geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4818. 20 éves a geocaching.hu - Sukoró igazi arca (GC20SI)

Térkép

Térkép

Gomba kő

Gomba kő

2.pontnál dolgozik a Garmin

2.pontnál dolgozik a Garmin

3. pont és alatta a továbbvezető utunk

3. pont és alatta a továbbvezető utunk

Pihenő, a piros sávon

Pihenő, a piros sávon

Híd, vagy inkább gázló

Híd, vagy inkább gázló

Közelebbről

Közelebbről

Ilyen utakra számíts

Ilyen utakra számíts

Sukorón a nyomós kutak...

Sukorón a nyomós kutak...

Egyedi festést kaptak

Egyedi festést kaptak

Napnyugta, a ládánál

Napnyugta, a ládánál
Szélesség N 47° 13,763'
Hosszúság E 18° 32,719'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 1970.01.01 01:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Utolsó változás: 2021.12.28 10:59
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: griffs 06209211738
Ládagazda: griffs
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 21500 m
Megtalálások száma: 130 + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 4.3 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Röviden, a rejtésekről:
Gravírozott táblákat keress, szem előtt tartva, hogy általában próbálok egy kis csavart vinni a rejtésekbe. Ahol snassz rejtést találsz, ott már leamortizálódott a dolog.
1. Kéttörzsű fában, derékmagasságban. A Gomba-kő 20 méterre van, északnak.
2. A legfeltűnőbb fa, felső odvában.
3. Az ösvény déli oldalán, facsoporton, szemmagasságban. DLÖZ
4. Mágneses. 2. NYÁKRÁP. QR kód a korlát bal szélén.
5. 20 cm átmérőjű láda, talajszinten, kéttörzsű fa tövében. 20 :) QR kód az alternatívon.

Eltűnés esetére és annak aki nem szeret keresgélni, a legtöbb ponton követ (pontosabban Ytong) is talál talajszinten, tartalék táblával.

Alternatívok:
1. Faodúban, talajszinten. Közelebb az ösvényhez, mint az eredeti rejtés.
2. Faodúban, derékmagasságban. Közelebb az ösvényhez, mint az eredeti rejtés.
3. Az ösvény északi oldalán, talajszinten.
4. Mágneses, a korlát elem legalján, a bal kezdőoszlop mellett.
5. A pihenőhöz legközelebbi fenyő tövében.

Rejtett állomásos, pontról-pontra vezető rejtésekről van szó. Mindenhol a jelszó egy darabját találod, valamint a következő állomás koordinátáját. Jegyezd fel mindkettőt és gyűjts össze 5 részletet. A jelszót fordított sorrendben kapod meg (összesen 16 karakter)!
A telefonos alkalmazásokban is tudod variálni a jelszórészletek sorrendjét ! Ez igaz a g:hu+ és a Geoládák appra is.

Minden táblán található egy QR kód is, ha applikációval keresed a ládát, akkor a Geoládák és a g:hu+ be tudják olvasni ezt a kódot. Információ a geocaching.hu-n alkalmazott QR kódról.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Ajánlok egy parkolót  N 47° 13,459' E 18° 34,710' 130 m [GC20SI+parkoló], az arborétumnál, de nyugodtan megállhatsz a kocsmaponton is:  N 47° 14,411' E 18° 35,785' 135 m [GC20SI+Kocsma]
Nagy kedvencem, kb. 2 éve kiegészült egy grillezővel, komplett ételekkel is, szolid áron. Utóbbi esetben lesznek ismétlődő szakaszok, ha szeretnéd elkerülni, akkor a pákozdi, Ingókő utcában javaslom a parkolást (vagy a megadott arborétumnál).

Vízvételi lehetőséged az etap első és utolsó harmadában is lesz (Pákozd, Sukoró), nyomós kutak formájában (ld. fotók), közvetlenül az útvonalon, eltéveszthetetlenül.

