geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3053. Tekerés Bakonykútiból Fehérvárra (GCMTB2)

Szobor Bakonykútiban

Szobor Bakonykútiban

Szobor 2.

Szobor 2.

A láda közelében

A láda közelében

Kilátás a ládától

Kilátás a ládától

Panoráma

Panoráma

A völgy

A völgy

A bunker

A bunker

Szélkerék

Szélkerék

Az alternatív közelében

Az alternatív közelében

Csór

Csór

Az út végefelé

Az út végefelé

Megérkezés Gubirobival a griffs fészekhez:)

Megérkezés Gubirobival a griffs fészekhez:)
Szélesség N 47° 13,282'
Hosszúság E 18° 11,692'
Magasság: 181 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.06 19:00
Megjelenés időpontja: 2011.09.06 22:44
Utolsó lényeges változás: 2020.09.29 10:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Griffs 20/9211-738
Felhasználó: griffs
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 20500 m
Megtalálások száma: 124 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Az útvonal legfontosabb részének (Hideg-völgy), déli bejáratát elkerítették, a völgy bringával zsákutca. Azaz a ládától elindulva, maradj fent a fennsíkon, haladj tovább azon az úton, amelyiken feltekertél! Beérsz Inota szélére, és a keletre tartó sóderúton eljutsz a 3. ponthoz. Utána be tudsz menni a 2. pontért. A 2. pont bunkerját lezárták, de Anettx pótolta a pontot, sziklaodúban. KÖSZÖNET !!
Négypontos multi láda.
1. N 47° 13,282''' E 18° 11,692'
Sziklafal tetején, fa tövében láda.
2. N47 12.536 E18 12.076'
A bunker közelében, kis sziklaodúban, PET előforma.
3. N 47° 12,244' E 18° 11,735'
Kerítés tövénél , gravírozott fémlap, felcsavarozva.
4. N 47° 12,439' E 18° 16,398'
Híd mellett és alatt mikro, téglával takarva. Ellenkező irányból, nagy íven, kerülj a híd alá!

Egy mondást raktunk össze, amiből egy egyszerű jelszóképző algoritmussal kapjuk meg a jelszót (18 karakter). Az algoritmus, csak a ládában található meg.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda és a bunker közötti völgy rendkívül sárérzékeny. Ha az elmúlt 1 hétben volt jelentős eső, akkor kerüld meg, a láda fennsíkján!!

A GCMTB1 multi sikere után, megjött a folytatás. Jómagam váltogatni szoktam a hazatérés módját, a Baglyas hegyről, illetve Bakonykútiból. Most szeretnélek benneteket is megismertetni a hangulatos völgyön visszavezető útvonallal. Ez már egy emelkedőktől mentes ( azért nem teljesen ), fizikailag kevésbé megterhelő útvonal. Talán a köves utakat is kevesen fogják hiányolni. A nehézséget most a nem szokványos rejtések fogják képviselni. Gyakorlatilag az előzőleg végigtekert fennsík tövében fogunk haladni, részben erdei utakon, sziklafalakkal szegélyezve. Természetesen körtúrát alkothatunk a GCMTB1 bármelyik felével. Durván 40 kilométer terepbringázással mindkét multi egyszerre teljesíthető. Persze aki már teljesítette az elsőt, jöhet Guttamásinak, országúton is. Személy szerint én húszadszorra is imádom a GCMTB1 hegyi útvonalát, brutális emelkedőit. Mondjuk ez lehet aberráció is. Önmagában az új szakasz 20 kilométer.
Országúti kerékpárral az útvonal jelentős része járhatatlan. MTB !
A kőrútról track log készült, ami letölthető a leírás végén. A track log használata erősen ajánlott , az útvonal bonyolult, rengeteg elágazással tarkított.
Azért egy leírással próbálok segíteni azoknak, akik GPS, vagy letöltés nélkül próbálkoznak. Az első résznél, 2011 szeptemberig, 20 % volt a GPS nélküli találati arány.

