geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2794. Füzesabonyi séta (GCFUSE)

Templom; fotó: anettx

Templom; fotó: anettx

Templomtorony; fotó: anettx

Templomtorony; fotó: anettx

1956-os emlékmű a templomkertben

1956-os emlékmű a templomkertben

Kapu; fotó: anettx

Kapu; fotó: anettx

Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben

Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben

I. világháborús szobor; fotó: anettx

I. világháborús szobor; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás egykor

Vasútállomás egykor

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete hátulról

Vasútállomás épülete hátulról

Trianon emlékmű; fotó: anettx

Trianon emlékmű; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna-régebben

Szent Vendel kápolna-régebben

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx
Szélesség N 47° 45,753'
Hosszúság E 20° 23,169'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.23 08:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.23 08:05
Utolsó lényeges változás: 2017.01.07 08:55
Utolsó változás: 2017.01.07 09:15
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: sakter, tuzhaju, luviktor
Ládagazda: Lacipap
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5700 m
Megtalálások száma: 394 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: A templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje

2. pont: a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje (Minden betű számít)

3. pont: Az épületen található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.

4. pont: láda Szent Vendel kápolnánál fa tövében.

WAP vége


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Információk a ládához

A város megközelítése autóval alapvetően két irányból lehetséges. Az egyik lehetőség, ha autópályán közelítitek meg a várost (Füzesabony, 114 km), a másik fő útról pedig a 3-as úton a körforgalomnál kell a városba betérni. Mindkét esetben tartsatok a Centrum felé.
1. pont:
A városiasabb rész (vagy ahogy az itteniek nevezik: "falu") nagy temploma. (Van egy másik kisebb templom is a vasúton túl, mely a "telepi" nevet viseli.)
Segédpont:  N 47° 44,681' E 20° 25,281' [GCFUSE+seged] (itt balra lesz a fő utca, név szerint Rákóczi út, de menj tovább és az első (egyirányú úton!) lehetőségnél jobbra. Templom út a neve, találóan). A templom innen már könnyen megtalálható.
A jelszó első részlete, a templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje.  N 47° 44,520' E 20° 25,484' [GCFUSE-1]
A templomkertben érdemes megtekinteni a várossá nyilvánítási és az 1956-os emlékművet.
2. pont:
Az imént említett segédponttól gyalog egy pillanat alatt megközelíthető. Az I. világháborús emlékmű a park déli részén található.
A második jelszórészlet, a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje. (Minden betűt beleértve)  N 47° 44,712' E 20° 25,230' [GCFUSE-2]
A visszajelzések alapján még egy kis segítség: a talapzaton azt a pár cm vastag fémlapot értjük, amin a szobor ténylegesen áll.
A szobortól 40 méterre található egy artézi kút.
3. pont:
A fő utcán (Rákóczi út) menj végig a 3. ponthoz, a vasútállomás már messziről is jól látható.
Az itt keresett, vagyis harmadik részlet az épület jelölt pontján található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.  N 47° 45,072' E 20° 24,992' [GCFUSE-3]
A vasútállomás közelében megtekinthető a város trianoni emlékműve. N 47° 45,049' E 20° 25,079' [GCFUSE+emlekmu]
4. pont:
A láda a város határában, Pusztaszikszó nevű külterületi lakott hely közelében van. Nem azért helyeztük ilyen messze a ládát a város többi látványosságától, hogy minél jobban keresztbe tegyünk a kedves kessertársaknak, hanem mert szeretnék felhívni a figyelmeteket erre a (sajnos pusztulófélben levő) műemlék épületre. A láda rejtekhelyének is megfelelő a környezet.
A megközelítésére javasoljuk, hogy a városból a 3-as út felé induljatok autóval, a jelzett pontig burkolt úton el lehet jutni.  N 47° 45,962' E 20° 22,887' [GCFUSE+parkolo]
Az autót kímélendő innen már célszerű inkább gyalog megközelíteni a ládát, ami egy fa tövében keresendő, a negyedik, egyben utolsó jelszórészlettel (befőttesüveg).  N 47° 45,753' E 20° 23,169' [GCFUSE-4]
A jelszót úgy kapjátok meg, hogy az egyes jelszórészleteket összefűzitek a fenti leírás sorrendjében.
Füzesabonyról
Füzesabony egy 8000 fős kisváros, melyet 25 éve emeltek erre a rangra. Csendes, nyugodt környezet, jó infrastrukturális elérhetőségekkel. Ugyanakkor sajnos természeti és épített örökségekben nem nagyon bővelkedik. Ennek ellenére, vagy éppen ezek miatt szeretnénk ha ellátogatnátok ide. Úgy gondoltuk, hogy egy nem nehéz multi-ládát telepítünk azért, hogy megismerhető legyen a település, s a pontok mellé több egyéb érdekességre is felhívjuk a figyelmeteket. Célunk a ládával, hogy egy kis időt eltöltsetek a városban, mely egyáltalán nem a nyüzsgő nagyvárosi jeleket hordozza magán. Üljetek le a parkban, bóklásszatok az utcákban, és érezzétek jól magatokat.