Bevezető / látnivalók
A túrát gyalogosan, vagy kerékpárral is teljesítheted (21.5 km és durván 350 méter szintemelkedés). Természetesen a rejtő személye garantálja, hogy lesznek olyan útszakaszok, ahol monti nyergében érzi leginkább jól magát a kesser.
Székesfehérváriként gyakran tekerek el a Velencei-tóhoz, de szinte mindig csak az északi partra és fel a hegyre. Ha terepezni akarok, akkor kedvenc útvonalam a sárga sávon Sárga sáv fel és a piros sávon Piros sáv le. Ezt az útvonalat fogjuk most is követni, kiegészítve Sukoróval, a térség gyöngyszemével. A helység központjában elhelyezett pont környezete önálló és végleges ládát érdemelne, ahogyan az első ponttal bemutatott Gomba-kő is (Gyombi rejtési ötlete). Az ingó kövek és a pompás centrum, Sukoró igazi arca.
A kivitelezés végén tudtam meg, hogy a remek földi, bigmick is a közelben helyez ki jubileumi ládát. Ha a negyedik ponttól a GCXX07 felé haladsz tovább, már rajta is vagy a kedvenc aszfalt útvonalamon :) A bigmick ládától tovább az erdei aszfalt bringaúton, majd jobbra a sárga sávonSárga sáv (ez murvás szakasz). Fel a Bence-hegyre és le a sárga sávon Sárga sáv. A gyalogos M7 felüljáró után, könnyedén rá tudsz térni a tókerülő bringaútra és be tudod fejezni ezt a multit, pontkihagyás nélkül.

Az útvonal és a pontok leírása

A megadott parkolótól északi, majd nyugati irányban megindulva, a Velencei-tavi kerékpáros körön könnyedén eltalálsz Pákozdra. A faluban az Arany János utcánál (nyomós kút, az utca sarkon) északnak, a sárga sávSárga sáv jelzésen.

Az első pont, ahol a következő állomás adatait és a jelszó első részletét találod, a látványos Gomba-kő csupán pár méter kitérő a jelzésről. Miután megtaláltad a rejtést szemmagasságban, de nem a fa külső felületén, haladj tovább a sárga sávon. Sárga sáv

A második pont a Pandúr-kő, a legmonumentálisabb ingókő, mellesleg ebből az irányból, bringával remekül megközelíthető a sárga háromszög Sárga háromszög jelzésen. A boka magasságban jól elrejtett lap megtalálása után célszerű visszatérni a sárga sávra Sárga sáv
Pár száz méter után eléred a piros keresztet Piros kereszt , amelyen keletre fordulj, egészen a harmadik pontig, amely csak útjelző. A borostyán zölddel álcázott jelszó és koo. feljegyzése után kézenfekvő lenne végigmenni a Bodza-völgyön és a gerincről le a zöld plusz Zöld kereszt jelzésen, egyenesen Sukoróra. Rád bízom, gyalog nem rossz megoldás, de a lemenő ösvény igen meredek, átlagos bringásnak nem veszélytelen és az én útvonalam szebb is. :) Azaz vegyél közel 180 fokos fordulatot a piros sávon Piros sáv lefelé és igazi, montis csemegében lesz részed, gyönyörű környezetben.
Ez a jelzés egészen a parkolóig visz, de betekerhetsz Sukoróra a főúton is, amit sok más bringás is használ (köztük én is). A parkolótól viszont a Velencei-tavi bringás körön tudsz megindulni keletnek és kb. 2 km megtétele után rátérni, északnak, a Nadap-Sukoró kerékpárútra, amely mellett a negyedik pont található. A jelszót és a koo.-t mágneses megoldással helyeztem el, az egyik ablakpárkánynál, de a QR kódot, csak az alternatívnál találhatod meg talajszinten, méretproblémák miatt.
Sokat lehetne áradozni Sukoró igazi arcáról, de maradjon meglepetés a kessernek is, hiszen geoláda még nem mutatta be ezt a gyöngyszemet, de most egycsapásra kettő is... :)
A faluból már könnyen visszatalálsz a parkolóhoz, amelytől úgy 100 méterre találod a ládát, a tornapályán. Sosem találkoztam még itt edző emberrel, így előszeretettel tekerek végig rajta, fentről-lefelé. A láda rejtekén 20 napot dolgoztam, de neked talán 20 másodperc sem lesz talajszinten megtalálni. :)

Remélem tetszett a túra, kicsit vegyes felvágott, de én minden egyes méterét szeretem és gyakran, előszeretettel bringázok rajta.

