geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2406. Rába völgye gyümölcsút (GCGYUM)

Csörötneki szőlőhegy

Csörötneki szőlőhegy

A gyümölcsút vázlatos térképe

A gyümölcsút vázlatos térképe

Kilátás a Rába völgyére a szőlőhegyről

Kilátás a Rába völgyére a szőlőhegyről

A szőlőhegy tavasszal

A szőlőhegy tavasszal

Régi pince

Régi pince

Szőlőhegyi kápolna

Szőlőhegyi kápolna

Sáfár-hegyi Mária kápolna

Sáfár-hegyi Mária kápolna

Táblák is segítenek a tájékozódásban

Táblák is segítenek a tájékozódásban

A Kuti réti forrásnál

A Kuti réti forrásnál
Szélesség N 46° 56,439'
Hosszúság E 16° 21,449'
Magasság: 285 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.24 20:10
Utolsó lényeges változás: 2009.04.23 21:03
Utolsó változás: 2020.09.13 18:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: zöldek 30/3788930
Ládagazda: zöldek
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 222 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Multi geoláda ( Rába völgye gyümölcsút)
1.: A feszület előtt, hány darab piros térkőből rakták ki a keresztet? /2 karakter/
2.: Geoláda (15x15x7 cm-es) egy kidőlt fa gyökerénél.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

WAP OFF

A Rába völgye gyümölcsút, ez a csodálatos környezetben vezető túraútvonal a csörötneki és a magyarlaki szőlőhegy hagyományos szőlő- és gyümölcstermesztő helyszíneit köti össze. A gyümölcsút egyes állomásain a szőlőművelés illetve a gyümölcstermesztés adott helyszínének története olvasható.
Ezzel a ládával a gyümölcsút csörötneki helyszíneit szeretnénk bemutatni.

Rejtés:
1.pont: A csörötneki - szabadtéri -Szőlőhegyi kápolna feszülete előtt  N 46° 56,323' E 16° 21,997' 295 m [GCGYUM-1] hány piros térkőből van kereszt kirakva.

2.pont:  N 46° 56,439' E 16° 21,449' 285 m [GCGYUM-2] Sáfár-hegyi kápolna közelében, hagyományos konyhai dobozt (15x15x7 cm) egy kettőstörzsű gyertyán töve rejti.

Megközelítés:
A 8-as sz. főútról Vasszentmihálynál Csörötnek irányába kell lefordulni.

CSÖRÖTNEK
Az Őrség kapujában a Rába völgyében elhelyezkedő település csodálatos adottságú dombvonulatai már a középkorban is a tájegység bor- és gyümölcstermelésének egyik jelentős színtere volt.
A Rába völgyétől délre húzódó dombvonulatainak napfényben gazdag lejtőin, a házak kertjeiben ma is változatos gyümölcstermesztés zajlik.
A talaj és az éghajlati viszonyok kedvezőek a téli alma termesztéséhez, amely a leggyakoribb gyümölcsféleség a környéken. Az almán kívül gyakori gyümölcsfák a körte, a szilva, a cseresznye, a dió és gesztenye.
Mindezek mellett elmondható, hogy a leggyakoribb a szőlő, amelyek a Rábától délre húzódó dombvonulatok napfényben gazdag lejtőit borítják. A csodálatos környezet, az erdők nyújtotta nyugalom meghitt, családias hangulattal tölti meg a Szőlőhegyet, amely közkedvelt pihenő és üdülőhellyé alakult. E gazdag és sokszínű gyümölcstermesztéshez kapcsolódóan Csörötneken a helyben termelt gyümölcsök feldolgozására kisebb ipar kialakult.
Régi időkre vezethető vissza a Rába folyón átívelő híd lábánál fekvő pálinkafőzde, ahol a gazdák által gondosan összegyűjtött és válogatott gyümölcsökből fantasztikus zamatú kisüsti pálinkát készítenek. Tőle alig száz méterre található a gyümölcs és gombaszárító kisüzem, amely a régi hagyományokon alapuló gyümölcsaszalást hivatott továbbvinni. A községtől délre helyezkedik el a napsütötte lejtőkkel megáldott Szőlőhegy, a környékbeli lakosok kikapcsolódásának és pihenésének kedvelt színhelye.

