geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2410. "Castanea sativa" (GCCS)

Szelíd gesztenye

Szelíd gesztenye

Merenyei templom

Merenyei templom

Falu a rejtektől

Falu a rejtektől

Kúria

Kúria

Felduzzasztott patak

Felduzzasztott patak

Kiskúti-patak hídja

Kiskúti-patak hídja

Letérés a zöldről

Letérés a zöldről

Fel a Kan-bükkre

Fel a Kan-bükkre

A névadó kanonok

A névadó kanonok

Ősgeszetenye sarja

Ősgeszetenye sarja

A rejtektől

A rejtektől

Gesztenyeház

Gesztenyeház

Kilátás a Balaton felé

Kilátás a Balaton felé

Letérés a kékről

Letérés a kékről

Távolban Zalaújlak

Távolban Zalaújlak

Gesztenyék mögött...

Gesztenyék mögött...

K+ a szőlőhegyen

K+ a szőlőhegyen

Terkép

Terkép
Szélesség N 46° 34,298'
Hosszúság E 17° 5,693'
Magasság: 151 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.25 12:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:38
Utolsó lényeges változás: 2020.04.20 13:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Old Eye
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 170 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetenteA Zalai dombvidék gyakori és kedvelt fája a szelídgesztenye, s bár mára egyre jobban kiszorul erdeinkből, de nyomai még fellelhetőek. Ezen nyomok követésére szolgál ez a ládasor, hol az első láda a zalamerenyei templom, míg a második a zalaújlak melletti Gesztenyeház tőszomszédságában rejtőzik.
Így, ha egy jó, kiadós sétára vágysz...


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ládasor
Az első láda a zalamerenyei templom melletti kereszt mögött bújik meg egy fatönkben, fakérekkel takarva  N 46° 34,298' E 17° 5,693' 151 m [GCCS-1], s ez csak az első jelszórészletet rejti. Míg a második láda a zalaújlak melletti Gesztenyeház mögötti facsoport egyik óriásának lábánal rejtőzik, egy fatönk darabbal álcázva  N 46° 34,526' E 17° 4,033' 267 m [GCCS-2], a második jelszórészlettel és az ajándékokkal. A doboz henger alakú, 23 cm magas és 10 cm átmérőjű.

Az első jelszórészlet leolvasható a kereszt előtti bukszusban is derék magasságban.

Túraajánlat
A ládák egy megközelítőleg 9 km-es körtúra során javasolt felkeresni, Zalamerenyéről indulva.
Az autósok Zalamerenye főterén találnak parkolót  N 46° 34,493' E 17° 5,661' 138 m [GCCS+Parkoló 1], de ide érkezik a távolsági busz is, és innen éredmes a zöld sáv jelzést Zöld sáv követve elindulni észak-nyugatra. A faluvégi elágazásnál jobbra egy régi kúria  N 46° 34,549' E 17° 5,579' 148 m [GCCS+Kúria] hívja fel magára a figyelmet, míg a turistaút a felduzzasztott Kiskúti-patakon kialakított tó felé vezet tovább. A parton, a Mata-völgyben haladva, északról kerüli meg a zöld jelzés a Kan-bükk nevezetű dombot, és éri el a vadászházat  N 46° 34,991' E 17° 4,513' 155 m [GCCS+Vadászház]. Itt az utat nyugatra, a turistaútról letérve kell folytatani, fel az egykori Gesztenyés-hegyre, egészen a  N 46° 34,768' E 17° 3,930' 275 m [GCCS+balknyar] pontig, ahonnan eredei út vezet az ősgesztenye mégmegmarad sarja mellett a Gesztenyeházig  N 46° 34,512' E 17° 4,025' 275 m [GCCS+Gesztenyeház]. Innen tovább a kék sáv jelzésen Kék sáv Zalaújlak következik. Pontosabban annak a települést keletre övező szőlőhegye, ahonnan nagyszerű panoráma kínálkozik. Röviddel ezután ágazik le a kék kereszet Kék kereszt turistaút, s a továbbiakban már ez utóbbit kell követni északra. Zalamerenyét a jelzett út a templom  N 46° 34,304' E 17° 5,708' 154 m [GCCS+Templom] mellett éri el és torkollik bele a főtérre vezető zöld sáv jelzésbe.
Természetesen a túra végigjárható ellenkező irányból és Zalaújlakról indulva is. Ez utóbbi esetben a temető mellett érdemes leállítani az autót  N 46° 33,755' E 17° 4,860' 240 m [GCCS+Parkoló 2].
Kerékpárral csak az edzettebbeknek ajánljuk az út minősége és a meredek szakaszok miatt.

