geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2410. "Castanea sativa" (GCCS)

Szelíd gesztenye

Szelíd gesztenye

Merenyei templom

Merenyei templom

Falu a rejtektől

Falu a rejtektől

Kúria

Kúria

Felduzzasztott patak

Felduzzasztott patak

Kiskúti-patak hídja

Kiskúti-patak hídja

Letérés a zöldről

Letérés a zöldről

Fel a Kan-bükkre

Fel a Kan-bükkre

A névadó kanonok

A névadó kanonok

Ősgeszetenye sarja

Ősgeszetenye sarja

A rejtektől

A rejtektől

Gesztenyeház

Gesztenyeház

Kilátás a Balaton felé

Kilátás a Balaton felé

Letérés a kékről

Letérés a kékről

Távolban Zalaújlak

Távolban Zalaújlak

Gesztenyék mögött...

Gesztenyék mögött...

K+ a szőlőhegyen

K+ a szőlőhegyen

Terkép

Terkép
Szélesség N 46° 34,298'
Hosszúság E 17° 5,693'
Magasság: 151 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.25 12:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:38
Utolsó lényeges változás: 2020.04.20 13:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Old Eye
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 177 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetenteA Zalai dombvidék gyakori és kedvelt fája a szelídgesztenye, s bár mára egyre jobban kiszorul erdeinkből, de nyomai még fellelhetőek. Ezen nyomok követésére szolgál ez a ládasor, hol az első láda a zalamerenyei templom, míg a második a zalaújlak melletti Gesztenyeház tőszomszédságában rejtőzik.
Így, ha egy jó, kiadós sétára vágysz...


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ládasor
Az első láda a zalamerenyei templom melletti kereszt mögött bújik meg egy fatönkben, fakérekkel takarva  N 46° 34,298' E 17° 5,693' 151 m [GCCS-1], s ez csak az első jelszórészletet rejti. Míg a második láda a zalaújlak melletti Gesztenyeház mögötti facsoport egyik óriásának lábánal rejtőzik, egy fatönk darabbal álcázva  N 46° 34,526' E 17° 4,033' 267 m [GCCS-2], a második jelszórészlettel és az ajándékokkal. A doboz henger alakú, 23 cm magas és 10 cm átmérőjű.

Az első jelszórészlet leolvasható a kereszt előtti bukszusban is derék magasságban.

Túraajánlat
A ládák egy megközelítőleg 9 km-es körtúra során javasolt felkeresni, Zalamerenyéről indulva.
Az autósok Zalamerenye főterén találnak parkolót  N 46° 34,493' E 17° 5,661' 138 m [GCCS+Parkoló 1], de ide érkezik a távolsági busz is, és innen éredmes a zöld sáv jelzést Zöld sáv követve elindulni észak-nyugatra. A faluvégi elágazásnál jobbra egy régi kúria  N 46° 34,549' E 17° 5,579' 148 m [GCCS+Kúria] hívja fel magára a figyelmet, míg a turistaút a felduzzasztott Kiskúti-patakon kialakított tó felé vezet tovább. A parton, a Mata-völgyben haladva, északról kerüli meg a zöld jelzés a Kan-bükk nevezetű dombot, és éri el a vadászházat  N 46° 34,991' E 17° 4,513' 155 m [GCCS+Vadászház]. Itt az utat nyugatra, a turistaútról letérve kell folytatani, fel az egykori Gesztenyés-hegyre, egészen a  N 46° 34,768' E 17° 3,930' 275 m [GCCS+balknyar] pontig, ahonnan eredei út vezet az ősgesztenye mégmegmarad sarja mellett a Gesztenyeházig  N 46° 34,512' E 17° 4,025' 275 m [GCCS+Gesztenyeház]. Innen tovább a kék sáv jelzésen Kék sáv Zalaújlak következik. Pontosabban annak a települést keletre övező szőlőhegye, ahonnan nagyszerű panoráma kínálkozik. Röviddel ezután ágazik le a kék kereszet Kék kereszt turistaút, s a továbbiakban már ez utóbbit kell követni északra. Zalamerenyét a jelzett út a templom  N 46° 34,304' E 17° 5,708' 154 m [GCCS+Templom] mellett éri el és torkollik bele a főtérre vezető zöld sáv jelzésbe.
Természetesen a túra végigjárható ellenkező irányból és Zalaújlakról indulva is. Ez utóbbi esetben a temető mellett érdemes leállítani az autót  N 46° 33,755' E 17° 4,860' 240 m [GCCS+Parkoló 2].
Kerékpárral csak az edzettebbeknek ajánljuk az út minősége és a meredek szakaszok miatt.

