FAQ
1905. Jajce (Bosznia-Hercegovina) (GCJAJ)

Az 1. pont, a vízesés

Az 1. pont, a vízesés

A fellegvár

A fellegvár

A női dzsámi

A női dzsámi

A 2. pont

A 2. pont

Medve-torony

Medve-torony

A Banja-Lukai kapu

A Banja-Lukai kapu

Esma Szultán dzsámi

Esma Szultán dzsámi

Pliva-tó

Pliva-tó

A 3. pont

A 3. pont

Malmocskák

Malmocskák
Szélesség N 44° 20,239'
Hosszúság E 17° 16,206'
Magasság: 382 m
Megye/ország: Bosznia-Hercegovina
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.11.18 10:00
Megjelenés időpontja: 2007.11.20 16:30
Utolsó lényeges változás: 2017.09.07 20:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: kupec
Ládagazda: kupec
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 59 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP

1. N 44° 20,239' E 17° 16,206'
jelszó: a táblán a 30. látnivaló horvát neve (7 betű),
2. N 44° 20,436' E 17° 16,206'
jelszó: az info-tábla bal felső sarkának 1. szava (10 betű),
3. N 44° 20,855' E 17° 13,576'
jelszó: a jobbszélső nagy táblán, balra fent a kék mezőbe írt 1. szó ( 5 betű).
A teljes jelszó a 3 jelszótöredék egymás után írva.

Ezzel a 3 pontos multival a Bosznia-Hercegovinában található Jajce várost és környékét szeretném bemutatni nektek.

Jajcével több közös pontja van a magyar történelemnek, de idővel ez feledésbe merült.
A délszláv háború óta nagyon kevesen keresik fel ezt a sok látnivalót kínáló országot, pedig aki szereti a kalandot és az "off the beaten track" érzést, az itt mindent megtalál. Tavaly már érezhetően meglódult a turistaforgalom, egyre több honfitársunk is tranzitútként választotta az országot a dalmát tengerpart felé és korábban nem látott mértékben megnőtt a (zömében német és osztrák) túramotorosok száma. Motorozásra egyébként kiváló terep. A holland kempingszövetség idén tavasszal itt Jajcében tartotta idénynyitó táborozását a felújított kempingben, szóval lassanként visszatér ide az élet.

Figyelem!!!
Mint minden Bosznia-Hercegovináról szóló leírás elején, én is szeretném felhívni a figyelmet az ország földjében heverő több tízezer fel nem robbant taposóaknára.
Az aknátlanítás módszeresen, de lassan halad. Alapelv az, hogy mindenhol lehet akna, de ez így nem egészen igaz. Az itt élők sem kedvelik ezt a helyzetet, de miután ők rakták le, ezért tudják, hogy hol vannak. Minden elaknásított területet "Pazi mine!" feliratú, piros táblákkal körülkerítenek, nos, oda nem kell bemenni.

Már az idejutás is érdekes. A Banja Luka és Jajce közötti közel 70 km-es útszakaszon a Vrbas folyó három helyen alakított ki látványos kanyont. Vezessetek óvatosan, mert a visszahajló sziklafalak több helyen arra kényszerítik a buszokat és kamionokat, hogy erősen behúzódjanak az út közepe felé, nem sok szabad helyet hagyva a szembejövőknek.
Esős időben a sziklafalról gyakran peregnek szikladarabok, ezt azonban rendszeresen takarítják.