RÁBA VÖLGYE GYÜMÖLCSÚT

Megközelítése:
A Csörötnek-Kondorfa (Őriszentpéter) útról a  N 46° 56,285' E 16° 22,676' 225 m [GCGYUM+letérő] pontnál a
A Sárga sáv (sárga) jelet követve, az autót a Szőlőhegy kezdetét jelző tábla közelében ezen a ponton javasoljuk letenni:  N 46° 56,316' E 16° 22,122' 295 m [GCGYUM+parkoló]

Csörötneki szőlőhegy
A szőlő és gyümölcstermesztés a szentgotthárdi cisztercita apátság alapítását követően, 1183- után honosodott meg a térségben. A szentgotthárdi ciszter szerzetesrend keleti birtokainak központja Csörötnek lett. A csörötneki szőlőhegyen mind az apátság, mind a jobbágyok termeltek szőlőt. Az apátság egész évben mérhette a borát, a jobbágyok azonban csak Szent Mihálytól, Szent György napjáig. A termésből kilencedet, vagy hegyvámot szedett a földesúr. A szőlőhegyen a kornak megfelelően fából és vert agyagból készített pincék sorakoztak. Többféle szőlőt termesztettek, amelyek közül a direkt termők (noah, elvina, kurmin, százszoros, otello) domináltak, de jelenleg már a hagyományos fajták mellett a nemesebb szőlőké a vezető szerep (kékfrankos, zweigelt, zalagyöngye, olaszrizling).
A néphagyomány szerint valamikor a mostani szőlőhegyen állt a település és szép temploma is volt. A falu elpusztult, a temploma pedig, egyszer éjféli mise közben a hívekkel együtt elsüllyedt. A népmonda így emlékszik erre a tragikus eseményre:

A legenda abból az időből származik, amikor a török elől a falu népe a szőlőhegyre és a környező erdőségben menekült, és itt maradtak hosszú ideig. A szőlőhegyen nemcsak a házaikat építették fel, hanem Isten hajlékát is. A monda szerint történt, hogy karácsonykor az éjféli misére várva a hívek és a pap az időt a hegyi pincékben töltötték, és bizony éjfélre mámoros hangulatba kerültek. Az éjféli mise elkezdődött, és a szentek ijedten néztek a fáklyák gyér fényénél a pap és hívek dülöngélésére. Az énekek közben néha borgőzös dallamok is felhangzottak, de a szentmise minden gond nélkül haladt egészen az úrfelmutatásig. De amikor a pap, imádásra mutatta fel az Úr testét, szörnyű dolog történt. Irtózatos robaj hallatszott, és a templom a benne lévőkkel együtt elsüllyedt, eltűnt a föld színéről. Az otthon maradottak csak másnap reggel tudták meg a történteket a félig megőrült éjjeli őrtől. Ezt követően senki sem mert elmenni az elsüllyedt templom helyére, hanem még aznap otthagyták otthonaikat és leköltöztek a mai falu helyére. Az elsüllyedt templom a hívekkel együtt minden hetedik év karácsonyán felemelkedik és a közelben lévők hallhatják a benne lévők kísérteties énekét.

Sáfár-hegy
A Sárga sáv (sárga) jelzésű útról itt kell letérni,  N 46° 56,168' E 16° 21,449' [GCGYUM+letérő kápolnához] s tovább haladni a táblával jelzett úton.

Az 1965-ig lakott településrész volt a legrégebbi maradványa a történelmi időkben a jelenlegi Szőlőhegyen és az azt övező erdős tisztásokon elhelyezkedő középkori ősi településnek.
A hegy elnevezésének eredete az itt lakók foglalkozására, hivatására utal.
(A sáfár szó jelentése: anyagi javak felügyelője, gazdatiszt, ispán.)
A ciszter apátság értékes erdőbirtokainak felügyeletét, a javakkal történő sáfárkodást mindig a legidősebb fiútestvér örökölte a földterülettel együtt, a többi testvérnek elkellett hagynia a birtokot.
A Zirci Ciszter Apátság a XIX. sz. közepétől az erdőket hivatásos erdőmérnökökkel látta el, így lassan szerepkörét vesztette a birtokfelügyelő, a sáfár.
Ezt követően a birtokot a két fiútestvér ( Molnár Imre és Molnár Lőrincz ) között felosztották azt. A jelenlegi kápolna környéki rész lett Imre birtoka, majd az ő gyermekei örökölték és gazdálkodtak rajta. Az utolsó lakosai a Sáfár-hegynek 1965 nyarán költöztek végleg a faluba.
A virágzó gazdaságnak ezt követően vége szakadt, a szántókat felverte a fű, a gaz, a csodálatos gyümölcsösök elvadultak. Az egykori településrész az enyészeté lett.

