geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2525. Cigándi hagyományok (GCCIGA)

A Falumúzeum

A Falumúzeum

Tisztaszoba

Tisztaszoba

Csizma szárából készült bocskor - igazi kincs!

Csizma szárából készült bocskor - igazi kincs!

Pitvarkonyha

Pitvarkonyha

Szőttesszoba

Szőttesszoba

Szövőszék

Szövőszék

Helytörténeti tárlat

Helytörténeti tárlat

A raktárként használt kamra

A raktárként használt kamra

Táncpajta kívülről

Táncpajta kívülről

Táncpajta belülről

Táncpajta belülről

Táborozó gyerekek

Táborozó gyerekek

Kemencében sül a béles

Kemencében sül a béles

Túrós (kaprosan), almás, káposztás

Túrós (kaprosan), almás, káposztás

A híres cigándi káposztás béles - nagyon finom!

A híres cigándi káposztás béles - nagyon finom!

Marika néni különdíja az első megtalálónak (a szék nem! :-))

Marika néni különdíja az első megtalálónak (a szék nem! :-))

Tisza-parton

Tisza-parton

a "bíró háza" - ma tájház és ifjúsági szálló

a "bíró háza" - ma tájház és ifjúsági szálló

Székelykapu

Székelykapu

Viszontlátásra!

Viszontlátásra!
Szélesség N 48° 15,453'
Hosszúság E 21° 53,484'
Magasság: 102 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.27 10:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.29 07:57
Utolsó lényeges változás: 2009.07.29 07:57
Utolsó változás: 2021.05.26 08:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: saldar
Ládagazda: fabian11
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 280 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Cigánd falumúzeumát bemutató láda, mely bent a tájházban található. A múzeum nincs folyamatosan nyitva, a bejutáshoz telefonos egyeztetés szükséges: 06202384005 vagy 06205197200. A ládát a falumúzeum dolgozóitól kell elkérned. Jelképes belépődíjat fizetned kell. Tartalék jelszó: a  N 48° 15,424' E 21° 53,535' 100 m [GCCIGA+tartalék jelszó] ponton található objektumon lévő híres idézet szavainak betűiből, ebben a sorrendben: 3.szó/2.betű + 6.szó/1-2.betűk + 6.szó/4.betű + 7.szó/3.betű + 3.szó/5.betű + 7. szó/5.betű.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető( a rejtő gondolatai )

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, miután egy kerékpártúrám alkalmával először jártam Cigándon, három dolog maradt meg sokáig az emlékezetemben e településről: a kellemes Tisza-part, a dimbes-dombos, kanyargós utcák és legfőképpen az a nagyon kedves kis parasztházikó, amely a Fő utcán ragadja meg az arra járók tekintetét. Nemrég, ahogy felidéztem magamban ezt a kirándulást, elhatároztam, hogy Veletek is megosztom mindezt. Engedjétek meg tehát, hogy eme ládámmal a Bodrogköz városába, Cigándra invitáljalak Benneteket, egy nagyrészt reformátusok lakta, gazdag népi hagyományokat ápoló, természetszerető közösség dinamikusan fejlődő településére. Fényképeitek és bejegyzéseitek révén Ti is a krónikásai lehettek majd e városka múltjának, jelenének és jövőjének.

Megközelítés

Cigánd északi csücskét két főút kereszteződése súrolja: Gépkocsival, motorkerékpárral vagy kerékpárral érkezhetünk Sárospatak, Kisvárda, de kompolás után akár Tuzsér vagy Balsa felől is. GPS-szel vagy térképpel a kezünkben nem nehéz odatalálni. Vasútállomása nincs Cigándnak, vonattal csak Sárospatakig vagy Kisvárdáig juthatunk. Sajnos kompközlekedés Cigánd és Dombrád között már 1994 óta nincs, bár egyes térképek még mindig jelzik. A Tiszán átkelni csak a kb. 5 km-re keletre lévő Rákóczi-hídon tudunk.