Háttér

Szelídgesztenye (Castanea sativa), szemben a névrokon vadgesztenyével, avagy lógesztenyével (Aesculus hippocastanum) nem a szappanfafélék, hanem a bükkfafélék családjába tartozik. Tizenhárom nemzettsége él a mérsékelt égövön és édes vagy jóféle gesztenyének is hívják. Tekintélyes, harminc métert is elérő, bordás törzsű fa, mely bár viszonylag későn, júniusban pompázik, de akkor talán a legszebb virágköntösbe öltöző fánk.
Dél-Európában és a Kaukázusban őshonos faj, amely vélhetőleg a római légiók segítségével terjed el Pannóniában, ugyanis számukra fontos táplálék volt a gesztenye. Úgy tartották, hogy ahol ez a fa megél ott kedvezőek az életfeltételek az emberek számára is. Amúgy a monda szerint Magyarországra Mátyás király felesége, Beatrix hozta magával Itáliából, s vált termése Mátyás király kedvenc ételévé.
Hazánkban főként a Dél-Dunántúl mészszegény talaján gyakori, mint a tölgyesek elegyfája, de másutt is megtalálható. Széles elterjedése révén egyes vidékeken igazi néptáplálékká vált. Lisztet készítettek belőle és kenyeret sütöttek vagy épp burgonyaként készítették el, ahogy a főtt vagy a sült gesztenye maga is ízletes csemege. Ebből adódóan manapság is keresett gyümölcs, melynek Zala megye a legnagyobb termő vidéke, s innen származik a termés több mint fele.

Kanonok fája a Merenyei-erdő nevezetessége volt az ősgesztenyés, s abban is egy szelídgesztenye csoport, mely egy alig félhektáros bükkösben húzódott meg. A fák szabályos kört alkottak egy 1912-ben elpusztult hatalmas gesztenyefa tuskójánk sarjaiként. A famatuzsálem 800 éves lehetett és a leírások szerint majd 5 méteres törzsátmérővel büszkélkedett, ami 15 méteres kerületet jelentett. A faóriást a környéken csak Kanonok-fájának hívták, utalva méreteire és arra a tényre, hogy a terület a veszprémi káptalan uradalmához tartozott. Az elpusztult fa emlékére és sarjainak természeti értékére már Kaán Károly is felhívta a figyelmet 1931-ben. Sajnos mára ebből szinte semmi sem maradt. A fák közöl már csak egy kiszáradt, megégett, ágtalan óriás áll mementóként  N 46° 34,615' E 17° 3,959' 273 m [GCCS+Gesztenyefa], egy akác és szeder által áthatolhatatlanná vált terület közepén.

