FAQ
207. Kilenclyukú híd - Hortobágy (GCHORT)

Ez nem képeslap.De az is lehetne... :-)

Ez nem képeslap.<BR>De az is lehetne... :-)

A Kilenclyukú Híd. Tessék megszámolni!

A Kilenclyukú Híd. Tessék megszámolni!

A híd naplementében

A híd naplementében

A megújult híd éjszakai kivilágításban

A megújult híd éjszakai kivilágításban

Gémeskút (kipróbálható)

Gémeskút (kipróbálható)

Az úgynevezett "vasaló", ami nem más, mint egy pásztorkunyhó (rekonstruált)

Az úgynevezett "vasaló", ami nem más, mint egy pásztorkunyhó (rekonstruált)

Pásztormúzeum

Pásztormúzeum

A geoláda tartalma még 2008-ban

A geoláda tartalma még 2008-ban

QR-kód WAP-osoknak megtalálás bejelentése

QR-kód WAP-osoknak megtalálás bejelentése
Szélesség N 47° 34,907'
Hosszúság E 21° 8,858'
Magasság: 96 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.24 16:10
Megjelenés időpontja: 2002.04.23 10:10
Utolsó lényeges változás: 2018.06.11 17:27
Utolsó változás: 2022.07.03 01:00
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: K:Pisti Kirussal és *Andyval
Ládagazda: KPisti
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 60 m
Megtalálások száma: 1584 + 10 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetenteFIGYELEM! A hídra gyalog felmenni balesetveszélyes! A híd nagyon keskeny, az autók elsodorhatják a gyalogost! Figyelmes, értő olvasással megtudható, hol kell keresni a jelszódarabkát! Nem a hídon!


Két állomásos multi:
1. állomás: a híd alatt, az első "lyuk" közepén a falon találsz egy évszámot kőbe bevésve, kb. 80 cm magasságban.
2. állomás: kis méretű (3x7 cm) filmes dobozban csak a logbook és egy kis ceruza van a logoláshoz
Rejtek koordináta: N47° 34,902' E21° 08,921'
Jelszó: 1. állomáson kapott 4 karakter+logbookban olvasható jelszó
SEGÍTSÉG: !ála jlúyn ygú sé ár jlü evzén élef díh A !evtízgör lórlula lessengám arájpaldef méf mutkejbo sevűmzíV


A ládába TravelBug NEM helyezhető!

[láda] [rejtés] [jelszó] [megközelítés] [látnivalók] [info] [események] [nemzeti park]

A LÁDA
Kis méretű fekete színű filmes doboz, kb. 3 cm átmérővel és 7 cm magassággal, szürke kupakkal.

REJTÉS
1. állomás: a híd alatt, az első "lyuk" közepén a falon találsz egy évszámot kőbe bevésve, kb. 80 cm magasságban.
 N 47° 34,907' E 21° 8,858' 96 m [GCHORT-1]
2. állomás: kis filmes dobozban csak a logbook és egy kis ceruza van a logoláshoz.
SEGÍTSÉG !ála jlúyn ygú sé ár jlü evzén élef díh A !evtízgör lórlula lessengám arájpaldef méf mutkejbo sevűmzíV
 N 47° 34,902' E 21° 8,921' 91 m [GCHORT-2]

JELSZÓ
Az 1. állomáson látott évszám 4 karaktere + a 2. állomáson a ládanaplóban lévő jelszó egybe írva.

MEGKÖZELÍTÉS
Autóval: 33-as főút mellett kialakított  N 47° 34,818' E 21° 8,886' 85 m [GCHORT+Hortobágyi parkoló]-ban lehet hagyni az autót. Főszezonban napi 500 Ft/nap a parkolás díja, egyéb időszakban díjtalan (mi legalábbis nem fizettünk :). Díjtalan parkoló található a rendőrség előtt is, a falu központjában, illetve a község utcácskáiban.
Vonattal: a Füzesabony-Debrecen (108-as számú) vasútvonal Hortobágy megállóhelyén kell leszállni, majd onnan a Kossuth utcán végig egyenesen a Hortobágyi Nagycsárdához lehet eljutni, onnan pedig a GPS már mutatja az utat.

