geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2128. Szent Donát-hegyi emlékhely (GCSZDH)

Az emlékhely

Az emlékhely

A képoszlop

A képoszlop

Az emlékhely 2.

Az emlékhely 2.

A bejárat felől

A bejárat felől
Szélesség N 47° 24,652'
Hosszúság E 18° 59,440'
Magasság: 162 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.12.02 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.06.29 07:19
Utolsó lényeges változás: 2021.04.19 13:06
Utolsó változás: 2021.06.19 19:52
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Povyagi és Mathau
Ládagazda: Mathau
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 1130 + 11 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente
WAP
Az emlékhely kerítésén kívül a domboldalban egy kivágott, több törzsű fa tövében.
A kerítés mellett induljatok az emlékhely mögé a domboldalba. Nyáron kicsit szúr, télen kicsit csúszhat. A legalsó csapáson menjetek, attól pár méterre lesz a doboz kicsit beljebb, az orgonák között. (Annyira irtják és takarítják a környéket, hogy kicsit be kellett raknom a sisnyába, de szerintem hamar gyártotok hozzá kesserösvényt... A "gondnok" néni kicsit morcos szóval ne említsétek neki a geoládát.

Keressétek kitartóan a dobozt, a helyén van, csak meg kell dolgozni érte. A továbbiakban a jelszó nélküli megtalálásokat el fogom utasítani.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés:

Autóval:

A Dózsa György útról a Mária utcára kell kanyarodni és azon mehettek az emlékhelyig. Az utcákat egyirányúsították, így csak erről lehet "legálisan" autóval megközelíteni.

Tömegközlekedéssel:

A Kosztolányi Dezső térről indul a 14-es, 114-es busz. Mindkettőnél a XIII. utca megállónál kell leszállni. Innen, ha a láda irányába néztek láttok egy üres telket -előtte a bejárattal-, amin keresztül vezet egy ösvény, 300 m hosszú és pont az emlékhelyhez vezet. (by fejermate)

A rejtés:

A láda a fenti koordinátán az emlékhely kerítésén kívül található a domboldalban egy kivágott fa tövében.
Eső után, télen óvatosan mert csúszhat!

Az emlékhely nyitvatartása változó, de általában világosban nyitva van.

A Donát-hegy és az emlékhely:

Tétényi fennsík:

A Tétényi fennsíkról kiindulva, a Duna irányában találjuk a Diósvölgyet, jó sváb szóval mondva Nussgramot, azaz Nussgrabent-Diósárkot. Ezt az árkot évezredek alatt vályta ki a Tétényi fennsíkról a Dunába igyekvő csapadékvíz.
Kialakult a mai közút szintjétől átlagban 15-20 m-el magasabb dombvonulat, melyet Donát-hegy névre kereszteltek el a szőlőbirtokosok, Szent Donátuszra, a szőlők és borok védőszentjére emlékezve, de ezt a nevet adták az 1800-as évek katonai felmérői és a térkép készítői is a hegynek.
Valamikor úgy 12-17 millió évvel ezelőtt, ez a terület az akkori Földközi-tenger, a Thétys területe volt. Itt hullámzott az a sósvizű, majd később kiédesült vizű tenger, melyben a mészvázú tengerlakó állatok milliárdjai éltek és pusztultak el, mészvázukból szigeteket alkotva a tenger fenekén. A tenger visszahúzódása után ezek a szirtek megmaradtak és kialakult rajtuk a mindennapi élet. Létrejött a lajta kemény és szarmata puha mészkő, mindez a miocén középső, ún."szarmata" szakaszára időzíthető.
Ezek a kőzettipusok alkotják az egész fennsíkot, és az említett Diósárok mélyebben fekvő talaját. Lefedve bentonit földel és lösszréteggel. A Donát-hegy is ebből az anyagból jött létre.
A névadó diófákat ma már hiába keressük, kiöregedtek, kipusztultak, eltűntek, de megmaradt a tengerszint feletti 165,7 m magasságú Donát-hegy. Ebben a műút közeli hegyvonulatban dolgoztak a bányászok és termelték ki a bentonitot, azaz fuller földet a vegyi üzemek részére, benzin derítés céljára.
Az itt élő és dolgozó kőfejtők a mészkő vonulatba vályták azokat a borospincéket, melyekben a finom diósároki borokat tárolták, és azokat a pincéket is melyeket lakásnak használtak.
A Diósárok feletti részt nem hiába nevezték az egykor itt élők Alt Tettinger Weingebirgének (öregtétényi szőlőhegy), mert volt itt szőlőtőke bőven.
A régi katonai térképeken ezt a részt Grosse Haidének (tétényi fennsíknak vagy tétényi legelőnek) jelölték.
Itt építették meg az 1900-as évek elején azt a katonai lövőházat, lőteret, amit a budai és pesti kaszárnyákban elhelyezett katonák használtak lőgyakorlat céjából. A létesítményt egyébként a mai napig lőtérként használják.
A fennsíkot a katonai célú felhasználáson túl állattartásra és legeltetésre használták.
A Donát-hegytől ÉK-i irányban van a Tétényi fennsík, D-i irányban pedig a Duna ezüstszalagja csillog. Innen elláthatunk Százhalombattáig és láthatjuk a volt sertéshízlaló területén újonan felépített logisztikai központot is. NY-i irányban terül el Ó-hegy, tele kertekkel és nyaralókkal. K-i irányba nézve a felső Baros Gábor telepi lakóházak tűnnek elő, a háború után részben lebontott és átalakított barosi kaszinó épülete volt a legkiemelkedőbb épület ebben az irányban.

