FAQ
3284. Haditechnikai park Zánka (GCDURR)

V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon

V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon

T - 72-es tank. Ez a praktikus harckocsi még mindig használatban van a Magyar Honvédségnél

T - 72-es tank. Ez a praktikus harckocsi még mindig használatban van a Magyar Honvédségnél

MI-24D harci helikopter

MI-24D harci helikopter

MI-8T szállító helikopter

MI-8T szállító helikopter

Minden mi szem szájnak ingere...

Minden mi szem szájnak ingere...

MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép

MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép

Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján

Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján

Zánkán táborozunk!!

Zánkán táborozunk!!

1975, a tábor megnyitója (forrás: Fortepan)

1975, a tábor megnyitója (forrás: <a href="fortepan.hu">Fortepan</a>)
Szélesség N 46° 52,933'
Hosszúság E 17° 42,791'
Magasság: 119 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.19 16:00
Megjelenés időpontja: 2012.06.06 20:11
Utolsó lényeges változás: 2019.09.30 20:42
Utolsó változás: 2021.10.16 21:38
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: wtl-->Szárnyaló Sas és rágcsa13
Ládagazda: rágcsa13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 1269 + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként, de pótjelszó is van a behajtani tilos tábla hátulján. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért.


WAP: A ládát a haditechnikai park melletti füves területen az alternatív parkolóhoz közel, a biciklis úttal párhuzamosan, talajszinten találjátok egy kis fán. Ne a kerékpárútról közelítsd. Pótjelszó a magánterület tábla hátulján.
 N 46° 52,931' E 17° 42,762' 123 m [GCDURR+Pótjelszó]

A láda szívesen fogad mindenféle bogarat.


Megközelítés
Autóval a 71-es számú főútról kell lekanyarodni közvetlen a parkolóba. Innen csak baráti 20 méter a láda és rálátni az autóra.

Biciklivel közvetlen a Centrum előtt halad el a Balatont is megkerülő jól kiépített biciklis út.

Ez a láda egy Haditechnikai Parkot kíván bemutatni, ahol olyan fegyverek és eszközök kerültek örök nyugalomra, amely történelmünk egy fontos és kitörölhetetlen részét jellemezték. A hidegháborúét. Bizony, ilyen fegyverek néztek egymással farkasszemet és ezek már alkalmasak voltak atomtöltet kilövésére, hordozására is. Az ember hátán feláll a szőr, ha belegondol, akármikor besorozhatták volna egy atomháborúba, ahol gombnyomásra tűnhettek volna el országok, földrészek. Persze a megtámadottnak egy válaszcsapányi ideje még lett volna a becsapódás előtt. Kimustrált állapotban azonban már teljesen más. Így egy időszak bemutatásra, a méretek érzékeltetésére már teljesen alkalmas.
Végül is ez a Park nem sokban különbözik a váraktól és a múzeumoktól, hiszen onnan se száműzik az egykori fegyvereket és harci eszközöket csak azért mert azok emberi élet kioltására alkalmasak. Márpedig azokat a rendeltetésüknek megfelelően biztosan használták is, várban, múzeumban pedig már mindannyian voltunk. Fogadjuk el, hogy ahogy az íj, nyíl, dárda, pajzs is a történelmünk, az emberi civilizáció egy korszaka, úgy a tank, a harci repülő is. Érdekes ráeszmélni, hogy pár száz év alatt e téren is honnan- hova jutottunk. A fegyverek célja pedig mindig ugyanaz volt, csak az eszközök, a módszerek változtak. A ládám tehát nem állásfoglalás - erre kérlek benneteket is - csakis ismeretterjesztés.
E prológus után talán másként értékelitek és más szemmel nézitek a bemutatásra szánt dolgokat.

Haditechnikai Park

A haditechnikai park Zánkaland néven nyitotta meg kapuit 2010. július 26-án, a Zánkai Ifjúsági Táborban (ZIT). A megnyitón dr. Hende Csaba (volt) honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, és Bogó Ágnes a ZIT ügyvezető igazgatója mondott beszédet. A kiállított eszközök a tüzérség, a páncélos és gépjárműtechnika, a repülőműszaki és műszaki, valamint a logisztikai csapatok múltját mutatják be a látogatók számára.
A haditechnikai parknak az a rendeltetése, hogy igazi felfedezőútra indítson bennünket. Az embereknek a sorkötelezettség megszűnése óta egyre kevesebb alkalmuk van arra, hogy a katonasággal, annak lényegével és eszközeivel kapcsolatba kerüljenek.

