geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1394. Székelyudvarhelyi séta (Erdély) (GCSZUD)

Református templom

Református templom

Barátok temploma

Barátok temploma

Katolikus templom

Katolikus templom

Vasszékely

Vasszékely

Benedek Elek Tanítóképző

Benedek Elek Tanítóképző

Tamási Áron Gimnázium

Tamási Áron Gimnázium

Eötvös József Szakközépiskola a vár udvarán

Eötvös József Szakközépiskola a vár udvarán

Városháza belső udvara

Városháza belső udvara

Szoborpark

Szoborpark

Jézus Szíve kápolna

Jézus Szíve kápolna

Új doboz

Új doboz
Szélesség N 46° 18,191'
Hosszúság E 25° 17,748'
Magasság: 508 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.03 18:00
Megjelenés időpontja: 2006.06.07 10:10
Utolsó változás: 2018.08.18 11:47
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: DBotond, Helga
Felhasználó: DBotond
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 262 + 4 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


2018.08.18. Ládakarbantartás. Rutinellenőrzés során nem került meg a doboz, ezért pótoltam. Időközben a közelben kidőlt egy fa, mely pontosan a rejtés felett fekszik, megkönnyítve az eligazodást.

2009.07.30 Az elveszett ládát másodszor is pótoltam, ezúttal egy mikro (filmes doboz), a helyszín ugyanaz, csak most a sziklán keressétek egy kő takarásában.

Az elveszett ládát pótoltam, egyelőre csak egy logbook van benne, meglátjuk visszatér-e a fosztogató.

WAP: Kiindulópont a főtér melletti Patkó tér. A láda koordinátája 6 pontról szedhető össze. A megtalált számokat az ABC... betűk helyére kell behelyettesíteni. Ha sorban keresitek a pontokat, kellemes sétát tesztek Udvarhelyen és a végére összeáll a doboz rejtekének infója.
A jelszó 2 részből áll, egyik virtuális, a másik a dobozban.

46° 17,ABC
025° 17,DEF

1. Vasszékely  N 46° 18,191' E 25° 17,748' 451 m [GCSZUD-1]
A. Hány névsort tartalmazó márványlap van a talapzaton?

2. Református Kollégium  N 46° 18,167' E 25° 17,730' 452 m [GCSZUD-2]
B. Hány fecske található a homlokzaton?

3. Tamási Áron Gimnázium  N 46° 18,128' E 25° 17,808' 502 m [GCSZUD-3]
C. Iskolához kapcsolodó szobrok száma az épület mellett?

4. A Székely Támadt vár
 N 46° 18,336' E 25° 17,804' 472 m [GCSZUD-4]
D. Hány ablak van az iskola főhomlokzata 1. emeletén?

5. A Főtér  N 46° 18,229' E 25° 17,678' 472 m [GCSZUD-5]
E. Milyen számhoz hasonlítható a főtér alakja?

6. Barátok Temploma
 N 46° 18,258' E 25° 17,632' 472 m [GCSZUD-6]
F. Hány ágú a templomon látható csillag?

A jelszó második része a Barátok temploma melletti szoborcsoport egyikén található, amelyiken nem név van feltüntetve, hanem valami más.
A kapott koordináta a láda (15x15x8cm) rejtekére mutat, ami a A Jézus Szíve kápolna melletti sziklafal tetején(150 m a főút mellett), az ösvény mellett, egy szikla tövében bujkál, itt található a jelszó első része.


Egy kis sétára szeretnélek meghívni benneteket a szülővárosomba. Remélem, hogy a sétával egybekötött kincskeresés kellemes perceket szerez az erre vállalkozónak.

Kiindulópontnak a Patkót ajánlom, itt nyugodtan lehet parkolni és a keresés is innen indul.

