geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2794. Füzesabonyi séta (GCFUSE)

Templom; fotó: anettx

Templom; fotó: anettx

Templomtorony; fotó: anettx

Templomtorony; fotó: anettx

1956-os emlékmű a templomkertben

1956-os emlékmű a templomkertben

Kapu; fotó: anettx

Kapu; fotó: anettx

Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben

Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben

I. világháborús szobor; fotó: anettx

I. világháborús szobor; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás egykor

Vasútállomás egykor

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete hátulról

Vasútállomás épülete hátulról

Trianon emlékmű; fotó: anettx

Trianon emlékmű; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna-régebben

Szent Vendel kápolna-régebben

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx
Szélesség N 47° 45,753'
Hosszúság E 20° 23,169'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.23 08:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.23 08:05
Utolsó lényeges változás: 2017.01.07 08:55
Utolsó változás: 2017.01.07 09:15
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: sakter, tuzhaju, luviktor
Felhasználó: Lacipap
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5700 m
Megtalálások száma: 370 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: A templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje

2. pont: a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje (Minden betű számít)

3. pont: Az épületen található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.

4. pont: láda Szent Vendel kápolnánál fa tövében.

WAP vége


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Információk a ládához

A város megközelítése autóval alapvetően két irányból lehetséges. Az egyik lehetőség, ha autópályán közelítitek meg a várost (Füzesabony, 114 km), a másik fő útról pedig a 3-as úton a körforgalomnál kell a városba betérni. Mindkét esetben tartsatok a Centrum felé.
1. pont:
A városiasabb rész (vagy ahogy az itteniek nevezik: "falu") nagy temploma. (Van egy másik kisebb templom is a vasúton túl, mely a "telepi" nevet viseli.)
Segédpont:  N 47° 44,681' E 20° 25,281' [GCFUSE+seged] (itt balra lesz a fő utca, név szerint Rákóczi út, de menj tovább és az első (egyirányú úton!) lehetőségnél jobbra. Templom út a neve, találóan). A templom innen már könnyen megtalálható.
A jelszó első részlete, a templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje.  N 47° 44,520' E 20° 25,484' [GCFUSE-1]
A templomkertben érdemes megtekinteni a várossá nyilvánítási és az 1956-os emlékművet.
2. pont:
Az imént említett segédponttól gyalog egy pillanat alatt megközelíthető. Az I. világháborús emlékmű a park déli részén található.
A második jelszórészlet, a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje. (Minden betűt beleértve)  N 47° 44,712' E 20° 25,230' [GCFUSE-2]
A visszajelzések alapján még egy kis segítség: a talapzaton azt a pár cm vastag fémlapot értjük, amin a szobor ténylegesen áll.
A szobortól 40 méterre található egy artézi kút.
3. pont:
A fő utcán (Rákóczi út) menj végig a 3. ponthoz, a vasútállomás már messziről is jól látható.
Az itt keresett, vagyis harmadik részlet az épület jelölt pontján található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.  N 47° 45,072' E 20° 24,992' [GCFUSE-3]
A vasútállomás közelében megtekinthető a város trianoni emlékműve. N 47° 45,049' E 20° 25,079' [GCFUSE+emlekmu]
4. pont:
A láda a város határában, Pusztaszikszó nevű külterületi lakott hely közelében van. Nem azért helyeztük ilyen messze a ládát a város többi látványosságától, hogy minél jobban keresztbe tegyünk a kedves kessertársaknak, hanem mert szeretnék felhívni a figyelmeteket erre a (sajnos pusztulófélben levő) műemlék épületre. A láda rejtekhelyének is megfelelő a környezet.
A megközelítésére javasoljuk, hogy a városból a 3-as út felé induljatok autóval, a jelzett pontig burkolt úton el lehet jutni.  N 47° 45,962' E 20° 22,887' [GCFUSE+parkolo]
Az autót kímélendő innen már célszerű inkább gyalog megközelíteni a ládát, ami egy fa tövében keresendő, a negyedik, egyben utolsó jelszórészlettel (befőttesüveg).  N 47° 45,753' E 20° 23,169' [GCFUSE-4]
A jelszót úgy kapjátok meg, hogy az egyes jelszórészleteket összefűzitek a fenti leírás sorrendjében.
Füzesabonyról
Füzesabony egy 8000 fős kisváros, melyet 25 éve emeltek erre a rangra. Csendes, nyugodt környezet, jó infrastrukturális elérhetőségekkel. Ugyanakkor sajnos természeti és épített örökségekben nem nagyon bővelkedik. Ennek ellenére, vagy éppen ezek miatt szeretnénk ha ellátogatnátok ide. Úgy gondoltuk, hogy egy nem nehéz multi-ládát telepítünk azért, hogy megismerhető legyen a település, s a pontok mellé több egyéb érdekességre is felhívjuk a figyelmeteket. Célunk a ládával, hogy egy kis időt eltöltsetek a városban, mely egyáltalán nem a nyüzsgő nagyvárosi jeleket hordozza magán. Üljetek le a parkban, bóklásszatok az utcákban, és érezzétek jól magatokat.