Háttér

Szelídgesztenye (Castanea sativa), szemben a névrokon vadgesztenyével, avagy lógesztenyével (Aesculus hippocastanum) nem a szappanfafélék, hanem a bükkfafélék családjába tartozik. Tizenhárom nemzettsége él a mérsékelt égövön és édes vagy jóféle gesztenyének is hívják. Tekintélyes, harminc métert is elérő, bordás törzsű fa, mely bár viszonylag későn, júniusban pompázik, de akkor talán a legszebb virágköntösbe öltöző fánk.
Dél-Európában és a Kaukázusban őshonos faj, amely vélhetőleg a római légiók segítségével terjed el Pannóniában, ugyanis számukra fontos táplálék volt a gesztenye. Úgy tartották, hogy ahol ez a fa megél ott kedvezőek az életfeltételek az emberek számára is. Amúgy a monda szerint Magyarországra Mátyás király felesége, Beatrix hozta magával Itáliából, s vált termése Mátyás király kedvenc ételévé.
Hazánkban főként a Dél-Dunántúl mészszegény talaján gyakori, mint a tölgyesek elegyfája, de másutt is megtalálható. Széles elterjedése révén egyes vidékeken igazi néptáplálékká vált. Lisztet készítettek belőle és kenyeret sütöttek vagy épp burgonyaként készítették el, ahogy a főtt vagy a sült gesztenye maga is ízletes csemege. Ebből adódóan manapság is keresett gyümölcs, melynek Zala megye a legnagyobb termő vidéke, s innen származik a termés több mint fele.

Kanonok fája a Merenyei-erdő nevezetessége volt az ősgesztenyés, s abban is egy szelídgesztenye csoport, mely egy alig félhektáros bükkösben húzódott meg. A fák szabályos kört alkottak egy 1912-ben elpusztult hatalmas gesztenyefa tuskójánk sarjaiként. A famatuzsálem 800 éves lehetett és a leírások szerint majd 5 méteres törzsátmérővel büszkélkedett, ami 15 méteres kerületet jelentett. A faóriást a környéken csak Kanonok-fájának hívták, utalva méreteire és arra a tényre, hogy a terület a veszprémi káptalan uradalmához tartozott. Az elpusztult fa emlékére és sarjainak természeti értékére már Kaán Károly is felhívta a figyelmet 1931-ben. Sajnos mára ebből szinte semmi sem maradt. A fák közöl már csak egy kiszáradt, megégett, ágtalan óriás áll mementóként  N 46° 34,615' E 17° 3,959' 273 m [GCCS+Gesztenyefa], egy akác és szeder által áthatolhatatlanná vált terület közepén.

Zalamerenye Magyarország egyik legrégebbi falva, mely a garabonci leágazástól 3 kilométerre fekszik dombok karéjában. Az első itteni telep a frank uralom alatt, Pribina pannóniai hercegsége idejéből származik (lásd GCZVAR). Írásos említése először 1024-ben szerepel Szent István adománylevélben, mellyel a zalavári apátságnak juttatta a területet. Neve ekkor Merena, mely szláv eredetű és személynévre utal. A XIII. századtól a veszprémi káptalan birtokához tartozik. A történelem során többször cserél gazdát, hol csellel, hol perrel, hol karddal. Ahogy a török pusztítást és más hányattatott időszakokat sem kerülhetett el, hasonlatosan a szomszédos Zalaújlakhoz.
A falu ékessége a település fölé magasodó dombon álló templom, melyet 1760-ban emeltek barokk stílusban és Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek. Helytörténeti érdekesség még az úgynevezett Szerb-akácos, amelyet az első világégés alatt szerb hadifoglyok ültettek. Említést érdemel még a község határában álló egykori Pálos malom, és a régi kúria, ahogy figyelemre érdemesek a falu határában több helyen is megtalálható gémeskutak is.

Zalaújlak pompás természeti környezetben, gesztenyefákkal övezett kis völgyben fekvő zsáktelepülés Galamboktól 7 kilométerre. A falu neve először 1259-ben jelent meg írásos formában, mint Wylak, ami új udvarházat jelent. 1945-ig, kisebb megszakításokkal a veszprémi káptalan merenyei uradalmának része volt.
A török többször elpusztította a falut, amely a végvári harcok idején a kanizsai kapitány bérletébe került. 1560-ban a komári kapitány foglalta el, majd Szigetvár eleste után Zrínyiekhez került.
Az oszmán hódoltság idejéből származó történet, hogy a török elől a templom haragját a Malomvölgyi kútba rejtették , melynek mélye ma is ott rejti azt, ahogy ez a település címerében is megjelenik.
Az 1600-as évek végére Újlak pusztává vált, akárcsak a Kanizsa környéki falvak, s csak lassan, 3 évi úrbéri mentesség megadásával sikerült a falut újra benépesíteni.
Zalaújlak látványossága az 1740-ben, román stílusban emelt egyhajós római katolikus Szent Őrzőangyalok templom  N 46° 33,651' E 17° 4,739' 196 m [GCCS+Templom]. Nem messze tőle áll Egry József a szülőháza, aki 1883. március 15-én látta meg itt a napvilágot és mint a "Balaton festője" vált európai hírűvé.
A település neves szülöttének emlékére alapította és 2008-ban indult útjára az Egry József Művésztelep, melynek első 10 napján 6 pályakezdő festőt láttak vendégül. Az itt született 50 festményét a környékbeli településeken és Nagykanizsán is bemutatták nagy sikerrel.''''''''
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (100 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.46 web: 4.63 átlag: 4.53

