geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1357. Magyarország igazi fenekén (GCpopo)

1-es sz. ábra

1-es sz. ábra

2-es sz. ábra

2-es sz. ábra

3-as sz. ábra

3-as sz. ábra

4-es sz. ábra

4-es sz. ábra

5-ös sz. ábra

5-ös sz. ábra

6-os sz. ábra

6-os sz. ábra

7-es sz. ábra

7-es sz. ábra

A túloldal Srbija, ez M(N)K

A túloldal Srbija, ez M(N)K

A mélypont és két rejtő

A mélypont és két rejtő

A Lúdvári Vénusz

A Lúdvári Vénusz

A vízközeli mélypont a térképen

A vízközeli mélypont a térképen

Pilinszky János: A mélypont ünnepélye

Pilinszky János: A mélypont ünnepélye

Itt a láda helye a magaslessel a távolban

Itt a láda helye a magaslessel a távolban
Szélesség N 46° 10,474'
Hosszúság E 20° 4,474'
Magasság: 77 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.10.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.04.04 20:20
Utolsó lényeges változás: 2020.09.20 20:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsuzsi, Kriszti, Adi, Dávid és a felhasználó
Felhasználó: Varhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Megtalálások száma: 225 + 2 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.


A láda egy hengeres doboz egy betondarab alatt. (Korábban V_Gábor újította fel egyesületi dobozzal, de az a láda eltűnt. A hely is új!)

A szegedi árvízi emlékműtől, azaz a Tisza Lajos krt. végétől (lásd a Nagyárvízi nagy séta D pontja) induló sárga sáv jelzésen haladj mintegy 9 km-t, aztán fordulj nyugatra és kb. nyolcszáz méterre, a lúdvári földeken megtalálod. Ezt az útvonalat biciklivel ajánlott megtenni.
A turistaút újabb nyomvonala nem a töltésen halad, talán azért mert a töltésen rendőrök mászkálnak. De ez ne riasszon el senkit. Száraz időben Szentmihály (vagy Röszke) felől autóval is megközelíthető a doboz, ha az új sárga jelzést követed. (Lásd a fenti térképen!)

A láda neve Péter László (helytörténész, Szeged díszpolgára) egyik cikkére utal, melynek a címe ez volt: Magyarország fenekén. Megjelent a Délmagyarország c. újság 1987. április 8-i számában, és a tiszaszigeti mélypontról szólt. (Köszönöm Szatmári József segítségét ehhez az információhoz.)

Először egy nyomozás folyamatáról és eddigi eredményeiről szeretnék beszámolni.

A gyanú

Egy Csongrád megye térképet nézegettem, amikor feltűnt, hogy a megjelölt (tiszaszigeti), Magyarország legmélyebb pontja (75,8 m) mellett, tőle öt km-re nyugatra, túl a Tiszán van egy másik mélypont, aminek a magassága szintén 75,8 m. 1-es sz. ábra. Hogy lehet ez?

A hipotézis

Hazánk igazi mélypontja nem Tiszaszigetnél van, ahol pedig a hivatalos jelzés, kopjafa, stb. stb. található, hanem a Szegedhez tartozó Gyálarét Lúdvárnak nevezett dűlőjén, Röszke mellett.

