FAQ
2738. Bátonyterenye (GCBA)

Kilátás az első ponttól

Kilátás az első ponttól

Kilátás a második ponttól

Kilátás a második ponttól

A Maconkai víztározó

A Maconkai víztározó

A maconkai templom

A maconkai templom

A Karancs az első ponttól

A Karancs az első ponttól

A Maconkai víztározó az első ponttól

A Maconkai víztározó az első ponttól

Riolittufa erózió a második pontnál

Riolittufa erózió a második pontnál

Riolittufa erózió a második pontnál

Riolittufa erózió a második pontnál

A Szent István templom

A Szent István templom

Kereszt és kopjafa az első pontnál

Kereszt és kopjafa az első pontnál

A Maconkai templom freskói

A Maconkai templom freskói

A víztározó és az Aranyhegy

A víztározó és az Aranyhegy

Félsziget a tavon

Félsziget a tavon

Ezt láthatod a kilátóból

Ezt láthatod a kilátóból

Freskórészlet

Freskórészlet

Ágasvár az első ponttól

Ágasvár az első ponttól

A láda rejtek 2019 áprilistól

A láda rejtek 2019 áprilistól
Szélesség N 47° 59,794'
Hosszúság E 19° 51,769'
Magasság: 238 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.05.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2010.05.13 11:40
Utolsó lényeges változás: 2019.01.28 21:33
Utolsó változás: 2021.10.18 17:03
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: gonit
Ládagazda: utigabi60
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 173 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


4 pontos multiláda
1 pont: a kisterenyei templomdomb tetején lévő nagy kereszttel szemközti régi sírkőn szereplő keresztnév (6 betű)
2 pont: a domb tetején egy tölgyfa "papucsában" szokásos ~fél literes láda
3 pont: a kilátó felső szintjén a korlát tetejében lévő csavarok száma
4 pont: a kis templom melletti világháborús emlékművön lévő idézet szerzője (10 betű), ha zárva van a templomkert, akkor keresd a pótjelszavakat. VÁLTOZÁS: mivel a templomkert állandóan zárva van, és a templomot is csak ritkán nyitják ki. átmenetileg a jelszó a templom bejárata melletti hirdetőtáblán van (eddigi pótjelszó).

A ládába TravelBug nem helyezhető

A láda a Mátra északi részén elterülő Bátonyterenye érdekesebb és látványosabb pontjaival ismerteti meg a felkeresőket négy állomáson keresztül.

Rejtekhelyek:
1. pont: a kisterenyei templomdomb tetején lévő nagy kereszttel szemközti régi sírkőn szereplő keresztnév (6 betű).  N 48° 0,456' E 19° 50,412' 247 m [GCBA-1]
A templomdombon emelkedik a közeli főútról is jól látható nagy méretű, gótikus alapokon álló barokk templom. A Szent István vértanúnak szentelt műemlék templomot többször is átépítették, mennyezete festett, kazettás díszítésű. Némely berendezési tárgya korai barokk. A mögötte elhúzódó kis völgyben található temetőben több igen régi sírkő is található. A domb legmagasabb pontján van a közeli Gyürky-Solymossy kastély régi tulajdonosainak a kriptája. A még pár éve is látható építmény helyét ma egy kőlap és egy címeres kopjafa jelzi. Szintén található itt egy hatalmas kereszt is, ahonnan szép körpanoráma nyílik, látni a teljes Északi-Mátrát, a Karancs csúcsait és a Cserhát vonulatait, sőt tiszta időben a Tátra hófödte magaslatai is kivehetők.

2. pont: a domb tetején egy tölgyfa "papucsában" szokásos ~fél literes láda.  N 47° 59,794' E 19° 51,769' 238 m [GCBA-2]
A környéken igen gyakoriak a riolittufa kibúvások és ennek eróziós felszínei. Mindez a különleges látnivaló Bátonyterenyén a Maconkai víztározó feletti domboldalon figyelhető meg a legjobban. Ebből a pontból a tó irányába is szép kilátás nyílik. A ládával szemközt jól látható a riolittufától fehérlő domboldal, a bátrabbak nyugodtan leereszkedhetnek, bár kitaposott ösvény nincs, de nyár kivételével, amikor nincs növényzet jól megközelíthető. Emellett ez a domb a magyar archeológia egyik bölcsője is. Az Aranyhegy néven ismert magaslaton 1821-től kezdték el begyűjteni a páratlan értékű őskori leleteket, melyek igen nagy számban fordultak elő. Egy-egy zápor után cserép, bronz, sőt gyakran arany tárgyak is napfényre kerültek. A bronzkori leletek szerint a hegy lábánál volt az urnatemető, és a bronzeszközök öntése is helyben történt. Leletei Európa szinte minden nagyobb múzeumába eljutottak.

