FAQ
1189. Mihályi Dőry-kastély v2.0 (GCmiha)

ilyen volt valaha

ilyen volt valaha

így néz ki fentről

így néz ki fentről

oldalról, az egyik sarokbástyával

oldalról, az egyik sarokbástyával

tornyocska

tornyocska

főbejárati homlokzat

főbejárati homlokzat

parkrészlet a Kis-Rábával

parkrészlet a Kis-Rábával

az óriásplatán

az óriásplatán

2018.01 állapot: siralmas

2018.01 állapot: siralmas

2018.01

2018.01
Szélesség N 47° 30,851'
Hosszúság E 17° 5,726'
Magasság: 155 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.05.24 19:30
Megjelenés időpontja: 2005.05.26 19:20
Utolsó lényeges változás: 2018.01.25 18:18
Utolsó változás: 2018.01.25 22:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: NZs
Ládagazda: NZs
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 483 + 2 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A kastély parkját zárva tartják, bejutni hétköznapokon 8-16-ig lehet. Az út túloldalán, a Faluházban lehet kulcsot/beengedést kérni.
A szent koronát rejtő fűzfa helyén álló emlékoszlop: N47 30.869' E17 05.727'. Jelszó az oszlopon olvasható szöveg nyolcadik szava (a névelő is szó!)
Hagyományos műanyag konyhai doboz egy fa földszinti üregében: N47 30.851 E17 05.726
Vésztartalék mikroláda1: N47 30.898' E17 05.633' filmesdoboz egy fa tövében.
Vésztartalék mikroláda2: a fától pár méterre, a kőkerítés túloldalán, talajszinten, repkénnyel fedve.
Mind a 4 helyen ugyanaz a jelszó van!Ezúttal a Mihályiban található Dőry-kastélyt és szép parkját szeretném figyelmetekbe ajánlani. Autóval, kerékpárral Győr felől érkezve a 85-ös úton, Farád községben tábla jelzi a letérést balra, Mihályi és Gyóró felé, Sopron irányából pedig Kapuvárról a legegyszerűbb megközelíteni.

Mihályi falu ősrégi település, melyet 1198-ban a Csák nemzetség Kisfaludy ágának megalapítója, II. Ugrin győri püspök kapott a királytól érdemeinek elismeréseként. Testvére, I. Miklós 1237-ben Izsák elsőszülött fiának adta el, és ezután is e család leszármazottainak birtoka volt évszázadokon át. A XV. század végén örökösödési szerződés útján a Vas megyei Ládonyiak szerezték meg. Egy 1470 körüli oklevél szerint a Mihályi és később a Ládonyi család a mai kastély helyén, egy fából épült udvarházban élt, melyet a XVI. század elején Ládonyi Miklós téglaépületre építtetett át. Fia, Ládonyi Demeter emeltette ezután azt a kastélyt, amelyet 1567-ben "castellum"-nak neveztek. Az 1652. évi leírás szerint a várkastély négy saroktornyos épülettömbjének keleti oldalán emeletes lakóépület állt, a földszinten boltozott kapualjjal. A földszinti épületrészben különböző gazdasági helyiségek, az emeleten pedig lakószobák helyezkedtek el. Ezek előtt, az udvar felől feltehetően fából készített kétszintes folyosó húzódott. A várkastélyt a Kis-Rába vizével feltöltött árok övezte. A török elleni harcokban nem szereplő várkastély 1704-ben és 1709-ben is leégett. Az elhanyagolt és romos épületeket feltehetően a XVIII. század elején a Nicky család állíttatta helyre. Ekkor a keleti oldal két saroktornyát lebontották, és a ma is látható főhomlokzati részt alakították ki. A kastélyt 1860-ban Dőry Miklós vette meg, és alakíttatta át romantikus stílusban. A rendkívül elhanyagolt állapotban levő kastélyt 1969-1974 között Koppány Tibor építész tervei szerint az OMF állíttatta helyre. Két kerek saroktornya és egyik csúcsíves kapuja még eredeti, gótikus formájában látható.
Az 1500-as évek második felében alakították ki a kastélyt övező parkot. A 2 hektáros, védett parkot a Kis-Rába szeli ketté, amely vizével valaha a várárkot táplálta. A terület nem túl nagy, de egy sétát talán megér!