Jajce rövid történelme:
A város, amely a Pliva és a Vrbas folyók összefolyásánál helyezkedik el már 6000 éve is lakott volt, melyet a IV. századból származó Mitrász-szentély is bizonyít.
A krónikák először 1396-ban említik Jajcét, amikor a vár és a város alapítója, Vukcic Hravtinic a tojás alakú sziklán felépített fellegvár után Jajcének nevezte el városát (jaja=tojás, jajce=kicsi tojáska). A XV. században itt koronázták meg az utolsó boszniai királyt, akit nem sokkal később, 1463-ban II. Mohamed itt fejeztetett le a vár alatti táborában, mire a vár védői letették a fegyvert. Ugyanebben az évben azonban Hunyadi Mátyás csapatai felszabadították a várat és létrehozták a jajcei bánságot. Mátyás emlékét többé-kevésbe őrzik, a helyi ismertető anyagokon is megtalálható.
Ennek a győzelemnek a jelentőségét az adja, hogy 1463-1527 között ez volt az egyedüli vár Boszniában, amely nem került török kézre, tehát tekinthető a nemzeti függetlenség szimbólumának. Azonban 1528-ban a törökök meghódították és ezzel Jajce és vele Bosznia csaknem 400 évre török fennhatóság alá került.
Az Osztrák-Magyar Monarchia 1878-ban elfoglalta az országot, amelynek hozadékaként egy erőteljes ipari fejlődés indult meg, majd a turisták is felfedezték a várost, amely 1984-ben elnyerte a Jugoszlávia legszebb turisztikai célpontja címet. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy 1943 novemberében itt tartották azt az antifasiszta kongresszust, ahol lefektették a háború utáni Jugoszlávia közigazgatási alapjait, megalakítva ezzel a Demokratikus Föderatív Jugoszláv Köztársaságot.
Fél évig (1943 aug.-1944 jan.) a felszabadított Jajce volt az ország központja és itt kiáltották ki a háromnemzetiségű új jugoszláv tagköztársaságot, Bosznia-Hercegovinát.
Az 1992-95-ös délszláv háború alatt a város többször gazdát cserélt, az aktuális hatalom lerombolta az ellenfél épületeit, a háború végére a belváros szinte megsemmisült, lakosainak kb. 40 %-a külföldre menekült és ott van ma is, azonban a nyári szabadság idején több hétre hazajönnek, nyüzsgő várossá varázsolva Jajcét.
A béke megszületése után a helyreállítás szinte azonnal megindult és halad ma is, évről-évre ha lassan is, de láthatóan fejlődik a város.

Az 1. pont:

A multi 1. pontja mi is lehetne más, mint a jól ismert Pliva-vízesés.
A 18 m magas zuhatagot a legfontosabb helyi látnivalóként tartják számon, egy nemzetközi szavazásban bekerült a világ 12 legszebb vízesése közé.
A vízesést Csontváry Kosztka Tivadar 1902-ben festette le, a képet a pécsi Csontváry Múzeumban láthatjuk.
A  N 44° 20,239' E 17° 16,206' 382 m [GCJAJ-1] ponton találunk egy várostérképet mutató információs táblát, a jelszó 1. része 30-as ponttal jelölt látnivaló horvát neve (7 betű).
A tábla közelében lévő kilátópontról szép képeket készíthetünk a vízesésről és innen azt is láthatjuk, hogyan tudunk a zuhatag felső pontjához odajutni.

A 2. pont:

A 2. pont a fellegvár alatti óvárosban található.
A várba több útvonalon lehet feljutni, érdemes is néhányat kipróbálni, hiszen a vár környékén találkozhatunk a hagyományos bosnyák építészettel és életmóddal.
Sajnos a háború során nagyon sok ház megsérült, ennek nyomait lépten-nyomon láthatjuk. Sok házból elűzték a tulajdonosokat, illetve a lakók meghaltak. A gazdátlan házakhoz egyelőre nem nyúlnak, lebontásuk még várat magára.
A  N 44° 20,436' E 17° 16,206' 430 m [GCJAJ-2] ponton találjuk a Sinan-bég dzsámit, melynek érdekessége a fából készült minaret.
A jelszó 2. része a bejárat mellett álló információs tábla bal felső sarkának 1. szava (10 betű).

Ha már itt vagyunk próbáljunk meg bejutni a kicsit lejjebb lévő Medve-torony (Medvjed-kula) melletti katakombába, amely a város alapítójának és családjának sírhelye, itt érdekes világítási megoldásokkal találkozhatunk, illetve a felmehetünk a fellegvárba is, ahol a falakon kívül nem találunk mást, viszont szép a kilátás. A fellegvár bejáratát a N 44º 20,438' E 17º 16,127' ponton találjuk.
Ha szezonon kívül érkeztek, akkor a Medve-torony melletti kávézóban lehet elkérni a katakomba, illetve a fellegvár kulcsát.

A 3.pont:

A 3. pontot a várostól kicsit távolabb helyeztem el.
A városból Bihać felé elindulva (M-5) néhány km megtétele után a Pliva-tó partján találjuk magunkat. A tó nevezetessége a XVI. században épített sok kis vízimalom, ahová legegyszerűbben a  N 44° 20,814' E 17° 13,181' 445 m [GCJAJ+kereszteződés] pontban lévő kereszteződésben, a tó partján futó útra lekanyarodva jutunk el. Az útkereszteződés közelében 2 motelt is találhatunk, ha valaki esetleg itt akarna megszállni, nem fog csalódni, de egy kávéra vagy ebédre is érdemes itt megállni. Mindkét motel horvát tulajdonban van, a felső picit puccosabb, az alsóban viszont jobb a konyha.
A malmok jól tükrözik a helyi mentalitást. Ahelyett, hogy összefogva egy nagyobb malmot építettek volna, mindenki készített egy picit magának, mondván az a biztos, ami az enyém.
A jelszó 3. része a  N 44° 20,855' E 17° 13,576' 440 m [GCJAJ-3] ponton lévő információs táblán található, balra fent kék mezőben, az 1.szó (5 betű).