A zánkai haditechnikai parkban többek között megtekinthető a 152 mm-es D-20 ágyútarack a 85 mm-es D-44 hadosztályágyú. Valódi különlegesség az SZM-63 típusú légvédelmi rakéta indítóállvány a V-755 Volhov rakétával. A légierő gépei iránt érdeklődők figyelmébe a MiG-21MF vadászrepülőt, a Mi-24D harci helikoptert, és a Mi-8T szállító helikoptert ajánlom.
A most megnyílt haditechnikai parknak köszönhetően ezek a kiszolgált katonai járművek és eszközök méltó helyre kerültek, ahol egyaránt szolgálják a katonai múlt megismertetésének és a honvédelmi nevelésnek a céljait. A színvonalas kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak a szakmai hozzáértését dicséri.

Nyitvatartás: áprilisban és októberben, valamint november 1-én szombat, vasárnap, ünnepnap és iskolai tanítási szünetekben nyitva tartási napokon 10-től 18 óráig, május és szeptember hónapokban minden nap 10-től 18 óráig, június 1-től augusztus 31-ig minden nap 10-től 20 óráig.
Jegyvásárlás a Zánkai Sport- és Rendezvényközpont recepcióján a központi épületben.

Jegyárak
Belépődíj: 1 000 Ft/fő
Parkolás: 500,-ft/alkalom
A Zánkai GYIC Kft. és az MH dolgozói, nyugdíjasai részére, mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók számára, valamint gyermekeknek 3 éves korig ingyenes. További információt az alábbi telefonszámon kérhetők:
(+36) 87/568-581,-582,-583
Weboldal: airbase.blog.hu


Kiállított eszközök és egy kis érdekesség róluk
85 mm-es D-44 hadosztály ágyú
T-72 közepes harckocsi
152 mm-es D-20 ágyútarack
APM-90M leszállító fényszóró állomás
PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi
BAT-M gyorsjáratú lánctalpas buldózer
P-18 felderítő lokátor állomás
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
1969M vegyestüzelésű mozgókonyha
ZIL-130 közepes teherbírású közúti gépjármű
MiG-21 vadászrepülőgép
MI-8T szállító helikopter
MI-24D harci helikopter

Ahol ez az a kiállítás helyet kapott: Zánka-Új
Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft


1962-től, a kezdeti úttörőpark létesítésének terve az idők folyamán úttörőváros-koncepcióvá növekedett. 1968 őszétől került sor a Zánka és Balatonakali községek közötti Ság-puszta tereprendezésére és az infrastruktúra kiépítésére. 1969. augusztus 15-én helyezték el a jövendő "város" 90 kg-os suttői márványtömb alapkövét. Az építési munkák irányításával Mayer Antal mérnököt bízták meg, míg a generáltervezést az Általános Épülettervező Vállalat, a kivitelezési munkákat a Zalai Építőipari Vállalat végezte 17 vállalat és szövetkezet bevonásával. 1969-től önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is részt vettek a munkában.
Az úttörőváros hivatalos átadásra 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost. "A demonstratív ünnepség keretében a gyermekek a párt ajándékaként átvehették az úttörővárost, Zánkát, a szocializmus okos és értelmesen fényűző, új szigetét." - írták az akkori újságok.
Az akkor több százmilliós beruházásból épült táborba Angolától Kubáig, öt földrészről látogattak úttörők. Az 1970-es évek végére Csillebérc a felnőtt-, Zánka pedig a gyermek-tisztségviselők képzésének központi módszertani bázisává vált. Az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás, azon belül a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem valamint a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése vált jelentőssé. A nyári üdülő és szaktáborok mellett Zánka országos és nemzetközi rendezvényeknek, versenyeknek valamint nemzetközi táboroknak adott otthont.
Az 1989/90-es évek fordulóján, a társadalmi és politikai rendszerváltás idején, az állami tulajdonú, "nemzeti gyermekintézmény" válságos időket élt át. Ezt a kritikus periódust gyakori névváltoztatások jellemezték, míg végül a Balaton északi partján fekvő egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt és 1996. szeptember 1-jétől Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaságként szolgálja a magyar gyermek- és ifjúsági turizmus, oktatás és sport ügyét.
Forrás: wikipedia

Ha érdeklődsz a haditechnikai kiállítások iránt, akkor ha Kecel közelében jársz, látogass el a keceli Hadtörténeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelyére, és vadászd le a Nagy magyar armadia (GCARMA) geoládát.