Cigándon a körforgalomnál fordulj be a Fő utcába  N 48° 15,798' E 21° 53,506' 102 m [GCCIGA+letérés]. Ebben az utcában a múzeum előtt megállni tilos, de parkolni letérhetsz jobbra a kapuja elé itt:  N 48° 15,484' E 21° 53,548' 100 m [GCCIGA+forduló], ám sáros időben ajánlatosabb az innen mindössze 150 méterre lévő Művelődési Ház kiépített parkolóját  N 48° 15,539' E 21° 53,542' 100 m [GCCIGA+parkoló] választani. Újabban a bővítési munkálatok részeként egy-két (pl. mozgáskorlátozottak számára kijelölt) szilárd burkolatú parkolóhelyet is kialakítottak közvetlenül a múzeum főkapuja előtt.

A láda

Geoládámat a kis város központjában található Falumúzeumban helyeztem el, ami azonban nincs folyamatosan nyitva. Ahhoz hogy bejuss, azt tanácsolom, ha teheted "emberi időben", vagyis hétköznap általában 8:00 és 16:00 óra között érkezz, de előtte hívd a következő telefonszámot: 06-70-626-8280 (Csáki Balázsné, Marika néni). Marika néni hétvégén is ügyeletet tart, de azért ekkor sem árt előre egyeztetni. A geoládát ő vagy valamelyik munkatársa adja át neked a kulcsszó (geocaching) említése után.
Jelképes belépődíj is van, erről szintén Marika nénitől kérhetsz felvilágosítást.

Tartalék jelszó

A játék szabályzatával összhangban természetesen lehetőséget biztosítok a jelszó megszerzésére akkor is, ha nem tudsz néhány percre betérni a falumúzeumba. Egyszerűbb ha bemész, de azért ez sem fájdalmas :). Keresd meg a közeli  N 48° 15,424' E 21° 53,535' 100 m [GCCIGA+tartalék jelszó] ponton található objektumot, és a rajta lévő ismert idézetnek a 3., 6. és 7. szavát. Ezután jegyezd fel a következő betűket ebben a sorrendben: 3.szó/2.betű + 6.szó/1-2.betűk + 6.szó/4.betű + 7.szó/3.betű + 3.szó/5.betű + 7.szó/5.betű. A jelszó tehát 7 betűs, jelentéséért látogasd meg a tájházat vagy a Google keresőt :).

A falumúzeum

"Isten hozta, kedves vendég!" E szavakkal köszöntött látogatásomkor Csáki Balázsné Marika néni, aki alapos felkészültséggel kalauzolt körbe a kiállításon. Tőle tudtam meg, hogy a 2004 óta városi rangot viselő Cigánd a Tisza szabályozása előtt vízzel, mocsarakkal körülvett, öt dombra épült település volt (innen a fentebb említett, máig megmaradt dimbes-dombos jelleg), és az itt élő, nádtetős, patics- vagy sárfalú házakban lakó emberek mindennapjait sokáig a természet, a Tisza, a földművelés és állattartás határozta meg. Minden természetes nyersanyagot (nádat, gyékényt, fűzfavesszőt, stb.) felhasználtak hétköznapi eszközök, például szék, teknő, kosár készítésére. Nem csoda hát, hogy gazdag népművészeti kultúra alakult ki a Bodrogközben is, ám ezen belül is a szőtteskultúra az, ami - Paszabhoz hasonlóan - Cigánd nevével leginkább összefonódott az idők folyamán. A kiállítás egy része ezt a hagyományt célozza bemutatni.
De ne siessünk előre! Vegyük szemügyre először a házat, mely az 1900-as évek legelején épülhetett, és a paraszti polgárosodás folyamatába bekapcsolódó falut eleveníti meg. Mai formája egy régi fénykép alapján végzett rekonstrukció eredménye. Négy helyiséget találunk benne, ezek közül két enteriőr a régi funkciójának megfelelően van berendezve, a harmadik a szőttesszoba, a negyedikben pedig helytörténeti kiállítás működik, ahol megtekinthető többek között az imént említett fénykép is.
A gyűjtemény viszonylag kis gyűjtőterületről (környező települések) származik, a tárgyak többségét adományként bocsátották a múzeum rendelkezésére, ezért - összehasonlítva más falumúzeumokkal (pl. nyíregyházi) - talán szerénynek hat, ám folyamatosan bővül, sőt máris kinőtték a kereteiket, újabb helyiségekre, épületekre lenne szükség. Ehhez pályázatok útján próbálnak anyagi forrást biztosítani.

