FAQ
4733. Szemletorony és környéke (Red Alert) (GCREDA)

Szemletorony2017

Szemletorony2017

Szemletorony2021

Szemletorony2021

geoparkoló

geoparkoló

Torony a parkoló felől

Torony a parkoló felől

Esőálló pergola

Esőálló pergola

Fenyősávban

Fenyősávban

Beállványozva 2020.november

Beállványozva 2020.november

Szimmetria

Szimmetria

Kibelezve

Kibelezve

megszereztük a titkos terveket

megszereztük a titkos terveket

Felújítva belül is

Felújítva belül is

Romok

Romok

Vegyvédelmi Tábor

Vegyvédelmi Tábor

Funkció nélkül

Funkció nélkül

Távolban a Kis-Moszkva

Távolban a Kis-Moszkva

Katonásan telepítve

Katonásan telepítve

Már nem aktuális

Már nem aktuális

Hol vannak?

Hol vannak?

A rejtélyes rejtő

A rejtélyes rejtő
Szélesség N 47° 0,570'
Hosszúság E 17° 45,187'
Magasság: 277 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.02.28 00:00
Megjelenés időpontja: 2021.03.07 13:34
Utolsó lényeges változás: 2021.03.07 13:34
Utolsó változás: 2022.10.02 20:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petheovacka
Ládagazda: petheovacka
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 519 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 5.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Rövid infó gyorsaknak
Hengeres, 20x5cm-es geoláda unortodox rejtése egy fán.Kérek mindenkit, hogy KUPAKKAL FELFELÉ tegye vissza a hengert a geobölcsőbe!! Rövid logot írj a helyszűke miatt. Köszönöm szépen.
Részletek és segítség a láda adatainál!

A rejtésről, kérlek, NE tölts fel fényképet! Köszönöm.


A ládába TravelBug nem helyezhető, a mérete miatt.


Leírás
Ezzel a ládával a Veszprém megyei 77-es út Tótvázsony - Nagyvázsony szakasza melletti szemletoronyhoz és egykori vegyvédelmi táborhoz invitállak benneteket, ahonnan sokak által nem ismert építményeken kívül remek kilátás nyílik a Kab-hegyre és a kilátó felső szintjéről tiszta időben akár az egész Balaton-felvidéket és a tavat, a másik irányba pedig a Bakony vonulatait látni. Az erdő lombkoronájából kikandikál a Kis Moszkvának nevezett egykori katonai bázis épületeinek teteje is.

A torony a nagyvázsonyi önkormányzat tájékoztatása alapján 2021.07.22-től NYITVA van, LÁTOGATHATÓ! :)

Megközelítés
Autóval: parkolhatsz közvetlen a torony előtt  N 47° 0,530' E 17° 45,145' 273 m [GCREDA+1parkoló], az aszfaltozott területen több kocsinak van hely megállni. Innen kb. pár perces sétával elérhető a geoláda.

Vagy egy alternatíva itt  N 47° 0,314' E 17° 44,864' 273 m [GCREDA+2parkoló], a zárt sorompó előtt van hely megállni. Innen kb. 7-8 perces sétával elérhető a torony környéke.

FIGYELEM! A 77-es út nagyon forgalmas, legyél óvatos és figyelmes be- és kihajtásnál!

Láda
Kissé szokatlan hengeres rejtés egy fán. Igen, benne van. A ládához könnyűszerrel hozzájuthatsz, ha használod a fejed és a kellékeket, amiket a rejtek bal alsó sarkában találsz.

Pótjelszó
Eredeti rejtektől pár méterre, egykori villanydúcon.

Ajánlott útvonal
Az ajánlott parkoló(k)tól menj befelé gyalog az aszfaltos úton. Kicsit beljebb vannak betonutak, járdák, földutak vagy füves sztyeppe, szabadon választható, hiszen a könnyen járható a terep, a torony pedig messziről látszik.

