasonlóan, ha a kütyüdön nem működik az iránytűs célravezetés, akkor hiába szidod a fejlesztőt, ő nem fog tudni geomágneses szenzort varázsolni a kütyüdbe :(

Lap teteje <-

 

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]