Ha belépünk az ajtón, jobbra találjuk az utcafrontra néző "első házat", más néven tisztaszobát. Jellemző rá az újabb asztalbútorok és a régi sátoraljaújhelyi festett bútorok (például az 1887-ből való nyoszolyóláda, és az 1905-ben készült karosláda) keveredése, és a párhuzamos szobaelrendezés. A falakat hollóházi és telkibányai keménycserép tányérokkal, valamint családi, illetve I. világháborús fényképekkel, emléklapokkal díszítették. Egy szekrényben láthatjuk, hogy régen egy módos leány mennyi textíliát vitt magával a házasságba - lepedőket, falvédőket, vőfélykendőket, gyúrókötőket, stb. A kiállított citera kapcsán megemlítette Marika néni, hogy Cigándon gazdag néptánckultúrát is ápolnak - sőt, működik itt citerazenekar is.

A pitvarkonyha teljes egészében rekonstrukció. Négy bolthajtás tartja a kemence fölött lévő szabadkéményt. A lapos kemencéhez a szája fölé rakott vasplatnival és sütővel is ellátott takaréktűzhely, és az oldalához toldott katlan kapcsolódik. Ezeket egy idős cigándi ember építette, aki kőműves édesapjától leste el gyerekként a kemenceépítés fortélyait. Az első bolthajtást keménycserép tányérok díszítik, míg a hátsó falat, sárospataki tányérok és tálak.

A ház régi hátsó szobájában tekinthető meg a jelentős textilgyűjtemény és a kenderfeldolgozás tárgy- és eszközanyaga. Legtöbb a régi, széles mintájú szedett csíkosból látható, ami a 19. század második felétől, az 1920-as évekig jellemezte Cigánd népművészetét. Az újabb stílusú, rakott vagy tót rózsás szőttes is helyet kapott itt, ez utóbbi az 1930-40-es években terjedt el és vált meghatározóvá. Hamarosan országosan, sőt nemzetközileg is ismertek lettek. Az országból különböző megrendelések érkeztek, így lett aztán a szőttesből piaci áru és a szövésből kenyérkereső foglalkozás.1968-től háziipari szövetkezet működött, amely újra felelevenítette a népművészetet.

A ház negyedik helyisége, a helytörténeti kiállítótér, a falu múltjáról és nagyjairól emlékezik.

A ház hátsó részében (a valamikori istállóban) jelenleg alkotóház, hagyományőrző foglalkoztató terem működik ahol nyaranta nagy sikerrel szervezik általános iskolás gyerekeknek a honismereti tábor egyes foglalkozásait (dolgoznak szövőszéken, nemezelnek, stb.).

Az udvaron még két épület található, egy kamra, mezőgazdasági eszközökkel, egy szekérrel és egy kemencével, a másik egy "táncpajta", amit főleg nyári programok, fesztiválok és esküvők megrendezésére használnak. Később terveznek még építeni istállót, kukoricás kast, disznóólat és gémeskutat is a ház köré.

Próbálj ki egy tájházat

Nem messze a falumúzeumtól egy kis domb tetején találjuk a cigándi bíró egykori lakóházát  N 48° 15,421' E 21° 53,362' 120 m [GCCIGA+tájház, szállás], mely a 19. század végét idéző környezetben tájházként, de egyben ifjúsági szállásként is várja a vendégeket. A télen-nyáron használható épületben 2db hatágyas szoba, egy nagy társalgó és egy konyha található, ezen kívül az udvaron 50-60 fő sátras elhelyezésére van lehetőség, de találunk itt kiépített tűzrakó helyeket és egy kemencét is. Szemben a tájházzal, egy étteremben, étkezési lehetőség is van. Bővebb felvilágosításért hívd a 06/47/534-031-es, vagy a 06/47/334-092-es számot.
Képek a tájházról

