geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2483. Katymári Vodica (GCKAVO)

Felújítás előtt a havas tájban

Felújítás előtt a havas tájban

Felújítás közben, 2005

Felújítás közben, 2005

Kápolna az alföldi tájban

Kápolna az alföldi tájban

Kis kápolna szent képpel

Kis kápolna szent képpel

Az új márványkereszt

Az új márványkereszt

A kápolna a láda irányából

A kápolna a láda irányából

A kápolna oldal nézetből

A kápolna oldal nézetből

A szent forrás (sajnos még felújítatlanul)

A szent forrás (sajnos még felújítatlanul)
Szélesség N 46° 2,386'
Hosszúság E 19° 11,024'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.03 17:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.04 08:20
Utolsó lényeges változás: 2015.08.22 11:39
Utolsó változás: 2015.12.29 20:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Qszez & Angel
Ládagazda: Balázs-80
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
További infók: http://www.bucsujaras.hu/katymar/index.html
Megtalálások száma: 199 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP:

A Tomanovits-csatorna mellett, az úttól 10 méterre található fatuskó alá rejtve. A doboz mérete egy 12*10*7 cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Felső-bácskai kegyhelyek:

1. A világ legnagyobb Mária szobra Hercegszántón (GCMSZH)

2. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)

3. Szent Anna kápolna, Sükösd (GCANNA)

4. Katymári Vodica (GCKAVO)

5. Csávolyi Vodica (Kis-Vodica) (GCCSVO)

Mi a Vodica?

Vodica nevének hallatán mindenki előtt a Bajától néhány kilométerre délre fekvő kegyhely képe jelenik meg. Kevesen tudják, hogy több Vodica létezik Észak-Bácskában, így Bajától délkeletre, Katymár határában is van egy.

Iványi István 1907-ben megjelent Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című művének V. kötetében ez olvasható a névről:

"Szentnek tartott kis források szerb elnevezése, melyek iránt különösen a szerb nép vallásos tisztelettel viselkedik, bizonyos alkalommal búcsújárásban is fölkeres és bajaiban gyógyítást vár vizétől. Ilyen Vodica, melyet a magyarok Szentkútnak, a németek Bründelnek neveznek több van vármegyénkben."

A Katymári Vodicáról:

A Katymárról Kövesmajor felé vezető földút mentén - a falu nyugati szélétől mintegy negyed óra járásnyira - fekszik a napjainkban megújuló Vodica-kápolna és szentkút. Az 1960-as évekig a hívek adományából és kezdeményezésére létrejött kegyhely volt a Katymáron, a környékbeli helységekben és pusztákon élők egyik legfontosabb búcsújáró helye. A forrás vize a Tomanovits-csatornába folyik, amely a napjainkra nagyrészt kiszáradt Crna-barán át a Kígyós-főcsatornába torkollik. Előbbiről a község vezetői a Helynévtár anyagát gyűjtő Pesty Frigyes kérdéseire 1864-ben írták: "...ennek vize a fenekét képező iszaptól barnás, és mint ilyen Crna vagy Fekete tónak neveztetett el."

