geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4533. Nagyárpádi-dombok és az egykori lövészárkok (GCnalo)

Itt hagyhatod az autód

Itt hagyhatod az autód

A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el

A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el

A jobb oldali domb a cél

A jobb oldali domb a cél

Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton

Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton

Itt indulj a dombtető felé

Itt indulj a dombtető felé

Panoráma Pécs irányába

Panoráma Pécs irányába

Lövészárokban

Lövészárokban

Jó helyen jársz

Jó helyen jársz

A szomszédos domboldal

A szomszédos domboldal

Óvatosan lépkedj

Óvatosan lépkedj

A legelő egykori kútja

A legelő egykori kútja

Íme télen!

Íme télen!

Téli terep

Téli terep

Az első megtalálók ajándékai

Az első megtalálók ajándékai

Gyepégetés után, márciusban

Gyepégetés után, márciusban
Szélesség N 46° 1,943'
Hosszúság E 18° 15,208'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.01.19 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.19 19:03
Utolsó lényeges változás: 2019.01.19 19:05
Utolsó változás: 2019.09.16 11:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ulmi.
Ládagazda: Ulmi.
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 127 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


Röviden

15x10x7 cm-es hagyományos konyhai dobozt keress!
Pécs-Nagyárpád külterületén (dombtetőn) lövészárok betonfala és a talaj közötti üregben található.

FIGYELEM! A láda helyi jelentőségű természetvédelmi, illetve Natura 2000 területen található. Védetté nyilvánítás éve: 2011.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval: Az 57-es útról Pécs felől érkezve Nagyárpádon a Kemény Zsigmond utcánál kell jobbra lekanyarodni. Itt két opció is van:
1. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél balra letérünk a Németh Béla utcába. Majd a sportpálya felé jobbra haladunk a Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva, egészen a Boros utca végéig. Ott hagyhatjuk az autót.

Javasolt parkolás

 N 46° 2,282' E 18° 15,231' 135 m [GCnalo+parkoló]

Az ajánlott parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen (kétszer áthúzott sárga nyíl) sétálunk déli irányba.
Ennél a pontnál  N 46° 2,058' E 18° 15,239' 138 m [GCnalo+1letérés] jobbra egy ösvény kanyarodik fel a domboldalra. Nyáron a magas aljnövényzet miatt kissé nehezebb a közlekedés, de a kitaposott ösvény jól szembetűnő így is. A lövészárkok mentén óvatosan lépkedj!
A dombtetőt elérve találod a lövészárkokat illetve a geoládát.

2. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél jobbra letérünk, majd végighaladunk a Kiss János utcán, mely végén otthagyható az autó a régi temetőnél. Az aszfaltos utca egy földes útban folytatódik, mely eleinte kissé lejtős, majd kb. 200 méter után becsatlakozik utunk az 1-es számú lehetőség ajánlott parkolójához. Innen ugyanaz az séta.

Tömegközlekedéssel Pécsről a 42-es vagy 142-es számú helyi járatú busszal a végállomáson szálljunk le (Nagyárpád forduló). A Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva a Boros utca végéig gyalogoljunk. Itt található az elsőként ajánlott parkoló, amelytől a séta szintén megegyezik a fent leírtakkal. A buszmegállótól 1,5 km a rejtek.

A terület rövid jellemzése

A terület a Baranyai-dombság része. A Pécs-Nagyárpád környékén lévő völgyrendszer az ÉNy-DK-i lefutási irányú fő völgyből, és az arra merőleges délnyugat felé elágazó mellékvölgyekből áll. A közelben futó Nagyárpádi-vízfolyás kis vízhozamú patak, melynek medrét szabályozták. A Natura 2000-es terület három 160-200 méter tengerszint feletti magasságú dombot és a köztes völgyeket foglalja magába. A terület alapkőzete pleisztocénkori lösz, melyen a dombtetőkön csernozjom, míg a patakvölgyekben réti csernozjom és öntéstalajok alakultak ki. A termékeny talajú fennsíkok régóta művelés alatt állnak, a meredek lejtőkön maradtak csak meg a természetközeli gyepek. A DK-i lejtők nagy részén szőlő ültetvények találhatók. Eredetileg melegkedvelő tölgyesek voltak a platón, tisztásaikon és a meredekebb lejtőkön pedig löszcserjések, félszáraz gyepek és löszgyepek alkottak mozaikot. A dombság klímája mérsékelten meleg (átlagos évi hőmérséklet 10,6-10,8 °C) és mérsékelten nedves (átlagos évi csapadékösszeg 690 mm). Az időjárás alakulásában erős szubmediterrán hatás érzékelhető. Ma a terület élőhelyei két nagy részre bonthatók. A Nagyárpádi vízfolyás mentén nedves élőhelyeket találunk, magassásos kaszálóréteket, mocsárréteket, nádasos bokorfüzeseket. Míg a dombtetőkön és a köztük lévő völgyekben száraz pusztagyepeket, melyek erőteljesen cserjésednek, néhol erdővé zárultak.

