FAQ
2346. Aquila-út (H, SL, A) (GCAQU)

Velemér szentély, az ablak felett Krisztusarc

Velemér szentély, az ablak felett Krisztusarc

Velemér, a diadalív északi fala. A keresztre feszített Jézus

Velemér, a diadalív északi fala. A keresztre feszített Jézus

Velemér Aquila önarcképe

Velemér Aquila önarcképe

Bántornya templombelső részlet

Bántornya templombelső részlet

Bántornya templomábrázolás

Bántornya templomábrázolás

Mártonhely szentély

Mártonhely szentély

Mártonhely Aquila önarcképe

Mártonhely Aquila önarcképe

Mártonhely sekrestyeajtó timpanon Szt. Mihály

Mártonhely sekrestyeajtó timpanon Szt. Mihály

Mártonhely freskórészlet

Mártonhely freskórészlet

Nagytótlak templom mennyezete

Nagytótlak templom mennyezete

Nagytótlak utolsó vacsora

Nagytótlak utolsó vacsora

Pistorhaus vár szerelmi jelenettel alatta macska egérrel(?) a szájában

Pistorhaus vár szerelmi jelenettel alatta macska egérrel(?) a szájában

Fürstenfeld Veronika kendője a Krisztus-portréval

Fürstenfeld Veronika kendője a Krisztus-portréval
Szélesség N 46° 43,935'
Hosszúság E 16° 22,428'
Magasság: 219 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.01.08 14:15
Megjelenés időpontja: 2009.01.09 00:03
Utolsó lényeges változás: 2017.09.29 08:57
Utolsó változás: 2018.08.23 21:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H+3V)
Elrejtők: Ferencz család
Ládagazda: Ferencz család
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 74 + 4 sikertelen + 26 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


6 állomásos multi Aquila János freskói nyomán az osztrák-szlovén-magyar hármashatár vidékén.
1. állomás: Velemér (H) hagyományos láda egy korhadt, derékba tört fa tövében.
2. állomás: Bántornya (SL) virtuális pont, a templom melletti épület házszáma. ( a felső)
3. állomás: Mártonhely (SL) virtuális pont, a gólyafészkes ház templom felé néző frontján hány ablak van.
4. állomás: Nagytótfa (Tótlak) (SL) hagyományos láda (8 x 8, füles) egy fa talajszinti odújában.
5. állomás: Bad Radkersburg (A) virtuális pont, a Pistorhaus belső udvarán az emeleti folyosón hány beépítetlen boltív van.
6. állomás: Fürstenfeld (A) szokásos, félliteres, 4 füles doboz soktörzsű bokor ölelésében.
A teljes jelszó a részletek fenti sorrendben egymás után szóköz nélkül.
(6betű+1számjegy+1számjegy+5betű+1számjegy+8betű)


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Egy kirándulásra hívunk Benneteket, amelyben felkeressük azt a hat helyszínt, ahol Aquila János 14. századi freskói a mai napig megmaradtak. Fantasztikus élmény végigjárni ezeket a helyeket, felemelő. Nem csak egy-egy templombelső hat rád, hanem az összességük, ahogy egymás után felkeresed őket, megérinti az embert. És mindössze ennyi van belőlük, itt, a magyar-vend-stájer határvidéken, a Velemér, Radkersburg, Fürstenfeld által képzett háromszög területén. Ne vegye el a kedveteket a távolság, ez egy nagyon szép autós túra, ami gyönyörű tájakon vezet, a szlovén dombvidéken, az Őrségben, és Ausztria délkeleti csücskében, sok határátlépéssel. Mi a 2008-2009-es szilveszteri vendégeinkkel jártuk végig, Mátéval, Ritával, Mamóval, Andrással és Marival, és mindnyájunkat elvarázsoltak a közösen látottak.
Gondoljatok bele, ezek a freskók több, mint 600 évesek. Jó hatszáz év múlva vajon ki milyen értéket talál majd napjainkból?