A Főtisztelendő Egyházmegyei Érseki Hatóság 1883. szeptemberi engedélyét követően kezdte meg Hunyady Antal bajai vállalkozó a kápolna építését. Navratill Ede katymári plébános 1885. április 20-án keltezett levelében a felszentelés engedélyezését kérve jelentette Kalocsára: "A kápolna került a tégla és alapítványi összegen kívül 3362 Ft 37 krajcárba; erre adott borsodi és katymári idősb Latinovics János kegyúr 500 Ft-ot és mintegy 15,000 téglát, a katymári hívek adtak tavaly 1000 Ft-ot, ugyanők és a régi kápolnához zarándoklott vidékiek - sok éven át - 1662 Ft 37 krajcárt, így csak 200 Ft van hátra, mi az idén biztosan be fog folyni." A levél végén még hozzátette: "Mintegy 20,000 téglát adtak össze a hívek (pénz áldozatukon kívül) a kápolna építéséhez." Az idézetből kiderül, hogy a kegyhely régóta létezett és az új kápolna építése előtt rendszeresen felkeresték zarándokok. A fennmaradt szájhagyomány szerint itt egykor Szűz Mária jelent meg, s a mezőn eredő forrás vizének csodatévő erőt tulajdonítottak (helyén utóbb forrásfoglalást, kutat létesítettek). Az ide jövők imáik meghallgatásában bíztak, lelki vigaszt vártak és a forrás, majd szentkút vizétől gyógyulást reméltek. A Vodica elnevezés a kultusz kezdetének időpontjához vihet bennünket közelebb: a bunyevácok az 1600-as évektől, míg a németek később, Mária Terézia telepítései idején jöttek Katymárra. A köztudatban leginkább meghonosodott név (a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár katymári plébániai irataiban is Vodica szerepel) azt valószínűsíti, hogy a terület kegyhely jellegét meghatározó események a bunyevác nemzetiség tagjaival vagy még a németek ide érkezése előtt történtek. Érdekes, hogy Iványi István 1907-ben kiadott Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című könyve nem említi a katymári Vodicát, pedig a kegyhelyet abban az időszakban nagyszámú zarándok kereste fel. Ugyanakkor Borovszky Samu monográfia sorozatában Bács-Bodrog vármegye II. kötetében a katymári plébánia leírásában a következő olvasható: "A Vodicza forrásnál a község határában 1884-ben kápolna épült a Bold. Szűz Mennybemenetelének tiszteletére, melyet a hívek ez ünnepen búcsújáró helyként látogatnak."

A terep mélyedésében előbukkanó víz környezete is kiépítésre került: vízgyűjtő aknát, tulajdonképpen kutat alakítottak ki, abból a víz támfalba épített csövön át kisebb medencébe folyt (ide a zarándokok lépcsőn mehettek le vizet meríteni). A támfal boltíves mélyedésébe helyezték Szűz Mária szobrát, elé-fölé két oszlop és a fal által tartott tető került. Az 1900-as évek elején a hívek panaszai szerint a kút vize többször lesüllyedt, esetenként kiapadt. Gärtner Sándor plébános megoldásként 1905-ben bővítést (mélyítést) végeztetett és kútszivattyút állítatott.

A községi képviselő-testület 1882. május 30-án tartott rendkívüli közgyűlésén Navratill Ede plébános előterjesztésére úgy határozott, hogy "Húsvéttól Mindenszentek napjáig minden újhold vasárnapon egyik mise Vodica-kápolnában és egy mise bent a templomban tartassék." A felszentelés engedélyezését kérő, már korábban említett levélben a plébános ehhez még javasolta Nagy- és Kisboldogasszony napját. Városy Gyula kalocsai és bácsi érsek 1906. március 14-én kiadott rendeletében a következőképpen határozta meg az istentisztelet rendjét: "Nagyboldogasszony, Kisboldogasszony napján és Mária nevenapján; ezeken a napokon is, miként Szent György és Szent Mihály napok közti újhold vasárnapokon körmenet indul a helybeli Vodica kápolnához, hol szent mise mondatik, mely körülbelül ½ 7 órakor kezdődik." Vasár- és ünnepnapokon a helyi bunyevác és német nemzetiség hitéletének anyanyelven történő gyakorlását két nagymise mondásával segítették

Az új országhatár, vagy ahogy a helybeliek nevezték a "gyászhatár", a Katymártól délre fekvő községek és szállások híveinek ide irányuló zarándoklatát nehezítette. Vodica lassan elérhetetlenné vált a határon túliak számára. Az 1948 utáni politikai viszonyok ellehetetlenítették a processziós kivonulásokat, a szigorúan őrzött határsáv a kegyhely használati lehetőségét csökkentette, így a misékre a hívek egyénileg jöttek. A karbantartások és szükséges javítások elmaradása miatt a kápolna és a szentkút állapota fokozatosan romlott, a misék az 1960-as években szűntek meg. Az 1970-es években feltört kápolnából eltűntek a kegytárgyak, a berendezés pusztult s a helyet lassan az enyészet vette birtokába. Állapotának romlásával párhuzamosan megkezdődött anyagának elhordása, benőtte a gyom, s az 1990-es évekre már csak a romos torony és a falak egy része őrizte a múlt örökségét.

"1945 után a kápolna egyre inkább elhanyagolódott. A tetőcserepeket ellopták, a belső berendezést fosztogatták, a tornyot a leomlás fenyegette. Így történt egy Éjszakai köd akcióban, hogy négy bátor Katymáron maradt német férfi a Prindl kis harangját kölcsönvette a toronyból. Lovas járművel hazavitték a falu templomába. Később a templomtoronyban rögzítették, ahol ma is felhangzik a harangocska öröm és bánat alkalmából."

