geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2087. Ormánsági kazetták (GCORKA)

Kórós

Kórós

Mennyezet részlet

Mennyezet részlet

A déli karzat

A déli karzat

Északi karzat

Északi karzat

Szószék

Szószék

Logbook :-)

Logbook :-)

Adorjás

Adorjás

Karzat

Karzat

A kulcs őrzője

A kulcs őrzője

Adorjás (Kistelegdi István, 1978)-1

Adorjás (Kistelegdi István, 1978)-1

Adorjás (Kistelegdi István, 1978)-2

Adorjás (Kistelegdi István, 1978)-2
Szélesség N 45° 51,990'
Hosszúság E 18° 4,885'
Magasság: 99 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.24 05:49
Megjelenés időpontja: 2008.05.24 13:49
Utolsó lényeges változás: 2010.05.31 11:56
Utolsó változás: 2017.05.18 07:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: Fairy, schwEster, time2go
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2300 m
Megtalálások száma: 188 + 2 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Multi geoláda az Ormánságban, Kórós és Adorjás községek területén.
1: tábla: 8. sor 1. szó (5 betű);
2: geoláda (13.5* 18.5* 6cm, 1.5l), talajszinten, ember alkotta rejtekben (jelszórészlet: 5 betű);
3: tábla: 7. sor 3. szó (6 betű).
WAP OFF

Bevezető
Hazánk egyik legszegényebb vidékére, az Ormánságba hívlak Benneteket ezzel a rejtéssel, két olyan, főutaktól nem háborított kis községbe, amelyekben egy-egy különleges templomot találtok.
Természetesen a jelszórészletekért nem kell bemenni a templomokba. De érdemes. Hiszen - mint oly sok más esetben is - az igazi érték belül van :-)

Rejtés
1.  N 45° 51,990' E 18° 4,885' 94 m [GCORKA-1] Tájékoztató tábla, 8. sor 1. szó (5 betű);
2. Geoláda, talajszinten, ember-alkotta rejtekben (13.5* 18.5* 6cm, 1.5l). (Jelszórészlet: 5 betű.) Ne keresd! Sajnos a doboz nincs meg :-(
3.  N 45° 51,051' E 18° 3,749' 107 m [GCORKA-2] Tájékoztató tábla, 7. sor 3. szó (6 betű).
A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Ormánságról
Baranya megye délnyugati részén, a Dráva-völgy egykori - mára árvízmentesített - árterén elterülő kistáj neve Ormánság. Először néprajzi fogalonként használták a sajátos főkötő- és szoknyaviselet elterjedése alapján jelölve ki határait a Felsőszentmárton - Királyegyháza - Ipacsfa vonal és a Dráva folyó közötti területnek. Később a név a leíró földrajzba is átkerült.
Van néhány olyan tulajdonsága ennek a kistájnak, amelyek magyarázatul szolgálnak egyediségére:
1. Periférikus elhelyezkedés. Sosem volt központi szerepe ennek a területnek, de a Párizs környéki békeszerződések és még inkább a szovjet-jugoszláv viszony megromlása miatt abszolút a perifériára szorult. Stratégiai okokból ipart nem telepítettek erre a területre így az elmaradottság konzerválódott.
2. Egykézés. A néprajzban, szociográfiában évtizedek óta meghonosodott fogalom (tudatos születésszabályozással mindössze egy gyermek vállalása főként gazdasági okból) klasszikus területe ez a vidék. Itt már a 19. század közepétől elfogadottá, sőt, normává vált a manapság inkább kínai családmodellként ismert "2 szülő + 1 gyermek" képlet.
3. Vallás és népesség. Évszázadok óta szinte homogén református magyar népesség - amit - többek között a munkaerőhiány miatt - római katolikus cigány betelepülők színesítenek. Egyes községekben szinte "lakosságcsere" ment végbe: a magyarok elvándoroltak és a település homogén cigány népességűvé vált (pl. Gilvánfa).
A reformátusság jellegzetes emlékei közé tartoznak a festett kazettás famennyezetű templomok Drávaiványitól Kovácshidáig.
4. Egykori árterület. A Dráva és mellékvizeinek szabályozása előtt a terület túlnyomó része árvízjárta lapály volt. A települések a síkságból kissé kiemelkedő fokokra, helyi szóval 'ormákra' épültek. A védelem fokozására az épületeket gyakran a bizonytalan teherbírású talajra való alapozás helyett egyfajta rönk-keretre építették: ez a talpas ház.

