FAQ
2688. Máriaremetei Kegytemplom és Szent kút (GCMAKE)

A Kegytemplom

A Kegytemplom

Kegyhely oltár

Kegyhely oltár

A csodatevő Mária-kép

A csodatevő Mária-kép

Szent Imre herceg

Szent Imre herceg

Lourdi oltár

Lourdi oltár

A templom-park őszi pompájában

A templom-park őszi pompájában

István király felajánlása

István király felajánlása

Szent kút parkja és a Remete-hegy

Szent kút parkja és a Remete-hegy

Pár méterre rejtőzik a ládikó

Pár méterre rejtőzik a ládikó

Remete-szurdok a kőfülkével

Remete-szurdok a kőfülkével
Szélesség N 47° 33,662'
Hosszúság E 18° 56,720'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.03.03 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.03.13 18:19
Utolsó lényeges változás: 2020.10.08 21:31
Utolsó változás: 2022.02.02 16:44
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Ládagazda: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 650 m
Megtalálások száma: 988 + 4 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás
1. pont: 47° 33,662 18° 56,720 274m. A szobor talpazaton lévő legalsó felirat rész első sor 3. betűje, a harmadik sor 2., 3. betűje és a negyedik sor 10., 11. betűje képezi a jelszó harmadik részét.
2. pont: 47° 33,670 18° 56,788 270 m. A Szent Korona Domb ismertető tábla jobb oldali szövegtömb első sorának a hetedik szava (6 betű) a jelszó második része
3. pont: 47° 33,497 18° 56,518 246 m. A kőpad alá rejtett kis átlátszó fiolában található a jelszó első része. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.
A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).


Máriaremetei Kegytemplom Budapest vallási, történeti valamint építészeti, és manapság a nemzeti összefogás szempontjából is, az egyik kiemelkedő nevezetessége. Már csak ezért is megérdemel egy geoláda elhelyezést. Másrészt azért is mert a környéken már több igen látogatott láda ismert, így megtalálása és környezetének megismerése gazdagítja ezen a tájon "vadászgató" kesserek élményeit.

A csodatevő Mária kép története
Az 1700-as évek elején a telepesek között volt egy fiatal lány aki hozott egy Mária képet egy svájci kegytemplomból, melyet először a gercsei Boldogasszony templomban helyeztek el és nagy tiszteletben tartottak. A templom kiégésekor sikerült a Mária képet kimenteni, melyet a remetei erdőben egy fa törzsére függesztve helyeztek el az 1760-as években. Ennek a fának a törzse tartósítva, ma a kegytemplom szentélyében a képpel együtt megtalálható. A képhez mint ereklyéhez már abban az időben is sok zarándok jött. 1780-ban szemtanuk előtt egy vak asszony a kép előtt imádkozva visszanyerte látását. Az 1800-as évek elején először egy kis fakápolnát majd kőböl kis templomot építettek, mely átvette az időközben leromló és sérült gercsei templom istentiszteleti szerepét. Miután a Kisasszony napi búcsúk (szeptember 8) és a zarándokok sokaságát a kis templom nem tudta befogadni a hívő nép (Mária Remete Boldogasszony Egylet) támogatásával új templom építését kezdeményezték. Több éven keresztül gyűjtötték az adományokat és több tervet is készítettek, míg végül az 1898. évi alapkő letét után 1899-ben szentelték fel a mai templomot.