LÁDATÖRTÉNET
2018. június 10.: új logbook és új jelszórészlet
2013. június 25.: mától ismét hagyományos láda, pontosabban multi lett a virtuálisból (netcaching miatt).
2011. május 28.:a ládának próbáltunk új helyszínt találni, de megfelelőt nem sikerült, így ideiglenesen csak virtuálisként működik tovább!
2009. október 24.: a geoládát áthelyeztük új helyszínre, amelyet talán nem fognak a nyilvános wc hívei felfedezni.
2009. június 18.: a geoládát a kemping bővülése, terjeszkedése bekebelezte, ezért mdemcsik kessertársunk segítségével új helyre, a régitől nem messzore, de a már az új kerítésen kívülre költözött.
2004. május 29.: a ládát adoptáltuk és újratelepítettük a szabadtéri színpad melletti erdősávba, a kempingtől kellően messze.

RÉSZLETES LEÍRÁS
"Ég a nap melegtől a kopár szik sarja
tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta..."

A leghíresebb magyar puszta fogalommá vált, és nemzetközi szinten mondhatni régebb óta ismert és elismert mint hazánkban. Itt alapították meg Magyarország első nemzeti parkját 1973-ban, a 82 ezer hektár kiterjedésű Hortobágyi Nemzeti Parkot (HNP). A terület 1999 óta a Világörökség része.

A Hortobágy Európa legnagyobb szikes és egyben Közép-Európa legnagyobb sztyeppés pusztája is, a XVII. század közepére a megváltozott természeti viszonyok és a történelmi események - a pusztító tatár és török hadjáratok - együttes hatására formálódott ki az egykor lakott területekből.

Nyugat felől a Tisza, délről a Nagykunság, keleten a Hajdúsági löszhát határolja a Hortobágyot. Felszínét a Tisza és mellékfolyóinak áradásai formálták szinte tökéletes síksággá. Természetesen az ember legelő állataival, a vizek szabályozásával befolyásolta a táj fejlődését, de nem vitatható, hogy a terület a rézkor közepétől nyílt legelőtáj, s ma kontinensünk legnagyobb szikes pusztája.

Éghajlata szélsőségesen kontinentális, mérsékelten meleg, jellemzőek rá az aszályos nyarak. Átlagos tengerszint feletti magassága 92 m körüli. Legmagasabb pontja a Bürök-halom (105 m). A puszta legszembeötlőbb felszíni formái a kurgánok vagy kunhalmok. Kanyargós szikerek, padkák, laposok tagolják a felszínt. Ezek a - sokszor csak néhány centiméteres szintkülönbségek - a "puszta emeletei". Eltérő növény- és állatvilág megtelepedését biztosítják, változatos mozaikká színesítve az első pillantásra egyhangúnak tűnő síkságot.

A KILENCLYUKÚ KŐHÍD
A mai híd egy régi fahíd helyén épült, klasszicista stílusban 1827 és 1833 között Povolny Ferenc tervei szerint. Az 1697-ben épült fahíd az elhasználódás és a nagy forgalom miatt egy idő után már nem felelt meg a követelményeknek, egyre többet kellett javítani, s így a fenntartása is egyre több pénzbe került. Debrecen városa ezért már 1825-ben elhatározta annak lebontását, s helyette új kőhíd építését. Több tervváltozat megtekintése után Povolny Ferenc javaslatát fogadták el, amelynek kivitelezéséhez 1827-ben kezdtek hozzá, s 1833-ban fejezték be, a régi fahidat pedig ekkor lebontották.

A híressé vált Kilenclyukú kőhídnak, a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídjának a folyó két partján lévő, ún. ellenfalak közt mért távolsága 92,13 méter, míg teljes hossza 167,3 méter. A pusztai állathajtás könnyebbségére szolgált az a tervezői lelemény, amely a feljárókat szélesedőre tervezte: a felhajtott gulyát, ménest a híd így mintegy kitáruló karként fogadta, megkönnyítve ezzel a jószágot hídra terelni igyekvő pásztorok, csikósok dolgát.

