geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2595. Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít) (GCFTCS)

A völgyben

A völgyben

Zöld-tavi menedékház

Zöld-tavi menedékház

Karó-tavi átjáró

Karó-tavi átjáró

Helyi kísérőnk

Helyi kísérőnk

Fel a sárgán :)

Fel a sárgán :)

Csúúcs

Csúúcs

A láda helye

A láda helye
Szélesség N 49° 13,041'
Hosszúság E 20° 12,416'
Magasság: 2034 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.13 21:30
Utolsó lényeges változás: 2011.09.29 09:44
Utolsó változás: 2014.11.08 15:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: DonRazzino
Ládagazda: becko
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10500 m
Megtalálások száma: 73 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A túra útvonala november 1-től június 15-ig nem látogatható, így ezen időszakban a láda sem kereshető!

wap: az ösvénytől 6 méterre lapos szikla alatt keresd.

A ládával a Magas-Tátra főgerincének kelet felőli első ormát, a Fehér-tavi csúcsot (Jahňací štít) (2229,6 m) szeretném bemutatni. A túra hossza ~20 km, a szintemelkedés a parkolótól a csúcsig 1300 m, térkép szerint 9 óra szükséges a teljesítéséhez. A Magas-Tátra turistaútjainak nagy része november 1-től június 15-ig le van zárva. Ennek természetvédelmi és balesetmegelőzési okai vannak, tartsuk tiszteletben! Itt a Zöld-tavi menedékháztól (1552 m) érvényes a tilalom, így ezen időszakban sajnos nem teljesíthető a túra.

Megközelítés:

A legközelebbi települést Matlárházát (Tatranské Matliare) elhagyva az 537-es úton, a  N 49° 11,240' E 20° 17,531' 920 m [GCFTCS+parkoló] pontban Biela Vodánál hagyhatjátok az autót. A parkoló napi díja 5.4 Eur. Tátralomnicról induló buszról a Biela Voda ("fehérvíz") megállónál kell leszállni.

A túra:

A parkolótól elindulva, végig a csúcsig a sárga Sárga sáv jelzést kell követnetek. Először a folyamatosan emelkedő úton haladunk a Késmárk-Fehérvíz-völgyben, ami a Magas-Tátra legkeletibb völgye, mintegy 7 km hosszú, területe 14.5 km2; az alsó része erdős, a felső része három völgyre oszlik: Elülső-Rézaknák völgye, Fehér-tavi-völgy, Zöld-tavi-völgy. A Zöld-tavi-völgynek négy kisebb, vad, magashegyi jellegű mellékvölgye van: Vörös-tavi-völgy, Kis-Papirusz-völgy, Nagy-Papirusz-völgy, Rézpad-katlan. A Késmárki-völgyet É-ról a Bélai-Tátra, Ny-ról a főgerinc, DNy-ról a Lomnici-masszívum, míg DK-ről a Késmárki-csúcs - Wéber-csúcs - Nagy-Morgás tömb határolja. A völgy körül emelkedő főbb csúcsok: Fehér-tavi-csúcs, Karbunkulus-torony, Vörös-tavi-csúcs, Papirusz-csúcs, Zöld-tavi-csúcs, Fecske-torony, Lomnnici-csúcs, Késmárki-csúcs, Wéber-csúcs.

Ivóvíz készletetek feltöltésére is van lehetőségetek útközben:  N 49° 12,268' E 20° 15,950' 1210 m [GCFTCS+forrás]

A Zöld-tóhoz érve találjuk a Zöld-tavi menedékházat (Chata pri Zelenom plese) 1552 m  N 49° 12,603' E 20° 13,278' 1552 m [GCFTCS+menedékház]. Itt érdemes erőt gyűjteni a fennmaradó 2.5 km-re, hiszen ez alatt 670 méter szintkülönbséget kell legyűrni. A menedékházban egy sör 2 Eur, egy főétel 5 Eur. A völgy zárlatában a ház mögött kiinduló sárga Sárga sáv ösvény jobbra felkanyarodik a völgy hátterét képező lejtőre, majd számos kanyarodóval visz föl a Vörös-tavi-völgy meredek, nedves tófalán be a völgybe. Balról megkerüli a Vörös-tavat, majd a Kék-tó fölött vezet a völgyben befelé.

