geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2977. Budapesti bemutató csillagvizsgálók (GCBbcs)

Az Uránia kupolája

Az Uránia kupolája

A 20 centiméteres Heyde-refraktor

A 20 centiméteres Heyde-refraktor

A Csepeli Csillagvizsgáló

A Csepeli Csillagvizsgáló

A csepeli távcső

A csepeli távcső

A távcső rajza

A távcső rajza

Ferencvárosi Művelődési Központ

Ferencvárosi Művelődési Központ

Kemény a kémény

Kemény a kémény

Amikor még működött

Amikor még működött

Könyves Kálmán Gimnázium

Könyves Kálmán Gimnázium

A Kulin-csillagda

A Kulin-csillagda

A Polaris

A Polaris

Terasz és kupola

Terasz és kupola

A főműszer

A főműszer

Bemutatás a Csiliben

Bemutatás a Csiliben

Az egykori Vérmezei Csillagvizsgáló

Az egykori Vérmezei Csillagvizsgáló

Jelszósegítség

Jelszósegítség
Szélesség N 47° 29,362'
Hosszúság E 19° 2,221'
Magasság: 217 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.06.11 19:00
Megjelenés időpontja: 2011.06.11 23:33
Utolsó lényeges változás: 2016.07.10 18:01
Utolsó változás: 2016.07.11 11:36
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Shrek, CacheFinder
Felhasználó: CacheFinder
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Megtalálások száma: 365 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP-barát leírás
Hárompontos multiláda, ahol a második ponton három alternatív helyszín közül választhatsz. A koordináták publikusak. Az első két ponton egy-egy 1,2x6 centiméteres, jelszórészletet tartalmazó matricát találsz. A záróláda egy szintén jelszórészletet tartalmazó 14x9x6 centiméter méretű hagyományos konyhai tárolódoboz, amely egy sziklatömb alatt rejtőzik. Jelszóképzés: a fellelt jelszórészletek sorrendben, egybeírva. Összesen 19 karakter.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.

A megközelítésről
Tulajdonképpen szabadon választott. Tömegközlekedés, autó, kerékpár, esetleg ezek kombinációja. A gyaloglást a nagy távolágok miatt nem javaslom. A második jelszórészletet három helyen is megtalálhatod, de persze elegendő csupán az egyiket felkeresned!

1. Uránia Csillagvizsgáló
 N 47° 29,362' E 19° 2,221' 217 m [GCBbcs-1]
1945 tavaszán Magyarországon véget értek a harcok, de az ország kétszeresen kifosztva, félig romokban hevert. Álmodozónak kellett lenni ahhoz, hogy az éppen csak ocsúdó, először a legszükségesebbeket újjáépítő Magyarországon nem csak egy önálló csillagászati egyesületről, de emellett még egy, a nagyközönség és az amatőrök érdeklődését szolgáló nyilvános bemutató csillagvizsgálóról készítsen terveket. Az álmodozó Kulin Györgynek és a korábban köréje csoportosult lelkes amatőröknek ez mégis sikerült.
Idézzük szavait: "Még romokban hevert a város, amikor már jártam a Gellérthegy környékét, hogy alkalmas helyet találjak a megálmodott bemutató csillagvizsgáló számára. Így jutottam el a Sánc utcába, ahol megtaláltam a romos 3/b számú házat. Gazdátlan volt, mert tulajdonosa bombatámadás áldozata lett. A házat az egyetem örökölte és jogilag a Kultuszminisztériumhoz tartozott, s ekkor Ortutay Gyula, régi jó barátom volt a miniszter. Kérésemre átadta a házat az épülő Uránia számára, elvégezték a szükséges javításokat, és a felső szinten kiépítették a teraszt."
Az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló megnyitását azonban megelőzte a Magyar Csillagászati Egyesület megalakulása. Ez 1947 augusztus 2.-án történt meg. Az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló a Szabadművelődési Tanács és a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium támogatásával épült fel, de berendezéséről, fenntartásáról, működtetéséről már a Magyar Csillagászati Egyesületnek kellett gondoskodnia. A műszereket -alighanem Ortutay miniszter közbenjárására- a Csillagvizsgáló Intézet biztosította. Ekkor került az Urániába a 20 centiméter átmérőjű, Ógyalláról származó Heyde-refraktor és az egykori Nagy Károly-féle bicskei csillagvizsgáló 1845-ben készült 19 centiméteres nyílású Plössl-gyártmányú refraktora, számos kisebb eszközzel egyetemben.