HORTOBÁGY, MINT TÁJEGYSÉG
A Hortobágy sajátos földrajzi tájegység: Magyarország legtágasabb legelőterülete, amely az egyik jellemző ősfoglalkozást, az állattenyésztést annak régi vonásaival együtt máig megőrizte.

Az 1999-től a Világörökség részeként számon tartott terület magában foglalja a Hortobágyot és a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, mint amilyen a hortobágyi Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Csárda és a pásztorvilág életét bemutató Pásztormúzeum épülete.

A Hortobágy vidéke Hajdú-Bihar megye legmelegebb része. A napi hőingadozás nagy, a nappalok tikkasztó hőségét a hűvösebb, felfrissülést hozó éjszakák teszik elviselhetőbbé. A tíznél több halastó mellett három észak-déli irányú, jelentősebb vízfolyást találunk a Hortobágyon. Természetes víz a pusztát középen átszelő Hortobágy folyó. A Keleti- és a Nyugati-főcsatorna a nemzeti park peremén szállítja a Tisza vizét.

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
1967. decemberében a Pro Natura akció keretében 22 világhírű tudós memorandumban kérte a magyar kormányt, hogy a Hortobágy egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit nemzeti park formájában őrizze meg. Ennek eredményeként 1973. január 1-jén az Országos Természetvédelmi Hivatal 51 ezer hektáron létrehozta Magyarország első nemzeti parkját, melynek területe napjainkra már elérte a 82 ezer hektárt, ezzel ma az ország legnagyobb összefüggő védett területe. A Hortobágyi Nemzeti Park teljes egészében UNESCO Bioszféra Rezervátum, közel egyharmada pedig nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, melynek védelmét a Ramsari Egyezmény külön biztosítja.

A nemzeti park területének nagy része szikesekkel teli, rövid fűvel borított legelő, és csupán kis része a kisebb foltokban beékelődött szántóföld. A vidék többi részét a halastavak, mocsarak, holtágak, nádasok jelentik. E mellett néhány település, utak és csekély mértékben erdők (maradvány-, telepített-, ártéri erdők) találhatók a területén.

LÁTNIVALÓK
Hortobágyi Nemzeti Park: a világörökség részévé vált, első magyar nemzeti park több mint nyolcvanezer hektáron terül el. Legelőit közel kilencezer marha, ötvenezer juh, négyszáz ló és kétszáz bivaly járja. A más életformákkal csábítva fojtogató környezet dacára, itt még több mint kétszáz pásztor foglalkozik legeltető állattartással.
Részletesebben itt!

Világörökség a Hortobágy: Magyarország első és máig is legnagyobb (82.000 ha) nemzeti parkja - 1973. január 1-én jött létre. Az alapításkori területe ma bioszférarezervátum, egynegyede pedig a vízimadarak védelméről szóló Ramsari Egyezmény alapján kiemelten védett terület. A Hortobágy az ember és természet tartós együttélésének kiemelkedő példájaként kapta meg az UNESCO "Világörökség része" címet 1999 decemberében.
Részletesebben itt!

A látogatható területekre történő belépéshez belépőkártya szükséges. A belépőkártyáról bővebb információk árakkal a részletes leírás legvégén található.

Szegesfa: egyelőre nem tudjuk ki és milyen célből állította, de nagyon jópofa ez a különböző szegekkel és szegecsekkel teletűzdelt kiszáradt fa.
 N 47° 34,906' E 21° 8,903' 91 m [GCHORT+szegesfa]

Növény és állatvilág: a szikes puszták, mocsarak vadon élő állat- és növényvilága minden képzeletet felülmúló változatossággal lepi meg azokat, akik meg akarják ismerni ezt a csak látszólag monoton tájat. A talajadottságokat követve a növényzet is mozaikos. Változatos a mocsárrétek növényvilága is. Amikor valaki Hortobágyról hall első gondolata, hogy itt csikósok élnek akik lovon járnak. Igaz büszkeségünk a pusztán nyargaló ménes, a régi pásztorkodó életformát megőrző szürke marha gulya, a rackanyáj, vannak azonban olyan állatfajok amiről keveset, vagy igazából semmit sem tudunk mi magyarok.

