FAQ

Előzmények

Mizo6869hozzászólásai | válasz erre | 2021.12.26 19:32:32 (38264)
Én teljes mértékben Strombussal értek egyet. Ha egyszer moderátor leszek, nem szivesen támogatnék olyan külföldi ládát, aminek nincs magyar vonatkozása, különösen akkor, ha a rejtő nem tudja rendszeresen karban tartani.
[előzmény: (38263) Strombus, 2021.12.26 19:01:59]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2021.12.26 19:01:59 (38263)
Pár ezer megtalálás, 50 rejtés és sok-sok ládapótlás, ládakarbantartás tapasztalatával, a tervezett rejtés leírását olvasva, a fényképeket látva az embernek már van valami fogalma arról, hogy egy rejtés vélhetően időtálló lesz-e vagy sem.

Külföldi rejtésekkel a nehézkes karbantartás mellett az is a gond, hogy a rejtő többnyire egyszer jár ott, nincs helyismerete, nincs ideje jól megfigyelnie a környéket, nem ismeri az itthonitól sokszor jelentősen eltérő időjárási viszonyokat, a mugli forgalmat. Példa erre a GC3CIM, amit március elején rejtett a rejtő, így nem tudhatta azt, hogy szezonban sok ezer turista jár ezen az úton és a közelben ez az egyetlen egy fedezéket nyújtó szikla, így mindenki itt áll meg szükségét végezni. Vagy sok magashegyi, ronggyá ázott láda, aminek a nyáron kiránduló rejtője el sem tudja képzelni, hogy télen hónapokig méteres hó alatt szunnyad a láda.
[előzmény: (38261) Strombus, 2021.12.26 16:33:08]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2021.12.26 16:33:08 (38261)
"Ha van valaki aki hajlandó legalább egyszer elmenni ilyen messzire, rákölteni a szokásost (láda, tartalma, esetleg rejtek), akkor ha már egy ember megtalálta már jobban járt a játék, mintha ki sem lett volna rakva. Miért rosszabb az, hogy egy darabig van, aztán talán nincs meg egy láda, mintha soha nem lett volna?"

Ezzel egyáltalán nem értek egyet. A játék egyik alaptétele, hogy olyan körültekintéssel rejtsünk el egy ládát, hogy az ott marad az idők végezetéig. Vagy legalábbis elég sokáig. Ezért kell alaposan, kellő helyismerettel rejteket választani, ezért szükséges jó minőségű doboz és ezért szükséges karbantartás.
Ha a Te értékrended szerint nézzük, akkor nem is értem, miért nem engedünk át itthon is ilyen ládákat. :-( Egy ember megtalálta, utána eltűnt a rosszul rejtett láda, annyi baj legyen az az egy ember örült.
Nem megtalálni egy ládát általában sokkal több időbe telik, mint megtalálni. Külföldön sokszor még drágább az ember ideje, mint itthon, mert többnyire vagy munkaügyben siet, vagy ott vannak az egy idő múlva nyűgössé váló családtagok, akik a nyaralást nem (eltűnt) műanyag dobozok utáni kajtatással szeretnék tölteni. Ez az egyik oka annak is, hogy a hosszú túrákat igénylő külföldi ládákat sokkal kevesebben keresik fel. Nem minden házastárs tolerálja, hogy a kesser családtag egy-egy napra eltűnik, míg ő magára marad a gyerekekkel családi nyaralás címszó alatt.

Ha valaki külföldön akar ládázni, arra ott a .com. Nem látom létjogosulságát annak, hogy támogassuk egy magyar turista által elpottyantott külföldi láda megjelenését, sokszor pár méterre egy már meglévő, helyi játékos .com-os ládájától vagy egy tizedrangú helyszínen, aminek legfőbb nevezetessége csak az, hogy ott járt (jobb esetben nyaralt) az illető.
Nagyon sajnálom, hogy megváltozott az a régi szabály, hogy külföldre csak magyar vonatkozású helyre szabad hu-s ládát rejteni. Ennek volt értelme, hisz egy helybéli nyilván nem abból a szemszögből mutatja be az adott helyszínt, ahogy mi tesszük. Ez a magánvéleményem. Moderátorként meghajoltam a köz akarata előtt, ha külföldi, hát külföldi, és azt vizsgáltam, ugyanúgy, ahogy a magyarországiaknál, hogy ládaérdemes-e a helyszín, életképesnek tűnik-e a rejtek és van-e legalább szándék, elképzelés a rejtői karbantartásra.
[előzmény: (38249) emiGrant, 2021.12.21 21:45:19]

emiGranthozzászólásai | válasz erre | 2021.12.21 21:45:19 (38249)
Nagyon érdekes téma ez a "kell-e vagy nem engedni, hogy nagyon messzire valaki rejtsen?" A leggyakoribb ok a "nem mehet"-re a moderátoroknál az az, hogy nagyon nehéz, vagy majdnem lehetetlen rendesen karbantartani. Ez tuti biztos, hogy igaz, még akkor is ha valaki elég gyakran jár arrafelé, mert vannak ládák amelyeket viszonylag gyakran kell javítani/pótolni, és azért külföldre ilyen gyakran nagyon kevesen járnak.
Ugyanakkor, szerintem ez egy teljesen értelmetlen érvelés. Ha van valaki aki hajlandó legalább egyszer elmenni ilyen messzire, rákölteni a szokásost (láda, tartalma, esetleg rejtek), akkor ha már egy ember megtalálta már jobban járt a játék, mintha ki sem lett volna rakva. Miért rosszabb az, hogy egy darabig van, aztán talán nincs meg egy láda, mintha soha nem lett volna?

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]