2A. Csepeli Csillagvizsgáló
 N 47° 25,959' E 19° 4,411' 170 m [GCBbcs-2]
A Csepeli Csillagvizsgáló a Csepeli Munkásotthon tetején helyezkedik el, könnyen megközelíthető csillagászkodási lehetőséget nyújtva Budapest déli részén, a Csepel-szigeten és annak agglomerációjában élőknek. Elsősorban az érdeklődők igényeit tudják kielégíteni, ugyanis az észlelésre egy nagy -5 méter átmérőjű- kupola áll rendelkezésükre, melyben egy 50 centiméteres átmérőjű tükrös távcső kapott helyet. Bár manapság az Internet sok lehetőséget nyújt számunkra, hogy virtuális távcsöveken keresztül bepillantsunk a kozmosz világába, sokan gondolják úgy, hogy a szabadszemes észlelés, vagy távcsöves megfigyelés élményét semmi sem helyettesítheti.

2B. FMK Csillagvizsgáló
 N 47° 28,623' E 19° 5,035' 173 m [GCBbcs+2B]
A Nagyvárad térről a Mester utca felé tartva hamarosan feltűnik egy retro-modern épület, tetején furcsa, kupolából kiemelkedő kéménnyel: a Ferencvárosi Művelődési Központ, amely eredetileg úttörőháznak készült.
Idézet az úttörőmozgalom megalakulásának huszadik évfordulójára 1966-ban kiadott albumból: "A 12 milliós költséggel épített ferencvárosi úttörőház szocialista országunk modern, kétemeletes vasbeton palotája József Attila, legnagyobb proletárköltőnk egykori lakóhelyén épült 1963-ban. Nevét is a költőről kapta. Ezt a palotát a kerület dolgozói építették. A házban 43 szakköri csoport működik, külön jól felszerelt tornaterme és 340 főt befogadó kultúrterme van. A gyerekek kívánságára most szerelik, rendezik itt be az első úttörő-csillagvizsgálót."
A szakkör létszáma 10-15 fő körül mozgott. A szakkörvezető a legendás Rosta Zoli bácsi volt, aki egyben még vagy 30 budapesti csillagászati szakkör vezetését végezte. A távcső egy 200 milliméter átmérőjű, kb. 2000 milliméter fókuszú Nasmyth-coudé volt. A műszer szinte használhatatlan volt az újszerű szerelés miatt. A bonyolult optikai rendszert kikerülendő később átalakították Newton-szerelésűre. Azonban a gyerekek nem sokáig élvezhették az ország első úttörő-csillagvizsgálóját, mert a tetőteraszt veszélyessé nyilvánították. Különben is, az úttörőház 17 órakor bezárt... Ennek ellenére a házban élénk és színvonalas munka biztosította a gyerekek iskolán kívüli játékos, szakszerű és művészi foglalkoztatását. Tegyük a kezünket a szívünkre és valljuk be, hogy mennyire hiányzik ez a mai időkben az amatőrcsillagászati mozgalom szempontjából is! A hetvenes évek közepén a szakkör megszűnt. Épületgépészeti okokból a kupolába kéményt szereltek. A távcső sorsa nem ismert, valószínűleg széthordták.