Székelyudvarhely főterén (a mai Szabadság tér a Márton Áron tér között) épült fel 1780-81 között, két részre osztva az egykori Piacteret: az Alsó-Piactér (egykori Batthyány tér, mai Szabadság tér) és a Felső-Piactér (egykori Deák tér, későbbi Gabonapiac, "Patkó", Szabadság tér, illetve a mai Márton Áron tér). Építtetője Baczkamadarasi Kis Gergely (1737-1787), a református kollégium neves rektor-professzora, akinek KG monogramja a templom nyugatra néző cserépfedelén olvasható az 1781-es évszám kíséretében. Az új templom nem a régebbi Szent Anna-kápolna maradványaira épült. A templom építését 1781-ben fejezték be.

1. A Vasszékely - szobor és hősök emlékműve:
A Márton Áron tér központi szobra és egyben a város hősi halottainak is emlékhelye. Az első és második világháborúban elhunyt hősök nevei a szobor falain olvashatók. A szobor egy székely katona, aki kissé előre hajolva, puskatusát ütésre emeli. A bronzszobor felirata: Gyopárt a Hargitáról hozzatok/ A székely hősök halhatatlanok.

2. Református Kollégium, korábban Benedek Elek Tanítóképző / Főiskola (Márton Áron tér 2.)
A kollégiumot 1670-ben Bethlen János gróf, Apafi Mihály erdélyi fejedelemkancellárja alapította. Régi neve " Gymnasium Bethlenianum " volt Az első épület fából készült. Állapota gyorsan romlott. Baczkamadarasi Kis Gergely professzor és báró Daniel István főgondnok idején a XVIII. század végén egy új, a kor igényeinek megfelelő iskola építésébe kezdtek. 1771 áprilisában megkezdődtek a munkálatok és 1772-ben fejeződtek be barokk stílusban.
Az iskola neves tanárai voltak: Letenyei Pál, Szigethi Gyula Mihály, Magyarósi Szőke József, Gönczy Lajos , Benkő József. Neves diákjai: Cserei Mihály, Benedek Elek, Barabás Miklós, Orbán Balázs.
1886-ban egy második emeletet húztak. A belső udvart Baczkamadarasi Kis Gergely emlékoszlopa uralja. Újabban róla nevezték el az iskolát. A XX. század elején, 1910-1912 között, a kollégium új épületet kapott. Ebben működik jelenben a Benedek Elek nevét viselő Tanítóképző. Az épület előtti udvaron, az író bronzból készült szobra áll.

3. Tamási Áron Gimnázium (Baróti Szabó Dávid u.32)
Az egykori katolikus gimnázium alapítási éve 1593, amely napjainkban mar a fent említett próza- és drámaíró nevét viseli. A mai líceumi épület helyén állott az 1735-ben épült Fiúnevelde, melyet 1909-ben bontanak le és ekkor kezdik el építeni, majd 1910-ben fejezik be a ma is működő; három emeletes, impozáns iskolaépületet. A gimnázium jeles tanítványai voltak: Tomcsa Sándor ( 1897 - 1963 ), dráma-, novella-, karcolat- és regényíró, író valamint karikaturista Nyírő József ( 1889- 1953 ), regényíró Baróti Szabó Dávid ( 1739-1819 ), költő a klasszikus időmértékes verselés egyik meghonosítója a magyar irodalomban, stb. *
A Szent Miklós római katolikus plébániatemplom ( Baróti Sz. Dávid u. 34 -36) Egyházi jellegű műemléképület. A 18. századvégi erdélyi templom építészet egyik műemléke. A templom építészeti stílusában a mértéktartó barokk és a klasszicizáló késő barokk stílus ötvöződik. A három hajós, egytornyú plébániatemplomnak a felszentelésére 1793. május 27.-én került sor. Szomszédságában a római katolikus plébánia épülete (paplak) húzódik meg.