A multi első állomása a veleméri Árpád kori templom.  N 46° 43,935' E 16° 22,428' 219 m [GCAQU-1]
Itt kérhetitek el a templom kulcsát:  N 46° 43,336' E 16° 22,333' 231 m [GCAQU+kulcs Velemér ], Velemér Fő út 54., Ica néni elérhetősége: 30/448-9276. Nézzétek meg a csodás freskókat, majd egy kis sétával juttok a ládához, ami egy korhadt, derékba tört fa tövében bújt el. Benne van az első jelszórészlet.
Egyedül itt kell fizetni a képek megnézéséért, de érdemes, itt vannak a freskók a legjobb állapotban, és itt maradt meg belőlük a legtöbb. Feltétlen hallgassátok meg Ica néni előadását a templomról! A belépőjegy 2009-ben 300.- Ft felnőtteknek, 150.- Ft gyerekeknek. Látogatható 9-15 óráig.
Itt van egy geoláda is:GCVLMR

A második állomás a Bántornya (Turnisce) temploma.  N 46° 37,097' E 16° 19,227' 172 m [GCAQU-2] A templomtorony alatt nyíló bejáraton juttok a régi templomba az Aquila freskókhoz. A jelszórészlet itt egy számjegy, a templom mellett levő épület (a Kultúrház, a templom bejáratával szembenállva balra) házszáma (Turnisce ?.).

A harmadik állomás Mártonhely (Martjanci) temploma.  N 46° 41,107' E 16° 11,520' 199 m [GCAQU-3] Nézzétek itt is meg a freskókat, keressétek meg az önarcképet, majd számoljatok a jelszórészlethez, a gólyafészkes ház (Martjanci 36.) templom felé eső frontján hány ablak van.

A negyedik állomás Nagytótfa (Tótlak) (Selo) körtemploma.  N 46° 44,207' E 16° 17,366' 255 m [GCAQU-4] Itt kérhetitek el a templom kulcsát:  N 46° 44,111' E 16° 17,518' 231 m [GCAQU+kulcs Nagytótfa] (Selo 61.), a bácsi beszél magyarul is. Nézzétek meg ismét a csodás freskókat, majd egy kis sétával juttok a ládához, ami egy fa talajszinti odújában rejtőzik. Benne van a negyedik jelszórészlet.

Az ötödik állomás Bad Radkersburgban (Regede) Pistorhaus-Pásztorház (Hautplatz 30.)  N 46° 41,243' E 15° 59,340' 208 m [GCAQU-5] A freskókat tartalmazó pince kulcsát itt is el kell kérni, a Hautplatz 14-ben levő I-büron,  N 46° 41,247' E 15° 59,261' 212 m [GCAQU+kulcs Pistorhaus ] nyitvatartása: ápr-okt. H-P:9-18 óra, Szomb: 10-15 óra, nov-márc: H-P:9-17 óra, Szomb:10-12 óra. Kulcsot és zseblámpát(!) is kaptunk.
Az itteni képek különlegessége, hogy világi témájúak. Jelszórészlet egy szám, ami nappal a nyitvatartáson túl is begyűjthető: az udvaron az emeleti folyosó beépítetlen boltíveinek száma.
A hatodik pont felé útbaejthetitek a GCGRAD és a GCVASD ládákat.

És az utolsó templom a fürstenfeldi (Fölöstöm) Ágoston-rendi szerzetesek temploma.  N 47° 3,042' E 16° 4,420' 273 m [GCAQU-6] Itt kérhetitek el a templom kulcsát hétköznap délelött :  N 47° 3,078' E 16° 4,465' 279 m [GCAQU+kulcs Fürstenfeld] (Augustinerplatz 8. Gemeinde). Az utolsó jelszórészlet egy hagyományos láda egy soktörzsű bokor közepében. Itt alternatív jelszót is elhelyeztünk, ha a láda eltűnne, a templom észak-nyugati ereszcsatornáján szemmagasságban.

