geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2547. Tuzson János Botanikus Kert (GCBOTA)

A kert bejárata

A kert bejárata

Japánkert

Japánkert

A sétányon

A sétányon

Óriás hegyi mamutfenyő (bébi)

Óriás hegyi mamutfenyő (bébi)

A tó mellett

A tó mellett

A fa alakú Látványpark - tavasszal nagyon szép!

A fa alakú Látványpark - tavasszal nagyon szép!

Innen jobb rálátás nyílik a Látványparkra

Innen jobb rálátás nyílik a Látványparkra

Trópusi ház

Trópusi ház

Fehér tündérrózsa

Fehér tündérrózsa

Banánfa...

Banánfa...

...és termése

...és termése

Lepkeorchidea

Lepkeorchidea

Kaktuszház

Kaktuszház

Medvetalp kaktusz

Medvetalp kaktusz

Kancsóka (rovarfogó)

Kancsóka (rovarfogó)

Szágópálma - a kert egyik büszkesége

Szágópálma - a kert egyik büszkesége

Formák

Formák

Brazíliai pipavirág

Brazíliai pipavirág

Trombitafolyondár

Trombitafolyondár

Télálló kaktusz

Télálló kaktusz

Csokoládé illatú orchidea - tényleg olyan!

Csokoládé illatú orchidea - tényleg olyan!

Leander a Mediterránházban

Leander a Mediterránházban

Szerelemvirág

Szerelemvirág

Szélesség N 47° 58,341'
Hosszúság E 21° 42,665'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.13 11:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.15 09:33
Utolsó lényeges változás: 2017.12.16 13:46
Utolsó változás: 2019.09.03 18:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: saldar
Ládagazda: Vironia
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 517 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP

A benti (belépődíjas!) láda egy 18x13x8 cm-es műanyag doboz, bent a kert területén, a megadott koordinátákon lévő tárgy (szemből nézve) jobb hátsó sarka alatti "lyukban", talajszinten.
Pótjelszó: a kerten kívül, a bejárattal szemben állva jobbra, a fakerítés utolsó oszlopán, talajszint közelében, fémlapon!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

A botanikus kert egész területe helyi védettséget élvez. Tilos a növényeket vagy bármely részüket (virág, hajtás, levél, rügy, mag, termés) leszakítani, megkárosítani! Óvjuk, védjük a természet itt található értékeit!

Dohányozni a kert egész területén tilos!


Kedves Barátom!
Nyíregyházán, a belvárostól nem messze, a Sóstói-erdő szomszédságában található a helyi főiskola Tuzson János Botanikus Kertje, melybe geoládám segítségével szeretnélek most meghívni egy rövid sétára.
Közismert tény, hogy Földünk élővilága pusztulóban, fogyóban van. Egyes becslések szerint naponta tucatnyi fajjal szegényedik bolygónk. Különös jelentősége van ezért minden botanikus kertnek. Ez a kert az egyik legfiatalabb az országban, mérete sem túl nagy, de máris több mint 2500 növényfaj és fajta él itt a világ szinte minden tájáról. Üvegházaikban még a trópusi területek növényzetében is gyönyörködhetünk. A kert a Nyíregyházi Főiskola része, legfőbb célja az általános-, közép- és felsőoktatás biológia anyagának bemutatása, élő szemléltetése, de ezen kívül ki kell emelni génbank szerepét is olyan védett és veszélyeztetett növényfajok fenntartásában, melyek hazánk természeti kincsei közé tartoznak. Jelentőségét növeli az a tény is, hogy a Tiszántúlon csak Debrecenben van hasonló intézmény: (GCHBS). Mindezek mellett, a botanikus kert - nyugalma és tiszta levegője miatt - a városlakók kedvelt kirándulóhelye is.

Régóta kacérkodom már egy itteni láda gondolatával, de a kert eddig csak hétköznapokon volt látogatható, ami szerencsére most megváltozott, így elhárult a ládázás legfőbb akadálya.
Ha szeretnéd szemügyre venni és lencsevégre kapni az itt látható növényritkaságokat, szánj legalább 1-2 órát e látogatásra!