Itt még a láncos szakasz előtt az úttól 6-7 méterre találjátok meg a ládát, egy nagyobb lapos szikla odvában, a biztonság kedvéért viszonylag mélyen. Alternatív jelszót azért nem készítettem, mert ha túl sokan lennének a környéken a biztonságos logoláshoz, egy képet feltöltesz magadról, ami a csúcson(!) készült és azonnal elfogadom a jelszó nélküli megtalálást. Aki nemzetközi oldalon is jelent be megtalálásokat, annak a GC1V85N cache elég kézenfekvő találat.

Eztután rövidebb láncos rész kezdődik. Megfelelő bakancs, szédülés- és tériszonymentesség elengedhetetlen, de nem kell komoly sziklamászásra gondolni. Ezután érünk fel a délnyugati gerincre, amelyet egy keskeny kis bemetszésben (Karó-tavi-átjáró) ér el az út. Az ösvény itt átlép a gerinc túlsó oldalára, és ott kanyarog a csúcs irányába, miközben a Karó-tó katlana felé előugró három bordát keresztez. A harmadik után levisz egy széles, törmelékes vízmosásba. Átkelve rajta, a túloldali füves lejtőn szerpentinekben vezet fel a csúcsra  N 49° 13,183' E 20° 12,492' 2230 m [GCFTCS+csúcs].

A csúcson négy gerinc kereszteződik: DNy-i gerinc (Townson-gerinc) - a csúcstól a Karó-tavi-hágóig (Kolové sedlo), ez a gerinc választja el a Fehér-tavi-völgyet (Dolina Bielych plies) a Karó-tó-völgyétől (Kolová dolina), a sárga Sárga sáv jelzésű ösvény erre éri el a csúcsot; ÉNy-i gerinc (Fehér-tavi-gerinc) - a Hátsó-Rézaknák völgye (Zadné Meďodoly) és a Karó-tó-völgye közt alkot válaszfalat; ÉK-i gerinc (Rézaknák-gerince) - a csúcstól a Kopa-hágóia (Kopské sedlo)g, a Hátsó-Rézaknák völgye és a Fehér-tavi-völgy között; DK-i gerinc (Zerge-gerinc) - a Fehér-tavi-völgyet a Vörös-tavi-völgytől (Červená dolina) választja el. Első ismert megmászása Robert Townson angol utazó nevéhez fűződik(1793), de a csúcson előtte már bizonyosan jártak pásztorok és a XVIII. században a csúcs DNy-i gerincén dolgozó rézbányászok. Télen először 1911-ben jártak itt hegymászók.

A visszaereszkedésre is szánjatok időt, nekünk a Zöld-tavi házig majdnem annyi idő volt lefelé, mint fölfelé! A parkolóhoz képest akár 10 fokkal is lehet hidegebb a csúcson, szél- és esőálló kabát nyár közepén is elengedhetetlen.

Hasznos linkek:

Magas-Tátra
Hasznos infók
Térképek a túrához
Időjárás
Vasúti menetrend
Buszok mentrendje
Négynyelvű Tátra-szótár

Kívánok mindenkinek szép, tiszta időt és kellemes túrázást!