Gémeskút: a gémeskút működés közben kipróbálható. 2004-ben került felújításra pontosan a 111 éves Vásártéri-kút helyén, ahol régen a nagy (egykor debreceni) vásárokat tartották, oda vitték a jószágokat itatni. Ez a kút beomlott, régóta nem használták, ki kellett tisztítani, a vize ezért nem alkalmas emberi fogyasztásra. Ahogy az avatóján, 2004. májusában az egyik pásztortól elhangzott: "Rangy tetves víz ez, tüzet ótani való csak!"

"Vasaló" pásztorkunyhó: a pásztorkunyhó bemutató jellegű, nagyon hasonlít az egykori döngölt földes pásztorszálláshoz, de természetesen nem pontos mása annak. A téglaalj már a látogatók kedvéért került oda, bár ha a pásztoroknak lett volna idejük, kedvük, meg persze téglájuk, valószínűleg ők is lerakták volna. A felújítást a Hortobágyi Lovas- és Agarász Egyesület tagjai, és hortobágyi emberek végezték. Szintén 2004-ben, a majálison volt az avatóünnepség.
 N 47° 34,846' E 21° 9,066' 85 m [GCHORT+gémeskút és pásztorkunyhó]

Pásztormúzeum: a Hortobágyon keresztül vezető 33-as főút mellett, a puszta idegenforgalmi centrumában, a Kilenclyukú híd és a csárda szomszédságában található; műemlék épülete a 19. század első felétől szekérállás volt. Állandó kiállítása a pásztorélet és -társadalom hagyományait, munkaeszközeit és tárgyi emlékeit mutatja be.
Állandó kiállítása: A hortobágyi pásztorélet emlékei
Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
Telefon: +36-52 369-040 és +36-52 369-119
Belépődíj (2013): 500 Ft, diák és nyugdíjas: 300 Ft
Nyitvatartás szezonban: V.1.-XI.30.: 9-18 óra
Nyitvatartás szezonon kívül: 10-14 óra
E-mail: pasztormuzeum.hortobagy@museum.hu
Részletesebben itt!

Meggyes Csárdamúzeum: a Meggyes csárda az ármentesítések előtti rétségek és mocsarak maradványait őrző egyek-pusztakócsi mocsarak bemutató-terület jeles kultúrtörténeti emléke. A Meggyes-halom tövében álló, azonos nevű erdő keretezte épület egyik utolsó hírmondója a múlt század közepén működő közel negyven hortobágyi csárdának.
Nyitvatartás: bejelentkezéssel egész évben nyitva
Belépőjegy: a Hortobágyi Nemzeti Park belépőkártyája
Telefon: +36-70 231-4073, +36-52 529-920, +36-52 529-935
Megközelíthetőség: a 33-as főút 60. kilométerkő
Részletesebben itt!

Hortobágyi Nagycsárda: FRISS INFÓ: 2009. októberi ládakarbantartásunkkor a csárda rekonstrukció miatt ZÁRVA volt!