Történet
Az 1950-es években épült szemletorony funkciója a bombavetés hatékonyságának figyelése volt. Tőle délnyugatra 2 km-re volt a Magyar Néphadsereg vegyivédelmi éles tábora. Beszámolók szerint ez a 70-es években kb. 7 évig épült. Egyébként itt volt a szovjet Déli-hadseregcsoport vegyivédelmi tábora is egy szovjet katonai bázissal  N 47° 0,290' E 17° 44,716' 210 m [GCREDA+vegytabor].
(A cirill betűs feliratok az ők műveik lehettek.) Mára a táborból a sátorhelyek kibetonozott koszorúi kivételével semmi sem maradt.
Ez a táborhely az akkor még az "ideiglenesen hazánkban állomásozó" szovjet Déli Hadseregcsoport vegyivédelmi táborának építményeihez csatlakozva került kialakításra. Ekkor már magyar építményként, a jelenleg is meglévő, beton "sátorkeretek" és néhány épület állt. (A raktár és az élespályák laborépülete.)
Ekkor már a szemletorony megvolt. Az innen, az úttól északra távolodó völgyet, az akkori Honi Légvédelem használta bombavetési célterületnek. Ennek szemrevételezéséhez használták a tornyot.
Akkor még "szépen" be volt rendezve. Biztonságos vaslépcsősor vezetett a kilátószintre, amely még 1982-ben megvolt. Az egész komplexum már 1980-ban Varsói Szerződés szintű bemutatásra alkalmas volt.

Köszönet Mihikének a rövid leírásért!

Szívesen veszem az egyéb beszámolókat, archív fotókat a helyszín építéséről, életéről.

Felújítás
Az 50 méter magas objektum évtizedek óta kihasználatlan, ám 2020. őszén munkálatok kezdődtek a környéken. A rekonstrukciót a VERGA Zrt. végezte. Az egykori lőtértornyot a "Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig" elnevezésű, pályázat keretében újították fel, melyben a VERGA Zrt., mint konzorciumi partner vett részt. A lőtértorony a felújítást követően kilátóként funkciónál a kirándulók örömére.
Az egykori lőtértorony tetőszerkezete teljes felújításon esett át. A kilátó szerkezetileg jó állapotban volt, azonban biztonságos látogatásra alkalmatlan volt, mivel az építményben nem volt lépcső, valamint nem voltak ablakok és a kilátószinten található védőkorlát is balesetveszélyes volt. A felújítás során új, védőráccsal ellátott fém szerkezetű lépcső került beépítésre, valamint a felső védőkorlát helyét is egy új, biztonsági ráccsal is ellátott korlát vette át. Törekedve az eredeti kistéglás arculat megóvására, a homlokzati felületeket javították és megtisztították. A belső terek állagának megőrzése érdekében beépítésre kerültek ajtók és ablakok, valamint a falfelületeken, javítást követően többrétegű meszelés végeztek."

A felújítási munkálatok 2021. februárjában fejeződtek be, így a kilátó tavasztól látogatható.

A projekthez kapcsolódóan szintén a pályázat keretében erdei bútorgarnitúrákat, tájékoztató táblákat is telepítenek, továbbá felépítenek egy 70 m2 alapterületű fedett pergolát is. A pályázat előre haladásával egy biztonságos megközelítést szolgáló aszfaltozott bekötőutat és egy murva burkolatú parkolót is létrehoznak, így egy komplex pihenőhely várja majd a látogatókat.

Forrás:vehir.hu

Kis Moszkva
Még ma is éjjel-nappal őrzik a tótvázsonyi objektumot, pedig a kihalt laktanya lassan az enyészeté lesz. Az utolsó szovjet katona 1990 március végén hagyta el az erdő mélyén megbúvó bázist, majd 1990 március 28-tól több mint három éven át, 1993 augusztus közepéig a Gráczki László parancsnok vezette őrszázad tagjai vigyáztak az ürességtől kongó bázisra.
Térképen ez a terület nem szerepel, nincsen feltüntetve sehol. Nem véletlenül. A bázisnak nagyvázsonyi helyrajzi száma van, erdős-hegyes területen, a lakott területtől távol helyezkedik el. A tervrajzok szerint 38 hektár, de a nagyságát egyes források 66-ra teszik. Ez az eltérés egyrészt abból adódhat, hogy ez utóbbiba beleszámíthatták a laktanya előtti területet is, amelyen például egy vadászház is állt. Létrehozásának körülményeiről annyit tudunk, hogy az 1960-as években, egy szovjet hadgyakorlat kudarcát követően döntött úgy a legfelsőbb szovjet párt- és állami vezetés a katonai vezérkarral együtt, hogy a Varsói Szerződés tagországainak területén "különleges tárolókat" kell kialakítani, és tökéletesíteni kell a mobilitást és a híradást.