Aquila János (Johannes Aquila) freskófestő

az ausztriai Radkersburgban született a 14. században. Élete során főként a korabeli Vas és Zala megye területére eső településeken alkotott. A magyarországi művészet történetében az egyik első mester, akinek nem csak művei, de neve is fennmaradt. Nevét, amely valószínűleg védőszentjére, Evangélista Szent Jánosra utal (attribútuma a sas - aquila), valamint származási helyét (Radkersburg, Ausztria) öt templom falfestményeinek feliratai őrizték meg számunkra. Legkorábbi szignált munkája a veleméri templom kifestése 1378-ból, ezt követik a bántornyai 1383/1389-es falképek, a nagytótfai freskók az 1300-as évek végéből, a mártonhelyi falképek 1392-ből, majd a fürstenfeldi ágostonrendi templom díszítése, amely 1400 körülre datálható. A szignált emlékeken kívül ide sorolhatóak még a radkersburgi ún. Pistorhaus 14. század végi, stilárisan a bántornyai falképekkel kapcsolatba hozott lovagi jelenetei is. A nevét megörökítő feliratokon kívül a művész öntudatáról tanúskodnak veleméri és mártonhelyi önarcképei. Ezekből látszik, hogy bár Radkersburgban született, külső megjelenése magyar volt.

Velemér Szentháromság-templom:

Feltehetően 1377-1378 között épült. Kialakításában, tervezésében kiemelkedő szerepe van a templomba belépő fénynek, mely az egyes díszítőelemeket célzottan világítja meg az év adott szakaszának megfelelően. Freskói: A szentély alsó síkjában jobb és bal oldalon Gábriel arkangyal illetve Szűz Mária képe látható. A két alak közé ékelődő hosszúkás ablak bélletét növényi inda és 9 vörös színű virág-motívum díszíti, mely jelentésében az emberi fogantatástól a születésig tartó 9 hónap szimbolikája. Az ablaknyílás felett Krisztus-arc látható, mely valószínűleg eredetileg csukott szemmel ábrázolta Krisztust (Veronika-kendő motívum). A szentély csúcsíves záródású ablaktalan mennyezetrészeibe a négy evangélista jelképes ábrázolásai kerültek: Lukács (bikafejű emberalakban), János (sas alakjában), Márk (szárnyas oroszlánként), Máté (szárnyas ifjú alakjában). A szentély alsó részének déli falán Szt. Mihály Arkangyal alakja áll, jobbjában kardot tartva, szárnyai befelé hajlanak. A hajó oldala felőli boltívcsúcs felett Krisztus, mint Pantokrátor, a világ ítésze ül, jobbján az üdvözültek, balján a kárhozott lelkek csoportja. Ezek alatt, az ív egy-egy lábánál a keresztre feszítés Golgota-ábrázolását, illetve egy Szt.-Anna harmadmagával kompozíciót láthatunk. A hajó bejárat felőli oldalán: balról a bűnösöket palástjával oltalmába Szűz Mária, felette Szt. Márton, a kapu felett a fiait vérével tápláló pelikán. A bejárat jobb oldalán feltehetőleg Szt. György alakja, illetve egy ókori városkép (feltehetőleg a Mennyei Jeruzsálem) szerepel. A hajó legjobb állapotban fennmaradt freskórésze az északi oldalon látható képsorozat, melynek fő motívuma a három királyok gyermek Jézushoz történő vonulása, mely egy vadászjelenetből bontakozik ki. A jelenetet követően keleti irányba haladva Szt. László király alabárdos, és az elszegényedett szüzeket pénzzel támogató Miklós püspök alakja bontakozik ki.

Bántornya Szűz Mária Mennybemenetele templom:

A templom a falu fő utcáján található, kívülről jó állapotú, a freskók viszont erősen restaurálásra szorulnak. A templom üres, vallási célra a közvetlen szomszédságában épült újabb, barokk berendezésű templomot használják, melyet egy oldalajtó köt közvetlenül össze az Aquila János által kifestett eredetileg román kori templommal. A freskórend itt lazább programot követ. Velemérhez hasonlóan itt is megjelenik a bűnösök számára menedéket biztosító Köpenyes Madonna jelenete, melynek kialakítása a hajó eredeti sík zárására is utal. Az északi falon egy utolsó ítélet, Szt. Anna harmadmagával, Katalin-legenda, Borbála-legenda és Zsuzsanna-történet volt látható. Még az északi falon, de a diadalív ciklusához tartozóan látható Szt. Ferenc stigmatizációja. A déli oldalon mártírjelenetek: Péter keresztre feszítése, Szt. Lőrinc vértanúsága. A diadalív két oldalán fülkébe helyezve Szt. Miklós és Szt. Péter alakja áll. A déli oldal alsó sávjában ismét egy valamikori vadászjelenet illetve Madonna-ábrázolás lehetett. A Szt. László legenda - az északi falon - itt is központi elem, valószínűsíthetően a királyi hatalmat is hivatott hangsúlyozni. Az apszisban a gótikus ablak felett a Veleméri templom diadalívén látható Krisztushoz hasonló Pantokrátor ábrázolás látható elhegyesedő körbe foglalva, melyet négy angyal emel az Égbe. Több donátor címere is felfedezhető.

