geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3044. Tekerés Fehérvárról Bakonykútiba (GCMTB1)

1-es pont lentről

1-es pont lentről

És fentről

És fentről

Itt szidni fogsz:)

Itt szidni fogsz:)

Hidd el, én is megizzadtam:)

Hidd el, én is megizzadtam:)

Légy figyelmes és látni fogod.

Légy figyelmes és látni fogod.

Az uccsó kaptató se rossz

Az uccsó kaptató se rossz

Lejöttem, de autó ott nem megy fel.

Lejöttem, de autó ott nem megy fel.

Szélirányban kifagyott köd, ősszel

Szélirányban kifagyott köd, ősszel

Mi ez?

Mi ez?

Drótkerítés a toronynál:)

Drótkerítés a toronynál:)

Hazatérés Bakonykútiba

Hazatérés Bakonykútiba
Szélesség N 47° 14,068'
Hosszúság E 18° 13,109'
Magasság: 330 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.08.08 18:00
Megjelenés időpontja: 2011.08.23 22:28
Utolsó lényeges változás: 2019.09.25 20:08
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H+1V)
Elrejtők: Griffs 20/9211-738
Felhasználó: griffs
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 32000 m
Megtalálások száma: 136 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


1-es pont beteg, legalábbis az eszköz. Az alternatív rendben.

Négypontos multi láda.

1. N 47° 13,872' E 18° 19,516'
Az itató kúttal átellenes vége alatt, találsz egy eszközt, vasdarabbal takarva. Ha megvan, bringás kulacsot keress a vízben:)
Ezen a ponton jelenleg csak az alternatív kereshető !!
Alternatív, az itató alatt, középtájékon. Pluszos doboz.
2. N 47° 13,555' E 18° 16,187'
Emelkedő után, elágazó előtt ember alkotta objektum, jelszórészlettel. Egyedi rejtés !
3. N 47° 14,068' E 18° 13,109'
Legmagasabb pont a ládával, nehéz ügy volt, de már könnyebb lett :)
4. N47° 14.755' E18° 11.874'
Vizes építménnyel kezdtük, azzal is fejezzük be. Tekerj, de ne a tekerő felőli végénél!
Egy mondást raktunk össze, amiből egy egyszerű jelszóképző algoritmussal kapjuk meg a 4 szavas jelszót. Az algoritmus, csak a fennsíkon található meg (a 2. és 3. ponton is).A ládába TravelBug nem helyezhető.


Egy kis MTB bringázásra invitálom a jó fizikummal rendelkezőket Székesfehérvár határából, a Kelet bakonyi Csór Szőlőhegyen és Baglyas hegyen keresztül, a festői szépségű Bakonykútiba. A túra 32 kilométer. A szintkülönbség 200 méter, aminek nagy részét, két részletben, pár száz méteren dolgozzuk el. Persze bevonhatunk, a nagyon szép túrába gyerekeket, vagy kevésbé edzett emberkéket is, párszáz méter bringatolás árán. Terepjáróval, vagy magas személyautóval az első 3 pont begyűjthető, de tovább ne menj, a falut körbe, országúton közelítsd meg !! A hegyi utak végig murvásak, illetve kövesek, nagy esőzések után is kiválóan tekerhetőek (személyes tapasztalat, kedvenc edzőpályám). A hatalmas fennsík valóban szép, vadállományban gazdag és a keleti résztől távolodva, teljesen néptelen. A multit és a leírást próbáltam úgy megoldani, hogy GPS nélkül, egy mezei kilométer órával is teljesíthető legyen. Van ismerősöm, aki műszer nélkül próbálkozik, ráadásul minden aksi véges .

Részletes leírás

A körútról track log készült, ami letölthető a leírás végén. Mindenesetre néhány nem nyilvánvaló segédpontot megadok azoknak, akik ezt nem teszik meg.