2C. Kulin-csillagda
 N 47° 33,511' E 19° 5,264' 173 m [GCBbcs+2C]
Kevés középiskola dicsekedhet ma Magyarországon azzal, hogy benne csillagvizsgáló működik. Persze sok tanintézet rendelkezik távcsővel, de az már ritkaság számba megy, hogy egy iskola tetején jól megépített kupolában modern, nagy teljesítményű műszer szolgálja a csillagászat oktatását, népszerűsítését. Mindez Kulin Györgynek köszönhető, aki 1949-től 1953-ig tanított a gimnáziumban. Életrajzából, viaszemlékezéseiből tudjuk, hogy az itt töltött idő száműzetés volt számára. 1949-ben az akkor már nemzetközi hírű tudóst a diktatúra megfosztotta a gellérthegyi Uránia Csillagvizsgáló igazgatói állásától. Egy ideig munka nélkül volt, majd a Könyves Kálmán Gimnáziumban lett óraadó tanár. Emberi nagyságát bizonyítja, hogy ebben az élethelyzetben is felül tudott emelkedni a keserű csalódottságon. Anyagi nehézségei közepette is talált módot arra, hogy az amatőr mozgalomért dolgozzon.
1986-ban így emlékezik erre az időszakra: "Száműzetésem idején elmentem egy kisiparoshoz, aki felvett inasnak és kitanított az üveg optikai megmunkálására és a távcsőtükör készítésére. A műhelyben sorozatban készült 30 centiméteres távcsőtükrökkel az egész országot ellátó minden nagyobb városban 30 centéméteres távcsővel dolgozó csillagvizsgáló épült."
Ebben az időben fogalmazta meg azt az eszméjét amely mellett élete végéig kitartott: "Az iskolából kikerülő minden fiatal legalább annyit lásson a távcsövön át az égboltból, amennyit Galilei látott."
A Könyves Kálmán Gimnázium Kulin György bemutató csillagvizsgálója a téli időszámítás elején ingyenes nyilvános bemutatókat szervez. November elejétől március elejéig alkalmi jelleggel, a téli időszakban pedig 5-6 alkalommal várja az érdeklődőket. Ezek pontos idejét az Újpesti Napló közli majd az ősz folyamán, de az időpontok az iskola honlapján is megtekinthetőek.

3. Polaris Csillagvizsgáló
 N 47° 33,146' E 19° 1,489' 199 m [GCBbcs-3]
A Polaris Csillagvizsgáló a III. kerületi Önkormányzat létesítménye amely a Barátság Szabadidő Park területén található. (III. kerület, Laborc utca 2/c) Az intézményt 2001 januárjától a Magyar Csillagászati Egyesület, hazánk legnagyobb csillagászati szervezete üzemelteti. Rendszeresen tartanak távcsöves bemutatókat az érdeklődők számára. Minden kedden, csütörtökön és szombaton 18 órától 22 óra 30 percig tart nyitva, de különlegesen érdekes jelenségek és események alkalmából előadásokkal tarkított, nagy látogatottságú rendezvényeket is tartanak itt. Miért Polaris? A csillagvizsgáló a Sarkcsillagról (Polaris) kapta nevét még 1979-ben, amikor Gellért András és Habina József kezdeményezésére megnyitotta kapuit Óbuda csillagvizsgálója.

Bár eme multi teljesítése szempontjából érdektelen, de szerintem mindenképp érdemes elolvasni az alábbi érdekességeket:

A Csili távcsöve
A szakkör 1962 szeptemberében alakult, a távcsövet egy év múlva, 1963 szeptember 25.-én avatta Gyuri bácsi. A távcsövet és annak tükrét is Bese Ernő fóti amatőrcsillagász készítette. A tükör 235 milliméter átmérőjű volt, kb. f7-f8 közé eső fókusszal, a segédtükör egy nagy prizma volt. Az okulár egy fixen beépített 35 milliméteres katonai eredetű Erfle, amely kb. 60-szoros nagyítást adott. A keresőtávcső egy 80/300-as akromát volt egy ugyan ilyen okulárral, de megvilágítható szálkereszttel. A mechanika mindkét tengelyen osztottkörös volt és óragéppel volt ellátva. A távcső a Csili Művelődési Ház régi épületének teraszán volt felállítva, egy letolható házikóbanl. A födémszerkezet elöregedett és csak járólapokból álló ösvényen lehetett közlekedni, így a távcsövet 1986-ban leszerelték és tükrét elajándékozták. A tükör sajnos felújítás közben darabokra tört, a távcső mechanikáját pedig széthordták a szakkörös gyerekek! Így ért véget a Csili távcsövének pályafutása.