A Medetz-család által épített képoszlop

Az 1800-as években Diósárok mindkét oldalát diófák szegélyezték és a csatlakozó területeken nagy kiterjedésű szőlő telepítvények díszlettek, jobbnál jobb minőségű borszőlővel beültetve, melyek évről évre hatalmas termést adtak. A Németországból ide betelepült emberek zöme kőfejtéssel foglalkozott, valamint szőlőt művelt. Diósárok lankásabb részein szőlővel beültetett területek virágoztak, melyek rendszeresen bő termést adtak az itt gazdálkodóknak. Az 1850-es évek vége felé egy alkalommal egy hatalmas, mindent elpusztító, szőlőtőkéket tönkretevő jégeső zúdult erre a vidékre, minden tervet, reményt megsemmisítve, kivéve a Donát-hegy lankáin viruló, Medetz József és felesége tulajdonát képező szőlőültetvényt. Csak nekik maradt meg a termés a sok szőlősgazda közül. Ekkor határozták el, hogy megköszönik a természetnek eme különleges kegyét, és megépítették a képoszlopot, a négy fülkében pedig elhelyezték Szent Donatusznak, a szőlők védelmezőjének cselekedeteit ábrázoló képeket.
Sajnos ez az építmény a II. világháborúban szinte teljesen elpusztult, de 1990-ben felújították. A képet csak ünnepélyes alkalmakkor teszik a helyére, majd újre vissza kerül a templomba, ahol megtekintheti, akit érdekel.

forrás: Felker Győző - A Donát-hegyi emlékhely a XXII. kerület gyöngyszeme

Sok sikert kívánnak az elrejtők!

Povyagi és Mathau'''
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (695 db): környezet: 4.19 rejtés: 4.12 web: 4.47 átlag: 4.26

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kwh 2021.10.16 16:30 - Megtaláltam
gotcha

Csa.Csi87 2021.10.14 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Imperator Csaba 2021.10.09 16:49 - Megtaláltam
+Van! Köszi :) [Geoládák v3.11.3]
Egy kis kiegészítés. Szóval ott van az a láda, de miért is van ott? Egy kicsit veszélyes lehet, ha nem rutinos kereső indul útnak.
Segítség a megtaláláshoz, mert nekem is jó sok időbe telt. Amikor a GPS azt mutatta, hogy 0.44m-re vagyok a ládától, akkor szinte rajta kellett volna állnom, de körbenézve mégsem találtam sehol. Keresztbe-kasul bejártam egyes részeken kúszva a terepet, de van egyszerűbb mód.
Elindulsz a kerítés mentén a kitaposott ösvényen. Szinte a perem szélére érsz, de nem kell tovább a sziklákra menni! Csak óvatosan. Elkezd visszakanyarodni az ösvény felfelé a bokrok alatt hajolva haladj. Pár lépés után bal oldalon (háttal állva a szakadéknak) lesz egy nagyon minimális csapás, még annak sem mondható. Na ott kell bemenni. Az utolsó 5 méteren semmi sincs kitaposva, mert ritkán jár arra kesser és a természet benövi. Ismét a szakadék irányába kúszva, hajolva megtalálható a kivágott fa és ott a láda is.
Sok sikert mindenkinek!

