FAQ
4359. Kőszoros (Elveszett Világ a Bakonyban) (GCELVB)

Kőszoros kezdete Hárskút felől

Kőszoros kezdete Hárskút felől

Megmohásodott kő

Megmohásodott kő

Elveszett világ

Elveszett világ

Öregfolyás szurdoka

Öregfolyás szurdoka

Kisebb sziklák között

Kisebb sziklák között

Ezt látja az első láda

Ezt látja az első láda

Nagyobb sziklák között

Nagyobb sziklák között

Kő kövön...

Kő kövön...

Az Ördög-árok kistestvére

Az Ördög-árok kistestvére

Kőszoros-völgy

Kőszoros-völgy

Nem lesz sétagalopp

Nem lesz sétagalopp

Az ismeretlen szurdok

Az ismeretlen szurdok

Kőszoros bejárata Pénzesgyőr felől

Kőszoros bejárata Pénzesgyőr felől

Kőszorosi-hasadékbarlang

Kőszorosi-hasadékbarlang
Szélesség N 47° 12,550'
Hosszúság E 17° 46,310'
Magasság: 420 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.02.10 13:45
Megjelenés időpontja: 2018.02.12 10:27
Utolsó lényeges változás: 2018.02.12 12:25
Utolsó változás: 2021.03.30 21:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4150 m
Megtalálások száma: 149 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Rejtés

Két valódi láda egy-egy jelszórészlettel. Mindkét ponton egy 10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt kell keresni. Jelszóképzés: a két jelszórészlet egybeírva.

Az első pont - ahol leginkább összeszűkül a völgy - jobbra fent áthajló sziklafal alatt, annak tövében, kövek mögött avarral fedve keresd: N 47° 12,550'" E 17° 46,310' A kő és sziklafal közé tedd vissza, követ ne tegyél rá, avarral takard be!
A második pont az eresz jobb felén kissé feljebb a sziklafalban lévő üregben egy beékelődött kő mögött van: N 47° 12,702'" E 17° 46,320' Óvatosan tedd vissza a beékelődött kő mögé, a doboz legyen vízszintes, mert élével visszarakva jobban lecsúszik, követ ne tegyél rá!

A szurdokban NEM tökéletes a műholdvétel, amennyiben nem találod, tölts fel fotókat!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A láda része a Bakonyi Barlangolások GCCAVE névre hallgató 22 megtalálandó rejtést magában foglaló ládasorozatnak!

Megközelítés és parkolás

Közvetlen buszjárattal Veszprémből és Herendről közelíthető meg. Aki busszal érkezik Veszprém felől, annak a legelső buszmegállóban kell leszállni Hárskút legelején és pár métert visszafelé sétálva a Rózsafa utcában Ény felé tartani a Piros sáv piros sáv jelzésen.

Autóval Márkóról és Lókútról műúton valamint Pénzesgyőr felől földúton közelíthető meg. Utóbbi kettő útvonal télen nem mindig járható! Pénzesgyőr felől pedig csak terepjáróval javasolt a közlekedés! Bár szívem szerint itt csak kerékpárral engedném... Autóval érkezők ugyanott forduljanak be a Rózsafa utcába, majd haladjanak egyenesen az ajánlott parkolóig.  N 47° 11,326' E 17° 47,608' 475 m [GCELVB+parkoló] Eddig személygépkocsival is nyugodtan el lehet jönni, bár az utolsó pár száz méter kátyús, de még aszfaltos. A szennyvízátemelő előtt találunk helyet, de még korábban a falu szélénél a házak előtt is parkolhatunk. Én is így szoktam tenni, tágítsuk ki a tüdőnket kihasználva a remek bakonyi levegőt! Alternatív kiindulási pont lehet a közeli Hudi tanya is.