Megközelítés

A belváros felől a legegyszerűbben a Kossuth utca, és Sóstói út irányából célszerű jönni, majd ennél a pontnál  N 47° 58,295' E 21° 42,952' 109 m [GCBOTA+letérés] nyugatra fordulni, és innen már gyakorlatilag egyenesen végig. Ingyenes parkolót találsz közvetlenül a kert előtt. Ebből a parkolóból egyébként könnyen megközelíthető a Nyíregyházi Villamos (GCNyVi) nevű geoládám 4. pontja is.
A buszok közül a 8-as, 8A-s, 13-as, 19-es és 20-as a nyerők, melyekről a "Teniszpályák" megállónál szállj le. Autóbusz menetrendet itt találsz

Szolgáltatások

A kert nyitva tartásáról, a belépődíjról és egyéb feltételekről mindenképpen ajánlatos indulás előtt tájékozódni a botanikus kert honlapján.

Toalett a szürke irodaépület hátsó részében található.
A főbejárat mellett elektromos ismertető tábla segíti az eligazodást.
A portán különböző ismertetők vásárolhatók a kert növényeiről.
Előzetes bejelentkezés esetén szakvezetést biztosítanak.
(További információk a kert honlapján - lásd a linkek között!)

A láda

A láda egy 18x13x8 cm-es műanyag doboz, bent a kert területén, melyet a megadott koordinátákon lévő tárgy (szemből nézve) jobb hátsó sarka alatti "lyukban" találsz, talajszinten.
A rejtekhely kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan helyre kerüljön a doboz, ahol kultúrált körülmények között kereshető, ugyanakkor védett természeti értékekben sem okozunk kárt. Természetesen a láda elhelyezése a botanikus kert vezetősége tudtával és engedélyével történt. Ezúton szeretném megköszönni Csabai Judit kertvezető és Nagy Zoltán kertvezető-helyettes igen segítőkész hozzáállását!

Mutass be egy-két növényt!

Teljes értékűnek akkor tekintem a találatodat, ha segítesz nekünk egy kicsit jobban megismerni természeti környezetünket. Hogy ezért mit kell tenned? Látogasd meg a kertet, érezd jól magad, és közben készíts néhány fotót az éppen virágzó, vagy egyszerűen csak a neked tetsző növényekről. Töltsd fel őket ide a ládaoldalra, és ha lehet, add meg a nevüket (esetleg egy-két alaptulajdonságukat)! Feladat jut mindenkinek, hiszen a kert meglepően más arcát mutatja minden hónapban.

A pótjelszó

Mivel a láda nem kereshető a nap 24 órájában, a kerten kívül pótjelszó is került kihelyezésre:  N 47° 58,323' E 21° 42,652' [GCBOTA+pótjelszó]

Látogatás a botanikus kertben

Japánkert
Ha belépünk a botanikus kertbe, rögtön a porta után jobbra fordulva juthatunk el a Japánkertbe. Mielőtt azonban bejutnánk ide, egy szemmagasságban lévő bambuszsorompó állja utunkat. Ez nem "limbó-léc", azért van itt, hogy belépéskor meg kelljen hajolnunk a - japán kultúrában nagy szerepet játszó - természet nagysága előtt, és tiszteletünket fejezzük ki a növények iránt. Bent egy tavat és egy pagodát is találunk.
Jellemző növények: kínai mamutfenyő, liliomfa, páfrányfenyő, szivarfa, madárbirs, bambusz, lótusz, stb.

Látványpark
A Japánkerttel szemben találjuk a Látványparkot, egy hatalmas, fa alakú "virágágyat", melynek lombkoronáját egynyári dísznövényfajták adják. Ezek félévente váltják egymást. Mégis, talán tavasszal a legszebb, amikor kb. 3000 különböző színű tulipán, nárcisz és jácint virágzásában gyönyörködhetünk. Hogy jobban rálássunk, egy fából készült emelvényt építettek elé, melyre nyugodtan felsétálhatunk.

Ha a másik irányba pillantunk le innen, a szabadföldi területen, az üvegház oldalában egy nagy kövirózsa gyűjteményt találunk.