Részletes leírás
Ha az MTB1 4. pontjánál járunk, akkor most Bakonykúti kocsmájánál vagyunk. Ha régebben már teljesítettük, akkor megnézhetjük az új mikroládát, a híd padlószintje közelében.
Persze ez még az MTB1, kezdjük az MTB2-t.
Pattanjunk fel a bringánkra és induljunk el a kivezető úton, de most a központ felé (délnyugat). A kiindulópontunknál természetesen parkírozó is található, hiszen valaha bolt és kocsma volt.  N 47° 14,762' E 18° 11,889' 235 m [GCMTB2+parkoló]
Pár méterre indul a Szabadság utca jobbra (északnyugat), amit ne hagyjunk ki. Hasonlatos egy osztott pályás úthoz, középen zöldövezettel. Az egyik oldalon fel, másikon letekerve, találkozhatunk a falu legtöbb nevezetességével. A számtalan faszobor mellett kedvencem, a 100% fa falutérkép is. Visszatérve a Jókai Mór útra, folytassuk utunkat (délnyugat). Pár száz méter után, katonai területre figyelmeztető táblákat láthatunk, de mi még előtte letérünk enyhén balra, a földútra. A vadászházat jobbról kerüljük. A földút fokozatosan kanyarodik balra, déli irányba. Megérkezünk az első látványos részhez, egy teknőhöz. Nevéhez méltóan szép, de veszélyes is, óvatosan. A teknőt elhagyva láthatjuk, hogy egy patakmeder mellett haladunk. Maradjunk közvetlen a jobb oldalán, 500 méter után elérkezünk a gázlóhoz. Közvetlen a gázló után, áttérünk a patak túloldalára és haladunk tovább, a meder mentén. Rögtön egy Y elág jön, a jobb oldalt válasszuk, a meder mentén. 300 méter megtétele után még v
issza tudunk térni a kiszáradt patak túloldalára. Nem a magasfeszültség erdőírtásánál, hanem kicsit később, rendes földúton. Itt már látni fogjuk a fennsíkra vezető kaptatót. Az emelkedőn én 20 métert tolni szoktam a bringát, nagyon meredek. A fennsíkon kisebb krosszpálya elemeket találunk. Rutinos versenyzők bepróbálhatják, én közvetlen mellettük szoktam eltekerni. A helyszíni moderálás során Scele vidáman próbálgatta a veszélyesnek tűnő bukkanókat. 300 méter megtétele után, látjuk, amint a kijárt ösvény meredeken betér a fák közé. Itt rakjuk le a bringát. 25 méter egyenesen, 15 méter balra (kelet) és látni fogjuk a láda rejtekét. Ez az első pont , egy fa tövében.
 N 47° 13,282' E 18° 11,692' 181 m [GCMTB2-1]
Ha nem boldogulnál: TELETÖK SSEREK . A láda egy henger. 10 centiméter átmérő, 15 centiméter magasság.
Miután megcsodáltuk a völgyet, ahol majd utunk visz, térjünk vissza a patak keleti oldalára, amerre jöttünk. Déli irányban haladunk tovább, a patakmeder mentén. Ez a völgy nem több 3,5 kilométernél, de kedvenc szakaszom. Ráadásul a vadállatoké is. Egy edzett kesser nem illetődik meg néhány őz,vadnyúl,vagy róka látványától. Tapasztalataim szerint erre leginkább a napnyugta előtti órákban van esély.
A völgy kijárata előtt, balra, egyedülálló sziklaoszlop fogad bennünket. Feltétlenül csodáljuk meg, a tetejére is felmászhatunk. Ezt teszik a helyiek is, sajnos a firkálmányokból látszik.
Tovább haladva 700 métert, találjuk a második pontot .  N 47° 12,536' E 18° 12,076' 150 m [GCMTB2-2]
Talán régi katonai óvóhely lehetett. Nagy melegben jót hűsölhettünk a hegy gyomrában. 2020-ban azonban sajnos lezárták. Anettx pótolta a pontot, a bunker közelében, kis sziklaodúban, PET előformában.
Haladunk tovább, a völgy kijárata felé, ahol nyugati irányban, feltűnő emelkedő vár bennünket, tetején szélkerékkel. Ezt az izzasztó, de remek állapotú emelkedőt nem hagyhatjuk ki ! Ráadásul a tetejéről remek a kilátás. Itt vár bennünket a harmadik pont . A szélerőmű kerítésének keleti tövénél keresgéljünk.
 N 47° 12,244' E 18° 11,735' 198 m [GCMTB2-3]
Segítség: BARADMÉF A SÉTÍREK NÁJLA.
Visszagurulunk a lejtőn, haladunk egyenesen keletnek. Először egy garázssort látunk délre, elhaladunk fölötte, a kisebb emelkedőn. Beérünk az inotai készenléti lakótelepre. Itt 80 métert megyünk északnak és rátérünk a keletre haladó földútra. A garázssor környékén és a lakótelepen rengeteg elágazás van. Ha nem boldogulunk, kérdezzük meg, melyik az Ibolya utca ( ez a keletre haladó földút ). Ne hagyjuk kitéríteni magunkat a gyorsforgalmi, 8-as főútra ! A földutunk 2 kilométer után délre fordul. Ezen szakasz magas pontján találunk balra egy vadászlest. Ez volt a negyedik pont . Viszont miután az elsőt lebontották, a másodikat meg feldöntötték, ezért áthelyeztem a pontot Csór után, egy híd alá.  N 47° 12,439' E 18° 16,398' 123 m [GCMTB2-4]. Észak felé befordulva az aszfalt bekötőútra, a második lehetőségnél forduljunk vissza, a híd alá. Defektveszélyes helyen haladunk át, viszont cserébe hűs nyugodt helyet kapunk:)
A pont előtt Csóron haladtunk át. Ha Csóron járok, mindig elszomorodom, milyen negatív következményekkel is járhat, ha egy hajdan átmenő forgalomból élő falut, megkerül a főút. Számtalan bezárt üzlet és a nemrégiben még híres Csóri Csuka étterem előtt haladtunk el. Persze ide sem tudunk betérni már. Bizonyos napszakokban szinte halott falunak látszik. Sebaj, nekünk bringásoknak a kisforgalmú főút ajándék. Ezen a ponton  N 47° 12,282' E 18° 15,282' 135 m [GCMTB2+Kocsma], presszót találunk, az út bal oldalán. Szükségünk lesz rá. A falut elhagyva ne feledjünk letérni balra, az egyetlen aszfaltúton. Itt már csak egyenesen az út legvégéig, ahol jól jelzett bringaút fogad bennünket, Fehérvár felé.

