geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3843. Balatonalmádi, Szt. Jobb Kápolna (GC0819)

A templom

A templom

A templom bejárata

A templom bejárata

Az oltár

Az oltár

A kápolna felé vezető út

A kápolna felé vezető út

Kápolnában mozaik részlet

Kápolnában mozaik részlet

Mozaik

Mozaik

Az ereklyetartó

Az ereklyetartó
Szélesség N 47° 1,606'
Hosszúság E 18° 0,571'
Magasság: 121 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.08.09 13:35
Megjelenés időpontja: 2014.08.09 13:40
Utolsó lényeges változás: 2017.11.03 11:59
Utolsó változás: 2017.11.06 12:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petyo11
Felhasználó: petyo11
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 850 m
Megtalálások száma: 804 + 3 jelszó nélküli + 3 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.6 megtalálás hetente


2017.11.03. FIGYELEM!!!
A láda ismét kereshető új helyen, emiGrant hatékony gyógyítása eredményeként, amit nagyon köszönök. Változatlanul az árnyékot és az örökzöldeket szereti, sokkal közelebb a Herceghez!!!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Minden irányból és minden közlekedési eszközzel elérhető kiindulási pont a Pannónia Kulturális Központ.
Közvetlen mellette van az autóbusz pályaudvar, és egy aluljárón keresztül elérhető a vasútállomásról is.
Autóval a 71-es útról a messziről látható Penny Marketnél, lámpára befordulva már látható a parkoló, amely minden évszakban ingyenes, egész nap. De a templom utcájában is lehet parkolni.

 N 47° 1,761' E 18° 0,979' 129 m [GC0819+parkoló]

A parkolóból kisétálva jobbra fordulva a Babits M. utcáig kell menni. A Baross G. utcai kereszteződésnél jobbra jutunk el a Dr. Óvári Ferenc utcáig és itt balra már egyenes az út a kék Kék sáv jelzésen, a célig.

Balatonalmádiról...
A környék a természet által nyújtott előnyök és a Balaton közelsége révén már a római időkben lakott hely volt. A honfoglalás idején a fejedelmi törzs szállásterületéhez tartozott. Almádi első írásos említése 1082-ből, Vörösberényé 1109-ből származik. Településalakító adottságai közt a távoli múltban elsősorban (a permi vörös homokkő málladékából keletkezett talaja révén) szőlőtermő helyként szerepelt.
A református hitközség tagjainak anyakönyvezése 1735-ben indult, a római katolikusoké 1749-ben.
A település neve a 20. század eleji községnév-rendezésig Almádi volt. 1909-ben lett nagyközség. Az 1908-1909-ben megépült Győr-Veszprém-Almádi- Alsóőrs és a Börgönd- Szabadbattyán- Tapolca vasútvonal révén üdülőhelyi fejlődése ugrásszerűen felgyorsult. A Balatonalmádi Fürdő és Építő Részvénytársaság megalakulása is ösztönző hatást fejtett ki. A partot 1899-ben parkosították, nagy fáit 1903-ban ültették, 1925-ben kapott villanyt,1927-ben épült az első strand, amit 1945 után, majd 1964-ben bővítettek. Vízhálózatának kialakítását 1942-ben kezdték meg, 1960-ban a Malom-völgyi források bekapcsolásával egész területét ellátták. A Balatoni Üdülőkörzet idegenforgalmi fejlesztése az 1960-as elején indult meg, s ettől kezdve mind a szervezett, mind a családos üdülés célterületévé vált. Szálló- és ellátó létesítményei mellett óriásivá nőttek üdülő- és zártkerti övezetei, melyek lényegében Csopak-Alsóörstől Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya részeivel sajátos üdülő agglomerációként nőttek össze.
A település gazdasági alapját ma alapvetően az üdülő-idegenforgalom, s az ezen gazdasági ágra települt szolgáltatások és ellátás képezik. Foglalkoztatási struktúrájában is ez jellemző, melynek allergikus oldala a szezonalitás. A várossá válással idetelepült intézményrendszer igényei révén, a kiegészítő és helyi termelő gazdasági szervezetek letelepedésével, az idegenforgalmi szezon megnyújtásával ez az egyoldalúság lassan oldódik.