Utunkat immár gyalogosan folytatva kövessük, vagy a későbbiekben inkább ne kövessük a Piros sáv a piros sáv jelzést, mert általában kimondottan sáros a szekérút nyomvonala. Helyette inkább "harántoljunk" kissé fel a völgy jobb oldalába és a füves réten sétáljunk továbbra is Ény felé. Útelágazáshoz érünk, itt az eddig követett jelzés elfordul és a Hajag tömbje felé kanyarodik.  N 47° 11,793' E 17° 46,950' 465 m [GCELVB+1elágazás] Mi azonban továbbra is egyenesen haladjunk, immár a Piros négyszög a piros négyszög jelzésen. Mielőtt elfordul utunk balra és kiérnénk a Németh tanyához ahol a patak keresztezi az utunkat térjünk be az erdőbe jobbra.  N 47° 12,180' E 17° 46,559' 440 m [GCELVB+2elágazás] Figyelmesen szemlélődve kövessük a Piros T piros tanösvény és a Kék T kék tanösvény jelzéseit. Ha le-le térünk róluk, nem kell pánikba esni, mindvégig a patak medrét követve elérjük a Kőszorost.  N 47° 12,417' E 17° 46,439' 440 m [GCELVB+szurdok kezdete] A Kőszoroshoz érve a legszebb útvonalat akkor járhatjuk be, ha közvetlenül a patakmederben, illetve mellette, azt többször keresztezve haladunk. Az első pont  N 47° 12,550' E 17° 46,310' 430 m [GCELVB-1] közelébe érve mindkét oldalt sziklássá válik a terep. Továbbhaladva lefelé kiszélesedik a völgy, balra 3 forrás fakad alig észrevehetően  N 47° 12,589' E 17° 46,288' 425 m [GCELVB+forrás] és egy kis erdei pihenőhely tűnik fel a legnagyobb meglepetésre. Balkéz felé egy nagyobb és egy kisebb mellékvölgy mellett haladunk el. Még lejjebb ismét beszűkül a völgy, jobbra "komoly" sziklafal tornyosul, benne a Kőszorosi-eresz, még lejjebb pedig a völgytalp felett 4-5 méter magasan a Kőszorosi-hasadékbarlang (leírásukat lásd lejjebb).  N 47° 12,702' E 17° 46,320' 420 m [GCELVB-2] Figyelem, Magyarországon minden barlang védett! A láda nem a barlangban van!

A szurdokban nagyon körültekintően közlekedjünk, sziklás a terep, sok a kisebb-nagyobb kő. Több szakaszán is víz van a mederben és helyenként kimondottan sok a bedőlt fa! A terep nehézsége a szurdokos szakaszra utal.

Kőszoros

További szinonimái: Öregfolyás szurdoka, Öreg-séd szurdoka, Kőszoros-völgy.
Keletkezése szerint epigenetikus-antecedens szurdoknak tekinthetjük, ez azt jelenti, hogy a völgy egy szakaszán végbemenő kiemelkedéssel a völgy mélyülése - vízfolyásának eróziója következtében - lépést tart, a fedőüledékeket átfűrészeli, a völgyképződés a fekü karbonátos kőzetben folytatódik. A folyamat eredményeként szurdokos völgyszakasz képződik.
Hamis a régebbi téves nézet, miszerint a bakonyi szurdokok többek között egykori barlangok felszakadásával jöttek létre. A szurdokok barlangi eredete azonban nem csak azért zárható ki, mert ezen völgyek átöröklődéses eredetűek, hanem azért is, mert az aprólékosan feldarabolódott hegységben a vízfolyások többségének csak kicsi vízgyűjtője alakulhatott ki. A kicsi vízgyűjtőjű vízfolyások nem alakíthattak ki olyan több km hosszúságú barlangokat, amiket a szurdokok hossza alapján várni lehetne. A szurdokok morfológiája sem támasztja alá ezt az elgondolást, hiányoznak a sziklahidak, a víznyelő töbrök, vagy a hajdani víznyelők maradványai.
Az Öregfolyás (Öreg-séd) valamikor állandó vizű patak volt, mára időszakos vízfolyássá vált. Megmaradnak azonban a patakmederben olyan pocsolyák, nedves részek, valamint a patak melletti vizenyős területek, melyek biztosítják egyes vízi állatfajok fennmaradását, ilyen szakaszok vannak a szurdokban is. Ezenkívül a szurdok középső részén, a bal (Ny-i) oldalán, a sziklás hegyoldal tövében három ponton is forrásvíz fakad, s inkább szivárogva, mint folyva tart a völgytalpi mederbe; innen ered az eddig követett csermely, ezért csaknem állandó a vízfolyás. Ismét elértük tehát a mészkő-agyag határt, s azt is megtudtuk, miért nem szivárog be ezen a rövid szakaszon, a meder fenekén a víz: alatta vízzáró agyag húzódik meg. A fakadások előtt 3-4 m-el likacsos, üreges, forrásmészkő anyagú tömbök, tuskók sora húzódik. Rajtuk télen is szép zöld növények tenyésznek, mivel a forrásvíz hőmérséklete hazánkban, mint minden forrásé 11-12 fok körül van, s a fakadó víz csak nagyobb távolságban hűl fagypont alá. A Bakony - nem felszíni karsztosodás során képződött - barlangjai elsősorban a völgyoldalakban csoportosulnak, így van ez az Öregfolyás völgyével is.

