FAQ
648. Római Kori Villagazdaság (GCBLCA)

Légiósok

Légiósok

Mozaik

Mozaik

Pince

Pince

Felülről

Felülről

Amfora

Amfora

Folyosó

Folyosó

Az egyik épület

Az egyik épület

Udvaron

Udvaron

Naplemente a temetkezési helytől

Naplemente a temetkezési helytől

Szélesség N 47° 2,736'
Hosszúság E 17° 53,279'
Magasság: 344 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.22 03:34
Utolsó lényeges változás: 2022.08.06 21:27
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anno Csipet csapat, újra: Sus, Madw, Anita, Reggel
Ládagazda: Reggel
Nehézség / Terep: 4.0 / 2.0
Megtalálások száma: 637 + 20 sikertelen + 20 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
Az 2. koo. a fent megadott ponton mágnesesen rögzítve. Ne lent keresd!!
A 2 pont egy közelben lévő temetkezési helyen.

Balácára, egy római kori bemutató-, és a közelében lévő temetkezési helyre invitállak benneteket. A romkert
szabadon és ingyen látogatható, csak a benti kiállításokért kell
belépődíjat fizetni!!

A rejtésekről kérem, ne tegyetek fel fotókat! Ha a rejteknél mugli veszély van, akkor inkább küld el jelszó nélkülinek és elfogadom

Parkolni a  N 47° 2,554' E 17° 53,223' 344 m [GCBLCA+parkoló] lehet. Innen már csak 400m és már az első koo.-n is vagy. Itt találhatod meg mágnesesen rögzítve a 2. pont koo-t és a jelszó egy részletét.
Az első pont a bemutatóhely vezető régészének segítségével és áldásával került a rejtekbe. Ha nagyon nem találod a teremőrök segítenek! :-)
A 2. pont felé a  N 47° 2,934' E 17° 52,743' 341 m [GCBLCA+elágazás] elágazás felé érdemes menni. A rejtekben a jelszó második fele. Ez egy temetkezési helynél található.

A jelszó két részre van osztva!!!
Először a mikrokessben talált részt(PSW1), majd a dobozban lévő részt(PSW2) kell beírni.

Nyitva tartás
Leírás vége

Mindenkinek jó szórakozást kíván a rejtő csapat.

A kess 2004.04-től adoptálva lett.
A ládát felfüggesztettem, amig egy valódi geoládát telepitünk. Az egyszerü jelszóért sorry, a cél a kedvcsinálás volt, nem az, hogy visszaélést gerjesszek. Aki internetröl szerzett infó alapján küldött megfejtést, annak egészségére... Mindenesetre jó lecke volt.
------------------------------------------------------------------
Eddig a régi rejtő leírása, és most jöjjenek az új gazdák! :-)

Baláca
Baláca új honlapja

Veszprémtől mintegy 9 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában találhatók az egykori római földbirtok-központ maradványai, az 1910-es években még 30-40 főépületre és 100 melléképületre utaló halmozódásaival, feltárások nyomán napvilágra került falaival, kiállítást magába foglaló épületével, romkertjével.

A Balaton-felvidék tájegységéhez tartozó település római kori neve egyelőre ismeretlen. Az Itinerarium Antonini antik útleírásában a Savariát Aquincummal összekötő út Caesariana állomása a Balatontól északra kereshető. A balácai római villával való azonosítását azonban egyelőre egyetlen adat sem támasztja alá. A római település modern névadója a veszprémi káptalan közeli, azóta már lebontott baláca-pusztai majorsága volt. Lehetséges, hogy a római kori Pannonia provinciát átszelő átlós irányú út sem haladt át Balácán. Kisebb utak biztosították az összeköttetést, valamint a mezőgazdasági termelésre épülő gazdaság kereskedelmi kapcsolatait a Duna és a Balaton felé.

