FAQ
2632. Mária-kút - forrás és képes fa (GCsoda)

A kisvasút megállója (háttérben a parkoló)

A kisvasút megállója (háttérben a parkoló)

De ha akarsz, vonattal is jöhetsz!

De ha akarsz, vonattal is jöhetsz!

Információs tábla (a ládaoldal szövegét itt is elolvashatod)

Információs tábla (a ládaoldal szövegét itt is elolvashatod)

A forrás és a képes fa

A forrás és a képes fa

Mária-kút

Mária-kút

Régi fotó a kútról

Régi fotó a kútról

Szűz Mária

Szűz Mária

Régi rajz a siklópályáról

Régi rajz a siklópályáról

A siklópálya egy régi fotón

A siklópálya egy régi fotón

A fákkal benőtt siklópálya

A fákkal benőtt siklópálya
Szélesség N 47° 51,216'
Hosszúság E 18° 51,212'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.10 08:25
Megjelenés időpontja: 2009.10.10 17:17
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 10:11
Utolsó változás: 2021.02.06 10:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: MK
Ládagazda: macikupac
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 602 + 12 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: Hagyományos láda (mérete 15x10x5 cm) nem túl messze a forrástól, ahol gyakoriak a látogatók, ezért figyelj a keresésnél! Egy felülről nyíló fatuskóban keresd.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.


Megközelítés
A Szobról Márianosztrára vezető út mellett Ódamásd után az alábbi ponton érdemes megállni:  N 47° 51,260' E 18° 51,181' 130 m [GCsoda+parkoló]. Aki szeret vonatozni, az igénybe veheti a közelmúltban átadott Szob és Márianosztra között közlekedő kisvonatot (menetrend) is, melynek Mária-kút megállójáig menj. De lehetőség van busszal (menetrend) is érkezni. Ez esetben Ódamásd megállónál kell leszállni és gyalog megtenni a forrásig pár száz métert.
............................................................................................

A Mária-kút hűs és frissítő vize hosszú idő után ismét olthatja az erre járó zarándokok és túrázók szomját. A forrással szembe állva a jobb oldali fán láthatjuk a Mária-képet. Ha a forrástól balra vezető úton tovább sétálunk, akkor hamarosan tőlünk balra az erdőben megláthatjuk az egykori siklópálya mára fákkal benőtt töltését. ( N 47° 51,243' E 18° 51,273' 161 m [GCsoda+régi siklópálya]) A sínek mára már nincsenek meg, de igen sok talpfa még a helyén van. Sőt, néhol a síneket tartó alátétek és sínszegek is láthatóak.

A Mária-kút története

A Malomvölgyi-forrásnak is nevezett Mária-kutat az 1900-as év elején készítették ipolydamásdi, szobi és márianosztrai kőfaragók és bányászok. Mivel a bányának megnyitásától fogva állandó vízbázisra volt szüksége, ezért a malmok völgyében található források vizét összegyűjtötték és levezették a forrástól 200 méterre lévő alsó bányába. A barakkok megépülése után innen látták el vízzel az ott lakókat. A felső bányában dolgozó kőfaragók ivóvizét kannákban hordták fel a vízhordó lányok a Mária-kútról.
A vezeték a mostani kút mellett haladt el, s a felső bányába vezető út is itt keresztezte azt. Ezért először egy hétköznapi kifolyót építettek, melyet 1901-ben átalakítottak és elnevezték Mária-kútnak. Elkészülte után isteni sugallatra vált kegyhellyé. A Nosztrára és a búcsúba érkező zarándokok pihenő és imádkozó helye lett. Mára feledésbe merült, hogy itt pihent meg a fáradt vándor, oltotta szomját a Jézus öt szent sebe búcsúra érkező több száz zarándok, s imádkozott Szűz Máriához, hogy oltalmazza őket.
Az 1930-as években a kút hátsó részét lépcsősről ívesre faragták. Ebben a formájában látható ma is.
A kút mellett állt egy öreg tölgyfa, melyre a bányászok egy Mária-képet helyeztek el. Az eredeti képes fából mára csupán a tönkje maradt meg. A bányasikló leállítása - ami az 1960-as években történt - a kút vesztét okozta. Az évek folyamán a hegy oldalában felhalmozott meddőanyag a nagyobb esőzések folyományaként szépen lassan betemette a kutat.
2007-ben Schottner Miklós és Tasnádi György, a márianosztrai faluház vezetői úgy döntöttek, hogy feltárják és ismét látogathatóvá teszik a forrást. Felhívásukra Márianosztra, Szob és Ipolydamásd községek lakói, intézményei és civil szervezetei - a szobi kőbánya vezetőségének hathatós támogatásával - segítséget nyújtottak ezen kezdeményezéshez. Ennek köszönhető, hogy a Mária-kút ismét régi fényében tündököl. 2008. május 13-án volt a kút újraszentelése, melyre igen nagy tömeg gyűlt össze.

