FAQ
1522. Kunfehértó (GCKFT)

A tórendszer /Vándor Imre Tamás/

A tórendszer /Vándor Imre Tamás/

Közel a láda /Cerberus/

Közel a láda /Cerberus/

Büfésor a Tófürdőn

Büfésor a Tófürdőn

Túlparton a kilátó

Túlparton a kilátó

Ugráló és napozó stég

Ugráló és napozó stég

Kora délelőtt még üres a stég

Kora délelőtt még üres a stég

A strand a vízből

A strand a vízből

Strandolók /Kállay István/

Strandolók /Kállay István/

Strandolók /Máté Judit/

Strandolók /Máté Judit/

Időkép augusztusi webkamerakép

Időkép augusztusi webkamerakép

A strand a tanösvényről

A strand a tanösvényről

Horgásztó

Horgásztó

Tanösvény

Tanösvény

Kilátó a tanösvényen, a horgásztavaknál

Kilátó a tanösvényen, a horgásztavaknál

Most nincs nagy sorállás :)))

Most nincs nagy sorállás :)))

Zúzmarás nyírfák a Tófürdőn

Zúzmarás nyírfák a Tófürdőn

Szomorúfűz

Szomorúfűz

Lemente...

Lemente...

A tórendszer /Vándor Imre Tamás/

A tórendszer /Vándor Imre Tamás/

Virginiai holdruta /Wikipédia/

Virginiai holdruta /Wikipédia/
Szélesség N 46° 22,819'
Hosszúság E 19° 23,652'
Magasság: 135 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.05.25 17:00
Megjelenés időpontja: 2006.12.14 14:40
Utolsó lényeges változás: 2021.01.16 21:01
Utolsó változás: 2022.06.25 06:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus, Pogánypeti
Ládagazda: Pogánypeti
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 290 m
Megtalálások száma: 469 + 2 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást dudikoph készítette.


A ládáról röviden

A tó mellett futó szekérútról letérve úgy 15 méter mélyen az erdőben, az ösvénytől balra 3 m-re, talajszinten, természetesnek tűnő rejtekben található a 16x11x5 cm-es konyhai doboz. Képet, vagy szöveges utalást a rejtekről kérlek ne rakjatok fel!

A ládába TravelBug helyezhető!


Ezt a ládát -melynek eredeti létrehozója Mackka és Péter volt- 2020. január 18-án fogadtam örökbe Cerberus kessertárstól. Az általuk átdolgozott rejtés helyszínét a rejtekkel, a ládával, valamint a jelszóval együtt változatlanul hagytam, a láda honlapját viszont frissítettem, aktualizáltam. Itt szeretném megköszönni nektek a láda eddigi gondozását!

Ezzel a ládával egy kellemes Dél-alföldi fürdő- és üdülőhelyet szeretnék a kincskereső játékosok számára megmutatni. Kiskunhalas környékéről előszeretettel járnak ide kikapcsolódni az emberek, ezért reméljük a ládavadászok is pozitív élményekkel gazdagodhatnak a környéken.

Megközelítés

Kunfehértó településre eljutni egy geoládász számára nem kihívás. A településen áthaladva hamarosan Kunfehértó Üdülőtelepre érkezünk, mely egyúttal ládánk helyszínét is jelenti. A főutat követve eljuthatunk az általunk ajánlott parkolópontig, ahol az út szélén lehet hagyni az autót.  N 46° 22,844' E 19° 23,771' [GCKFT+Parkolo]
Innen a DNy-ra haladó földúton elérhetjük a tavat, amely mentén haladó szekérúton gyalogolva egészen a láda vonaláig juthatunk. Innen csak kb. 15 métert kell behatolni az erdőbe a rejtekhez. Aki a földútra is hajlandó ráhajtani, az majdnem egészen a ládáig is autózhat.

A láda

A 16x11x5 cm-es konyhai ételes doboz az erdősávban található, az ösvénytől balra 3 m-re, talajszinten, természetesnek tűnő rejtekben. Kérlek, hogy a rejtekről ne tegyél fel képet, vagy szöveges utalást!

