FAQ
2794. Füzesabonyi séta (GCFUSE)

Templom; fotó: anettx

Templom; fotó: anettx

Templomtorony; fotó: anettx

Templomtorony; fotó: anettx

1956-os emlékmű a templomkertben

1956-os emlékmű a templomkertben

Kapu; fotó: anettx

Kapu; fotó: anettx

Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben

Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben

I. világháborús szobor; fotó: anettx

I. világháborús szobor; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás egykor

Vasútállomás egykor

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx

Vasútállomás épülete hátulról

Vasútállomás épülete hátulról

Trianon emlékmű; fotó: anettx

Trianon emlékmű; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna-régebben

Szent Vendel kápolna-régebben

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx
Szélesség N 47° 45,753'
Hosszúság E 20° 23,169'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.23 08:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.23 08:05
Utolsó lényeges változás: 2022.10.16 20:00
Utolsó változás: 2022.10.19 20:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: sakter, tuzhaju, luviktor
Ládagazda: Lacipap
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5700 m
Megtalálások száma: 435 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: A templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje

2. pont: a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje (Minden betű számít)

3. pont: Az épületen található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.

4. pont: láda Szent Vendel kápolnánál fa tövében.

WAP vége


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Információk a ládához

A város megközelítése autóval alapvetően két irányból lehetséges. Az egyik lehetőség, ha autópályán közelítitek meg a várost (Füzesabony, 114 km), a másik fő útról pedig a 3-as úton a körforgalomnál kell a városba betérni. Mindkét esetben tartsatok a Centrum felé.
1. pont:
A városiasabb rész (vagy ahogy az itteniek nevezik: "falu") nagy temploma. (Van egy másik kisebb templom is a vasúton túl, mely a "telepi" nevet viseli.)
Segédpont:  N 47° 44,681' E 20° 25,281' [GCFUSE+seged] (itt balra lesz a fő utca, név szerint Rákóczi út, de menj tovább és az első (egyirányú úton!) lehetőségnél jobbra. Templom út a neve, találóan). A templom innen már könnyen megtalálható.
A jelszó első részlete, a templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje.  N 47° 44,520' E 20° 25,484' [GCFUSE-1]
A templomkertben érdemes megtekinteni a várossá nyilvánítási és az 1956-os emlékművet.
2. pont:
Az imént említett segédponttól gyalog egy pillanat alatt megközelíthető. Az I. világháborús emlékmű a park déli részén található.
A második jelszórészlet, a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje. (Minden betűt beleértve)  N 47° 44,712' E 20° 25,230' [GCFUSE-2]
A visszajelzések alapján még egy kis segítség: a talapzaton azt a pár cm vastag fémlapot értjük, amin a szobor ténylegesen áll.
A szobortól 40 méterre található egy artézi kút.
3. pont:
A fő utcán (Rákóczi út) menj végig a 3. ponthoz, a vasútállomás már messziről is jól látható.
Az itt keresett, vagyis harmadik részlet az épület jelölt pontján található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.  N 47° 45,072' E 20° 24,992' [GCFUSE-3]
A vasútállomás közelében megtekinthető a város trianoni emlékműve. N 47° 45,049' E 20° 25,079' [GCFUSE+emlekmu]
4. pont:
A láda a város határában, Pusztaszikszó nevű külterületi lakott hely közelében van. Nem azért helyeztük ilyen messze a ládát a város többi látványosságától, hogy minél jobban keresztbe tegyünk a kedves kessertársaknak, hanem mert szeretnék felhívni a figyelmeteket erre a (sajnos pusztulófélben levő) műemlék épületre. A láda rejtekhelyének is megfelelő a környezet.
A megközelítésére javasoljuk, hogy a városból a 3-as út felé induljatok autóval, a jelzett pontig burkolt úton el lehet jutni.  N 47° 45,962' E 20° 22,887' [GCFUSE+parkolo]
Az autót kímélendő innen már célszerű inkább gyalog megközelíteni a ládát, ami egy fa tövében keresendő, a negyedik, egyben utolsó jelszórészlettel (befőttesüveg).  N 47° 45,753' E 20° 23,169' [GCFUSE-4]
A jelszót úgy kapjátok meg, hogy az egyes jelszórészleteket összefűzitek a fenti leírás sorrendjében.
Füzesabonyról
Füzesabony egy 8000 fős kisváros, melyet 25 éve emeltek erre a rangra. Csendes, nyugodt környezet, jó infrastrukturális elérhetőségekkel. Ugyanakkor sajnos természeti és épített örökségekben nem nagyon bővelkedik. Ennek ellenére, vagy éppen ezek miatt szeretnénk ha ellátogatnátok ide. Úgy gondoltuk, hogy egy nem nehéz multi-ládát telepítünk azért, hogy megismerhető legyen a település, s a pontok mellé több egyéb érdekességre is felhívjuk a figyelmeteket. Célunk a ládával, hogy egy kis időt eltöltsetek a városban, mely egyáltalán nem a nyüzsgő nagyvárosi jeleket hordozza magán. Üljetek le a parkban, bóklásszatok az utcákban, és érezzétek jól magatokat.