A szántóföldeket Nemesvámos és Veszprémfajsz határában egykor hosszan futó kerítésfalak határolták. A közeli források vizét (Nagykút, Kiskút, Ányos-kút) kerámiacsöveken vezették a földbirtok ugyancsak fallal körülvett 8,79 hektár alapterületű középpontjába. A körítőfalon kívüli jelenségek műhelyekkel, a közelí középkori település épületeivel vannak összefüggésben. A temetők a villaközpont falain kívül helyezkedtek el. A villa korai tulajdonosának monumentális, faragott kövekkel, halommal borított temetkezőhelye közelében mélyíthették földbe az elhamvasztott csontmaradványokat, edényeket, viseleti tárgyakat tartalmazó korai sírokat, míg a csontvázas temetkezési rítus későbbi sírjai inkább a körítőfal északi szakasza mentén, az északkeleti sarok közelében kereshetők.

A villa legkorábbi római kori emlékei a Kr. u. I. századból származnak. Az első épület is e század végén készülhetett el. A II. században eltérő tájolásban építették meg a főépület első helyiségeit, belső udvaros magját, amelyet a századok folyamán többször átépítettek, újabb belső udvaros épületet emeltek, amelyet azután apszisokkal, déli helyiségekkel bővítettek, majd az északi frontot is átalakították. A főépület építkezéseivel egyidejűleg dolgoztak a többi lakó- és gazdasági épületnél is. Nem túl vastag falakkal udvarokra, kertekre osztották az épületek közötti területeket. A római kori villagazdaságot a IV. század vége felé hagyták el. Az omladozó falak között műhelyeket rendeztek be, cölöpszerkezetű házakat húztak fel az Árpád-korban és a középkorban.

Kutatástörténet

Nemesvámos határa a XVIII. század óta ismert római leleteiről. A veszprémi káptalan tulajdonát képező szántóföldön előkerült római maradványokról első ízben 1904. november 6-án értesítették a veszprémi múzeumot. A Rhé Gyula vezette 1906-1907-es néhány hetes ásatások a főépület (I.) területén folytak. A feliratos téglákon, terra sigillátákon, bronztárgyakon, vaseszközökön, csonttárgyakon, érmeken kívül ekkor kerültek elő a Magyarország egyik legnagyobb villáját, Balácát méltán ismertté tevő mozaikpadlók és a rekonstrukciók összeállítására alkalmas falfestménytöredékek.

Az 1909-ben húzott kutatóárkokkal meghatározták a fallal körülvett villagazdaság északi felének valamennyi, 1976-ig ismert épületét, közöttük a II., fürdőnek tartott épületet, egy lakóházat (IX.), konyhát, vagy nyári tartózkodóhelyet (VIII.), bazilikát (?- VII.), egy bizonytalan eredetű, szabálytalan alaprajzú épületet (VI.). Valószínűleg ugyanebben az évben találták meg a főépülettől keletre fekvő, istállónak és kapubejárónak vélt III-as, valamint az V-ös épületet, ill. a IV-es számot kapott falmaradványokat.

1910-ben és 1925-ben emelték ki eredeti helyükről a négy mozaikpadlót, amelyek betonba ágyazásuk után a veszprémi múzeumba, illetve Budapestre a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek. Egy részüket később a tihanyi múzeum kőtárában állították ki.

1912-ben jelent meg a balácai ásatások eredményeinek első összefoglalása. A kézirat végleges összeállítása előtt vezetett kisebb ásatás a főépülettől délre eső területek kutatásainak szükségességét indokolta.

Az újabb, és egyben a balácai ásatások első szakaszának utolsó feltárására azonban csak 1926-ban került sor. A mintegy 560 folyóméter hosszú kutatóárokkal összesen három épületet határoztak meg. A X. épületet gyülekezésre alkalmas nyilvános teremnek, a XI-et lakóháznak tartották. A körítőfal délnyugati sarkánál pillérekkel tagolt folyosót tártak fel.