Gabby1203 2021.09.26 18:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 1.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Viszont, szeretném jelezni, hogy a koordináták megtévesztőek. A GPS a szakadékba vinne, ha hagynám ????. Készítettem fényképet, iránytűvel a poziciókról. Nehezen találtam meg, a terület nincs annyira takarítva, kúsztam a bokorban, a fatörzs nem is látszik (de létezik!).
Persze, így izgalmas, nem kell tálcán adni, de senki ne ugorjon (essen) le a szirtről!!! [Geoládák v3.12.2]

galadka 2021.09.26 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

CP-akciócsoport 2021.09.24 16:49 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 1 web: 2 átlag: 2.00 súly: 2.92
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

csiti 2021.08.22 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Sajnos a ládát nem, csak a morcos nénit találtuk meg. Átkutattunk minden ösvényt, a gps koordinára már a szakadékba vitt volna, azt nem vállaltam be. Emailben küldött képek alapján kérem a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.23 12:07]

pbberta 2021.08.04 10:00 - Nem találtam meg
Sajnos a ládát én sem találtam meg, pedig a gps szerint pont 'rajta' álltam. (lásd kép) Kérem a képek alapján a log elfogadását. köszönöm

[Elutasította: Mathau, 2021.08.04 10:38]

IMG-2656IMG-2657
bacsnyir 2021.07.08 20:20 - Nem találtam meg
A mai Budafok-Tétényi látogatás utolsó ládája. Eredetileg nem is terveztem, de a két dunaparti láda (GCHOD, GCHRS) annyira csalódást keltő volt számomra, hogy "na, ez biztos jobb lesz" felkiáltással erre vettem az irányt. Apróbb hibával kezdtem, mert - mivel ajánlott parkolót nem kínált fel a rejtő -, a GPS alapján a ládához szemre közelebbinek tűnő Bartók Béla utcán parkoltam, így onnan egy szép sétával másztam fel (a Török utca-Dózsa György út-Mária utca útvonalon) az emlékhely főbejáratáig. 19:58-ra értem oda, így kicsit aggódtam, hogy mennyire veszik komolyan a kifüggesztett nyitvatartási időt (20 óráig), de a kb. 15-20 percen át, amíg ott tartózkodtam, nem jött senki.
A park gondozott, tiszta, és van egy jó kilátás Százhalombatta irányába - bár mivel igazából nem túlságosan karakteres a táj (családi házak és ipari épületek tetejére látni döntően), ez nem fogott meg túlságosan. Mint ahogy az emlékművek többsége sem. A képoszlop volt a kivétel, kár hogy a kép nincs rajta - de a turulos millenniumi emlékművek és a trianoni emlékkeresztek nem az én világom.
Aztán a láda keresésére indultam, de nem jártam sikerrel. Az orgonabokrokat még átszeltem a kesserösvényen - bár nem szívesen, mert magánterületként volt elkerítve az egész -. ki is értem az emlékhely kerítése mellé, a koordinátához azonban a GPS-em szerint legközelebb 6 m-re voltam, az a 6 méter azonban a függőleges, és már odafelé is kőgörgeteges sziklafal tetejére mutatott, amit inkább nem kockáztattam meg. Kerestem az orgonás kevésbé kitett részein, mivel az oldalon közölt fotók szerint nem meredek helyen van - de ott nem találtam (nem segített a ládaleírás szűkszavú szövege sem), így "ládátlanul" távoztam.
Minden esetre egy "jobb útmutató" szerintem szerencsésebb volna, hogy merre induljunk az orgonás átszelése után (más is panaszkodott már arra, hogy a sziklafalon jelezte a GPS a ládát). Illetve én a helyében az emlékhely többi emlékművéről is említést tennék (kik, mikor, miért állították, ki alkotta), nemcsak a képoszlopról - hiszen elvileg ez lenne az itteni konkrét látnivaló.
Ha a rejtő - nemrég frissített közlése alapján (az én GPS-emben letöltött ládaleírás szerint még másképp volt) - nem fogadja el a jelszó nélküli megtalálást, természetesen tudomásul veszem.

[Elutasította: Mathau, 2021.07.09 11:24]

Képoszlop, kereszt, trianoni emlékmű (és naplemente)Még sötétebb
KilátásUgyanaz teleobjektívvel (Százhalombatta, Nagytétényi Kastély)
Eddig jutottamÉs onnan kb. ezt láttam
F.Levi 2021.06.15 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Peterancsa 2021.06.13 08:50 - Megtaláltam
Többször körbejártam a susnyást, de itt bizony sem a korábbiakban említett jégkrémes dobozt, sem a PET előformát nem találtam. Kérlek fogadd el a találazot a képek alapján.
[Geoládák v3.11.0] Második nekifutásra küzdelmesen, de meglett.