Mártonhely Szent Márton templom:

A templom szabadon álló, egyhajós építmény, melyhez nyugati oldalról torony csatlakozik benne a legszebb a freskókkal díszített gótikus szentély. A freskók feliratán olvasható latinul: "Az 1392. esztendőben építtetett ez a templom azoknak a szenteknek a tiszteletére, akiknek ereklyéi itt vannak, tudni illő, hogy Erasmus plébános idejében a radkerspurgai származású Aquila János keze által". Mártonhelyen a freskók elhelyezése szigorúbb rendet, szinte kidolgozott programot követ. Az ábrázolások határozottabban a vallásos áhítat szolgálatában álltak, kevésbé narratív jellegűek. Megfigyelhető a korábban már ismert témák újbóli megjelenése: angyalkórus, apostolciklus, a diadalíven Remete Szt. Pál és Szt. György jelenete. A szentély boltozatában az evangélisták szimbolikus ábrázolásai kapnak helyet (sas, szárnyas oroszlán, szárnyas ifjú, bika), melyeket a boltsüvegek páros angyalábrázolásai fognak közre írásszalaggal a kezükben. A Márton legenda az egyedüli narratív stílusú kompozíció. A szentély északi falán a koldussal ábrázolják, míg a déli falon halottakat támaszt fel, illetve saját halálának képe. Alakja az ablakok ornamentikája által határolt ablakközben is megjelenik, akárcsak Szt. Miklós alakja. A szentélyzáradék keleti és délkeleti falán - szokatlanul - női szentek kaptak helyet, de Szt. Erazmus ábrázolása sem tekinthető szokványosnak. Aquila önarcképe itt már egészalakos figuraként jelenik meg a szentélyzáradék délkeleti szegletében az ablak felső vonalában, lábánál a Bánffy főnemesi család, a donátor címere. A sekrestyeajtó timpanonjában Szt. Mihály arkangyal klasszikus ábrázolása, kezében mérleggel.

Nagytótfa (Tótlak) körtemplom:

Selo körtemploma még a 13. században épült román stílusban, tetőzetét fa zsindelykupola fedi, melyből egy alacsony toronycsúcs emelkedik. Korához képest a rotunda kiváló állapotú. Fazsindelyét csodálatosan 2008-ban újították fel. Belül a falakat boltíves ülőfülkék tagolják. A falakon megjelenő freskók a 14. század végéről valók, Aquila János alkotásai : körben Krisztus szenvedéstörténete látható, valamint a boltíves mélyedésekben szentek alakjai jelennek meg. A kupolában elhelyezkedő ellipszis alakzatban szintén Krisztust fogja közre a négy evangélista allegorikus jelképe: egy sas (János), egy szárnyas bika (Lukács), egy szárnyas oroszlán (Márk) és egy szárnyas ifjú (Máté) alakja. Az ellipszisben meglepő, szinte egyedülálló ábrázolás: Isten alakja - akit a Hold és a Nap fog közre - kezében tartja a keresztre feszített fiát.

Bad Radkersburg Pistorhaus:

Aquila Martjanciban festett felirata szerint ebből a városból származott. A plébániatemplomként funkcionáló Pistorhaus freskói 1405-ben készülhettek. A Pistorhaus 1951-ben került felfedezésre a Hauptplatz 30 ház belső udvarából nyíló pincelejárat föld alatti folytatásaként. Freskói a mai Ausztria területén található legrégibb freskók, az első világi témájú ábrázolások (középkori város ostroma, vadászjelenet, lovagi torna, bekerített kert). A föld alatti építmény négyzetes, zárása dongaboltozatos. Ábrázolások csak az északi és a déli fal ívmezőiben maradtak meg, illetve az akantuszleveles ornamentika. Az északi fal lunettájában két réteg van egymásra festve: az alsó egy várat ábrázol, melytől balra sisakos alakok feje látszik, alsó részüket eltakarja a felső réteg vadászatjelenete. A felső réteghez tartozik még a vártól jobbra látható kert jelenet. A lunetta alatti falrészen csak töredékekben látható egy Pyramus-Thisbe történet. A déli fal lunettájában egy város látható, melynek előterében egy mozgalmas csatajelenet kapott helyet. A lépcsőnél már ismerős motívumok köszöntik a látogatót: templommodellt tartó figura és írásszalagok.