Festett kazettás templomok
Református templomokban járva - különösen ha ezt egy barokk római katolikus templom után tesszük - általában szembetűnik a puritánság. Többnyire fehérre meszelt falak, egyszerű burkolatok, kevés díszítés fogadja a betérőt. A szentképek, szobrok természetesen száműzettek: a bálványimádás leghalványabb gyanúját is kerülni akarja a felekezet. Egy igazi ormánsági "kálomista" templomban azonban egészen más látványban van részünk: (Erdélyi Imre lelkész szavaival élve) "a rég porladó ősök [...] Isten dicsőségére virágoskertet varázsoltak a szent falak közé".
A leggazdagabban díszített templomokat Drávaiványiban, Kovácshidán, Kóróson és Adorjáson találjuk. Ez a geoláda az utóbbi kettőhöz kalauzol el.
1. Kórós
Hadd kezdjem bemutatását némi szubjektivitással. Szerintem valamennyi közül ez a legszebb: itt a függőleges falszerkezetek kivételével minden felület fából van és gazdagon díszített.
A református gyülekezet keletkezését a mohácsi csatavesztés (1526) utánra teszik, amikor Sztárai Mihály szónoklatai és magyarul énekelt zsoltárai sokakat megindítottak. Az első időkben a közeli községekbe (Kémes, Rádfalva) jártak istentiszteletre.
A Helytartótanács 1772-ben engedélyezte az első református tanítót, majd 1787-ben az első prédikátort (Pátkai Mihály). 1793-ban az első "kőtemplom" is elkészülhetett, bár a torony átadása két évet váratott magára. Az első kazettás mennyezet is ekkorra datálható.
1834-35-ben a templomot észak felé megnagyobbították és újabb karzattal is bővítették. A ma is látható díszítést ekkor készítette Gyarmati János vajszlói asztalosmester.
1862-ben a ruhr-vidéki Bochumból három harangot szerzett be a gyülekezet. 1927-ben vaskerítéssel vették körül a templomot.
1976-78-ban az Országos Műemléki Felügyelőség elvégeztette az épület teljes rekonstrukcióját, az 1834-es "fénykor" állapotát helyreállítva.
Nyitvatartás: Nincs konkrét időszak. A kulcs őrzőjét a +36303994486 telefonszámon tudod elérni. Konkrét belépődíj sincs - ezért valami apróság (pl. képeslap) megvásárlását javaslom az élményért cserébe.
2. Adorjás
A kórósinál nagyobb épületben nem dominálnak annyira a festett részek, de így is gyönyörű a templombelső.
Az itteni gyülekezet hőskoráról nem maradt fent adat. Annyi biztos, hogy 1794-ig Sámod fiókegyháza volt. Addig magánháznál jártak össze imádkozni, de abban az évben vertfalas, nádtetős imaházat építettek, előtte faállványzaton két haranggal. 1798-tól anyaegyházzá vált, saját lelkipásztorral (Kovács András).
A kőtemplom 1836-ban készült el, egy toronnyal, egy karzattal. Ezt az állapotot az Országos Műemléki Felügyelőség által 1978-80-ban elvégeztetett rekonstrukció állította helyre.
Nyitvatartás: Nincs konkrét időszak. A kulcs a  N 45° 51,067' E 18° 3,724' 107 m [GCORKA+2KULCS] Petőfi utca 46. sz. házban van. Konkrét belépődíj sincs - ezért a persely rendeltetésszerű használatát javaslom az élményért cserébe :-).

További látnivalók, érdekességek
A geoláda közelében találkozhatsz a Dráva felé teljesen szabályozott mederben siető Pécsi-vízzel, amely korábban a megyeszékhely ipari üzemeinek szennyvízcsatornája volt. De ma tervek készülnek a turisztikai hasznosítására: lengyel, holland, angliai mintára kis vízi alkalmatosságok számára járhatóvá akarják tenni Pécstől egészen a torkolatig.

Megközelítés
Tömegközlekedéssel: Autóbusz alig közlekedik errefelé. Különösen Kórós van hátrányos helyzetben: az iskolabusztól eltekintve (ami Kórós, forduló mh-ig közlekedik) lényegében a községet kb. 2.5 km-re lehet megközelíteni (Kórósi elágazás mh-ig
).
Egyéni közlekedési eszközzel: Az 58-as főút Harkányt elkerülő szakaszáról  N 45° 51,413' E 18° 13,372' 104 m [GCORKA+GORCSONY] ponton letérve Görcsöny felé, majd Diósviszlónál a  N 45° 52,618' E 18° 10,254' 119 m [GCORKA+RADFALVA] Rádfalva felé kanyarodva jutunk el Kórósra.
Innen a falun áthaladva  N 45° 51,320' E 18° 3,271' 99 m [GCORKA+ADORJAS] elágazásnál délre fordulva érünk be Adorjásra.

Sikeres kincskeresést!

Források:
http://www.ormansag.hu/
Erdélyi Imre: A kórósi református templom leírása. Kiadatlan kézirat. 1981.
Ismeretlen szerző: Adorjás. Kiadatlan kézirat. é.n.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (118 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.05 web: 4.54 átlag: 4.32

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


BouLache 2020.08.30 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Adorjáson bejutottunk a templomba, tényleg érdemes volt bemenni! Az Ormánsági Zöldút multi pontjai közben kerestük meg. Köszi! :-)

fcsaba 2020.08.15 11:53 - Megtaláltam
Messze földön híresek az ormánsági kazettás templomok, valamint úgy általában az ormánsági reformátusok története. Örülök, hogy ide is eljutottam, és saját szememmel láthattam; mindkét templomba sikerült bejutnunk. Köszönjük a rejtést!

targonczas 2020.07.19 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

Gyömi 2020.07.04 14:40 - Megtaláltam
Köszönjük!

