geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4533. Nagyárpádi-dombok és az egykori lövészárkok (GCnalo)

Itt hagyhatod az autód

Itt hagyhatod az autód

A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el

A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el

A jobb oldali domb a cél

A jobb oldali domb a cél

Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton

Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton

Itt indulj a dombtető felé

Itt indulj a dombtető felé

Panoráma Pécs irányába

Panoráma Pécs irányába

Lövészárokban

Lövészárokban

Jó helyen jársz

Jó helyen jársz

A szomszédos domboldal

A szomszédos domboldal

Óvatosan lépkedj

Óvatosan lépkedj

A legelő egykori kútja

A legelő egykori kútja

Íme télen!

Íme télen!

Téli terep

Téli terep

Az első megtalálók ajándékai

Az első megtalálók ajándékai

Gyepégetés után, márciusban

Gyepégetés után, márciusban
Szélesség N 46° 1,943'
Hosszúság E 18° 15,208'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.01.19 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.19 19:03
Utolsó lényeges változás: 2019.01.19 19:05
Utolsó változás: 2019.09.16 11:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ulmi.
Felhasználó: Ulmi.
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 93 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


Röviden

15x10x7 cm-es hagyományos konyhai dobozt keress!
Pécs-Nagyárpád külterületén (dombtetőn) lövészárok betonfala és a talaj közötti üregben található.

FIGYELEM! A láda helyi jelentőségű természetvédelmi, illetve Natura 2000 területen található. Védetté nyilvánítás éve: 2011.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval: Az 57-es útról Pécs felől érkezve Nagyárpádon a Kemény Zsigmond utcánál kell jobbra lekanyarodni. Itt két opció is van:
1. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél balra letérünk a Németh Béla utcába. Majd a sportpálya felé jobbra haladunk a Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva, egészen a Boros utca végéig. Ott hagyhatjuk az autót.

Javasolt parkolás

 N 46,038032° E 18,253856° 135 m [GCnalo+parkoló]

Az ajánlott parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen (kétszer áthúzott sárga nyíl) sétálunk déli irányba.
Ennél a pontnál  N 46,034292° E 18,253991° 138 m [GCnalo+1letérés] jobbra egy ösvény kanyarodik fel a domboldalra. Nyáron a magas aljnövényzet miatt kissé nehezebb a közlekedés, de a kitaposott ösvény jól szembetűnő így is. A lövészárkok mentén óvatosan lépkedj!
A dombtetőt elérve találod a lövészárkokat illetve a geoládát.

2. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél jobbra letérünk, majd végighaladunk a Kiss János utcán, mely végén otthagyható az autó a régi temetőnél. Az aszfaltos utca egy földes útban folytatódik, mely eleinte kissé lejtős, majd kb. 200 méter után becsatlakozik utunk az 1-es számú lehetőség ajánlott parkolójához. Innen ugyanaz az séta.

Tömegközlekedéssel Pécsről a 42-es vagy 142-es számú helyi járatú busszal a végállomáson szálljunk le (Nagyárpád forduló). A Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva a Boros utca végéig gyalogoljunk. Itt található az elsőként ajánlott parkoló, amelytől a séta szintén megegyezik a fent leírtakkal. A buszmegállótól 1,5 km a rejtek.

A terület rövid jellemzése

A terület a Baranyai-dombság része. A Pécs-Nagyárpád környékén lévő völgyrendszer az ÉNy-DK-i lefutási irányú fő völgyből, és az arra merőleges délnyugat felé elágazó mellékvölgyekből áll. A közelben futó Nagyárpádi-vízfolyás kis vízhozamú patak, melynek medrét szabályozták. A Natura 2000-es terület három 160-200 méter tengerszint feletti magasságú dombot és a köztes völgyeket foglalja magába. A terület alapkőzete pleisztocénkori lösz, melyen a dombtetőkön csernozjom, míg a patakvölgyekben réti csernozjom és öntéstalajok alakultak ki. A termékeny talajú fennsíkok régóta művelés alatt állnak, a meredek lejtőkön maradtak csak meg a természetközeli gyepek. A DK-i lejtők nagy részén szőlő ültetvények találhatók. Eredetileg melegkedvelő tölgyesek voltak a platón, tisztásaikon és a meredekebb lejtőkön pedig löszcserjések, félszáraz gyepek és löszgyepek alkottak mozaikot. A dombság klímája mérsékelten meleg (átlagos évi hőmérséklet 10,6-10,8 °C) és mérsékelten nedves (átlagos évi csapadékösszeg 690 mm). Az időjárás alakulásában erős szubmediterrán hatás érzékelhető. Ma a terület élőhelyei két nagy részre bonthatók. A Nagyárpádi vízfolyás mentén nedves élőhelyeket találunk, magassásos kaszálóréteket, mocsárréteket, nádasos bokorfüzeseket. Míg a dombtetőkön és a köztük lévő völgyekben száraz pusztagyepeket, melyek erőteljesen cserjésednek, néhol erdővé zárultak.

