geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

karcsi9641hozzászólásai | válasz erre | 2017.08.09 04:44:54 (75845)
Sopronban is van:
http://geocaching.hu/caches.geo?id=3724&show_logs=i#929154
Én újabban az ilyeneket lefotózom széttekerés helyett, és elküldöm a rejtőnek a képet, mert az öreg ujjaimmal képtelen vagyok normálisan visszarakni a "logcsíkot".
[előzmény: (75843) Strombus, 2017.08.08 22:31:49]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2017.08.08 22:31:49 (75843)
Egyetértek Ajtonnyal, szerintem is "rejtés típusa" lenne a helyes kifejezés.

És R.Gusztyval is, a rémséges nano a láda méretére utal, azért az egy hagyományos (valós), hisz kinyitható és ráadásul még (többnyire betelt) logfüzet is van benne, aminek a visszatekerése és visszatuszkolása általában több időbe telik, mint a láda megtalálása. Szerencsére még nem találkoztam .hu-s nano méretű ládával. Ti igen?
[előzmény: (75841) Ajtony, 2017.08.08 18:34:21]

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2017.08.08 18:34:21 (75841)
Hát arra akart a disszertáció kilyukadni, hogy ne értelmezzük azonosnak a "cache" és a "box" szavakat, ne legyen mindkettő "geoláda".
Vagyis azt javasolnám, hogy a ládalap fejlécében a mostani "geoláda típusa" helyett "rejtés típusa" szerepeljen. A
(--- Hasonlóan problematikus persze a gc.com gyakorlatában a "traditional" kifejezés, mert pl. egészen biztos, hogy a nanoláda ott sem volt kezdetektől. Ők meg a "real" helyett használják a "traditional"-t.)
[előzmény: (75837) Fazék, 2017.08.08 17:42:54]

Fazékhozzászólásai | válasz erre | 2017.08.08 17:42:54 (75837)
Elvesztettem a fonalat. Hová és milyen pontosabb megfogalmazást írjak?
[előzmény: (75834) Ajtony, 2017.08.08 17:00:47]

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2017.08.08 17:00:47 (75834)
A) Van ellentmondás. Ha a "hagyományos" láda és a "hagyományos" rejtést tartalmazó virtuális annyira magától értetődően ugyanaz, akkor miért van az egyik pontban részletezve, a másikban nem?
B) A félreértések oka a nyelvhasználat, ami igazi csemege lenne "Diánakérdez" reménybeli Játékostársunknak. Ugyanis a "geoláda"-nak ma kétféle jelentése van. Egyik a magától értetődő, ez egy VALÓS doboz, amiben van hely logfüzetnek. A másik jelentése tulajdonképpen "keresési feladat"-ot jelent. A ládalapok fejlécében szerepel a "láda típusa" rovat: "hagyományos" vagy "virtuális" vagy "multi". A "hagyományos láda" itt tulajdonképpen egypontos rejtést jelent, egy db valós ládát. A virtuálishoz részletes kifejtés tartozik: ennyi és ennyi "hagyományos" és ennyi és ennyi "virtuális". A "multi láda" összetett kifejezésben a "láda" szó nem egy bizonyos ládára utal, hanem a rejtés összetett voltára. A virtuális láda kifejtésénél (pl. 1H + 3V) a "hagyományos" szó tulajdonképpen "VALÓS"-t jelent, a multi rejtési módhoz tartozó egy vagy több valós ládát.
Ha a kézzelfogható dobozt az eddigi nyelvhasználat szerint nem valósnak nevezzük, hanem továbbra is hagyományosnak (ekkor persze a nanoládát eleve kizárhatjuk mint rejtési módot, amit én nem sajnálnék), akkor talán egyértelműbb lenne: A rejtés típusa (a geoláda típusa helyett): hagyományos, virtuális vagy multi.
---
Lehet, hogy nincs szükség ilyen finom distinkcióra, de ha már újra csináljuk az alkotmányt, egy fél perc gondolkodást talán megér. A g.com játéktéren a különbségtétel magától értetődő: senki nem keveri össze a "cache"-t a "box"-szal.
[előzmény: (75826) Fazék, 2017.08.07 19:11:42]

Fazékhozzászólásai | válasz erre | 2017.08.07 19:11:42 (75826)
1. Én nem érzek ellentmondást, ha a multiban legalább egy hagyományos pont van, akkor az már nem számít virtuálisnak. A lényeg: elsőre nem rejthet virtuálist vagy csak virtuális pontokból álló multit.
2. Itt is, meg máshol is az életszerűségre törekedjünk:
- egy intézményi tulajdonostól jogos elvárás a "pöcsétes" papír, mert a gyorsan cserélődő következő ügyvezető / igazgató / elnök honnan is tudná máskülönben.
- ha magánszemély a tulajdonos, akkor nyilván elég az erős kézfogás, persze nevet, dátumot ilyenkor is írjatok a ládaleírásba, hogy legyen mire hivatkozni
Pontosítom a szabályzatban.
[előzmény: (75825) Ajtony, 2017.08.07 18:15:24]

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2017.08.07 18:15:24 (75825)
Belepislantottam a Szabályzatba, és nem jövök a régi vesszőparipáimmal elő, inkább csak néhány gondolat, hol lenne esetleg érdemes pontosítani.
1. Az ellentmondást fel kellene oldani két bekezdés között. Az első geoláda telepítésnél hagyományost követel: "Az első geoláda telepítésekor... Elsőre mindenképpen hagyományos ládát kell rejteni."
A virtuális láda bekezdésnél viszont megenged hagyományos ponttal is rendelkező multit:
"Ez azt jelenti, hogy először legalább egy hagyományost, vagy olyan multit kell telepíteni, amelyik legalább egy hagyományos pontot tartalmaz, ahhoz, hogy egy virtuálist, vagy egy - kizárólagosan virtuálisakból összeállított multit - elfogadjon a weboldal, illetve a moderátori team."