4. A Székely Támadt vár (Tompa László út. 12.)
A Főtér (Szabadság tér) északnyugati sarkától a Vár utcán haladva északkeleti irányban, mintegy 200 méterre a székelyudvarhelyi vár előterébe érkezünk. A középkori vár az egykori mezőváros, de a mai városkép egyik jelentős építészeti emléke. Ha szemben állunk a vár bejáratával, attól jobbra a Fóris - bástya (nyolc szögű) mögötte, hátul a nyolc szögű Hajdú bástya, míg bal kéz felé, elől a Bánffy - bástya, mögötte, az udvar északi végében pedig a Telegdy bástya. A Kornis Ferenc utca felőli részen ma is látható a feltehetően Kornis - címer és egy felirat helye) helyreállított maradványai láthatók. A bástyákat a különböző időszakokban itt parancsnokló várkapitányokról nevezték el.
A mai állapotában látható várat János Zsigmond fejedelem építette 1562-65 között, az ellene fellázadt székelyek megfékezésére és így több évtizeden át a fejedelmi elnyomó hatalom támaszaként szolgált.
Tompa László emlékház. A vár tőszomszédságában (Tompa László u. 10.) a Tompa László (1883-1964) költő életét és munkásságát bemutató emlékkiállítást tekinthetjük meg. E díszes homlokzatú földszintes házban lakott 1920-tól haláláig (1964) a székelység nagy költője, műfordítója és lapszerkesztője.

5. Főtér- Városháza
A Főtéren található a Városháza Vármegyeháza.
1895-96-ban épült eklektikus stílusban Stehlo Ottó építész tervei szerint. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel.
Építőmestere Ferenczi Endre főmérnök volt, aki többféle építészeti stílust örökített meg. Az építkezésekben közreműködött Habensumph Károly is. Belső építészeti szempontból külön értéket képvisel a zárt udvar végében kialakított díszterem. A mostani vármegyeháza helyén Udvarhelyszék egykori székháza (pretoriális ház) állott, melyet báró Daniel István főkirálybíró építtetett.
Középen, a központi parkban található Orbán Balázs szobra, az 1995-ben készített bronzszobor tisztelgés a székely nép legnagyobb személyisége előtt. Mögötte a Református templom.

6. Barátok Temploma
A kéttornyú ferencrendi templom és kolostor ( Szent Ferenc Temploma, Barátok Temploma) 1728-1779 között épült, magában hordozza a reneszánsz ( két torony) jellegzetes idomait. 36 m hosszú, 17 m széles, belső magassága 14 m. Végleges belső formáját 1928-ban nyerte el. A barokk és a klasszicizmus közti átmeneti időszak stílusjegyeit ötvözi, a főtér legrégebbi temploma. Keleti tornyában két harang található. Szentélye tágas, hajója nagyarányú és hét oltár van benne. Orgonája közel 200 éves, egy pécsi orgonakészítő munkája.

7. A Jézus Szíve kápolna (Medence u. 2.)
A Rákóczi Ferenc utca tulajdonképpeni végződése a kápolna térségében. A művészettörténeti kutatások többsége a kápolna építészet a 13. századra helyezik, s így Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke valamint egyházi épülete. Az egész Székelyföld egyik legértékesebb építészeti emlékeként tartják számon.
A műemlék épület Székelyudvarhely déli bejáratánál, a Segesvár fele vezető megyei út bal oldalán, a Szálvátor - hegy (Köszörűkő) végződésében található, amely egy kis imaház, védőfallal körülvett templomocska. A lóhere alapidomú Jézus - kápolna a maga nemes egyszerűségében, tájképi megjelenésével szuggesztív erővel hat a szemlélőre. Építési idejéről az oklevelek hallgatnak. A téglapadlós belső teret 4 méter magasságban elhelyezett festett kazettás mennyezet fedi, amely az 1677-es évszámú eredeti mennyezet e századi, kevésbé sikerült másolata. Szép vonalú zsindelytető fedi, melyen a magasított toronysisak is jól érvényesül. A kápolnát kőkerítés övezi, melynek déli oldalán levő díszesebb és nagyobb bejárata feletti háromszögű oromzatát három egyenes záródású vakfülke díszíti, az oromzat búbját pedig homokkő-bubából kialakított kereszt koronázza. A körfal mai bejárata fölött az 1771-es évszám látható.
A legenda szerint a tatárjárás idején a város lakossága Bud László vitéz vezetésével a Budváron GCBDVR keresett menedéket az ellenség elől, hiszen a megduzzadt Küküllő jó védőnek bizonyult, a tatárok nem is erőltették a a támadást, de letáboroztak a Nagyoldal alatt. Az Európát végigjárt László vitéznek egy nagy angol íja volt, ami különbözött a hagyományos magyar íjtól. Mivel a tatárok "le akarták éheztetni a hegyről a székelyeket", a vitéz elhatározta, hogy a csapatot vezető kánt "Jézus nevében" célba veszi. A tatár vezér még nevetett a csoporttól elváló íjászon, azonban az annyira pontosan célzott, hogy a nyílvessző egyenesen szíven találta a kánt. A tatár sereg ettől annyira megriadt, hogy tábort bontott, és más csapathoz csatlakozott. A legenda szerint pedig azon a helyen, ahol a tatárt szíven találta a nyíl, felépítették Jézus szíve kápolnát.

