geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2738. Bátonyterenye (GCBA)

Kilátás az első ponttól

Kilátás az első ponttól

Kilátás a második ponttól

Kilátás a második ponttól

A Maconkai víztározó

A Maconkai víztározó

A maconkai templom

A maconkai templom

A Karancs az első ponttól

A Karancs az első ponttól

A Maconkai víztározó az első ponttól

A Maconkai víztározó az első ponttól

Riolittufa erózió a második pontnál

Riolittufa erózió a második pontnál

Riolittufa erózió a második pontnál

Riolittufa erózió a második pontnál

A Szent István templom

A Szent István templom

Kereszt és kopjafa az első pontnál

Kereszt és kopjafa az első pontnál

A Maconkai templom freskói

A Maconkai templom freskói

A víztározó és az Aranyhegy

A víztározó és az Aranyhegy

Félsziget a tavon

Félsziget a tavon

Ezt láthatod a kilátóból

Ezt láthatod a kilátóból

Freskórészlet

Freskórészlet

Ágasvár az első ponttól

Ágasvár az első ponttól

A láda rejtek 2019 áprilistól

A láda rejtek 2019 áprilistól
Szélesség N 47° 59,794'
Hosszúság E 19° 51,769'
Magasság: 238 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.05.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2010.05.13 11:40
Utolsó lényeges változás: 2019.01.28 21:33
Utolsó változás: 2019.04.07 19:49
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: gonit
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 142 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


4 pontos multiláda
1 pont: a kisterenyei templomdomb tetején lévő nagy kereszttel szemközti régi sírkőn szereplő keresztnév (6 betű)
2 pont: a domb tetején egy tölgyfa "papucsában" szokásos ~fél literes láda
3 pont: a kilátó felső szintjén a korlát tetejében lévő csavarok száma
4 pont: a kis templom melletti világháborús emlékművön lévő idézet szerzője (10 betű), ha zárva van a templomkert, akkor keresd a pótjelszavakat

A ládába TravelBug nem helyezhető

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


A láda a Mátra északi részén elterülő Bátonyterenye érdekesebb és látványosabb pontjaival ismerteti meg a felkeresőket négy állomáson keresztül.

Rejtekhelyek:
1. pont: a kisterenyei templomdomb tetején lévő nagy kereszttel szemközti régi sírkőn szereplő keresztnév (6 betű).  N 48° 0,456' E 19° 50,412' 247 m [GCBA-1]
A templomdombon emelkedik a közeli főútról is jól látható nagy méretű, gótikus alapokon álló barokk templom. A Szent István vértanúnak szentelt műemlék templomot többször is átépítették, mennyezete festett, kazettás díszítésű. Némely berendezési tárgya korai barokk. A mögötte elhúzódó kis völgyben található temetőben több igen régi sírkő is található. A domb legmagasabb pontján van a közeli Gyürky-Solymossy kastély régi tulajdonosainak a kriptája. A még pár éve is látható építmény helyét ma egy kőlap és egy címeres kopjafa jelzi. Szintén található itt egy hatalmas kereszt is, ahonnan szép körpanoráma nyílik, látni a teljes Északi-Mátrát, a Karancs csúcsait és a Cserhát vonulatait, sőt tiszta időben a Tátra hófödte magaslatai is kivehetők.

2. pont: a domb tetején egy tölgyfa "papucsában" szokásos ~fél literes láda.  N 47° 59,794' E 19° 51,769' 238 m [GCBA-2]
A környéken igen gyakoriak a riolittufa kibúvások és ennek eróziós felszínei. Mindez a különleges látnivaló Bátonyterenyén a Maconkai víztározó feletti domboldalon figyelhető meg a legjobban. Ebből a pontból a tó irányába is szép kilátás nyílik. A ládával szemközt jól látható a riolittufától fehérlő domboldal, a bátrabbak nyugodtan leereszkedhetnek, bár kitaposott ösvény nincs, de nyár kivételével, amikor nincs növényzet jól megközelíthető. Emellett ez a domb a magyar archeológia egyik bölcsője is. Az Aranyhegy néven ismert magaslaton 1821-től kezdték el begyűjteni a páratlan értékű őskori leleteket, melyek igen nagy számban fordultak elő. Egy-egy zápor után cserép, bronz, sőt gyakran arany tárgyak is napfényre kerültek. A bronzkori leletek szerint a hegy lábánál volt az urnatemető, és a bronzeszközök öntése is helyben történt. Leletei Európa szinte minden nagyobb múzeumába eljutottak.

3. pont: a tó belsejében egy földnyelven lévő kilátó felső szintjén, a korlát tetején megszámlálható csavarok száma (A jelszóban számmal írd le).  N 47° 59,594' E 19° 51,252' 119 m [GCBA-3]
A Maconkai víztározó Nógrád megye legnagyobb állóvize, országszerte igen ismert és kedvelt horgászparadicsom. A Zagyva felduzzasztásával keletkezett tavon az elmúlt években nagyszabású átalakításokat hajtottak végre. Félszigetek, földnyelvek, öblöcskék, pihenőhelyek kerültek kialakításra, így a térség egyik rekreációs központjává vált. Napközben a főbejáraton szabadon be lehet menni, este a terület zárva van!