A monda szerint 1440 nyarán Erzsébet királyné I. Ulászló elől menekülve Mihályi kastélyában szállt meg, és a Visegrádról elrabolt koronát egy odvas fűzfába rejtette el. Ennek a korabeli "rejtésnek" helyén ma emlékoszlop áll a kastély udvarában, hiszen a fa már rég nincs meg. Pedig milyen stílszerű rejtekhely lehetett volna... :-) Az emlékoszlop koordinátái:  N 47° 30,869' E 17° 5,727' 134 m [GCmiha+emlekoszlop] A jelszó itt is megtalálható: az oszlopon olvasható szöveg nyolcadik szava (a névelő is szó!)
Az épület 2006-ban került a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz. Kutatása lezárult, felújítása megkezdődött, de nem fejeződött be. Forráshiány miatt az épületet 2011. márciusában a KÖH átadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek. A Nemzeti Vagyonkezelő átadta az üzemeltetési jogot a mihályi önkormányzatnak, ezzel megoldódni látszik a kastélypark gondozása. Magának az épületnek a sorsa azonban továbbra sem kielégítő, a magas felújítási költségeket a falu nem tudja állni, az államtól pedig nem kapnak pénzt rá. Így sajnos továbbra is pusztul. Szomorú, hogy nem csak kulturális örökségünk enyészik el így, hanem egy hasznos célt szolgáló épület sem üzemelhet...
Az épület a felújítás miatt sajnos nem látogatható. A kapu - így a park is - általában ZÁRVA van! A parkba való bejutás az Önkormányzat részéről engedélyezett, a főút túloldalán levő Faluházból  N 47° 30,900' E 17° 5,672' 139 m [GCmiha+Faluhaz] lehet kulcsot/beengedést kérni. Előzetesen érdemes érdeklődni munkanapokon 8-16 óráig a Faluház hivatalos telefonján: 30/621-9762.
Az elmúlt 13 év alatt sajnos sokat romlott a helyzet a parkban. Minden az enyészeté, a kerítés is sok helyen hiányos, a két híd erősen korhadt, életveszélyes rámenni! A hagyományos konyhai dobozt új helyen, egy fa földszinti üregébe helyeztem el. Jól látható helyen van, ezért kérlek vigyázz a logoláskor!

Érdemes megnézni a közeli óvoda udvarán álló, a helyiek szerint több száz éves platánfát is. Koordinátái:  N 47° 30,908' E 17° 5,607' 128 m [GCmiha+platanfa] A kerítés kapuja nyitva van, felül a kallantyú tartja. Be szabad menni, nekünk is ajánlották, hogy nyugodtan nézzük meg.

Vésztartalékként elhelyeztem egy mikroládát a közelben, benne a kívülről olvasható jelszóval. Koordinátái:  N 47° 30,898' E 17° 5,633' 136 m [GCmiha+1mikro] Fa tövében keresd a filmesdobozt. NE NYISD KI!
Elhelyeztem egy másik mikroládát is az eddigi vésztartalék helyétől pár méterrel tovább, a kőkerítés túloldalán, a kerítés végéhez közel, talajszinten, repkénnyel fedve. Filmes doboz, benne laminált lapocskán a jelszó.
Kérlek Benneteket, hogy a dobozka elővétele és a visszarejtése előtt is jól nézzetek körül, nem figyel-e valaki! A víz túloldalán is van mozgás!

Ajánlott linkek:
Infók a faluról: Mihályi község honlapja.
A kastély honlapja.
Blog a kastély felújításáról.
www.varak.hu
"Idén kinyit a kastély" címmel a Kisalföld című napilapban 2005.10.31-én megjelent cikk.
"A Mihályi fűzfa odva" címmel szintén a Kisalföld-ben 2007.07.07-én megjelent cikk.


Ládatörténelem:


2005.10.10.:
Többek jelzése után, hogy minden kaput zárva találtak, felvettem a kapcsolatot az üzemeltetővel e-mailben. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy 2005.09.30-tól már nem az a cég üzemelteti, aki eddig. A hotel átmenetileg zárva tart. A megadott telefonszámot nem veszik fel, így a "meddig"-ről további infót (egyelőre) nem tudtam szerezni. A láda ezért sajnos "beteg".

2006.02.03.:
A mai napon a község polgármesterével telefonon beszéltem, aki biztosított, hogy 2006 nyár elejére a kastély körüli dolgok rendeződnek, először az éttermi rész, majd a szálloda is újraindul. Addig is türelem...

2006.03.16.:
Zsézsé logja után - mivel az egybevág a fenti infókkal - "próbaidőre" kereshetőre állítottam a ládát.

2006.11. hó:
Az utóbbi megtalálók információi szerint a helyszínen régészeti feltárások folynak. A park (és az oszlop) a gondnok segítségével elvileg megtekinthető.