A pontokat úgy helyeztük el, hogy azok átívelnek a városka főútján, és a város melletti kis (elhagyatott, és sajnos pusztulófélben lévő) kápolnához vezetnek az elrejtett ládikóhoz. 1. pont: Templom. 2. pont: I. világháborús emlékmű 3. pont: Vasútállomás, 4. pont: Kápolna
Római katolikus templom
A település ma is álló, barokk stílusú, római katolikus templomát 1732-35 között építette Giovanni Battista Carlone, Európa hírű egri építőmester, a középkori szentély felhasználásával. A templomot 1815-ben bővítették, ekkor festette ki Herz Mihály egri művész. A bejárat felett Erdődy püspök koronás sasok által tartott, kagylódíszes főpapi címere látható. A templom főoltára sötétzöld műmárvány, melyet 1840 körül készítettek. A főoltárképet az egri Balkay Pál festette, ugyancsak 1840 körül. A két mellékoltár szarkofág alakú, faragott fa, zöldes márványozással. A szószék fából készült, szürke márványozással. 1944-ben találat érte a templomtornyot. Lakossági összefogással karcsúbb, magasabb formában építették újjá. A templom filiái Mezőtárkányban és Egerfarmoson találhatók. Az egyházközség irányítását az egyháztestületi képviselőtagok segítik.

A templom előkertjében áll a füzesabonyi lourdes-i barlang-kegyhely, mely a híres franciaországi búcsújáró hely mintájára épült 1974-ben Orsovay Ede kántortanító, helyi lakos kezdeményezésére. A hátsó templomkertben áll Nepomuki Szent János 1842-ből származó kőszobra, mely korábban a város centrumában, a főutcán volt elhelyezve.
Vasútállomás
1861-ben indult meg a Hatvan-Füzesabony-Miskolc közötti vasúti fővonal építése, melyet 1870. január 9-én adtak át a forgalomnak. Ezt követően, 1872. november 3-án készült el az egri szárnyvonal (erre egy emléktábla is emlékeztet az állomás falán), s majdnem 20 évvel később, 1891. augusztus 5-én lett kész a Füzesabonyt Debrecennel összekötő vaspálya. A kiépült hálózat napjainkban évente több milliós nagyságú utas- és több milliárd forintos értékű áruforgalmat bonyolít le biztonságosan.

A Pfaff Ferenc tervei alapján, 1893 őszén felépült, eklektikus stílusú állomásépület a legszebb MÁV-épületek közé tartozik az országban. A vasúti mérnök kimagasló teljesítményeinek első példája Fiume állomásépülete 1889-ből. Ehhez kapcsolódóan egy téves legendát is őriz a füzesabonyi hagyomány, miszerint a vasúttársaság egyik figyelmetlen tisztviselője tévedésből összecserélte a tervrajzokat: a füzesabonyiakat Fiumébe, a fiumeit Füzesabonyba postázta. Valójában a később várható utas- és teherforgalmat felmérve építették meg az eredeti tervek szerint az épületet. Pfaff a történelmi Magyarország területén 14 nagyváros állomásépületét tervezte meg. A II. világháború után megmaradtak építészeti védelem alatt állnak, műemlék jellegük miatt.