A ládába TravelBug nem helyezhető.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (49 db): környezet: 4.99 rejtés: 4.85 web: 4.87 átlag: 4.90

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
+
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Lili és Balu 2021.10.30 11:28 - Megtaláltam
Nagyon szép a környezetben van ládához vezető út. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

IMG-8496IMG-8499
IMG-8505IMG-8509
kissss 2021.09.29 13:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.77
A Fehér-tavi-csúcshoz eddig nem volt szerencsém. Először 1994-ben veselkedtünk neki. Ekkor kint aludtunk a Zöld-tavi házban, de másnap olyan ítéletidőre ébredtünk, ami ellentmondást nem tűrően lezavart minket a hegyről. Ezt követően még egyszer-kétszer jártam erre, de valami mindig közbeszólt. Az utóbbi évek tömeges zsongása pedig nagyon nem jön be... Most is úgy gondoltam, hogy a hétvégi tumultust kerülendő, egy szabadságot rászánva hétköznap "szaladok" ki. Fél ötkor indultam otthonról, és fél nyolckor a szebb időket látott Matlárháza egyik szállodájához felvezető út mellől indulva nekiveselkedtem a hegynek. Az elejét egy kicsit sikerült megnyomni, a Nagy-Fehér-tavat is érintve ereszkedtem be a Zöld-tóhoz, és háromnegyed tíz után pár perccel már a frissítő sörömet kortyolgattam a ház mellett. A dél már a csúcson ért. Koradélutánra részleges felhőpaplan ereszkedett a régióra, ami nem zavarta a bő egyórás csúcsélményemet. Mivel felfelé menet elnyargaltam a láda mellett (meglepően távolra került a csúcstól), csak visszafelé kerestem meg. Lefele majdnem végig a sárga jelzésen ereszkedtem, csak Matlárháza előtt tértem át a kék jelzésű turistaútra. Köszönöm a rejtést, ami jelentős mértékben katalizálta eme hiányosságom pótlását!

cosinus0 2021.08.15 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam a láda, rendben a helyén. Szamosszamócáékkal egy kis Tátrai túrázások alkalmával. Köszi!

baggio 2021.08.15 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

perdix 2021.08.14 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.71
Meglelve! Köszi a rejtést!

kobcikrajci 2021.07.06 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.11]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11 
BBálint 2019.09.13 13:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.77
Hát ez bizony hosszú és kalandos volt. Azaz remélem örök emlék marad.

A túrát szervező GP barátom ragyogó ötletére a Zöld-tavi házat nem a "szokásos" útvonalon közelítettük meg, hanem az autókat Tátralomnicon hagytuk, és onnan hatan lanovkával mentünk fel a Kőpataki-tóig. Innen a Nagy-Morgás-hágón keresztül (útba ejtve a Nagy-Morgás-csúcsot is) ereszkedtünk le szerpentin úton, majd egy láncokkal biztosított szakaszon a Zöld-tóhoz. Ekkor még nem álltunk meg a háznál, mert tudtuk, hogy sok van hátra. Innen a Kék- és a Vörös-tó mellett halad el az út, majd jön a geoláda (azért van egy kis lecsúszásveszély!), a láncos szakasz felfelé, átbukás a hágón, majd onnan már csak kb. 20 perc a csúcs. (A csúcskeresztet továbbra is hiányolom.) Abban a szerencsében volt részünk, hogy szélcsend, és - hétköznap lévén - abszolút "embercsend" fogadott a tetőn. Lefelé bevártuk egymást a Zöld-tavi házban, jöhetett a hosszúra sikerült gőzgombócozás.
Ezt követően a másik, hosszabb de kisebb szintkülönbséggel járó úton mentünk vissza, és az utolsó mintegy 3 órát abszolút sötétben, fejlámpákkal tettük meg. Hát persze, hogy a vége felé járva eltévedtünk. Miközben a jó utat kerestük, mindenfelől, és néha egészen közelről jöttek a gyanús neszek, bőgések, bozótrezgések. Igyekeztünk bízni abban, hogy csak szarvasokat és nem a Magas-Tátrában élő kevés számú medve valamelyikét halljuk, vagy esetleg többet is. Kb. 22.00-kor érkeztünk vissza a parkolóba.
Jól esett az alvás éjszaka...

