FAQ
2410. "Castanea sativa" (GCCS)

Szelíd gesztenye

Szelíd gesztenye

Merenyei templom

Merenyei templom

Falu a rejtektől

Falu a rejtektől

Kúria

Kúria

Felduzzasztott patak

Felduzzasztott patak

Kiskúti-patak hídja

Kiskúti-patak hídja

Letérés a zöldről

Letérés a zöldről

Fel a Kan-bükkre

Fel a Kan-bükkre

A névadó kanonok

A névadó kanonok

Ősgeszetenye sarja

Ősgeszetenye sarja

A rejtektől

A rejtektől

Gesztenyeház

Gesztenyeház

Kilátás a Balaton felé

Kilátás a Balaton felé

Letérés a kékről

Letérés a kékről

Távolban Zalaújlak

Távolban Zalaújlak

Gesztenyék mögött...

Gesztenyék mögött...

K+ a szőlőhegyen

K+ a szőlőhegyen

Terkép

Terkép
Szélesség N 46° 34,298'
Hosszúság E 17° 5,693'
Magasság: 151 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.25 12:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:38
Utolsó lényeges változás: 2020.04.20 13:31
Utolsó változás: 2021.06.01 07:54
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 203 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Bevezető

A Zalai dombvidék gyakori és kedvelt fája a szelídgesztenye, s bár mára egyre jobban kiszorul erdeinkből, de nyomai még fellelhetőek. Ezen nyomok követésére szolgál ez a ládasor, hol az első láda a zalamerenyei templom, míg a második a zalaújlak melletti Gesztenyeház tőszomszédságában rejtőzik.
Így, ha egy jó, kiadós sétára vágysz...

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ládasor
Az első láda a zalamerenyei templom melletti kereszt mögött bújik meg egy fatönkben, fakérekkel takarva  N 46° 34,298' E 17° 5,693' 151 m [GCCS-1], s ez csak az első jelszórészletet rejti. Míg a második láda a zalaújlak melletti Gesztenyeház mögötti facsoport egyik óriásának lábánal rejtőzik, egy fatönk darabbal álcázva  N 46° 34,526' E 17° 4,033' 267 m [GCCS-2], a második jelszórészlettel és az ajándékokkal. A láda szokásos méretű, négyfülű doboz.

Az első jelszórészlet leolvasható a kereszt előtti bukszusban is derék magasságban.

Túraajánlat
A ládák egy megközelítőleg 9 km-es körtúra során javasolt felkeresni, Zalamerenyéről indulva.
Az autósok Zalamerenye főterén találnak parkolót  N 46° 34,493' E 17° 5,661' 138 m [GCCS+Parkoló 1], de ide érkezik a távolsági busz is, és innen éredmes a zöld sáv jelzést Zöld sáv követve elindulni észak-nyugatra. A faluvégi elágazásnál jobbra egy régi kúria  N 46° 34,549' E 17° 5,579' 148 m [GCCS+Kúria] hívja fel magára a figyelmet, míg a turistaút a felduzzasztott Kiskúti-patakon kialakított tó felé vezet tovább. A parton, a Mata-völgyben haladva, északról kerüli meg a zöld jelzés a Kan-bükk nevezetű dombot, és éri el a vadászházat  N 46° 34,991' E 17° 4,513' 155 m [GCCS+Vadászház]. Itt az utat nyugatra, a turistaútról letérve kell folytatani, fel az egykori Gesztenyés-hegyre, egészen a  N 46° 34,768' E 17° 3,930' 275 m [GCCS+balknyar] pontig, ahonnan eredei út vezet az ősgesztenye mégmegmarad sarja mellett a Gesztenyeházig  N 46° 34,512' E 17° 4,025' 275 m [GCCS+Gesztenyeház]. Innen tovább a kék sáv jelzésen Kék sáv Zalaújlak következik. Pontosabban annak a települést keletre övező szőlőhegye, ahonnan nagyszerű panoráma kínálkozik. Röviddel ezután ágazik le a kék kereszet Kék kereszt turistaút, s a továbbiakban már ez utóbbit kell követni északra. Zalamerenyét a jelzett út a templom  N 46° 34,304' E 17° 5,708' 154 m [GCCS+Templom] mellett éri el és torkollik bele a főtérre vezető zöld sáv jelzésbe.
Természetesen a túra végigjárható ellenkező irányból és Zalaújlakról indulva is. Ez utóbbi esetben a temető mellett érdemes leállítani az autót  N 46° 33,755' E 17° 4,860' 240 m [GCCS+Parkoló 2].
Kerékpárral csak az edzettebbeknek ajánljuk az út minősége és a meredek szakaszok miatt.