3. pont: a tó belsejében egy földnyelven lévő kilátó felső szintjén, a korlát tetején megszámlálható csavarok száma (A jelszóban számmal írd le).  N 47° 59,594' E 19° 51,252' 119 m [GCBA-3]
A Maconkai víztározó Nógrád megye legnagyobb állóvize, országszerte igen ismert és kedvelt horgászparadicsom. A Zagyva felduzzasztásával keletkezett tavon az elmúlt években nagyszabású átalakításokat hajtottak végre. Félszigetek, földnyelvek, öblöcskék, pihenőhelyek kerültek kialakításra, így a térség egyik rekreációs központjává vált. Napközben a főbejáraton szabadon be lehet menni, este a terület zárva van!

4. pont: a kis templom melletti világháborús emlékművön lévő idézet szerzője (10 betű).  N 47° 59,432' E 19° 50,509' 219 m [GCBA-4].
Pótjelszó:  N 47° 59,419' E 19° 50,498' 219 m [GCBA+Útpont]. A magas játékosok a "galambdúcban" találják a jelszót egy orvosságos kapszulában, a kapuval szembe állva jobb oldalt. Az alacsony játékosok a hirdetőtáblán keressék a laminált lapot a jelszóval.

Az értékes egyhajós műemlék templom az 1300-as évek elején épült román stílusban, később kisebb gótikus átépítést kapott. A templom hírnevét öregbítendő, 2007-ben ide került Szent István középső ujjcsontja, mint nemzeti ereklye. A templom másik nagy nevezetessége, hogy a szentélyben, a diadalív pillérein és a hajófal egyes szakaszain, 1280 körül, illetve az 1400-as évek elején készült freskók láthatók igen jó állapotban. Oromfalas nyugati homlokzata fölött huszártorony található. Az épület déli oldala előtt áll egy népi faragású, díszes feszületet, amelyet 1877-ben állítottak, és szintén műemléki védelmet élvez.

Megközelítés:
Az 1-es ponthoz a posta előtt lévő parkolónál érdemes megállni  N 48° 0,439' E 19° 50,120' 206 m [GCBA+parkoló], majd a  N 48° 0,442' E 19° 50,220' 206 m [GCBA+Útpont] pontból induló lépcsőn felmenni a templomhoz és onnan a dombra.
A 2-es pontot több helyről is meg lehet közelíteni, célszerű a 23-as főúton a nagy kanyar után buszmegállónál hagyni az autót. Innen a domb tetején jól látszó nagy villanyoszlop ( N 47° 59,762' E 19° 51,762' 231 m [GCBA+Útpont]) felé elindulni, ahonnan már egyértelmű lesz. Sajnos odáig egy kicsit gazos, de hellyel-közzel kitaposott sáv van, rövidnadrágban viszont nem ajánlom. VÁLTOZÁS: a villanyoszlop cseréjéhez két új talpat készítettek, és voltak olyan kedvesek, hogy utat is csináltak addig. Így a láda megközelítéshez egy darabig nem kell bozótharc.
Többen felfedeztek egy jobb megközelítési lehetőséget is. Ebben az esetben is a már jelzett helyen kell parkolni majd innen a kanyar után (a város irányába), ahol a sziklás rész (riolittufa) véget ér ott kell felmenni, méghozzá a bal oldalánál (ahol már nem olyan meredek a fal) az első pár méter után kis ösvény vezet szépen jobbra felfelé, célozd meg a villanyoszlopot. A villanyoszloptól már egyértelműen mehetsz fel a tetőre.

A 3-as pontnál a tó melletti étterem parkolójában érdemes hagyni az autót, majd innen gyalog megközelíteni a kilátót.
A 4-es pontnál is kényelmesen lehet parkolni.