A nyomozás

1.
Nézzük meg a 25000-es katonai térképeket. A tiszaszigeti részleten nem látható semmiféle mélypont. (2-es sz. ábra). A másik helyen, a lúdvárin ott a 75,8 m (3-as sz. ábra).
2.
Trackhúzás céljával felkerestem a két helyet kerékpárral - és a gps-emmel, amely (nagyon baró de) nem barometrikus, így a magasságmérésre kevésbé alkalmas. Mégis - 2-4 m-es pontosságnál - a következő magassági profilokat találtam:
Újszeged - Tisza bal parti töltés - tiszaszigeti "mélypont" - Kamaratöltés - Újszeged: 4-es sz. ábra.
Árvízi emlékmű - Tisza jobb parti töltés - lúdvári mélypont - Röszke - Szeged: 5-ös sz. ábra.
Mindkét profilon a "mélypontok" kb. feleúton vannak. Látható, hogy Tiszaszigetnél soha nem megy 80 m alá, míg Lúdváron elég sokat.
3.
Tipikus mérés Tiszaszigetnél: 6-os sz. ábra.
Tipikus mérés Gyálarétnél: 7-es sz. ábra.
4.
Ezután a magyar kormányzati portálon véletlenül ráakadtam erre. Tehát a kormány is úgy tudja, hogy az országának a legmélyebb pontja Gyálaréten van. Erre mondhatjuk a klasszikusokkal, hogy "a kormány hazudik" (a mindenkori), mért pont most mondana igazat? De a geocaching nem hazudik, nézzük meg a GCHUN adatlapját, és ott is Gyálarét szerepel.
5.
Két személyt is megkérdeztem. Egy térképész azt mondta, hogy már Kogutovicz megmondta a 40-es években, hogy Tiszaszigeten van a legmélyebb pontja hazánknak. Viszont a Csongrád megyei Természetjáró Szövetség illetékese más állásponton volt. Szerinte egyrészt ahány mérés, annyi eredmény. Másrészt amikor az 1980-as években megjelölték Magyarország jellegzetes pontjait (É, D, K, Ny, közepe, legmagasabb, legmélyebb), ezek szinte soha nem oda kerültek, ahol lenniük kellene. Fontosabb szempontok is voltak mint a turisztika. A legmélyebbnél például a határőrség ellenezte, hogy az Röszke mellé kerüljön. Így kapta meg Tiszasziget a megtisztelő címet, amit azóta is büszkén visel és egy kis turista centrumot is kezd kiépíteni mellé. És így került ez a jellegzetes pont a legmesszebbre - a helyétől.

Konklúzió

Meggyőztem magam, hogy Gyálaréten van az igazi mélypont, ezért úgy döntöttem hogy ládát telepítek oda. Javaslom, hogy keressétek fel a két helyet és mérjétek a magasságot: több gps többet lát.

A vidék nevezetességei

A láda, mint a fentiekből kiderült, nem a táj szépsége miatt került ki.
Geológiai érték: nincs.
Zoológiai érték: semmi.
Botanikai érték: megterem itt minden fólia alatt.
Archeológiai érték: Az 1970-es években Trogmayer Ottó, régész talált itt egy híressé vált újkőkori szobrocskát, melynek neve a Lúdvári Vénusz lett. Ennek is a popója dominált...

A sárga sáv túraút leírását olvashatod itt.
A séta vagy biciklizés során azért láthatunk szép ártéri erdőket, pl. a Boszorkány-szigetet, gátőrházakat, vadászházat, vadetetőket, magasleseket, krosszpályát.
Körbejárjuk a medencés kikötőt, ahol ott horgonyoz egy hatalmas, a Millenniumra állami támogatással készült szállodahajó, amit soha nem állítottak üzembe. Olyan nagy, hogy örökre Kisköre és Becse között kell maradnia, mert nem fér át a zsilipeken. - Az úszóművet 2013-ban szétbontoták. Már nem lehet látni.
Megtekinthetjük még az új, szegedi szennyvíztisztítót. Ezt nem csak láthatjuk. Szeged szennyvizét az árvízi emlékműtől nem messze átvezetik a Tisza alatt (az építkezést ki kell kerülnünk), aztán alagúton visszavezetik a modern hattyastelepi tisztítóhoz. Na, ezt lehet érezni is.

A környék helynevei:
Lúdvár: errefelé több helyen előforduló tréfás helynév.
Gyálarét: a Gyála falu rétje. Ez a Gyála (ma Djala, Szerbiában) kétszeresen van elvágva a rétjétől: először az elterelt Tisza által (1850-es évek), aztán a határ által (Trianon). Gyála vagy Gyál ótörök szó, mely lángot jelent. Gyálarét 1950 óta Szegedhez tartozó község.
Röszke: vagy szláv névből ered vagy a magyar rez (irtvány) szó kicsinyítőképzős alakjából.
Gyálai-Holt-Tisza: a legnagyobb holtág a Tiszán. Miután kiásták a Tisza új medrét és beleengedték a folyót, az nem volt hajlandó arra folyni. Még egyszer ki kellett ásni. A Holt-Tiszába aztán tisztítatlanul engedték a szennyvizet évtizedeken át gyárakból is, pl. a Pickből. Horribilis összegbe kerülne kitisztítani. Ennek ellenére sok horgász álldogál a partján.