2015-ben már jártam a Fehér-tavi-csúcson, de akkor október végén, abszolút téli körülmények között. A havas-jeges útszakaszok, különösen a végén nem voltak veszélytelenek. Megvolt az az érzés, hogy egy rossz mozdulat és vége. Megúsztuk, megcsináltuk. Van két örök élményem erről a csúcsról, illetve túráról!

Köszönöm a rejtést!

BBálint

20190913_10224820190913_103358
20190913_10554520190913_105606
20190913_11182820190913_114628
20190913_12170820190913_122323
20190913_13275520190913_145632
20190913_15190120190913_152419
20190913_164728 
zöldfülű 2019.08.19 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
LefüLELVE :-) Mármint a csúcs ;-)

Tátrai villámlátogatásunk fő attrakciójának ezt a csúcshóditást szántuk, és a siker nem maradt el: megmásztuk és túléltük :D

A leírt útvonalat követve haladtunk, és leszámítva a halott erdők itt-ott felbukkanó látványát, folyamatosan gyönyörködtünk. Bőven volt miben, egészen fantasztikus táj :-)

A turistaháznál jövet-menet megpihentünk, élvezve a csendes nyugalmat. Megetettük a tóban cseperedő réce-bandát is :D
Ezután meg csak mentünk, mentünk, mentünk felfelé, majd másztunk, másztunk, másztuk felfelé - nekem ez utóbbi különösen bejött ;-) (Nem maradt el a jutalom: nem is tudtam, hogy ennyi izom van bennem itt-ott-amott, ami lázba tud jönni :D)
Csodálatos körpanorámás "étteremben" költöttük el az ebédünket, az időjárás is tökéletes volt: a tűző napsütés váltakozott az árnyékot adó felhőkkel, amik még külön megvariálták a pazar látványt.
A láda keresgélésére nem szántam időt, inkább a csúcsfotót választottam - jó döntés volt: ebben a csodálatos környezetben nem szabad a kütyüvel foglalkozni :D ;-) :D

Összességében remek túra volt, a végére közel 22 km és pontosan 1603 szint kerekedett ki (igaz, az 1600 eléréséhez kellett egy pici plusz mászás :D), és hajnali 2 órakor már itthon is voltunk. Összegezve: HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ :-)

Köszönöm a rejtést, egyúttal kérve a fotók alapján a találat jóváhagyását.

[Jóváhagyta: becko, 2019.09.10 15:42]

054055
056059
067068
080090
160163
167170
171175
CsKriszti 2019.07.10 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pozsgayb 2019.07.10 16:03 - Megtaláltam
[Geoládák v2.2.5]

joove 2018.08.08 12:40 - Megtaláltam
Nyaralásunk mai programja a Nagy Morgás előtt. Köszönjük a rejtést.

Zahy 2017.08.19 12:00 - Egyéb
Meteorológus utitársunk napok óta riogatott - kivételesen bejött neki. De ha a Zöld-tónál levő házhoz eljutsz, a 3 eurós rétest ne hagyd ki! (Előtte érdemes odakint körülnézni.)

P1160504 
"J&J" 2017.08.19 12:00 - Egyéb
Ezt sajnos bebuktuk, mire a Zöld Tóhoz értünk, viharfelhők gyülekeztek, és még éppen a záporeső előtt sikerült visszaérni a parkolóba. Ezután vasárnap délutánig folyamatosan esett, már csak hazaérve javult meg az idő :(.