Ha kíváncsi vagy a Magyar Honvédség egyéb tevékenységeire, akkor tekintsd meg a hivatalos youtube csatornájukat!

A Ságdörgicsei templomrom

A ládától nem messze (kb 50 méterre) van a GeoMapen is feltüntetett, az egykori Sárdörgicse (más források szerint Ságdörgicse) falu templomának alapjai. A romok a 71-es út déli oldalán, a vízmű bekerített területén belül vannak.

Ládatörténet (by Hörcsög/Árpi)


2012.05.19 16:00 a láda életre kelt és
koszta kessertársunk elsőként, 2012.06.06 21:30-kor már meg is találta.
2012.06.20 Íróeszköz kifaragva
2012.08.31 Többen jeleztétek, hogy bár az álcázás ötletes de a láda picurka és a rejtek messze van. A ládát ezért kicseréltem egy geovödörre, közelebb rejtettem a látnivalóhoz, de az álcázást meghagytam. Fentről szép kilátást nyílt a Balatonra, ami most ugye nincs, de hát valamit valamiért. Végezetül ajándékokkal csurig töltöttem. A jelszót lerövidítettem.
2012.10.07 Ládakarbantartással egybekötött szemétszedés a parkolóban. 1 zsák telt meg.
2013.09.07 Ládafosztogatók kipucolták a ládát. Ezt orvosoltam.
2019. 09. 30 A ládát hosszú fontolgatás után adoptáltam (rágcsa13)
2021.07.31 A ládát két évnyi működés után kellett rendbe rakni. A keresők jelzése alapján leeshetett, ezáltal törött el. Noha a teteje teljesen ép volt (ritkaság az ilyen) cseréltem az egész dobozt. Az új rejtek talajszint közelében van.Tartalomjegyzék
WAP
Megközelítés
Haditechnikai Park
Nyitvatartás
Jegyárak
A kiállított eszközök és egy kis érdekesség róluk
Ahol a kiállítás új helyet kapott: Zánka-új Nemzedék Központ Nonprofit Kft.
A Ságdörgicsei templomrom
Ládatörténet
Állapot: kereshető

KRW értékelés (544 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.26 web: 4.65 átlag: 4.41

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
+
a látnivalóért fizetni kell


Palyvik 2022.10.01 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

y_o_d_a 2022.09.29 12:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Templar 2022.09.27 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bgyuru 2022.09.27 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vroni 2022.09.27 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pipectom 2022.09.24 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sebi Levi [Geoládák v3.12.10]

TanEra 2022.09.10 19:16 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

KataJani 2022.09.07 18:50 - Megtaláltam
6 napos Zánkai nyaralás alatt.
[g:hu+ 2.9.12]

Senator62 2022.09.05 13:23 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést! Sajnos a doboz a rejtektől kb:2 méterre volt eldobva de teljesen éppen egészben. Vissza rejtettem a helyére.

szoe 2022.09.03 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos a doboz nem volt a helyèn. Pótjelszóval sikerült. [Geoládák v3.12.10]

mizseicsaba 2022.09.03 11:30 - Megtaláltam
Köszönettel a rejtésért!

Szabariteca 2022.09.03 09:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sánta8 2022.08.29 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Klari2006 2022.08.29 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csillag51 2022.08.26 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Bőrharisnya 2022.08.21 09:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Köszönjük a rejtést.

mormotmormot 2022.08.20 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Koszonjuk!

Attlas 2022.08.20 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.52
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Nóri és Attila [Geoládák v3.12.10]

0ffhu 2022.08.19 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

igilight 2022.08.19 13:58 - Megtaláltam
A harci jarmuvekbe par eve meg be lehetett menni, most mind le van zarva.
A rejtek feldulva, de meg lett a lada. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nikicsu 2022.08.18 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

Wilka74 2022.08.17 07:18 - Megtaláltam
Pótjelszóval logoltam, a parkot már korábban megnéztük családdal. [Geoládák v3.12.10]

Green7 2022.08.14 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KittiZalanBela 2022.08.14 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kikyo 2022.08.11 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1283 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]