FAQ
2483. Katymári Vodica (GCKAVO)

Felújítás előtt a havas tájban

Felújítás előtt a havas tájban

Felújítás közben, 2005

Felújítás közben, 2005

Kápolna az alföldi tájban

Kápolna az alföldi tájban

Kis kápolna szent képpel

Kis kápolna szent képpel

Az új márványkereszt

Az új márványkereszt

A kápolna a láda irányából

A kápolna a láda irányából

A kápolna oldal nézetből

A kápolna oldal nézetből

A szent forrás (sajnos még felújítatlanul)

A szent forrás (sajnos még felújítatlanul)
Szélesség N 46° 2,386'
Hosszúság E 19° 11,024'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.03 17:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.04 08:20
Utolsó lényeges változás: 2022.02.21 10:50
Utolsó változás: 2022.02.21 16:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Qszez & Angel
Ládagazda: Balázs-80
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
További infók: http://www.bucsujaras.hu/katymar/index.html
Megtalálások száma: 231 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP:

A láda vízátfolyásnál lévő mélyedés oldalában lévő facsoport tövében, az úttól pár méterre található. A doboz mérete kicsi, kb 10*10*4 cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Felső-bácskai kegyhelyek:

1. A világ legnagyobb Mária szobra Hercegszántón (GCMSZH)

2. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)

3. Szent Anna kápolna, Sükösd (GCANNA)

4. Katymári Vodica (GCKAVO)

5. Csávolyi Vodica (Kis-Vodica) (GCCSVO)

Mi a Vodica?

Vodica nevének hallatán mindenki előtt a Bajától néhány kilométerre délre fekvő kegyhely képe jelenik meg. Kevesen tudják, hogy több Vodica létezik Észak-Bácskában, így Bajától délkeletre, Katymár határában is van egy.

Iványi István 1907-ben megjelent Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című művének V. kötetében ez olvasható a névről:

"Szentnek tartott kis források szerb elnevezése, melyek iránt különösen a szerb nép vallásos tisztelettel viselkedik, bizonyos alkalommal búcsújárásban is fölkeres és bajaiban gyógyítást vár vizétől. Ilyen Vodica, melyet a magyarok Szentkútnak, a németek Bründelnek neveznek több van vármegyénkben."

A Katymári Vodicáról:

A Katymárról Kövesmajor felé vezető földút mentén - a falu nyugati szélétől mintegy negyed óra járásnyira - fekszik a napjainkban megújuló Vodica-kápolna és szentkút. Az 1960-as évekig a hívek adományából és kezdeményezésére létrejött kegyhely volt a Katymáron, a környékbeli helységekben és pusztákon élők egyik legfontosabb búcsújáró helye. A forrás vize a Tomanovits-csatornába folyik, amely a napjainkra nagyrészt kiszáradt Crna-barán át a Kígyós-főcsatornába torkollik. Előbbiről a község vezetői a Helynévtár anyagát gyűjtő Pesty Frigyes kérdéseire 1864-ben írták: "...ennek vize a fenekét képező iszaptól barnás, és mint ilyen Crna vagy Fekete tónak neveztetett el."

A Főtisztelendő Egyházmegyei Érseki Hatóság 1883. szeptemberi engedélyét követően kezdte meg Hunyady Antal bajai vállalkozó a kápolna építését. Navratill Ede katymári plébános 1885. április 20-án keltezett levelében a felszentelés engedélyezését kérve jelentette Kalocsára: "A kápolna került a tégla és alapítványi összegen kívül 3362 Ft 37 krajcárba; erre adott borsodi és katymári idősb Latinovics János kegyúr 500 Ft-ot és mintegy 15,000 téglát, a katymári hívek adtak tavaly 1000 Ft-ot, ugyanők és a régi kápolnához zarándoklott vidékiek - sok éven át - 1662 Ft 37 krajcárt, így csak 200 Ft van hátra, mi az idén biztosan be fog folyni." A levél végén még hozzátette: "Mintegy 20,000 téglát adtak össze a hívek (pénz áldozatukon kívül) a kápolna építéséhez." Az idézetből kiderül, hogy a kegyhely régóta létezett és az új kápolna építése előtt rendszeresen felkeresték zarándokok. A fennmaradt szájhagyomány szerint itt egykor Szűz Mária jelent meg, s a mezőn eredő forrás vizének csodatévő erőt tulajdonítottak (helyén utóbb forrásfoglalást, kutat létesítettek). Az ide jövők imáik meghallgatásában bíztak, lelki vigaszt vártak és a forrás, majd szentkút vizétől gyógyulást reméltek. A Vodica elnevezés a kultusz kezdetének időpontjához vihet bennünket közelebb: a bunyevácok az 1600-as évektől, míg a németek később, Mária Terézia telepítései idején jöttek Katymárra. A köztudatban leginkább meghonosodott név (a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár katymári plébániai irataiban is Vodica szerepel) azt valószínűsíti, hogy a terület kegyhely jellegét meghatározó események a bunyevác nemzetiség tagjaival vagy még a németek ide érkezése előtt történtek. Érdekes, hogy Iványi István 1907-ben kiadott Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című könyve nem említi a katymári Vodicát, pedig a kegyhelyet abban az időszakban nagyszámú zarándok kereste fel. Ugyanakkor Borovszky Samu monográfia sorozatában Bács-Bodrog vármegye II. kötetében a katymári plébánia leírásában a következő olvasható: "A Vodicza forrásnál a község határában 1884-ben kápolna épült a Bold. Szűz Mennybemenetelének tiszteletére, melyet a hívek ez ünnepen búcsújáró helyként látogatnak."