A pontokat úgy helyeztük el, hogy azok átívelnek a városka főútján, és a város melletti kis (elhagyatott, és sajnos pusztulófélben lévő) kápolnához vezetnek az elrejtett ládikóhoz. 1. pont: Templom. 2. pont: I. világháborús emlékmű 3. pont: Vasútállomás, 4. pont: Kápolna
Római katolikus templom
A település ma is álló, barokk stílusú, római katolikus templomát 1732-35 között építette Giovanni Battista Carlone, Európa hírű egri építőmester, a középkori szentély felhasználásával. A templomot 1815-ben bővítették, ekkor festette ki Herz Mihály egri művész. A bejárat felett Erdődy püspök koronás sasok által tartott, kagylódíszes főpapi címere látható. A templom főoltára sötétzöld műmárvány, melyet 1840 körül készítettek. A főoltárképet az egri Balkay Pál festette, ugyancsak 1840 körül. A két mellékoltár szarkofág alakú, faragott fa, zöldes márványozással. A szószék fából készült, szürke márványozással. 1944-ben találat érte a templomtornyot. Lakossági összefogással karcsúbb, magasabb formában építették újjá. A templom filiái Mezőtárkányban és Egerfarmoson találhatók. Az egyházközség irányítását az egyháztestületi képviselőtagok segítik.

A templom előkertjében áll a füzesabonyi lourdes-i barlang-kegyhely, mely a híres franciaországi búcsújáró hely mintájára épült 1974-ben Orsovay Ede kántortanító, helyi lakos kezdeményezésére. A hátsó templomkertben áll Nepomuki Szent János 1842-ből származó kőszobra, mely korábban a város centrumában, a főutcán volt elhelyezve.
Vasútállomás
1861-ben indult meg a Hatvan-Füzesabony-Miskolc közötti vasúti fővonal építése, melyet 1870. január 9-én adtak át a forgalomnak. Ezt követően, 1872. november 3-án készült el az egri szárnyvonal (erre egy emléktábla is emlékeztet az állomás falán), s majdnem 20 évvel később, 1891. augusztus 5-én lett kész a Füzesabonyt Debrecennel összekötő vaspálya. A kiépült hálózat napjainkban évente több milliós nagyságú utas- és több milliárd forintos értékű áruforgalmat bonyolít le biztonságosan.

A Pfaff Ferenc tervei alapján, 1893 őszén felépült, eklektikus stílusú állomásépület a legszebb MÁV-épületek közé tartozik az országban. A vasúti mérnök kimagasló teljesítményeinek első példája Fiume állomásépülete 1889-ből. Ehhez kapcsolódóan egy téves legendát is őriz a füzesabonyi hagyomány, miszerint a vasúttársaság egyik figyelmetlen tisztviselője tévedésből összecserélte a tervrajzokat: a füzesabonyiakat Fiumébe, a fiumeit Füzesabonyba postázta. Valójában a később várható utas- és teherforgalmat felmérve építették meg az eredeti tervek szerint az épületet. Pfaff a történelmi Magyarország területén 14 nagyváros állomásépületét tervezte meg. A II. világháború után megmaradtak építészeti védelem alatt állnak, műemlék jellegük miatt.