Máriaremetei kegytemplom
A Schöner Ferenc tervei alapján épült neogótikus stílusú templom 2000 hívő befogadására készült. A nagyszerű építmény a fővárosi templomok között is kiemelkedő helyet foglal el. A templom belsejét, amit igencsak érdemes megtekinteni, Takács István mezőkövesdi festőművész "A magyar nép hódolata a Boldogasszony előtt" című alkotása díszíti, melyen történelmünk kiemelkedő alakjait jeleníti meg a festő. Nagyon szépek és egyediek, különleges hangulatot keltve az ablakok ólomüveg képei. A Mária kegykép körül zászlók és sok márvány tábla található, mely a csodatevő Mária kép kegyeiben részesülő hívek háláját tükrözi. Az oldalfalak teljes belső felületeit vörös márvány táblák borítják, melyeken az adományozók nevei és az adomány összege van feltüntetve. Hasonlóan ehhez az adományozó neve található az ólomüveg ablakokon is. A templom külső falának talapzatát köröskörül megszámlálhatatlan márvány táblácska borítja, mely azon kívül, hogy egy teljesen egyedi díszítésű lábazat, tükrözi a csodában részesült zarándokok háláját. A templom szépségét emeli ki a köréje telepített parkerdő és az abban felállított képzőművészeti alkotások, melyek Krasznai Lajos szobrászművész munkái. A templom mai hivatalos neve: Kisboldogasszony Bazilika. A templom nyitvatartási ideje hétköznap 7-12, vasárnap 7-19 óráig.

Szent kút
Ördögárok patak mellett található egy kút, melyet közvetlenül a patak másik oldalán régen elhelyezkedő rendház apácái gondoztak. A Máriaremetei kegytemplom zarándokai itt pihenték ki fáradalmaikat. A Szent kút jelenleg látható formáját a huszadik század elején építették ki, melyet 1996-ban rekonstruáltak. A legenda szerint Pesthidegkút nevét Mátyás királytól kapta, akinek Nyéken volt a vadászkastélya. A király állítólag egy vadászat alkalmával nagyon megszomjazott, és amikor apródja az ebből a kútból merített vízzel teli serleget odanyújtotta Mátyásnak, az felkiáltott "ez hideg kút".

Remete-szurdok
A Szent kút-tól pár száz méterre (Zsiroshegyi és Ördögárok úton haladva) található a Remete-szurdok bejárata. Érdemes végigsétálni a szurdok tanösvényén, hiszen így megismerhetjük a ritka élővilágot és a szurdok nevezetességeit, mint például az ősember barlangot, a kőfülkét és a Hétlyuk-barlang kürtőjét. Ez utóbbiak a meredek sziklás hegyoldalban már magasabban találhatók meg.
Részletes leírás
1. pont:  N 47° 33,662' E 18° 56,720' 274 m [GCMAKE-1] Árpádházi királyaink egyik kiemelkedő alakját ábrázoló szobor, melynek talapzatán található felirat 5 betűje képezi a jelszó harmadik részét. Az legalsó felirat rész első sor 3. betűje, a harmadik sor 2., 3. betűje és a negyedik sor 10.,11. betűje.

2. pont:  N 47° 33,670' E 18° 56,788' 270 m [GCMAKE-2] Mielőtt a "karnyujtásnyira" található második ponthoz elmegyünk érdemes közelről megtekinteni a park északi oldalának fái között elhelyezett szabadtéri fedett oltárt, mely felett található az a Mária szobor, melyet Lourdes püspöke ajándékozott 1958-ban a magyar katolikusoknak. Az oltár kőpadozatának szegélyén elhelyezett lapokon találhatjuk mindazon Kárpát-medencei települések neveit, ahonnan a sok-sok maroknyi földből alakították ki a Szent Korona dombot, mely a magyar nemzet összetartozását kívánja szimbolizálni. Az oltár fa tető szerkezetét erdélyi ácsok készítették. Még a parkban érdemes megtekinteni a hely történelmi jelentőségét kiemelő három alakos szobor csoportot, mely Szent István királyt és Szent Gellért ábrázolja, amint az országunkat felajánlják Magyarország Nagyasszonyának. A Szent Korona Domb ismertető tábla jobb oldali szövegtömb első sorának a hetedik szava (6 betű) a jelszó második része
3. pont:  N 47° 33,497' E 18° 56,518' 246 m [GCMAKE-3] Rövid kb. 650m-es sétával, legegyszerűbben a lila m (Mária út) jelzést követve juthatunk el a völgyben található Szent Kútnál lévő harmadik ponthoz. Útközben a "gazdagok világának" zárt környezetét szemlélgethetjük. A jelszó első része a kőpad alá rejtett átlátszó kis fiolában található. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.