A Kilenclyukú híd lábánál több mint 300 éve fogadja a vendégeket, a mai csárda környékén már a XVI. század óta állt csárda vagy vendégfogadó. A hortobágyi csárda híres volt arról, hogy az éhesen betérő vendég asztalára a nap bármely szakában varázslatos gyorsasággal került meleg étel az ital mellé. Vándorszínészként Petőfi is megfordult errefelé, és szerelmese is lett a Hortobágynak.
Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
Helyfoglalás: +36-52 589-339, +36-52 589-144
Nyitvatartás szezonban: V.1.-IX.30.: 8-22 óráig
Nyitvatartás szezonon kívül: X.1.-IV.30.: 8-20 óráig
Összes férőhely: télen 250, nyáron 400 fő (fedett terasz)
Ételspecialitások: Tárkonyos bivalyraguleves; Gyöngytyúkleves csigatésztával; Hortobágyi húsospalacsinta; Hortobágyi libamáj zsírjában tepertővel pirítóssal; Bio borjúpaprikás galuskával; Bélszín vadász módra burgonyaropogóssal (szürke marha bio bélszínből); Pusztai fűszeres bivalyrudacskák salátaágyon.
A Hortobágyi Csárda 1933-ban
Forrás és egy régi fotó a csárdáról
Részletesen a csárdáról itt!

Kishortobágyi Csárda: a Hortobágy gyöngyszeme. Az immár 260 éves műemlék csárda a Balmazújvárost Tiszacsegével összekötő út mentén, a Hortobágy folyót átívelő híd lábánál található. A XVIII-XIX. század fordulóján provinciális barokk stílusban, boltozatos szobákkal épült. A csárda nemcsak étkezési, de szálláshelyként is szolgál - részben vendégszobáival, részben a mellette kialakított kemping révén. A csárda falán emléktábla adja tudtunkra, hogy fontos támpontja volt ez a XIX. századi vízszabályozást végző térképész mérnököknek.
Telefon: +36 (52) 370-771 és +36 (52) 240-438
Részletesen a csárdáról itt!
Megközelítés, szolgáltatások, árak

Kadarcsi Csárda: a Keleti-főcsatorna partján, a 33-as főút mentén, klasszicista stílusban épült csárda a XIX. században része volt a hortobágyi csárdahálózatnak. A közelben folyó Kadarcsról elnevezett csárda elődjét, egy földbe vájt kunyhót, Debrecen város magisztrátusa építtette még 1761-ben. A jelenlegi, a Hortobágyi Nemzeti Park által helyreállíttatott árkádos épületet 1843-ban emelték.
Cím: 33-as főút 86-os kilométerkő
Telefon: +36-52 370-101
Kapcsolattartó személy neve: Somi Lajos
A Kadarcsi Csárda 1933-ban

Nyugati Fogadóház:
A kézművesség a Hortobágyon című állandó kiállításon betekinthetünk a szíjgyártó, fazekas, csizmadia, kovács, fafaragó, szövő, szűr- és subakészítő, valamint kosár- és gyékényfonó mesterek műhelyébe. A műhelyeket életképszerűen, a XIX. és XX. század fordulójának megfelelően rendezték be. A tárlathoz egy érintőképernyős számítógép kapcsolódik. Ennek segítségével bármely korosztály, interaktív formában szerezhet bővebb etnográfiai ismereteket a térségről.
Látogatható: III.15.-X.31.: 9-18 óráig
Belépődíj: belépőkártyával (bővebb info lejjebb)
A fogadóház összes férőhelye: 20 fő
Nyitvatartás szezonban: IV.1-X.31.
Nyitvatartás szezonon kívül: bejelentkezéssel
Cím: 5350 Tiszafüred, 33. főút 44-es kilométerkő
Telefon: +36-30 278-7378, +36-52 378-054
E-mail: nyugatifogado@freemail.hu

Nagyiváni Tájház:
Néprajzi kiállítás. A helyiségeket az 1930-as években használt bútorokkal, eszközökkel rendezték be. A tájház kiállítása segítséget ad a Hortobágy megismeréséhez, ízelítőt ad a tájhoz kapcsolódó szokásokból.
Cím: Nagyiván, Szabadság út 2.
Telefon: +36-59 415-324 és +36-59 415-659
Nyitvatartás: előzetes bejelentkezéssel egész évben 9-16 óráig
Részletesebben itt!

