FAQ
Előzmények

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2018.11.25 20:43:20 (4148)
" (...) a kupa a jelenlegi lebonyolítási formájában nem verseny."

Ezzel nem értek egyet. Minden résztvevő ugyanannyi ládát találhat meg, ugyanannyi nap alatt. E tekintetben egyenlőek a feltételek. A ládák lakhelytől való távolsága, a ráfordított idő, az állóképesség persze mindannyiunknál más, de ha belegondolsz így van ez a profi sportban is. Egy adott bajnokságban, kupában hiába ugyanakkora a pálya, ugyanolyan gömbölyű a labda, de mégis más feltételek között készül ugyanarra a meccsre mondjuk a Barcelona és más lehetőségei vannak a Plzen-nek. De visszatérve a mi játékunkra, bármikor dönthetek úgy, hogy ebben az évben minden más hobbit félreteszek és a lehetőségeimhez mérten a legtöbb időt és energiát áldozom arra, hogy ott legyek az első háromban. És aztán meglátjuk, hogy ez mire elég. És vannak olyanok is, akik - mint Eric az angolna, - indulnak, de az esélytelenségük ellenére a saját szintjükhöz képest próbálnak a lehető legtöbbet elérni. Szerintem ez egy verseny.
[előzmény: (4145) Marton Zoli, 2018.11.25 14:23:32]

Marton Zolihozzászólásai | válasz erre | 2018.11.25 14:23:32 (4145)
Én is hasonló módon viszonyulok ehhez a "versenyhez". Évek óta a végső győzelemre esélytelenek nyugalmával vágok neki a (kerékpáros) kupának. Ennek ellenére örömmel teszem, minden percét élvezem és ameddig tehetem biztosan részt fogok venni benne. Az idei évben 419 pontot gyűjtöttem ami eddig messze a legsikeresebb évemnek számít. Szóval én idén (is) mindenképpen győztem.

Nyilván senkinek nem mondok újat azzal, hogy a kupa a jelenlegi lebonyolítási formájában nem verseny. Egyrészt nem mindegy mennyi láda van a lakóhelyed 50-100-150 km-es környezetében, mennyi szabadidőd van (esetleg a munkába járásodat össze tudod-e kapcsolni a kupázással) illetve mennyi anyagi forrást tudsz ráfordítani az utazgatásra ha elfogytak a közeli ládák. Ez a három tényező szerintem 80-90 százalékban előre meghatározza azt hogy egy induló hol fog végezni az év végén. Az erőfeszítés szerepe amit egy láda begyűjtésére kifejt egy induló a jelenlegi pontszámítási versenyben elenyésző.

Szerintem kis gondolkodással ki lehet találni olyan pontozási rendszert ami egy adott játékos eredményét vagy a saját vagy az együttesen elért átlagteljesítményhez képest határozza meg így mindenkinek csak magával kellene versenyeznie mégis lenne esélye jobb helyezésre. Például ha minden feltöltött túránál kiszámolnánk hogy egy találatra hány megtett kilométer jut és ha ez több mint a saját korábbi átlagod (mondjuk 1,5-2-szerese) akkor a megtalált ládák számát is meg lehetne szorozni ezzel a számmal. Ez segítené a "sok kilométer kevés láda, ráérősen széjjelnézős, látnivaló központú túrákat" a ponthabzsolós, rohanós "letekerem a távot" tipusú túrákkal szemben. De leginkább azért lenne jó mert olyan résztvevőknek is lenne esélye jobb helyen végezni akik nem tehetik meg anyagilag, hogy miután elfogytak a - gyalogos vagy kerékpáros - hatótávjukon belül lévő pontok kisebb vagyonokat költsenek arra hogy újabb és újabb túrahelyszínekre utazzanak.

És persze természetesen az sem mindegy, hogy valaki egy adott táv alatt mekkora szintet küzd le mert az lehet sokkal kisebb teljesítmény, ha én végigtekerek 100 km-t egy árvízvédelmi töltésen mint ha valaki 30 km-t teker pl a Mátrában 700m szinttel. Ezzel az az egy bajom van, hogy - mint már többször volt róla itt a fórumon is szó - a GPS-ek által rögzített magasság adatok elég pontatlanok ahhoz, hogy erre "véresen komoly" rangsorolási rendszert alapozzunk.

Ha valakit érdekel szivesen leírom részletesen is hogy hogyan képzelem ezt az újfajta pontszámítást. Nem akarok semmit mindenáron megreformálni de egy kis közös gondolkodást mindenképpen megér az ötlet.

[előzmény: (4144) gst76, 2018.11.25 08:46:27]

gst76hozzászólásai | válasz erre | 2018.11.25 08:46:27 (4144)
Tavaly én is részt vettem a kupa sorozat kerékpáros "versenyében".
Tudtam, hogy az első helyek megszerzésére úgy sincs esélyem, ezért saját magam elé tűztem ki célokat. Ezzel nyomon követhettem a teljesítményemet.
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én nem azért ülök kerékpárra, és keresek ládákat, hogy másokat megelőzve "bajnok" legyek.
A kerékpározás nem csak egy sport, hanem életérzés és szabadidős elfoglaltság is. Nem vagyok versenyző típus, ezért idén már csak néhány alkalommal töltöttem fel útvonalakat, pedig napi szintek tekerek.
Ha valaki csak a győzelem esélye miatt kirándul, kerékpározik, ládázik, az már régen rossz, legalább is szerintem.

Olvasom, hogy éves verseny helyett legyen havi, vagy negyedéves időintervallum. Legyen síkvidéki, hegyi. Nyárra javaslom a vízibiciklizést is felvenni a versenybe. :) van néhány láda, melyet vízen lehet megkeresni. Na jó, ez csak vicc volt!
Ha egy versenyt feldarabolunk (több táv, több kategória), akkor több győztesünk lehet, de a győzelem értéke is sokkal kisebb lesz.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]