Tájtörténet

Nagyárpád története a faluval szemközti háromszög alakú dombon kezdődött. Első lakói, az ún. Somogyvár-Vinkovci kultúra emberei a korai bronzkorban jelentek meg i. e. 1900 körül. Dióstetői erődített telepük a kor egyik dél-dunántúli központja volt (a helyiek ma is Diós tetőnek nevezik). A korai bronzkorból származó központi település teljes feltárása 1963 és 1967 között történt meg, leletei korszakalkotó fontosságúak. A honfoglalás után, egyes történelmi források szerint, 900-ban a magyar vezér, Árpád téli szállását Pécs mellett választotta ki, ahol az Árpád helynév őrzi emlékét. A 13. századi tatárjárás nagy pusztítást végzett a környéken. A 14. század elején még két Árpád nevű falu létezett egymás mellett és mindkettőnek külön temploma volt. A török hódoltságot követően már csak a mai Nagyárpádot jegyezték fel, a hódoltság végére azonban ez is elnéptelenedett. A falu 1724 előtt kezdett ismét benépesedni délszlávokkal. Rövidesen azonban németek is megtelepedtek itt, így a század első felében a falu lakosságának többségét németek tettek ki. Az I. Katonai Felmérés alapján a környéket természetközeli növényzet dominálta. A domboldalakon gyepek terültek el, helyenként cserjésfoltokkal. A völgyalján kanyargós vízfolyás mentén mocsarak és rétek húzódtak. Szántók alig voltak. A szőlők viszonylag kicsi területet foglaltak el. A vízfolyáson malom működött. A XIX. század második feléből a szántó területek valamennyivel nagyobb területet foglalnak el, de még mindig a természetes növényzet a nagyobb kiterjedésű. A déli kitettségű domboldalakon viszonylag sok szőlő és gyümölcsös volt. A patakvölgy "Misleny-i" (Kozármisleny) oldalán futott a vasút.

Nagyárpád Nagy- előtagját 1898-ban kapta. Ugyanis ekkor egységesítették a településneveket, azonban még egy Árpád nevű falut találtak Bihar megyében. Ezért, hogy ettől elkülönítsék, Nagyárpádnak nevezték el. Az 1980-as években a Nagyárpád környéki dombtetőket katonai gyakorlótérnek használták. Később itt leginkább legelők voltak, a szántóföldek kiterjedése nem változott. A völgyben külterjes állattartás volt jellemző, nyomai - az állatitatók és kutak - csak részben maradtak fenn. A legeltetett állatok leggyakrabban juhok és lovak voltak. Mára a legeltetés hiányában elterjedtek és jelenleg is terjednek a galagonyás és kökényes cserjések a domboldalakon. Napjainkban már csak ritkán láthatunk legelésző állatokat a vizes völgyalji réteken. A mostani Natura 2000 terület gyepjein értékes növény- és állatvilág figyelhető meg. Az 1990-es években a szőlők egy részét felhagyták. Nagyárpád 1955-ig volt önálló település. Ma Pécs egyik déli, családi házas városrésze.

A lövészárkokról
Pécs nem csak bányászváros múltjáról ismert, hanem jelentős katonaváros is volt. Egy határőr és két honvédségi laktanya működött a megyeszékhelyen. A kertvárosi Bajcsy Zsilinszky Endre-laktanyában 1963-tól szolgált a 101. tüzérdandár, amely 1990-től vette fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. A helyőrségben főképpen D-20-as ágyútarackok voltak, de itt kapott helyet egy sorozatvető osztály is. Ezek az egységek katonai gyakorlatukat többek között a Nagyárpád melletti dombokon végezték. Csakúgy mint a Bakonyban, a korábbi Honvédségi gyakorlóterület nyomai mai napig láthatók. A dombtetők szélein és a tetőkön kiásott és lebetonozott lövészárkok, ágyúállások mélyedési figyelhetők meg. Ezek erősen széttagolják a terepet, így a gyalogos közlekedéssel vigyázni kell! A sorkatonaság megszűnésének évében, 2004-ben felszámolták a városban állomásozó 101. Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandárt, amely a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt. A kertvárosi Bajcsy-laktanyát részben sikerült hasznosítani, többek között itt kapott helyet a kertvárosi rendőrőrs.