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Liberty 2020.08.21 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
A Zalai-dombság természeti szépségeinek a felfedezése volt a mai geotúránk fő célja. Tetszett az impozáns templom, felmentünk a rövidke csigalépcsőn, de magasabbra már nem lehet menni. Zalaújlakon rejtettük el a GCHIRE mozgót, Egry József festőművész szülő-és emlékházánál. Köszönet a rejtésért.

Zalamerenye címere
Old Eye 2020.07.09 09:55 - Egyéb
teszt

hitamas 2020.03.14 16:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.42
Zalaújlak felől mentem fel a második pontért (meg utána GCDZK4-ért). Egészséges késő délutáni séta. Nem készültem a törött ládára, de még bírja ... :)

Ásványvadász 2020.02.04 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A Gesztenyeház melletti rejtést Zalaújlakról indulva kerestük meg tegnapelőtt. Sajnos a láda repedt, a belseje nedves.
Az első pont ládája rendben van.

stmester 2019.11.14 11:10 - Megtaláltam
A második pontot két éve találtam meg, most az elsőt amikor Hévízen voltunk.

mögöttetemplom
GYEZegzug 2019.10.10 14:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Szakadó esőben leküzdve. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20191010_103137 
NZs 2019.10.09 15:32 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.96
Zalakarosi kesingtúra 9/8.

A két ládát két megközelítéssel kerestük: a második lett meg előbb. Zalaújlakon, a falu szélén találtunk jó parkolóhelyet Geopelnek (N46 33.837 E17 04.550), innen sétáltunk el a Gesztenyeházig a K3, majd a K jelzésen. A padoknál megpihentünk kissé, éppen a rejtek keresésére indultunk volna, amikor egy szakállas, csövesforma ember érkezett. Zalamerenyére igyekezett, tőlünk kért útbaigazítást. Kis ideig még ott sertepertélt, de mi alig vártuk már, hogy elmenjen és nyugodtan kereshessük a ládát. A fa odvába, a rejtő fadarabok közé jó 3-4 cm-es sárga-fekete csíkos rovar mászott be éppen, mikor odaértünk. Kicsit aggódtunk, hogy talán vadméh raj költözött be oda, ezért bottal próbáltuk kiszedni a ládát. Szerencsére a méretes rovar egyedül volt, így nem hiúsította meg a logolást.
A multinál több dolgot nem értettünk: mi ez a Gesztenyeház? Sem a ládaleírásban, sem a helyszínen nem derült ki semmi erről. Hol vannak a gesztenyefák? A ládát talán szerencsésebb volna átnevezni GCTOLGY-re, mert tölgyfa volt bőven, utunk során annyi makkot láttunk a földön, egy csorda vaddisznó is jóllakhatott volna belőle! Gesztenyefát viszont egyet sem. Az ember azt gondolhatná, hogy egy, a szelídgesztenyéről szóló tematikus multiládának talán van némi köze ezen gyümölcshöz - de az ember tévedne. Pedig valószínűleg jó néven venné minden ősszel erre vetődő kesser, ha a leírás szerint kis számban megmaradt szelídgesztenye fák néhány szép példányának koordinátáit megadná a ládasor! Hogy a két pontnak mi köze a gesztenyéhez, ezt azóta sem sikerült megfejtenünk. A Gesztenyeház melletti ládát rejtő nagy fa is egy tölgyfa, és a szomszédai sem gesztenyefák. A templom szomszédságában rejtőző láda környékén sem leltünk egyetlen gesztenyefát sem.
A 2. pont megtalálása után ÉNy felé, a Kéken folytattuk utunkat a GCDZK4 láda felé (ld. ott), majd visszatértünk a kocsihoz. Zalakarosi ebédünk elfogyasztása után elautóztunk Zalamerenyére, és egészen a temető bejáratáig felhajtottunk. Ez a pont akár drive-in is lehetne. Könnyen adta magát a láda, itt is logoltunk, majd különösebb látnivaló híján elhagytuk a területet és visszagurultunk Zalakarosra, hogy megkeressük a kesingtúra utolsó ládáját, a zalakarosi piknik helyet (GCPIKN).
NZs & Dóri