Kunfehértó

1950 előtt a falu helyén még puszta, legelő volt (illetve a 40-es évektől az Állami Gazdaság épületei), de többekben felvetődött a falualapítás gondolata. Az elhatározást tett követte, 1950-ben mérnökök mérték ki a portákat.
A falu nevét 1951-ben kapta két javaslattétel alapján, mely szerint az egyik javaslat Bácsfehértó, a másik Kunfehértó volt. Először a Bácsfehértó nevet fogadták el, ezt azonban 1952 áprilisában visszavonták, s véglegesen a másik névre kapta meg a település az engedélyt. Így lett a falu neve végül Kunfehértó.

A település fő nevezetessége a kellemes vizű Tófürdő, és a mellette felépült Üdülőtelep. A tó ásványi sókban gazdag iszapja az egészségre igen kedvező hatású. Nevét vizének a szikes talajtól eredő színéről kapta. A tó az esővízből táplálkozik, illetve a strandtó szezon előtti tavaszi vízpótlása egy 80 m talpmélységű rétegvíz-kútból történik.

A kunfehértói Üdülőtelepen megközelítőleg 800 üdülőingatlan található. Az üdülőterület jellegzetessége a természetes erdősítettsége, amely különösen kedvezővé teszi az itteni klímát. Sok üdülőtulajdonos vállalkozik ingatlanjának bérbeadásával, ezen kívül kemping, panzió is működik az üdülőterületen. Nagyobb csoportok elszállásolására a Sporttábor, valamint a Gyermek - és Ifjúsági Tábor alkalmas.

Kunfehértón minden évben megrendezésre kerül a "Kunfehértói Nyár" rendezvénysorozat. Az elmúlt évek során nagy átalakuláson ment keresztül ez a rendezvénysorozat. Kezdetben főként a környék népművészeti és néptánc hagyományait mutatták be, majd ez kibővült képzőművészeti kiállításokkal, sport rendezvényekkel és könnyűzenei koncertekkel. A Tófürdő területén kialakított kőszínpad és a tóparti galéria egyaránt kellemes környezetet biztosítanak rendezvényeknek. 2012-ben mind arculatában, mind szellemiségében megújult az egykori "Sörfesztivál", mely azóta FehérTone Fesztivál néven ismerhető.

A Tófürdő

A kunfehértói üdülőterület ékessége a Tófürdő, és a hozzá kapcsolódó strand. A közel 4 hektáros terület egyidejűleg 5-6.000 ember kényelmes kikapcsolódásának feltételeit biztosítja. A strandfürdőt -mely kerítéssel körbehatárolt- három pénztáron keresztül lehet megközelíteni, ahová napi és félnapos jeggyel, ill. szezon bérletek váltásával lehet bejutni.
 N 46° 22,683' E 19° 23,954' [GCKFT+Strand]
A Tófürdő ligetes, füves pihenőterületekre, kiszolgáló létesítményekre, közlekedő utakra tagozódik. A fürdő területén kb. 20 kereskedelmi, vendéglátóipari egység gondoskodik a vendégek kiszolgálásáról. Ezen belül megtalálható büfé, étterem, fagylaltozó, vízibicikli kölcsönző, a strand területén Wifi hotspot, stb. A vendégek kikapcsolódását játszótér, családi csúszda, vízi játékok és fejelő pálya segítik. A tó kellemes vizével, enyhén mélyülő medrével, és a nemrégen kialakított homokos "plázzsal" nyugodt pihenést biztosít a kisgyermekes családok számára is.
A Tófürdőn történő eseményeket az Időkép éjjel-nappal működő webkameráján keresztül is lehet követni.

A környék

A fürdő- és horgásztavak körül kialakítottak egy tanösvényt, ahol egy kellemes séta során megismerkedhetnek a látogatók a környék élővilágával, a Tófürdő múltjával és jelenével, és egy kisebb madármegfigyelő toronyból is megtekinthetik a tórendszert.
A Tófürdő melletti horgásztavak a Kunfehértói Előre Horgász Egyesület kezelésében vannak. Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, busa, törpeharcsa.
Kunfehértó másik nevezetessége egy különleges növény, a virginiai holdruta, mely a községtől délre, egy 120 hektáros erdőben él, a ládától kb. 2 km-re. Magyarországon ez az egyetlen élőhelye. Földrészünkön is oly ritka, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió fölvette Európa veszélyeztetett növényfajainak listájára, természetvédelmi értéke: 100.000 Ft! Élőhelye a Kiskunsági Nemzeti Park része, 1975-ben nyilvánították védetté. Az erdő szabadon látogatható.
A virginiai holdruta (Bortrychium virginianum) a telepített akácerdő alatt szemlátomást jól érzi magát. Az ősi harasztok közé sorolható, legközelebbi rokonai a páfrányok. Itt élő állománya ma ezer példány körüli. Az utóbbi évek botanikai vizsgálatai a holdruta mellett kimutattak néhány más érdekes, az Alföldön ritkának számító fajt is erről a védett területről, mint például a szálkás pajzsikát, ami szintén a páfrányfélékhez tartozik, vagy az orchideafélékhez tartozó kis- és a széleslevelű nőszőfüvet, és a madárfészek kosbort is.