Óriások Ligete
Tovább sétálva az irodaépület mellett, magas fáival feltűnik előttünk az Óriások Ligete, melynek jellemző növénye a kert egyik büszkesége az óriás, hegyi mamutfenyő, de megtalálható itt a vöröstörzsű mamutfenyő és a mocsárciprus is.

A kis tó
Innen már csak pár lépés a tó, és (évszaktól függően) gazdag növényvilága, például: tündérrózsa, sulyom, vidrafű, nád, gyékény, szibériai nőszirom, réti füzény, kockás liliom, zergeboglár, fehér zászpa.

Gyógy- és Fűszernövénykert
A kis tótól nyugatra láthatjuk parcellás elrendezésben. Egyes növényeinek érezhetjük jellegzetes, erős illatát. Van itt menta, kakukkfű, levendula, apróbojtorján, kövirózsa, fehér v. angol mustár, kerti ruta, cserszömörce, orvosi zsálya, fekete bodza, stb.

A kert hátsó részében dióféléket, juharféléket és bükkféléket találhatunk, tovább sétálva pedig egy tujákkal szegélyezett labirintus és egy kisebb kalandpark (játszótér) bukkan elő a fák között. Jelenleg mindkettő kialakítás alatt van.

Ahol télen is nyár van

A Tuzson János Botanikus Kert igazi értékeit talán azok a - hazánkban ritkaságszámba menő, vagy éppen egyedülálló - növények képviselik, melyeket a melegházakban gondoznak. Ezek közül is kiemelkedik a kb. 100 éves szágópálma, vagy az amazonasi tündérrózsa, ami annyira kuriózum, hogy legutóbb, virágzásának idején, a kert - a "Tündérek éjszakája" program keretében - egy teljes hétig, meghosszabbított nyitva tartással, este tízig várta a vendégeket, hiszen e növény gyönyörű virága csak éjjel látható.

Trópusi vízi- és haszonnövények háza
A botanikus kert legújabb melegháza, a közepén egy 8 méteres medencével. Vizében láthatunk amazonasi és paraguayi tündérrózsákat (levélátmérőjük akár 2 méteres is lehet, és egy gyereket is simán elbírnak), lótuszokat, papiruszsást és vízijácintot. A medence körül olyan trópusi növényeket helyeztek el, melyek egyes részeit az ember felhasználja, pl. elfogyasztja. Ilyen például a bors, a banán, a kókuszpálma, a cukornád, a kakaó, kávé, a vanília és a gyapot.

Kaktuszház
Főleg májusban, a virágzás időszakában nyújt különleges látványt. Jellemző növények: medvetalp-kaktuszok, gömbkaktuszok, Agave fajok, stb.

Rovarfogó növények
A Kaktuszház előterében a medence szélén és fölött láthatunk különleges rovarfogó és rovaremésztő növényeket, pl. harmatfű, kürtvirág, vénusz légycsapója, kancsóka. De érdekes a mimóza is, melyet szintén itt "próbálhatunk ki" - levelei minden érintésre összezáródnak.

Pálmaház
A 12 méter magas kupolás házban helyezték el az Egyenlítőhöz közeli területekről származó növényeket: szágópálma, csavarpálmák, fikuszok, brazíliai pipavirág, banán, stb.

Fán lakó növények
A pálmaház másik részében a broméliák, orchideák és páfrányok százaiban gyönyörködhetünk, sőt, a csokoládé illatú orchideát virágzásakor szaglászni is érdemes lehet.

Mediterránház
Az eddig látott melegház és az emeletes irodaépület másik oldalán találjuk azt a duplafalú fóliasátrat, mely télen óvja az itt elhelyezett növényeket. Van itt többek között citrom, narancs, mandarin, kínai naspolya, mirtusz, gránátalma, fügefa, babér, olajfa, szobafenyő, kazuárfa, eukaliptuszok, akáciák, leanderek. Kint a szabadföldi területen pedig egy gazdag télálló kaktuszgyűjtemény.

További információkért látogasd meg a botanikus kert attraktív honlapját!