A kudarcba fulladt hadgyakorlaton - amely az atombunkerek megépítéséhez vezetett - harcászati és hadászati atomfegyver alkalmazását tervezték, ennek során az atomtöltettel ellátott robbanófejeket a Szovjetunió területéről gépjárművel kellett volna a kijelölt alakulatokhoz szállítani.

Mivel ezt nem sikerült maradéktalanul végrehajtani, rádöbbentek arra, hogy ez a körülmény alááshatja egy esetleges atomcsapás kivitelezését.

A különleges létesítmény a magyar közvéleménytől azért kapta a "Kis-Moszkva" nevet, mert a külső szemlélőnek szinte városnak tűnt. Igaz, Tótvázsonyból nézve csak néhány épület teteje látszik ki a fák közül.

Az objektum közvetlenül moszkvai irányítás alá tartozott: a Szovjetunió honvédelmi minisztériuma adott ki minden parancsot, utasítást, ellentétben a többi, Magyarországon állomásozó szovjet alakulattal, amelyek mind a mátyásföldi székhelyű Déli Hadseregcsoport Parancsnokságához tartoztak.

Forrás: ma.hu

Korábbi urbexes videók a toronyról:
Szemletorony promó
Vegyvédelmi élestábor
Profi torony hódítók
Forrás: Szellemvárosok vlog, Hajner Gyula
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (163 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.86 web: 4.74 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


hubbber 2022.11.26 10:05 - Megtaláltam
a legjobb rejtes amit valaha lattunk [Geoládák v3.12.10]

leszter 2022.11.25 09:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dr.Lada 2022.11.20 10:01 - Megtaláltam
elkövetve.:-)
[g:hu+ 2.9.12]

akosgy 2022.11.13 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Barlangász hétvégéről hazafelé menet megálltunk egy drive-in találatra. A rejtés nagyon kreatív és abszolút beleolvad a környezetbe. ;) A toronyba felmentünk és a teraszról megcsodáltuk a naplementét, majd gyorsan távoztunk, mivel kezdett igen hűvös lenni. Köszi.

vzoli007 2022.11.13 13:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Nagyon király a láda, ha lehet csillagos 5-t adtam volna.
Ha egy évvel korábban lett volna kirakva, akkor gyalog szedtem volna fel, így drive in volt.

Mondjuk akkor a parkosítás nem volt még megcsinálva.

K.L. 2022.11.13 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kisvakond70 2022.11.11 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kancsal Diána 2022.11.03 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Manoka61 2022.11.01 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Batkamanó1211 2022.11.01 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

popperpeti 2022.11.01 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

thollo 2022.11.01 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

turazo007 2022.11.01 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pirinikoletta 2022.10.30 18:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
-

attika 2022.10.29 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.33
Meg van, köszönöm a rejtést!

pogesz 2022.10.26 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BRita72 2022.10.22 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper volt a tejtès nagyon tetszett! [Geoládák v3.12.10]

Totht737 2022.10.22 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

krypton 2022.10.22 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

divi 2022.10.22 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

juditcsendes 2022.10.16 17:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mihoj 2022.10.16 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.87
Nem rég voltunk egy alföldi, volt katonai bázison ahol honvéd voltam. Ott is van egy ilyen torony, csak abba már nem lehet felmenni. Mondjuk ide sem tudtunk most, mert egy nyugdíjas brigád ment be előttünk, így nem is erőltettük. Majd legközelebb.
A rejtés nagyon ötletes, a párom elvolt vele nagyon jól. :)
Köszi a rejtést!

IMG_3024 
jules73 2022.10.14 16:09 - Megtaláltam
Kedvesemhez [Geoládák v3.12.10]

kovigaga 2022.10.10 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nem először járok itt, de legutóbb nem tudtam kivarázsolni a helyéről a ládát. Most sikerült! :) Ötletes![Geoládák v3.12.10]

CSTE 2022.10.09 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.97
Sziasztok! Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Boros Pt - Cste [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (521 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]