Kőszorosi-eresz: a meredek sziklás oldalakban, sziklafalakban tárul elénk a már többször látott Zirci Mészkő szinte teljes rétegsora. A tömör, vastagpados kőzetben egy vékony, laza, könnyen szétfagyó, mészkőgumós réteg látható. Ennek mentén szakadtak le a repedésekkel, kőzetrésekkel átjárt, alámosott mészkőrétegek, míg a fölötte települő tömör, erősebb mészkő ereszként nyúlik ki. A leomlott darabokat a víz apránként elhordta és most állva is elférünk az eresz alatt. A kifagyásnak szerepe volt az eresz kialakulásában is.

Kőszorosi-hasadékbarlang: a törések nem mindig okoznak jelentős függőleges elmozdulást. Az eresztől néhány lépésre látható törés két oldalán a már említett gumós mészkő réteg csaknem ugyanabban a szintben van. Itt a törés egy szakaszán, ahol a mészkő erősen összetöredezett, hasadék alakult ki. A kőzetdarabkákat az átáramló víz elmozdította, részben feloldotta, közben oldással a hasadék falát is tágította. Ennek nyomai ma is láthatók a hasadék hegy felőli oldalán, míg a völgy felőli oldalon a hasadékot kifagyás is tágította, egyúttal az oldási nyomokat is eltüntetve. A hasadék hossza kb. 5 méter.

Hárskút

A Bakony és a Dunántúl legmagasabban fekvő települése, átlagos tengerszint feletti magassága 499,5-520 méter között van. Veszprémtől északnyugatra található az Északi-Bakonyban a róla elnevezett fennsíkon. Veszprémtől 18 km-re, Zirctől 12 km-re fekszik közúton. A falu szerkezete olyan, mintha három zsákfalu összenövéséből jött volna létre. Hárskút számos természeti kincset rejt magában: ilyen például az országban csak néhány helyen fellelhető medvefül, vagy cifra kankalin. A mai Hárskút két pusztából jött létre Gyertyánkútból és Hárságypusztából 1956. július 1-én. A két apró település fokozatosan jött létre a XVIII-XIX. században. Német ajkú telepesek vándoroltak ide, akik főként mész- és hamuzsírégetéssel foglalkoztak, valamint makkoltató sertéstartásból, fakitermelésből éltek. Hárságypusztának 1820-ban már saját iskolája volt. Gyertyánkút 1780 körül keletkezett, 1804-ben került először említésre, utalva a gyertyánfára és a bővizű forrásokra.