Zöld-tó ház 
ésKata 2017.07.28 10:15 - Megtaláltam
Csodajó túra volt lánccal,sziklamászással,zergékkel,jó társaságban

címerállatunk (1)hóból lesz a tó!
a csúcsról már lefeléZöldtavi ház előtt reggel 8 óra
Zöldtavi házőrző 
Zergi 2017.07.28 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Fogtam! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]
Változatos, technikás, zergékkel telis-teli túra volt! 6-kor indultunk a parkolóból, 8-kor a házánál pihentünk. Jó nagy fellépésekkel folytattuk, majd a Vörös-tónál időztünk kissé. A láda megközelítése nem volt kockázatmentes a nagy csúszós fűben, de a láncos mászás megnyugtatott. A nyeregeben már két lefelé menő német turista közölte, hogy Magyarország sík, ott nincsenek ilyen hegyek. A tovább menetel kicsit kapaszkodós volt, ez tetszett! A hideg lengyel szél felhőket hozott, a névadó Fehér-tó alig látszott. kb 11-re értünk fel a csúcsra. A Kék-tó környékén valóságos zerge bemutatóban volt részünk. Jóformán simogatásig közelítettek meg bennünket! Lefelé a Vörös-tótól a Zöld-tóig rendesen esett. Ahogy kisütött a nap, majdnem kiürült a ház, megettük az utolsó gőzgombócot:) Majd lefelé a parkolóig hol esett, hol kisütött. Időben indultunk, időben leértünk.

IMG_4210IMG_4213
IMG_4217IMG_4227
IMG_4249IMG_4252
IMG_4259IMG_4263
IMG_4266IMG_4277
IMG_4282IMG_4295
IMG_4310IMG_4315
KataJani 2017.07.28 10:06 - Megtaláltam
ZÖLDSPORT-os Tátra túra közben. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

fehérkút 2017.07.20 11:57 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! Azért megjegyzem a csúcs még rendesen arrébb van. Úgyhogy én átkeresztelném a ládát "útban a Fehér-tavi csúcsra"

2017 07 20 Fehértavi csúcs 1282017 07 20 Fehértavi csúcs 129
Petrukkio 2016.08.09 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
MAHOE nyári alpesi hegymászótanfolyam alkalmával jártam itt a Tátrában. Köszi!

G&V 2015.08.22 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.65
Tiszta, hideg időben indultunk a parkolóból és egészen a menedékházig nem volt semmi érdekes látnivaló. A Kék-tó környékén sok zergével találkoztunk akik nem zavartatták magukat. A láda is könnyen meglett, habár kétszer kellett előkeresnem, mert elsőre csak logoltam és nem néztem meg a jelszót.

haywire 2015.08.06 13:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
4 napos túrázás 3. napján előkerestük ezt a ládát is. Köszi a rejtést! :)
A túránk vége ezen a napon 22km lett.

 
jutics 2015.08.06 13:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Az év legszebb helye és legjobb ládája. Csillagos ötös a rejtőnek! A láda keresésben egy barátságos zerge is "segített". :) Köszönöm a rejtést!

Komancs 2015.07.03 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Köszönjük a rejtést. Remek időben sikerült a ládát begyűjteni, még pár hófolt is keresztezte utunkat, ami nagyon kellemes érzés volt a nagy melegben.

alexi 2015.07.03 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Fantasztikus időben sikerült felkeresnünk a ládát Komancs barátommal. Gyönyörű kilátásban volt részünk a csúcsról. A doboz tökéletesen átvészelte a telet. Köszönjük a rejtést!

cav004 2014.10.05 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.81
Remek időt sikerült kifognunk, napsütés, szélcsend. Korán indultunk, a parkolóban volt még bőven hely. A házig gyorsan és könnyen elértünk, az utána következő szakasz volt az izgalmasabb. Fent néhol jegesedett is, de csak az átlagosnál jobban kellett figyelni, nem volt nehéz. A csúcson csak ketten voltunk, pedig felfelé és lefelé is találkoztunk több emberrel, népszerű cél. Lefelé a házban ebédeltünk, szinte kihagyhatatlan, nagyon jó környezetben van.

Vértes 2014.10.05 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Az előző nappal ellentétben, ma szép napsütéses időnk volt, de reggel azért fagypont alatt volt a hőmérséklet.
A házban sem volt tömeg, nem kellett sorban állni a gulyás levesért és a pirogért.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (81 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]