Screenshot_20210613-084311_Geoldk20210613_083725
20210613_08371020210613_083711
Kobaljov 2021.06.08 20:15 - Megtaláltam
Tétényi ládázós sétán a Kastélymúzeumtól jövet épp lekéstem az emlékhely nyitvatartását (most elvileg 20-ig van), a kerítés melletti/bokrok mögötti ösvényen bementem a domb túloldalára, lehet az én telefonommal volt gond de nekem pár perc várakozás után is a lejtő aljától még tovább 4 méterrel (a meredek fal irányába) jelezte a koordinátát, azért körbenéztem hátha megtalálom a ládát a közelben de nem láttam, kérném a fényképes elfogadását.

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.06.19 19:51]

20210608_20012220210608_201220(0)
20210608_201532 
ládamalac 2021.06.05 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.09
Feltúrtam az orgonabokrokat, de se ládát, se gondoknénit nem találtam :( Kérném a láda jelszó nélküli elfogadását.

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.06.19 19:50]

IMG_20210605_145110_0 
VauVauu 2021.06.04 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

EdKa 2021.06.04 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.78
Sajnos a ládát nem találtuk. A fényképek igazolják, hogy a helyszínen voltunk. A képek alapján kérjük a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.06.19 19:50]

Donát-hegy 1Donát-hegy 2
Laltan 2021.05.29 15:42 - Megtaláltam
A láda nem lett meg, kérem az elfogadást a kép alapján.

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.05.30 11:41]

20210529_Donáthegy 
Jaksi74 2021.05.12 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Elvan rejtve rendesen!! :-)[Geoládák v3.10.5]

krisz17krisz 2021.05.08 15:00 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem találtam meg, de találkoztam a valóban házsártos gondnok nénivel. Mivel már rám is szólt, hogy mit csinálok a bokorban, nem forszíroztam tovább a láda keresését. Az orgona bokrok megvannak, virágoznak. A ládagazda kedves volt, megírta, hogy jelszó nélkülire állítva elfogadja találatnak. Köszi a rejtést! Fotók alapján kérném az elfogadást!

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.05.28 09:28]

DE9B7213-CC11-414B-A362-4A34FFC2D9AD191C68E1-CA51-4BA1-8BFE-EA4631102826
[cscs] 2021.05.07 17:35 - Nem találtam meg
nem találtunk semmit [Geoládák v3.10.5]

salsa1125 2021.05.06 14:06 - Megtaláltam
sajnos nem találtuk meg, pedig bemásztunk az összes orgonabokor alá. Kérjük a fényképek alapján történő elfogadást! köszönjük [Geoládák v3.10.3]

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.05.13 10:20]

3B54B160-1788-4EA5-83A5-817F69FBBBFCF501FA40-F32E-4773-B1C8-ADC04B4F765D
A9130A41-3B09-47D6-94B5-7DDE6F62208A 
alat300 2021.05.01 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.53
megvan!

Phreny 2021.05.01 16:13 - Nem találtam meg
Nagyon sokáig kerestük, de nem találtuk sehol :( [Geoládák v3.10.5]

Aniko & Gyuri 2021.04.23 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

mk45 2021.03.26 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltam a jégkrémes dobozt, a megjelölt koordinától 15 méterre, elhajtva a fűbe. A dobozban a játékokon kívül csak 5-6 logbook lap volt bejegyzésekkel és egy fekete műanyag palack. Maga a logbook és a jelszó nem volt benne. A jégkrémes dobozt megpróbáltam visszarakni az eredeti helyére, a rejtővel egyeztetve.
[g:hu+ 2.3.4]

zsuzsi es sanyi 2021.03.15 15:43 - Megtaláltam -
Ládázás Llilcsivel. Megtaláltuk a ládát, de a dobozban a játékokon kívül csak 5-6 logbook lap volt bejegyzésekkel és egy fekete fel nem fújt műanyag palack. Maga a logbook és a jelszó nem volt benne. Kérjük a találás elfogadását a csatolt fotó alapján. Köszönjük!

[Jóváhagyta: Mathau, 2021.04.07 12:02]

20210315_154335 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1149 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]