geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4050. Szeleta-barlang (GCSEBA)

A barlang belseje

A barlang belseje

Mészkő formák

Mészkő formák

A barlang belső részeinek megtekintéséhez elemlámpa szükséges.

A barlang belső részeinek megtekintéséhez elemlámpa szükséges.

Fejünk felett...

Fejünk felett...

A lábunk alatt...

A lábunk alatt...

A barlang végéből

A barlang végéből

Az a bizonyos fekete vonal

Az a bizonyos fekete vonal

13 méteres belmagasság

13 méteres belmagasság

A bal oldali rész

A bal oldali rész

Két terme van

Két terme van

A barlang bejárata

A barlang bejárata

A barlang melletti sziklafal

A barlang melletti sziklafal

Kilátás Lillafüred felé

Kilátás Lillafüred felé

Másik kilátóponttól a kilátás

Másik kilátóponttól a kilátás
Szélesség N 48° 6,480'
Hosszúság E 20° 37,921'
Magasság: 350 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.08.22 14:27
Megjelenés időpontja: 2015.08.30 12:52
Utolsó lényeges változás: 2019.12.23 14:44
Utolsó változás: 2020.03.30 00:26
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 452 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A ládát a barlang bejáratától jobbra, kicsit távolabb, a völgy felé néző sziklafal alatti résben, kövekkel álcázva lelitek. Jól rejtsétek vissza a fokozott mugli-veszély miatt!

A ládába TravelBug NEM helyezhető.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.
Sötét Izgalmas Barlang! FejLÁMPA vagy szentjánosbogár ajánlott a barlang bejárásához!


Megközelítés

Megközelítése gyalogosan, több irányból, Lillafüred, valamint a Csanyik-völgy felől is lehetséges.
Azonban a legrövidebb útvonal a felsőhámori templom melletti lépcsőnél kezdődik. Az ajánlott parkolási lehetőség a templom alatt, a Palota utcában van:  N 48° 6,414' E 20° 37,679' [GCSEBA+Parkoló] A lépcsőkön feljutva, a főút mellett kell 100 méter gyalogolni, majd a "semmiből megjelenő" piros négyzet Piros négyszög turistajelzésen induljunk fel a hegyre.  N 48° 6,429' E 20° 37,568' [GCSEBA+Itt fel] Amint -egy információs táblánál- elérjük a piros barlangjelzést Piros barlang  N 48° 6,505' E 20° 37,867' [GCSEBA+Leágazás], azt követve kb. 50 méter ereszkedés után már a barlang bejáratánál is vagyunk.

Az útvonalon több levágási lehetőség is van, ezek garantáltan rövidebben, de meredekebbek(!), mint az ajánlott útvonal.

Két kilátópont is található a Szeleta-tetőn, innen szép kilátás nyílik Lillafüredre és az alattunk húzódó Garadna-patak völgyére.
 N 48° 6,525' E 20° 37,785' [GCSEBA+Kilátás]
 N 48° 6,502' E 20° 37,861' [GCSEBA+Kilátás2]

A barlangról

A Szeleta-barlang az országút fölött 96 m magasságban, a hegy gerincén helyezkedik el. A sziklák között meghúzódó barlang a XX. század elején Herman Ottó sürgetésére megkezdett ásatásoknak köszönheti hírnevét. A barlangból, a jégkorszakbeli ősember hasított kőeszközeinek (medve-, oroszlán-, hiéna- és mamutcsontok) tömegét hozták felszínre.

A barlang közel 100 méterrel a Szinva völgye felett nyílik triász mészkőben, 347 méter tengerszint feletti magasságban, éppen szemben a hámori temetővel, ahol Herman Ottó síremléke található. A barlangban a bejárat utáni lejtőn leereszkedve abban a mélyedésben állhatunk meg, amely az egykor 12 méterig hatoló feltárás helyén maradt. Az oldalfalon több méter magasságban láthatunk egy fekete vonalat, amely azt jelzi, hogy a feltárás megkezdése előtt hol volt a kitöltés eredeti szintje. A bejárati csarnokból balra a rövidebb, egyenesen pedig a hosszabb barlangágba juthatunk. Hossza 115 méter, mélysége 3, magassága 13 méter. Szabadon látogatható, fokozottan védett inaktív forrásbarlang.