2. Ezen a ponton enyhítést javasolnék: "Ha a geoládát magánterületen szeretné valaki elhelyezni, akkor írásbeli engedélyt kell kérni a terület tulajdonosától, amelyben leírja, hogy a keresők mlilyen feltételekkel léphetnek be, és ezt jelezni kell a ládaoldalon." Én magam, ha magánterületemre akarna valaki rejteni, szívesen megengedném, de ha ezt írásban kérné tőlem, elküldeném a halál... izé... kaszájára. Olyan alaknak néz engem, hogy visszavonom a szavam? Vagy ellenkezőleg, onnantól a Keresők viselkedhetnek bárhogy, tűrnöm kell, vagy két tanúval kell közjegyzőnél igazolnom, hogy a Kereső nem tartotta be a kikötéseimet, és az írásbeli engedéllyel Strassbourgig mehet a körmönfont Rejtő? Tudom, hogy nem erről van szó, de felmerülhet a tulajban, főleg aki irtózik a hivatalosditól. Más kérdés, hogy a Rejtőnek meg kell egyeznie a tulajjal, akkor nem fordulhatnak elő olyan kellemetlen viták a bárdolatlan tulajdonossal, mint pl. egy zalai tavi láda régebbi rejtésénél.
[előzmény: (75823) Fazék, 2017.08.07 16:51:23]

Fazékhozzászólásai | válasz erre | 2017.08.07 16:51:23 (75823)
Geocaching Szabályzat 1.0

Az Egyesületünk működését, a geoládarejtést és -keresést eddig is sok szabály és leírás keretezte, de nem volt egyetlen dokumentum, ami mindezt összefoglalta volna. Ez változik most. Az egyesületi tagok aktív közreműködésével, Tapiapi tagtársunk összeállította a Geocaching Szabályzatot. Ezt a Szabályzatot minden új regisztrálónak és régi játékosnak is el kell majd fogadnia; ebben sok meglepetés nincs, talán csak annyi, hogy eddig ilyenünk még nem volt. A szabályzat elfogadása alapvető változást nem fog hozni az eddig megszokott játékban és folyamatokban, ez inkább csak biztosíték az Egyesület számára az esetleges jövőbeni viták és jogesemények megelőzésére.

A szabályzat egységesítése közben az Elnökség és a tagtársak a zárt tagi fórumon számos pontosító, finomító javaslatot fogalmaztak meg, így kisebb újdonságok is találhatóak a végleges Szabályzatban. A fontosabb változások:
- Az egyesületünk 2004-es alapításakor megfogalmazott egyik célja az volt, hogy "megismertesse a társadalommal a geocaching lényegét,.. ". Ezt a célt elég jól elértük, ezért a szabályzat bevezetőjében új célt, új küldetést fogalmaztunk meg: "Az Egyesület tevékenységének elsődleges célja, hogy a ládakeresők minél több, jó állapotú, karbantartott geoládát kereshessenek." Az Elnökség a jövőben elsősorban akkor fog intézkedni, ha ez a cél veszélybe kerül.
- Bekerült a szabályzatba, hogy ha a ládagazda nem érhető el (nem válaszol) a saját maga által megadott telefonszámon és e-mail címen, akkor a ládái adoptálhatóak.
- Az Elnökség továbbra sem keresi aktívan a szabályok - akár vétlen, akár tudatos - megszegőit, de ahol a ládakeresési élmény komolyan csorbul (pl. beteg geoláda) ott szankcionálni fog (pl. adoptálás).
- Akkor is beteg (betegre állítható) a láda, ha a ládaoldali leírás lényegesen elavult vagy félrevezető.
- A 24 órában kereshető / nem kereshető, kell / nem kell pótjelszó kérdése volt talán az egyetlen, ahol nem jutottunk látható konszenzusra, így a szabályzatba az került bele, hogy a moderátorok felmentést adhatnak a 24 órás elérhetőség és - ha nem fizetős - akkor a kötelező pótjelszó alól is. BigMick tagtársunk frappáns megfogalmazásában: "A láda lehetőleg 0-24-ben kereshető legyen, a hely ismeretében a moderátorok adhatnak ez alól kivételt, ládaoldalon jelezni a korlátokat és csak a fizetősöknél kötelező a pótjelszó". Ez a kérdéskör sok vihart kavart, ezért megkönnyítjük, ha valaki kifejezetten nem akarja megkeresni ezentúl pl. az "elkérős" ládákat. A ládaoldali attribútumok közé bekerül 3 új: "Kereshető minden évszakban", "Kereshető 24 órában", "A látnivalóért fizetni kell".
- Az új, kezdő vagy simán csak tapasztalatlan játékosok támogatására Önkéntes jelentkezéssel mentori rendszert is bevezetünk.

A szabályzatot itt találod: http://www.geocaching.hu/documents.geo?htmldoc=szabalyzat

Köszönöm aktív tagtársaink véleményét és javaslatait. Mindenkinek további geoládákban gazdag nyarat kívánok!

Fazék


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.