Tájtörténet

Nagyárpád története a faluval szemközti háromszög alakú dombon kezdődött. Első lakói, az ún. Somogyvár-Vinkovci kultúra emberei a korai bronzkorban jelentek meg i. e. 1900 körül. Dióstetői erődített telepük a kor egyik dél-dunántúli központja volt (a helyiek ma is Diós tetőnek nevezik). A korai bronzkorból származó központi település teljes feltárása 1963 és 1967 között történt meg, leletei korszakalkotó fontosságúak. A honfoglalás után, egyes történelmi források szerint, 900-ban a magyar vezér, Árpád téli szállását Pécs mellett választotta ki, ahol az Árpád helynév őrzi emlékét. A 13. századi tatárjárás nagy pusztítást végzett a környéken. A 14. század elején még két Árpád nevű falu létezett egymás mellett és mindkettőnek külön temploma volt. A török hódoltságot követően már csak a mai Nagyárpádot jegyezték fel, a hódoltság végére azonban ez is elnéptelenedett. A falu 1724 előtt kezdett ismét benépesedni délszlávokkal. Rövidesen azonban németek is megtelepedtek itt, így a század első felében a falu lakosságának többségét németek tettek ki. Az I. Katonai Felmérés alapján a környéket természetközeli növényzet dominálta. A domboldalakon gyepek terültek el, helyenként cserjésfoltokkal. A völgyalján kanyargós vízfolyás mentén mocsarak és rétek húzódtak. Szántók alig voltak. A szőlők viszonylag kicsi területet foglaltak el. A vízfolyáson malom működött. A XIX. század második feléből a szántó területek valamennyivel nagyobb területet foglalnak el, de még mindig a természetes növényzet a nagyobb kiterjedésű. A déli kitettségű domboldalakon viszonylag sok szőlő és gyümölcsös volt. A patakvölgy "Misleny-i" (Kozármisleny) oldalán futott a vasút.

Nagyárpád Nagy- előtagját 1898-ban kapta. Ugyanis ekkor egységesítették a településneveket, azonban még egy Árpád nevű falut találtak Bihar megyében. Ezért, hogy ettől elkülönítsék, Nagyárpádnak nevezték el. Az 1980-as években a Nagyárpád környéki dombtetőket katonai gyakorlótérnek használták. Később itt leginkább legelők voltak, a szántóföldek kiterjedése nem változott. A völgyben külterjes állattartás volt jellemző, nyomai - az állatitatók és kutak - csak részben maradtak fenn. A legeltetett állatok leggyakrabban juhok és lovak voltak. Mára a legeltetés hiányában elterjedtek és jelenleg is terjednek a galagonyás és kökényes cserjések a domboldalakon. Napjainkban már csak ritkán láthatunk legelésző állatokat a vizes völgyalji réteken. A mostani Natura 2000 terület gyepjein értékes növény- és állatvilág figyelhető meg. Az 1990-es években a szőlők egy részét felhagyták. Nagyárpád 1955-ig volt önálló település. Ma Pécs egyik déli, családi házas városrésze.

A lövészárkokról
Pécs nem csak bányászváros múltjáról ismert, hanem jelentős katonaváros is volt. Egy határőr és két honvédségi laktanya működött a megyeszékhelyen. A kertvárosi Bajcsy Zsilinszky Endre-laktanyában 1963-tól szolgált a 101. tüzérdandár, amely 1990-től vette fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. A helyőrségben főképpen D-20-as ágyútarackok voltak, de itt kapott helyet egy sorozatvető osztály is. Ezek az egységek katonai gyakorlatukat többek között a Nagyárpád melletti dombokon végezték. Csakúgy mint a Bakonyban, a korábbi Honvédségi gyakorlóterület nyomai mai napig láthatók. A dombtetők szélein és a tetőkön kiásott és lebetonozott lövészárkok, ágyúállások mélyedési figyelhetők meg. Ezek erősen széttagolják a terepet, így a gyalogos közlekedéssel vigyázni kell! A sorkatonaság megszűnésének évében, 2004-ben felszámolták a városban állomásozó 101. Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandárt, amely a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt. A kertvárosi Bajcsy-laktanyát részben sikerült hasznosítani, többek között itt kapott helyet a kertvárosi rendőrőrs.