A Hajag-hegycsoport és a Hárskúti-(fedett karszt) fennsík

A Séd, a Gella és a Gerence patakok völgyei között helyezkedik el a Hajag-Papod mészkő és dolomit anyagú hegycsoportja, amelynek a 400 m fölé emelkedő részét tekinthetjük a Hárskúti-fennsíknak. A fennsík két részre osztható: egy külső és egy belső területre. A kettő között a határ a belsőn egységesen kifejlődött lösztakaró elvégződése, amelyet kb. az 500 m-es szintvonal jelöl ki. A lösz elvégződésének határát az erdőhatár is követi, mivel a lösz nélküli területeken erdőgazdálkodás folyik. A külső területen a karbonátos kőzetek többnyire a felszínre bukkannak. A meredek oldalú völgyekkel, árkokkal felszabdalt térszínből közel sík tetejű sasbércek különülnek el. A belső területet az említett sasbércek fogják közre, bár a sasbércek pl. délen és északon hiányoznak, ill. alacsonyabbak. A fennsíkon különböző korú mészkövek - a triásztól az eocénig az egyes földtani korok mészkövei (főleg kréta korúak) képviselve vannak - foltokban és különböző magasságokban települtek. A mészkövet a központi területen laza anyagok borítják: a völgyek által még fel nem darabolt térszíneken kavicstakaró foszlányok és lepelszerűen a lösz az utóbbi mindössze 1-2 m vastagságban. A lösz a csapadékbeszivárgás és az áthalmozás során vályogosodott. A vizsgálatok szerint lefelé agyagtartalma nő, ill. ott magas az agyagtartalom, ahol a felszínen a legtöbb víz folyik A központi terület felszínét az innen induló vízfolyások elsősorban az Öregfolyás és a Gerence déli ága - feldarabolták. Az Öregfolyás esetében figyelhető meg, hogy az erózió lefékeződött, mivel a völgytalp a fennsík külső zónájában elérte a magasabb helyzetű kemény mészkövet. így az Öregfolyás vízgyűjtőjén kicsi esésű, lankás oldalú, széles, tál alakú völgyek váltakoznak széles hátakkal. Általában a relief itt kicsi. A laza anyagok megmaradásának itt és még néhány más hasonló jellegű területen van meg a lehetősége a fennsík központi részén. A fennsík összességében fedett karszt, ahol a karsztosodás igen változatos kifejlődésű, attól függően, mennyire pusztult le, ill. vékonyodott ki a kavics és a lösz. Az évi átlag csapadékmennyiség: 750-800 mm között változik.

Tanösvények a környéken

Pangea Tanösvény
A Pangea Egyesület önkéntesei által létrehozott 16,5 km hosszú, 27 bemutatóhelyből álló tanösvény Pénzesgyőr és Hárskút között.
A Kék T kék tanösvény jelzést követve járható végig.
Bemutatja a terület 200 millió éves múltjának emlékeit és a botanikai értékekben gazdag élővilágát. A túrához az oktatóházban vezetőfüzetet adnak. Az oktatóház címe: Pénzesgyőr, Béke u., Pénzesgyőr-Hárskút közti terület 57. Breuer László Oktatóközpont N47° 14.156'" E17° 47.042'"

Ráktanya Tanösvény
A Ráktanya tanösvény 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

A mi úticélunkként is szolgáló Kőszorosban a két tanösvény közös vonalon halad, de még így is igen nehéz követni a megkopott jelzéseket.

A bakonyi tanyákról

A tanyás településszerkezet inkább az Alföld sajátja, a Bakonyra nem jellemző, kivéve a szentgáli határt, amely történelmi okokból (királyi adomány) nagyobb területű volt, mint a veszprémi. Északtól délre mintegy 40 km hosszan húzódott, északon ma is csaknem Bakonybélig ér ...

... Tatay Sándor "Szülőföldem, a Bakony" című könyvében így ír erről: "A szentgáliak azt sem tudják, meddig tart a határuk - szokták mondani mifelénk - és valóban, ha valaki a mi vidékünkről utazott Szentgálra, már valahol Bakonybél táján a határában találta magár. Aztán még kocsikázhatott órák hosszat hegyen-völgyön, míg a nevezetes falut elérte. A hatalmas terület még az Árpád-házi királyok korából származik; vagy 40 000 holdnyi területen volt őnekik joguk és kötelességük vadászni. Mert ők voltak azok, akik a királyi udvart vadhússal, szőrmével, vadbőrrel ellátták. Ennek fejében pedig nemesi jogokat élveztek, ha csak részlegesen is. Nem soroltattak az országos nemesek közé, de rangosabbaknak számítottak azért az egyházi predialistáknál, amilyenek Veszprém megyében másutt is akadtak..... Egy régi kontraktus szerint évenkint 3 szarvast, 15 őzet, 32 nyulat és 300 húros rigót kellett a szentgáliaknak Budára vinni. Később sem volt valami elviselhetetlen ez a kötelezettség. A rosszmájú szomszédfalusiak azt állították, két jó vadász is meglőhette volna. Ám a vadászataikat nagy cécóval, dérrel-dúrral csinálták a nemes urak. A szabadságharc előtt vittek utoljára a bécsi udvarba vadat a szentgáliak."
A XVIII. század végén, a XIX. század elején tanyásodási folyamat indult meg a területen, ugyanis ilyen nagy távolság mellett nem lehetett a földeket megművelni. A gazdák a településen laktak, de a távoli földekre tanyákat építettek. Nyáron főleg itt gazdálkodtak, az állatokat is kivitték, télen pedig visszatértek a faluba. Egy idő után sok család ki is költözött a tanyára. Szentgál környékén 128 tanya épült fel, és egészen az ötvenes évekig éltek és gazdálkodtak itt az emberek. Akkor államosították a tanyákat, a családok többsége visszaköltözött a faluba. Ettől kezdve sajnos a tanyák pusztulásnak indultak, nagy többségük már csak nyomokban található meg.
Ráktanya is így alakult ki. Rák Károly (a tanyák nevüket általában a tulajdonosokról kapták) a XX. század '20-as éveiben építette fel itt a tanyáját, ahová családjával kiköltözött. A környező földeken gazdálkodott, elsősorban növénytermesztéssel foglalkozott. Mintagazdaságot hozott létre, újfajta haszonnövényekkel kísérletezett, virágzó kereskedelmi kapcsolatai voltak a környéken. Két évtized alatt a legnagyobb bakonyi tanyát építette fel, a gazdaságban rendszeresen foglalkoztatott munkásokat. A kuláküldözések eredményeként 1953-ban "önként" felajánlotta a tanyáját az erdőgazdaságnak és 1955-ben családjával együtt visszaköltözött Szentgálra a szülői házba. Ettől kezdve hol a TSz, hol az erdőgazdaság használta az épületeket, de igazából senki sem törődött velük.


