geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3927. Idrisz baba türbéje (GCTURB)

Idrisz baba türbéje ma

Idrisz baba türbéje ma

... és felújítás előtt kb. 1960-ban

... és felújítás előtt kb. 1960-ban

Egy nem túl szépen restaurált szamárhátíves ablak

Egy nem túl szépen restaurált szamárhátíves ablak

Idrisz baba síremléke

Idrisz baba síremléke

Szanduka gyertyákkal

Szanduka gyertyákkal

Török sírkövek és síremlékek (Isztambul)

Török sírkövek és síremlékek (Isztambul)
Szélesség N 46° 4,696'
Hosszúság E 18° 12,589'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.13 21:13
Megjelenés időpontja: 2014.12.13 21:20
Utolsó lényeges változás: 2021.04.25 12:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Strombus
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 120 m
Megtalálások száma: 480 + 7 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.


1,2 l-es, henger alakú ládát keress egy odvas fában!

Ha megtaláltad, kérlek, vidd arrébb, ne a rejteknél logolj! Utána pedig gondosan rejtsd vissza oda, ahol találtad (és az remélhetőleg megegyezik azzal, ahol a leírás szerint lennie kell)! Köszönöm.


A ládába Travel Bug helyezhető.
Kérlek, ha megtisztelsz azzal, hogy ide rejtesz vagy innen viszel el egy vándort, ne felejtsd el bejelenteni a www.geocaching.com oldalon!


Ez a Baranya megyei Magyar Vándor ládasorozat 13. tagja.

Jelszót tartalmazó kicsi pótláda, csakis ideiglenes használatra, a főláda eltűnése esetére  N 46° 4,652' E 18° 12,611' 171 m [GCTURB+pótláda] a kerítésen. Segítség: gáz van, ha ezt sem találod. Kérlek, jelezd, ha csak a pótjelszóval tudtál logolni!

Megközelítés
Kocsival: a ládához közel három parkolót is találsz. Egyik sem fizetős. A legközelebbit, kb. 70 m-re  N 46° 4,648' E 18° 12,649' 162 m [GCTURB+1parkoló]. Ezt én nem szeretem, mert hétközben nappal általában tele van és a forgalom miatt balesetveszélyesnek érzem a kitolatást. Hétvégén, este jó. Ha lentről (délről) érkezel, mielőtt a ládáig érsz, kb. 100 m-re van egy ennél valamivel nagyobb parkoló N 46° 4,650' E 18° 12,572' 159 m [GCTURB+2parkoló] de ez még hétvégén is sokszor tele. A legjobb a ládán túlhaladva, vagy fentről (észak felől) érkezve még a látnivaló megpillantása előtt, a ládától, kb. 200 m-re itt megállni: N 46° 4,712' E 18° 12,696' 164 m [GCTURB+jóparkoló].
Busszal: a főpályaudvarról vagy a belvárosból a 30-as vagy a 37-es busszal a leggyorsabb idejutni (Ifjúság útja és Gyermekkórház megálló). A menetrendet itt tanulmányozhatod.
Biciklivel 5-10 perc a belváros, de gyalogosan sem több mint 20.

Pécs törökkori emlékei
Pécs belvárosában sétálva nem lepődik meg a felkészült turista, hogy lépten-nyomon az Oszmán Birodalom nyomaira bukkan. Gázi Kászim pasa dzsámija uralja a város főterét - a GCPEKF vagy a GCTUKE ládák keresése közben biztosan látod. A GCTUKE multi elhalad Memi pasa fürdőjének a romjai mellett is. A fürdő közelében áll Jakováli Hasszán pasa dzsámija (GCJaha). Megfigyelhetők a jellegzetes török szamárhátíves ablakok az Ágoston téri templom falán is (GCATDM), hűsölhetsz az előtte lévő török kútnál vagy szomjadat olthatod egy másiknál, amit a GCPKT1 láda mutat be.
De azt, hogy a török által lakott város falán kívül, panelházak, sörgyár és kórház közelében is létezik egy jelentős török kori épület, talán még sok pécsi sem tudja. Ezt szeretném most bemutatni.

Idrisz Baba
Idrisz Baba egy 16. századi muszlim veli, azaz szent életű ember volt. Messze földön híres gyógyító és jövendőmondó. Csodatevőnek is tartották. Valószínűleg balkáni születésű és felnőtt korában telepedett le Pécsett. Baráti kapcsolatot ápolt Telli Haszan boszniai pasával.
Nem csak életében keresték fel az enyhülést vagy útmutatást áhítók. 1591-ben bekövetkezett halála után sírja szent hellyé vált, sokan zarándokoltak el hozzá.