Madárkórház: a Madárkórház Alapítvány célja elsősorban védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, gyógyulásuk után a szabad természetbe való visszahelyezése. A madarak gyógykezelése 1991 óta a Hortobágyi Nemzeti Park által a Tiszafüred-Kócsújfalu határában működtetett madár repatriáló állomáshoz kötődik, ahová az ország minden részéből érkeznek sérült, beteg, védett-fokozottan védett madarak. Ezek (túlnyomó részt sebészeti) állatorvosi ellátása, utókezelése és teljes gyógyulása után, a jelenlegi feltételek között, mintegy 40%-ban visszavadításra kerülnek. A Madárkórház pályázatokból és adományokból tartja fenn magát, a röptetőkben kis kémlelőnyílásokon lehet meglesni a lábadozó ragadozó maradakat, gólyákat, és van egy kis kiállítás is.

Nincs állandó nyitvatartás. Kulcs a Pusztadoktor irodájában.
Érdeklődni telefonon: +36-30 943-5494 és +36-30 645-1868
Madárkórház honlapja
 N 47° 34,878' E 21° 9,154' 85 m [GCHORT+Madárkórház]

Mátai Ménes: itt lehet megtekinteni a magyar kulturális örökség részét képező hagyományos magyar lófajtát, a Nóniuszt. Ma már csak mintegy 450 kanca van ebből a fajtából, holott a tiszta vérvonal megőrzéséhez körülbelül ezerre lenne szükség. A Nóniusz története a napóleoni háborúk idejére nyúlik vissza, amikor az osztrák császári hadak egy Nóniusz nevű, a franciaországi Rosier-i ménesben született méncsikót többedmagával zsákmányoltak. Az állat először egy alsó-ausztriai ménesbe került, majd 1815-ben került Mezőhegyesre.
A Nóniusz fajta genetikai jellemzőinek feltérképezése a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési program keretében indult meg a mátai ménesnél.
Hortobágy-Máta, Mátai Ménes Információs Iroda
Telefon: minden nap 8-16 óra között: +36-52 589-369 és hétköznap: +36-30 967-8006
E-mail: mataimenes@hortobagy.eu
Részletek itt!

Hortobágyi kisvasút: A vasutat 1915-ben építették. Az akkor még lóvontatásra berendezkedett vonal feladata a halgazdaság szállítási igényeinek kiszolgálása volt. Ebbe bele tartozik a haleleségnek, és maguknak a halaknak a szállítása is. A vasút később kis teljesítményű dízelmozdonyokat kapott, amelyikből az egyik máig megtalálható a vasúton. Később a környék nevezetességei miatt a turizmus került előtérbe, és a Hortobágyi Nemzeti Park vette át a vasút üzemeltetését.

Az ország legújabb 5 km hosszúságú pályával rendelkező kisvasútja teljes felújításon esett át, C-50-es típusú, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű dízelmozdonnyal látták el, ezen kívül három darab kis méretű személykocsit is beszereztek. Több próbamenet után 2007 tavaszán indult meg a menetrend szerinti forgalom. A vasútvonal mellett tanösvényeket és kilátókat hoztak létre, így lehetőség nyílik az itt fészkelő és átvonuló madarak természetes környezetben történő megfigyelésére.

Még több infó a geoláda leírásában: GCHHTK - Hortobágy-Halastavi Tanösvény és Kisvasút geoláda

Szálkahalmi tanösvény: a Szálkahalmi tanösvény a Hortobágy pusztáira jellemző felszíni formákat, fontosabb növénytársulásokat mutatja be. A tanösvény kiindulópontja és egyben névadója, Szálkahalom egy őshalom, úgynevezett kurgán, melyet a 3-4 ezer évvel ezelőtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. Eredetileg kultikus és temetkezési helyként, később megfigyelőpontként használták. Rajta fut keresztül az egykori debreceni-újvárosi határárok. A halom neve a két település civakodásainak emlékét őrzi, mert ez a halom mindig is szálka volt az érintettek szemében.
Megközelíthető: a 33-as főközlekedési úton a 79. kilométerkőnél