Boldog születésnapot geocaching.hu! Köszi scele, hogy jól megdolgoztattál, de vigasztal a tudat, hogy te sokkal többet melóztál rajta ! :) Szerintem remek ötlet ez a sorozat, magam is a lehető legtöbb tagját tervezem felkeresni...

Külön köszönet V_Gabornak és Libertynek, a ládaoldalban nyújtott segítségért. V_Gabor természetesen minden elismerést megérdemel a másik jubileumi sorozatért is!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (44 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.86 web: 4.87 átlag: 4.88

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szollosi73 2022.01.16 12:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan!

Reggel 2022.01.16 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

bagolyvera 2022.01.15 16:00 - Megtaláltam
Ignis9 és Tamás társaságában megtaláltam, köszi!

Ignis9 2022.01.15 16:00 - Megtaláltam
Bagolyverával és Tamással közösen, köszönjük! :)

Invictus3 2022.01.09 15:37 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
A többit otthonról.
[Geoládák v3.12.5]

Istennyila 2022.01.08 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Jegesen csoportosan megtaláltuk, köszönöm a rejtést!

kicsiogre 2022.01.08 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

befi 2022.01.08 14:00 - Megtaláltam
Jeges8

bati.hu 2022.01.08 13:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Jeges tekerés 8 alkalommal egybekötve ha már úgyis itt tekerünk ládáztunk is kicsit. Persze többnyire hagytam hogy a többiek keresgéljenek, addig pihentem ;--)
A Környéken sokszor bringáztunk már így ismerős ösvénEken csapattunk. Az egyik csapatás erősre sikerült és jól meggyűrtem a tubelesst amibe utána nem igazán akart visszakötni a lötyi.
Úgyhogy onnantól amíg a többiek pihentek én pumpáltam.
Biztos ez volt a büntetés a lustaságomért :--).
A vége előtt még visszatekerünk páran a meleghegyi toronyhoz hogy lefelé egy jót guruljunk a kedvenc vhg-i ösvényemen.
A terep jó volt mert nem fáztunk :--).
Köszi a szervezést griffs és kalappal a jövő heti túrához

Fazék 2022.01.08 12:43 - Megtaláltam
A Jeges Tekerés érintett minden pontot, a túratársak többsége már megtalálta ezt a multit, így mindenhol volt segítség a gyors megtaláláshoz. Szép, érdekes helyek, jövök máskor is.

2022-01-08 10.24.152022-01-08 10.24.21
2022-01-08 11.02.232022-01-08 11.02.26
2022-01-08 11.12.342022-01-08 12.43.53
2022-01-08 12.43.562022-01-08 12.43.59
2022-01-08 12.44.07 
csaba159 2022.01.08 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

NARKA 2022.01.08 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
A ládával minden rendben.
[g:hu+ 2.7.14]

mazsola069 2022.01.08 10:53 - Megtaláltam
szmájlira cserélve, mától ez is rámvigyorog. :)
[g:hu+ 2.7.16]

Gubirobi 2022.01.04 13:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Lefülelve! Bővebben később... [Geoládák v3.12.5]
Boldog szülinapot gchu! :)
Kösz a rejtést Tesó! Remélem már nem spoiler, de a leírás, megtalálói logok, képek alapján 3 erdei és 2 közúthoz közeli ponttal terveztem, így gyalog-autó kombóban küzdöttem meg a távokkal újévi regenerálódás néven. Kerékpárral tutibb lett volna, de ez van.
Az 1. pontot én sem ismertem (kösz), 2. pont nagy kedvenc, a 3. pont környékét is kedvelem. 4. pont kötelező, ha erre jársz. 5. pont meg gondolom kellett a körtúrához. :)
Örülök, hogy 2022. első napjaiban még megkaparintottam ezt a pontot is.
Köszönöm a lehetőséget!

zöldbenkőgomba
nem pindúr a pandúrpiroslik
kézművespanoráma
miért pont futrinka? 
macikupac 2021.12.31 15:45 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

 
fa-peti 2021.12.31 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kobcikrajci 2021.12.22 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.16]

VaVi 2021.12.19 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

griffs 2021.12.18 17:59 - Egyéb
2-es pontot visszaraktam az eredeti helyére és az alternaívnak is nyilvánvalóbb helyet kerestem.