Fehérvár autóbuszállomásától bicikliúton haladhatunk, a 8-as főút mellett (Palotai - Régi Csóri - Új Csóri u.). A város vége előtt 1 kilóméterrel, a Kertész Csárdánál jobbra fordulunk, az Iszkaszentgyörgyi útra. Itt már bicikliutat hiába keresünk, csupán 2.5 kilométer után jelzi egy aprócska tábla: egy nem túl bizalomgerjesztő kavicskátyú úton balra. A kavicsút végénél azonban jó minőségű bringautat találunk, ami jó párszáz méterrel a főút mellett halad. Ez túránk kiinduló pontja, ha autóval jönnénk idáig, nyugodtan itt hagyhatjuk, nem szokták feltörni.  N 47° 13,317' E 18° 20,432' 112 m [GCMTB1+parkoló]

Kilométer órát nullázzuk. 1.5 kilométert haladva elérkezünk az első ponthoz, az úttól balra 30 méterre egy feltűnő szerkezet, benne pillepalack, mondásrészlettel.  N 47° 13,872' E 18° 19,516' 123 m [GCMTB1-1]
Ez a kaszáló egy motoros siklóernyős felszálló is, ahol talán épp a rejtő repked. Ha korai a megálló, utolsó pontként is összeszedhetjük. Ez a kis szakasz a körtúra végén ismétlődik. További 100 méter után első kereszteződés, itt balra. Kisforgalmú közúton, 4.6 kilométert teszünk meg, kisebb-nagyobb lejtőkön-emelkedőkön, a 8-as főúttal párhuzamosan. Csór szőlőhegy alsó régiójában haladunk, helyenként jó kilátással Sárrétre, amely a 2010-es esőzések után Velencei tó nagyságú vízfelülettel rendelkezett. Az etap végén jobbra fordulunk, egy kicsit elfordított stop táblával ellátott mellékútra.  N 47° 12,540' E 18° 16,529' 122 m [GCMTB1+1elág] 1.6 kilométer, 110 méter szintkülönbséggel. Itt szükségünk lesz mind a 21 sebességfokozatra, viszont túl leszünk a túra legnehezebb szakaszán. A kaptató után 400 méterrel kifújhatjuk magunkat az első Y elágazásnál, előtte pár méterrel, út szélén jobbra, második pont, e
mber alkotta alacsony objektum, mondásrészlettel és a jelszóalkotó algoritmussal  N 47° 13,555' E 18° 16,187' 240 m [GCMTB1-2]. Rendhagyó rejtés, ott van a szemed előtt, légy figyelmes! Ha túl vagy már az mtb5-ön, akkor könnyű dolgod lesz!

