geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1412. Száraz-Fehér-völgy, a Sucha Bela (SK) (GCSuch)

Light-os kezdetek

Light-os kezdetek

Szűkül a szoros

Szűkül a szoros

Sziklafal tövében

Sziklafal tövében

Kisablakon át

Kisablakon át

Vízesés fölött

Vízesés fölött

Vaslépcsőkön

Vaslépcsőkön

Teknő-vízesés

Teknő-vízesés

Közel a tető

Közel a tető

A szurdok felső szakasza

A szurdok felső szakasza

Távolban a Magas Tátra

Távolban a Magas Tátra
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 557 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.05 12:15
Megjelenés időpontja: 2006.07.08 22:20
Utolsó lényeges változás: 2010.08.01 22:01
Utolsó változás: 2021.05.03 11:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Anikó és Miki
Ládagazda: MikiCache
Nehézség / Terep: 3.0 / 5.0
Megtalálások száma: 289 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: A jelszó a Száraz-Fehér-völgy túra bizonyos tábláiról leolvasott karaktereiből tevődik össze.
1. rész: a fejlécben levő pontban, a legnagyobb tábla címének első két karaktere.
2. rész: létra nélküli vízesés (kb. az N48 56.784 E20 23.146 pontban) levő tábla első szavának első két karaktere.
3. rész. az N48 56.044 E20 22.992 pontban levő turistaútbaigazító oszlop kék jelzést mutató táblájának alsó sorában levő első szó, ami 4 karakter.

A Szlovák Paradicsom összes túraútvonalára érvényes: "A jelzett útvonalak teljes mértékben csak abban az időszakban használhatók, amikor nincs hótakaró."

Ezzel a virtuális geoládával a Szlovák Paradicsom egyik gyöngyszemét szeretnénk bemutatni. Ezt egész egyszerűen látni kell! Virtuális kivitelezésével pedig a geocaching lényegére szeretnénk felhívni a figyelmet: a geoláda egy eszköz, amivel megjelölünk egy felfedezésre, megismerésre méltó célpontot. Mi ezt tartjuk elsődleges szempontnak, ebben az esetben pedig ez különösen is igaz. Ugyanakkor megkíméljük a kessereket egy hagyományos geoláda esetleges eltűnésétől, magunkat pedig a nagy távolság miatti nehézkes karbantartástól:-)

A tréfát félretéve, a terület fokozottan védett Nemzeti Park mivolta miatt itt tilos lenne bármilyen geoláda elhelyezése!

Megközelíthetősége
A túra
A Sucha Bela ismertetése
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
A Szlovák Paradicsom a Magas Tátrától délkeletre, a Szlovák Érchegység északkeleti részében található. Kiterjedése 19 763 ha, védő övezete 13 011 ha-t foglal magába. A breznói, poprádi, rozsnyói és az iglói járás területének egy részén terül el. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parknak jellegzetesen mély 150-450 m-es szakadékai és szorosai vannak, melyeket a mészkövekből és dolomitból vájtak ki a vízfolyások. A legismertebb szakadékok közé tartozik a Sucha Bela, számos vízesésével.

A szurdok bejárata előtti  N 48° 57,960' E 20° 23,150' 547 m [GCSuch+Parkolo] pontban levő parkolót (2020.07.27-én 3 EURO) két irányból is megközelíthetjük. A legrövidebb és egyben a legszebb a Szlovák Paradicsomot kettészelő út, ami Dél-nyugati irányból, a 67-es úttól érkezik, vagy Észak-keletről, az E50-es út felől érkező úton. Ha a 67-es útról akarjuk megközelíteni ezt a csodát, akkor a 67-es úton az  N 48° 53,114' E 20° 18,826' 827 m [GCSuch+1Utelagazas] pontban Északi irányba kell eltérjünk. Az E50-es útról pedig az  N 49° 0,272' E 20° 27,911' 564 m [GCSuch+2Utelagazas] pontban Dél-keleti irányba, vagy az  N 49° 0,279' E 20° 28,129' 564 m [GCSuch+3Utelagazas] pontban Dél-nyugati irányba térünk el, majd 150, ill. 180 métert megtéve elérkezünk az  N 49° 0,220' E 20° 28,005' 564 m [GCSuch+4Utelagazas] pontban levő útkereszteződéshez, ahonnan Dél-nyugati irányba folytatjuk utunkat a Sucha Bela parkolója felé.


