geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2632. Mária-kút - forrás és képes fa (GCsoda)

A kisvasút megállója (háttérben a parkoló)

A kisvasút megállója (háttérben a parkoló)

De ha akarsz, vonattal is jöhetsz!

De ha akarsz, vonattal is jöhetsz!

Információs tábla (a ládaoldal szövegét itt is elolvashatod)

Információs tábla (a ládaoldal szövegét itt is elolvashatod)

A forrás és a képes fa

A forrás és a képes fa

Mária-kút

Mária-kút

Régi fotó a kútról

Régi fotó a kútról

Szűz Mária

Szűz Mária

Régi rajz a siklópályáról

Régi rajz a siklópályáról

A siklópálya egy régi fotón

A siklópálya egy régi fotón

A fákkal benőtt siklópálya

A fákkal benőtt siklópálya
Szélesség N 47° 51,216'
Hosszúság E 18° 51,212'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.10 08:25
Megjelenés időpontja: 2009.10.10 17:17
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 10:11
Utolsó változás: 2021.02.06 10:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: MK
Ládagazda: macikupac
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 555 + 12 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: Hagyományos láda (mérete 15x10x5 cm) nem túl messze a forrástól, ahol gyakoriak a látogatók, ezért figyelj a keresésnél! Egy felülről nyíló fatuskóban keresd.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.


Megközelítés
A Szobról Márianosztrára vezető út mellett Ódamásd után az alábbi ponton érdemes megállni:  N 47° 51,260' E 18° 51,181' 130 m [GCsoda+parkoló]. Aki szeret vonatozni, az igénybe veheti a közelmúltban átadott Szob és Márianosztra között közlekedő kisvonatot (menetrend) is, melynek Mária-kút megállójáig menj. De lehetőség van busszal (menetrend) is érkezni. Ez esetben Ódamásd megállónál kell leszállni és gyalog megtenni a forrásig pár száz métert.
............................................................................................

A Mária-kút hűs és frissítő vize hosszú idő után ismét olthatja az erre járó zarándokok és túrázók szomját. A forrással szembe állva a jobb oldali fán láthatjuk a Mária-képet. Ha a forrástól balra vezető úton tovább sétálunk, akkor hamarosan tőlünk balra az erdőben megláthatjuk az egykori siklópálya mára fákkal benőtt töltését. ( N 47° 51,243' E 18° 51,273' 161 m [GCsoda+régi siklópálya]) A sínek mára már nincsenek meg, de igen sok talpfa még a helyén van. Sőt, néhol a síneket tartó alátétek és sínszegek is láthatóak.

A Mária-kút története

A Malomvölgyi-forrásnak is nevezett Mária-kutat az 1900-as év elején készítették ipolydamásdi, szobi és márianosztrai kőfaragók és bányászok. Mivel a bányának megnyitásától fogva állandó vízbázisra volt szüksége, ezért a malmok völgyében található források vizét összegyűjtötték és levezették a forrástól 200 méterre lévő alsó bányába. A barakkok megépülése után innen látták el vízzel az ott lakókat. A felső bányában dolgozó kőfaragók ivóvizét kannákban hordták fel a vízhordó lányok a Mária-kútról.
A vezeték a mostani kút mellett haladt el, s a felső bányába vezető út is itt keresztezte azt. Ezért először egy hétköznapi kifolyót építettek, melyet 1901-ben átalakítottak és elnevezték Mária-kútnak. Elkészülte után isteni sugallatra vált kegyhellyé. A Nosztrára és a búcsúba érkező zarándokok pihenő és imádkozó helye lett. Mára feledésbe merült, hogy itt pihent meg a fáradt vándor, oltotta szomját a Jézus öt szent sebe búcsúra érkező több száz zarándok, s imádkozott Szűz Máriához, hogy oltalmazza őket.
Az 1930-as években a kút hátsó részét lépcsősről ívesre faragták. Ebben a formájában látható ma is.
A kút mellett állt egy öreg tölgyfa, melyre a bányászok egy Mária-képet helyeztek el. Az eredeti képes fából mára csupán a tönkje maradt meg. A bányasikló leállítása - ami az 1960-as években történt - a kút vesztét okozta. Az évek folyamán a hegy oldalában felhalmozott meddőanyag a nagyobb esőzések folyományaként szépen lassan betemette a kutat.
2007-ben Schottner Miklós és Tasnádi György, a márianosztrai faluház vezetői úgy döntöttek, hogy feltárják és ismét látogathatóvá teszik a forrást. Felhívásukra Márianosztra, Szob és Ipolydamásd községek lakói, intézményei és civil szervezetei - a szobi kőbánya vezetőségének hathatós támogatásával - segítséget nyújtottak ezen kezdeményezéshez. Ennek köszönhető, hogy a Mária-kút ismét régi fényében tündököl. 2008. május 13-án volt a kút újraszentelése, melyre igen nagy tömeg gyűlt össze.