Egyéb látnivalók

Tisza-part
Református templom
Római katolikus templom
Székelykapu
Szabadidőközpont
Árapasztó tározó zsilipkapui - GCARVI

Hasznos linkek

Cigánd története - a város honlapján
Forrás: Csáki Balázsné + Cigándi Falumúzeum kiállítási anyaga + Internet
Állapot: kereshető

KRW értékelés (132 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.50 web: 4.69 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Lili és Balu 2021.09.11 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Kimberli1 + Imi30 2021.09.03 18:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Páratlanpáros 2021.09.03 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szagnes80 2021.08.28 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.14]

szalais78 2021.08.28 16:08 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 2.83 súly: 3.62
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.14]

Pogacsa1 2021.08.28 10:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Köszi a rejtést!

Athene+Atesz 2021.08.21 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.76
Köszönjük! A láda nélkül nem jutottunk volna el a faluházhoz. Mi, idő hiányában az új épülteben lévő retro kiállítást néztük csak meg, de tudjuk, hogy ide még visszatérünk.

chivas 2021.08.20 17:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Köszi!

mi4en 2021.08.15 17:15 - Megtaláltam
Köszönjük!

szalaij 2021.08.15 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kogerj 2021.08.15 12:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Ebben a melegben hűsítő,felüdítő hely. [Geoládák v3.11.3]

Seda20 2021.08.15 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Alföldi Kéktúrás csapattal talaltunk ide. nagy örömünkre be tudtunk jönni a skanzenbe. köszi. [Geoládák v3.9.6]

smico50 2021.08.13 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

AlanTheWild 2021.08.07 11:05 - Megtaláltam
Nyíregyházi nyaralás során ide is ellátogattunk. Pótjelszóval!

Atmosz&Zozmosz 2021.08.05 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.36
AKT közben megtaláltuk! A tájház rengeteget változott az utóbbi időben, egész nagy múzeumporta lett belőle. A tájház mellett most már van Sőregi-ház, Múlt-kor háza, Őrtorony és még jópár épület. A kiállítások nagyon érdekesek, érdemes rászánni az időt és mindet végignézni. Mi 2 és fél órát voltunk benn, és remekül éreztük magunkat!
Jelenleg két geoláda is van, egy fa és egy műanyag konyhai edény. Utóbbit kaptuk meg először, sajna ebben nincs logfüzet. Aztán a fa ládika is előkerült (felújítások zajlanak még, és elkeveredett a tárgyak között, de a nagyon kedves hölgy előkereste nekünk), ebben a ládában már volt füzet is.
A jelenleg érvényes nyitvatartás: május 1-szeptember 30: K-CS 10-16-ig, P 10-13-ig, szombat-vasárnap telefonos ügyelet, H zárva.
Cigándon kialakítottak egy "Cigándi séta" nevű, 15 állomásos tanösvényt is, avatása idén június közepén volt. A tanösvény táblái szépek, informatívak.
A ládaoldal információit érdemes lenne frissíteni, nagyon sok minden változott az utóbbi hónapokban (új kiállítóhelyek, nyitvatartás, belépődíj stb.).
Összességében nagyon érdekes a múzeumporta, mindenkinek csak ajánlani tudjuk! Köszönjük a lehetőséget!

dobozipatikus 2021.07.12 08:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

NagyLucaésZétény 2021.07.10 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

levcsesz 2021.07.02 15:12 - Megtaláltam
Köszönjük!

Soma00 2021.06.29 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Köszönöm a rejtést!

vViktor 2021.06.25 09:36 - Megtaláltam
Alföldi Kéktúra teljesítése közben.
"De ezen a földön találtam kincset" - Republic

Robogo 2021.06.24 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

kitkat0123 2021.06.24 15:41 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.11.1]

csg69 2021.06.13 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.43
Megvan :)

tarsolyos 2021.06.13 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.13
Köszönöm a rejtést!

received_494128028505617received_909068489674063
received_1204662029978148 
Gcjoco1956 2021.06.13 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (283 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]