FAQ
1486. Szelestei Kastély és Arborétum (GCSZKA)

A kastély

A kastély

A másik oldalról nézve

A másik oldalról nézve

Melléképületek

Melléképületek

Mi ilyennek láttuk

Mi ilyennek láttuk

A park

A park

Mindent benőtt a borostyán

Mindent benőtt a borostyán

Vendégfogadó

Vendégfogadó

Fotótéma:

Fotótéma:

Fotótéma 2:

Fotótéma 2:

A új rejtek

A új rejtek
Szélesség N 47° 18,452'
Hosszúság E 16° 49,698'
Magasság: 188 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.10.23 15:57
Megjelenés időpontja: 2006.10.25 22:00
Utolsó lényeges változás: 2022.05.19 22:14
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: márka és Priszi
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 420 m
Megtalálások száma: 943 + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


Röviden:
A ládát a kápolna mögötti kéttörzsű fánál találod! Mérete: 10x15 cm Gondosan rejtsd vissza, mert a park gondozói megtalálhatják!

Kedves túratársunk!

Ezzel a ládával egy könnyed, családias kirándulásra invitálunk benneteket Szelestére és annak Arborétumába.
Mi is, akárcsak Ti, már sokszor átutaztunk a településen. Sőt még a helyről is hallottunk, de egész addig nem vettük a fáradságot, hogy megálljunk és körbenézzünk, míg egy barátunk ezt nem kérte.
Ezen felbuzdulva biztatunk most benneteket egy sétára, és foglaljuk össze a tudnivalókat.

Megközelítése:
A település a 86-os főút mentén fekszik. Megközelíthető személygépkocsival vagy Szombathelyről induló autóbusszal. A Szombathely-Csorna vasútvonalon Ölbő-Alsószeleste megállóhelytől 1,5 km-es gyaloglás után érhető el. Az Arborétum főbejárata a község közepén van. A községen áthalad az Országos Kék Túra útvonala!

A településről:
Az elmúlt évszázadok során, egészen 1950-ig, a községegyesítés évéig, igazából nem létezett Szeleste nevű falu, hanem mindig két Szeleste szerepelt a régi okiratokban. Ez a két falu a középkorban Magyarszeleste és Németszeleste, majd körülbelül a mohácsi vész korától pedig Alsószeleste és Felsőszeleste névvel különböztette meg magát egymástól, és a sok összekötő kapocs ellenére hosszú időn át megőrizte különállását.
Aki valamennyire járatos Vas megye történetében, az jól ismeri a Ják nemzetséget, annak kiemelkedő tagja, Nagy Márton alapította Jáki apátságot. Nos, a Szelesteyek, Szeleste birtokosai e méltán híres nemzetségből vették eredetüket, s még a 17. században is bírták jáki osztályrészüket.

A környék földrajzi viszonyait Németszeleste 1327. évi határjárásból ismerhetjük meg. A Kőris patak környékén Ölbő népeinek földje felé ligetek "berkek" és mezők terültek el, nyugat felé pedig szőlőhegyet műveltek a szelesteiek. A másik vízrajzi szempontból jelentős patak, a Kőris folyásirányával ellentétes Mocony, 1632-ben (Moczon) szerepel először írásban.
Érdekes tény, hogy mégsem e régi falu volt a környék egyházi központja, a plébániatemplom eredetileg Szentgyörgyön, azaz a mai Répceszentgyörgyön állott. A tehetős Szelestey-családtagok 1318-ban érezték elérkezettnek az időt, hogy saját falujukban kegyúri plébániatemplomot emeljenek. Erre meg is kapták az engedélyt a győri püspöktől (Vas vármegye a győri püspökséghez tartozott). Az új templomot Szent István első vértanú tiszteletére emelték.
Templomot építettek talán valamivel később a németszelesteiek is. Igaz, okleveles adatunk csak igen későn, a reformáció korából van, de középkori eredetét feltételezhetjük.

Földrajzi helyzete: a Dunántúl Alpokalja körzetébe, a Gyöngyös kavicsos takaróján terül el. A síkság jellegű terület átlagos magassága 220 - 250 m a tengerszint felett, átmenetet képez a Rába-völgye felé. Éghajlati vonatkozásban az Alpokalja körzetéhez tartozik. Általános jellemzésként megállapítható, hogy az ország legkiegyenlítettebb éghajlatú területe.