Személyes kötődés
Az 1980-as években édesapám, itt a Nagyárpád melletti lövészárkoknál töltötte katonai szolgálatának egy részét. Gyermekként én is gyakran jártam e dombos vidéket és csipegettem a földút vonalában lévő eperfák terméséből. Ekkoriban az egyik domboldalon gyakran láttam még siklóernyősöket, valamint olykor egy-egy legeltetést is.

Források:

A terület növényvilágáról itt olvashatsz bővebben

2013-as ökológiai állapot-felmérés

Nagyárpádról

A pécsi laktanyákról

Közeli rejtések
GCPV GCkoza

Kívánok mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó ládavadászatot!
Ulmi.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (34 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.58 web: 4.72 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


violazsuzsinka 2020.09.16 15:14 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.82
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. NAGY KÜZDELEM ÁRÁN JUTOTTAM EL A LÁDÁHOZ DERÉKIG ÉRŐ GAZ, VADRÓZSA TENGER ÉS EGYÉB SZÚRÓS NÖVÉNYEK KÖZÖTT, DE VÉGÜL IS MEGÉRTE.a KILÁTÁS NAGYON SZÉP, BIZTOSAN VAN VALAHOL EGY KÖNNYEBB ÚT IS, ÉN SAJNOS NEM TALÁLTAM RÁ. A LÁDA ÉS A LOGFÜZET RENDBEN.
[g:hu+ 2.3.4]

Whiskey 2020.09.06 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

ÁnyosIngov 2020.08.21 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

csehipest 2020.07.17 19:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Vikiferenc1 2020.07.16 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

eszty25 2020.07.16 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!2020. 07.16 [Geoládák v3.4.1]

Szalaibalint1 2020.07.16 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Brsc 2020.07.15 20:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! EZEZ [Geoládák v3.4.1]

PaczariQue 2020.07.13 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

sirgalahad 2020.07.10 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam!

lelcache 2020.07.10 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.07.10 17:12 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2020.07.10 17:12 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Robinson76 2020.06.24 07:40 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 1.00
A rosszabbik irányból közelítettem meg, így nagy küzdelem volt, de megérte!

Feri0705 2020.06.10 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Firesanyi 2020.06.10 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

Hey-ho 2020.06.07 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Cerberus 2020.06.06 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50
Megtaláltam! Gabival közös ládázás. Mecseki ládavadászat előtt bemelegítésként jöttünk el ide. Nagyon hangulatos helyszín szép kilátással a városra és a Mecsekre.

Köszönöm a rejtést!

IMG_0822IMG_0823
IMG_0824IMG_0828
IMG_0826 
AnDóra 2020.05.10 18:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Megtaláltuk, szuper a kilátás.

15891280578638000490570357471701 
DaZoBaViKr 2020.05.09 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. 100. megtalálásunk

LionDaddy 2020.05.08 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.43
Bár a COVID-19 még tart, de a korlátozások lazulnak...
Mivel Pécsen volt hivatalos dolgom ma és ~ két hónapja nem fogtam geoládát a kezemben, nem hagyhattam ki pár drive-in ládát. 6/2. találat.

A földút száraz volt, beautóztam a domb tövéig, mintegy 150 m-re a ládától parkoltam le. Innen vadcsapásokon kaptattam fel a lövészárkokig. Szép kilátás volt Pécs és a Mecsek irányába, tetszett. A láda is könnyen meglett, jó találat volt.

Köszi a rejtést!

20200508_08545720200508_085512
20200508_08581220200508_085908
20200508_09021220200508_090238
20200508_090103 
Dawe92 2020.05.01 10:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Béla 53 2020.04.26 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.12 teszt]

Balage001 2020.04.25 14:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon rég jártam már itt, jó volt újra feljönni az egyik kedvenc gyermekkori jatszoterunkre.
Nagyon meleg volt ma, kicsit nehéz volt az elhanyagolt úton feljutni.
Köszönöm megegyszer.

Balage [Geoládák v3.3.2]

IMG_20200425_143625IMG_20200425_143635
kobcikrajci 2020.04.22 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.34]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (94 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.