A mária-kúti képes fa históriája

A fa története az 1927-es esztendőhöz és Juhász Ferenc bányász nevéhez kapcsolódik, ugyanis ő volt aznap szolgálatban a bányasikló alsó házában. A ház közelében egy hatalmas és öreg tölgyfa állt. Az idő erősen felhős volt, közeledett a vihar. A sikló melletti alsó és felső ház telefonkapcsolatban állt egymással, hogy a sikló indulását jelezni lehessen. Feri bácsi épp a nagy fa alatt álldogált, amikor a házban megszólalt a telefon. Ő beszaladt, hogy felvegye. Alig ért be a házba, amikor hatalmas csattanás rázta meg a házat: egy villám csapott az öreg tölgybe, mely alatt egy perccel korábban állt. A fa egyharmada letört. Az ijedtségből eszmélve Feri bácsi felhívta a felső házat és a hívás okát kérdezte. Nem akarta elhinni, hogy onnan senki sem hívta fel őt. Juhász Ferenc hívő ember lévén a Mária-kút névadójának, Szűz Máriának a segítő kezét vélte felfedezni az esemény mögött. Azért, hogy a vele történt csodás dolog feledésbe ne merüljön, Mária-képet helyezett el az öreg tölgyön.

Az 1940-es években történt csoda
(a történet Búzás István szobi plébánostól származik)

A malomvölgyi bányasikló megrakodva ereszkedett lefelé, s rajta a bánya tulajdonosa és fia utazott. Még volt vagy 40-50 méter hátra az alsó végpontig, amikor megtörtént a katasztrófa. A drótkötél, amivel a siklót engedték le, elszakadt. A súly hatalmas erővel csapódott a pálya végén lévő betonsilóba. A sikló megrakott csilléi a 15-20 méterre lévő patakba zuhantak. A két személy csodával határos módon apróbb zúzódásokkal megúszta a balesetet. Apa és fia azonnal a képes fához siettek és ott térden állva köszönetet mondtak Szűz Máriának, hogy megmentette életüket. Majd elmentek Búzás István szobi plébánoshoz és elmesélték a velük megesett dolgot. Megígérték, hogy a főoltárra terítőt készíttetnek a megmenekülés tiszteletére. A budapesti Örök Imádók rend tagjait kérték fel a terítő elkészítésére, melyért - úgyszintén hálából - tízszeres árat fizettek.

Mindszenty József bíboros látogatása

A szájhagyomány Mindszenty bíborosról is megőrzött egy esetet. A hercegprímás a '40-es évek elején, több száz zarándok élén indult el a márianosztrai búcsúba. A forrásnál megpihentek, ittak vizéből és leverték a reverendáról az út porát. A kút vize hideg és tiszta volt. Mindszenty megjegyezte, hogy a forrásvíz oly tiszta és selymes, mint Mária lelke, s aki ebből iszik, az a szent hely áldását is bírja. A menetből valaki elmesélte a bíborosnak az itt megesett csodás eseteket, aki egy imádsággal köszönte meg Szűz Máriának a cselekedeteket. A kutat és a képes fát azon nyomban megszentelte, a zarándokokat pedig áldásban részesítette. A résztvevők szent énekeket zengve imádkoztak a kútnál, majd folytatták útjukat Márianosztra felé.