Vérmező
Ez egy kis könnyűszerkezetes kupola volt, amely pár évig az Uránia kihelyezett bemutatóhelyeként működött. Sajnos már több mint 40 éve nyoma sincs a Vérmezőn. A mellékelt képen a villamos vége fölött láthatod.

Ha esetleg felkeltette érdeklődésedet a távcső működése, akkor itt tudsz bővebben olvasni róla.

Ezúton is hálásan köszönöm Mátis Andrásnak, a Planetárium volt munkatársának, hogy megosztotta velünk emlékeit!


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő undorító nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
Állapot: kereshető

KRW értékelés (203 db): környezet: 4.26 rejtés: 4.24 web: 4.66 átlag: 4.39

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


krisz17krisz 2020.09.20 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

csomix 2020.09.17 18:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

TÁJK Alkesz Duo 2020.08.17 21:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

erdei.laszlo 2020.08.14 21:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

JhsGabor 2020.07.22 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Benics 2020.06.28 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a Rejtőnek. [g:hu 1.6.7]

Pongiz 2020.06.25 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A hármas pont jó elhagyatott, de izgalmas volt. [Geoládák v3.4.1]

Crowngu@rd 2020.06.12 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.44
Tegnap bringázás közben felkerestem az egyik 2. és a 3. pontot. Az 1. helyszínre már korábban ellátogattam, akkor egy érdekes 3D-s előadást volt szerencsém megtekinteni, valamint távcsöves bemutatón részt venni.
Köszönöm a rejtést!

20200612_16393320200612_173601
20200612_18094320200612_181013
20200612_18103120200612_181059
Green Eye 2020.03.14 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm, hogy megmutattad ezen érdekességeket! Nagyon hasznos volt. A bicskei csillagvizsgálót is láttam pár éve, már csak a Kulin-csillagda maradt ki, azt is pótolom valamikor.

emmerwald 2020.02.29 18:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.09
Több hónap alatt gyűjtöttük be a pontokat. Köszönjük az invitálást!

IMG_20200214_162831 
kocsisbenedek 2020.02.29 07:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Benedek,József [Geoládák v3.3.2]

Rede99 2020.02.22 13:45 - Megtaláltam
3 reszletben, csepeli megalloval.

Mirtt 2020.02.16 13:31 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! :)

Pumba9 2020.02.16 13:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Evila 2020.02.16 10:10 - Megtaláltam
Az első két pontot már évekkel ezelőtt felkerestem (2. pont Csepel), ma került sor a ládára. Köszönöm a rejtést!

gazol 2020.02.02 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.3.2]

anzsu7 2020.02.02 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.3.2]

kocsisjozsef74 2020.02.02 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

Lustadick123 2020.02.02 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

geocat&geodog❤ 2020.02.01 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Köszönjük ezt az érdekes multit! Soha nem gondoltam volna, hogy ezeken a helyszíneken csillagvizsgálók állnak. Megérte a kirándulásokat!

nonow22 2020.01.12 21:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Brigus 2019.10.25 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Stimm 2019.09.24 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.80
3 részletben meglett. A 2C ponton én nem találtam jelszórészletet, így a 2B-t kerestem meg. A láda rejtése tetszett, elegáns. Példa arra, hogy a bozótharc nem feltétlenül a láda tartozéka. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pedro750 2019.09.18 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

HZsoti 2019.09.16 10:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.04
3 nekifutásból meglett :)
köszi a rejtést


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (371 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.