Háttér

Szelídgesztenye (Castanea sativa), szemben a névrokon vadgesztenyével, avagy lógesztenyével (Aesculus hippocastanum) nem a szappanfafélék, hanem a bükkfafélék családjába tartozik. Tizenhárom nemzettsége él a mérsékelt égövön és édes vagy jóféle gesztenyének is hívják. Tekintélyes, harminc métert is elérő, bordás törzsű fa, mely bár viszonylag későn, júniusban pompázik, de akkor talán a legszebb virágköntösbe öltöző fánk.
Dél-Európában és a Kaukázusban őshonos faj, amely vélhetőleg a római légiók segítségével terjed el Pannóniában, ugyanis számukra fontos táplálék volt a gesztenye. Úgy tartották, hogy ahol ez a fa megél ott kedvezőek az életfeltételek az emberek számára is. Amúgy a monda szerint Magyarországra Mátyás király felesége, Beatrix hozta magával Itáliából, s vált termése Mátyás király kedvenc ételévé.
Hazánkban főként a Dél-Dunántúl mészszegény talaján gyakori, mint a tölgyesek elegyfája, de másutt is megtalálható. Széles elterjedése révén egyes vidékeken igazi néptáplálékká vált. Lisztet készítettek belőle és kenyeret sütöttek vagy épp burgonyaként készítették el, ahogy a főtt vagy a sült gesztenye maga is ízletes csemege. Ebből adódóan manapság is keresett gyümölcs, melynek Zala megye a legnagyobb termő vidéke, s innen származik a termés több mint fele.

Kanonok fája a Merenyei-erdő nevezetessége volt az ősgesztenyés, s abban is egy szelídgesztenye csoport, mely egy alig félhektáros bükkösben húzódott meg. A fák szabályos kört alkottak egy 1912-ben elpusztult hatalmas gesztenyefa tuskójánk sarjaiként. A famatuzsálem 800 éves lehetett és a leírások szerint majd 5 méteres törzsátmérővel büszkélkedett, ami 15 méteres kerületet jelentett. A faóriást a környéken csak Kanonok-fájának hívták, utalva méreteire és arra a tényre, hogy a terület a veszprémi káptalan uradalmához tartozott. Az elpusztult fa emlékére és sarjainak természeti értékére már Kaán Károly is felhívta a figyelmet 1931-ben. Sajnos mára ebből szinte semmi sem maradt. A fák közöl már csak egy kiszáradt, megégett, ágtalan óriás áll mementóként  N 46° 34,615' E 17° 3,959' 273 m [GCCS+Gesztenyefa], egy akác és szeder által áthatolhatatlanná vált terület közepén.

Zalamerenye Magyarország egyik legrégebbi falva, mely a garabonci leágazástól 3 kilométerre fekszik dombok karéjában. Az első itteni telep a frank uralom alatt, Pribina pannóniai hercegsége idejéből származik (lásd GCZVAR). Írásos említése először 1024-ben szerepel Szent István adománylevélben, mellyel a zalavári apátságnak juttatta a területet. Neve ekkor Merena, mely szláv eredetű és személynévre utal. A XIII. századtól a veszprémi káptalan birtokához tartozik. A történelem során többször cserél gazdát, hol csellel, hol perrel, hol karddal. Ahogy a török pusztítást és más hányattatott időszakokat sem kerülhetett el, hasonlatosan a szomszédos Zalaújlakhoz.
A falu ékessége a település fölé magasodó dombon álló templom, melyet 1760-ban emeltek barokk stílusban és Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek. Helytörténeti érdekesség még az úgynevezett Szerb-akácos, amelyet az első világégés alatt szerb hadifoglyok ültettek. Említést érdemel még a község határában álló egykori Pálos malom, és a régi kúria, ahogy figyelemre érdemesek a falu határában több helyen is megtalálható gémeskutak is.

Zalaújlak pompás természeti környezetben, gesztenyefákkal övezett kis völgyben fekvő zsáktelepülés Galamboktól 7 kilométerre. A falu neve először 1259-ben jelent meg írásos formában, mint Wylak, ami új udvarházat jelent. 1945-ig, kisebb megszakításokkal a veszprémi káptalan merenyei uradalmának része volt.
A török többször elpusztította a falut, amely a végvári harcok idején a kanizsai kapitány bérletébe került. 1560-ban a komári kapitány foglalta el, majd Szigetvár eleste után Zrínyiekhez került.
Az oszmán hódoltság idejéből származó történet, hogy a török elől a templom haragját a Malomvölgyi kútba rejtették , melynek mélye ma is ott rejti azt, ahogy ez a település címerében is megjelenik.
Az 1600-as évek végére Újlak pusztává vált, akárcsak a Kanizsa környéki falvak, s csak lassan, 3 évi úrbéri mentesség megadásával sikerült a falut újra benépesíteni.
Zalaújlak látványossága az 1740-ben, román stílusban emelt egyhajós római katolikus Szent Őrzőangyalok templom  N 46° 33,651' E 17° 4,739' 196 m [GCCS+Templom]. Nem messze tőle áll Egry József a szülőháza, aki 1883. március 15-én látta meg itt a napvilágot és mint a "Balaton festője" vált európai hírűvé.
A település neves szülöttének emlékére alapította és 2008-ban indult útjára az Egry József Művésztelep, melynek első 10 napján 6 pályakezdő festőt láttak vendégül. Az itt született 50 festményét a környékbeli településeken és Nagykanizsán is bemutatták nagy sikerrel.