(A ládaoldal leírása a forrás mellett álló információs tábláról származik. A ládaoldal képeinek egy részét a www.szobikozter.hu oldalról töltöttem le.)

A környéken van még néhány láda. Ha van időd és kedved, akkor keresd fel ezeket is. Bővebben az adott ládánál: Zuvári luk - (GCZulu), Csák-hegyi kőfejtő - (GCKOFE), Nagy-Galla - (GCgall), márianosztrai kegytemplom és rabtemető (GCella) és márianosztrai Kálvária (GCMANO)

Karbantartás:
2010.07.18. Erre kisvonatoztunk és hoztunk bele ajándékokat.
2011.02.13. Ma délután ismét erre jártunk és ismét tettünk ajándékokat a ládába. Csak azt nem értjük, ha mindenki értékében cserél, akkor hogyan ürülhetett ki a láda.
2012.11.10. Új láda új helyen.
2016.04.23. Köszönet Kokónak és Ancsnak, akik pótolták a sokadjára tönkretett ládát.
2020.10.31. A környéken kirándultunk és tettünk ki egy új ládát. Írtam egyéb logot is, de annak törlése után a villáskulcs visszakerült.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (315 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.36 web: 4.60 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Pibo 2021.09.19 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Zsálab! 2021.09.13 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Hegyre fel! 2021.09.12 09:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Gyöngyi1979 2021.09.05 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

phamori 2021.08.22 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

zakos153 2021.08.12 14:25 - Megtaláltam
:)

busmannn 2021.08.01 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

zsoffer 2021.08.01 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szentvik 2021.08.01 12:48 - Megtaláltam
Zuvár felől közelítvén a börzsönyi kék jelzés egy csalántengeren vitt keresztül minket mielőtt kiértünk a betonútra. Az ösvénynek szinte nyoma sem volt, viszont kerülni se lehetett, mivel a túraút vezetett a patakátkeléshez.
A kút környékén rengeteg a szúnyog (mondjuk a hétvége alapján úgy tűnik ez az egész Börzsönyre igaz), úgyhogy csak gyorsan logoltunk és mentünk tovább. Pedig hangulatos helynek tűnt.
[Geoládák v3.11.3]

Pötti 2021.08.01 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

znasz 2021.08.01 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Eső előtt nagyon támadtak a szúnyogok. A forrás vize finom volt. Ládát könnyen megtaláltuk. Köszi a rejtést.

edusanya 2021.07.25 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Apuska 2021.07.25 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Szilkó76 2021.07.24 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Köszi a rejtést!

csavar 2021.07.22 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Zozó és Edus 2021.07.21 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.39
Megnyugtató szép hely. Köszönjük a rejtést.

GeoEvike 2021.07.18 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.11.3]

mura 2021.07.16 10:36 - Megtaláltam
Finom vizű forrás, köszönet a rejtésért!

Csg12 2021.06.27 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

SuperAnya 2021.06.27 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Geodvd 2021.06.27 19:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

golyakr 2021.04.24 13:15 - Megtaláltam
Vasutas-forrástól sétáltam át, de nem zökkenőmentesen. Kék negatívan haladtam, mikor éles kanyar jött, egy kutya, egy nő és egy férfi érkezett. Azt gondoltam velük van, ők gondolom azt, hogy velem. Hamar kiderült a tulajdoni viszony hiánya mindannyiunk részéről. Csakhogy engem nem akart utamra engedni. Kiabáltam vele, hátha megérti, de semmi. Miután elindult, kiderült ugyanarra vezetett az utunk. A közeli portához tartozik, és azt védte ellenem. Gazda résen volt, így ma a második ebélményem is megvolt. Hirtelen érkeztem, és voltak is a kútnál. Megkerestem a ládát, majd ittam egy pohárral Mária tiszteletére. Tetszett! [Geoládák v3.10.5]

daecan 2021.04.24 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A Szilágyi-Nagy család [Geoládák v3.10.3]

csomix 2021.04.23 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Málnavadász 2021.04.09 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (573 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]