geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

qtatomhozzászólásai | válasz erre | 2007.01.18 15:21:11 (19202)
Hmmm, úgy látom Kyra GCKEKL logja (melyet sajnos azóta kitörölt, mert egyesek nem nézték jó szemmel, sőt méltónak se tartották) elérte célját és végre itt is felvetődött a mozgó ládák "megtaláltam - maradt" problémája. Kezdő kesserként tavaly ősszel szomorúan azt kellett látnom, hogy a Bükkön úgy ment át a GCKEKL láda, hogy nyoma sem volt. (Ezt írtam egyéb logomban is.) Vagyis lehetőségem se volt besegíteni, bármennyire is szerettem volna. Utána pedig sajnos azt láttam, hogy hiába találták meg sokan, szinte egymás után, mindenki ott is hagyta Putnok környékén. Már akkor nem értettem, hogy ha valaki egyszer már megtalálta (és remélhetőleg korábban még tovább is vitte), annak miért éri meg km hegyeket elautózni, hogy aztán újra csak egy megtaláltamot logoljon, anélkül, hogy tovább vinné.

Mákos (19187) fogalmazta meg tökéletesen a lényeget! Ezzel még akkor is egyetértek, ha Freddy barátomat én is ferde szemmel néztem, ahogy Ő is csak belogolt GCHUNba :(
Én a GCHUN-t 2x (a +1-et Kyraval), a GCKEKL-t 3x (+1 Kyra, +1 ironman) is tovább vittem, pontosabban részt vettem a mozgatásában. És meg bírtam állni, hogy csak egy egyéb logot írjak, vagy még azt sem. Azért mert azt élveztem, hogy VIHETEM. És nem azt, hogy további pontokat kapjak érte.

A mozgó láda szabályokon tényleg változtatni kellene, ahogy azt a GCHUN-nál remekül megszabta daikini. Bár pont nálam a max 20km-es korláttal bajban is lehettem volna, mert az ANP területén nem tudtam másik láda mellé elrejteni (engédelyezett láda hiányában) illetve a határvonal minimális korlátot is tartanom kellett. Szerencsére belefért mindkettő.

A GCKEKL-nál felvetett pecsételőhelyek közötti mininális táv, szvsz nem mindenhol megoldott, de ezt nálam okosabbak biztos jobban tudják. Én csak arra emlékszem, hogy van ahol egy kocsmában, van ahol a kerítésen, és persze a természetvédelmi területeken vannak a pecsételőhelyek.
Ha jól olvastam, mindkét ládánál kérték, hogy ha lehet, küldjük be a tracklogot. Ez sajnos nem mindenkinek megoldott. Pedig ezzel sok mindent ki lehetne szűrni ;)

Nem akarok Pupuval vitába szállni az "élmezőny" ládamozgatási szokásaival, de szerintem igenis vinnék mások is azokat a "szerencsétlen" és "leragadt" mozgó ládákat. Ha odaérnének és megtehetnék, hogy annyit autózzanak, vonatozzanak, netán biciklizzenek. De erre alig van (volt) esély(ük). Ha más nem az idő miatt, hiszen hogyan is szállhatnék én biciklivel „versenybe” egy autós kesserrel szemben? A GCHUN-t Kyrával pont egy ilyen miatt nem tudtuk egyszer továbbvinni, mert akkor is „vki” túl sokáig kocsikázott vele, holott a környéken se volt!
Amúgy is, miért kell hajszolni akár a hunt, akár a kékládát. Nem mindegy mennyi idő alatt ér körbe, ill vissza? Most legyünk büszkék az „élmezőny”-re, mert nélkülük, vagy gyorsaságuk és megszállottságuk nélkül valahol kiszárad/szétázik a láda? :)
Egy ládát nem biztos, hogy mindenki a "motiváló tényező" miatt szeret mozgatni.

"Sőt, ha valaki ismeri az OKT szabályait, akkor még a biciklis teljesités sem megengedett."
Én ezt ebben a formában nem találtam meg. A GCKEKL leírásban ezt írta pancserzso:
"ki viszi a legtöbbet gyalog vagy biciklivel előre a dobozt" (Csak zárójelben jegyzem meg, gondolom eszébe se jutott, hogy majd valakik autóval viszik tovább!)
Ha jól tudom, csak a nemzeti parkok nem szeretik, ha a turistautakon kerékpárosok közlekednek. De ez egy másik téma, amiről pont ennyit lehetne vitatkozni.
[előzmény: (19191) Pupu, 2007.01.18 11:50:14]

Pupuhozzászólásai | válasz erre | 2007.01.18 11:50:14 (19191)
Készítettem egy hevenyészett statisztikát egyik kedvencemről, a GCHUN-ról. Bocsánat, ha valakit tévesen szerepeltetek, nem Attibati-féle informatikai módszerrel dolgoztam, csak noteszlapon striguláztam.