4. pont: a kis templom melletti világháborús emlékművön lévő idézet szerzője (10 betű).  N 47° 59,432' E 19° 50,509' 219 m [GCBA-4].
Pótjelszó:  N 47° 59,419' E 19° 50,498' 219 m [GCBA+Útpont]. A magas játékosok a "galambdúcban" találják a jelszót egy orvosságos kapszulában, a kapuval szembe állva jobb oldalt. Az alacsony játékosok a hirdetőtáblán keressék a laminált lapot a jelszóval.

Az értékes egyhajós műemlék templom az 1300-as évek elején épült román stílusban, később kisebb gótikus átépítést kapott. A templom hírnevét öregbítendő, 2007-ben ide került Szent István középső ujjcsontja, mint nemzeti ereklye. A templom másik nagy nevezetessége, hogy a szentélyben, a diadalív pillérein és a hajófal egyes szakaszain, 1280 körül, illetve az 1400-as évek elején készült freskók láthatók igen jó állapotban. Oromfalas nyugati homlokzata fölött huszártorony található. Az épület déli oldala előtt áll egy népi faragású, díszes feszületet, amelyet 1877-ben állítottak, és szintén műemléki védelmet élvez.

Megközelítés:
Az 1-es ponthoz a posta előtt lévő parkolónál érdemes megállni  N 48° 0,439' E 19° 50,120' 206 m [GCBA+parkoló], majd a  N 48° 0,442' E 19° 50,220' 206 m [GCBA+Útpont] pontból induló lépcsőn felmenni a templomhoz és onnan a dombra.
A 2-es pontot több helyről is meg lehet közelíteni, célszerű a 23-as főúton a nagy kanyar után buszmegállónál hagyni az autót. Innen a domb tetején jól látszó nagy villanyoszlop ( N 47° 59,762' E 19° 51,762' 231 m [GCBA+Útpont]) felé elindulni, ahonnan már egyértelmű lesz. Sajnos odáig egy kicsit gazos, de hellyel-közzel kitaposott sáv van, rövidnadrágban viszont nem ajánlom.
Többen felfedeztek egy jobb megközelítési lehetőséget is. Ebben az esetben is a már jelzett helyen kell parkolni majd innen a kanyar után (a város irányába), ahol a sziklás rész (riolittufa) véget ér ott kell felmenni, méghozzá a bal oldalánál (ahol már nem olyan meredek a fal) az első pár méter után kis ösvény vezet szépen jobbra felfelé, célozd meg a villanyoszlopot. A villanyoszloptól már egyértelműen mehetsz fel a tetőre.

A 3-as pontnál a tó melletti étterem parkolójában érdemes hagyni az autót, majd innen gyalog megközelíteni a kilátót.
A 4-es pontnál is kényelmesen lehet parkolni.

A város története:
A Mátra lábánnál elterülő Bátonyterenye Nógrád megye harmadik legnagyobb városa. A korábban virágzó bányászváros négy különálló település (Kisterenye, Nagybátony, Maconka, Szúpatak) összevonásából jött létre 1984-ben. A város térsége már a bronzkor második felében i. e. 1500-körül lakott volt, amelyet jelentős archeológiai lelőhelyek bizonyítanak. A jelenlegi várost alkotó korábbi települések már a középkorban is léteztek. Életükre leginkább az Almássy és a Gyürky családok voltak meghatározóak. A jelentős változást a dualizmus kora hozta meg, ugyanis 1860-tól dinamikus fejlődésnek indult a térség. Ennek oka abban is keresendő, hogy ekkor épült meg a vasút és megindult a szén feltárása. Az itt kitermelt hatalmas szénvagyonnak köszönhette felvirágzását a térség, a bányászat nyomait mind a mai napig magán viseli a város. A megye szénbányászati központjává vált a település, amely különösen a II. világháborút követően, az 1950-es években vált meghatározóvá.

Egyéb nevezetességek:
Gyürky-Solymossy kastély és park: A kisterenyei városrész nevezetességei közé tartozik az 1790-ben épült műemlék késő barokk stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos kastély, illetve annak 13 hektáros ősparkja, ami számos ritka növényzete miatt természetvédelmi terület. A Kárpát-medence északi részének nevezetes barokk kastély-típusának legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építménye. A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása látható.
Palóc tájház: A kastély melletti kis utcában több ház is őrzi a régi falusi házak megjelenését. Az egyik műemlék népi lakóházban helytörténeti gyűjteményt alakítottak ki. Az 1867 előtt épült házban kiállított bútorok, használati tárgyak, eszközök, szerszámok jelentős része a 20. század elején a két világháború között és a negyvenes években készült, de vannak a 19. századból származó darabok is
Barják Gyula Képeslapmúzeuma: Barják Gyula képeslapgyűjtő kis magánmúzeumának különösen értékes része a történelmi Nógrád vármegye településeit bemutató anyag, ami nemcsak a 19-20. század fordulójának hangulatát tükrözi, hanem a vidék érdekességeit is korhű állapotukban mutatja be. A gyűjtemény számos ritka darabot is tartalmaz.