Az Y-nál, a keskenyebb úton balra tartunk. Fokozatosan ívelődik az út nyugatra. 1,6 kilométer után már látni fogjuk a távolban a Baglyas csúcsát, az adótoronnyal. A csúcstól északra, két, valamivel alacsonyabb magaslati pont található. A második lesz a miénk. Könnyen felismerhető a nyílegyenes kaptatóról...Hogy ezt elérjük, csak kövessük az apróbb kanyarulatokat, ne térjünk le utunkról. Persze déli irányba letérve begyűjthetjük a GCCsHo hagyományos geoládát, kerékpárral megközelíthető. A kaptató leküzdése, leszállás nélkül, a helyenként mély sóder miatt, szinte lehetetlen feladat. Viszont pár méterre, vele párhuzamosan, füves út is van, ott könnyebben megoldható. A csúcson, ahonnan már térdelve is látható Bakonykúti, a köves úttól jobbra, 10 méterrel, a harmadik pont  N 47° 14,068' E 18° 13,109' 330 m [GCMTB1-3] található.
Láda+mondásrészlet+algoritmus+bónusz életbölcsesség. Méret: 10 centiméter átmérő, 8 centiméter magasság. Nehéz ügy !! Mellesleg a panoráma nem piskóta (Sárrét - Sárszentmihály - Fehérvár - Kincsesbánya- Csókakő - Mór - Isztimér stb.). Miután kifújtuk magunkat, megkezdhetjük a leereszkedést. Nem toronyiránt Bakonykúti felé, hanem kicsit nyugatabbra, be a nagyobb facsoportba, amerre az eddigi köves utunk is visz.  N 47° 14,047' E 18° 12,984' 318 m [GCMTB1+útpont]
A lejtőn hamarosan tanúi lehetünk az ember vs. természet igen látványos küzdelmének, de ez legyen meglepetés. Ezen az 50 méteres szakaszon mi tolni szoktuk a bringát, egyrészt biztonságosabb, másrészt ámulunk. Egy négyes elágazóhoz érve, haladjunk tovább egyenesen (kicsit jobbra ívelődik az út).
Ha az elágazónál balra tartanánk, majd párszáz méter után ismét balra, akkor a Baglyas tövében haladnánk, egy csodaszép erdei úton, nyugatra sziklafalakkal szegélyezve. Begyűjthetnénk a ládát GCVp (némi gyalogos mászás után).
Az utolsó forduló Bakonykúti előtt:  N 47° 14,684' E 18° 12,198' 232 m [GCMTB1+fordul] . 90 fok balra, ez már a Kék sáv útvonal . Az első 10 méteren toljuk a bringát, nagyon köves és meredek. Mire belelendülhetnénk a gurulásba, bent is vagyunk Bakonykútiban, pontosan a főtéren. Pihenjünk meg a negyedik ponton Bakonykúti kocsmájánál, egy hűsítő kíséretében. Ez nem egyszerű feladat, mivel a kocsma csupán alkalmanként van nyitva, a 101 fős állandó lakossal rendelkező faluban. Viszont így nyugodtan tudunk keresgélni:) Az eredeti rejtés egy felirat volt, a főúthoz legközelebb eső asztal alján. Talán ez is megvan még, de inkább elhelyeztem egy mágneses fadarabot, a kút fejmagasság feletti, vízszintes gerendáján. Gyufásskatulya méretű, színben illeszkedik a faszerkezethez :) Viszont mivel ez is eltűnt, a vas tekerő, út felőli végére raktam, fekete hűtőmágnest. Szóval az a legjobb, ha a nem létező vödört le-fel engedő hengert forgatod, a tekerőkarral átellenes végén és keresed rajt a hűtőmágnest. Alternatív is van, ld. WAP (bevezető).
 N 47° 14,755' E 18° 11,874' 235 m [GCMTB1-4] .
Ha maradt még erőnk, kerekezzük egy kicsit a helyes falucska nyugati végében is. Az egyetlen kivezető úton, (zsákfalu), északkeletre elhagyva Bakonykútit, Guttamásiba érkezünk.  N 47° 16,082' E 18° 13,137' 235 m [GCMTB1+2elág] Itt jobbra fordulva, Székesfehérvár irányába, szinte csak gurulnunk kell egy szép gerincen, kisforgalmú árnyékos úton. Napnyugta után itt mindig denevérek vadásznak a fejem felett. Az űt végén, Iszkaszentgyörgyön, már bicikliút fogad minket. Az elágazásokat mellőző kerékpárút túlsó vége a kiindulási pontunk.
Guttamásinál egyenesen is mehetünk Fehérvárcsurgó irányába, úgy meghosszabbítjuk túránkat cirka 5-6 km-el, viszont vár bennünket a Gaja Völgye szurdok és a fehérvárcsurgói víztározó, a tilosban fürdőzőkkel. Ezért a komoly dilemmáért nem került pont a visszaútra.

Ha probléma támadna, csak bringás keresést fogadok el (fénykép), elvégre ez egy kerékpáros multi.

Az útvonal tracklogja letölthető innen.

Jó tekerést.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (96 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.80 web: 4.85 átlag: 4.81

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


András04 2020.09.06 21:36 - Megtaláltam
.

pappcsalád 2020.09.06 16:25 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]
Kiindulópontnak Iszkaszentgyörgy polgármesteri hivatal tűnt a legmegfelelőbbnek mivel ha már eljövünk begyűjtjük a környék geoládáit is MTB2-t is beleértve, ezért nem mindig az ajánlott útvonalon mentünk. CSHO és VP-nél Biciklik összezárva alul maradtak, Ezért az MTB2 egyes pontja után a kék négyszögön folytattuk a kettes felé. Lezárt ugyan de létra van a kerítésen így át lehet emelni a gépeket is.
Szuszogtatósra és izzasztósra sikeredett a főleg a sok napozás miatt :) Annyi sót vesztettem hogy mikor hazaértünk a kutyánk odáig volt értem annyira nyalogatott a bőrömre kiült só miatt. :) ( Na jó amúgy is szeret :) )

mnoresz 2020.06.09 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

@Nikó 2020.06.01 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Egoland 2020.06.01 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.99
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Áron & Marika & Taki 2020.05.27 15:59 - Megtaláltam
Köszi! Jó kis túra volt szép kilátással.

