FAQ
2406. Rába völgye gyümölcsút (GCGYUM)

Csörötneki szőlőhegy

Csörötneki szőlőhegy

A gyümölcsút vázlatos térképe

A gyümölcsút vázlatos térképe

Kilátás a Rába völgyére a szőlőhegyről

Kilátás a Rába völgyére a szőlőhegyről

A szőlőhegy tavasszal

A szőlőhegy tavasszal

Régi pince

Régi pince

Szőlőhegyi kápolna

Szőlőhegyi kápolna

Sáfár-hegyi Mária kápolna

Sáfár-hegyi Mária kápolna

Táblák is segítenek a tájékozódásban

Táblák is segítenek a tájékozódásban

A Kuti réti forrásnál

A Kuti réti forrásnál
Szélesség N 46° 56,439'
Hosszúság E 16° 21,449'
Magasság: 285 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.24 20:10
Utolsó lényeges változás: 2009.04.23 21:03
Utolsó változás: 2020.09.13 18:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: zöldek 30/3788930
Ládagazda: zöldek
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 242 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Multi geoláda ( Rába völgye gyümölcsút)
1.: A feszület előtt, hány darab piros térkőből rakták ki a keresztet? /2 karakter/
2.: Geoláda (15x15x7 cm-es) egy kidőlt fa gyökerénél.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

WAP OFF

A Rába völgye gyümölcsút, ez a csodálatos környezetben vezető túraútvonal a csörötneki és a magyarlaki szőlőhegy hagyományos szőlő- és gyümölcstermesztő helyszíneit köti össze. A gyümölcsút egyes állomásain a szőlőművelés illetve a gyümölcstermesztés adott helyszínének története olvasható.
Ezzel a ládával a gyümölcsút csörötneki helyszíneit szeretnénk bemutatni.

Rejtés:
1.pont: A csörötneki - szabadtéri -Szőlőhegyi kápolna feszülete előtt  N 46° 56,323' E 16° 21,997' 295 m [GCGYUM-1] hány piros térkőből van kereszt kirakva.

2.pont:  N 46° 56,439' E 16° 21,449' 285 m [GCGYUM-2] Sáfár-hegyi kápolna közelében, hagyományos konyhai dobozt (15x15x7 cm) egy kettőstörzsű gyertyán töve rejti.

Megközelítés:
A 8-as sz. főútról Vasszentmihálynál Csörötnek irányába kell lefordulni.

CSÖRÖTNEK
Az Őrség kapujában a Rába völgyében elhelyezkedő település csodálatos adottságú dombvonulatai már a középkorban is a tájegység bor- és gyümölcstermelésének egyik jelentős színtere volt.
A Rába völgyétől délre húzódó dombvonulatainak napfényben gazdag lejtőin, a házak kertjeiben ma is változatos gyümölcstermesztés zajlik.
A talaj és az éghajlati viszonyok kedvezőek a téli alma termesztéséhez, amely a leggyakoribb gyümölcsféleség a környéken. Az almán kívül gyakori gyümölcsfák a körte, a szilva, a cseresznye, a dió és gesztenye.
Mindezek mellett elmondható, hogy a leggyakoribb a szőlő, amelyek a Rábától délre húzódó dombvonulatok napfényben gazdag lejtőit borítják. A csodálatos környezet, az erdők nyújtotta nyugalom meghitt, családias hangulattal tölti meg a Szőlőhegyet, amely közkedvelt pihenő és üdülőhellyé alakult. E gazdag és sokszínű gyümölcstermesztéshez kapcsolódóan Csörötneken a helyben termelt gyümölcsök feldolgozására kisebb ipar kialakult.
Régi időkre vezethető vissza a Rába folyón átívelő híd lábánál fekvő pálinkafőzde, ahol a gazdák által gondosan összegyűjtött és válogatott gyümölcsökből fantasztikus zamatú kisüsti pálinkát készítenek. Tőle alig száz méterre található a gyümölcs és gombaszárító kisüzem, amely a régi hagyományokon alapuló gyümölcsaszalást hivatott továbbvinni. A községtől délre helyezkedik el a napsütötte lejtőkkel megáldott Szőlőhegy, a környékbeli lakosok kikapcsolódásának és pihenésének kedvelt színhelye.