Egyetlen egy időtálló emléke maradt az egykori településrésznek: a Sáfár-hegyi Mária kápolna . N 46° 56,440' E 16° 21,406' 295 m [GCGYUM+kápolna]
A kápolnát a Szűzanya tiszteletére Molnár (Sáfár) Pál állította házának udvarára, melynek építését az I. világháborúban a fronton fogadta meg, amennyiben épségben sikerül hazatérnie. Betegen, tüdőbajosan tért haza, de fogadalmát betartva 1925-ben felszentelték a kápolnát. Molnár Pál csodálatos kertészettel rendelkezett. Gazdag gyümölcsös övezte a ház környékét. E csodálatos gyümölcsös maradványai még ma is láthatók (alma, körte, gesztenye).
A kápolna idővel búcsújáró hellyé vált, minden évben Márianapkor szentmisét és búcsút tartottak itt. Ma már csak a szentmise hagyománya maradt fenn.

Sajnos ma már a nyomai is nehezen lelhetők fel az egykor virágzó paraszti birtokoknak, amelyek benépesítették a Sáfár-hegyet, de a kápolnát övező hűs lombok meghitt hangulatot biztosítanak a túrázóknak, a közeli szőlőhegyekről ide látogatóknak.

Kuti réti forrás
A "forrás" a Sáfár-hegyi kápolnától nem messze - 250 méterre- található:  N 46° 56,398' E 16° 21,645' 275 m [GCGYUM+forrás] A megközelítését az erdőben eligazító táblák segítik.

A Kuti-réti forrás a történelmi időkben biztosította az akkor a Szőlőhegyen elhelyezkedő falu vízellátását, mind a lakosság, mind az állatállomány részére.
A terület elnevezése utal arra, hogy itt egy tisztás, egy rét, legelő állt, a rét peremén pedig egy istálló állt, amely az egykor a Sáfár hegyen lakó család gazdasági épülete volt.
Az elnevezés első része pedig a vízvételi lehetőségre, a forrás létére utal.
Jelenleg a tisztást már felnőtte az erdő, a cserje, a forrás is kiapadt. A forrás környékén időszakosan csordogáló víz a szomjukat csillapítani és dagonyázni érkező vadakat ide csábítja.

Forrás: Csörötnek község honlapja

Kellemes kirándulást, jó ládázást kívánunk:
Andi, Laci, Dorka, Bence, Marci
Állapot: kereshető

KRW értékelés (124 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.33 web: 4.52 átlag: 4.42

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


mike andros 2021.09.16 16:13 - Megtaláltam
Megvagy!!! [Geoládák v3.12.1]

zulcsi 2021.08.26 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kisback 2021.08.26 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Mangó 2021.08.24 15:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.62
Koszonjuk a rejtest. Az egyik pont a rejto segitsegevel lett meg. Koszonom.

pliptai 2021.07.29 13:45 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

erdei csiperke 2021.07.28 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tevelady 2021.07.17 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval, köszönöm a rejtés. . [g:hu 1.6.2y]

Hegyo 2021.07.17 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.15
Megkerestem Teveladyvel együtt a nyaralásunk alkalmával. Köszönöm, hogy megmutattad nekünk a helyett,

Bobby Holmes 2021.07.10 14:38 - Megtaláltam
Ez volt az egyik láda, amitől legjobban tartottam az Őrségi ládázásunk során, de egészen kultúrált úton fel tudtunk menni autóval a hegyre. A kis kápolnához/oltárhoz nem tudtunk autóval menni, ezért oda elgyalogoltam külön, utána pedig elmentünk a kereszthez és onnan le a négyszámjegyűre. Nagy kő esett le a szívemről, mikor meglett ez a multi. Köszönöm!