Szent Imre plébánia és templomról röviden
 N 47° 1,590' E 18° 0,583' 121 m [GC0819+parkoló2 ]
A balatonalmádi Szent Imre plébániát 1934. november 1-i határozatával alapította Dr. Rott Nándor veszprémi megyéspüspök. Korábban Almádi az ősi Vörösberényi Plébániához tartozott. Temploma nem volt, csak egy kis kápolna a szép fekvésű szőlők között, amelyet 1883-ban építettek Szent Margit tiszteletére. A múlt század első évtizedeiben,a Balaton "felfedezése" azonban magával hozta a part menti települések viszonylag gyors fejlődését, lélekszámban való gyarapodását. Egyre többen telepedtek le itt véglegesen és hívő életük gyakorlására kicsinek bizonyult a Szent Margit kápolna. A húszas évek végére érett meg a helyzet arra, hogy az egyházközség saját templom építésébe fogjon. Az építkezés előkészítésében, lebonyolításában nagy érdemeket szerzett Dr. Óvári Ferenc országgyűlési képviselő, felsőházi tag; aki építési telket adományozott az egyházközségnek és jelentős pénzbeli adományaival is folyamatosan segítette a templom építését. 1939-ben tőle vásárolta meg az egyházközség plébániaépületnek az un. Tulipán nyaralót is. Az egyház részéről az akkori vörösberényi plébános Gyöngyössy Imre felügyelte és segítette a munkálatokat. A templom alapkövét a trianoni tragédia 10. évfordulóján rakták le 1930. június 4-én és mindössze öt hónappal később november 5-én, Szent Imre herceg ünnepén az ünnepelt Szent tiszteletére már meg is történt a felszentelés. A templom Medgyasszay István tervei alapján erdélyi magyaros stílusban épült "néma imádságként" az ég felé mutatva a nagy magyar hazáért, nemzetünk megmaradásáért. A templom belső építészeti terveit Veszely Géza építészmérnök készítette. Falképeit Bicskei Karle János festette 1955-ben. A plébánia első lelkipásztorai Deák János Szulpic OFM., és Kreutz József voltak. Majd 1936-tól 1987-ig Dr. Pintér Sándor vezette a plébániát és lett megalapozója Almádi szépen fejlődő, virágzó hitéletének.

A Szent Jobb kápolna Balatonalmádiba kerülése
A budai királyi vár Zsigmond kápolnájából nyílt (a főoltár mögött) az a kápolna-fülke, amelyben 1901 és 1944 között Szent István Jobbját őrizték. A harcok során a vártemplom teljesen elpusztult, de a Szent Jobb kápolna - bár súlyosan megrongálódott - csodálatosan megmaradt, mert a királyi palota egy emelete ráomlott, romjaival eltakarta és a további teljes elpusztulástól megmentette. A kápolnát valószínűleg Lotz Károly tervei és Róth Miksa műhelyében készített aranymozaik díszítette, amelyet a millenniumra tervezett. Tizenkét esztendeig roskadozott terhével a romok alatt, míg az "utolsó órában" sikerült megmenteni a végső pusztulástól. Az ötvenes évek közepén az akkori plébános, Dr. Pintér Sándor, Bicskei Karle János festőművésztől (aki akkor dolgozott a templom falképein) értesült a budai vár romjai között rejlő, pusztulásra ítélt értékről. Az ő kezdeményezésére és szervező munkája eredményeként épült fel a Szent Jobb kápolna pontos mása a Szent Imre plébánia templom mellett. A boltozat mozaikját és a kápolna belső terének több részletét (az oltárt a tabernákulummal, a gyertyatartókat, a kovácsoltvas kaput és márvány keretét) hozzáértő kezek gondos munkával rekonstruálták a teherautókon ideszállított töredékekből. A plébánia és a kápolna történetének egyedülálló szépségű napja volt 2000. május 13, amikor a Szent Jobb ereklye egy napra visszatért eredeti őrzési helyére. A millenniumot záró ünnepségek részeként, 2001. augusztus 19-én a Szent Jobból származó ereklyét adományozott a kápolnának Szabó Géza, a Szent István bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre.2005 óta Szent Imre herceg és 2007 óta édesanyja, Boldog (Bajor) Gizella ereklyéje is a Szent Jobb kápolnában került elhelyezésre. Így Magyarországon ez az első kegyhely ahol a királyi család ereklyéi együtt láthatóak.

A láda
A WAP -nál leírtak szerint!

Végezetül, a Balaton mindenhonnan gyönyörű. A környéken sok a láda. De ha a felugró linkeket is figyelmesen megnézed, akkor megérted miért rendkívüli ez a kis kápolna a történetével együtt.
Köszönet a plébániának a hozzájárulásért! /De a pontos helyet ők sem ismerik! :) /
Kellemes sétát....

PS.: a kápolna és így az ereklyék egész nap megtekinthetőek. A kerti bejárat jobb oldalán lévő hirdetőtáblán van a "Miserend" és az idegenvezetések , orgona koncertek időpontjai, mert a templom csak ilyenkor bejárható.