TOVÁBBI HORTOBÁGYI GEOLÁDÁK
• GCHHTK: Hortobágy-Halastavi Tanösvény és Kisvasút
• GCHTCS: Hortobágyi tankcsata
• GCHMK: Hortobágyi Madárkórház

ESEMÉNYEK
Országos Gulyásverseny és Pásztortáncverseny: a gulyások mindennapi munkájukhoz kapcsolódó versenyszámokban mérik össze tudásukat: állathajtás karámból-karámba, fülszámolvasás, karikásostor, gulyásbot használata, pányvadobás. Bemutatják öltözetüket, felszerelésüket, kutyájukat. A programot ökörfogat bemutató, népművészeti vásár és pásztorételek főzőversenye színesíti. A hagyományokból fakadóan Pünkösdkor nemes vetélkedésre hívják a táj pásztorait, lovasait, a legjobb kézműveseket, táncosokat, zenészeket; egyedülálló élményt nyújtva ezzel a Hortobágyra látogató vendégeknek.
Időpont: minden év Pünkösd hétvégéje
Helyszín: Pusztai Állatpark, Máta Mátai Ménes (Hortobágy)

Hortobágy-halastavi Kisvasút napja
Időpont: minden év június 3. szombatja
Helyszín: Hortobágyi-halastó
Információ: +36-52 589-000

Pásztorok Ünnepe - Hortobágyi Lovasnapok: a ma nagy hírű lovasnapok kezdetben (1965) csak a Hortobágy környéki pásztorok, fogatok, sportolók részvételével zajló esemény volt, mely népi gyökereit folyamatosan megtartva évtizedek alatt az ország meghatározó, egyre több látogatót vonzó rendezvényévé vált. A korunkban új lendületet vett magyar lovas élet egyre inkább sajátjának vallja nemes hagyományainak ápolását.
Időpont: minden év első júliusi hétvégéje
Helyszín: Hortobágy-Máta
Információ: +36-52 589-110
Honlap: www.hortobagy.eu

Hortobágyi Hídivásár: a több mint száz éve minden esztendőben megrendezett hídi vásár ma is országos jelentőségű, de immár nem az állatkereskedők seregszemléje, hanem tízezreket vonzó idegenforgalmi látványosság - a hagyományőrzés, a folklór jegyében.
Időpont: augusztus 17-20.
Helyszín: Hortobágyi vásártér
Információ: +36-52 589-110
Egy régi fotó a vásárról.

Megyei Vadásznap: vadász hétpróba verseny, vadászkürt fesztivál, íjász-, solymász-, lovasbemutató, vad- és halételek, egész napos show műsor. Országos kirakodó és népművészeti vásár.
Időpont: minden év augusztus végén
Helyszín: Hortobágy Vásártér, Víziszínpad
Információ: +36-52 417-447

Magyar Szürke Bikák Vására: minden év október elején tartják a "Magyar Szürke Tenyészbika Bemutató és Vásárt, és ezzel egy időben zajlik az "Országos Nóniusz Tenyészszemle és Fajtabemutató" eseménye. Ezeken a rendezvényeken lehetőség nyílik a különböző őshonos háziállatok, illetve a hozzájuk kapcsolódó tenyésztői munka közelebbi megismerésére.
Időpont: minden év október elején
Helyszín: Hortobágy, Pusztai Állatpark
Információ: +36-52 589-110

Hortobágyi Lehalászási Ünnep:
Időpont: minden év október közepén
Helyszín: Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tóegysége
Információ: +36-52 369-110

Darufesztivál: az Európa északi mocsaraiban fészkelő darvak az észak-afrikai telelőterületekre tartó útjuk során néhány hétre minden évben megállnak pihenni a Hortobágy pusztákkal övezett nagy tavain. 2012-ben már közel 100 ezer darut számláltak a szakemberek, az őszi daruvonulás ezért nagyon különleges jelenség.
Időpont: 2018. október 20-21.
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
Információ: +36-52 589-000

Behajtási Ünnep: az állatok behajtása a pusztáról.
Időpont: minden év október végén
Helyszín: Hortobágy falu, Vásártér
Telefon: +36-52 589-110

