FAQ
1858. Szent Anna kápolna, Sükösd (GCANNA)

A kápolna

A kápolna

A láda balra 20 m-re.

A láda balra 20 m-re.

Szent Anna

Szent Anna

Szent Joáchim

Szent Joáchim
Szélesség N 46° 16,882'
Hosszúság E 18° 57,846'
Magasság: 101 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.10.13 22:10
Utolsó lényeges változás: 2021.12.13 09:25
Utolsó változás: 2021.12.13 09:36
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: A láthatatlan haderő
Ládagazda: SamuraiGesa
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 475 + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Bevezető
A kápolna mögötti részen keressétek az újrarejtett egyesületi dobozt! Kérlek gondosan rejtsd vissza!

A rejtés a Felső-Bácskai Kegyhely ládasorozat 2. ládája.

Egy meghitt, szép, csendes helyre hívlak Titeket, ahová akár egy vasárnap délutáni kerékpározással is el lehet érni (mármint a közelben élőknek).

Megközelítés

Baja illetve az új Szent László híd (szekszárdi Duna-híd, M9-es) irányából is eljuthatsz a kápolnához.

Mindkét irányból választhatsz úgy, hogy az árvízvédelmi töltésen közelítesz, melyen szépen elkészített kerékpárúton haladhatsz az utolsó 3 km-t leszámítva. Ha ezt választod, akkor a N 46° 17,626', E 18° 55,435' ponton térj le a töltésről.

 N 46° 17,626' E 18° 55,435' 97 m [GCANNA+GCtolt]

Illetve, ha az 51-es főúton közelítesz, akkor Sükösdön a N 46° 16,680', E 18° 59,215' ponton térj le a főútról. Ekkor 1,8 km-re leszel a céltól.

 N 46° 16,680' E 18° 59,215' 107 m [GCANNA+GCelag]

Az utolsó 3, illetve 1,8 km-t földúton kell megtenni. Még egyszer mondom földút, tehát száraz időben poros, esős időben saras, nyáron meleg, télen meg hideg van arrafelé.

A kápolna körül szép füves terület van, alkalmas piknikezésre is. De ha ezt terveztek ott, akkor vigyetek magatokkal innivalót is, mert a közelben olyan nincs!
Ha éjszaka tévednétek arra, akkor legyetek kivilágítva, mert mezőgazdasági terület lévén, nehogy vadnak nézzen titeket egy vadász!

Ott helyben, GPS nélkül úgy találjátok meg a ládát, hogy ha szemben álltok a kereszttel, attól 5 m-re, akkor bal kéz felől 20 m-re van a láda, egy akácfa tövében.

Leírás

Sükösd határában - a helybeliek által csak Kanálisként emlegetett - Dunavölgyi Főcsatorna Háromkereszt elnevezésű hídjától mintegy másfél kilométerre nyugatra, a Duna felé tartó földút déli oldalán épült Szent Anna-kápolna a környék sokak által látogatott szakrális helye. Pesty Frigyes Helynévtárra vonatkozó kérdéseire a falu elöljárói 1863. december 30-án töb-bek között a következőket válaszolták: "Említést érdemel még az hogy a határban úgynevezett Kápolnai dűlőkben az ország út mellett 115. évekkel ez előtt - a Kalotsai Érseki Uradalmi főtiszt - Potskai Gergely Szent Anna tiszteletére egy kis kápolnát építetett, hol a falusi nép butsukat tartott, míg ez előtt 15 évekkel történt másodszori felszentelése óta, nem tsak a falusi népnek, hanem a környéknek is minél látogatottabb butsujáró helye kezd lenni." A történelmi Magyarország vármegyéit bemutató, a Borovszky Samu szerkesztette sorozat Pest-Pilis-Solt-Kiskun I. kötetében Sükösdre vonatkozó részénél írja: "Van még egy 1747-ben épült s 1847-ben kijavított kápolnája Mindenszentek tiszteletére." Itt nyilvánvalóan a Szent Anna kápolná-ról van szó.