Fürstenfeld Ágoston-rendi templom:

A templomot Ágoston-rendi szerzetesek számára emelték 1362-1368 között. A szentségfülke 1978-as feltárásakor (csak 30 éve!) egy felirat került elő Aquila nevével. A szentélyben az ablakzóna alatt párosával medaillonok találhatók az apostolok és próféták portréival, félalakjaival. Az ótestamentumi próféták és királyok(Iheremias, David) megjelennek széles trónokon ülve; neveikről írásszalagjuk tanúskodik. Ezen alakok fejéből nőnek ki a boltozat bordái, melynek megfelelően az alakok fejeit is kiemelte az alkotó a festmény síkjából plasztikává. A fejek ma már nem láthatók, valószínűsíthető, hogy a barokk átépítés idejében verték le őket. A későbbiek során kerültek megfestésre a Jeremiás alatti falfelületre a Veronika kendőjével és a Dániel az oroszlánbarlangban jelenetek. 1503-ban és 1685-ben is súlyos tűzvész pusztított a kolostor és a templom területén, melyet követően átépítették a templomot késő-barokk stílusban. Ekkor került kialakításra a mai kőkapuzat, majd a 18. században nyerte el a templom a mai formáját: a belső kialakítás (szószék, padok, stb.) intarziás, faragott berendezései is ekkor készültek.

Forrás: internet

Ládatörténet
2017.8.11 A láda régóta beteg, a rejtőknek nincs érkezésük a javítására. Aki menne keresni és van kedve javítani, az írjon egy mailt nekem, megírom a jelszót és örülnénk a gyógyításnak. Szabályaink szerint a láda már adoptálható, de ezzel csak a végső esetben élnénk, mert nagyon egyedi, a Ferenc család sok erőfeszítését igénylő multiról van szó. [Admin(Fazék)]
2017.9. 29. Liberty, emiGrant és Párduc50 játékostársaink javították a multit. Az 1., 4. és 6. ponton új ládát raktak ki, a 4. és 6. pontok koordinátája is változott. Köszönjük a javítást, a leírást aktualizáltam. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.30 web: 4.65 átlag: 4.55

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Göde 2022.11.02 17:15 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
[g:hu+ 2.9.12]

redzol73 2022.10.09 10:47 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Izgalmas érdekes szép helyekre vitt el a multi. A hatodik pontnál viltak gondok. A láda bekerült egy körbezárt mini állatkertbe ahová sajnos nem sikerült bejutni hétvégén. A tartalékjelszó is hiányzott az ereszcsatornáról valószínűleg a templom felújításakor veszett nyoma vagy én voltam béna. :-) Egy kedves kessertárs segítségével sikerült regisztrálni. [Geoládák v3.12.10]

vorlac 2022.10.01 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.51
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Több év alatt gyűltek össze a jelszó részletek. Külön köszönet Anettnorinak :)

Paul 2022.07.26 08:59 - Megtaláltam
A 6. pontól kezdtük a felgöngyölitést.Illetve kezdtük volna ha nem zárják le teljesen a parkot.Nem magát a parkot hanem a kerítéseket illetve falakat újítják fel.Ez akkor kimarad.(nem olvastam hogy van pótjelszó is)
Irány az 5.pont.Nagyon tetszett a középkori jellege a házaknak.Viszont itt is zárva a kapu.Ez a pont is kizárva.
Így viszont a jelszó kitalálása reménytelen.
Akkor minden következő pontot végig járjuk,képeket készítünk és reménykedünk hogy elfogadják.
A többi pont korrektul megvan.
A veleméri templomnál már többször jártam,mindig csodálkozva néztem a képeket.
A 4.pont környéke engem Toszkánára emlékeztet.A 2.pontnál még nem láttam olyat hogy két templomot egybenyitnak.Ráadásul hatalmas a kontraszt a belsőnél.
A freskók állapotára nagyon vigyáznak ez látszik.
Köszönöm a lehetőséget.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.08.26 06:13]