Végezetül a környék turistaútjainak kaotikus helyzetéről itt P+ turistaút lezárása és itt Dunántúli Piros túraútvonal egy szakaszának lezárása
olvashatunk. (Csak egy vélemény - mint magánember: hogyan fordulhatott elő hogy bárki lekerítsen 400 ha-t és az ott futó turistautat és tanösvényt előzetes tájékoztatás nélkül lekerítse, a vadak évszázados közlekedési útvonalait elvágja? Ha már megtörtént, nem sopánkodni kellene, hanem egyelőre a kerítésnek megfelelően új utakat kijelölni. Még is csak vicc, hogy a Bakony szívében egy fontos korridort hagyunk megszűnni!)

Felhasznált források: vehir.hu, wikipedia, kirandulo.blog.hu, Balatonfelvidéki Nemzeti Park

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (69 db): környezet: 4.90 rejtés: 4.84 web: 4.84 átlag: 4.86

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


K.L. 2022.09.03 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Megtaláltam.
Hárskútról indultunk, nem pontosan a turistösvényt követve jutottunk a Köszoroshoz. Az első pontot nem találtuk, a 2. könnyen meglett.
Köszönjük a rejtő segítségét.

hitamas 2022.08.04 12:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
GCAUG volt a mai cél (így már csak egy megtalálás hiányzik a repülős záróládához), de ha már arra jártam, ez a multi is útba esett ... A rejtések barátiak, de ezt nem lehet előre tudni, ezért felmásztam egy-két olyan helyre, ahová nem kellett volna. Persze a völgyben a GPS nem segít ... A második ponttól volt egy járható ösvény GCAUG-3 felé.
Kis segítség az első ponthoz ... K.L. képén látható csábító sziklaorrnál kicsit tovább kell menni. A leírásban sziklaFAL van ... és ott is van a láda. Én is megszívtam elsőre (hogy nem olvastam el pontosan a leírást). :)

znasz 2022.07.17 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.17
Nehéz terepen mentünk Pénzesgyőr irányába. Az első pont nehezen lett meg. Sokáig kerestük a ládat. Csak avarral volt letakarva, így azért nehéz volt rátalálni. Visszarejtésnél pár rőzsét is rátettem a ládára. Talán így könnyebben megtalálható lesz.
A második pontot könnyen megtaláltuk.
Pénzesgyőr felé szerettünk volna kimenni a szurdokból. Mindenfelé kerítések állták utunkat, ezért csak igen nagy kerülővel tudtunk Pénzesgyőrre eljutni.
Köszi a rejtést.

Zugi 2022.06.28 17:24 - Megtaláltam
Majdnem napra pontosan 10 évvel ezelőtt túráztam egyet erre a GCAUG ládára felfűzve az útvonalat, aminek célja elsősorban az immáron 31 évvel ezelőtti gyerekkori időtöltésem helyszínének újralátogatása volt. Most is gyakorlatilag kedvem volt ismét erre járni, a célpont tehát Ráktanya volt, de láttam, hogy legutóbbi erre járásom óta egy újabb láda is kikerült a közelbe, így ezzel kezdtem a kis túrát.