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Még több program Hortobágyon
Napi programok, árak
Pusztai házirend

Hortobágyi Tourinform Iroda
4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
Telefon: +36 52 589-321
e-mail: hortobagy@tourinform.hu

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
4071 Hortobágy, Petőfi tér 13.
Telefon: +36 52 589-321 és +36-52 589-000
E-mail: info@hnp.hu
Nyitvatartás:
> hétköznap: egész évben H-P: 8-16 óráig (júl. 1 és aug. 31. között 17 óráig)
> hétvégén: ápr. 1 és okt. 31. között 10-16 óráig (júl. 1 és aug. 31. között 17 óráig)

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága
4024, Debrecen, Sumen u. 2.
Telefon: +36 52 529-920
Ügyfélfogadás: csütörtök 8-12, 13-16 óráig
Honlap: www.hnp.hu

Hortobágyi Nemzeti Park a Vendégvárón

Mindent felülmúló változatosság - a Hortobágyi Nemzeti Park

Pusztaromantika és gasztronómia

35 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

A pásztorok élete, művészetük

Hortobágyi Nemzeti Park a Wikipédián

Hortobágy település a Wikipédián

Hortobágy falu térképe

Fotók Hortobágyról

BELÉPŐKÁRTYA
FIGYELEM! A Hortobágyi Nemzeti Park területére, bemutató helyeire és tanösvényeire (Hortobágy-halastavi, Górési, Szálkahalmi) történő turisztikai célú belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül.

Belépőkártya váltható:
• Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, Hortobágy
• Hortobágy Fogadó, Hortobágy
• Hortobágy-Halastavi Kisvasút jegypénztára
• Kaparó csárda, 33-as út nagyiváni elágazás
• Nyugati Fogadóház, 33-as út egyeki elágazás
• Szabics Kikötő, Tiszafüred-Örvény

Belépőkártya ára (2018-ban):
• felnőtt: 1.000 Ft/fő/nap
• gyermek: 600 Ft/fő/nap

Kívánunk kellemes sétát, jó időt a megfigyelésekhez és természetesen műholdjelekben gazdag eget!
K:Pisti Kirussal és *Andyval

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (942 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.14 web: 4.62 átlag: 4.40

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Timbi 2022.11.19 11:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pici15 2022.11.12 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mandula93 2022.11.05 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

takos 2022.11.05 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Joe13 2022.11.02 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Eni79 2022.10.29 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nars 2022.10.28 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vaktyúk 2022.10.27 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Edittel és Csillával vaktyúk [Geoládák v3.12.10]

PIT BJJ 2022.10.23 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

edusanya 2022.10.23 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Apuska 2022.10.23 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BereznaiMiki 2022.10.22 16:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.84
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nyikes101 és neoly 2022.10.16 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Tarr78 2022.10.16 12:02 - Megtaláltam
Köszönöm a szerzői segítséget.

leszter 2022.10.16 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Weiße Katze3244 2022.10.09 18:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

mlaszlo83 2022.10.09 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Prostyak 2022.09.04 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BaboesMedve 2022.09.03 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KittiKB 2022.09.03 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

VilmosT 2022.09.03 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kitti Gábor Vilmos Kazincbarcikáról[Geoládák v3.12.10]

Repi97 2022.09.03 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

2in1 dream team :) 2022.08.25 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Anna.KK 2022.08.25 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.82
Megtaláltam a ládát a megadott koordinátákon. Nem volt benne jelszó, és a kinézete sem felelt meg a leírtaknak, utánanézem és arra jutottam, hogy három láda lehet ( .hu, .com és mégegy, amit szerintem én leltem meg).
Írtam egy e-mailt, ahol érthetően megfogalmaztam:) és csatoltam képeket, remélem mihamarabb válaszol a rejtő.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.10.21 23:05]

IMG_5904Magyar láda (GCHORT)
Magyar láda! (1) 
Szmolee 2022.08.22 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1616 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]