2022072520220725
2022072520220726
2022072620220725
2022072620220726
bollak54 2022.07.21 23:10 - Egyéb
Üdvözlöm! A pontokhoz írt logok alapján minden pontra megadja a kis smilet, de a végső logolásnál nem fogadja el a jelszót. Kétszer is visszamentünk egy éven belül, mikor a környéken jártunk, de sajnos nem fogadja el most sem. Kérem a logok elfogadását. [Geoládák v3.12.10]

anettnori 2022.06.25 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
Megvan!
[g:hu+ 2.8.13]

Hosszú évek alatt gyűltek össze a részletek. 2016 októberétől mostanáig. Persze, a logolás elsőre nem sikerült, kettő részlet hibás volt. Az elmúlt időszakban többször is próbáltam befejezni ezt a multit, de a pandémiás korlátozások vagy saját problémák ezt nem tették lehetővé.
Mindegy, most már örülök, hogy túl vagyok rajta...

 
Senator62 2022.04.17 17:40 - Megtaláltam
Meglett.Köszi a rejtést. Egy nagyon kellemes húsvéti ládázás a barátokkal.

Marton Zoli 2022.04.17 17:37 - Megtaláltam
Meglett. Az első ponton kicseréltük a törött ládát. A logbook kicsit "patinás" volt de száraz és teljesen jól használható, ezért azt nem cseréltük.Az utolsó ponton a templomnál nem találtuk a dobozt. Felhívtam a rejtőt és megbeszéltük, hogy kiteszek egy kisebb fiolát az utolsó jelszórészlettel a megadott koordinátára. Mivel az épületet jelenleg felujítják - be van állványozva - ezért a csatornán lévő pótjelszó keresését nem javaslom.

Reggel 2022.04.15 16:49 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2022.04.15 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Tavalyi őrségi nyaralásunk során kezdtük szedegetni a multi pontjait. Egy napot Szlovéniában töltöttünk, akkor kerestük fel a 2-3-4 pontokat. Bántornyán éppen akkor ért véget az Istentisztelet amikor odaértünk, így sikerült bejutni a templomba, és megnézhettük a freskókat. Innen tovább mentünk Mártonhelyre, ez volt a sorozat egyetlen helye ahova nem sikerült bejutni. Hazafelé aztán Nagytótfa körtemploma jött, ott éppen egy nagy kerékpáros csapatnak mutatták be a templomot, sikerült kicsit bekukucskálni, de nem akartuk zavarni őket, és be se fértünk. Másnap Veleméren jártunk, igazi kis gyöngyszem a templom, megnéztük belül is, tényleg csodásak a freskók. Ausztriába sajnos nem tudtunk már átmenni, így az a két pont kimaradt. Idén Cákon töltöttünk négy napot húsvétkor, és mindenképpen szerettük volna befejezni a multit. Nagypénteken át is keltünk Ausztriába, Bad Radkersburg volt az első hely. A helyi Turinform-ban megkaptuk a kulcsot és a zseblámpát, így megnézhettük a freskókat is. A kisváros egyébként maga a csoda, bejártuk a belvárost keresztül-kasul, egy Lab cache-nak köszönhetően, és nagyon szerettük. Aki teheti sétáljon egy nagyot, igazi csodákat láthat. Utoljára maradt a Fölöstömi láda, ami sajnos kifogott rajtunk, nem sikerült megtalálni. A temlom felújítás miatt körbe van kerítve, bebújtam a kerítésen, hátha a csatornán meglesz a jelszórészlet, de ott se találtam semmit, így a rejtőtől kellett segítséget kérnünk. A templom nyitva volt, így ott is sikerült megnéznünk a falfestményeket.
Nagyon jó és nagyon különleges multi, hatalmas munka van benne.
Köszönjük a rejtést és a segítséget!