A túra
A fejlécben is megadott, az  N 48° 57,853' E 20° 23,109' 557 m [GCSuch-1] kiindulópontból induló Zöld sáv jelzésen jutunk a Száraz-Fehér-völgy szurdokába, de még mielőtt útnak indulnánk, írjuk fel magunknak a legnagyobb tábla címének első két karakterét. Az utunk során összegyűjtött többi karaktert folyamatosan egybeírva, össze fog állni a teljes jelszó.

A Száraz-Fehér-völgy elnevezés onnan ered, hogy patakja a völgy alsó részében eltűnik a föld alatt, így ez a szakasz általában száraz. A túra útvonala elbűvölő a Száraz-Fehér-völgy szurdokában, mely része a hasonnevű nemzeti természeti rezervátumnak. Az igényes út a sziklalépcsők, vízesések és szakadékok titokzatos világában segédeszközökkel biztosított. Aránylag igényes körtúra. A veszélyesebb szakaszokat fa- és vaslétrákkal, láncokkal, lépcsökkel és pallókkal biztosították a Nemzeti Park gondos ápolói. A túra így is fokozott óvatosságot igényel. A szurdok átjárója egyirányú, csak a patak folyásával szemben szabad haladni.

A kiindulópontot elhagyva kis ideig déli irányba haladunk, később leereszkedünk a Száraz-Fehér-völgyben lévő folyómederhez, majd az erdőben folytatjuk utunkat. A völgy szurdokának bevezető, kevésbé igényes szakasza ösvényen vezet. Fapallók segítségével, váltakozva haladunk a patak két partján, egészen a Tálacska-vízesések szakadéka aljáig, ahol egy keményebb kapaszkodó kezdődik.

A szurdokban a műholdvétel még külső antennával sem volt lehetséges, legfeljebb pontatlan, ezért csak egyetlen egy körülbelüli koordinátával fűszerezem ezt a csodálatos túrát, és pár szóban "rávezetlek" a jelszótöredékre. Minden vízesés előtt jól látható helyen, a sziklafalra van rögzítve egy ismertető tábla. A szurdokban egyetlen ilyen tábláról kell leolvasni a jelszótöredéket.

Az első nagy vízesések a Tálacska-vízesések. Fölöttük a legkeskenyebb helyen, az ún. Szakadékon megyünk át a medren. A következő vízesés a Kisablak-vízesés. Sziklaablakon keresztül jutunk a Kisablak-vízesés fölé, majd a kiszélesedő szakaszon haladunk a Teknő-vízeséshez.

Az Oldalsó-vízesést a szurdok baloldalsó kiszélesedésében találjuk, ehhez viszont a mederből pár méterre fel kell kapaszkodnunk, de előbb jegyezzük fel a kőfalon levő tábla első szavának első két karakterét, mint a jelszó második részét. Ez a tábla körülbelül az  N 48° 56,784' E 20° 23,146' 727 m [GCSuch-2] pontban van. A Lépcsős vízeséseken is túljutva az útvonal mérsékeltebben vezet fölfelé a patak mentén a szurdok szélesebb szakaszán. A befejező szakaszban meredekebb emelkedő vár ránk, erdő borította búvópatakokkal.

Kiérve a szurdokból az  N 48° 56,044' E 20° 22,992' 959 m [GCSuch-3] pontban találunk egy turistaútbaigazító oszlopot, melyen a kék jelzést mutató tábla második sorának első szava (4 karakter) lesz a jelszó harmadik, befejező része.

Innen a Sárga sáv jelzésen, Észak-keleti irányba indulunk visszafele, majd az  N 48° 56,676' E 20° 23,705' 924 m [GCSuch+5Utelagazas] pontban a Piros sáv jelzésre térünk, Északi irányba. Ez az ösvény visszavezet a kiindulópontba.