A vasúthálózat kiépülése jótékony hatása mellett negatív következményekkel is járt: megnehezítette a közlekedést az északi és déli településrész között. Ennek ellensúlyozására épült meg 1985-re - a várossá válás folyamatának részeként - a vasúti aluljáró, mely a balesetmentes közlekedést tette lehetővé. A vasút, kettévágva a települést, kettős intézmény-rendszert hozott létre, mely egyszerre kedvező és hátrányos hatású is.
Szent Vendel Kápolna
Szabadon álló, oromzatos, 18. sz-i épület Pusztaszikszó (az egri érsekség volt majorsága) és Füzesabony között. A várost északról közúton megközelítők a körforgalom elhagyása után pillanthatják meg jobb oldalt, a bokrok, fák között kibukkanva. A kápolnát Barkóczy Ferenc püspök építette a középkori alapok felhasználásával az 1750-es évek végén, melyet a hívek segítségével 1806-ban restauráltak. A 19. sz. folyamán a kápolna leégett, de 1844-ben Dudás József egri kőművesmester helyreállította, valószínűleg a közelben lévő érseki nyaralókastély elkészülte után. A 20. sz.-ban is még híres búcsújáró hely volt, de a kápolna berendezései, oltárképei 1945 után teljesen elpusztultak. Az épület megmentése érdekében az 1990-es évek elején helyreállítási tervet készítettek a szakmai szervek.

Forrás: www.fuzesabony.hu

Ládatörténet:
2016. június 21. anettx kessertársunk helyrepofozta a betegeskedő ládát, újra kereshető.


2017. január 05.-én a ládát az adoptálhatóak közül átvettem. A pontjait végigjártam, koo-kat pontosítottam!
Kereshető!!

2022.10.19 az eltulajdonított ládát pótoltam. Logbook és apró ajándékok benne.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (229 db): környezet: 4.14 rejtés: 4.12 web: 4.40 átlag: 4.22

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Green Eye 2022.12.02 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A város szépül... Az utakat, a házakat, a templomot éppen felújítják. Jó volt látni, hogy a templomon is legalább 15 ember serényen dolgozott.

IMG_20221202_105303IMG_20221202_110551
IMG_20221202_111107IMG_20221202_115040
IMG_20221202_122443
Timkó74 2022.11.01 14:32 - Megtaláltam
Levadásztam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

jucus65 2022.11.01 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Fringilla és Kuglóf 2022.11.01 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mr Bean 2022.10.29 15:30 - Megtaláltam
Megvan! [Geoládák v3.12.10]

Apuska 2022.10.23 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

edusanya 2022.10.23 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lacipap 2022.10.19 20:21 - Egyéb
A ládát pótoltam! Apró ajándékokkal és logbookkal feltöltve!

nagyfeco 2022.10.16 20:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Köszönjük a rejtést.

nagyfeco 2022.10.16 18:05 - Egyéb
Köszönjük a rejtést. A ládát a helyén találtuk, fekete gyógyszeres fióla kövek alatt, fa tövében, logbook hiányzik.

20221016_12475520221016_124153
20221016_130512 
Lacipap 2022.10.16 07:43 - Egyéb
A doboz az utolsó logok elolvasása szerint eltünt!
Néhány napon belül javítom!!
Javítás megtörténtéig fényképes logokat elfogadok!
Egy ideiglenes gyógyszeres doboz az eredeti helyén Bálint07
jóvoltából! Logbook nincs benne!

Ádó13 2022.10.02 18:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.ládázás Bálintal
[g:hu+ 2.9.12]

Balint07 2022.10.02 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda a 4. ponton nem található, a rejtőt nem sikerült elérni. Egetolaci segítségével megszereztem a hiányzó részletet, laminált lapon microládában az eredeti helyén pótoltam addig, amíg a rendes láda pótlásra nem kerül. [Geoládák v3.12.10]

foltimoka 2022.10.01 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam!
A 4. ponton a lada eltunt. A jelszo utolso reszet mas forrasbol kaptuk meg. [Geoládák v3.12.10]

Tarr78 2022.09.24 14:32 - Megtaláltam
Sajnos a 4. pontnál a láda eltünt. űres a helye.
Szeretném ha elfogadnád. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Lacipap, 2022.10.16 07:20]

20220924_11533120220924_115019
20220924_115012 
horvi28 2022.09.08 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

egetolaci 2022.08.31 19:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Stüszi vadász 2022.08.03 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.97
Lásd fkmaster!

fkmaster 2022.08.03 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.41
Az átépítés alatti városban munkagépek között kerestük fel a pontokat, de a kápolna nyugalmasabb környéke tetszett.

DrBogi 2022.07.15 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tündérpár 2022.06.25 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gyöngyi1979 2022.06.21 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-) 2022/121 [Geoládák v3.12.10]

Molli 2022.06.04 10:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.34
Levadásztam. Köszönöm a rejtést!

Páratlanpáros 2022.05.23 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

smico50 2022.05.23 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (442 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]