A város története:
A Mátra lábánnál elterülő Bátonyterenye Nógrád megye harmadik legnagyobb városa. A korábban virágzó bányászváros négy különálló település (Kisterenye, Nagybátony, Maconka, Szúpatak) összevonásából jött létre 1984-ben. A város térsége már a bronzkor második felében i. e. 1500-körül lakott volt, amelyet jelentős archeológiai lelőhelyek bizonyítanak. A jelenlegi várost alkotó korábbi települések már a középkorban is léteztek. Életükre leginkább az Almássy és a Gyürky családok voltak meghatározóak. A jelentős változást a dualizmus kora hozta meg, ugyanis 1860-tól dinamikus fejlődésnek indult a térség. Ennek oka abban is keresendő, hogy ekkor épült meg a vasút és megindult a szén feltárása. Az itt kitermelt hatalmas szénvagyonnak köszönhette felvirágzását a térség, a bányászat nyomait mind a mai napig magán viseli a város. A megye szénbányászati központjává vált a település, amely különösen a II. világháborút követően, az 1950-es években vált meghatározóvá.

Egyéb nevezetességek:
Gyürky-Solymossy kastély és park: A kisterenyei városrész nevezetességei közé tartozik az 1790-ben épült műemlék késő barokk stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos kastély, illetve annak 13 hektáros ősparkja, ami számos ritka növényzete miatt természetvédelmi terület. A Kárpát-medence északi részének nevezetes barokk kastély-típusának legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építménye. A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása látható.
Palóc tájház: A kastély melletti kis utcában több ház is őrzi a régi falusi házak megjelenését. Az egyik műemlék népi lakóházban helytörténeti gyűjteményt alakítottak ki. Az 1867 előtt épült házban kiállított bútorok, használati tárgyak, eszközök, szerszámok jelentős része a 20. század elején a két világháború között és a negyvenes években készült, de vannak a 19. századból származó darabok is
Barják Gyula Képeslapmúzeuma: Barják Gyula képeslapgyűjtő kis magánmúzeumának különösen értékes része a történelmi Nógrád vármegye településeit bemutató anyag, ami nemcsak a 19-20. század fordulójának hangulatát tükrözi, hanem a vidék érdekességeit is korhű állapotukban mutatja be. A gyűjtemény számos ritka darabot is tartalmaz.

Ládatörténet
2014.11.30 A harmadik ponton ismét új jelszó lett kijelölve.
2019. január 27. A 4. ponton Attibati pótjelszót helyezett ki, köszönjük.
2019. január 27. Mivel a rejtő nem aktív, a ládát a közösség javítja, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2021.10.18 A ládát örökbe fogadtam (utigabi60)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (91 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.16 web: 4.49 átlag: 4.37

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


hitamas 2022.11.29 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Megörököltem egy bakancsot, de kiderült, hogy megártott neki a kevés használat (meg az idő vasfoga), így lassan, de biztosan levált a talpa. Ettől még a mai napon kitartott (túlélte GC7KOP gerinceit ... pontosabban ezekbe pusztult bele), csak oda kellett nagyon figyelni a lépésekre. Gondoltam, hogy a hegyi ládák helyett keresek "városi" multikat. Na ez nem igazán városi ... különösen az út melletti domb nem az. De a kilátás remek.:)

Maconka a dombról 
KP1965 2022.10.29 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
A mátrai GCWALK#26 túra után találtam meg.

20221029_15525020221029_154017
20221029_16461020221029_165238
20221029_16545320221029_172504
Wilka74 2022.10.29 17:24 - Megtaláltam
A fenti kilátópontot egy muflon őrizte, de megfutamodott. Kicsit öncélúnak éreztem ezt a kilátós pontot, de aztán felérve rájöttem miért raktál ide is pontot. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GCBA-1GCBA-2
GCBA-3GCBA-4
kisbrekeke 2022.08.11 20:29 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Szuper volt a séta a tó körül, és a kilátás is a dombtetőkről ☺️

brekeke 2022.08.11 17:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Jó kis multi, szép kilátással.

Tibi és Móni 2022.07.25 23:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

stikli08 2022.07.16 20:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A 3. pontnál kereshettem én az egyjegyű számot...

dobozipatikus 2022.07.14 07:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ambró 2022.06.02 22:26 - Megtaláltam
Párszor jártam a településen
Nagyon tetszett. Köszönöm , hogy megmutattad.
Az ország egyik legszebb fekvesű temetője.
A tó is nagyon tetszett.

Kedvcsinálónak:
https://fb.watch/dr10EKQbam/

https://youtu.be/WqW5SRmkkoA

Apuska 2022.05.28 14:06 - Egyéb
Gratulalok a 2 ponthoz egy kilometert kellene gyalogolni a 21 fouton. kihagyjuk. Ennek igy semmi ertelme. [Geoládák v3.12.10]

Szabó família 2022.05.14 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

JAck:66: 2022.05.14 18:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

Spangarázs 2022.04.23 15:10 - Megtaláltam
Bandázás...
Köszi a rejtést!