DSC_0769DSC_0775
DSC_0778 
csg69 2020.03.12 06:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.41
Megvan :)

pappcsalád 2020.02.15 11:56 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.0.29]

Liberty 2020.02.15 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Ormánsági barangolásunk újabb helyszíne a két szépséges református templom. Kórósra érkezve, felhívtuk a hölgyet, aki kinyitotta nekünk a templomot. Csodaszép a templom belseje, a festett kazetták és a szószék, jó volt hozzá olvasni a ládaleírást, így mindent megtudhattunk a templom múltjáról. Adorjáson a templom zárva volt, de a kulcslyukon keresztül sikerült egy picit látni a belsejét. Mivel 12 órakor voltunk ott, éppen jött egy ember, azt gondoltuk, majd most be tudunk menni, de kiderült, hogy ő volt a harangozó ember. Az órájára nézett és a bejárat mellett lógó kötéllel pont 12-kor harangozott. Megkérdeztük, hogy kipróbálhatjuk-e a harangozást és széles mosollyal engedte. Jót derültünk, amikor engem és pappcsaládot is felrántotta egy kicsit a földtől a kötél. Szép helyszínek, kedves helyi emberekkel. Köszönet a rejtésért.

Kórós címere
Adorjás címere
Zergi 2019.10.17 13:30 - Megtaláltam -
Fogtam!

IMG_3161IMG_3162
IMG_3163IMG_3164
IMG_3165IMG_3166
IMG_3168IMG_3169
IMG_3170IMG_3171
IMG_3174IMG_3175
IMG_3176IMG_3177
IMG_3178IMG_3179
IMG_3180IMG_3181
Mr Zerge 2019.10.11 09:55 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Gyors drive-in pontvadászat.

Zsozso94 2019.09.11 17:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Egy Ormánsági körúttal egybekötve lett megkeresve. Az adorjási templomnál megállva már jött is a kulcs őrzője, egy kedves néni és nyitotta is a templomot, sőt még a belső udvart is megnézhettem. A kórósi templomba sajnos nem sikerült a bejutás, nyitva tartási időn túl érkeztem.

AdorjásAdorjás
AdorjásAdorjás
AdorjásAdorjás
AdorjásAdorjás
AdorjásKórós
KórósKórós
KórósKórós
KórósKórós templom nyitvatartása
bigmick 2019.08.26 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.0.4 ß]

álomfogók 2019.07.27 17:45 - Megtaláltam
A párás kánikula miatt feladtuk a hegyi ládák becserkészését és átváltottunk bódorgásba. Amit az elmúlt két napban kihagytunk, ma pótoltuk.
Kórósra délután 5-kor érkeztünk, a tábla szerint eddig lehet 400 Ft-os belépőért bemenni a templomba. Sajnos senkit nem találtunk, akivel ezt megbeszélhettük volna. Adorjáson aztán mindent megkaptunk, még azt is, amit nem szerettünk volna. A szemben levő házból barátságos fogadtatást és vezetést, a polgármestertől pedig falunapot, ami elég erőteljes aláfestést nyújtott a látogatásunkhoz (ráadásul alig sikerült kijutni a faluból az összesereglett népek és gépjárműveik miatt).

aceespepee 2019.04.27 22:28 - Megtaláltam
megtaláltam :)

Zsotyka 2019.04.27 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.35
Köszönöm a rejtést!

Gy^2 2019.04.12 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

GYEZegzug 2018.09.03 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszi szépen a lehetőséget.

zaskl 2018.08.16 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

benist 2018.05.17 10:10 - Megtaláltam
Szép volt a két templombelső, könnyen bejutottunk.

Bőrharisnya 2018.05.13 16:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Köszönjük a rejtést!
Az adorjási templom kulcsa Petőfi út 21 alatt/templommal/ szemben található!

Csöpke 2017.07.01 19:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk Ciconnal.

dabcsi 2017.05.07 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.74
Köszönjük, hogy megmutattad!

EmesESE 2017.05.01 12:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.15
Azt hittük már a világ végén vagyunk. Az első templomhoz érve a falu apraja nagya a május 1. gulyás elkészítésével volt elfoglalva. Ahogy megálltunk, egy ifjú hölgy jött oda kocsihoz megkérdezte miben tud segíteni, és már nyitotta is ki a templomot, és mutatta a táblát. A templom egy ékszerdoboz. Ilyeneket korábban Mo észak keleti részein láttunk. A 2. ponthoz átgurulva szintén azonnal jött a templom kulcsának örzője. Mi itt sokat tanakodtunk azon 2-vagy 3 pontos-e a multi. majd rövid logolás után haladtunk tovább.
A leírás nagyon tetszett, nagyon jól mutatta be ezt a számunkra még ismeretlen országrész. (Nekünk nem hiányzott a láda)
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget ... [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Kukucska 2017.04.20 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

g-tabe 2016.10.12 17:50 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

Paul 2016.09.24 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3c] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (191 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.