Ásatások a barlangban

Kadić Ottokár 1906 őszén kezdte meg barlangkutató munkáját a Bükkben. Első teendője a Szinva-völgy akkor ismert barlangjainak bejárása volt. Közel húsz barlang közül a Kecske-lyuk, a Büdös-pest és a Szeleta-barlang tűnt ígéretesnek. November 14-től 20-ig próbaásatásokat végzett a három barlangban, de egyedül a Szeletában bukkantak a pleisztocénben itt élt ősember nyomára. A barlang előcsarnokába vágott 12x2 méteres és 6,5 m mély kutatóárok pleisztocén rétegeiben rengeteg barlangi medve csont mellett tűzhely nyomára bukkantak. A csontokon található törés és kopás nyomokat emberkéztől valónak tulajdonította Kadić, amit az 1907. évi tavaszi bécsi tanulmányútján a cs. kir. udvari múzeum szakembereivel történt konzultáció után elvetett. A bemutatott faszénnyomok azonban egyértelművé tették, az ősember szeletai előfordulását.

A Magyar Királyi Földtani Intézet Kadić kérésére elrendelte az ásatás folytatását 1000 korona költséggel. 1907. május 15-től június 30-ig folytatódott a munka a barlangban. Rendkívül fontosnak tartotta a leletek rétegtani rögzítését, hogy korukat bizonyítani lehessen ezért nagyon gondosan járt el az ásatás során. A barlang előcsarnokában felásandó területet 2x2 méteres négyzetekre osztva rétegenként minden lelet helyét gondosan rögzítve haladtak. A holocén rétegekben cserépedény töredékeket, csiszolt kőeszközöket talált. A pleisztocén rétegekből végre előkerültek a keresett paleolit kőeszközök, összesen 40 darab.

A talált leletek indokolták az ásatás folytatását, amit október 18-tól december 3-ig folytatott. A számos kőeszközön kívül a legfontosabb eredmény a főfolyosó hátsó részén talált pleisztocén kultúrréteg.

Mivel Magyarországon nem volt leletanyag, amivel össze lehetett volna hasonlítani, 1908 februárjában az összegyűjtött anyaggal Kadić Ottokár Bécsbe utazott, ott azonban kellemetlen meglepetés érte. Hugó Obermaier a különösen szépen megmunkált babérlevél hegyek valódiságát kétségbe vonta, ugyanis a kőeszközökről hiányzott a máshonnan előkerült leleteken található "patina", úgy néztek ki, mintha nemrég készítették volna őket. A leletek többségét azonban kétséget kizáróan valódinak ismerte el.

Az ásatásokat 1909 tavaszáig folytatták a Földtani Intézet költségén, ami összesen 4000 koronát tett ki, ekkor az Intézet a kutatást befejezettnek tekintette. Az munkák során azonban főleg a felső rétegeket kutatták át, ezért megnyerte a Miskolci Múzeum vezetőségét az ásatás anyagi támogatására. Földtani Intézeti hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott folyamatosan a helyszínen tartózkodni, ezért 1909 tavaszán felkérte Hillebrand Jenő antropológust munkatársnak, aki ezt örömmel elvállalta, és még ebben az évben részt is vett az ásatásokon. Az ásatás során elérték a barlang fenekét 12,5 méter mélységben, így már rendelkezésükre állt a barlangi üledék teljes rétegsora.

Kadićot meghívták a Tübingiában ülésező nemzetközi paleontológiai kongresszusra, ahol előadást tartott az elért eredményekről. Az augusztus 4-én tartott előadás meghozta az elismerést, a nagyhírű szakemberek az addig hamisnak tartott kőeszközök valódiságát elismerték, és kiemelték a leletek tudományos fontosságát, az ásatás módszerét pedig mintaszerűnek, példamutatónak nevezték.

A Bükk

A Bükk hegység az Északi-középhegység része, Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Középső területe 1977 óta nemzeti park (Bükki Nemzeti Park). A hegység nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) kapta.
Magyarország egyik legcsapadékosabb területe, amelyre évi átlag 700-800 mm csapadék hullik. Itt dőlt meg Jávorkúton a Magyarországon valaha mért legnagyobb csapadék rekordja 2010-ben, ahol 1550 mm-t regisztráltak.
A Bükk az ország tüdeje, védett és gondozott, nagy kiterjedésű vadon, amelynek tájképi szépsége és élővilága felejthetetlen élményeket nyújt a kirándulóknak.

Ládatörténet

2019.11.14 LÁDAKARBANTARTÁS és koo. pontosítás

2016.03.31. A ládát qtatom pótolta a ládacsere program támogatásával. Köszi! :D skiccpausz

2016.03.14. Úgy néz ki, hogy valakinek megtetszett a láda és hazavitte. A pótlásig a pótjelszóval logoljatok.