A terep mélyedésében előbukkanó víz környezete is kiépítésre került: vízgyűjtő aknát, tulajdonképpen kutat alakítottak ki, abból a víz támfalba épített csövön át kisebb medencébe folyt (ide a zarándokok lépcsőn mehettek le vizet meríteni). A támfal boltíves mélyedésébe helyezték Szűz Mária szobrát, elé-fölé két oszlop és a fal által tartott tető került. Az 1900-as évek elején a hívek panaszai szerint a kút vize többször lesüllyedt, esetenként kiapadt. Gärtner Sándor plébános megoldásként 1905-ben bővítést (mélyítést) végeztetett és kútszivattyút állítatott.

A községi képviselő-testület 1882. május 30-án tartott rendkívüli közgyűlésén Navratill Ede plébános előterjesztésére úgy határozott, hogy "Húsvéttól Mindenszentek napjáig minden újhold vasárnapon egyik mise Vodica-kápolnában és egy mise bent a templomban tartassék." A felszentelés engedélyezését kérő, már korábban említett levélben a plébános ehhez még javasolta Nagy- és Kisboldogasszony napját. Városy Gyula kalocsai és bácsi érsek 1906. március 14-én kiadott rendeletében a következőképpen határozta meg az istentisztelet rendjét: "Nagyboldogasszony, Kisboldogasszony napján és Mária nevenapján; ezeken a napokon is, miként Szent György és Szent Mihály napok közti újhold vasárnapokon körmenet indul a helybeli Vodica kápolnához, hol szent mise mondatik, mely körülbelül ½ 7 órakor kezdődik." Vasár- és ünnepnapokon a helyi bunyevác és német nemzetiség hitéletének anyanyelven történő gyakorlását két nagymise mondásával segítették

Az új országhatár, vagy ahogy a helybeliek nevezték a "gyászhatár", a Katymártól délre fekvő községek és szállások híveinek ide irányuló zarándoklatát nehezítette. Vodica lassan elérhetetlenné vált a határon túliak számára. Az 1948 utáni politikai viszonyok ellehetetlenítették a processziós kivonulásokat, a szigorúan őrzött határsáv a kegyhely használati lehetőségét csökkentette, így a misékre a hívek egyénileg jöttek. A karbantartások és szükséges javítások elmaradása miatt a kápolna és a szentkút állapota fokozatosan romlott, a misék az 1960-as években szűntek meg. Az 1970-es években feltört kápolnából eltűntek a kegytárgyak, a berendezés pusztult s a helyet lassan az enyészet vette birtokába. Állapotának romlásával párhuzamosan megkezdődött anyagának elhordása, benőtte a gyom, s az 1990-es évekre már csak a romos torony és a falak egy része őrizte a múlt örökségét.

"1945 után a kápolna egyre inkább elhanyagolódott. A tetőcserepeket ellopták, a belső berendezést fosztogatták, a tornyot a leomlás fenyegette. Így történt egy Éjszakai köd akcióban, hogy négy bátor Katymáron maradt német férfi a Prindl kis harangját kölcsönvette a toronyból. Lovas járművel hazavitték a falu templomába. Később a templomtoronyban rögzítették, ahol ma is felhangzik a harangocska öröm és bánat alkalmából."