2007.07. hó:
A kastély jelenleg felújítás alatt áll, de látogatható hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, más időpontban bejelentkezéssel. A 96/599-216-os telefonszámon lehet érdeklődni! Belépődíj nincs. A kapu - így a park is - hétvégén ZÁRVA van! Anélkül pedig az egész csak pontvadászat lenne...

2008.06.17.:
A virtuális láda átalakult hagyományossá, de megmaradt a korábbi virtuális jelszó-lelőhely is, valamint elhelyeztem a közelben egy vésztartalék mikroládát. Így mindenki kedve szerint kereshet...

2010.03.04.:
Több kritika is érte a ládát a kastély folyamatos zárva tartása miatt. Ismét felvettem a kapcsolatot Natáliával, aki érdeklődésemre a következőket írta:
"...Sajnos 2009. júliusa óta egyedül vagyok a kastélyban. Munkatársaim hiányában nem tudom garantálni, hogy a megadott látogatási időben valóban be is tudjanak jönni. Sokszor kell eltávoznom valamilyen ügyben a kastélyból, s ilyenkor be kell zárni a kaput. Azt viszont előre nem lehet megmondani, mikor megyek el. Az egyedüli megoldás szerintem, ha az illető biztosan tudja, hogy jönni fog, hívjon fel telefonon! Mást nem tudok javasolni. Sajnos a KÖH úgy döntött, átadja a kastélyt másnak, amaz meg még nem vette át, ezért jelenleg senki nem érzi igazán magáénak a sorsunkat. A gondnokokat elküldték, így a park gondozása is abbamaradt. Azt hiszem, ezt észre is vette, aki látta...
...Elnézést a kellemetlenségekért, higgyék el, én is szenvedek ettől a helyzettől. Egyébként minden elérhetőségem a régi, keressenek nyugodtan.
Üdvözlettel: Kovács Natália, Mihályi, Dőry-kastély."

A kastély sajnos évek óta mostoha sorsot él meg, viszont érdemes látni! Egy telefont szerintem megér a dolog. Akinek nem, még mindig kutathat a mikroláda után. Reménykedjünk egy szebb jövőben...

2010.10.03:
A következő levelet kaptam Natáliától, a kastély korábbi gondnokától:
"Szokásomhoz híven, ismét egy kis fáziskéséssel közölném Önnel és minden kedves kesserrel, hogy a mihályi kastély ügyében már ne engem keressenek. Bár az épülettel kapcsolatos kérdésekre továbbra is szívesen válaszolok. Az történt, hogy a KÖH miután átadta a kastély vagyonkezelését a MNV Zrt-nek, a továbbiakban már nem tudnak engem ott foglalkoztatni. Az épület felügyeletét és a park gondozását a Mihályi önkormányzat emberei végzik. Felújítása és hasznosítása továbbra sem megoldott. A jó hír talán, hogy elég gyakran van mostanában nyitva a kapu, be lehet menni, nem őrzik biztonsági őrrel. De ha mégis zárt ajtókra találnának, az önkormányzatot kellene ez ügyben keresni. Kérem, mielőbb tudassa a többi játékossal, hogy kapunyitásért már ne hívjanak engem.
Szép napot Önnek, tisztelettel:
Kovács Natália, Mihályi"


2017.08.07:
A láda betegre állítása után ma felvettem a kapcsolatot a polgármester úrral a láda további sorsát eldöntendő. Augusztus 20 után, a szabadságolásokat követően egy személyes találkozón próbálunk megoldást találni. Annyit mondott, hogy lesz lehetőség a láda elhelyezésére. Addig is türelmet kérek.

2018.01.25:
A mai napon sikerült személyesen találkozni Mihályi község polgármesterével, Csitei Gábor úrral. Elmondta, hogy a kastély és a park felújítására, rendbetételére sajnos továbbra sincs pénz, ezért a kapu zárva marad. A parkba való bejutás az Önkormányzat részéről engedélyezett, a főút túloldalán levő Faluházból lehet kulcsot/beengedést kérni - én is így jutottam be.
Az elmúlt 13 év alatt sajnos nagyon sokat romlott a helyzet. Minden az enyészeté, a kerítés is sok helyen hiányos, a két híd erősen korhadt, életveszélyes rámenni! Új helyen pótoltam a hagyományos ládát egy fa földszinti üregében, valamint elhelyeztem egy újabb mikroládát az eddigi vésztartalék helyétől pár méterrel tovább, a kőkerítés túloldalán, a kerítés végéhez közel, talajszinten, repkénnyel fedve.
Immár négy helyen található meg a jelszó - remélem, valamelyik csak sikerül! ;-)

Állapot: kereshető

KRW értékelés (333 db): környezet: 4.21 rejtés: 3.79 web: 4.41 átlag: 4.13

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


VaVi 2022.09.11 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

20220911_14131720220911_141737
20220911_14181320220911_142006
20220911_14210420220911_142712
Esztike90 2022.08.31 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Eszti és Gábor! ☺️ [Geoládák v3.12.10]

Kovács Beni 2022.07.28 21:39 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!