2015.08.22 14:27 A láda kikerült. Eredeti láda: A nem szokványos "ládát" a barlang bejáratától jobbra, kicsit távolabb, a völgy felé néző sziklafal alatti résben, kövekkel álcázva lelitek. Jól rejtsétek vissza a fokozott mugli-veszély miatt! skiccpausz

Állapot: kereshető

KRW értékelés (182 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.69 web: 4.82 átlag: 4.79

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Nagy Éva 2021.06.05 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

balogkryszta 2021.06.05 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

zsofivizi 2021.05.31 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

lumiksz 2021.05.29 10:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Tommykaaaa 2021.05.24 19:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

vkerika 2021.05.24 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam a helyszínt, de a rejtést sajnos nem. Pedig többen kerestük.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2021.06.12 20:26]

20210524_13241720210524_132431
20210524_132522 
izsolt 2021.05.08 12:30 - Megtaláltam
körtúra Miskolcról
a ládát épp két helyi(?) kiskölök bizergálta, gyorsan lefotóztuk a jelszót aztán robogtunk tovább, ígérték hogy visszarejtik ahol találták

emmerwald 2021.05.02 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.25
A Molnár-szikla felől, szemerkélő esőben értem el a barlangot. Olyan hideg levegő áramlott ki belőle, hogy inkább egy szikla alatt vártam meg a zápor végét.
Szép környék, köszönöm a rejtést!

IMG_20210502_105516IMG_20210502_105502
IMG_20210502_104458IMG_20210502_105653
wikka 2021.04.18 21:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.81
Szemerkélő esőben, mégis jókedvűen kerestük meg a barlangot és a ládát. Sajnos valakik köz wc-nek tekintik a láda környékét, úgyhogy vírushelyzettől függetlenül sem nyúltunk volna hozzá. Javasolom a láda áthelyezését, mert több jele is volt annak, hogy oda járnak a kirándulók üríteni. Emiatt most leértékelem a rejtést, de kizárólag a gondatlan túristák tehetnek erről.

Ettől függetlenül köszönjük az élményt!

(Tudom, hogy ma ugyanez a szöveg megjelent egy másik megtalálónál is, ő a kisfiunk, és saját ládákat gyűjt már. Nekünk ez valahogy korábban kimaradt, így most mindkét felhasználóhoz logoltam.)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.05.27 16:10]

IMG_20210418_144556IMG_20210418_144553
IMG_20210418_144553IMG_20210418_144627
kutatoabel 2021.04.18 20:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 1.48
Szemerkélő esőben, mégis jókedvűen kerestük meg a barlangot és a ládát. Sajnos valakik köz wc-nek tekintik a láda környékét, úgyhogy vírushelyzettől függetlenül sem nyúltunk volna hozzá. Javasolom a láda áthelyezését, mert több jele is volt annak, hogy oda járnak a kirándulók üríteni. Emiatt most leértékelem a rejtést, de kizárólag a gondatlan túristák tehetnek erről.

Ettől függetlenül köszönjük az élményt
Kutató Ábel és az Ősök

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.05.27 16:10]

IMG_20210418_144553IMG_20210418_144556
IMG_20210418_144627IMG_20210418_143232
Maxi613 2021.04.17 12:06 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.10.3]

elvont 2021.04.16 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.4]

v4nd4 2021.04.16 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

iea 2021.04.10 13:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Köszönöm a rejtést és az email-es segítséget! :)

Lokicska 2021.04.04 11:17 - Megtaláltam
Megtalàltuk, juhé!!! [Geoládák v3.9.6]

KrisztaesKiscica 2021.04.03 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Zsolesz088 2021.04.03 11:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

egynagyati 2021.03.27 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

szabiolcska 2021.03.21 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Lili és Szabi [Geoládák v3.5.3]

Mónika2390 2021.03.20 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Hilóczki Viki 2021.03.18 22:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

pwz 2021.03.15 19:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ddalma mindent elmondott, együtt leltünk rá, ráadásul nyitva is volt a doboz... [Geoládák v3.9.6]

ddalma 2021.03.15 19:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Érdemes lenne áthelyezni a ládát a túrázók hátrahagyott végtermékei miatt. [Geoládák v3.9.6]

Röfi 2021.03.15 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

effell71 2021.03.13 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos a láda közvetlen környezete "mosdónak" van használva. Érdemes lenne legalább pár méterrel arréb/feljebb rakni. [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (455 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]