geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
108. Hédervári kastélypark (GCHeKa)

Hédervár címere

Hédervár címere

a kastély

a kastély

egy hidacska

egy hidacska

a Kentaurok harca

a Kentaurok harca

a kanyargó patak

a kanyargó patak

a Hédervár-fa

a Hédervár-fa

facsoprt

facsoprt
Szélesség N 47° 50,064'
Hosszúság E 17° 27,286'
Magasság: 119 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.03 12:00
Utolsó lényeges változás: 2018.09.03 09:47
Utolsó változás: 2019.06.07 11:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: starcus
Ládagazda: starcus
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 846 + 8 sikertelen + 31 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A ládába TravelBug helyezhető!


Wap eleje
E csinos kis falu kastélyparkjában, a kert egy távolabbi részén, fás környezetben rád egy cselesen elrejtett geoláda. Méretei: 9x6 cm-es csavaros fedelű henger, kisebb ajándékok férnek el benne. Részletek lejjebb. A park a nap 24 órájában szabadon látogatható. Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy a rejtés helyéről NE töltsön fel fényképet!

2016.12.04. A "láda" ÚJRA KERESHETŐ, a pótjelszó viszont a szigetre vezető híd rozoga állapota miatt egyelőre nem elérhető.

Wap vége

Megközelítés:
Az M1-es autópályán a 142-es kijáratnál kell letérni Mecsér irányába, majd a Mosoni Duna hídja után Ásványrárón keresztül Mosonmagyaróvár felé haladni kb. 10 km-t Hédervárig.

A rejtek:
Egyik rejtek megközelítése sem bonyolult véleményem szerint, ezért itt nem is részletezem, de a következő részben találsz instrukciókat. A parkolótól néhány száz méter (csak más-más irányban) mind a láda, mind a pótjelszó. Persze a patak kanyarog és csak egy híd van! A sétaútról a rejtekhez látni! Kérlek légy óvatos!
A tartalék jelszó a kis szigeten található. Borostyán fedheti. Itt:  N 47° 49,992' E 17° 27,381' 120 m [GCHeKa+tartalek].

További segítség a kereséshez:
A ládához a park hátsó részébe kell eljutni!
a., az Ady utca- Fő u. kereszteződésénél levő parkoló (ez nem a kastély parkolója!) aszfalt úton (közúton) kell átkelni a patakon.
b., amennyiben a parkot is látni akarod, indulj a 'rossz' oldalon és kis séta után találsz egy hidat... De figyelmeztetlek, ez legalább 10 perc séta és lehet hogy a falu sportpályájába is belefutsz! :)
Ajánlott a lapon levő OpenStreeMap térképének tanulmányozása és egyértelmű lesz.

Hédervár térképe

Térkép 2.

A pótjelszó a szigeten egy fa törzsén olvasható a megadott koordinátákon.

A kert története, növényvilága:
Az angolparkot -ahová ezzel a ládával meginvitállak Téged- Petri Bernhard tervezte, és személyes irányításával hozta létre a múlt század elején. A több mint 17 hold nagyságú területet a szélrózsa minden irányában sétautak tagolják. Ezek hosszúsága mintegy 2,5 km. A parknak a kastély felé eső része kulturáltabb, mint a patakon túli rész, különösen az északi terület, amely mára erdővé sűrűsödött. Közvetlenül a kastély mögött nagy füves térség terül el. Ennek az északi végében áll a park 25 méter magas fenyőfája, melynek kerülete 380 cm, átmérője 120 cm.
A füves térség keleti végében játszótér is található. Mellette egy patakkal övezett dombocska emelkedik. A szigeten Kentaur-szobor áll, amelyet a héderváriak egyszerűen ördög-szobornak neveznek. Khuen-Héderváry Károly készíttette a szobrot az 1800-as évek második felében, s egy vetélytársát letipró, nőrabló kentaurt ábrázol. Alkotója ismeretlen.
A sziget fái közül különös figyelmet érdemelnek a nemrég restaurált szobor körül álló 31 m magas hársak, de itt látható a park legmagasabb fája, a 38 méteres fehér nyár is. A szigettől kissé délkeletre padokkal körülvett tánchely terül el.
Mellette többek közt tulipánfa és páfrányfenyő díszlik. Különösen szépek a park keleti részében álló juharfák és fehér tölgyek. A hatszögletű torony előtt találjuk a legszebb juhart. A kastély nyugati oldalán hatalmas platánok terebélyesednek. Túl a patakon a park északnyugati sarkában természetrajzi egzotikumot csodálhatunk meg. Két egymástól 180 cm-re álló kőrisfa 7 m magasságban enyhén emelkedő oldalággal tökéletesen összenőtt, H betűt formálva. Alakja miatt a helybeliek ezt nevezik Hédervár-fának.