Kellemes kikapcsolódást és jó keresést kívánok, DBotond

Amennyiben személyesen útbaigazítást is szeretnél, itt megtalálsz.  N 46° 18,183' E 25° 17,597' 450 m [GCSZUD+Information]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (161 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.56 web: 4.73 átlag: 4.66

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tiktak 2020.07.09 13:00 - Megtaláltam
Nagyon szép városka, jó kis séta volt, köszönjük a rejtést! A ládánál a gps jel nem túl erős, de ott van a szikla alatt! (És ne is a koordinátát nézzétek, hanem a helyet!)

Tomika66 2020.06.14 15:07 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.17 súly: 2.00
Miután megtaláltam a városban kis séta után mind a 6 pontot, sajnos a kápolna javítás/felújítás miatt le van zárva, ezért nem lehetett bemenni, ezért magát a ládát sajnos nem tudtam megtalálni. Remélem azért ez valamennyire számít. A jelszónak a második fele van csak meg ezért.

[Jóváhagyta: DBotond, 2020.06.29 10:21]

Invictus3 2019.07.27 16:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megvan, köszi!
Sokszor jártam már itt, Udvarhelyen, de ez a multi megmutatta a város rejtett szépségeit, főleg a végládáért vagyok hálás köszönöm, hogy elhoztál ide :)

kobcikrajci 2019.07.22 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Gergo 2019.06.19 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.12
A jelszò első ès màsodik rèsze is meglett mègsem tudom jòl beìrni. Kèrem a megtalàlàs elfogadàsàt.
A làda fedele meg van repedve de mègsem àzik be.
Gergő

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.06.26 19:40]

20190619_180025 
eltájoló 2019.03.25 16:23 - Megtaláltam
A szoborcsoport nem a Barátok Temploma mellett van, hanem azzal szemben, az út túloldalán. Ami a szobron van, az a jelszó második része, de ez már egyértelmű volt. A ládánál már nem egy, hanem 3 fa van kidőlve. A doboz fedele repedt, de jó helyen van, nem ázik be. Láttam, hogy a Rejtő idevalósi, gondolom hamar ki tudja cserélni. Amúgy nagyon tetszett a város, a hangulat, és az emberek. A gimnáziumban szerencsénk volt egy órára is beülni, nagy élmény volt. Köszönöm a rejtést.

becko 2019.01.06 15:47 - Megtaláltam
ok

Márta 2018.08.22 20:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.95
Segítséggel!😊 köszönjük!

gertaniko 2018.08.15 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Köszönjük a rejtést, a leírás alapján ismerkedtünk Székelyudvarhellyel.

gertam 2018.08.15 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
MEGTALÁLTUK!

gertanikoval közös találat!!

Старият Несебър - Székelyudvarhely

Időutazás (nem mindennapi) a GEOCAHING útján!

TRAVEl BUG - az utazó ügynök - most "sok-sok" - kilométert "kalandosan" megtéve utazott olyan helyre, ahol még nem járt!

