FAQ
3459. Nyíregyháza víztornyai (GCNYVT)

Sóstói víztorony 1961-ben

Sóstói víztorony 1961-ben

Sóstói víztorony 2012-ben

Sóstói víztorony 2012-ben

Felső rész

Felső rész

Makett az ablakban

Makett az ablakban

Cserepes úti viztorony

Cserepes úti viztorony

Távolról

Távolról

Közelről

Közelről

Víztartályhoz vezető út

Víztartályhoz vezető út

Szintek közötti átjáró

Szintek közötti átjáró

Központi víztorony

Központi víztorony

Közelről

Közelről

Lépcsőház

Lépcsőház

Csigalépcső

Csigalépcső

Csillag belülről

Csillag belülről

Panoráma észak nyugat

Panoráma észak nyugat

Panoráma, észak kelet

Panoráma, észak kelet

Erőmű a hátérben a Tokaji hegy

Erőmű a hátérben a Tokaji hegy

Tiszaújvárosi víztorony Kerítés nélkül

Tiszaújvárosi víztorony Kerítés nélkül
Szélesség N 47° 56,869'
Hosszúság E 21° 42,919'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.10.26 10:00
Megjelenés időpontja: 2012.12.06 04:06
Utolsó lényeges változás: 2019.01.22 17:22
Utolsó változás: 2022.08.02 14:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: halindaattila
Ládagazda: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 14000 m
Megtalálások száma: 264 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Wap: Hárompontos multi láda

1. N 48° 00,353' E 21° 43,524' az itt található kisebb alapterületű, de magasabb épület keleti oldalán lent található táblán lévő szám!
2. N 47° 58,828' E 21° 40,319' A "4.sz." kő villanyoszlop szürke dobozán, alulról.
3. N 47° 56,869' E 21° 42,919' Ülj le a pad jobb oldalára és nyúlj alá, mágneses mikroláda.

Jelszóképzés, a megadott pontokon összegyűjtött számokat szóközzel egymás után írni.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Nyíregyháza megközelítése

Budapestről a távolság: 240 km. M3 autópálya lehajtás Nyíregyházánál,  N 47° 52,985' E 21° 42,623' 120 m [GCNYVT+Letérő] majd a 4-es számú főúton érkezünk be a városba.

1. Sóstói víztorony

Nyíregyháza Sóstógyógyfürdőjének hangulatos parkjában, található a ma már ipari műemléknek számító nyolcszögletű tornyú víztorony. Nemcsak látványban szép, de jelenleg információs irodaként is működik. Szomszédságában található a Krúdy Vígadó, a Svájci Lak és a Fürdőház.

Az autót itt érdemes hagyni
 N 48° 0,373' E 21° 43,495' 108 m [GCNYVT+parkolo]

Víztorony teste

A ma kitűnő állapotnak örvendő víztornyot 19. század elején építették szecessziós stílusban Pazár István építész tervei alapján. A Krúdy-szállóval együtt párhuzamosan kezdték meg építését, mely a fürdőtelep vízellátását szolgálta. A XX. század közepén létrehozták a vízvezeték hálózatot és ettől kezdve lassan megszűnt létfontosságú funkciója.
A víztorony épülete kellemes látvány a hatalmas fák között, a nyolcszög alaprajzú épületének földszintjén minden égtáj felé nyílik egy-egy bejárat, az ajtók felett faragott díszekkel ellátott faoromzatot láthatunk.
A nyolcszögletű földszinti épületből nő ki a henger alakú tégla toronytest, melynek első szintjére félköríves ablakocskákon keresztül szűrődik be a fény. A toronytest tartja a szintén nyolcszög alaprajzú építményt, melynek minden oldalán téglalap alakú osztott ablakok vannak.
A jelszó első része: az itt található kisebb alapterületű, de magasabb épület keleti oldalán lent található táblán lévő szám!  N 48° 0,353' E 21° 43,524' 107 m [GCNYVT-1]

Felső építménye

A felső építmény díszített faborítású, tornyát cseréppel fedték, és díszes bádogtornyokat formázó padlásszellőzőkkel látták el. A torony tetején egy zászló formájú tetőcsúcsra ülhetnek le a megfáradt madárkák. A 60 m³ víztorony szépen felújított állapotában megtekinthető belülről is. Jelenleg turisztikai szolgáltatásnak ad otthont. Látogathatósága a Turinform iroda szezonális nyitvatartási idejében lehetséges júni.15 - szept.15. között, hétfőtől-péntekig: 9.00-17.00 óra, szombat-vasárnap: 9.00-13.00 óra között.