Ákos85 2021.07.08 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.98
NászútON! Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Karol 2021.07.08 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
NászútON! 4.nap
Köszönjük a rejtést! ???? [Geoládák v3.11.0]

bagolyvera 2021.07.03 12:43 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük!

Ignis9 2021.07.03 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

Reggel 2021.06.14 16:48 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2021.06.14 16:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.27
Megvan!

Rába völgye gyümölcsút-1Rába völgye gyümölcsút-2
Rába völgye gyümölcsút-3Rába völgye gyümölcsút-4
Rába völgye gyümölcsút-5 
Bugár-orienteering 2021.05.24 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.07
Ezen a hosszú hétvégén itt volt az Őrség Kupa tájfutó verseny. ('kicsit' csapadékos hétvége volt)
Ma nekem épp olyan volt a pályám, hogy útba esett mind a két pontja ennek a multinak.
De ezt előre nem tudtam, így se gps, se fényképezőgép nem volt nálam.
A kereszt könnyű volt, csak számolni kellett. A ládának viszont nem tudtam a pontos helyét, így hiába néztem végig sok fa tövét a kápolna környékén, nem találtam meg.
Talán egy térkép ér annyit, mintha fényképeztem volna.

[Jóváhagyta: zöldek, 2021.06.06 21:14]

 
Butchman 2021.01.02 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kasap 2021.01.02 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

stmester 2020.09.16 12:42 - Megtaláltam
Érdekes a történet miért szabadtéri a kápolna.

IMG_20200916_113259IMG_20200916_113712
IMG_20200916_113819 
nrudi 2020.09.14 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.6.0]

zöldek 2020.09.13 17:59 - Egyéb
Köszönjük ChefBogi-nak a ládacserét.

ChefBogi 2020.09.13 15:03 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Ancs 2020.09.13 15:00 - Megtaláltam
Nemzeti Parkos Túrasorozat őrségi állomása közben.
A második túranap pihenője a 2. pontnál volt, s olvasva a korábbi logokat bedobtam egy egyesületi cseredobozt a táskába, majd a rejtővel egyeztetve kb 3-4m-el arrébb pótoltuk is.
Felfelé érintettük a kálváriát és a Szent kút forrást is. A láda tágabb környezete tetszett, nagyon hangulatos erdőrész, nem mellesleg tele van gombával.
Az első ponthoz túra után, már hazafelé autóztunk fel. A kápolna hangulatos, ezen a részen viszont igen elhanyagoltak a porták.
Köszi

IMG_20200913_112024IMG_20200913_112237
IMG_20200913_112245IMG_20200913_113013
IMG_20200913_114954IMG_20200913_115213
IMG_20200913_120623IMG_20200913_150214
IMG_20200913_150254IMG_20200913_210846
GeoEvike 2020.09.09 22:21 - Megtaláltam
Az első pont jelszava könnyen meglett, nagyon szép és nagyon újonnan készült a pici szabadtéri kápolna (2020-ban adták át), a második ponton rejtett láda sajnos nem lett meg, úgy tűnt, eléggé megboronálták a helyet. Kérném szépen Toti bejegyzése és képei alapján a jelszó nélküli megtalálást. köszönjük a táj bemutatását! Évi

[Jóváhagyta: zöldek, 2020.09.13 18:00]

received_318473756043800received_765438414252450
20200909_115839_001 
Toti 2020.09.09 22:07 - Megtaláltam
Az első pontnál nagyon igényes a kápolna és a pihenőhely. Maga a gyümölcsút is nagyon szép részen visz keresztül. Az erdei kápolna is tetszett de sajnos a ládát nem találtuk Évivel. A leírásban szereplő fa egyértelmű, de nincs ott a doboz. Sajnos nem volt nálunk javítókészlet, de érdemes lenne pótolni a következő keresőknek. A képek alapján szeretném kérni a megtalálás jóváhagyását. Évi, Toti [Geoládák v3.6.0]

[Jóváhagyta: zöldek, 2020.09.13 18:01]

20200909_115738 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (224 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]