A teljes jelszót az 1.,2. és 3. ponton leolvasott jelszótöredékek egymás után írásával kapjuk meg.
Most csak a legfontosabb látnivalókat emeltem ki, ha valaki eljön idáig, valószínűleg alaposan felkészül (ajánlott irodalom: Farkas Barbara-Kiss Péter: Bosznia-Hercegovina), hiszen az ország és Jajce környéke sem tartozik a megszokott úticélok közé. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy jöjjön és ismerje meg ezt a nem túl távoli, mégis más kultúrájú országot, az itteniek barátságos emberek
Én közel 5 évig éltem ott, sok szép élménnyel és baráttal gazdagodtam.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (33 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.37 web: 4.75 átlag: 4.65

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


BaumyGeo 2022.10.04 12:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Többször jártunk már itt. De mindig csak a vízesést tekintettük meg. Pedig érdemes megnézni a várost is. A vizimalmok meg szenzációsak, tündéri hely.

79CBF69A-4AC5-400D-AD88-6D822A2E003E9579EB06-D23F-4236-8574-05AB2B022850
985270E5-47B7-40B9-A0C5-2C03E1899DDD2AC94F0E-4CD0-44B4-9213-399BC1E8C4AE
D915195D-A5BB-40A0-96F0-A7D4E325D48B11CA3E96-61E0-4A63-B4C0-AC9B993CC631
C80F4F58-1CBE-42BC-B56A-04C354F6ACB5 
Balear 2022.07.23 07:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

krino30 2022.07.22 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

kobcikrajci 2022.06.02 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

-1-2
-3-4
-5-6
-7 
Péter60 2022.03.15 18:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.83 súly: 4.58
Csontváry festményről jól ismert hely, végre sikerült ide is eljutni. Mindhárom hely tetszett, egy "rendes" láda is elférne itt.
A Megi Dea-ban nagyon jó helybéli vacsorát kaptunk.

Shrek 2022.03.12 10:20 - Megtaláltam
Nem az első látogatásom, de szívesen jövök vissza!
(Kár, hogy minden pontja "táblaleolvasós" megoldású.)

VízesőIMG_20220312_095047
LépcsőMalmok
macikupac 2022.03.12 10:19 - Megtaláltam
Boszniai vártúra 3.

 
scele 2022.03.12 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

kitkat0123 2021.08.22 19:27 - Megtaláltam
Egy kellemes hetet töltöttünk Bosznia-Hercegovinában tablettával, Micra73-mal és Robogo-val, útközben kerestünk szép helyeket és néhány geoládát. Nem volt előre foglalt szállásunk, így nem voltunk időhöz és útvonalhoz kötve. Fantasztikus helyeket fedeztünk fel, hatalmas élmény volt,

A szállásunk Martin Brodban volt a hegyekben, az Una Nemzeti Parkban, így a napot az ottani ládák keresgélésével kezdtük. Meglátogattuk a Martin Brod vízesést, az Una-kanyont a régi vasúti híddal és az Unas-kanyont, mind nagyon emlékezetes helyeket.

Ezt követően Bocac és Jajce felé indultunk, majd megálltunk a drvari Tito-barlangnál és a Zelenkovac Ökozónában. A Vrbas-völgybe érve a folyó feletti, igen lenyűgöző Bocac erődrom felé mentünk, majd folytattuk utunkat Jajce felé.

Köszönöm a rejtést!

Micra73 2021.08.22 19:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Kora este értünk a városba és végigjártuk a multi pontjait.Nekem legjobban a kis vízimalmok tetszettek,de a vízesés és a kilátás is szép volt a várból.

P1130769P1130771
P1130777P1130796
P1130798P1130802
P1130803 
Robogo 2021.08.22 19:27 - Megtaláltam
Bosznia-Hercegovinai kirándulás alatt kerestük fel a ládát kitkat0123, Micra73 és tabletta társaságában. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Az Una Nemzeti Parkból Jajcebe jöttünk. Minden pont rendben volt. Nekem a legérdekesebb a harmadik pontnál lévő kis vizimalmok voltak.
Köszönöm a rejtést!

nmárti 2021.08.15 17:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.59
Csontváry képe élőben. klassz kis város, képek jönnek. Köszi a rejtést!

csg69 2020.01.02 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.40
Egy csoda ez a városka :)
Nagyon jó helyekre visz el a láda :)

19izsi73 2019.10.20 20:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Este kissé kalandosan érkeztünk meg, így csak egy gyors kitekintés, vacsora volt a program. Másnap, korán kissé párás időben kerestük fel a pontokat.
nem kellett csalódnom, persze az is jó volt, hogy emberrel alig találkoztunk...