A mária-kúti képes fa históriája

A fa története az 1927-es esztendőhöz és Juhász Ferenc bányász nevéhez kapcsolódik, ugyanis ő volt aznap szolgálatban a bányasikló alsó házában. A ház közelében egy hatalmas és öreg tölgyfa állt. Az idő erősen felhős volt, közeledett a vihar. A sikló melletti alsó és felső ház telefonkapcsolatban állt egymással, hogy a sikló indulását jelezni lehessen. Feri bácsi épp a nagy fa alatt álldogált, amikor a házban megszólalt a telefon. Ő beszaladt, hogy felvegye. Alig ért be a házba, amikor hatalmas csattanás rázta meg a házat: egy villám csapott az öreg tölgybe, mely alatt egy perccel korábban állt. A fa egyharmada letört. Az ijedtségből eszmélve Feri bácsi felhívta a felső házat és a hívás okát kérdezte. Nem akarta elhinni, hogy onnan senki sem hívta fel őt. Juhász Ferenc hívő ember lévén a Mária-kút névadójának, Szűz Máriának a segítő kezét vélte felfedezni az esemény mögött. Azért, hogy a vele történt csodás dolog feledésbe ne merüljön, Mária-képet helyezett el az öreg tölgyön.

Az 1940-es években történt csoda
(a történet Búzás István szobi plébánostól származik)

A malomvölgyi bányasikló megrakodva ereszkedett lefelé, s rajta a bánya tulajdonosa és fia utazott. Még volt vagy 40-50 méter hátra az alsó végpontig, amikor megtörtént a katasztrófa. A drótkötél, amivel a siklót engedték le, elszakadt. A súly hatalmas erővel csapódott a pálya végén lévő betonsilóba. A sikló megrakott csilléi a 15-20 méterre lévő patakba zuhantak. A két személy csodával határos módon apróbb zúzódásokkal megúszta a balesetet. Apa és fia azonnal a képes fához siettek és ott térden állva köszönetet mondtak Szűz Máriának, hogy megmentette életüket. Majd elmentek Búzás István szobi plébánoshoz és elmesélték a velük megesett dolgot. Megígérték, hogy a főoltárra terítőt készíttetnek a megmenekülés tiszteletére. A budapesti Örök Imádók rend tagjait kérték fel a terítő elkészítésére, melyért - úgyszintén hálából - tízszeres árat fizettek.

Mindszenty József bíboros látogatása

A szájhagyomány Mindszenty bíborosról is megőrzött egy esetet. A hercegprímás a '40-es évek elején, több száz zarándok élén indult el a márianosztrai búcsúba. A forrásnál megpihentek, ittak vizéből és leverték a reverendáról az út porát. A kút vize hideg és tiszta volt. Mindszenty megjegyezte, hogy a forrásvíz oly tiszta és selymes, mint Mária lelke, s aki ebből iszik, az a szent hely áldását is bírja. A menetből valaki elmesélte a bíborosnak az itt megesett csodás eseteket, aki egy imádsággal köszönte meg Szűz Máriának a cselekedeteket. A kutat és a képes fát azon nyomban megszentelte, a zarándokokat pedig áldásban részesítette. A résztvevők szent énekeket zengve imádkoztak a kútnál, majd folytatták útjukat Márianosztra felé.

(A ládaoldal leírása a forrás mellett álló információs tábláról származik. A ládaoldal képeinek egy részét a www.szobikozter.hu oldalról töltöttem le.)

A környéken van még néhány láda. Ha van időd és kedved, akkor keresd fel ezeket is. Bővebben az adott ládánál: Zuvári luk - (GCZulu), Csák-hegyi kőfejtő - (GCKOFE), Nagy-Galla - (GCgall), márianosztrai kegytemplom és rabtemető (GCella) és márianosztrai Kálvária (GCMANO)

Karbantartás:
2010.07.18. Erre kisvonatoztunk és hoztunk bele ajándékokat.
2011.02.13. Ma délután ismét erre jártunk és ismét tettünk ajándékokat a ládába. Csak azt nem értjük, ha mindenki értékében cserél, akkor hogyan ürülhetett ki a láda.
2012.11.10. Új láda új helyen.
2016.04.23. Köszönet Kokónak és Ancsnak, akik pótolták a sokadjára tönkretett ládát.
2020.10.31. A környéken kirándultunk és tettünk ki egy új ládát. Írtam egyéb logot is, de annak törlése után a villáskulcs visszakerült.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (326 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.37 web: 4.61 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


somga 2022.11.28 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]

stb80 2022.11.27 14:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bumbika 2022.10.31 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltuk!

KremesEmber 2022.10.30 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tibi1983 2022.10.16 14:19 - Megtaláltam
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.12.10]

Búr 2022.10.08 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.9.12]

szomi 2022.10.06 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csilla01 2022.10.02 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

paptibi 2022.09.30 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Wica54 2022.09.25 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Butchman 2022.09.23 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

petrot81 2022.09.17 10:59 - Megtaláltam
Börzsönyi 2 napos vadkempinges túra során levadászva! Köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.11_dev]

Atmosz&Zozmosz 2022.08.27 20:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! :-)
[g:hu+ 2.9.12]

AlanTheWild 2022.08.20 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Quantum 2022.07.27 13:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Megtaláltuk! Köszi a rejtést!

kncsk 2022.07.20 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mesicike 2022.07.17 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

moli_gyuri 2022.07.13 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Nagy melegben üdítő volt ez az árnyékos ládakeresés. Kellemes hely.
köszi: Cilu&Gyurkoo
Mazsom

vepor 2022.07.11 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

geooszi 2022.07.03 05:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vezérelv 2022.06.25 11:00 - Megtaláltam
Köszi

komplex1 2022.05.28 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! kicsit kitakarítotram, mert hangyák és egyebek lepték el belül. [Geoládák v3.12.10]

Pincehegyiek 2022.05.16 06:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Drucki 2022.05.12 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Aznapi utolsó ládánk volt, az ötödik. A nagy melegben jól esett felfrissűlni a forrás hűs vizétől.
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

thgabor 2022.05.07 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (620 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]