A török temető és Idrisz Baba türbéje
A mai Rókus-domb déli lejtőjén, akkor még tisztes távolságban a várostól, a hódoltság idején török temető működött. A török temetőkben a férfiak sírjára turbánnal díszített sírkövet állítottak ha életükben legalább egyszer elzarándokoltak Mekkába. A turbán nagysága a társadalmi előkelőséggel együtt nőtt.
A legmegbecsültebb emberek sírja fölé díszesebb síremléket, ritkábban sírépítményt, türbét emeltek.
A türbe négy- vagy nyolcszög alaprajzú, kupolával fedett épület. Külső és belső kiképzése változatos. Belsejét általában növényi ornamentika és Korán feliratok díszítik.
Idrisz baba türbéje 6 m átmérőjű, 8,5 m magas, nyolcszögletű, terméskőből rakott épület. Kupolája is kőből készült, amit eredetileg ólom vagy cserép borított. Oldalfalaiban a szamárhátíves ablakok fölé kör alakú felülvilágítókat építettek. Bejárata a Mekkával ellentétes oldalon nyílik. Belépve azonnal szemünkbe ötlik a zöld lepellel borított, Mekka felé fordított szanduka. A szanduka a sír helyét jelölő kőből vagy fából készült építmény. A fej helyét a szandukára állított turbán mutatja. A szanduka nem egy koporsó. A sír a padló szintje alatt van.

A türbe sorsa
A török hódoltság után, 1686-ban a türbét a jezsuiták kapták meg. A türbe körül a pestisesek részére összetákolt barakk-kórház állt. A betegeket a jezsuiták gondozták. 1693-ban a türbét kápolnává alakították és a pestis ellen oltalmazó Szent Rókus és Xavéri Szent Ferenc tiszteletére szentelték fel. (Szt. Rókus nevét a Rókus-domb őrzi, a lábánál húzódó utca pedig ma is a Xavér nevet viseli).
A járvány elmúltával az épület a pécsi katonaság puskaporos tornyául szolgált. Az, hogy ez a múlt egy fontos emléke, csak a 20. század elején merült fel. A türbe épületét 1912-1913-ban restaurálták először, ám ekkor nem történt minden építészeti részletre kiterjedő kutatás. 1961-ben teljes körű helyreállítási munkákat végeztek és az ehhez kapcsolódó kutatás során került elő a türbe alatti sziklába vájt sírhely, benne a szentként tisztelt férfi ép csontvázával. Ekkor nyerte vissza eredeti formáját és funkcióját az épület. Berendezése: a szanduka, a hímzett takaró, az imaszőnyeg a török kormány adománya.
Ez a síremlék a Magyarországon megmaradt mindössze két türbe egyike. A másik Gül Baba sírépítménye Budapesten (GCtork). Mindkettő a törökök zarándokhelye elvileg még napjainkban is.

Látogathatóság
Az épület a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága felügyelete alatt áll. Bár évek óta tervezik a látogathatóvá tételét, ez egyelőre sajnos nem egészen valósult meg. De kis szervezéssel van mód a megtekintésre! Aki be szeretne jutni, az lehetőleg kb. egy héttel előtte egyeztessen a 20/400-9301-es telefonszámon! A pecsidzsami@gmail.com cím is jó lehet, de nem olvassák minden nap az oda érkező leveleket, ezért javasolják inkább a telefonos megkeresést! A türbét akár egy ember számára is kinyitják! A Jakováli Hasszán pasa dzsámijába szóló belépőjegy ára tartalmazza a türbelátogatást is. Az oldal készítésekor egy felnőtt belépő ára 700 Ft volt. Az aktuális árakról, egyebekről is itt található információ.

A dzsámi nyitva tartása: április 1- október 31-ig hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00-ig. (Jegyvásárlás legkésőbb 17:30-ig). Más időpontokban előzetes bejelentéssel lehetséges a látogatás. Minden látogatónak örülnek.

Ládatörténet:
2014. 12. 26: Az előző két napban többen a láda eltűnését jelezték, így ma vittem egy újat. Nem volt rá szükség. Eredeti láda a helyén.
2016. 03. 06.: Ládaellenőrzés. Láda a helyén, kitűnő állapotban. Pótládika szintén.
2017. 07. 20.: A láda a kertészek áldozatául esett. Ma pótoltam.
2018. 09. 07.: Talán megint a kertészek tűntették el? Pótoltam.
2018. 11. 05.: A beázott pótládát gyógyítottam.
2019. 04. 27.: Ládaellenőrzés. Minden a helyén, rendben. Valószínűleg két normál láda is van kinn, (úgy látszik, a korábbi nem veszett el tavaly szeptemberben) de erre csak utólag jöttem rá, így most maradnak, növelve a megtalálás esélyét.
2020. 08. 13.: A hiányzó ládát pótoltam. A pótládát a helyén találtam.
2021. 02. 05.: A kerítésen futó borostyánt teljesen kiirtották, a láda és a pótláda is rejtek nélkül maradt és további tereprendezés, felújítás várható. Ki kell találnom valami más megoldást, de lehet, jobb, ha megvárom a további változásokat.
2021. 04. 25.: új helyen új láda.