Ha mégis probléma támadna, csak bringás keresést fogadok el (fénykép), elvégre ez egy kerékpáros multi.

Az útvonal tracklogja letölthető innen.

Jó tekerést!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (92 db): környezet: 4.75 rejtés: 4.83 web: 4.79 átlag: 4.79

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Peterancsa 2020.10.23 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.37
Ez is megvan, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6] Verőfényes őszi napon sétálva.

Twini 2020.10.18 13:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

lelcache 2020.09.24 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.09.24 17:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Mai napra két bringás kört terveztünk a Bakony déli oldalában lelcache és Mekett társaságában. Előbb Tés környékén teljesítettünk egy 20km-es kört, majd a GCMTB1-GCMTB3 multik mentén egy kb 42km-es kör következett. Bár az útvonalat bringázásra tervezte a rejtő, de a közbeiktatott ládák igencsak megnehezítették a dolgunkat. Több helyen nem hogy tekerni nem tudtunk, de mi cipeltük a bringát. Remek kirándulás volt, nagyon élveztük. A végére alaposan elfáradtam :)

A GCMTB1 bejárása után visszafelé ezt a multit kerestük. Mivel a GCVP ládát is meg akartuk keresni, ezért eltértünk az ajánlott útvonaltól, így az első ponthoz kelet felől a gyalogosan is nehezen járható meredek, omladékos ösvényen másztunk fel. A többi pontnál nem volt keveredés, szépen sorban meglettek. Köszönjük a lehetőséget

xegox 2020.09.13 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

András04 2020.09.06 21:39 - Megtaláltam
.

pappcsalád 2020.09.06 16:00 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

mnoresz 2020.09.03 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Audrey722 2020.06.03 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést. Gyalogosan.

bagolyvera 2020.05.03 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, gyalogosan, köszönjük!

IMG_20200503_093757IMG_20200503_093921
Ignis9 2020.05.03 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.92
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

kolgomorov 2020.04.24 19:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

zoo_lee+Edit 2020.04.12 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Edittel közösen. A második pontot legalább fél óráig kerestük, de nem találtuk meg. Szerintünk nincs a helyén, így maradt a jelszó kilogikázása.

anettx 2020.04.04 13:39 - Megtaláltam
TFTC!
Tekergés Fehérvár Bakonykúti között.
[Geoládák v3.3.2]
Látványos helyeket vezet végig a multi, bicaj nélkül is nagy élmény volt, a jelszó is ötletes.
A 2. ponton kamerával megfigyelt és lezárt bunker van, ezért a rejtővel egyeztettem és kirejtettem egy kis fiolát a jelszórészlettel egy kisebb szikla üregébe, koo: 47 12.536, 18 12.076
Innen az 1. ponthoz a bánya felől mentem majd rátértem a piros jelölt útra. Valóban a kéken kerítés és kapu miatt necces a biciklis átjutás, gyalog nem gond mert falétrán át lehet mászni.

gcmtb2.1-IMG_2460gcmtb2.2-DSC09618
gcmtb2.4-DSC09612 
Bettinó 2020.02.17 21:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.3.2]

bimbee87 2020.02.17 11:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.87
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

A második pont nem elérhető valóban. Javaslom a változtatást. Éjszakai geocaching keretében kerestük fel a ládát, hihetetlen panorámában volt részünk, csak ajánlani tudom.