RÁBA VÖLGYE GYÜMÖLCSÚT

Megközelítése:
A Csörötnek-Kondorfa (Őriszentpéter) útról a  N 46° 56,285' E 16° 22,676' 225 m [GCGYUM+letérő] pontnál a
A Sárga sáv (sárga) jelet követve, az autót a Szőlőhegy kezdetét jelző tábla közelében ezen a ponton javasoljuk letenni:  N 46° 56,316' E 16° 22,122' 295 m [GCGYUM+parkoló]

Csörötneki szőlőhegy
A szőlő és gyümölcstermesztés a szentgotthárdi cisztercita apátság alapítását követően, 1183- után honosodott meg a térségben. A szentgotthárdi ciszter szerzetesrend keleti birtokainak központja Csörötnek lett. A csörötneki szőlőhegyen mind az apátság, mind a jobbágyok termeltek szőlőt. Az apátság egész évben mérhette a borát, a jobbágyok azonban csak Szent Mihálytól, Szent György napjáig. A termésből kilencedet, vagy hegyvámot szedett a földesúr. A szőlőhegyen a kornak megfelelően fából és vert agyagból készített pincék sorakoztak. Többféle szőlőt termesztettek, amelyek közül a direkt termők (noah, elvina, kurmin, százszoros, otello) domináltak, de jelenleg már a hagyományos fajták mellett a nemesebb szőlőké a vezető szerep (kékfrankos, zweigelt, zalagyöngye, olaszrizling).
A néphagyomány szerint valamikor a mostani szőlőhegyen állt a település és szép temploma is volt. A falu elpusztult, a temploma pedig, egyszer éjféli mise közben a hívekkel együtt elsüllyedt. A népmonda így emlékszik erre a tragikus eseményre:

A legenda abból az időből származik, amikor a török elől a falu népe a szőlőhegyre és a környező erdőségben menekült, és itt maradtak hosszú ideig. A szőlőhegyen nemcsak a házaikat építették fel, hanem Isten hajlékát is. A monda szerint történt, hogy karácsonykor az éjféli misére várva a hívek és a pap az időt a hegyi pincékben töltötték, és bizony éjfélre mámoros hangulatba kerültek. Az éjféli mise elkezdődött, és a szentek ijedten néztek a fáklyák gyér fényénél a pap és hívek dülöngélésére. Az énekek közben néha borgőzös dallamok is felhangzottak, de a szentmise minden gond nélkül haladt egészen az úrfelmutatásig. De amikor a pap, imádásra mutatta fel az Úr testét, szörnyű dolog történt. Irtózatos robaj hallatszott, és a templom a benne lévőkkel együtt elsüllyedt, eltűnt a föld színéről. Az otthon maradottak csak másnap reggel tudták meg a történteket a félig megőrült éjjeli őrtől. Ezt követően senki sem mert elmenni az elsüllyedt templom helyére, hanem még aznap otthagyták otthonaikat és leköltöztek a mai falu helyére. Az elsüllyedt templom a hívekkel együtt minden hetedik év karácsonyán felemelkedik és a közelben lévők hallhatják a benne lévők kísérteties énekét.

Sáfár-hegy
A Sárga sáv (sárga) jelzésű útról itt kell letérni,  N 46° 56,168' E 16° 21,449' [GCGYUM+letérő kápolnához] s tovább haladni a táblával jelzett úton.

Az 1965-ig lakott településrész volt a legrégebbi maradványa a történelmi időkben a jelenlegi Szőlőhegyen és az azt övező erdős tisztásokon elhelyezkedő középkori ősi településnek.
A hegy elnevezésének eredete az itt lakók foglalkozására, hivatására utal.
(A sáfár szó jelentése: anyagi javak felügyelője, gazdatiszt, ispán.)
A ciszter apátság értékes erdőbirtokainak felügyeletét, a javakkal történő sáfárkodást mindig a legidősebb fiútestvér örökölte a földterülettel együtt, a többi testvérnek elkellett hagynia a birtokot.
A Zirci Ciszter Apátság a XIX. sz. közepétől az erdőket hivatásos erdőmérnökökkel látta el, így lassan szerepkörét vesztette a birtokfelügyelő, a sáfár.
Ezt követően a birtokot a két fiútestvér ( Molnár Imre és Molnár Lőrincz ) között felosztották azt. A jelenlegi kápolna környéki rész lett Imre birtoka, majd az ő gyermekei örökölték és gazdálkodtak rajta. Az utolsó lakosai a Sáfár-hegynek 1965 nyarán költöztek végleg a faluba.
A virágzó gazdaságnak ezt követően vége szakadt, a szántókat felverte a fű, a gaz, a csodálatos gyümölcsösök elvadultak. Az egykori településrész az enyészeté lett.