Ládatörténet
2021.04.30.: A beteg ládát Pongi57 játékostársunk javította, köszönjük. Egyúttal a sokáig Old Eye kezelésében lévő láda adoptálható lett. Admin(Fazék)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (109 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.47 web: 4.64 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Berián 2022.08.12 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

petheovacka 2022.07.12 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Zalai kódorgás közben meglelve Csövivel. Kösszi a rejtést! Zalamenyeréből indulva tettünk egy geokört a környező erdőkben. Változatos tájak, kedves erdei állatok, el-eltünedező utak, bezárt kocsmák, lápvilágos dzsindzsa, tengernyi tengeri és napraforgó szegélyezte kalandos utazásunk.

A két Sanyi 2022.06.02 13:38 - Megtaláltam
A 600. láda. :) Az első drive in, a második Zalaújlakról már kicsit húzósabb, de a logika sok energiát megspórolt már a történelemben.

Párduc50 2022.06.02 13:12 - Megtaláltam
Nem kell ehhez 9000 méter, elég 50 is :-)

kaldigeza 2022.04.30 17:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
9 fős csapattal. Köszönöm a rejtést!

Seda20 2022.04.30 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Cseles rejtés. Legalább Zalamerenyét is meglátogattuk. Rejtek, láda rendben. [Geoládák v3.12.2]

MoMaszter 2022.04.26 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

pezota 2022.04.02 16:52 - Megtaláltam
Megleltem.

Kis Nyuszi 2022.03.30 18:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

akarair 2022.03.14 14:53 - Egyéb
A második pont ládája jól látható helyen feküdt a fa mellett. Rendesen visszarejtettem, most helyén van!

Attibati 2022.02.12 11:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
21 kilométeres gyalogtúra Zalakarosról. Útközben szedegettem a gccs pontjait is.
A Rockenbauer kopjafánál volt a fordulópontom majd visszafelé még a Gesztenykunyhónál levő pontot is begyüjtöttem.
Kényelmes tempóban korán visszaértem Zalakarosra ahol még volt idő gckupa pontgyüjtésre és egy kis energia pótlásra a cukrászdában.

LionDaddy 2022.01.17 09:54 - Megtaláltam
Zalakarosi téli wellness pihengetés, előtte-közben és utána városnézéssel és geoládázással.
A multi első pontján, a templomnál a láda a leírás szerinti rejtekben teljesen rendben van. Mivel az itt megadott jelszórészlet igen csak asszociatív, megpróbálkoztam "kitalálni" a másodikat és elsőre sikerült is. Így a hosszú séta helyett tovább indultunk a GCBAAN felé, jócskán volt még felkeresni tervezett láda a mai napra.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.16]

Ignis9 2022.01.16 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)

navigaator 2021.10.24 00:00 - Megtaláltam
-

thgabor 2021.10.09 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Stacee 2021.09.12 11:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.72
Az első pontot a faluban előző nap kerestük meg. Nagyon szép rendezett kis falu, kimondottan tetszett!
A második pontot DDK közben ejtettük útba, ez is egy hangulatos hely, remek időben időztünk is itt egy kicsit, de tovább kellett indulnunk...
Köszönjük a rejtést!

duranyikd 2021.08.15 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

morph 2021.07.16 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

PEx2 2021.07.15 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

grudi 2021.05.09 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm !

BRita72 2021.05.08 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Totht737 2021.05.08 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Pongi57 2021.04.29 10:57 - Egyéb
Egyesületi dobozra cseréltem a törött hengert és új logbook is került a dobozba.

új logbbokúj láda
Pongi57 2021.04.29 10:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
A láda első pontját tavaly decemberben kerestem fel autóval, miután megtettem a RP-DDK-n a Zalakomár - Zalakaros szakaszt. A második pontot pedig stílszerűen szintén kéktúrázás közben kerestem fel, mert ma pedig a Zalakaros - Palin etap következett.

Az idő remek volt, bújkált a nap, élénk volt a szél, de a kellemes túrázáshoz pont megfelelőek voltak a körülmények. Az út száraz volt, az erdő friss és üde. Már lombkorona borította az ágakat, de még a talajszinten virítottak az erdei virágok.

A ládánál szomorú szívvel gondoltam a rejtőre, Old Eye kessertársunkra, ki nemrég hunyt el, s aki többször segített egy-egy térképészeti problémánál. Sajnálom, hogy személyesen nem találkozhattunk.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.10]

Kilátás a Balaton felé a ládától nem messzeA láda rejteke előtti rét
Rozlin 2021.04.19 15:15 - Megtaláltam
Az 1. ponthoz autóval mentünk. Az esős idő miatt gyorsan, védve logoltunk, nehogy elázzon a láda tartalma. A 2. pontot Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrázás alatt kerestük meg. Az esős időjárás miatt itt is próbáltunk sietve logolni. Ez a láda el van repedve, a cseréjére nem voltunk felkészülve sajnos.

DSC04665DSC04696

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (212 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]