Vincenzo65 2020.01.12 16:57 - Megtaláltam
Kilogikázva.Sajnos a bunkert bezárták. Első pont nem nagyon mtb barát. Híd is kissé érdekes volt. Csodálom a helyismeretet és a kedvet, hogy ilyen útvonalat összeállítottál. Gyönyörű napsütésben jót Bakonyoztam környékbeli ládákkal.

IMG_20200112_121347 
griffs 2019.09.24 23:59 - Egyéb
A 3, pont a kerítés bokros, keleti oldalán van, 4-5 méterre a saroktól. Szinte talajszinten, az alsó vas oldalára felcsavarozva. Ha sűrű a bokor, vagy mégsem leled, segítek!

nagyutazo 2019.03.23 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. Gyalogosan oldottuk meg, de sikerült :) A 3. pontnál hiányzik a jelszórészlet, sehol sem találtuk, a logokat visszanézve ez már régebbi probléma. A többi részlet segítségével sikerült kitalálni.

csaba159 2018.10.28 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
GCMTB 1-el karöltve csináltam meg.
A 3. ponton, a szélerőműnél nem találtam meg a táblát, itt a rejtő segítségét kértem.
A többi helyen a rejtések ötletesek, de kis nézelődéssel mindegyoket meg lehet találni.
Köszönöm a rejtést, nagy élmény volt! Bakonykúti pedig csodálatos!

bgecco 2018.04.22 14:00 - Megtaláltam
Az MTB1 és MTB2-es pontokat egyszerre jártam végig. Kellemes túra, klassz helyek, kellemesen elfáradós kényelmes. Nagyon tetszett, örülök, hogy ilyen multi is létezik. Azt hiszem rá fogok szokni a kerékpáros ládázásra:) A szélkeréknél nem találtam a jelszót tartalmazó lapocskát, itt a rejtő segítségét kellett kérnem.
Köszönet a kivtelezésért!

Képernyőfotó 2018-04-30 - 18.07.45 
Punawelewele 2018.04.21 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Köszönöm!

N.Zs. 2017.11.04 12:00 - Megtaláltam
A délelőttöt itt töltöttük. Kerékpárunk még mindig nincs, gyalogoltunk. Főleg az 1. és 2. pont közötti rész miatt töltöttem le ezt a multit. A látvány tetszett is, de sajnos a rengeteg krosszmotoros fellármázta a területet rendesen. Egész úton őket "élveztük". Legalább 8-10 motoros volt a szemben lévő dombon. Ezen a területen ez meg van engedve?
A láda környezet meseszép, a fölfelé vezető út kalandos. A láda mellett üldögélve ettük meg a szendvicsünket, majd visszasétáltunk.

2017.11.04. Várpalota környéke 0082017.11.04. Várpalota környéke 010
2017.11.04. Várpalota környéke 0122017.11.04. Várpalota környéke 024
2017.11.04. Várpalota környéke 0292017.11.04. Várpalota környéke 036
2017.11.04. Várpalota környéke 0372017.11.04. Várpalota környéke 039
hinia lux 2017.10.14 17:15 - Megtaláltam
A multi első pontjai tetszett igazán. Gyönyörű őszi időt és színes tájat sikerült kifognunk. Gyalogos találat.

Őszi színekDombok
Táj részletŐszi völgy
LádaközelbenŐszi hangulat
V_Gabor 2017.06.17 13:57 - Megtaláltam
Csóri indulással, biciklivel GCMTB1 és GCMTB2, kis kitérővel GCKEM, valamint GCFENT rejtése.

Jó volt, összesen 35 km lett a vége. :)

Köszönöm!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

2017-06-17 10.04.31R2017-06-17 10.06.06R
2017-06-17 12.49.47R2017-06-17 12.51.55R
2017-06-17 13.03.11R2017-06-17 13.03.15R
2017-06-17 13.13.29R2017-06-17 13.16.15R
2017-06-17 13.21.20R2017-06-17 13.21.28R
2017-06-17 13.24.30R2017-06-17 13.38.42R
2017-06-17 13.39.56R2017-06-17 13.42.32R
2017-06-17 13.43.09R2017-06-17 13.52.34R
2017-06-17 13.52.43R2017-06-17 13.56.55R
2017-06-17 13.57.00R 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (130 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.