Zalamerenye Magyarország egyik legrégebbi falva, mely a garabonci leágazástól 3 kilométerre fekszik dombok karéjában. Az első itteni telep a frank uralom alatt, Pribina pannóniai hercegsége idejéből származik (lásd GCZVAR). Írásos említése először 1024-ben szerepel Szent István adománylevélben, mellyel a zalavári apátságnak juttatta a területet. Neve ekkor Merena, mely szláv eredetű és személynévre utal. A XIII. századtól a veszprémi káptalan birtokához tartozik. A történelem során többször cserél gazdát, hol csellel, hol perrel, hol karddal. Ahogy a török pusztítást és más hányattatott időszakokat sem kerülhetett el, hasonlatosan a szomszédos Zalaújlakhoz.
A falu ékessége a település fölé magasodó dombon álló templom, melyet 1760-ban emeltek barokk stílusban és Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek. Helytörténeti érdekesség még az úgynevezett Szerb-akácos, amelyet az első világégés alatt szerb hadifoglyok ültettek. Említést érdemel még a község határában álló egykori Pálos malom, és a régi kúria, ahogy figyelemre érdemesek a falu határában több helyen is megtalálható gémeskutak is.

Zalaújlak pompás természeti környezetben, gesztenyefákkal övezett kis völgyben fekvő zsáktelepülés Galamboktól 7 kilométerre. A falu neve először 1259-ben jelent meg írásos formában, mint Wylak, ami új udvarházat jelent. 1945-ig, kisebb megszakításokkal a veszprémi káptalan merenyei uradalmának része volt.
A török többször elpusztította a falut, amely a végvári harcok idején a kanizsai kapitány bérletébe került. 1560-ban a komári kapitány foglalta el, majd Szigetvár eleste után Zrínyiekhez került.
Az oszmán hódoltság idejéből származó történet, hogy a török elől a templom haragját a Malomvölgyi kútba rejtették , melynek mélye ma is ott rejti azt, ahogy ez a település címerében is megjelenik.
Az 1600-as évek végére Újlak pusztává vált, akárcsak a Kanizsa környéki falvak, s csak lassan, 3 évi úrbéri mentesség megadásával sikerült a falut újra benépesíteni.
Zalaújlak látványossága az 1740-ben, román stílusban emelt egyhajós római katolikus Szent Őrzőangyalok templom  N 46° 33,651' E 17° 4,739' 196 m [GCCS+Templom]. Nem messze tőle áll Egry József a szülőháza, aki 1883. március 15-én látta meg itt a napvilágot és mint a "Balaton festője" vált európai hírűvé.
A település neves szülöttének emlékére alapította és 2008-ban indult útjára az Egry József Művésztelep, melynek első 10 napján 6 pályakezdő festőt láttak vendégül. Az itt született 50 festményét a környékbeli településeken és Nagykanizsán is bemutatták nagy sikerrel.''''''''
Állapot: kereshető

KRW értékelés (101 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.46 web: 4.62 átlag: 4.53

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Nyúlék89 2020.10.10 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Zalamerenyei templomban pont harangoztak. [Geoládák v3.7.1]

pistrix 2020.10.05 15:18 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Szzs 2020.10.05 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Nagyon köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.7.1]

Zerind HUN 2020.10.03 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.17
Nem az ajánlott útvonalon közelítettük meg, hanem külön-külön kiindulóponttól a két helyszínt. A zalamerenyei templomhoz odaautóztunk, aztán gyalog meg akartunk keresni néhány környékbeli kőkeresztet, ezért elindultunk a kék kereszten délre, ám a csodás őszi kikericses rét közelében egy járhatatlan útra rátérve kellett volna elindulnunk a keresztek felé, ezért inkább visszafordultunk. Aztán autóval átmentünk Zalaújlakra, ahol megettük a magunkkal hozott ebédet, majd onnan közelítettük meg a láda másik pontját egy elég sáros úton. Én valamiért óriás gesztenyefákra számítottam itt, de sajnos azokat nem láttunk. Aztán még elmentünk megkeresni néhány itteni kőkeresztet. Sajnos kettő már nincs meg, csak fakereszt áll helyettük.