1926 és 1976 között a villagazdaság területét szántották, az I. és a II. épület felett legeltettek. A fallal határolt gazdasági központ teljes feltárására irányuló újabb kutatási program 1976-ban kezdődött meg. Sor került az I., a II., a III. a X., a XIII. épület kiegészítő feltárására és újabb épületek (XIV., XV., XVI.) meghatározására, valamint a villától kb. 600 m-re északra megépített korai temetkezőhely, az ún. Likas-domb kutatására.

1984-ben Hajnóczi Gyula tervei szerint elkészült a főépület (I). tömegében római házat idéző rekonstrukciója amelyben védett helyre kerültek a részben visszaszállított mozaikok, néhány falfestmény, s a tárlókban kiállított tárgyak, megnyílt a főépület körüli romkert az 1976 óta kutatott épületek konzervált falaival.

A további épületek kutatása folyamatban van.

K. Palágyi Sylvia

További adatok a közeli múzeumokról:
Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság

A múzeumról itt olvashatsz bővebben:
Villa Romana Baláca


Nyitva tartás:
Április 1 - október 31. között látogatható a kiállítóhely, keddtől vasárnapig:

- hétfő kivételével, hétköznap 09-18 óráig - pénztárzárás 17.30-kor

- hétvégén 10-19 óráig - pénztárzárás 18.30-kor

BELÉPŐDÍJAK

Egyénileg érkező látogatóink részére:

Felnőtt, teljes árú jegy 1300 Ft

Kedvezményes jegy* 650 Ft

Családi jegy (2 felnőtt + gyermekeik) 3000 Ft

Csoportosan érkező látogatóink részére:

Felnőtt csoportjegy 1000 Ft

Diák / nyugdíjas csoportjegy 400 Ft

Fotójegy 400 Ft

Videójegy 800 Ft

TÁRLATVEZETÉSI DÍJAK

Diákoknak/nyugdíjasoknak (mellé csoport jegyet kell venni) 4 000 Ft

Csoportoknak magyar nyelven (1-6 főig, mellé csoport jegyet kell venni) 4000 Ft

Csoportoknak magyar nyelven (7-15 főig, mellé csoport jegyet kell venni) 5000 Ft

Csoportoknak magyar nyelven (16-25 főig, mellé csoport jegyet kell venni) 7500 Ft

Csoportoknak tolmácsolással (1-30 főig, mellé csoport jegyet kell venni) 7500 Ft

Tárlatvezetés hétvégi felár 3000 Ft

free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (440 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.32 web: 4.56 átlag: 4.46

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

comcen1 2022.11.06 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

cdf 2022.09.23 15:01 - Nem találtam meg
Lehet, hogy rendben a helyén, csak a helye nem lett meg.
[Geoládák v3.12.10]

[Elutasította: Reggel, 2022.10.01 12:14]

IMG_20220923_142156.jpgIMG_20220923_150713.jpg
TanEra 2022.09.12 18:08 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Gabriello 2022.08.28 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Reggel 2022.08.06 12:00 - Megtaláltam
Láda ellenőrzés!

Első és második pont is rendben a helyén!

KP1965 2022.05.07 20:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
88 km-es bakonyi bringázással a lábunkban ide már kocsival jöttünk a GCTOUR után, főleg a GCTIME kedvéért, de ha már itt voltunk ezt is megkerestük.
Nagy nehezen, de megtaláltuk a mágneses kapszulát és az első jelszórészletből kikövetkeztettük a másodikat is.
Ha csak azért beteg a láda státusza, mert az első pont nem volt hozzáférhető, vagy nem találták meg, nyugodtan visszaállítható kereshetőre.

20220507_200019 
pappcsalád 2022.05.07 20:05 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.7.17]

Ásványvadász 2022.05.07 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Úgy tűnik a munkálatok befejeződtek. Az első ponton a dobozkát a leírás alapján megtaláltuk. Felírtuk a koordinátát, majd a parkolóból autóval mentünk a második doboz közelébe. Ott leparkolva, egy kis kerülővel (nem toronyiránt) meglett a rejtek a ládával. Csakhogy az első jelszórészletet nem jegyeztük fel. Ezért újra vissza kellett mennünk az első rejtéshez.
A láda mindkét pontja kereshető.

gordian365 2022.03.15 11:50 - Nem találtam meg
Sajnos az építkezési munkálatok miatt nem tudtuk megkeresni.
Ha lehet, szeretném kérni a jelszó nélküli megtalálást.