Katona55 2022.04.23 15:10 - Megtaláltam
Közös keresgélés.

stmester 2022.04.23 15:10 - Megtaláltam
A GCHALD láda pontjaival egyszerre kerestük. Ilyen szépen gondozott temetőt még sosem láttam, szinte minden síron volt friss virág.

BABA fent
Nikicsu 2022.04.02 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

farkas_e 2022.01.07 14:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Még 2006-ban jártam a GCGYSK-nál, 2007-ben a GCHALD-nál. Itt volt az ideje egy újabb terenyei látogatásnak, ráadásul Gerald Durrell születésnapján...
Kicsit később indultunk, mint ahogy terveztük, és korábban is kellett hazaérni, így ez a multi lett a nap egyetlen találata. Mondjuk, elég is volt, főleg anyukámnak a sok séta...
Az 1. ponttal kezdtük, ott még vígan feltrappolt a lépcsőn, aztán feljött a kereszt közelébe is, a látványért.
Aztán jött a 4. pont, itt csak leolvastunk, fotóztunk, és mentünk tovább.
A 3. pont bejáratánál hagytuk a kocsit, megkávéztunk, a hölgy mondta is, hogy kerüljük meg nyugodtan a tavat, csak 3,5 km. Úgy voltam vele, majd meglátjuk a kilátónál, anya hogy érzi a terepet... A kilátóban egy pár volt fent, így tőlük kértünk segítséget, a fiatalember nagyon készséges volt a számolgatásban. :)
Anya is úgy volt vele, hogy még bírja, menjünk át gyalog a 2. pontig. Háááát, az elképzelés jó volt, csak körbe van kerítve az egész, amit persze, itthonról nem tudtunk, így ez meghiúsult, és visszasétáltunk a másik parton. Tényleg tókerülés lett belőle! :)
A 2. pontnál anya már a kocsiban maradt. Széles út visz fel félig a hegyre, de onnan is simán fel lehet jutni a tetőre. Még szerencse, hogy a föld fagyos volt, mert biztos, többet csúszkáltunk volna, ha nem... Gyönyörű a kilátás, megérte felmászni, és még a tériszonyos barátnőm is teljesítette... :D
Köszönjük a rejtést, egy élmény volt!

Mindjárt felér a lépcsők tetejéreOda fel!
Majd oda megyünk...A következő templom hátulról
Az asztalos kapuja kutyávalIsten hozott!
Onnan jöttünkMondom, hogy onnan!
Sejtelmes MátraVisszafelé
FelfeléBorítóképnek való
Visszafelé, napsütésben 
K.L. 2021.11.20 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

CsabaiMangó 2021.10.24 16:20 - Megtaláltam
A 3. pont leírása a PONTOKban nem passzol ide. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! CsabaiMangó (Ági) [Geoládák v3.12.2]

smico50 2021.09.22 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Páratlanpáros 2021.09.22 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Leslie33 2021.06.12 18:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Bobby Holmes 2021.06.12 18:22 - Megtaláltam
3 pontot Salgótarjánba menet szedtem össze, egyet pedig hazafele. A 4. ponton a kapu zárva volt, pótjelszót használtam, a 3. ponton szépen kisétáltunk a kilátóhoz, a 2. ponton felmásztam a ládáért, jól meglihegtetett. Az 1. pont maradt a nap végére, pont jó volt a nap zárásának, szép volt a kilátás. Köszönöm a multit!

ellfelek 2021.06.05 20:18 - Megtaláltam
Az utolsó láda a mai napon... a kastély kertbe már nem mentem be, mert késő volt és én sem voltam már formában... De ez még sikeresen meglett. A víztározói rész tetszett a legjobban, viszont a riolittufánál láttam jó pár őzikét közelről... Nem értették, hogy én miért megyek oda fel... :) 86 km lett a vége több mint 2000 m szintemelkedéssel...
Köszi a rejtést!

IMG_20210605_191655IMG_20210605_191849
IMG_20210605_191905IMG_20210605_192219
IMG_20210605_195429IMG_20210605_195640
IMG_20210605_201329IMG_20210605_201333
IMG_20210605_201343 
Gyeta 2021.05.15 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (179 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]