Kastély:
Az alsószelestei kastélyt 1855-ben szentgyörgyi Horváth Ádám építette a kastély tornyán lévő kronosztikon szerint. Stílusát a Vas megyei műemlékek kézikönyve romantikusnak, ún. angol-gótnak tartja. Baich Mihály, későbbi tulajdonos az angol "cottage"- stílushoz tartozónak vélte.
l87l-ben vette át a birtokot gróf Festetics Andor, aki már a következő évben megkezdte a park építését. Külföldről és Vörösvárról (ma Rotenturm, Burgeland, Ausztria) számtalan dísznövényt, fafajtát vásárolt és telepített a kastély körüli kertben.
Festetics Andor gróf alsószelestei nagybirtokos - az első Wekerle- kormány, majd a Bánffy-kormány földművelésügyi minisztere - vállalatai 1896-ban pénzügyi zavarba kerültek és a gróf 1901- ben csődöt kért maga ellen. 1906-ban királyi engedélyt kapott arra, hogy a hitbizományhoz tartozó alsószelestei uradalmat eladhassa, azaz annak árából adósságait rendezze. 1910-ben így került Alsószeleste kastélya és gazdasága Baich Mihály báró kezébe.
A parkot arborétummá fejlesztő Baich Mihály l926. évi ismertetésétől kezdve számtalan tanulmány, turisztikai kiadvány foglalkozott a kissé Szeleste szimbólumává vált szelestei kastéllyal és parkkal.
Az Arborétum dél-nyugati részén elhelyezkedő kastély jelenleg szálloda- és termálfürdőként üzemel.

Arborétum:
A Vas megyei kisközség Szeleste egyik nevezetessége a 13 hektáros Arborétuma. Kialakítását gróf Festetich Andor kezdte meg 1872-ben. Növényeket vásárolt a Bécsi Világkiállításon és kialakította a kastély környéki teraszokat. Erfurtból vásárolt fenyőfélékkel is gazdagította a park növényanyagát.
1910-től új tulajdonosa van a kertnek, báró Baich Mihály, aki 1913-tól tervszerű kertépítést folytat, pénzt, időt és szellemi energiát nem kímélve. Kertészlakásokat és fűthető üvegházakat építtet, az addig 9 hektáros parkot további 4 hektárral bővíti, a világ minden tájáról hozat növényeket, köztük sok évelőt Hollandiából és Németországból.
1928-ban eléri a park jelenlegi nagyságát. Az évelőskert kialakítása is ekkor kezdődött el. Az egymásra merőlegesen futó utakat törpe puszpángsövény szegélyezi. Az utak mellett húzódó virágágyak hátterét nyugati tuja, vérszilva, közönséges orgona, korai nyáriorgona, vöröshajú cserszömörce, japán rózsa, labdarózsa és mályvacserje alkotják. Az Arborétumban több mint 500 féle növény található. Az évelőskertben az 1970-es évek végén 500-600 féle lágyszárú növényből álló gyűjtemény volt. Az utak melletti virágágyak növényanyagát úgy válogatták össze, hogy folyamatosan virágozzanak, így a látogató mindig találkozott virágzó növénycsoporttal. Jelenleg 90-100 féle évelő található.
Az Arborétum nevezetességei az idős fenyők, a szelestei ezüst hársak, melyek a park legnagyobb és legértékesebb egyedei voltak, de viharkárt szenvedtek, az idős szelídgesztenyefák, a liliomfagyűjtemény, a különböző bükkfák és tölgyek.
Az Arborétumot 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánítják és a Szombathelyi Állami Erdőgazdaság Szelestei Erdészete kezelte 1969-ig. 1992. február 1-től a Szelestei Önkormányzat az Arborétum tulajdonosa és fenntartója.

Mi igyekeztünk tiszteletben tartani a helyet és olyan rejteket keresni, amivel a lehető legkevésbé avatkozunk be a tájba. Egy kéttörzsű fát választottunk közvetlenül a kápolna mögött. Annak elágazásába rejtettük a körülbelül 15x10 cm-es dobozt. Gondosan rejtsd vissza, mert a park gondozói megtalálhatják!

Jó keresgélést!

Karbantartás:
2008.02.13 Már rég ki kellett volna jönnünk. Így viszont elkísérhetett az egy hónapos kislányunk is minket. Hoztunk új dobozt, füzetet, tollat, és ajándékot.

Karbantartás:
2008.11.30 Ismét jó sokat vártam a karbantartással. De ma pont erre jártam, így ki tudtam hozni egy új dobozt, új füzettel. Jelenleg komposztnak használják a láda környékét és ez elég lehangoló. De nekem most nem volt időm új helyet keresgélni, így oda rejtettem vissza, ahol eredetileg is volt. Aki kedvet érez magában, hogy segítsen áttelepíteni, az keressen meg magánban!

Karbantartás:
2009.10.23 A láda végre arrébb költözött. Új helye, a kastély parkjában, a kápolna mögött van. Andival sokat gondolkodtunk, mert itt igencsak szem előtt van. De aztán úgy döntöttünk, hogy ha a kedves játékostársak kellő figyelmet fordítanak a visszaálcázásra, akkor nem lehet baj. Új doboz, füzet és ajándékok.