2. Tégla víztorony

Itt található impozáns kőkerítéssel körbekerített magánkézben lévő víztorony, ami nem látogatható. A főútról oda vezető út jó minőségű szórt köves út. Itt érdemes kanyarodni  N 47° 59,166' E 21° 40,379' 108 m [GCNYVT+letérés] Érdekessége, hogy mai napig állami kézben van az út tulajdona, viszont rendbehozatalát az ott lakók önerőből kivitelezték.

Építése

A víztornyot az 1960-as években építették téglából. Az építmény nagyon finom és gondos kidolgozású. A torony építése azért vált szükségessé, mert két telepen neveltek állatokat, baromfit és sertéseket. A telepek nagy vízigénye miatt vált szükségessé a megépítése. Később, amikor már nem volt jövedelmező az állattartás, évekig üresen ált, majd egy betonüzem vette hasznát. Pályafutásának végét egy kemény hideg tél jelentette. Fagyás következtében megsérült a csővezetéke. Most nincs kihasználva, sok éve üresen, elhagyatottan áll, csak a galambok lakják, viszont ők sokan. Állaga évről évre romlik. Felújítását tervezik, csak anyagi okok miatt ez halasztódik. Reméljük, nem sokáig.

Szerkezete

Több emelet magas, közel 15 méterre kiemelkedő építmény. A torony teteje 10 oldalú sokszög. Alapterülete 4x4 méteres négyzet. Belsejében három különálló szint található. Ebből egy a földszinti rész, a két emelet csak közlekedő, kis átjáró nyílásokkal és függőleges létrázottal a magasság leküzdése végett. A felső szinten kapott helyet a 20 m³-es téglafalú víztartály.

Jelszó: a megadott koordinátán található a "4.sz." kő villanyoszlop. Szürke dobozán, alulról.  N 47° 58,828' E 21° 40,319' 107 m [GCNYVT-2]

3. Központi víztorony

Műszaki leírás

Hasonló csillag alakú víztorony épült az országban összesen öt helyen. Makón, Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban, Tiszaújvárosban és Nyíregyházán 1964 körül. Az adatokat, amelyek a rendelkezésemre állnak, a víztorony látogatása alkalmával kaptam az ott dolgozó emberektől. Nyíregyházi víztorony építésének ideje 1964. Kapacitása összesen 800 m³, ami megoszlik két tartály között. Az egyik 500 m³ és a másik 300 m³-es. A két tartály közül a nagyobbik teljesen körbeöleli a kisebbet gyűrű alakban. A torony formája egyedi húszágú csillag alaprajzú, amelyet csúszó zsaluzattal építettek fel átadásra 32 nap alatt. A csillag alakzat átmérője alulról felfelé haladva fokozatosan tágul. A talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjűre szélesedik ki a víztorony szerkezete. Egy építési nap alatt akár három métert is emelkedhetett a torony magassága, amely elérte az 50 métert. A vasbeton falazat vastagsága 25 cm. A falakban látható mélyedések mindegyikében vastag üveg található, amely a természetes megvilágításban segít. Itt ajánlom figyelmébe mindenkinek az alábbi Víztoronyok honlapot, amelyen megtalálható egy érdekes videó, ennek a csillag alakú és még négyféle víztorony típusnak az építési folyamatáról. A víztornyot két nagyobb földalatti víztartályból táplálják a város északi és déli pontjairól. Nagy szállítási teljesítményű vízszivattyúk szállítják a vizet a torony tartályaiba, ahonnan a közlekedő edény elv alapján jut a víz a felhasználókhoz. Minden évben egyszer legalább szigorú előírások alapján megtörténik a tartályok tisztítása, fertőtlenítése. Ezt követően több napig tartó víztisztasági vizsgálatok történnek zárt tartályban. Amikor a víz megfelel az előírásoknak, vagyis bakteriológiailag nullás, akkor leengedik az egészet a csatornahálózatba. Az újbóli feltöltést követően engedik rá a városi hálózatra a már tiszta, iható vizet. Ez az egyik oka annak, a másik ok a technikai meghibásodások kiküszöbölése, hogy a torony kapacitását két kisebb tartály között osztották meg a megalkotók.