BDEF64E6-8204-4AFC-8D36-4B831113DD49 
bagolyvera 2020.05.03 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, több részletben, gyalogosan. Köszönjük szépen!

Ignis9 2020.05.03 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.92
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

anettx 2020.04.04 15:44 - Megtaláltam
TFTC!
Tekergés Fehérvár Bakonykúti között.
Több részletben.
Látványos helyeket vezet végig a multi, bicaj nélkül is nagy élmény volt, a jelszó is ötletes, a 2. pont rejtése zseniális.
[Geoládák v3.3.2]

gcmtb1.1-DSC07901gcmtb1.2-DSC09673
gcmtb1.3-DSC09681 
Bettinó 2020.02.17 00:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.3.2]

bimbee87 2020.02.17 00:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.87
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

xegox 2020.01.19 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

geooszi 2020.01.18 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Vincenzo65 2020.01.12 18:05 - Megtaláltam
Szép napi mászkálás után ez is meglett. Jó volt a láda helye. 2. ponton azért a jelzésfestés nem szabványos. Tetszett ez a kis kavargás.

Evila 2019.09.27 15:40 - Megtaláltam
Megvan. Több részletben. Köszönöm a rejtést!

Albert13 2019.08.18 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Köszönöm a rejtést, nagyszerű kerékpározás volt! GPS nélkül, a remek és részletes leírás alapján is könnyen követhető az útvonal és a jelszavak is jól megtalálhatóak.
A végén a GCBKT ládát is meg lehet keresni, egy rövid tekerés során meg lehet tekinteni a falu szép és érdekes faszobrait.
A "kocsma" már a Közösségi Ház névre hallgat. :-)

iloilo 2019.08.06 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Egy elmeny volt ez is! Par ladat meg rafuztem az utra, amit meg is jartam kicsit mert bringaval nem jarhato osvenyek is kerultek igy a kerekek ala. Szamomra nagyon idealis ez a kicsit kopar, dimbes dombos videk a montizasra. Kulonosen ha valaki megmondja merre erdemes tekerni. Szoval koszi.

Viczi 2019.08.03 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

2019-08-03 15.42.402019-08-03 14.49.30
Audrey722 2019.07.12 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Köszönjük a rejtést. Köszönjük a rejtő segítségét.

kolgomorov 2019.05.19 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

zalajaro 2019.02.02 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
A 4. pontot két éve gyüjtöttem be, a tőbbit most.
Minden rendben. Köszönöm Griffs!

IMG_20190131_142426IMG_20190202_104211
IMG_20190202_122427IMG_20190202_110935
IMG_20190202_124925 
csaba159 2018.10.28 13:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Megtaláltam, köszönöm rejtést.
Az egyes ponton megtaláltam a fémlappal letakart "eszközt", de mivel már megvolt a pótjelszó, nem kerestem tovább a kulacsot.
Az összes többi rejtés is nagyon ötletes, kis nézelődés után meg lehet találni.
Bakonykúti pedig gyönyörű!!!

20181028_10220220181028_121604
20181028_121823 
Vasi75 2018.10.14 12:35 - Megtaláltam
Jó kis kerékpáros multi, az első pontot nem találtam, köszönöm a rejtő segítségét. A többi pont rendben volt. Kellemes napsütéses időben sikerült begyűjteni.

bgecco 2018.04.22 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Az MTB1 és MTB2-es pontokat egyszerre jártam végig. Kellemes túra, klassz helyek, kellemesen elfáradós kényelmes. Nagyon tetszett, örülök, hogy ilyen multi is létezik. Azt hiszem rá fogok szokni a kerékpáros ládázásra:) Köszönet a kivtelezésért!

Képernyőfotó 2018-04-30 - 18.07.45 
Punawelewele 2018.04.21 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (143 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.