A ládakereső játékosoknak jó sétát és fürdőzést, valamint sikeres kincskeresést kívánok! :)

Források

Kunfehértó honlapja
Kiskunsági Nemzeti Park
Időkép
Kunfehértói Előre Horgász Egyesület
Google térkép

Ládatörténet

2006.12.14: A láda megjelenik Maccka és Péter jóvoltából
2014.05.15: A ládát Cerberus kessertárs adoptálja és gondozza tovább
2014.05.25: Cerberus a ládát átdolgozta és újrarejtette
2020.01.18: A ládát adoptáltam Cerberus játékostárstól, ezentúl én viselem gondját
2021.01.16: Sajnos az eddigi rejtek teljesen elkorhadt, darabokra tört. Az új rejtés az eddigitől 5 méterre a tó felé került. A koo-k már az új rejteket mutatják!

Az oldal látogatóinak száma 2022.01.01-től:
web counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (265 db): környezet: 4.26 rejtés: 4.39 web: 4.43 átlag: 4.36

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


emmerwald 2023.01.29 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.33
Az AK bejárása közben érintettük a pontot.
Szép környék, köszönjük a rejtést!

Laminsio 2023.01.29 12:56 - Megtaláltam
Köszi

NoBeNo 2022.12.30 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk , koszonjuk a relytest!

Zsizsi60 2022.10.02 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

veugen 2022.08.26 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, de nem volt könnyű. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

melinya 2022.08.20 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Köszönjük a munkád és a lehetőséget :-) [Geoládák v3.12.10]

béka & hápi 2022.08.20 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsotyka 2022.07.05 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.5]

gvviki 2022.07.03 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Xorbit 2022.07.02 10:11 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.52
Könnyű, gyors találat.

Köszi a munkád!

Melinda1970 2022.07.01 12:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Rozlin 2022.06.18 16:10 - Megtaláltam
Alföldi Kéktúrázásról kitérve kerestük meg a ládát. Könnyen megtalálható az ötletes rejtés. Nagy nyüzsgés volt az üdülőterületen, mert épp BMW Fesztivált tartottak.

DSC06579DSC06582
DSC06584 
5N 2022.06.18 16:10 - Megtaláltam
AK közben ez is.Szerencsére pont jó távolságra van a forgalmas résztől.Ma BMW fesztivál volt Kunfehértón,így még nyüzsgőbb volt a község.A rejtéshez már többször láttam hasonlót,de ezek ötletesek.

DSC06578DSC06579
DSC06585DSC06586
Varga Bence 2022.06.14 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ferrit 2022.06.12 15:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

SGaben 2022.05.08 18:01 - Megtaláltam
Hatalmas ötlet!!!
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Mikovillman 2022.05.01 15:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

ritpoly 2022.05.01 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Adamm 2022.04.18 09:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést, kb 1-2 percig kerestem de végül megtaláltam a ládát. A láda elrejtése ötletes volt. A keresés közben a tóban egy kócsag vadászott

-Adamm-

[Geoládák v3.12.7]

HRezi 2022.04.17 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam Fitti80 és HZsombor tásaságában, köszönöm.

HZsombor 2022.04.17 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam Fitti80 és HRezi társaságában.

Köszönöm

Fitti80 2022.04.17 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam HRezi és HZsombor társaságában, köszönöm a rejtést!

Mélykúti rokonlátogatásba beiktatva...

[Geoládák v3.12.7]

IMG_9776IMG_9777
IMG_9778 
gubi_2 2022.04.15 16:26 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

tarsolyos 2022.04.15 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.13
Köszönöm a rejtést!

20220415_11234920220415_112358
Ambró 2022.04.01 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (477 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]