Személyes kötődés
Az 1980-as években édesapám, itt a Nagyárpád melletti lövészárkoknál töltötte katonai szolgálatának egy részét. Gyermekként én is gyakran jártam e dombos vidéket és csipegettem a földút vonalában lévő eperfák terméséből. Ekkoriban az egyik domboldalon gyakran láttam még siklóernyősöket, valamint olykor egy-egy legeltetést is.

Források:

A terület növényvilágáról itt olvashatsz bővebben

2013-as ökológiai állapot-felmérés

Nagyárpádról

A pécsi laktanyákról

Közeli rejtések
GCPV GCkoza

Kívánok mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó ládavadászatot!
Ulmi.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (50 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.58 web: 4.68 átlag: 4.56

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


coldfusion 2021.09.12 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Mimi92 2021.09.04 17:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szép a kilátás. Megéri a fáradtságot! [Geoládák v3.11.3]

Moncsiroli 2021.09.02 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.00
nehezen de meglett,tökéletes rejtés köszönöm

Zéboy 2021.08.12 09:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Berián 2021.08.12 09:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szjanoka 2021.08.06 09:08 - Megtaláltam
Kihívás volt 40 cm-es fűben. ?

IMG_20210806_090649 
Csiguszka 2021.08.06 09:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! :)

csg69 2021.07.24 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

kekenj 2021.07.05 13:10 - Megtaláltam
kösz a rejtést

EmesESE 2021.06.27 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.41
Megtaláltuk! 🙂
Baranyai bolyongás harmadik napja.31 fokba.
Nem találtuk meg a felvezető ösvény, így egy nagyot kerültünk, majd a derékig érő fűben gazban jutottunk el a rejtekig. Nagyon kellett figyelni hova lépünk. A sok lövész teknő láttán visszatértek a katonai emlékeim.
Visszafelé meglett az ösvény, no de ez szépen meredeken visz fel a dombra.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.10.5]

pcguru és Mirci 2021.06.22 08:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Emma! 2021.06.15 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.4]

Aniko & Gyuri 2021.06.14 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Lau&Bálint 2021.06.06 11:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

leve2002 2021.06.03 11:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép környék, izgalmas megközelítés. A kocsit ott hagytam, ahol a földút kezdődött, már onnan látni lehetett a dombokat. Az izgalom ott vette kezdetét amikor a földúton szembetalálkoztam egy kutyával aki egy őzgidát vitt a szájában. Félelmetes látvány volt, meg is ijedtem de elmentünk egymás mellett.. A félelem vagy csupán figyelmetlenség miatt a jobboldali ösvényre tértem így nem a leírás szerinti helyen másztam fel a dombtetőre. Megzavartam egy fácánt, folyamatosan zörgéseket hallottam minden irányból, elég felkapott környék :D legalábbis gyíkok, kígyók madarak és kisebb emlősök szempontjából. Épségben felértem bár a lábaim viszkettek mint a fene (rövidnadrágot nem ajánlom senkinek). Mindezek ellenére nagyon tetszett ez az élmény, a rejtés nélkül valószínűleg sosem jutottam volna ide! A kilátás pazar, a lövészárkok izgalmasak és a rejtés is ötletes!

16227158430471622715843056
1622715843083 
Csabiq 2021.05.11 09:50 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Virágzó repcemező, gyönyörű kilátás Pécsre. A láda rendben van. [Geoládák v3.10.5]

RajnaiÓvári 2021.04.05 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Először más fele vitt a gps, de 2.nekifutásra, pont a beton falig juttatott. Sose hittem volna, hogy megtalálom, nagyon jó rejtés.

Pomisa 2021.04.05 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Egész életemben Pécsen és környékén élek, de semennyire nem ismertem, hogy itt lövészárkok lennének, meglepett. Tipikus Geocaching nélkül soha hely.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

hitamas 2021.03.19 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.47
Így tél végén nem olyan nehéz odajutni. Érdekes maradványa a történelemnek ... :)

berekpeter 2021.03.18 18:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :)

Gyalogol 2021.03.15 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Mathau 2021.03.13 12:51 - Megtaláltam
"Csak a Puffin adhat nekem erőt és mindent lebiro akaratot!"

[g:hu+ 2.5.10]

povyagi 2021.03.13 12:50 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.5.10]

Bacsó 2021.02.24 16:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Köszönöm a rejtést! Érdekes volt.

IMG_20210224_161944 
Csámborgó Csikók 2021.01.23 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.38
Jó kis túra. Nagy a bozót. [Geoládák v3.9.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (128 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]