Források:
Almádi története
A templom és a kápolna története
Almádi látnivalók

2014.10.04. törött dobozfedél cserélve!

2015.06.14.
Feltámadás Almádiban ...
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (327 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.32 web: 4.63 átlag: 4.49

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


brutte 2020.07.10 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Kaputyin 2020.07.06 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]
A szomszéd kutya nagyon megugatott, és a fűre lépni tiltó tábla is bezavart a keresésben, de a hercegi segítség jól jött! :)

107535140_647046999227629_3471472187561111680_n108034537_3030713440297666_5104543049007775990_n
107517647_286757552525268_2004327160447148367_n 
katagonc 2020.07.03 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Köszi a rejtést!

szemlédi 2020.07.03 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Köszönöm a rejtést!

richard_szabo 2020.06.29 21:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

bazskas 2020.06.28 20:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

KovMat 2020.06.28 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.15
Csobbantunk egyet a Balatonban, aztán felkerestük ezt a ládát. Köszi! -.- --

nemesa 2020.06.27 12:51 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!
Ez a láda volt a 200. találatom,úgyhogy külön élmény volt a keresés.
[g:hu+ 2.1.17]

berkopt 2020.06.26 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

SagiK 2020.06.25 09:00 - Megtaláltam
Ez sem fogott ki rajtam. :)

nszk 2020.06.25 09:00 - Megtaláltam
SagiK társaságában

horvi28 2020.06.22 10:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

hyke 2020.06.22 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

katalinballago 2020.06.22 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk!☺️ [Geoládák v3.4.1]

rakoskato 2020.06.14 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.29
Zápor-zivatar előtti találat./Bokros teendő volt./Köszönöm.

Mai95 2020.06.14 13:04 - Jelszó nélküli megtalálás
Vittorioval akartuk megkeresni a ladat,de nem lehetett fure lepni . Ezert kernenk kep alapjan a talalat elfogadasat. Koszonjuk [g:hu 1.6.7]

DSC05164DSC05165
DSC05167 
vittorio 2020.06.14 13:04 - Jelszó nélküli megtalálás
Mai95-tel nem akartunk kesserösvényt taposni a friss gyepbe, így kérjük a képek alapján a találat elfogadását.

-1-2
-3 
Mivol 2020.06.11 21:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget.
'Fűre lépni tilos', így nem jutottunk a Herceg közelébe. Fénykép alapján kérnénk az elfogadást. Köszönjük! [g:hu 1.6.3]

[Jóváhagyta: petyo11, 2020.06.15 19:49]

20200611_12033120200611_120513
20200611_120518 
letya2 2020.06.07 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

S13 2020.06.06 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! :D [Geoládák v3.4.1]

Zugi 2020.06.01 19:05 - Megtaláltam
Ma egy kicsit Balatonalmádiban ládáztam, és ezt a helyszínt terveztem mai utolsó találatnak. Azzal azonban nem kalkuláltam, hogy a kápolnában a mai pünkösdhétfőn éppen akkor kezdődik este 7-kor szentmise, amikor odaértem. Feltételezem a koronavírus óvintézkedései miatt vagy nem fért be minden hívő a kápolnába, vagy néhányan direkt elővigyázatosságból de kívül, padon, székeken foglaltak helyet és onnan hallgatták a misét. Ebből kifolyólag sok ember szeme előtt és az előttem logolók által is említetten jelenleg fűre lépési tiltással együtt esélyem sem volt megközelíteni a rejtést.

Kérném szépen ezen indokok és a mellékelt fotók alapján a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: petyo11, 2020.06.15 19:58]

101771086_250276722892824_418323668532199424_n101471720_1341096432947480_4839163313378033664_n
101405419_316483326034986_5363383446452305920_n101508550_2603014336579481_4577456507762769920_n
jageeer 2020.06.01 18:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Rézangyal77 2020.05.31 14:24 - Megtaláltam
Most gyepszőnyegeztek, kérik, nem fűre lépni! Némi ugribugri szükségeltetik így a megtaláláshoz. Köszönöm a rejtést!

SzabEdAn 2020.05.30 12:34 - Megtaláltam
Meglett köszönjük

EndIvett 2020.05.29 20:48 - Megtaláltam
A láda környezetét épp akkor csinosították a kertészek, mikor ott jártunk. A gyepszőnyeg szép lesz, de sajnos így a ládához nem fértünk hozzá. Szeretnénk a fotónk alapján elfogadtatni a találatot. Köszönjük!

[Jóváhagyta: petyo11, 2020.06.15 19:59]

101395840_368989427392863_7489858708600520704_n 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (811 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.