A helyi hagyomány legendaváltozata szerint a vadászni induló Potskai Gergely tiltása ellené-re Anna lánya utána ment, majd apja fás ligetben álló lesének közelében, egy bokorban bújt meg. Hangyacsípés okozta fájdalom miatt rejtekén megmozdult, a látottakat apja rókának vélte, így odalőtt (korábban ott rókát látott). Az eltalált lány belehalt sérüléseibe, s a vadász-baleset helyén emlékére engesztelésül a gyászoló apa kápolnát emeltetett.
A legenda másik változata szerint (Ipolyvölgyi Németh J. Krizoszton: Búcsújárók könyve, Novitas B Kft, Balassagyarmat, 1991.) a közeli uradalmi erdészházban családjával lakó Potskai Gergely egyetlen gyermeke, 13 éves lánya kiment sétálni az erdőbe. "Hosszú, szép vörös haja volt. Édesapja éppen az erdőn jött át, amikor megpillantotta az őz szőréhez hasonlító, lobogó vörös hajat. Azt hitte, hogy szarvas. Felülről tölthető puskájával gyorsan rálőtt. Az ő kislánya volt. Megölte! Szörnyű gyászában ezen a tisztáson temették el a kislányt, és em-lékére, szülői fájdalmuk enyhítésére fölépítették a kis kápolnát. A környékbeliek mindmáig nagyon szeretik ezt a helyet. A főbúcsú a Szent Anna ünnepét (július 26.) követő vasárnapon van. Ilyenkor tömegesen jönnek a zarándokok búcsút járni."
A néphagyomány harmadik változata (Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium, Mandala Ki-adó, Szeged, 1998.) szerint "... egy ember vadászni ment erre a tájékra, ahol akkoriban még hatalmas vízmelléki erdőség volt. Anna nevezetű kislányát is magával vitte és kocsisára bízta. A gyermek elkóborolt és egy bokor alá bújt. Az apa azt hitte, hogy vad mozog alatta, odalőtt. A kislányt érte, azonnal meghalt. A kétségbeesett apát álmában Szent Anna vigasztalta, és felszólította, hogy a szomorú helyen az ő tiszteletére kápolnát építsen. A kislányt ezután az oltár alá temették." A kápolna nyugati oldalának lábazatában ma is látható nyílás valószínűleg a sírbolt szellőzője.

A kegyhely legendáját adó történetekben közös vonás Potskai Anna tragikus halála, amelynek részleteit az emlékezet többféleképpen színezte. Szent Anna kultusza tette az em-lékként, engesztelésként emelt kápolnát a tágabb térség búcsújáró helyévé. Hagyományosan jönnek ide búcsút járni Bátya, Dusnok, Fadd, Homokmégy, Jánoshalma, Kalocsa, Nemesnádudvar, Őcsény, Szekszárd és Szeremle hívői.
A magyarországi búcsújáró helyek többsége Szűz Máriához kötődik, mellette Anyjának, Jézus Nagyanyjának (azaz Szent Annának) vannak leginkább kultuszhelyei. Anna pártfogásáért főleg a gyermekáldást várók, a terhesek és a női bajokban szenvedők fohászkodnak. Kultusza régebben jellemzően a keddhez kapcsolódott, Szeged környékén Kedd asszonyának hívták. Pünkösd után könnyű szülésért fohászkodva kilenc kedden könyörögtek hozzá az asszonyok, ezek a napok szentannakedd elnevezéssel bírtak. A közelmúltig Anna volt az egyik leggyakoribb keresztnevünk, s a hagyomány szerint Szent Anna különösen gondoskodik a nevét viselőkről. Jól mutatja ezt egy itteni búcsúsének részlete:
"Kik súlyos betegségben vagytok s egyéb ínségben,
Szent Annához menjetek, segítségét kérjétek!
Szent Annához menjetek, ő lészen védelmetek."

A kápolna észak-déli tájolású, az északi ajtó beázás elleni védelme érdekében a homlokzathoz csatlakozó féltető került kialakításra. Délkeleti oldalához a sekrestye szerepét betöltő helységet építettek, a nyugatra álló épület zarándoklat idején a hívőket szolgálja ki. Az orom-falas homlokzat mögött emelkedik a fa huszártorony (az épület alaprajzával közvetlenül össze nem függő, kisebb méretű torony a tetőgerincen), törtvonalú bádogfedésű gúlasisakkal és csúcsán kereszttel. A kegyhely legutóbbi teljes felújítását 1996 tavaszán Szeghalmi Ambrus plébános végeztette.
A kápolna két oldalán álló szobrok 1800-ban készültek. A kápolnával szemben állva a bal oldali kisgyermeket karján tartó Szent Joáchim, a jobb oldali Szent Annát mintázza, aki tanítja a mellette álló, iskolás korú Máriát. A bejárat előtt emelt, szintén korabeli kőfeszület.

Napjainkban a Szent Anna kápolna kultuszába ágyazódtak a helyi Anna napok. A július 26-át követő hétvégére az elszármazottakon kívül, számos turista és zarándok mellett alkalmanként Sükösdre érkezik a testvértelepülés, a szlovákiai Madar község küldöttsége is. Az Anna Napok megrendezése - különösen az utóbbi években - a faluvezetés és a katolikus egyházközség közös szervezésében történik. Az együttműködés kölcsönösségére jellemző, hogy a péntek esti és vasárnapi program gazdája a plébánia, a szombati programoké a falu. A péntek esti kulturális program a templomban kezdődik szentmisével, amelyet többnyire orgonahangverseny, vendég szónok beszéde, az Egyházközségi Ház dísztermében kiállítás megnyitása, a plébániakertben színpadi előadás, majd halsütés és sörcsapolás követ. A rendezvénysorozat szombaton Madar - Sükösd barátságos labdarúgó mérkőzéssel, ügyességi és szabadidős programokkal folytatódik. Az érdeklődőket este hagyományőrző színpadi műsorok, majd utcabál és tűzijáték várják. A színes hétvégét vasárnap délelőtt a Szent Anna kápolna búcsúja zárja. Ebben a formában is a múlt továbbélésének lehetünk tanúi, hiszen a magyar néphagyományban korábban gyakoriak voltak a Szent Anna napot követő hétvége vidám mulatozásai, bálokkal egybekapcsolt búcsúi. Nevéhez szólás is kapcsolódik, "Föltette Szent Anna kontyát" mondják arra a lányra, aki ilyenkor jól érzi magát.