Karbantartás:
2012.04.15 Az eltűnt ládát pótoltuk, sőt Flórásítottuk. Ismét várja a kincskeresőket! A visszarejtéskor légy körültekintő!''

KK_Team 2020.02.23-én új ládát rejtett, köszönjük! [Admin]

2021.08.12 anettx és ha2 játékosok új ládát helyeztek ki, köszönjük! [szikizso (Admin)]
Állapot: beteg
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (588 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.24 web: 4.55 átlag: 4.47

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


FruGer 2022.09.20 17:09 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem találtuk meg. Kérjük az elfogadást kép alapján. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.10.10 17:44]

Kápolna 
doresz23 2022.08.16 11:01 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem találtuk meg szeretnénk kérni a megtalálás elfogadását. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.08.27 04:57]

ReniLaci21 2022.05.18 19:07 - Megtaláltam
sajnos a ládát nem találtuk meg szeretnénk kérni a megtalálás elfogadását. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.05.19 22:14]

jadam968 2022.05.18 15:33 - Megtaláltam
Sajnos a láda nincs a helyén, kérném a kép alapján az elfogadást. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.05.19 22:14]

IMG_0868 
dzcsiga 2022.05.18 11:40 - Megtaláltam - KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.48
Sajnos a ládát nem találtam meg, a képek alapján szeretném kérni a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.06.09 04:40]

IMG_1366IMG_1367
mikecore69 2022.05.01 16:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.41
Nem volt a helyén a láda, kérnénk szépen az elfogadást ! Nagyon szép hely! Ivi + Miki [Geoládák v3.12.8]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.05.09 19:59]

anita988 2022.04.28 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 5 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.21
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) a láda nincs a helyén. a log füzetkét az ablakban találtuk meg. nincs nálunk semmi amibe biztonságosan visszatehetnénk a helyére. ha valakinek van lehetősége tegye meg :) [Geoládák v3.12.8]

Tank86 2022.04.27 16:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
ugyan azt tapasztaltam mint az előttem logolo
kéktúra [Geoládák v3.12.8]

Guelue 2022.04.21 14:31 - Megtaláltam
Láda nincs, logbook a kápolna ablakában árválkodott. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

betv 2022.04.17 10:20 - Megtaláltam
A ládaoldal leírása alapján egyértelmű, hogy hol kell keresni. Kerestük, nem volt. A szokásos álcázás megvolt, de alatta nem volt a láda.
A képek alapján kérem a találat elfogadását.
(Nem tudom, mi a jobb, ha mi voltunk a vaksik, vagy ha tényleg nincs meg a láda. Szerintem az előbbi, és reménykedjünk ebben.)
Ja, és nagyon szép!

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2022.04.30 05:09]

20220417_10133720220417_102434
20220417_10251120220417_102800
20220417_10293920220417_103024
szollosi73 2022.04.14 13:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Megvan!
Azt sajnos csak itthon olvastam, hogy utánunk eltűnt a láda. Mi még a helyén találtuk, nem volt senki a környéken aki megláthatott volna, és rendesen vissza is álcáztuk, mégis lába kélt.
Sajnálom nagyon.
Az arborétum nem nagy, viszont cserébe nagyon szép, nagyon jót sétáltunk a parkban. Gyönyörűek voltak a magnóliák.
Köszi, hogy megmutattad!

Szelestei Kastély és Arborétum-1Szelestei Kastély és Arborétum-2
Szelestei Kastély és Arborétum-3Szelestei Kastély és Arborétum-4
Szelestei Kastély és Arborétum-5Szelestei Kastély és Arborétum-6
Szelestei Kastély és Arborétum-7Szelestei Kastély és Arborétum-8
Szelestei Kastély és Arborétum-9Szelestei Kastély és Arborétum-10
ZsBazsi 2022.04.13 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

gyetger 2022.04.12 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
[g:hu+ 2.8.7 dev]

Gabri16 2022.04.11 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.81
Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Brasil 2022.04.10 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Dezsőke247 2022.04.10 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Furky01 2022.03.20 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

bubu&vahur 2022.03.16 08:15 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4a]

limeflash 2022.03.15 16:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.65
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

ulex 2022.03.15 10:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon szép környezetben elrejtett kis ládika :) [Geoládák v3.12.6]

slowly 2022.03.14 16:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Bori26 2022.03.14 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Az arborétum minden évszakban más arcát mutatja. Március elején hóvirág és krókusz tenger tárul elénk. Könnyen megtalálható láda, akár egész évben érdemes ide ellátogatni és egy nagyot sétálni a kertben. Köszönöm a rejtést. [Geoládák v3.12.6]

bmarianna 2022.03.14 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Ampulla 2022.03.13 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

BBogi6277 2022.03.05 21:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (955 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]