A víztorony évente egyszer a Víz világnapján a nagyközönség előtt megnyitja a kapuit. Legutóbb 2014. március 23.-án volt rálehetőség. Csak azért ezen az egy napon, mert nagyon komoly szigorú szabályok szerint történik a beléptetés az ANTSZ felügyelete alapján. (Biztonsági okok miatt) A látogatás kisebb 10-15 fős csoportokban történik reggel 9:00-tól 15:00-ig. Adatgyűjtésem és látogatásom is külön igazgatói engedélyeztetéssel történt egyszeri alkalommal.
Ott jártamkor kiderült, hogy tiszta időben látható a Tokaji hegy és annak az adótornya, ez egész pontosan légvonalban, 31.460 méterre van É/Ny irányban. Ha már egyszer bejutottunk, érdemes megnézni a szerkezetét és nem utolsó sorban az elénk táruló szép panorámát, amit a város nyújt számunkra.

Jelszó: A megadott koordinátán pad alatt mágneses mikro ládában rejtőzködik a jelszó.  N 47° 56,869' E 21° 42,919' 120 m [GCNYVT-3]

Mivel a környék elég forgalmas kérek mindenkit a körültekintő logolásra.
Jelszóképzés, a megadott pontokon összegyűjtött számokat egymás után írni.

Természetesen a pontokat tetszőleges sorrendben is felkereshetőek, csak a jelszóképzésnél kell ügyelni a pontok sorrendiségére!

Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést, és láda vadászatot! Attila

Ládatörténet:

2017.12.27: A ládát örökbe fogadtam. Az oldal marad az eredeti.
Hegedüs Zsuzsa
2018.08.28: Mágneses mikro láda kihelyezése a harmadik pontnál. A koordináta is változott.
2019.01.22: Mágneses mikro láda kihelyezése a harmadik pontnál. A koordináta is változott.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (110 db): környezet: 4.48 rejtés: 4.41 web: 4.58 átlag: 4.49

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


albandy8 2022.08.17 20:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emiGrant 2022.07.12 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.42
4/21. Születésnapi két napos ládatúra negyedik találata. Az első víztornyot már április végén megtaláltam, útban hazafelé a Zemplénből, a másik kettőre most került sor. Nagy kár, hogy nem minden régi tornyot őriznek szeretettel, és van amelyik már kezd romos lenni. Az a fura modern torony nekem nem tetszett, de hát ízések és pofonok. Ami viszont elég érdekes volt, hogy a harmadik pontnál nemcsak a rejtésnek nyoma sem volt, hanem a leírás szerinti telefonfülke is felszívódott. Beszéltem a ládagazdával és biztos, hogy kimegy oda és megnézi, ha kell javítja, a helyzetet. Köszi a rejtést!

-1
-2 
anettx 2022.07.10 15:04 - Megtaláltam
TFTC!
5/1. nap Nyíregyháza és Zemplén - Pálháza környéke
Az 1. pont még korábbról megvolt, a másik kettőt néztem ma meg.
[Geoládák v3.12.10]

gcnyvt-IMG_7126 
VaVi 2022.06.21 20:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Monesz&Tibi 2022.06.08 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.17
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A második ponttal volt egy kis problémánk, de ezúton is köszönjük a rejtő segítségét! A belvárosi pontot még télen, a többit tegnap és ma kerestük fel.[Geoládák v3.12.10]

 
Andy38 2022.06.05 14:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Nyíregyházi hétvégénk 7.találata. [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.04.27 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

smico50 2022.04.27 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Lustaági 2022.03.15 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Webber 2022.03.13 12:31 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.6]

FLAC 2022.02.27 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Fehér Márton 2022.02.27 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Gmre 2022.01.30 09:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.71
Sziasztok!

Nagyszerű tornyokat láttam! Nekem a legjobban a sóstói tetszett.
Sajnos a harmadik torony megközelítése egy kutyás ott lakó bácsi miatt meghiúsult a részemről, mert kutyákkal erősen érvelt, hogy nem megközelíthető a hely és menjek onnan...
Így egy része kimaradt a jelszónak. A többi meglévő jelszót magánba elküldöm.
Kérlek a képek alapján fogadd el megtalálásnak.

Köszönöm a rejtést!

IMG_20220129_102041IMG_20220129_102237
IMG_20220129_102353IMG_20220130_092416
IMG_20220130_092453 
Renaaata 2021.12.31 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Bezol 2021.12.31 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

g-tabe 2021.12.15 08:44 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

martonjozseffgy 2021.10.31 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

20211031_15171220211031_154212
20211031_145926 
KTamas51 2021.09.26 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Sherlockné 2021.09.02 18:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
Megtaláltuk, koszonjuk!

Rudi Team 2021.08.29 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Klari2006 2021.08.27 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Sánta8 2021.08.27 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

GAMANO 2021.08.22 09:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

20210820_12234520210820_160922
20210822_090752 
Tonykopter 2021.08.09 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.68
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

SirAndrew 2021.08.06 21:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Köszönjük a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (270 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]