Ajtony 2020.10.03 12:40 - Megtaláltam
A végládát valaki áthelyezhette, mert nem a névadó fa tövében találtuk, hanem egy termetes hárs tövén. No de milyen kaland után. A merenyei (nagyon szép belső berendezésű) templom példásan védett ládája után úgy gondoltuk, hogy a második pont könnyen megközelíthető lesz rövidebb úton, a Zalaújlakról induló kerékpárúton. A kerékpárút (?) tartogat meglepetéseket. Eddig mindig azt gondoltam, hogy a zselici sárgaföld-sár a legmarasztalóbb... be kell vallanom, hogy a zselici sár bakfitty a jó kis zalai agyagsárhoz képest. Köszönet a rejtésért.

BoViKa 2020.09.30 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Sose láttunk még szarvasbogár temetőt.. [Geoládák v3.6.0]

Aniko & Gyuri 2020.09.21 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Liberty 2020.08.21 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
A Zalai-dombság természeti szépségeinek a felfedezése volt a mai geotúránk fő célja. Tetszett az impozáns templom, felmentünk a rövidke csigalépcsőn, de magasabbra már nem lehet menni. Zalaújlakon rejtettük el a GCHIRE mozgót, Egry József festőművész szülő-és emlékházánál. Köszönet a rejtésért.

Zalamerenye címere
Old Eye 2020.07.09 09:55 - Egyéb
teszt

hitamas 2020.03.14 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.42
Zalaújlak felől mentem fel a második pontért (meg utána GCDZK4-ért). Egészséges késő délutáni séta. Nem készültem a törött ládára, de még bírja ... :)

Ásványvadász 2020.02.04 09:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A Gesztenyeház melletti rejtést Zalaújlakról indulva kerestük meg tegnapelőtt. Sajnos a láda repedt, a belseje nedves.
Az első pont ládája rendben van.

stmester 2019.11.14 11:10 - Megtaláltam
A második pontot két éve találtam meg, most az elsőt amikor Hévízen voltunk.

mögöttetemplom
GYEZegzug 2019.10.10 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Szakadó esőben leküzdve. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20191010_103137 
NZs 2019.10.09 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.96
Zalakarosi kesingtúra 9/8.

A két ládát két megközelítéssel kerestük: a második lett meg előbb. Zalaújlakon, a falu szélén találtunk jó parkolóhelyet Geopelnek (N46 33.837 E17 04.550), innen sétáltunk el a Gesztenyeházig a K3, majd a K jelzésen. A padoknál megpihentünk kissé, éppen a rejtek keresésére indultunk volna, amikor egy szakállas, csövesforma ember érkezett. Zalamerenyére igyekezett, tőlünk kért útbaigazítást. Kis ideig még ott sertepertélt, de mi alig vártuk már, hogy elmenjen és nyugodtan kereshessük a ládát. A fa odvába, a rejtő fadarabok közé jó 3-4 cm-es sárga-fekete csíkos rovar mászott be éppen, mikor odaértünk. Kicsit aggódtunk, hogy talán vadméh raj költözött be oda, ezért bottal próbáltuk kiszedni a ládát. Szerencsére a méretes rovar egyedül volt, így nem hiúsította meg a logolást.
A multinál több dolgot nem értettünk: mi ez a Gesztenyeház? Sem a ládaleírásban, sem a helyszínen nem derült ki semmi erről. Hol vannak a gesztenyefák? A ládát talán szerencsésebb volna átnevezni GCTOLGY-re, mert tölgyfa volt bőven, utunk során annyi makkot láttunk a földön, egy csorda vaddisznó is jóllakhatott volna belőle! Gesztenyefát viszont egyet sem. Az ember azt gondolhatná, hogy egy, a szelídgesztenyéről szóló tematikus multiládának talán van némi köze ezen gyümölcshöz - de az ember tévedne. Pedig valószínűleg jó néven venné minden ősszel erre vetődő kesser, ha a leírás szerint kis számban megmaradt szelídgesztenye fák néhány szép példányának koordinátáit megadná a ládasor! Hogy a két pontnak mi köze a gesztenyéhez, ezt azóta sem sikerült megfejtenünk. A Gesztenyeház melletti ládát rejtő nagy fa is egy tölgyfa, és a szomszédai sem gesztenyefák. A templom szomszédságában rejtőző láda környékén sem leltünk egyetlen gesztenyefát sem.
A 2. pont megtalálása után ÉNy felé, a Kéken folytattuk utunkat a GCDZK4 láda felé (ld. ott), majd visszatértünk a kocsihoz. Zalakarosi ebédünk elfogyasztása után elautóztunk Zalamerenyére, és egészen a temető bejáratáig felhajtottunk. Ez a pont akár drive-in is lehetne. Könnyen adta magát a láda, itt is logoltunk, majd különösebb látnivaló híján elhagytuk a területet és visszagurultunk Zalakarosra, hogy megkeressük a kesingtúra utolsó ládáját, a zalakarosi piknik helyet (GCPIKN).
NZs & Dóri