Szóval: eddig 77 továbbmozdítás történt. Ennek háromnegyedét(!) a 4600 regisztrált játékos kb. 1 százalékát kitevő "élmezőny" teljesítette (akik a megtalálások száma szerinti rendezésben az első lapon vannak, nagyjából 500 fölötti megtalálással). Közülük (a GCHUN megtalálásainak sorrendjében említve a neveket) VP, Sprok, Attibati, Mudman és Fűkocka 2-szer, kl, Tüdő és Mihul 3-szor, Jalso és Mikulás 4-szer, Freddy, Zsorzs és Keva 5-ször, Pupu 8-szor vitte tovább a ládát. Ha mindezen játékosok csak egyszer vitték volna, akkor 36 továbbmozdítás maradt volna el - az összesnek csaknem a fele! És még csak most jön a ládászok többségének nagyon távoli határszakasz... Ki fogja körbemozgatni, ha elvesztek egy motiváló tényezőt?
[előzmény: (19186) Mikulás, 2007.01.18 10:51:17]

Mikuláshozzászólásai | válasz erre | 2007.01.18 10:51:17 (19186)
Néhány gondolat a mozgó ládákról (azt gondolom, talán hiteles forrásból kapjátok, hiszen jómagam sem vetem meg a mozgó ládákat, tudom miről beszélek... :))
Amikor valamikor évekkel ezelőtt életre keltek az első mozgó ládák, kevesebben játszották a játékot, a szabályok akkoriban többé-kevésbé jól működtek. Bizony be kell látni, hogy ez nem egy statikus játék, hanem szerencsére egy fejlődő, egyre több embert foglalkoztató hobby/sport/játék/verseny/stb. Azt gondolom, hogy megérett néhány alapvető szabály tisztázása ill. meghozása. Nyilván nehéz lesz egy konszenzusos új mozgóláda-szabályzat életbe léptetése, éppen ezért maximálisan figyelembe kell venni a különböző érveket és játékstilusokat.
Igy pl. nem szabad elvágni a versenyszellemmel megáldott játékostársakat az egészséges versenyzés lehetőségétől, ugyanakkor valamilyen módon összhangba kellene hozni a geocaching „szellemét” a mozgóláda-vadászat módjával. A dolgok jelen állása szerint már-már ott tartunk, hogy betiltják a mozgó ládákat! Voltak ilyen megjegyzések a ládaoldalakon és a fórumon is. Nem szeretném, ha erre sor kerülne. A GCKEKL példája tökéletesen mutatja, hogyan válik külön a pontversengés és a láda (geocaching, kék túra) eredeti célja, úgy, hogy akár a szabályok nem is sérülnek. A kritikák jogosnak bizonyultak. Én magam is levontam belőle a megfelelő következtetést, hiszen én is részese voltam a GCKEKL láda pontvadászatának. Igaz, a szabályokat betartottuk, mégsem nevezhető etikusnak a láda helyben hagyása. Sőt, ha valaki ismeri az OKT szabályait, akkor még a biciklis teljesités sem megengedett. A jelenlegi mozgóláda szabályok annyira liberálisak, hogy csakis etikai korlátokba ütközik a ládák sorozatos logolása. Azt szeretném, ha pontositanánk néhány alapszabályt, melyek jelenleg iratlan szabályként működnek talán, de nagyrész a játékosok lelkiismeretére van bizva betartásuk. Pupunak már volt egy kisérlete az egyik ilyen „konfliktusokat okozó” iratlan szabály megfogalmazására (geoláda élet 4247 hozzászólás). Tökéletesen egyetértek ezzel a megközelitéssel. Ha ez irott szabály lenne, akkor pl. automatikusan megszűnne a „csomagtartóból” logolás.
Ez azonban még nem elég. Időbeli korlát szigoritását indokoltnak látom. Talán az évi egyszeri lehetőséget kicsit erősnek érzem. Erről még lehetne beszélni/szavazni, stb. Itt figyelembe kell venni Pupu GCHUN-ról szóló példáját, bár én nem látom ennyire reménytelennek a láda továbbvitelének problémáját.
A Gcuser esetében is volt egyfajta „iratlan szabály” a megtalálások „jogosságáról”. Ezt évekig mindenki betartotta. Kb. az volt, hogy mindenki egyszer logolja. Aztán pl. ha költözik, vagy ha kiviszi a hobbyra az elfogadható volt. Aztán jöttek játékosok, akik rendszeresen rájártak pontvadászat céljából. Nem róhattunk fel nekik semmit, hiszen az irott szabályokat betartották... Itt is szükséges lenne irott szabály alkotásra! Irjuk le azt, ami eddig csak „gentleman agreement” volt!
A Gckekl: irjuk bele a szabályba, hogy kötelező továbbvinni! Nem 20 métert, de még csak nem is egy kilométert! Egy pecsételőoszlopnyit!

