geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2019.03.09 00:29:33 (34407)
"Mitől veszélyes egy villanyoszlop? Attól, hogy a nevében szerepel a villany szó? Vagy az emberi tudatlanságtól?" Én tudom, hogy igazad van, mert ugyan nem vagyok villanyszerelő, de olyan cégnél dolgozom, amely a villanyoszlopok reklám célú felhasználására jogosult. Kollégáim arról is kaptak "kiképzést", hogy mely villanyoszlopok "ártalmatlanok", ezekre szerelhetünk táblát és melyeket kell elkerülni. A táblaszerelés magassága 3,5 méternél kezdődik, és akár 5-6 méteren is lehet a tábla teteje és még ott sem veszélyes. De azért tartom mégis nagyon veszélyesnek a szóban forgó rejtést (akár Fairy, akár egy megtaláló tette olyan magasra), mert ezzel olyan példát mutatunk fiatal - akár gyermekkorú - kessereknek és a közelben nézelődő "mugli" gyerekeknek, ami mégis veszélyessé teszi. Mert ő csak azt látja, hogy a "bácsi" vagy "néni" felmászik, akkor én is kipróbálom, mert jó heccnek tűnik. De ő majd magasabbra mászik, meg nem csak arra az oszlopra, hanem talál majd közép és nagy feszültségű oszlopot is, meg villamosított vasútvonal mellett lévő oszlopot is. Nem fogja mérlegelni, hogy az miben különbözik attól, amire a múlt héten megfigyelt kesser felmászott. Tehát végső soron az emberi tudatlanság az, ami veszélyessé teszi ezt a rejtést. És ez különbözteti meg jelentősen azt a rejtést, ami a villanyoszlop aljába kerül attól, ami a villanyoszlopra kerül olyan magasra, amit már csak mászva lehet elérni.

És ha megtörténik a baj és a szálak elvezetnek a geocachinghez, akkor végső soron az Egyesületet és a rejtőt fogják vegzálni. És persze lehet azzal védekezni, hogy mindenkinek van józan esze, (meg szülője), meg hogy senki nem buzdított mást a villanyoszlop mászásra, meg hogy nem kötelező minden ládát megkeresni... stb..., de ez akkor sem vetne jó fényt "ránk"! Véleményem szerint a GCFAL és társainál azért veszélyesebb ez, mert itt jóval több lehet a mugli nézelődő, míg a természeti képződmények megmászására "buzdító" rejtések sokkal kevéssé látogatottak.

Ez persze csak az én véleményem, de talán közel jár az igazsághoz.
[előzmény: (34406) Yoss, 2019.03.08 23:14:37]

Yosshozzászólásai | válasz erre | 2019.03.08 23:14:37 (34406)
Szerintem nem felesleges. Ugyanis ha egy villanyoszlop nem tud megrázni (ez egyébként is csak váltóáram esetén lehetséges, bár ebben az esetben valóban erről beszélünk) akkor miben nyilvánul meg a rejtés veszélyessége? Ha bárminek köze van az elektromossághoz, akkor az már veszélyes? Mitől veszélyes egy villanyoszlop? Attól, hogy a nevében szerepel a villany szó? Vagy az emberi tudatlanságtól? Vagy mégis mi az, ami konkrét veszélyt jelent már önmagában? Az hogy Fairy rejtette? Bárki, aki ért egy kicsit is a villamossághoz, tudja hogy ebben a konkrét esetben nincs reális veszélye semmiféle áramütésnek. Ti itt ketten - Strombus és Péter60 - tendenciózus módon támadjátok Fairyt és a rejtéseit. Strombus rápróbált az én rejtésemre is Ócsán aztán ott sírdogált a logban, hogy az lett volna a 2000-ik találata, de hát sajnos nem volt helyén a láda. Az a láda, amiért egyébként már jó ideje vegzált, hogy nincs ott. De mindez nem tudta megakadályozni a 2K találattól, mert sikerült neki megszereznie valakitől a jelszót, így aztán sikeresen belogolta azt a ládát, ami számára meglepő módon nem volt a helyén, de mégis meglett neki a találat. Ugyanezt elkövette egyidőben a .com-on is, ott még jelölte is a reviewernek, hogy törölje, vagy legalábbis jelölje törlésre, noha ott is bejelölte megtaláltamnak. Azért ehhez gyomor kell sztem... Ha elkéri tőlem a jelszót simán megadom, de neki ez nem volt elég, meg sem próbálta. Szóval ti itt ketten baromira nem vagytok hitelesek. Vergődtök Fairy miatt, hogy hogyan fogja karbantartani a ládáit, de ez nem tart vissza benneteket attól, hogy Albániába rejtsetek, ami még Pécstől is 700km. Minimum. Az pedig több, mint Magyarország átlója! Az nem gond. Szánalom az igyekezetek, sajnos ez a véleményem. És nem, nem Fairy-t védem, sok dologban én sem értek egyet vele, viszont ti itt azt gondoljátok, hogy bárkinek ti megmondhatjátok a tutit, ha meg nem sikerül, akkor jönnek az olyan sivalkodások, mint pl itt is. Csöndben megjegyzem, hogy az adott láda is megtalálásra került mindkettőtök által. Nem féltetek? Komolyan semmi rinya nem volt, hogy agyoncsap az ÁRAM?? És tényleg felmentetek mind a ketten? Mert Péter60 még feljebb is mászott mint kéne, demonstrálandó hogy milyen komoly veszélynek teszi ki magát, de Strombus is leküzdötte a magasságot? Mert hát mindketten jegyeztétek a találatot?! Viszont róla nincs fotó. Akkor meg sem történt??
[előzmény: (34402) Péter60, 2019.03.08 18:24:19]

Péter60hozzászólásai | válasz erre | 2019.03.08 18:24:19 (34402)
Teljesen felesleges arról értekezni, hogy mikor, hol, és mennyire ráz egy villanyoszlop.
Szerintem elvi kérdés, hogy nem ösztönzünk senkit a felmászásra. 10 éve játszom, és érdekes módon még soha nem találkoztam ilyen esettel, eddig minden rejtőnek volt annyi józan belátása, hogy ne tegyen ilyet.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]