[Elutasította: Reggel, 2022.03.23 06:09]

3nyUuvg3Ee 
Meteorick 2021.10.30 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A helyszínen építési munkálatok zajlanak így megközelíthetetlen a pont. Kérem fénykép alapján az elfogadását. [Geoládák v3.12.2]

[Jóváhagyta: Reggel, 2021.11.20 15:01]

IMG_20211030_124733IMG_20211030_124926
Szilviamon 2021.10.27 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Köszönjük a segítséget a ládagazdának.
Az első ponton felújítás zajlik. Jelenleg le van zárva a Balácai villa. Májusig tartanak a felújítások. Addig nem is lehet megtalálni a mikroládát.

Visti48 2021.08.26 12:50 - Megtaláltam
Bobby Holmes társaságában. Köszönjük a multit! [Geoládák v3.12.7]

Bobby Holmes 2021.08.26 12:50 - Megtaláltam
Megérkeztünk a parkolóba, ami nem értem, miért került ilyen messze a romoktól. Lesétáltunk, az információs épületben beszéltünk a dolgozóval és megmondta, hogy ingyen mehetünk, a kiállítás (amiért fizetni is kell) viszont nincs nyitva. A ládát azért keresgéltük egy ideig, elég szemét rejtés de a segítség elég jó támpont. Ahogy megláttam a jelszórészletet, eszembe jutott egy idézet a Gravity Falls rajzfilmsorozat könyvéből, ez alapján pedig be tudtam tippelni a jelszó másik felét. Örültem neki nagyon, hogy sikerült. A területről nagyon jól látszott a Veszprémfajszi Golgota (GCVeGo), plusz pont. Ez volt a 998. találatom. Köszönöm a multit!

A láda (remélem nem spoiler)Múzeum
UdvarVeszprémfajszi Golgota (GCVeGo)
KözelebbrőlGCFAJS-tól visszafele
kertimi 2021.08.14 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Tanohun 2021.08.14 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

MZ/XX 2021.08.08 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Horváth Edit 2021.05.21 10:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Az első pont nagyon szép és ingyenes a láda megtalálása,viszont csak védettségi igazolvánnyal kereshettem. [Geoládák v3.10.5]

nyomozócsapat 2021.05.03 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
első rejtés tényleg jó a másodikért kár [Geoládák v3.10.5]

Hartyi 2021.05.01 09:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Veszprém-Tapolca bringatúra során begyűjtve! Köszi!

vzoli007 2021.04.28 19:46 - Nem találtam meg
Veszprém felől jöttünk biciklivel. Elsőként az a helyet néztük meg, amire a ládában talált koordinálta visszamutatott. Kerestük vagy 7-8 percig a ládát, de meglett! Haverom már feladta :)
Visszatekertünk a második koordináta helyszínére, és ott beütöttem a google maps-be, de kivezetett a szántóföldre, így a ládást már nem kerestük. Amúgy is sötétedett.

Kérésre szívesen elküldöm az első ládában talált papír fényképét az elfogadáshoz.

[Elutasította: Reggel, 2021.05.17 14:18]

viad 2021.04.01 09:43 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

réka97 2021.03.04 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

kitkat0123 2021.02.07 12:24 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.9.0]

Robogo 2021.02.07 12:16 - Megtaláltam
Balaton északi partján ládáztunk kitkat0123-mal. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Ma volt a harmadik napja a környék felfedezésének. Veszprémfajon indultunk, átmentünk Nemesvámosra, majd vissza Csopakra és végül Balatonfüredre. Mára is sikerült egy kis szintet gyűjteni. Délelőtt ködös volt az idő, de így is érdekes volt a hely. Mindkét pont gyorsan meglett.
Köszönöm a rejtést!

bazskas 2021.01.28 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (678 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]