A teljes túra majdnem 10 km, amit mi kényelmesen, nézelődve, fotózgatva úgy 5 óra alatt tettünk meg. Ugyan a szurdok neve "száraz", de ez csak a szurdok előtti részre érvényes. A völgyben nagyon is sok víz van, és bizony van olyan pont, ahol csak a vízen átgázolva lehet továbbjutni. A körút pedig egyirányú, tehát meg se próbáljuk fordított irányba megtenni, ez szigorúan tilos! Kisgyermekeknek egyáltalán nem ajánljuk, megfordulni nem szabad!


A Sucha Bela ismertetése
A Hernád-medencébe torkollik a Száraz-Fehér-völgy a Sucha Bela, mely a Glac karsztos fennsíkjának északi peremén kezdődik. A szurdok lejtése 4 km távolságban 400 méter. Első bejárása 1910. március 13.-án sikerült a Mervay vezette fiatal hegymászóknak. A turisták azonban csak 1959-ben követhették példájukat, amikorra hozzáférhetővé tették a szoros legszebb részét a Tálacska-vízesések gyönyörű szurdokát, a lezúduló víz által kivájt fészekszerű gödrök örvényeivel. A hat vízesés közül legmagasabb a Kisablak nevű vízesés, 15 méteres magasságával.

A Szlovák Paradicsom vízesései kanyonvölgyekben, szurdokokban, szakadékokban találhatók. Ezek a vízesések jól szemléltetik a folyómeder domborzatának kialakulását. Nyomon követhető a vízesések kialakulásának valamennyi szakasza zuhatagok, sziklaküszöbök formájában, valamint a visszaható erózió megnyilvánulásai. Talán a legszemléltetőbb példa erre éppen a Sucha Bela.

Kívánunk nagyon kellemes és pozitív élményekben bővelkedő túrát. Kérjük nagyon vigyázzatok saját és társaitok testi épségére.

Anikó és Miki
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (188 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.20 web: 4.68 átlag: 4.61

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kissss 2021.09.04 10:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.76
Hétvégi kétnapos szurdokvölgy túráimat a magyar rejtésekhez igazítottam. Szombaton a Száraz-Fehér-völgy és a Sólyom-völgy közti átvezető szakaszon megkerestem a két éve félbehagyott Hernád áttörés multi záróládáját, végül vasárnap a Nagy Sólyom-völggyel zártam a honi ládasorozatot. A jelszóképzés itt kiált a felülvizsgálatért. Ahogy azt korábban már jelezték, a második pontnál a negyedik szó hordozza a szükséges karaktereket, az első információs táblát pedig lecserélték. Szerencsére az internet nem felejt, könnyen megtalálható a szükséges jelszórészlet. Köszönöm a lehetőséget!

JaDóri 2021.06.26 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

S0beit18 2021.06.26 09:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Jacsa 2021.06.26 09:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Az elsö ponton szerintem kicserélték a táblát. A megadott koordinátán található jelszórészletet nem fogadta el, így a régebbi lógok közt böngészve jöttem rá, hogy nem jó jelszót írok be vagy nem jó helyen jártam. Abban biztos voltam, hogy a 2. és 3. jelszórészlet jó, így visszamentem az 1. ponthoz, de én olyan ŕáblát nem találtam, amin a jó jelszórészlet található.Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

20210625_13253120210625_113056
gergelyszabo 2020.12.05 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

TakacsReka 2020.09.27 21:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

SandorCsaba 2020.09.23 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

tfmb 2020.09.22 10:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.79
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.6.0]

Andreoni76 2020.08.29 22:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

AnitoliTeam 2020.08.28 20:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Juvigabi 2020.08.22 15:00 - Megtaláltam
Huhhhh... Megtaláltuk! 4 gyerekkel (9-12 év) és az én tériszonyommal... Voltak nehéz pillanatok :-) De valóban kihagyhatatlan élmény, köszönjük. Előző nap a Hernád-áttörésen és a Klastorska roklinán (Vöröskolostor szakadék) "melegítettünk be", azt is érdemes megnézni.

nmárti 2020.08.21 13:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.55
Élmény volt, köszi a rejtést! A Vintgar-és a Medve szurdokok mellett ez is felkerült a listára. Köszönöm a rejtő segítségét, bár ha előbb olvasom orszagoskek logját, magamtól is rájövök.