Forrás:
Dr. Nebojszki László: A sükösdi Szent Anna kápolna
Megjelent: Bajai Honpolgár, 2005. augusztus, 15-17. oldal

Ládatörténet
2021.12.13: Koordinátákat frissítettem ha8je logja és Mr Zerge leírása alapján (halaszkiraly: ládadoki)
2021.09.22.: MrZerge pótolta az elveszett ládát.
2021.09.22.: Mivel a láda sokáig beteg volt, a ládagazda már nem aktív, nem látszott javítási szándék, a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért adoptálhatóvá teszem. [Admin(kectam)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (247 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.15 web: 4.54 átlag: 4.36

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Akki7 2022.10.31 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.00
Hello!
Szép környezetben, ötletes, alapos rejtés.
Köszönjük, jó móka volt.

Üdv.:
Akki7

bambii 2022.10.31 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jópofa rejtekhely! [Geoládák v3.12.10]

Webber 2022.10.23 11:45 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.10]

gvviki 2022.09.25 18:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bendekt 2022.09.11 18:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.92
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon pöpec kis rejtek! ;-)

Kápolna 
ndavid42 2022.09.10 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lindisti 2022.09.07 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

Farekék 2022.08.29 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Sükösdön volt dolgunk, ezért megkerestem a rejtést. Az aszfalt út végétől gyalogoltam. Nagyon tetszett a kápolna. A csatorna vize meglepően tiszta volt.
Köszönöm a lehetőséget.

20220829_11330420220829_113323
20220829_11355520220829_115237
20220829_11531620220829_115321
graffz 2022.08.27 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Berezvayék 2022.08.03 12:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.00
Megtaláltuk, köszönjük :)

gubi_2 2022.07.31 15:30 - Megtaláltam
Ez is megvan, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

ellfelek 2022.06.18 14:14 - Megtaláltam
Nem olyan régóta tudom, hogy hol van Sükösd, mivel DerzsBő odaköltözött pár éve... Most egy közös találat vele, csak persze ő már nem ládázik... Erre is csak határozottsággal tudtam rávenni, hogy, ha már itt vagyunk, akkor ezt illik összeszedni... :)
És még a kutyák is élvezték... :)
A kápolna szépen rendbe van tartva, a láda meg kereshető és nem is kell annyira bemenni az aljnövényzetbe a bokrok közé.
Köszi a rejtést!

IMG_0003IMG_0005
IMG_0010 
tau 0470 2022.05.10 13:45 - Megtaláltam
Az AK-t járva kíséreltem meg a láda megkeresését, de a magas aljnövényzet miatt feladtam, mivel az utam során mintegy féltucat kullancsot sikerült lesöpörni a nadrágomról és a cipőmről, s nem akartam újabbakat begyűjteni. A mellékelt fotók alapján kérlek, fogadd el a ládát megtaláltként! Köszönettel.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.06.10 05:57]

már látszik a kápolnakápolna
kápolna és a kereszta kereszt a kápolnától nézve
szoborszobor a magas fűben
parkbúcsúfotó a kápolnáról
Melinda1970 2022.05.08 17:19 - Nem találtam meg
Sajnos nem találtam meg,lefotóztam a környezetet, fotóval tudom bizonyítani. Kérem szépen az elfogadást! [Geoládák v3.12.8]

Moncsiroli 2022.04.17 16:03 - Megtaláltam
Köszönöm

menace 2022.04.15 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

kismaczu 2022.04.14 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Köszi a rejtést,az új rejtek nagyon jó,de ne a kápolna mögött hanem előtte keressétek

Ambró 2022.04.01 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

K.L. 2022.03.27 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Green Eye 2022.03.20 09:00 - Megtaláltam
Megtaláltam Alföldi kéktúra közben, köszönöm a rejtést! Csodálatos...

Firesanyi 2022.03.15 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Kogerj 2022.03.14 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Seda20 2022.03.14 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csodaszép hely. AK túrázók számára is kedves pihenőt biztosít meghittségével. láda, rejtek rendben. [Geoládák v3.12.2]

szalaij 2022.03.14 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

reczy 2022.03.14 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (485 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]