Indulás Bulgáriából (Старият Несебър)
Old Nessebar Mystery TB hotel
2018.07.26. - 15.00 óra (Nesebari időszámítás szerint)
-
érkezés Erdélybe (Székelyudvarhely).
1394. Székelyudvarhelyi séta (Erdély) (GCSZUD)
2018.08.15. - 13.00 óra (Erdélyi időszámítás szerint)

A két utas, akik először (taxival - Несебър) , majd repülővel (Бургас - Budapest), aztán ismét taxival (Budapest Liszt Ferenc Repülőtér - Köki) majd - természetesen vonattal!! - (Köki - Pincehely) onnan busszal Tamásiba majd a KIA-val (autó) kacskaringósan de ERDÉLY-be a méltó helyen landoltak:

NÉV SZERINT az UTASAINK:
Adrian - "TB55XFV"
és
Geburtstags-TB-HHS - "TB7PYVN"

Ps.:
Külön KÖSZÖNET a REJTŐNEK a továbbításért, és a
SZEMÉLYES TALÁLKOZÁSÉRT !!!!!!!!!! Székelyudvarhelyen.....

Nem mindennapi dolog az, amikor az egyszerű "kesserek" -személyesen is - találkoznak a rejtővel - Tamásiból közel 1000 kilométeres távolságot megtéve ERDÉLYBEN!!!

SZÉPNAPOT!!! Kedves Kessertársunk!
ÜDVÖZLETTEL:
gertaniko és gertam

DSCN9510AAAAAAAAAAAAAA
dovenyi 2018.08.10 09:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Köszönjük a rejtést. Messze ebbe a találatba fektettem a legtöbb energiát eddig. A gyerekeim már a harmadik pontnál feladták, de egy hétig voltunk ebben a szép városban, így csak összejött a végére.

Varol89 2018.08.03 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

banyóka 2018.07.31 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Előző este a multi pontjait megkerestük a városban, amikor kiderült, hogy a láda nem a városban van, nem kerestük meg, mert Gréta lányom, minél többet vagyunk Erdélyben, annál inkább tart a medvéktől. Pedig ma találkoztunk először velük, igaz hárommal is. Hogy holnap hogyan fogom bárhová is elvinni, azt még nem tudom. Ma reggel az első utunk a ládához vezetett. Köszönjük, nagyon tetszett a város.

Ténia 2018.07.11 12:37 - Nem találtam meg
Összeszedtük a koordináta darabkáit, de ez a koordináta olyan helyre mutatott, ami kerítéssel volt lerekesztve. Nem mertünk átmászni rajta. Írtam emailt a rejtőnek, immár majdnem egy hónapja, de azóta sem kaptam választ.

gcszud 
bazsogeleba 2018.07.11 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Dipi 2018.06.09 14:09 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést és a segítséget!

zsomle13 2018.05.27 17:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Szamárfül 2018.05.27 17:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!
1. erdélyi ládám :)

tapisomi 2018.04.01 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Köszönöm.

Secc 2017.08.18 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

droland 2017.08.14 16:35 - Megtaláltam
Hello!
Az összes ponra rájöttem kivéve a 3-asra. Szerintem nem volt egyértelmű a leírás, de ettől még nagyjából megtudtam határozni a láda helyét. A szoborparkban megtaláltam a jelszó második részét. A gond az volt, hogy délelőtt esett az eső így nagyon saras volt a szikla melletti terep és pontos koordinátám se volt. A szikláról csinaltam képeket, remélem elfogadod megtalálásnak. Ha kell akkor el tudom küldeni a számokat és a jelszó második részét.
Köszi.

[Jóváhagyta: DBotond, 2017.09.08 06:28]

IMG_20170814_163502IMG_20170814_163443
IMG_20170814_163304IMG_20170814_163422
IMG_20170814_163314 
Párduc50 2017.08.07 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Tkp az utolsó pont kivételével már korábban bejártuk az egészet, de jól esett feleleveníteni! Köszi a rejtőnek a nem kis fáradozást!

0102
0304
0506
07 
SandorCsaba 2017.08.06 18:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :)

Szabó família 2017.06.23 06:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

benist 2017.06.08 14:30 - Megtaláltam
Hol zuhogó, hol csendesebb esőben végigjártuk a multi pontjait, még ilyen körülmények között is élmény volt. A koordináták összegyűjtése után a biztonság kedvéért meglátogattuk a rejtő műtermét, és az ismerkedés olyan jól sikerült, hogy alig tudtunk befejezni az élvezetes beszélgetést, de Botondra az ügyfelek, ránk további ládák vártak.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (273 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]