A pontokat úgy helyeztük el, hogy azok átívelnek a városka főútján, és a város melletti kis (elhagyatott, és sajnos pusztulófélben lévő) kápolnához vezetnek az elrejtett ládikóhoz. 1. pont: Templom. 2. pont: I. világháborús emlékmű 3. pont: Vasútállomás, 4. pont: Kápolna
Római katolikus templom
A település ma is álló, barokk stílusú, római katolikus templomát 1732-35 között építette Giovanni Battista Carlone, Európa hírű egri építőmester, a középkori szentély felhasználásával. A templomot 1815-ben bővítették, ekkor festette ki Herz Mihály egri művész. A bejárat felett Erdődy püspök koronás sasok által tartott, kagylódíszes főpapi címere látható. A templom főoltára sötétzöld műmárvány, melyet 1840 körül készítettek. A főoltárképet az egri Balkay Pál festette, ugyancsak 1840 körül. A két mellékoltár szarkofág alakú, faragott fa, zöldes márványozással. A szószék fából készült, szürke márványozással. 1944-ben találat érte a templomtornyot. Lakossági összefogással karcsúbb, magasabb formában építették újjá. A templom filiái Mezőtárkányban és Egerfarmoson találhatók. Az egyházközség irányítását az egyháztestületi képviselőtagok segítik.

A templom előkertjében áll a füzesabonyi lourdes-i barlang-kegyhely, mely a híres franciaországi búcsújáró hely mintájára épült 1974-ben Orsovay Ede kántortanító, helyi lakos kezdeményezésére. A hátsó templomkertben áll Nepomuki Szent János 1842-ből származó kőszobra, mely korábban a város centrumában, a főutcán volt elhelyezve.
Vasútállomás
1861-ben indult meg a Hatvan-Füzesabony-Miskolc közötti vasúti fővonal építése, melyet 1870. január 9-én adtak át a forgalomnak. Ezt követően, 1872. november 3-án készült el az egri szárnyvonal (erre egy emléktábla is emlékeztet az állomás falán), s majdnem 20 évvel később, 1891. augusztus 5-én lett kész a Füzesabonyt Debrecennel összekötő vaspálya. A kiépült hálózat napjainkban évente több milliós nagyságú utas- és több milliárd forintos értékű áruforgalmat bonyolít le biztonságosan.

A Pfaff Ferenc tervei alapján, 1893 őszén felépült, eklektikus stílusú állomásépület a legszebb MÁV-épületek közé tartozik az országban. A vasúti mérnök kimagasló teljesítményeinek első példája Fiume állomásépülete 1889-ből. Ehhez kapcsolódóan egy téves legendát is őriz a füzesabonyi hagyomány, miszerint a vasúttársaság egyik figyelmetlen tisztviselője tévedésből összecserélte a tervrajzokat: a füzesabonyiakat Fiumébe, a fiumeit Füzesabonyba postázta. Valójában a később várható utas- és teherforgalmat felmérve építették meg az eredeti tervek szerint az épületet. Pfaff a történelmi Magyarország területén 14 nagyváros állomásépületét tervezte meg. A II. világháború után megmaradtak építészeti védelem alatt állnak, műemlék jellegük miatt.