Egyetlen egy időtálló emléke maradt az egykori településrésznek: a Sáfár-hegyi Mária kápolna . N 46° 56,440' E 16° 21,406' 295 m [GCGYUM+kápolna]
A kápolnát a Szűzanya tiszteletére Molnár (Sáfár) Pál állította házának udvarára, melynek építését az I. világháborúban a fronton fogadta meg, amennyiben épségben sikerül hazatérnie. Betegen, tüdőbajosan tért haza, de fogadalmát betartva 1925-ben felszentelték a kápolnát. Molnár Pál csodálatos kertészettel rendelkezett. Gazdag gyümölcsös övezte a ház környékét. E csodálatos gyümölcsös maradványai még ma is láthatók (alma, körte, gesztenye).
A kápolna idővel búcsújáró hellyé vált, minden évben Márianapkor szentmisét és búcsút tartottak itt. Ma már csak a szentmise hagyománya maradt fenn.

Sajnos ma már a nyomai is nehezen lelhetők fel az egykor virágzó paraszti birtokoknak, amelyek benépesítették a Sáfár-hegyet, de a kápolnát övező hűs lombok meghitt hangulatot biztosítanak a túrázóknak, a közeli szőlőhegyekről ide látogatóknak.

Kuti réti forrás
A "forrás" a Sáfár-hegyi kápolnától nem messze - 250 méterre- található:  N 46° 56,398' E 16° 21,645' 275 m [GCGYUM+forrás] A megközelítését az erdőben eligazító táblák segítik.

A Kuti-réti forrás a történelmi időkben biztosította az akkor a Szőlőhegyen elhelyezkedő falu vízellátását, mind a lakosság, mind az állatállomány részére.
A terület elnevezése utal arra, hogy itt egy tisztás, egy rét, legelő állt, a rét peremén pedig egy istálló állt, amely az egykor a Sáfár hegyen lakó család gazdasági épülete volt.
Az elnevezés első része pedig a vízvételi lehetőségre, a forrás létére utal.
Jelenleg a tisztást már felnőtte az erdő, a cserje, a forrás is kiapadt. A forrás környékén időszakosan csordogáló víz a szomjukat csillapítani és dagonyázni érkező vadakat ide csábítja.

Forrás: Csörötnek község honlapja

Kellemes kirándulást, jó ládázást kívánunk:
Andi, Laci, Dorka, Bence, Marci
Állapot: kereshető

KRW értékelés (132 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.34 web: 4.51 átlag: 4.42

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


markaszerviz 2022.11.22 15:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.15
kedves rejtő!
sérült a láda, beázik és nem fogadja el a rendszer a kiskönyvben található jelszót!!! [Geoládák v3.12.10]

Molli 2022.08.23 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.36
Levadásztam. Köszönöm a rejtést, külön köszönöm a Rejtő segítségét!

hidasedina 2022.07.31 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Köszönjük ;)

karcsi9641 2022.07.06 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]
Ismét Magyarországon. A negyedik a változatosság kedvéért egy szépen megcsinált multi. Autóval jól megközelíthatő.

anettnori 2022.07.01 08:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.45
Megvan!
[g:hu+ 2.8.14]

A virtuálissal kezdtem, majd kisétáltam a ládához is. Kerestem egy darabig, mire meglett. Tetszett a környék!

-1-2
Kerticsorbi 2022.06.26 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

ArNick 2022.05.21 13:50 - Megtaláltam
Végigjártuk, a ládát is kerestük egy ideig, de nem leltük meg. Időhiány miatt sajnos tovább kellett állnunk. Köszönöm, ha elfogadásra kerül a képek alapján.

[Jóváhagyta: zöldek, 2022.07.05 23:23]

0102
03 
krypton 2022.04.15 17:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

divi 2022.04.15 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

HZsoti 2022.03.27 09:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.70
Rátotról-Gotthárdra a Mária úton. Ha már ott voltam megnéztem a kilátót is. Köszi, hogy megmutattad a helyet

20220327_091906_01-1 
anita.ocsko 2022.03.20 08:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

ha2 2022.02.26 15:15 - Megtaláltam
Mária úton a Hársas tó felől.

IMG_20220226_141405IMG_20220226_143845
IMG_20220226_144841IMG_20220226_144735
IMG_20220226_144703IMG_20220226_145357
IMG_20220226_151453IMG_20220226_152846
Kegaraz 2022.02.20 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gege
[Geoládák v3.12.2]

kisember 2021.12.31 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Gyula1998 2021.11.01 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Göde 2021.10.19 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.

redzol73 2021.10.04 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.19
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

vorlac 2021.10.04 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

mike andros 2021.09.16 16:13 - Megtaláltam
Megvagy!!! [Geoládák v3.12.1]

zulcsi 2021.08.26 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kisback 2021.08.26 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Mangó 2021.08.24 15:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.62
Koszonjuk a rejtest. Az egyik pont a rejto segitsegevel lett meg. Koszonom.

pliptai 2021.07.29 13:45 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

erdei csiperke 2021.07.28 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tevelady 2021.07.17 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval, köszönöm a rejtés. . [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (244 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]