Maga a mélypont sem valami felemelő.
Hogy is lenne? Idegravitál a Kárpát-medence minden szennye - és a pokolhoz is ez van a legközelebb.
A mezei munkásoknak lehet itt pihenőhelye a lúdvári csatorna hídja mellett. Érzik, hogy itt le kell ülni, mert itt vannak a legmélyebben. Szemmel látható, hogy egy kis horpadásban vagyunk. (Tiszaszigetnél nincs ilyen látvány.)

Aki megkeresi a ládát, jegyezze föl a magasságot. Talán barometrikus kütyüvel a nádas mélyén rejlő, jelöletlen, 75,8 m-es mélypontot is meg lehetne találni, ami a ládától pár 10 m-re lehet.

Járjatok szerencsével. Vigyázzatok a sárral, ha mégis Röszke felé mennétek és írjátok le kalandjaitokat.

Kiindulópont 1:  N 46° 14,727' E 20° 9,020' 84 m [GCpopo+Árvízi emlékmű]

Kiindulópont 2:  N 46° 11,843' E 20° 6,511' 90 m [GCpopo+Gyálarét]

Fordulópont a töltésről:  N 46° 10,350' E 20° 5,179' [GCpopo+leereszkedés].

Ládatörténet
2007 tavaszán a nádas egy részét felégették, de előtte a ládát elvihették, mert nem maradt nyoma sem. Újra lett telepítve március 17-én. A régi hely: N 46°10,465' E020°4,567' volt.
Új ládát helyeztünk ki 2012. aug. 8-án.


Új fejlemény!
A feltételezés tudományosan igazolva lett. Valóban itt van Mo. legmélyebb pontja. Itt olvashatjátok a mérések leírását:
http://www.geo.u-szeged.hu/~joe/pub/GPS/deep_end.htm.
Köszönet érte szbarna-nak! - 2007 október


És egy újabb fejlemény:
Povázsai Zoltán felhívta a figyelmemet, hogy ő földrajz órán azt tanulta, hogy ott van a legmélyebb hely, ahol a Tisza elhagyja az országot. Valóban, ha megnézzük az utolsó térképrészletet, ott van egy 75,4 méteres magasságjel a Tiszában. Nyilván ez középvízállásra utalhat. Így akkor revideálnom kell az álláspontomat. Azt mondhatjuk, hogy három mélypontja van Magyarországnak (hiszen három a magyar igazság): az egyik ahol meg van jelölve kopjafával, egy másik, ahol a "szárazföldi" mélypont van, és végül van egy változó magasságú vízi mélypont is a Tisza mellett, mely a Tisza vízállásától függ. És általában ez van a legmélyebben, kivéve ha kiönt a Tisza. Illetve mindig ez van a legmélyebben, de árvízkor csak búvárok tudnák felkeresni. Oda azonban ládát, éppen ezért, nem lenne célszerű telepíteni.
Kíváncsian várom, lesz-e még újabb fejlemény.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (141 db): környezet: 4.06 rejtés: 4.20 web: 4.63 átlag: 4.30

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
+
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


rozsahegyieva 2021.04.10 18:17 - Megtaláltam
Koszi a rejtest! A fiammal imadjuk ezt a jatekot

alixo 2021.04.05 19:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Gábor & Edit 2021.04.05 18:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Széllel szemben tekertünk Szegedről odafelé egy örökkévalóságnak tűnt. Gyorsan meglett. Visszafelé könyebb volt. Szeles a táj viszont csendes és szép. [Geoládák v3.9.6]

KK TEAM 2021.04.05 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A krumplikakas ezt a ládát is kikaparta. :-) [Geoládák v3.8.3]

n.dia90 2021.04.05 13:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A 6,5 éves lányom első geoládája volt, imádta! [Geoládák v3.9.6]

[Jóváhagyta: Varhelyi, 2021.04.11 14:58]

afriday 2021.04.03 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A ládát kézi erővel alig tudtam kinyitni, a sár majdnem fogva tartott, pedig szárazság van. Gondolom van h víz alatt van a láda.. [Geoládák v3.9.6]

ha2 2021.01.30 13:25 - Megtaláltam
Számítottunk sárra, de ami fogadott minket az minden képzeletet felülmúlóan gyötrelmes volt.

anettx 2021.01.30 13:25 - Megtaláltam
TFTC!
Irány Szeged és a legmélyebb pont és egyben nekünk a legsarasabb, a legtávolibb, és a legküzdelmesebb találat is lett a mai napon.
[Geoládák v3.9.0]

Imre és Ibolya 2020.10.10 13:46 - Megtaláltam
Köszönjük.