A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).

Megközelítés: A Hűvösvölgyi villamos (61) és autóbusz végállomástól az 57 és 257 autóbusz körjárattal juthatunk el a templompark bejáratához. Amennyiben autóval közelítünk, a park déli oldalán a Szent József úton jól kiépített parkoló található, melyhez a Máriaremetei útról tudunk bekanyarodni. Biciklivel is könnyen megközelíthető a multi a Moszkva téren keresztül Solymárra vezető kerékpár úton, mely közvetlenül a park mellett halad el.

A GCMAKE multi kialakításánál nem a nehézséget tartottuk szem előtt, hiszen gps nélkül is könnyen megtalálhatók a multi pontjai a leírás alapján. Inkább gondolat-ébresztő, és erőt adó élménynek szántuk, melyben reméljük sok-sok kessertársunk fog részesülni.A láda ujra a helyén van sok ajándékkal. 2013.08.17
A szobor és felirati tábla felújítása miatt volt a zavar, most kijavítva a betű megjelölések a legalsó szövegblokk mondatára vonatkoznak. 2019.04.21
A Szent Korona Dombot átépítették így a második jelszórészlet az ismertető táblán található a leírásnak megfelelően 2020.10.08.
Mivel a ládikót a 3. pontnál többször ellopták, most pedig üres, a kőpad alá elrejtett kis átlátszó fiolában van a jelszó első része. Játék és logfüzet nincs benne.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (555 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.40 web: 4.62 átlag: 4.53

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


marosikids 2022.05.14 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

Zsoofii 2022.05.08 15:54 - Megtaláltam
A 3. ponton a doboz kicsit elfáradt, de a pótjelszó még olvasható.
Köszönöm, szép templom.

Ebo 2022.05.07 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

BouLache 2022.05.07 11:50 - Megtaláltam
Mától kezdve ez a láda is rám mosolyog! :) ;) [Geoládák v3.12.8]

KeresTalál 2022.05.01 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.64
Köszönjük a rejtést.

 
Skali&Margó 2022.04.18 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.26
OK!

eazs 2022.04.10 17:17 - Megtaláltam
Köszönjük

MeseRatkay 2022.04.10 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az élményt! ;) [Geoládák v3.12.7]

Felni 2022.04.10 16:12 - Megtaláltam
Örömömre szolgál, hogy ide is eljutottunk. :) Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Jolcsii58 2022.04.06 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

homemadebyjuci 2022.04.05 12:00 - Megtaláltam
Negyedévente erre járok, de most volt időm megkeresni, köszi! A kútnál maradt a pótjelszó, pad alatt egy messziről már jól látható nagyobb műanyag doboz volt egy üres szatyorral benne...inkább ki kéne onnan dobni és maradjon a pót! :-)

pyrosz 2022.03.15 12:14 - Megtaláltam
Köszönöm, egy élmény volt! :)
A 3. pontnál a pótjelszóval lett meg az első jelszórészlet. [Geoládák v3.12.6]

matrixmusic 2022.03.15 11:00 - Megtaláltam
OK

csepi26 2022.03.10 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

police107 2022.03.09 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.62
Megtalálva.A 3-as ponton van egy láda,de üres csak a jelszórészletet tartalmazó műanyag fiola található benne.,A papír másik oldalán található egy újabb jelszórészlet/négy betű,ami nem tudom mihez tartozik.Azt kell mondanom eléggé elhanyagolt rejtés.A templom és környezete kárpótolt.

koppm 2022.03.07 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

szelenyi.p 2022.03.05 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-)

Furtyka 2022.02.21 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.6]

OBrúnó 2022.02.19 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.30
Köszönöm Szépen nagyon jó volt!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.03.19 06:27]

IMG-0621IMG-0619
IMG-0618 
saraklonka 2022.02.13 20:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

eccaecca 2022.02.13 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Lustadick123 2022.02.12 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Kasszian 2022.02.12 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

gyika 2022.02.06 17:21 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

latrak 2022.02.06 17:21 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1005 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]