odaúton: szép repülőGesztenyeház
1. pont templomaugyanaz szemből
ott lehet felmenni a toronyba......illetve csak idáig!
tfmb 2019.10.06 12:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.65
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

markovicsa 2019.09.10 13:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Kék túráztam Zalaegerszeg és Kaposvár között 09.06-14-ig. Az első három nap egész éjszaka esett, a harmadik éjszaka borzasztó vihar volt, villámlott, dörgött, esett. Az út eleje agyagos, nem itta el a sok esőt a föld, ezért nagyon nehezen tudtunk gyalogolni, hihetetlen sár volt. Gyakran a cipőt nem lehetett felismerni. Nem adtuk fel, végig jártuk az útvonalat. E miatt a kék jelzéstől távolabbi ládákat nem mertem bevállalni, egyrészt a sár, másrészt töltöm a 67. évet és a túratársak nem vártak rám, gyakran rohantam utánuk. E ládánál is segítséget kellett kérnem, az egyik jelszó részletet nem értem el. Köszönöm szépen a Rejtő segítségét, nagyon gyorsan kisegített.

DSC00071 
N.Apa 2019.08.17 17:27 - Megtaláltam
Családi ládázás! Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Parmerozpazepan 2019.07.25 10:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Az erdei láda (vigyetek cserét) bringával, Újlak felől keresve. Száraz időben gond nélkül járható, néhány kisebb kaptatóval. A faluban sikerült egy jót beszélgetni az Egry-emlékházat gondozó hölggyel. Éppen művészeti tábor volt itt gyerekeknek. Tök jó.
Zalamerenye is tetszett, impozáns a templom, bár kissé hívek-vesztettnek tűnt (mint oly sok más régi, szép templomunk vidéken...). Szeretem az ilyen világvége (főúttól 5 km-re) helyeket... Láda itt rendben.
A jelszó nem tetszett, kis fantáziával kitalálható az egyik fele ismeretében.

EmesESE 2019.06.08 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.31
Megtaléltuk :)
Két oldalról közelítettük. Az erdészeti gépek majd méteres nyomvályút martak a szekérútba, de most a száraz időben ez nem jelentett gondot.
Köszönjük a lehetőséget.

tgb 2019.05.25 14:01 - Megtaláltam
Szent Orbán TT közben levadászva. [Geoládák v2.2.5]

nixmerf 2019.05.18 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.66
Megtaláltuk, köszi!
Az első pontnál minden rendben volt, de a másodikhoz vezető út kész dagonya, a láda pedig még mindig cserére szorul.

zmoolnii 2019.04.27 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, kösz a rejtést! A kettes ponton a láda meg van repedve, és nedves a belseje. [Geoládák v2.2.5]

illeskese 2019.04.21 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

anettnori 2019.03.07 15:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megvan! [g:hu 1.6.2]

Kerékpáros találat, bár az erdei házikó felé úgy 1 km-el előtte letettem a bringát, aztán gyalog fejeztem be (annyira járhatatlanná tették a földutat két keréken a fakitermelő munkagépek).

IMG_20190307_133159IMG_20190307_150738
SirLes 2019.03.02 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

golyostoll 2018.12.10 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. A zöld és kék jelzés közötti jelzettlen utakon bolyongtam nem kevesett, de meg lett!! [g:hu 1.6.0]

izsolt 2018.11.03 09:45 - Megtaláltam
Zalakaros felé..
A kettes ponton a láda mintha cserélve lett volna.
köszönjük

Törpe80 2018.08.22 10:44 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.15
Második ponton repedt a láda és a tartalma csupa víz.Egy karbantartás ráférne.Köszönjük a lehetőséget.

SimonG 2018.08.05 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Sajnos a 2. ponton található láda repedt, a belseje teljesen el van ázva, beleértve a logfüzetet is. Hamarosan a jelszó sem lesz olvasható, karbantartást igényel.

csaba159 2018.07.16 17:00 - Megtaláltam
DDK közben. ..Köszönöm a rejtést.

Áron csapata 2018.05.20 13:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
A Gesztenyeház mögötti láda még mindig repedt, a füzet elázott, cserélni kellene.
A templom melletti láda rendben van.

rozsagab 2018.04.27 18:29 - Megtaláltam
Kellemes séta volt Karosról. A füzet elázott, cserélni kellene. Köszi a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (177 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.