Ilyesmi szabályokra gondoltam! Várom a javaslatokat/hozzászólásokat!
Mikulás
[előzmény: (19184) jalso, 2007.01.18 10:01:32]

jalsohozzászólásai | válasz erre | 2007.01.18 10:01:32 (19184)
Pupuval részben egyetértek, bár engem a versengés kevésbé érdekel - még kevésbé a Pupuval való versengés. ;-) Azt viszont mégse szeretném (és szerintem Pupu sem erre gondolt), hogy pl. a User honát valaki hetente megtalálja és rejtse vissza a háza előtt álló villanypózna aljába. Mint ahogyan az sem felel meg teljesen a játék és a verseny szellemének, ha pl. egy háromfős társaság kézből-kézbe adva egy mozgóládát fejenként többször is megtalálja, jóllehet a láda esetleg nem mozdult egy métert sem. (Természetesen egy mozgóládát is megtalálhatnak egyszerre többen, akárcsak a közönséges ládákat, és ez legyen mindenkinek egy találat. Én csak azt nem tudnám elfogadni, ha ezek után ugyanazok ismét megtalálják a ládát.)

Korlátozzuk tehát a mozgóládák ismételt megtalálását, de az idő legyen rövidebb, mint egy év - szerintem az 1 és 3 hónap közötti idővel mindenki kiegyezne.

A Mikulás-féle értékelést én is jónak tartom: ha azt akarom megtudni, ki hogyan áll jelenleg a ládavadászok mezőnyében, én is a még megtalálható ládák számát nézném.
[előzmény: (19177) Pupu, 2007.01.18 08:33:50]

Pupuhozzászólásai | válasz erre | 2007.01.18 08:33:50 (19177)
Én nem örülnék neki. Nem tagadom, hogy a sok egyéb szempont (utazás, honismeret, túrázás stb.) mellett a versengés is érdekel a geocachingben. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Miért kéne kivenni a dologból a mi játékunkat, amely senkit sem sért?

Van egy másik szempont is. Nézzétek meg néhány jeles mozgóláda útját, például a GCHUN-t. Ha nem vállalkozott volna több "éljátékos" is többszöri odábbszállítására, nem jutott volna még el Hidasnémeti közelébe. Ahhoz, hogy valaki rendszeresen elutazzon a világ végére, hogy lökjön egyet-egyet a HUN-on és a Kéktúrázó ládán, kell bizonyos fanatizmus, amelynek (legalábbis esetemben) bizonyosan ösztönzője a pontvadászat.

Én annak örülnék, ha bevezetnék be a Mikulás féle értékelést, amelyben az áll előrébb, akinek kevesebb láda hiányzik az adott pillanatban keresketők közül. Ha ez nem valósul meg, akkor maradjon a jelenlegi rendszer.
[előzmény: (19156) SagiK, 2007.01.17 21:46:00]

SagiKhozzászólásai | válasz erre | 2007.01.17 21:46:00 (19156)
Mivel a topten (megtalálások száma alapján) tagjainak csak(?) a fele pártoló tag, ezért itt teszem fel a kérdést, hogy ők is tudjanak rá reagálni, pedig inkább az egyesület fórumba kellene (szvsz).
Olvasgatva a mozgóládákkal kapcsolatos logokat/hozzászólásokat, arra gondoltam, hogy mi lenne abban az esetben, ha a mozgó ládákat továbbra is bárki, bármikor, "bárhányszor" megtalálhatná, de csak minden évben az első megtalálásáért járna pont.

Nem folytatom, várom a véleményeket.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]