Málnavadász 2021.12.13 15:53 - Megtaláltam
Hideg, kissé szeles, de napos idő volt. Tekeréshez majdnem tökéletes. A terep pont annyira volt felolvadva, hogy nem volt végig jégpálya, de el sem süllyedt a városi gumis kerék.

Köszönöm a lehetőséget! :)

(Első pont, pótjelszó rendben. A második ponton csak felakasztva volt a jelszó hordozó egy kis ágacskára, szemmagasságban az út mellett, így talán ez volt a legkönnyebb találat, de a másik jelszót itt nem találtam, hiába kerestem. A harmadik fő jelszava is rendben. A negyedik QR kódos táblája a korlátra felkötve, elég szembetűnő, de reméljük nem lesz baja. Az ötödik el sem téveszthető.)

Wilka74 2021.12.12 14:20 - Megtaláltam
Hát ez most nem sikerült olyan flottul. A 2. ponton nem találtunk semmit, a harmadik ponton pedig már az idegtől nem láttam, vélhetőleg emiatt nem lett meg ez a pont, így feladtuk a keresést és segítséget kértünk ismét. A 4. és 5. pont simán meglett, bár előbbit a párom kereste meg, amíg én a GCING2 2. pontjáért mentem. [Geoládák v3.12.3]
Köszi Griffs a rejtést és a kommunikációt!

IMG_0098IMG_0100
IMG_0082 
orszagoskek 2021.12.12 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.76
Az erős szél ellenére sétáltunk egy jót a környéken. Kerestük, és szerencsére meg is találtuk az összes pontot. Köszönjük a rejtésbe fektetett munkát, mely felhívta a figyelmet erre a helyre! Bővebben később. Csaba, Kármen és Tamás [Geoládák v3.12.3]
A pontokat egyébként két kirándulás alkalmával kerestük fel. Az útvonal környékét kifejezetten kedveljük, gyakran szoktunk erre járni, és jó volt most újra felkeresni. A rejtések teljesen rendben vannak, a végláda álcája stílszerű.
Megrögzött pacifistaként a Katonai Emlékparkban lévő Béke szobor előtt készített fényképet töltöm fel a bejegyzéshez.
Egyúttal ez volt az első jubileumi túrázós ládatalálatom a sorozatból, valamint az első megtalálásom a rejtő legendáson nagyszerű rejtései közül. Remélem sok követi még mindkettőt!

gc20si-5 
Paul 2021.12.11 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
ui:a második pontot sokáig kerestem de nem lett meg az eredeti és az alternatív helye sem.Viszont a táblát megtaláltam közvetlenül az úton 2m magasan egy fára feltüzve.
[g:hu+ 2.7.16]

Mr Bean 2021.11.30 11:15 - Megtaláltam
Megvan! [Geoládák v3.12.2]

Evila 2021.11.14 17:10 - Megtaláltam
Hát ez kalandosra sikerült, pedig simán indult az első három pont megtalálásáig. Ott sajnos az egyik koordinátában a hatos helyett nyolcast sikerült olvasnom. Így eljutottam Velencébe...
Kénytelen voltam felhívni a Rejtőt, aki nagyon készségesen segített továbbjutnom a végláda irányába. Kár lett volna kihagyni a nagyon ötletes rejtést!
Szerettük és szeretjük keresni a Griffs rejtéseket, egyértelmű leírás és remek kivitelezés teszi élménnyé a keresést, megtalálást.
Köszönöm a rejtésekbe fektetett munkát (és persze a segítséget is)!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (133 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]