A vasúthálózat kiépülése jótékony hatása mellett negatív következményekkel is járt: megnehezítette a közlekedést az északi és déli településrész között. Ennek ellensúlyozására épült meg 1985-re - a várossá válás folyamatának részeként - a vasúti aluljáró, mely a balesetmentes közlekedést tette lehetővé. A vasút, kettévágva a települést, kettős intézmény-rendszert hozott létre, mely egyszerre kedvező és hátrányos hatású is.
Szent Vendel Kápolna
Szabadon álló, oromzatos, 18. sz-i épület Pusztaszikszó (az egri érsekség volt majorsága) és Füzesabony között. A várost északról közúton megközelítők a körforgalom elhagyása után pillanthatják meg jobb oldalt, a bokrok, fák között kibukkanva. A kápolnát Barkóczy Ferenc püspök építette a középkori alapok felhasználásával az 1750-es évek végén, melyet a hívek segítségével 1806-ban restauráltak. A 19. sz. folyamán a kápolna leégett, de 1844-ben Dudás József egri kőművesmester helyreállította, valószínűleg a közelben lévő érseki nyaralókastély elkészülte után. A 20. sz.-ban is még híres búcsújáró hely volt, de a kápolna berendezései, oltárképei 1945 után teljesen elpusztultak. Az épület megmentése érdekében az 1990-es évek elején helyreállítási tervet készítettek a szakmai szervek.

Forrás: www.fuzesabony.hu

Ládatörténet:
2016. június 21. anettx kessertársunk helyrepofozta a betegeskedő ládát, újra kereshető.


2017. január 05.-én a ládát az adoptálhatóak közül átvettem. A pontjait végigjártam, koo-kat pontisítottam!
Kereshető!!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (215 db): környezet: 4.14 rejtés: 4.11 web: 4.40 átlag: 4.22

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Pongiz 2020.09.09 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Fordított sorrendben lett meg. Kellemes séta a városban, a 4-es ponthoz autó kell. [Geoládák v3.6.0]

Mo-Hó 2020.08.17 19:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.09
Meglett!
Köszi a rejtést!

Kiaribua 2020.07.27 14:50 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

PeterT 2020.07.21 15:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.32
Köszönöm a rejtést :)

anzsu7 2020.07.17 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa [Geoládák v3.4.1]

mszabynah 2020.07.16 20:24 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

wivien31 2020.07.16 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 1.5 rejtés: 2 web: 1 átlag: 1.50 súly: 2.40
Megtaláltuk.

Patics 2020.07.11 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kireth 2020.06.28 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

utigabi60 2020.06.28 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

ládavadász Pisti 2020.06.13 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

eszluzsu 2020.06.13 12:11 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.4.1]

rajho 2020.06.04 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

keviszonci 2020.06.01 19:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kocsisjozsef74 2020.02.27 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.3.2]

aknitram 2020.02.22 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.4]

kingajani 2020.02.22 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

adrivik 2020.02.18 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.72
Megtaláltuk, kicsi rejtői segítséggel, amit köszönünk szépen!

richard_szabo 2020.01.25 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Seres Péter 2020.01.01 15:10 - Megtaláltam
1105. ládám 4. pontja egy 500 méteres séta a 10 cm magas sárban egy romhoz.

GC2794A1GC2794A2
GC2794A3GC2794A4
GC2794A6GC2794B1
GC2794B2GC2794B3
GC2794B4GC2794B5
GC2794C4GC2794C5
GC2794C6GC2794C8
GC2794D1GC2794D4
GC2794D8GC2794E2
GC2794E4GC2794E5
GC2794E6GC2794E7
GC2794E8 
gyetger 2019.12.31 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi. :) [g:hu 1.6.4]

zalajaro 2019.12.14 09:15 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! 🙂

IMG_20191214_085552IMG_20191214_095010
IMG_20191214_095727 
Csabiq 2019.11.19 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

eltájoló 2019.10.31 16:35 - Megtaláltam
Több részletben lett meg. Múlt héten volt egy fél óra az egri átszállásig, így gyorsan megkerestem az első 3 pontot. A másodikon nem volt szerencsém a találattal, mert nem olvastam el a plusz segítséget. De szerencsére készítettem képet, amit fel tudtam nagyítani annyira, hogy leolvassam a részletet. Mostanra csak az utolsó pont maradt, amihez már sejtelmes holdfényben érkeztünk. Így is tetszett a templom (vagy kápolna).
A láda jó állapotban van. Köszi a rejtést.

Templar 2019.10.18 12:00 - Megtaláltam
OK!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (374 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.