A kastély napjainkban:
A helyreállított reneszánsz várkastély Magyarország egyik legimpozánsabb, történelmi hangulatot idéző kastélyszállodája volt. A Hédervár kastélyszállodát antik bútorokkal, régi perzsaszőnyegekkel rendezték be. Egyedivé a 18. századból származó vadászterme, barokk falfreskós szalonja és a Héderváry család házi kápolnája tette. A reneszánsz és a barokk építészet emlékei vagy éppen egy gyönyörű Zsolnay cserépkályha ejtette ámulatba a látogatókat. Akik nem pihenni, hanem tanácskozni szeretnének, azok az ország legrégibb konferenciatermei között válogathattak. Empire-kályhás és csilláros Vadászterem, reneszánsz könyvtár, konferenciaterem vagy a több száz éves boltíves borospince is használható volt. Aki pedig egy jó szivarral inkább elvonult, azt várta a szivarszoba, vagy az egykori fegyverszoba cseresznyefa parkettjével. Említésre méltó volt a kastély konyhája. Az elegáns "a Grófnál" nevű étteremben ínyencségek sorából választhattak az ide ellátogatók de sajnos 2016. június 29-én végleg bezárt, nem nyit ki többé. Ennek okai a kastélyszálló weblapján olvashatók.

Szorosan nem tartozik a kastélyparkhoz, azonban érdemes megemlíteni, hogy Héderváron található az ország, de meg merem kockáztatni, hogy Európa egyetlen krumplibogár-szobra!

Ennek rövid előzménye: 1997-ben két fiatal művész, Búzás Mihály és Szolnoki József vállalkozása volt, hogy a győri Mediawave Fesztiválra dokumentumfilmet forgattak a kolorádóbogárról, amely akkor ötven esztendeje, 1947. július 19-én jelent meg Magyarországon, s éppen Héderváron találták meg az első egyedet.
Másik három fiatal, Maráczy Manuela, Zsédely Teréz és Csáki László elkészítették a Leptinotarsa decemlineata, azaz a krumplibogár bronzszobrát és vörös márványból faragott talapzaton a községházával szembeni téren nagy népünnepély keretében állították fel. Érdemes felkeresni a község látnivalóit is, melyről a község hivatalos lapján találsz információt.

Ládatörténet:
2012. február végén adoptáltam a ládát, így hányatott sorsa megoldódni látszik. Akkor élénk parkrendezés folyt célpont közelében is. Közben több lehetséges más rejtekhely bemérése is megtörtént. A koordináták mérése, pontosítása Garmin GPSMAP 60 CSx-el történtek 45 perces átlagolással, lombozat nélküli időszakban. A leírás és weboldal infóinak tanulmányozása, értelmezése elősegíti a sikeres megtalálást :-) Felhívom a figyelmeteket, hogy Héderváron két láda található; ez, illetve a Kastély önálló .com-os ládája!
2012.04.16. A láda újra megjelenhetett a geocaching.com-on, kódja: GC3GG45. Mától újra fogad Travelbug-okat!

free counters''
Állapot: kereshető

KRW értékelés (525 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.20 web: 4.24 átlag: 4.29

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

CFMOTO 2021.11.21 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

vakond87 2021.11.12 08:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.26
Semmi cseles nincs a rejtésben, átlagos maga a rejtek. Köszönöm a rejtést!