Az hogy Ráktanyához ennyire közel egy ilyen eldugott kis szurdokvilág van, ennek megismeréséhez tényleg köszönet e ládának. Ellenben sajnos meggyűlt a bajom a megtalálásával. Eleve az oda vezető út is elég nehezen kivehető volt, turistajelek meglehetősen rossz állapotban vannak és hát milliószor megállapítottam kesselős mivoltomban, hogy bizonyos helyeket, ládákat nem szerencsés nyári, vegetációs időszakban bevállalni. A meleg még hagyján, mert az erdő és pláne a szurdok kellemesen hűvös volt, bár némileg párás, nagyon zöldellően mohával, sok páfránnyal, így volt némi dzsungeltúra feelingje. Van jó pár keresztben kidőlt fa is, de a dús aljnövényzet miatt is nehezen járható volt már, pláne ugye rövidnadrágban. Utóbbi esetén számítottam is rá, este 4db kullancsot szedtem ki a lábaimból, plusz egyet az oldalamból, tehát brutál fertőzött a környék sajnos.

Az első pontját kétszer is kerestem. Mikor elsőre nem leltem, mentem tovább, tudván úgyis visszajövök. A 2. pontja szelídebb környezetben is van, az könnyen meglett. Onnan visszafordultam az első pontjához, elvégre a túrám célja miatt amúgy is az az irányra volt szükségem, de továbbra sem leltem az első ládát. A gps pontossága is kritikus a szurdokban, nekem egy bizonyos helyre mutatott, de ott a közelében semmi rejtés nem volt.
Emiatt szeretnék kérni rejtői elfogadást a mellékelt fotók alapján.

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2022.07.03 15:26]

IMG_20220628_165452_resizeIMG_20220628_165556_resize
IMG_20220628_170813_resizeIMG_20220628_171051_resize
IMG_20220628_171408_resizeIMG_20220628_172934_resize
Screenshot_20220628_172444_bigmick.ghu_resize 
g-tabe 2022.06.04 20:11 - Megtaláltam
Bondi3-mal próbálkoztunk, de az 1-es pontnál nem jártnk sikerrel. A jelszó rejtői segítséggel ált össze! Köszönjük!

tfmb 2022.05.31 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.04
Köszi a rejtést!

fruzsiboros85 2022.05.07 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.17]

laclac88 2022.05.07 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

paidlp 2021.11.21 14:29 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Kisbubi 2021.11.21 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Horváth Edit 2021.10.29 10:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Szuper elvarázsolt hely,gyönyörű őszi idő!Az első pontnál a leírás alapján menjél. [Geoládák v3.12.2]

Szilkó76 2021.09.04 16:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.98
Mai útvonalamat az előző GCHARP ládától úgy terveztem, hogy nem megyek vissza a faluba, hanem tuhu-n kinézett utakon "fentről", fordított sorrendben keresem fel a pontokat. Na, hát ezt a közeli gigabirtok zöld kereszt jelzés mentén kilométeren keresztül húzódó kerítése megakadályozta. Szóval végülis mégiscsak a Németh-tanya felől, a javasolt útvonalon lehetett végigjárni. A patakban most nem volt sok víz, így e tekintetben nem volt nagy akadály.

Az első ponton a leírás alapján hamar meglett a láda vélelmezhető helye, de doboz nem találtam. A második pont rendben volt.

A rejtőnek emailt küldtem az elfogadás reményében.
Köszi a rejtést!

Ui: Köszönöm a rejtő segítségét és elfogadását!

Szurdok kezdeteAz első pontnál
KalandtúraTanösvény
GyZsTeam 2021.08.15 11:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Az első ládát Ritus71 segítségével sem találtuk meg. A másodikkal nem volt gond. Kérnénk a képek alapján elfogadni. Köszönjük!

Ez a túra minden várakozásomat felülmúlta. Nagyon szép, érdekes helyeket mutatott, amit a gc nélkül minden bizonnyal elkerültünk volna. Köszönjük!

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2021.08.22 09:30]

HER_7327_tnHER_7339_tn
HER_7404_tnHER_7406_tn
HER_7408_tnHER_7416_tn
HER_7417_tnHER_7418_tn
HER_7427_tnHER_7430_tn
HER_7433_tnHER_7435_tn
HER_7441_tn 
Ritus71 2021.08.15 11:27 - Megtaláltam
Közös keresés GyZsTeam -mel , de sajnos nem találtuk meg. Kérném a képeink alapján elfogadni. Köszönöm!