R-Gyu 2019.10.20 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kofola BT 2019.10.20 10:20 - Megtaláltam
Szarajevó felé ejtettük útba ezt a ládát. A 3. pont közelében sikerült találnunk egy remek szállást!

Dudu 2019.10.20 10:20 - Megtaláltam
Gazdiséta :)

 
Kokó 2019.10.20 10:20 - Megtaláltam
Tavaly már jártam néhány pont közelében, de a feszített ütemterv miatt végül kimaradt a logolás. Ezúttal itt szálltunk meg a kényelmes nézelődés érdekében.
A tavalyi tumultoshoz képest most néptelen volt a malmok területe, és az első pont vízesése is csak párába burkolózva, magányosan várt minket. A vár, és a kilátás most sem okozott csalódást.

CsobogóPlacc
TornyosVárfal
FalakLépcső
VárfalElosztó
SokaságMalmok
betv 2019.07.19 13:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.49
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
A vízesésnél 8 márkát kérnek fejenként, legalábbis tőlünk ennyit kértek ránézésre, mert az árak kiírása nem erőssége a Balkánnak. Megéri, gyönyörű, különböző szögből nézve különböző helyeken látni szivárványt benne, és hűsítő permetet szór a nézelődőre. A parkolás felette 1 márka/óra, automatával, tehát oda tényleg márka kell. Egyébként 3 napos boszniai tartózkodásunk alatt mindenhol elfogadták az eurót, viszont előfordulhat, hogy márkában adnak vissza. Így lett néhány márkánk, ami jól jött az automatába. Az információs táblához nem kell bemenni a vízeséshez, de nyilván aki itt van, valószínűleg elsősorban a vízesésért jött.
A 2. pontnál figyelmesen, mert jónéhány dzsámi van a városban, és ehhez pont nem vezet kiírás. Járkáltunk oda-vissza a főutcán, mire kiszúrtuk, hogy itt bizony hegymászás lesz, és elsőre, meg másodikra így sem sikerült eltalálni a jó utat felfelé, de végül meglett. Onnan fentről már a városra is szép a kilátás.
A 3. pont pedig igazán különleges, a sok ágra szakadó patakkal és a rajtuk lévő kicsi malmocskákkal (malomkerekek már nincsenek). Kiváló piknikező hely is, és egyáltalán nem szokványos látványosság. Néznivaló! Parkolásért itt is fizetni kell, de mi kicsit továbbmentünk és a kanyar után van egy kis kiálló padocskával, ott már nem kellett fizetni. Addigra el is fogytak a bedobható márkáink.

20190719_121758P_20190719_134841
KoMa 2019.05.27 15:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Bosznia-Hercegovinai utazásunk harmadik ládája. Köszönjük a rejtést. Nekem talán ez a város tetszett legjobban. Főleg a malmokig vezető utacska (ami a parton megy, nem a főút) mentén lévő mindenféle ösvény a tónál.

Aleph & Rita 2019.03.15 16:00 - Megtaláltam
Boszniai körutunkon ma Travnik és Jajce volt soron. Kellemeseket sétáltunk mindkét helyen.
Köszönjük a lehetőséget!

becko 2018.12.12 14:35 - Megtaláltam
ok

fcsaba 2018.11.02 14:55 - Megtaláltam
Mostarból Banja Lukába tartva tartottunk egy hosszabb szünetet Jajcén. Köszönjük a rejtést, mindhárom pont nagyon sokat mutat! (A harmadik akár külön pont is lehetne.) Az AVNOJ múzeumra is szántunk pár percet. Köszönjük a rejtést!

adyca 2018.10.05 20:53 - Nem találtam meg
Csoportos utazas során próbálkoztunk. Táblás pontok megvannak lada nincs. Kérném kép alapján elfogadni.

[Elutasította: kupec, 2018.10.12 21:45]

AFF4FAD4-65F6-4073-8002-E2ECF883024052F88F55-8617-4997-B2AC-91F10BA85729
11B0CB87-6316-4625-96BC-2938DF8814DD180FBB13-3629-4067-80B3-AAA01A337022
tabletta 2018.09.15 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.33
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

IMG_4873IMG_4890
IMG_4900 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (70 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]