Források:
Szabó Pál Zoltán: A török Pécs. Pécs, 1958.
Gerő Győző: Pécs törökkori emlékei. Pécs, 1962
Wikipédia
Belső felvételek: Forster Központ MűemlékeiFlag Ciunter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (187 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.59 web: 4.80 átlag: 4.61

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kuesztia 2021.06.20 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Városi kutyasétálós kávézós ládakereséshez tökéletes élmény volt! [g:hu 1.6.7]

challenger 2021.06.03 19:34 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.3]

violazsuzsinka 2021.05.31 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

Kisiphx 2021.05.28 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

kistimcsi1 2021.05.28 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Rendben van a rejtek, szép és igényes a dobozka! [Geoládák v3.10.5]

Utiszabi 2021.05.28 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

szabo4 2021.05.26 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Árnyék és Mama 2021.05.09 17:10 - Megtaláltam
Hát nem volt kellemes belenyúlni! De a türbe végre látogatható, be is tudtunk menni, megérte ez a kör. Köszönjük, kedves Rejtő! [Geoládák v3.10.5]

emtimea 2021.05.06 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Strombus 2021.05.02 22:47 - Egyéb
Siettem, futottam kétségbe esve,
Frissen rejtett ládám a föld elnyelte?
Emlékek közt kutattak, fa odva helyett,
Persze hogy így nem lelték a rejtekhelyet.
Friss leírást olvasva, térképet nézve
Nem hiába jöttek volna ma érte.

A két Sanyi 2021.05.02 13:52 - Egyéb
Mindenütt kutatják, mindenütt keresik,
De jaj szegény Sanyik, a ládát nem lelik!
Angyalok közt jár? Vagy lent az ördögökkel?
Sehol nincs a láda. Jelszóval, s kincsekkel.
(Orczy Emmuska után szabadon)

MUK!

Kschoice 2021.03.25 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.00
Megtaláltuk a dobozt, ami szabadon a kerítésnél van csak odarakva a kőfalra. A borostyán már nem takarja, mert a felújítás során azt kiirtották, sürgősen el kellene rejteni valahova a közelben, mert b?rki elviheti, b?rki láthatja, semmi sem takarja.

69B1725F-DB6F-4F53-AE2E-123A499F6BA47A023747-A6DC-4F8A-A045-E6F52239A5AA
Strombus 2021.02.05 17:45 - Egyéb
A rejteket kiirtották, a területen úgy tűnik tereprendezés, felújítás zajlik. Új rejteket kell kitalálnom.

Invictus3 2021.02.04 14:45 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Mai huszonkettedik, egyben az utolsó :)
FIGYELEM! A láda a borostyánvágás áldozata lett, nekünk egy ott dolgozó úriember adta oda, egy konténer mellé helyezte vissza, a kerítésen belül. Javaslom a pótdoboz keresését (nem néztük meg sajnos, hogy a helyén van-e).

Mr. Fülixáj 2021.01.16 10:59 - Megtaláltam
Többször próbálkoztam már vele mióta kikerült, most végre sikerült.
Hiába, ami késik nem nyúlik :-)))

TFTC Fülix.

Pibo 2021.01.01 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.8]

utigabi60 2020.12.31 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Feccó85 2020.12.29 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Bagoly és Talicska 2020.12.29 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Lau&Bálint 2020.12.26 18:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Hegyo 2020.11.30 13:29 - Megtaláltam
Levadásztam. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: 4/Rejtés: 4/ Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

Mimi92 2020.11.28 08:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Köszönöm a rejtést. Nagyon ötletes, nehezen találtam meg, kerítés mellett elhaladva nem látszik a láda.

IstvánMagdolna 2020.11.08 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Szabibi 2020.11.05 11:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.01
Zsúfolt, nagy forgalmú a környék. Logolni is csak "titkosügynök" módszerekkel lehet. Nekem külön "győzelem" hogy megvan mert harmadik nekifutásra találtam meg, de most azonnal, ahogy odanyúltam. Gyanítom új a láda mert a a logbokban a második bejegyző voltam.

bendekt 2020.10.27 11:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.46
Megtaláltuk pécsi városnézés közben, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Türbe 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (500 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]