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2021.08.22 15:24]

bacsnyir 2021.08.14 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.85
x

Puhapracli 2021.08.12 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kasap 2021.08.12 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Az első pont kordináta nekem nagyon nem oda mutatott, ahol megtaláltuk a ládát. De a látvány kárpótolt. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

emmerwald 2021.06.20 13:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.28
Németh-tanya felől érkeztem úttalan-utakon. A GPS jel gyenge volt a völgyben. Az 1. ponton a túloldalra vitt fel, de szerencsére innen viszont jól látszott a láda klassz helye. A 2. pont a leírás alapján könnyen előkerült.
Pénzesgyőr felé haladtam tovább, ahol a temetőnél értem partot.
Mindenhol buja növényzet, és rengeteg kerítés teszi kalandossá a kirándulást a környéken.
Köszönöm az invitálást!

IMG_20210620_124423IMG_20210620_130509
Kogerj 2021.06.17 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Akarair és kaldigeza túratársammal kerestük fel a Kőszorost.Nagyon vadregényes,izgalmas vidék.Szerencsénkre kevés víz volt a patakban.Az első ládát nagyon sokáig kerestük,korunkhoz képest meglepő tornamutatványokkal,második könnyen meglett.
Köszönöm a rejtő segítségét.

IMG_20210617_161105IMG_20210617_164013
received_777019286270814 
kaldigeza 2021.06.17 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Édes hármasban döcögtünk kőről-kőre ládázós csoportunkkal. Némi csalán csípésekkel megúsztuk, de már reumásak biztosan nem leszünk... Én ajándéknak haza vittem 8 nagyon apró kullancsost is! Ragaszkodók voltak! Köszönöm a rejtést, és Hörcsög sporttársunk önzetlen segítségét!!! Őt követendő jó példaként tudom néhány keményszívű rejtő elé állítani!!! Ezt a komoly játékot így lehet megszerettetni!!!!

akarair 2021.06.17 16:35 - Megtaláltam
Kedves Rejtő!

Három fővel, nagyon szép környezetben, az egyik pontot nem találtuk.
Az emailre hivatkozva légy szíves fogadd el jelszó nélküli logjainkat!
A közösség nevében is köszönöm a munkádat.

Toti 2021.05.15 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
A 3 napos bakonyi kalandozás második napján egy 35km-es túra keretében Évivel végigjártuk a környék összes ládáját. Csodaszép és változatos helyeket ismertünk meg. Bakonybél, Kálvária, Gerence-patak völgye, Fehér-kő-árok, Szökrényes-kő-árok, Augusztin pihenő, Kőszoros, Hajag-hegy, Középső-Hajag BARSZ bunker, Fekete-séd völgye, OKT szakasz Bakonybélig volt az útvonal.

A Kőről-kőre multi szurdoka után oldalról érkeztünk a Kőszorosba. Elmentünk a hasadékbarlangig, ami aktív barlangkutatóként különösen kedves hely. Ott megkerestük a ládát, ami tökéletes állapotban a hasadékban várja a megtalálóit.
Utána dél felé indultunk a Középső-Hajagra. A szurdok annyira szép volt, hogy sokat fotóztunk, bukdácsoltunk a köveken és csak a Hajagra érve vettük észre, hogy egyszerűen elfelejtettük megkeresni a multid első pontján a dobozt. Ilyen még nem történt velünk... Viszont már elég későre járt, este 10-re értünk vissza Bakonybélbe és már nem tudtunk visszamenni jópár kilométert a dobozhoz, így is 35km lett a napi túra.
A rejtő nagyon készségesen segített a logolásban, amit ezúton is nagyon köszönünk. A rejtés koncepciója és a bemutatott helyszíne is teljes mértékben egyezik az ízlésünkkel. Ajánlom mindenkinek, aki ilyen kalandokra vágyik.

-Dingò- 2021.05.09 22:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

SirLes 2021.04.24 11:42 - Megtaláltam
MEgtaláltam Andival

Rastaman 2021.04.12 20:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon köszönöm a segítséget is. [Geoládák v3.10.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (152 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]