Aquila-út (H, SL, A)-1Aquila-út (H, SL, A)-2
Aquila-út (H, SL, A)-3Aquila-út (H, SL, A)-4
Aquila-út (H, SL, A)-5Aquila-út (H, SL, A)-6
Aquila-út (H, SL, A)-7Aquila-út (H, SL, A)-8
Aquila-út (H, SL, A)-9Aquila-út (H, SL, A)-10
Aquila-út (H, SL, A)-11Aquila-út (H, SL, A)-12
Aquila-út (H, SL, A)-13Aquila-út (H, SL, A)-14
Aquila-út (H, SL, A)-15Aquila-út (H, SL, A)-16
Aquila-út (H, SL, A)-17Aquila-út (H, SL, A)-18
Aquila-út (H, SL, A)-19Aquila-út (H, SL, A)-20
Aquila-út (H, SL, A)-21Aquila-út (H, SL, A)-22
Aquila-út (H, SL, A)-23Aquila-út (H, SL, A)-24
g-tabe 2021.08.26 18:29 - Megtaláltam
Még 2017-ben találtam meg a láda mo-i pontját. Nyaralások alkalmával lassacskán azért csak sikerült minden ponthoz elnavigálni a családot.
Köszönöm ezt a különleges témájú rejtést!

pliptai 2021.08.01 08:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

hegyibenkeeva 2020.12.27 16:00 - Megtaláltam
A láda sérült, el van törve az oldala, beázik. A füzet teljesen el van ázva.

[Jóváhagyta: Ferencz család, 2021.01.31 12:04]

tabletta 2020.04.19 12:15 - Megtaláltam
Évek alatt, több részletben, de ezt érdemesebb egyszerre végigjárni.

IMG_20200418_122924IMG_20190914_122415
Skali&Margó 2019.10.07 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.13
OK!

bagolyvera 2019.09.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9-cel erre jártunk, köszi!

Ignis9 2019.09.28 20:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.87
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

Péter60 2019.09.14 12:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1.5 web: 3.5 átlag: 3.33 súly: 4.53
Strombus mindent leírt. Csodás, visszatérésre érdemes helyek.
Nagy kár, hogy a rejtő elvesztette a játék iránti érdeklődését. Az lenne a tisztességes, ha bedobná ládáit a "közösbe".

Strombus 2019.09.14 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.53
Csodálatos tehetségű művész csoda, hogy megőrződött festményeit ismerhettem meg ennek a nagyon szép tematikájú multinak köszönhetően. Kár, hogy a rejtések szinvonala kisérletet sem tesz arra, hogy a helyszinekhez méltó legyen.
Veleméren tavaly márciusban jártunk. Sajnos a templomot zárva találtuk. Csak most tudom, mit veszítettem.
A 2-5 pontokat augusztus 28-án kerestük fel, a Mangartra menet. Ámulatba ejtett mindegyik helyszín.
Bántornyán (Turniščén) nagyon érdekes a két egymás melletti templom és hogy szabadon járhat-kelhet bennük az ember.
Mártonhelyen (Martjanci) teljes szépségükben pompáznak a freskók.
Nagytótlak (Selo): ide sajos nem jutottunk be, így csak a bájos körtemplomban gyönyörködtünk. Jó lenne egyszer visszatérni.
Bad Radkersburg: ez vicces volt, mert ahol leparkoltunk, egy érdekes régi házat láttunk és nagy bőszen elkezdtük keresni rajta a beépítetlen boltíveket. De hiába jártuk alaposan körbe, sőt még kérdezősködtünk is, nemhogy beépítetlen boltívet, még emeleti folyosót sem találtunk. Akkor végre ránéztünk a GPS-re és kiderült, hogy vagy 150 m-rel arrébb van a dolgunk. Hamar meg is lett a ház, a kapuján épp kijött valaki, így bekéredzkedtünk. Beengedtek. Hurrá, megvannak az ívek! És a látnivaló? Nincs nyitva az oda vezető ajtó. :-( Akkor eszünkbe jutott, mit írt a rejtő. Irány az idegenforgalmi hivatal, ahol valóban egyből, minden irat vagy pénz kérése nélkül kaptunk kulcsot is, zseblámpát is. Vissza a néhány méterre lévő öreg ház szép fakapujához. De most épp nem jött ki rajra senki és nem nyitja a kulcs. Hogy megyünk be? Talán nyomjuk le a kilincset! És lám, nyilik! Aztán a pince is, a kulccsal. Érdekesek a képek, de az itteni élményhez legalább annyit hozzátett az ügyetlenkedésünk, a helyszín és a szép kis városka, mint amennyit a képek.
A 6. pont, Fürstenfeld akkor nagyobb kiesett az utunkból, így "eltettük későbbre". Nem gondoltam, hogy nagyszerű szlovéniai hosszú hétvégénk után hamarosan egy újabb ellenállhatatlan program csábít errefelé, de kitkat0123 váratlan invitálásának köszönhetően ezt a hetet a Dolomitokban töltöttem, hazafelé pedig Fürstenfelden át jöttünk. Szombat lévén a templomot nyitva találtuk. Míg én a freskókban gyönyörködtem, a többiek megkeresték a ládát, ami jó mélyen elbújt egy mogyoróbokor tövében. A keresést a sok avar és a pontatlan koordináták nehezítették. Ez helyesebbnek tűnik: N 47° 03,046' E 16° 04,423'.