odaúton: szép repülőGesztenyeház
1. pont templomaugyanaz szemből
ott lehet felmenni a toronyba......illetve csak idáig!
tfmb 2019.10.06 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.65
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

markovicsa 2019.09.10 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Kék túráztam Zalaegerszeg és Kaposvár között 09.06-14-ig. Az első három nap egész éjszaka esett, a harmadik éjszaka borzasztó vihar volt, villámlott, dörgött, esett. Az út eleje agyagos, nem itta el a sok esőt a föld, ezért nagyon nehezen tudtunk gyalogolni, hihetetlen sár volt. Gyakran a cipőt nem lehetett felismerni. Nem adtuk fel, végig jártuk az útvonalat. E miatt a kék jelzéstől távolabbi ládákat nem mertem bevállalni, egyrészt a sár, másrészt töltöm a 67. évet és a túratársak nem vártak rám, gyakran rohantam utánuk. E ládánál is segítséget kellett kérnem, az egyik jelszó részletet nem értem el. Köszönöm szépen a Rejtő segítségét, nagyon gyorsan kisegített.

DSC00071 
N.Apa 2019.08.17 17:27 - Megtaláltam
Családi ládázás! Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Parmerozpazepan 2019.07.25 10:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Az erdei láda (vigyetek cserét) bringával, Újlak felől keresve. Száraz időben gond nélkül járható, néhány kisebb kaptatóval. A faluban sikerült egy jót beszélgetni az Egry-emlékházat gondozó hölggyel. Éppen művészeti tábor volt itt gyerekeknek. Tök jó.
Zalamerenye is tetszett, impozáns a templom, bár kissé hívek-vesztettnek tűnt (mint oly sok más régi, szép templomunk vidéken...). Szeretem az ilyen világvége (főúttól 5 km-re) helyeket... Láda itt rendben.
A jelszó nem tetszett, kis fantáziával kitalálható az egyik fele ismeretében.

EmesESE 2019.06.08 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.31
Megtaléltuk :)
Két oldalról közelítettük. Az erdészeti gépek majd méteres nyomvályút martak a szekérútba, de most a száraz időben ez nem jelentett gondot.
Köszönjük a lehetőséget.

tgb 2019.05.25 14:01 - Megtaláltam
Szent Orbán TT közben levadászva. [Geoládák v2.2.5]

nixmerf 2019.05.18 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.66
Megtaláltuk, köszi!
Az első pontnál minden rendben volt, de a másodikhoz vezető út kész dagonya, a láda pedig még mindig cserére szorul.

zmoolnii 2019.04.27 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, kösz a rejtést! A kettes ponton a láda meg van repedve, és nedves a belseje. [Geoládák v2.2.5]

illeskese 2019.04.21 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

anettnori 2019.03.07 15:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megvan! [g:hu 1.6.2]

Kerékpáros találat, bár az erdei házikó felé úgy 1 km-el előtte letettem a bringát, aztán gyalog fejeztem be (annyira járhatatlanná tették a földutat két keréken a fakitermelő munkagépek).

IMG_20190307_133159IMG_20190307_150738
SirLes 2019.03.02 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (184 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.