___________________________________________________

Hasznos linkek:

A Tuzson János Botanikus Kert honlapja

Videó a botanikus kertről

Videóképek 1

Videóképek 2

___________________________________________________

Forrás: A botanikus kert honlapja; a kert megvásárolható kiadványai; a MABOSZ honlapja; a kert vezetőivel folytatott személyes beszélgetések; egyéb internet oldalak

___________________________________________________

Nagyon kellemes időtöltést kívánok! Töltsetek fel minél több fényképet az élményeitekről! A kereséshez jó műholdjárást, a fotózáshoz szép fényeket kívánok!
Tisztelettel,
saldar


Ennyi számítógépről néztétek meg e ládaoldalt a megjelenése óta:

free counters

Ládatörténet:
Karácsonyi karbantartás keretében javítva, láda módosítva, aktualizálva /Bl4st3r Amy/
Állapot: kereshető

KRW értékelés (239 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.57 web: 4.71 átlag: 4.66

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
+
a látnivalóért fizetni kell


eazs 2021.10.17 14:13 - Megtaláltam
Köszönjük

K.L. 2021.10.11 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

KremesEmber 2021.09.19 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam (pótjelszóval), köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

smico50 2021.09.05 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

keta 2021.09.03 15:36 - Megtaláltam
Megvagy hadnagy! [Geoládák v3.11.3]

orszagoskek 2021.08.26 06:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.72
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben később. Tamás [Geoládák v3.11.3]
Reggeli kocogás közben begyűjtöttem. Az alternatív jelszóval logoltam.
Az elmúlt napokban már több helyen találkoztam a környéken ezekkel az igényesen feliratozott fémlapokkal.

Búzásék 2021.08.24 14:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

ikba88 2021.08.23 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

GAMANO 2021.08.20 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük! [g:hu 1.6.7]

SirAndrew 2021.08.07 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Nagyon szép ez a botanikus kert. Szuper a japánkert része és nagyon jó a Fenyőliget is. Köszönjük szépen a rejtést.

Awiki 2021.07.29 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Klemensz 2021.07.29 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Balázs1984 2021.07.28 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk kami1-el, köszönjük a rejtést. Paradise, csigiri bigiri, 420-as üzemrész.

kami1 2021.07.28 08:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.97
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
A nyári melegben a lehető legkorábban kell jönni, hogy az üvegház elviselhető legyen.

0C7102CA-A660-4F33-82E4-8103C4B74888CB6A56F9-DAB6-46C0-AC73-C1CA6A9DB860
410E8F4D-5D71-4CE0-B519-B64ACA651DAFA9BCAA7E-1DB6-418B-AD4F-3A14F6D76BB1
97FF09AF-5075-45F3-9B4A-CFD4AC240EF3 
BoPe 2021.07.22 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Maratonos Maci 2021.07.21 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Napvirággal ...

napvirág 2021.07.21 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
A ládát egy páva "őrizte". A játszótér nagyon jól ki lett alakítva, .... a színpad közelében láttunk egy őzikét, .... a labirintusból szerencsésen kijutottunk, .... a fűszeres kertben a kapor nőtt a legmagasabbra, ...... a pálmaház felújításért "kiált", ....... az év fáit is meg tudtuk nézni, pl. 2013 -házi berkenye, 2015 - kocsányos tölgy, 2018 - virágos kőris, 2019 - sajmeggy ...... .

Köszönjük a lehetőséget.

DSCN8723DSCN8730
DSCN8732Házi berkenye
Virágos kőrisSajmeggy
Kocsányos tölgyDSCN8738
DSCN8728 
Kékvirág100 2021.07.14 21:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

20210715_132358 
SirTofinho 2021.07.09 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Páratlanpáros 2021.06.28 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

breimanne 2021.06.25 13:15 - Megtaláltam
Pót jelszóval. Rekkenő hőségben vizben érezné magát jól az ember, nem egy botanikus
kertben,ezért csak a pót jelszóig jutottam! Sok láda maradt még, talán majd azok felkeresése során eljutok ide is még egyszer!

juhaszbalu 2021.06.07 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Furtyka 2021.06.07 14:19 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtest! :)

viad 2021.06.01 06:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Emerich63 2021.05.30 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]
Vasárnap zárva... így pótjelszóval.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (529 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]