IMG_20211112_082215IMG_20211112_082525
Varbalog2020 2021.11.06 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Knox126 2021.10.31 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

tuktukos 2021.10.31 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Toti 2021.10.24 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

GeoEvike 2021.10.24 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.12.2]

jkuritar 2021.10.24 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

K-55 2021.10.23 13:40 - Egyéb
2013-ban volt itt az első megtalálásunk, de jó e szép helyre többször is eljönni.

Szilágyiék 2021.10.16 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.12
Elég sokáig bolyongtunk a jelzett koordináta környékén. Találtunk is egy dobozkát, de igen hamar kiderült, hogy az a .com-os rejtés. Egy idő után megbeszéltük Lajával, hogy inkább hívjuk fel a rejtőt. Jót beszélgettünk, de a láda hollétét nem tudta megmondani (erdőben, fák között: nem is csoda). De nagyon rendes volt, megmondta a jelszót.

Ezután sétáltunk egy nagyot a parkban. Heki közben eliramodott valahová, volt izgalom, füttyögés, kiabálás, de egyszer csak kifulladva, vigyorgó pofával megjelent. Nem tudtam, leszidjam-e: de hát visszajött! Inkább csak visszavettem pórázra. Amúgy is csak azért volt elengedve, mert a fák-bokrok között pórázon lévő kutyával kóborolni - nem egy leányálom, csak az tudja, aki próbálta.

Most nincs lezárva a kis híd, be lehetett menni a kicsike szigetre. Körbejártuk a szobrot, de sajna a pótjelszót már nem kerestük meg.

Köszönjük, hogy megmutattad, és köszönjük a segítséget!

IMG_20211016_103058IMG_20211016_110359
IMG_20211016_110511IMG_20211016_111426
IMG_20211016_111508IMG_20211016_112128
IMG_20211016_112143IMG_20211016_112207
IMG_20211016_112252IMG_20211016_112523
Katona55 2021.10.14 11:30 - Megtaláltam
Ma ez volt a harmadik óriási fa amit láttunk.

bekati04 2021.09.25 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

ZSVITAMIN 2021.09.14 17:22 - Nem találtam meg
Megtalaltam, de sajnos se a papíroson, se a kis lapozgatóson nem leltem a jelszót :/. Kérném a megtalálás elfogadását

Üdv ZS

[Elutasította: starcus, 2021.09.26 08:38]

Hegynorb 2021.09.14 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

fru_zsi 2021.09.12 23:59 - Nem találtam meg
Sziasztok!
Megtaláltuk a ládát, de se jelszót, se pótjelszót nem találtuk hozzá.

[Elutasította: starcus, 2021.09.26 08:37]

Páratlanpáros 2021.09.12 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

ForeverFamily5 2021.09.05 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

rita85gto 2021.08.28 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

geoHamsters 2021.08.21 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Schlégl 2021.08.21 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

dabcsi 2021.08.21 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

bagolyvera 2021.08.20 16:01 - Megtaláltam
Ignis9cel közös találat, köszönjük a rejtést!

Ignis9 2021.08.20 16:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.11
Bagolyverával közösen, köszönjük! :) Az előző logok eléggé megvicceltek sajnos. A log alapján először próbáltuk megtalálni a pótjelszót, ami nem sikerült. Utána átmentünk a ládához is, amit meg is találtunk benne a jelszóval.

20210818_11523220210818_115344
Hartyi 2021.08.20 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.73
Köszi!

Szepikék 2021.08.18 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (885 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]