Ily 2020.09.23 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Ma újra kitekertem Szegedről. A nyárnak még nincs vége: van még szúnyog, és a levegő tele volt repülő hangyákkal, de a hátizsákomban volt a hosszú nadrágom és a hosszú ujjú ingem, felvettem és megvédett a repülőrovaroktól. A hely szép csendes. Elég könnyen megtaláltam. Tettem bele néhány apró játékot. Utána tovább tekertem, megnéztem a holt Tiszát. Köszönöm a gyors láda karbantartást!

Haza felé többször megálltam a naplementét lefényképezni.

Holt TiszaÚt vissza a töltéshez
MagaslesFelhők
PúlykákNaplemente
KikötőKikötő felhőkkel
Régi híd 
Ily 2020.09.10 23:59 - Nem találtam meg
Kibicikliztem ide de nem találtam meg. Azt hiszem, hogy rossz helyen kerestem. Egy darabig kertészkesztyűvel turkáltam a hosszú fűben. Amikor hazaértem, újra megnéztem a képeket a láda oldalon, és beláttam, hogy bár egy kicsit is nézelődtem az út helyes oldalán is, a legtöbb időmet az út rossz oldalán töltöttem. Majd visszajövök ősszel ha kisebb lesz a fű.

IMG_20200910_170523IMG_20200910_170255
IMG_20200910_165851IMG_20200910_164308~2
stmester 2020.06.24 10:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

denho 2020.05.30 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Hey-ho 2020.05.17 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

berkopt 2020.05.10 18:37 - Megtaláltam
A táv megtehető gyalog is, aki nagyon elszánt vállalja be nyugodtan. Mi kerékpárral tettük, nagyon szép táj, környezet, viszont tavaszi-nyári időszakba készüljön mindenki arra, hogy sok a bogár/rovar :) Esetleg érdemes bicajos kendő ellenük :D

ha8je 2020.04.13 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

v.judit 2020.04.05 19:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

mpeti1985 2020.04.05 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

bozsomarci 2020.04.05 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 2db műanyag figurát rejtettünk vissza [Geoládák v3.3.2]

B.nono.1999 2020.02.22 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

7dayfarkas 2020.01.05 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Páratlanpáros 2019.10.16 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A láda a helyén, szó sincs kiszántásról, teljesen rendben van. Az őszi esőkig tökéletesen megközelíthető Röszke felől, akár autóval is.[Geoládák v2.2.5]

A Gyálai-Holt-TiszaA láda felé...
smico50 2019.10.16 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

EmesESE 2019.07.14 10:52 - Megtaláltam
A mai nap Szegedről indultunk dél felé ládák felkutatására.
Röszke felől a learatott búzamezőt is kihasználva szinte drive-in meglett volna a láda.
De sajnos az arátás utáni tárcsázás eltüntethette a ládát, mert nem találtuk meg, a rejtő utmutatója alaján sem.
Amig keresgeltün felriasztottunk őzet, nyulakat, egerész öjveket.
Kérjük a találatunk elfogadását, a telefonbeszélgetés, és a feltöltött képek alapján.
Köszöjük a rejtést, és a jóváhagyást

[Jóváhagyta: Várhelyi, 2019.07.15 20:30]

32C4E90C-1B3A-4F44-8D33-3B4CCB6B78B6B6C130FF-163C-4AB8-8103-2E6ED67FDD56
E759DED1-49A8-4D80-ACD5-B05EB2AF7BC2 
Majom csapat 2019.05.04 19:40 - Megtaláltam
Jó kis séta volt, köszönjük :)
Aki legközelebb megy, vigyen tollat, nem fognak a ládában lévők. Nálunk sajnos nem volt. [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (238 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]