-1-2
-3 
Milko 2020.08.04 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Hegyo 2020.07.31 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
3 napos szervezett csoportos szurdok túra alkalmával kerestem meg némi kitérőkkel a szép Szlovák paradicsomban.

pgyp 2020.07.27 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]
Több, mint tíz éve akarok eljönni a Hernád-áttöréshez, a legutolsó lökést magpet beszámolója adta, de eddig nem jött ki a lépés. Igazából ma világosodtam meg, hogy nem is a Hernád-áttörés az igazi látványosság, hanem ez a szurdok! Sokkal jobban élveztem, mint az elmúlt két napi keleti-nyugati oldalról megközelített Hernád-áttörést, pedig azok is nagyon bejöttek. Ide csak négyen jöttünk, mert a megnézett képek és videók alapján Zs. nem akart kockáztatni. A pallósorok, létrák és tálcák elképesztőek, másfél óra tömény izgalom felfelé a szurdokban.Tanács az ide érkezőknek: kell megfelelő lábbeli, mert ilyen esős július után szinte végig a patakmederben kell menni és kívülről biztosan vizes esz a cipő - akinek nem vízálló annak belülről is. A mindenhol leírt szédülésmentes, biztos járás elengedhetetlen, rengeteg olyan létrás fapalló van, ahol nem lehet kapaszkodni és pár méter magasan kell átmenni. A létrarendszerek is elég magasak, aki fél a magasságtól közben ne nézzen le:-) A leírásban említett ingyenes parkoló ma már 3 euróba kerül.
A Szlovák Paradicsomból egyelőre ez a kedvencem, de visszajövünk még és végigjárjuk az összes egyirányú szurdokot (már csak 6 van hátra), hogy dönteni tudjak.

johnnycache 2020.07.13 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.00
Köszönöm az élményt! :-)

szacstma 2019.10.28 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GeryClaire 2019.10.28 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Egy csodálatos családi szurdoktúrán vettünk részt. A túra elején az eső csepegett később elállt. A hőmérséklet változó volt 5-15 fok között. A szurdok túrát érdemes ősszel réteges ruhában megtenni. A fém létrákon ügyelni kell az egyensúlyra, tér iszonyos embereknek nem ajánlom. A túrát kényelmes 4-5 óra alatt lehet abszolválni.

20191028_120026 
Haki 2019.10.26 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.0.0_beta_17] Nagyon szép a túra útvonala. Szerencsénk volt mert elég kevesen voltak ezen a szép őszi napon.

Atom82 2019.08.19 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

orszagoskek 2019.08.19 14:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.44
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Hét család, 28 résztvevő, 15 gyerek, 4 napon át a Szlovák Paradicsomban. 27 év után jöttünk ide vissza, és biztos, hogy ennél hamarabb fogunk újra erre járni. Méltó hely a 275-ik találatunknak.
Ez az első 5-ös nehézségű terepen lévő találatunk, bár nem ez adta fel igazán a leckét. (A legkisebb - 6,5 éves - gyermek is zokszó nélkül mászott a létrákon.) A találat igazolása viszont nem ment könnyen. Egy kis segítség a következő keresőknek:
- az első ponton az első szó kell, mindegy, hogy az cím vagy nem cím (szerintem nem cím);
- a második ponton viszont nem a tábla első szava számít, hanem a második sor első szava (egy hasonló táblát lefotóztam, hogy látni lehessen miről van szó);
- a harmadik ponton kell az ékezet is.
Tamás [Geoládák v2.2.5]

még még mégilyen tábla de nem klub
fermate 2019.07.26 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam!\o/

povyagi 2019.07.26 12:43 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.6.4]

Mathau 2019.07.26 12:41 - Megtaláltam
Meg szarazon...
[g:hu 1.6.4]

segoy 2019.07.17 12:40 - Megtaláltam
!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (292 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]