Hokuszpok 2022.07.28 21:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nrudi 2022.06.19 19:55 - Megtaláltam
Hétvége lévén a kastélykertbe nem jutottunk be, az 1-es és 2-es pótjelszót sem találtuk meg a méteres csalánban. Kérem a mellékelt képek alapján elfogadni. Köszönjük! ZMER Ui: lehet érdemesebb lenne áttenni a pótjelszót vagy a patakparti pavilonhoz vagy a mellette lévő információs táblára. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: NZs, 2022.06.20 10:55]

Image00001Image00002
Image00003Image00004
Image00005 
Micra73 2022.06.19 09:58 - Megtaláltam
Elkövetve Dr. Ladával,Lopakodóval, Piással. [Geoládák v3.12.10]

Lopakodó 2022.06.19 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Piás 2022.06.19 09:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.10
Dr.Lada + Micra73 +Lopakodó, + szerénységem.
Nem lenne rossz láda...de, miért van két pót-jelszó is a kerítésen belül? Ennek mi értelme?
A zárást nagyon jól megtanulták a "tulajdonosok", minden fő- és kiskapu gondosan zárva, esetenként több lakattal is.
A kerítésen kívüli pót-jelszó akkora dzsindzsában, csalánosban van, hogy még megközelíteni sem lehet, nemhogy megkeresni.
Elvetemültek voltunk, mint a lakótelepi ajtók, és "bemászással" oldottuk meg a kérdést.
Nem kéne ezzel a ládával valamit "csinálni"?

Dr.Lada 2022.06.19 09:56 - Megtaláltam
Micra 73-al Lopakodoval, Piással elkövetve:-)
pot nincs meg a kopjafa csak bentrol olvashato bejutni hetvegen nem lehet igy vegul bemasztunk
[g:hu+ 2.8.13]

kovacsgabi 2022.06.07 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.33
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Fotók és bővebb log később otthonról.
Elég érdekes volt ez a megtalálás...
Kapu nyitva, bementem, boklászom a parkban, egyszer csak egy hölgy meg egy úr áll a kapuban. Kérdeztem, rám várának... Igen. Geoládáznak?
Nem, az alpolgármester vagyok. ????
Mondtam nekik miért vagyok ott. Kopjafa megnézve, kijöttem majd bezárták mögöttem a kaput.
Kovács Gábor [Geoládák v3.12.10]

IMG_20220607_163034 
béka & hápi 2022.06.04 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Aniko & Gyuri 2022.05.16 09:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Maryzka 2022.03.05 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.13
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Szomorú hogy kihasználatlan és az idő eszi. [Geoládák v3.11.0]

Nars 2022.02.12 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

grolee 2022.02.05 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ritu, Roli, Oli, Dani [Geoládák v3.12.5]

Bapee 2022.01.02 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Ricsi 77 2021.12.24 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.5]

KovMat 2021.12.21 12:55 - Megtaláltam
Köszi! -.- --

Mana68 2021.11.06 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Nomádvándor 2021.11.01 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

tivi2007 2021.09.23 12:30 - Megtaláltam
Ok.
[g:hu+ 2.7.14]

tfmb 2021.08.19 09:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.93
Köszi a rejtéat!

Judit és Béla 2021.08.08 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Pótjelszóval megtaláltuk.

kaldigeza 2021.07.24 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Itt lakik a szomszéd utcában a keresztanyám. Vagy 20 éve jártam nála kerékpárral, de a kastély akkor is zárva volt. A két segítőmmel sem sikerült a ládát megtalálni. A fotók alapján kérem az elfogadást. Hálásan köszönöm a rejtő korrekt segítségét!

[Jóváhagyta: NZs, 2021.07.25 18:40]

Mihályi, Dőry-kastély 1Mihályi, Dőry-kastély 2
GYEZegzug 2021.07.16 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.53
Sopronból hazafelé, rövid pihenő, hosszú út áll előttünk, hazáig nem állunk meg Kajla nagyon vár minket. Köszi szépen a lehetőséget.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (497 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]