Újjáéledve a magyarok Szentkútja, a bunyevácok Vodicája, a németek Prindlje ismét fontos helye lesz Katymár és a környék szakrális életének, s jelzi: a múlt a jövőben folytatódik.

Forrás:
Dr. Nebojszki László: Újjáéledő Vodica-kápolna Katymár mellett
Megjelent: Bajai Honpolgár, 2005. június, 4-7. oldal

Megközelítés:

Bácsborsódról jövet Katymár központjában a Szent István utcát elérve jobbra kell kanyarodni. MAjd ahol az út élesen balra kanyarodna, ott térje le enyhén jobbra a Bajai utcába. A műút végétől már láthatod a kápolna csúcsát.
A földúton több vizzel telt kotyor is lehet, de nem kell félni tőlük, az aljuk kemény, nem ragadsz bele a sárba (ha van).

A kápolna közvetlen környéke piknikezésre alkalmas!

Ez a hely nem természeti látványosság, elsősorban kulturális értéke van!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (113 db): környezet: 4.57 rejtés: 4.27 web: 4.61 átlag: 4.48

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gaboorx 2022.12.25 13:00 - Megtaláltam
Köszönjük:)

S13 2022.12.20 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tommy--ka 2022.11.01 23:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi, elhelyeztem benne egy csövet [Geoládák v3.12.10]

zsoltigaz 2022.11.01 22:58 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

fatibi1 2022.10.22 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

laci0826 2022.08.30 19:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

molnarzolika 2022.08.30 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyönyörű a templom! [Geoládák v3.12.10]

Tamcsi 2022.08.28 23:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

istv2k 2022.08.15 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.99
Nagyon köszönöm, szuper hely. Jánoshalmáról érkeztünk egy laza ládakörre, könnyen megközelíthető. A Vodica hangulata remek, gondozott.
A geoládát az előző megtaláló a fa lombja alatt hagyta, szerintem nem merte visszarakni a meredek csatornaátok miatt. A ládát visszahelyeztem a helyére.

IMG_20220815_164126 
Beck Judit 2022.08.15 09:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Melinda1970 2022.08.15 09:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gubi_2 2022.08.07 18:23 - Megtaláltam
Ez is megvan, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

Moncsiroli 2022.07.23 14:05 - Megtaláltam
Köszönöm

R-Gyu 2022.06.25 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kopacs86 2022.06.21 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pliptai 2022.06.06 09:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

anita988 2022.05.22 18:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! méhecskékre, darazsakra vigyázzatok! [Geoládák v3.12.10]

Rozlin 2022.05.20 17:50 - Megtaláltam
Motorozás közben elkövetett ládakeresés. A földút minősége jó volt, be lehetett menni motorral a kápolnáig. A kápolnánál egy nyugodt őzzel is találkoztunk.

DSC06428DSC06430
5N 2022.05.20 17:50 - Megtaláltam
Közel két évvel ezelőtt nekiindultam ennek a ládának,de akkor olyan saras volt a földút,hogy azon nem mertem végigmenni a motorral.Gyalog nem indultam neki,mert az az időkiesés nem volt tervbe és GCLATI-nál is többet időztem,mint gondoltam.Ma a földút tökéletes állapotú volt itt,így a kápolnáig mentünk a motorral.Ott egy őzike fogadott minket,majd mikor már jó közel voltunk komótosan arrébb állt,de nem riadtan.Az itt említett Felső-bácskai kegyhelyek közül már csak a csávolyinál nem jártam.

DSC06429DSC06431
DSC06433 
DrNevi32 2022.04.29 13:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.85
Megtaláltuk, köszi a rejtést! A ládában nincs toll, úgyhogy aki akar írni bele, mindenképp vigyen magával. Nagyon könnyű volt megtalálni a leírás alapján. Eléggé ki is látszott, úgyhogy visszarejtésnél kicsit több faágat tettem rá.

Frankie Family 2022.04.11 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

PusztaKalandor 2022.04.11 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]
Frankie mászott le érte.

Csg12 2022.04.08 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kismanas 2022.03.20 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Köszönöm!

Johny258 2022.03.20 14:30 - Megtaláltam
Közös találat Kismanassal. Köszönöm a lehetőséget!

BADF36CF-B408-4CD4-A15C-79DB9B790800963236F4-9756-4250-9EBD-0A33E0444377
C458B89C-7458-4DBB-BC47-BA1C6B6EB207 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (235 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]