Ládatörténet
2014.11.30 A harmadik ponton ismét új jelszó lett kijelölve.
2019. január 27. A 4. ponton Attibati pótjelszót helyezett ki, köszönjük.
2019. január 27. Mivel a rejtő nem aktív, a ládát a közösség javítja, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (83 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.11 web: 4.46 átlag: 4.34

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


FeldmanZ 2020.09.06 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

james 2020.08.27 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.3.3 ]

fkmaster 2020.08.21 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Nem egy autóval végigfutható multi, szép panorámát kínál három pont a négyből.

Robogo 2020.06.27 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Log később. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

kitkat0123 2020.06.27 11:44 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.4.1]

tothandras1 2020.05.31 15:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Janó, Ildikó, Kau, Gabi, Leila, Andris [Geoládák v3.3.2]

tfmb 2020.05.30 11:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.72
Köszi a rejtést!

OsiOsi 2020.05.16 13:11 - Megtaláltam
Jól megszervezett a multi. Örökbe fogadnám, de semmi sem köt hozzá, hogy magaménak érezzem.

Kapucni 2020.05.08 18:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

erdei.laszlo 2020.05.08 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

eltájoló 2020.05.03 14:24 - Megtaláltam
Jó kis helyeket mutat be ez a multi. Nekem mind tetszett. A 2. ponthoz a buszmegállótól szaladtam fel. A susnyában ösvény vezet, nincs gond vele. A kis templom zárva volt, de megtaláltam az egyik (?) pótjelszót - teljesen véletlenül, mert nem tudtam volna megnézni (nem volt netem). Köszönöm a munkát és a rejtést.

Mathau 2020.04.18 15:36 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" [Geoládák v3.3.2]

povyagi 2020.04.18 12:15 - Megtaláltam
Hurrá, megvan! \o/ [g:hu 1.6.7]

Aniko & Gyuri 2020.03.15 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Az egyes ponton megismerkedtünk álomfogóékkal.
[Geoládák v3.3.2]

álomfogók 2020.03.15 14:00 - Megtaláltam
2017. október 9-én már egyszer nekikezdtünk, de akkor csak a csavarszámolgatást sikerült abszolválni. A kettes pont megközelítésétől visszariadtam, a templomkertbe pedig nem sikerült bejutni. Oda ma se, szerencsére azóta került pótjelszó. A kettes ponthoz is érdemes volt nem a buszmegálló felől indulni. A keresztnél pedig egy kesser párral (Anikóval és Györggyel) hozott össze a szerencse.

Norbee97 2020.01.26 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.11
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Kicsit elszámítottam magam, így sajnos a ládának csak a fele, 2 pont lett meg. A temetői rész nem igazán tetszett, bár a kilátás szép a domb tetejéről. Majd a GCHALD 2. pontjának érintésével megkerestem még egy pontot, ott helyben arra jutottam, hogy inkább a tavat választom, nem a templomot. Sikeresen megszámoltam a csavarokat, aztán mentem a buszhoz, szerencsére még volt több mint 5 percem, annyi volt a gond, hogy ez már a templom pontjához akkor se lett volna elég, így inkább a maradékot elkértem, máskor úgyse jövök erre. [Geoládák v3.0.0]
1285.

IMG_20200126_120025IMG_20200126_120432
IMG_20200126_120513IMG_20200126_121922
IMG_20200126_130321IMG_20200126_130807
Luki 2020.01.03 15:00 - Megtaláltam
+

utigabi60 2019.12.24 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

kireth 2019.12.24 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

100. ládám, egy jó kis hazai :)

nmárti 2019.11.21 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.53
Köszi a rejtést! Részletek később.

aknitram 2019.10.23 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.4]

kingajani 2019.10.23 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

anettx 2019.10.13 08:48 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Mátrai forrásozás 3.

Sok, szép hely van Bátonyterenyén, érdemes volt bejárni.
A 2. pont jelent némi kihívást, a buszmegállónál lévő nagy susnya ne ijesszen meg senkit, 20-30 méter múlva jobb lesz:)
A ládát itt is a rejtekből kiforgatva a földön találtam, visszaraktam álcázva.

gcba-DSC07039gcba-DSC07065
nagyi11 2019.09.15 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! :)

IMG_20190915_111657_1IMG_20190915_105523
IMG_20190915_105135 
kismaczu 2019.07.14 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
SAjnos a 2-es pontot nem tudtuk megközelíteni,a magasfeszültségű vezeték alatt újra nőtt az aljnövényzet,a többi pont könnyen ment.A találat elfogadását kérjük a képek alapján.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.07.22 08:49]

2738. Bátonyterenye  (2)2738. Bátonyterenye  (5)
2738. Bátonyterenye  (12)2738. Bátonyterenye  (14)
2738. Bátonyterenye  (15)2738. Bátonyterenye  (32)
2738. Bátonyterenye  (33)2738. Bátonyterenye  (34)
2738. Bátonyterenye  (35)2738. Bátonyterenye  (38)

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (147 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.