Újjáéledve a magyarok Szentkútja, a bunyevácok Vodicája, a németek Prindlje ismét fontos helye lesz Katymár és a környék szakrális életének, s jelzi: a múlt a jövőben folytatódik.

Forrás:
Dr. Nebojszki László: Újjáéledő Vodica-kápolna Katymár mellett
Megjelent: Bajai Honpolgár, 2005. június, 4-7. oldal

Megközelítés:

Bácsborsódról jövet Katymár központjában a Szent István utcát elérve jobbra kell kanyarodni. MAjd ahol az út élesen balra kanyarodna, ott térje le enyhén jobbra a Bajai utcába. A műút végétől már láthatod a kápolna csúcsát.
A földúton több vizzel telt kotyor is lehet, de nem kell félni tőlük, az aljuk kemény, nem ragadsz bele a sárba (ha van).

A kápolna közvetlen környéke piknikezésre alkalmas!

Ez a hely nem természeti látványosság, elsősorban kulturális értéke van!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (107 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.27 web: 4.60 átlag: 4.47

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ha8je 2021.09.25 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Mr Zerge 2021.09.22 09:20 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Az aszfaltutak végén jól lehet a füvön parkolni. Egyenesen elöttünk volt gyaloglás közben a célpontunk. A kápolna tetszett, érdekesek ezek a vizes helyek.

Vironia 2021.09.19 14:35 - Megtaláltam
Cipollinoval közös ládakeresés! Köszi a rejtést.

cipollino 2021.09.19 14:35 - Megtaláltam
Ládázás Vironiával. Köszi a rejtést!

pocok2013 2021.08.28 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Fercsy 2021.08.13 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Laller0102 2021.08.06 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

JAck:66: 2021.07.31 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

BereznaiMiki 2021.06.12 13:38 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Göde 2021.05.19 13:50 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Turangy1980 2021.05.16 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

TGyB 2021.05.16 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

SamuraiGesa 2021.05.10 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Gcjoco1956 2021.05.08 09:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

IMG_2542IMG_2543
IMG_2545IMG_2546
IMG_2547IMG_2548
IMG_2549IMG_2551
IMG_2552IMG_2553
IMG_2554 
tarsolyos 2021.05.08 09:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.12
Köszönöm a rejtést!

IMG_2541IMG_2544
IMG_2550IMG_2552
IMG_2555IMG_2557
Aniko & Gyuri 2021.04.03 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Barbidzsiii 2021.03.21 14:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 2.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Szép hely. [Geoládák v3.9.6]

anettnori 2021.03.16 13:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.38
Megvan!
[g:hu+ 2.5.10]

A falu szélén parkoltam, onnan gyalog. Kellemetlen, viharos szélben lett meg a nap harmadik Vodica találata.

-1-2
PEROPOTTYOS 2021.03.10 16:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 1.00
1

tothrobert 2021.02.20 10:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Nagyon köszönjük a rejtést! Csodálatos a hely.

N.Zs. 2021.02.13 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
GCVASK - GCREK - GC4619 - GCMSZH - GC6495 - GCLATI - GCKAVO - GCMADH - GCMETK - GCRTEK mozgó sorrendben.

Az aszfaltút végén hagytuk az autót és gyalog mentünk tovább.
Jó a rejtekhely. A szent forrásból a vízvételi lehetőség le van zárva.
A Csávolyi Vodica (Kis-Vodica) helyszínen 2019.06.15-én jártunk.

IMG_1782IMG_1784
IMG_1785IMG_1786
IMG_1789IMG_1790
IMG_20210213_145818IMG_1792
IMG_1798IMG_1800
IMG_1801IMG_1802
IMG_1803IMG_1804
Pifta 2020.12.05 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

derva01 2020.11.14 11:05 - Megtaláltam
Egy újabb élmény, megtaláltam! :D Köszi szépen! ;) [Geoládák v3.7.6]

rambo81 2020.11.07 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! Rambo és családja.

[Geoládák v3.5.3]

triniti 2020.11.07 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
triniti & családja [Geoládák v3.7.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (201 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]