Bántornya (Turnišče) Szűz Mária Mennybementele templom GCAQU-2 jMártonhely (Martjanci) Szt Márton templom GCAQU-3
Mártonhely Szt. Márton templom GCAQU-3Mártonhely, Szt Márton templom
Nagytótlak (Selo) Körtemplom GCAQU-4Bad Radkersburg GCAQU-5
Fürstenfeld GCAQU-6Fürstenfeld Szószék és freskó GCAQU-6
Ajtony 2019.07.31 13:52 - Megtaláltam
Zerind HUN társaságában. Köszönet a tematikus multiért! Amelynek a ládalapja példaértékűen színvonalas.

Zerind HUN 2019.07.31 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.15
A fölöstömi helyszínt két nappal korábban kerestük, mint a többit, de sajnos az nem lett meg. Sem a láda a bokorban, sem a pótjelszó. Ezért köszönjük a rejtő segítségét! Nem az összesbe, de több templomba be is mentünk, szépek voltak mind!

A megközelítést néha nehezítette, hogy egy-egy falvakat összekötő utacska a térképemen rendes útnak volt jelölve, a valóságban kővel felszórt, autóval nehezen járható út volt, ezért kerülni kellett, vagy egy-egy másik út nem volt kitáblázva, és ezért kerültünk, és csak a másik végén láttuk kiírva, hogy ez lett volna az. Ami még érdekes volt, az a sok hasonló, de mégsem egyforma kápolnácska a Regedét délről megközelítő főúton, minden faluban egy-egy.

nbokan 2019.06.04 17:05 - Egyéb
Az első pont megvan (jó sokáig kerestük mire meglett, a GPS ide-oda dobált minket, de nem adtuk fel és a gombák is segítettek), a többi még vár ránk...

-1-2
Csaba & családja 2019.03.17 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Az első pontot már nagyon rég megtaláltam, sőt már többször is. Most a napot a többi pont felkutatására szántuk. Voltunk Veleméren is, ez az egy volt zárva, pedig kisebb tömeg volt kíváncsi a templomra.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
Bob&Bobek 2018.08.16 08:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.80
Ezt a ládát komoly munka volt így összerakni, köszönet a rejtőknek!
Két ponton akadt nehézségünk, és ez legyen egyben építő jellegű kritika.

A második ponton a g.hu-s leírás nem egyértelmú. Egyszer egy házszámot ír megfejtésnek, másszor pedig "szomszéd házon a kezdőbetűk" a megfejtés. Sikerült is rossz számot felírnunk, de kis szerencsével megoldottuk.

A hatodik pontnál a telefonos leírásban nem láttuk az alternatívot, így megkerestük a ládát. Ez elég ciki volt! Fényes nappal egy osztrák kisvárosban egy nyugdíjas csapat mellett egy középkorú fickó csörtet elegánsan a bokorba... gondoljon mindenki amire akar! :-))
Úgy gondoljuk, hogy ez az utolsó pont már nagyon kiesik a láda többi pontjától, a sort be is lehetne fejezni Kerékerősítővárban.

tádé 2018.08.01 16:32 - Megtaláltam
A veleméri kivételével majd' minden templom nyitva volt, vagy legalább be tudtunk pillantani. Köszönjük! Tádé és Teodóra


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (104 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]