A vasúthálózat kiépülése jótékony hatása mellett negatív következményekkel is járt: megnehezítette a közlekedést az északi és déli településrész között. Ennek ellensúlyozására épült meg 1985-re - a várossá válás folyamatának részeként - a vasúti aluljáró, mely a balesetmentes közlekedést tette lehetővé. A vasút, kettévágva a települést, kettős intézmény-rendszert hozott létre, mely egyszerre kedvező és hátrányos hatású is.
Szent Vendel Kápolna
Szabadon álló, oromzatos, 18. sz-i épület Pusztaszikszó (az egri érsekség volt majorsága) és Füzesabony között. A várost északról közúton megközelítők a körforgalom elhagyása után pillanthatják meg jobb oldalt, a bokrok, fák között kibukkanva. A kápolnát Barkóczy Ferenc püspök építette a középkori alapok felhasználásával az 1750-es évek végén, melyet a hívek segítségével 1806-ban restauráltak. A 19. sz. folyamán a kápolna leégett, de 1844-ben Dudás József egri kőművesmester helyreállította, valószínűleg a közelben lévő érseki nyaralókastély elkészülte után. A 20. sz.-ban is még híres búcsújáró hely volt, de a kápolna berendezései, oltárképei 1945 után teljesen elpusztultak. Az épület megmentése érdekében az 1990-es évek elején helyreállítási tervet készítettek a szakmai szervek.

Forrás: www.fuzesabony.hu

Ládatörténet:
2016. június 21. anettx kessertársunk helyrepofozta a betegeskedő ládát, újra kereshető.


2017. január 05.-én a ládát az adoptálhatóak közül átvettem. A pontjait végigjártam, koo-kat pontisítottam!
Kereshető!!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (221 db): környezet: 4.15 rejtés: 4.13 web: 4.41 átlag: 4.23

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Klari2006 2021.08.25 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Sánta8 2021.08.25 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

anita988 2021.08.15 23:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

vacskamati9 2021.08.14 21:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A kápolnához naplementekor mentünk. Nagyon szép volt! Jó lenne ha felújítanák.
[Geoládák v3.11.3]

Monesz&Tibi 2021.08.09 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.83
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A vasútállomás és környezete eléggé szemetes volt. A Szent Vendel kápolna romos állapotban van, viszont mégis megvolt a maga hangulata. Nagyon tetszett a kápolna.

 
Nikicsu 2021.07.28 19:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

cicakutya 2021.07.17 15:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Késő vonat miatt ládakereséssel ütöttük el az időt [Geoládák v3.11.3]

joco64 2021.07.07 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.79
Köszönöm.

Zsoland 2021.06.06 10:49 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.10.5]

bb2014 2021.06.03 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Tisztisz és Csabi 2021.05.25 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi!

porto 2021.05.24 19:20 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
2.pontnál minden rejtői segítséget figyelmesen olvassatok el
4. pont bájos környezetét, a rejtői segítségek, és korábbi logok tapasztalatai alapján érdemes megközelíteni!
:-)
[Geoládák v3.10.5]

vik-er 2021.05.08 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

gabortel 2021.05.01 12:01 - Megtaláltam
Füzesabony-Vámosgyörk tekergés.

norko 2021.05.01 09:58 - Megtaláltam
Könnyed kis tekerés Füzesabonyból Vámosgyörkre, néhány láda megkeresésével.:-)

MarciMilánBálint 2021.05.01 09:58 - Megtaláltam
Geoládázós bicajozás norkoval, gabortellel és Nikivel. Szép város a Laskó-parti Párizs, köszi hogy megmutattad! (Üdv, Sanyi! :)

HaKoBeRi Fing 2021.04.05 17:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

navigaator 2021.02.11 00:00 - Megtaláltam
-

Sanzy01 2021.02.06 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Geo-EMDÉ [Geoládák v3.9.0]

Emoke95 2021.02.06 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
GEO-EMDÉ [Geoládák v3.9.0]

BaumyGeo 2021.02.05 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! A piros turista útvonal mentén is ki lehet sétálni a Szent Vendel kápolnához, ami a legjobban tetszett a pontok közül, romos állapota ellenére is.

EA2A0DD5-F9B4-44DE-B055-1D798B56EC829E7302D0-F342-4D22-8FD0-EA2EDEC0C6F7
DB6AFE67-2964-4601-A5DE-2FDE858CA85A 
Janisoft 2020.11.01 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Maratonos Maci 2020.10.26 15:15 - Megtaláltam
Napvirággal ...

napvirág 2020.10.26 15:15 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget.

Pongiz 2020.09.09 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Fordított sorrendben lett meg. Kellemes séta a városban, a 4-es ponthoz autó kell. [Geoládák v3.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (398 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]