geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
234. Jáki templom (GCTjak)

Ják

Ják

Ják hátul

Ják hátul

Ják oldal

Ják oldal

Mise előtt

Mise előtt

Kőfaragás

Kőfaragás
Szélesség N 47° 8,325'
Hosszúság E 16° 34,944'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.18 15:30
Megjelenés időpontja: 2002.05.18 16:15
Utolsó lényeges változás: 2017.08.14 09:05
Utolsó változás: 2020.07.30 16:24
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: RIPTOR , Gabi
Felhasználó: RIPTOR
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 984 + 2 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


FIGYELEM!

A jáki Szent György-templomban folyó restaurálási és építőipari helyreállítási munkálatok miatt a templom 2020. augusztus 3-ától 2022. március 31-éig nem látogatható. Az érdeklődők szíves megértését kérjük, és szeretettel várjuk őket a helyreállítás befejeztével.
Forrás:
Szombathelyi Egyházmegye

WAP:
Virtuális "láda".
A jelszót a parkoló melletti információs tábla OLDALÁN (a félreértések elkerülése végett nem a tábla elején, és nem is a hátulján.) keresd egy ezüst színű gravírozott táblán, ami GC: felirattal kezdődik.
Figyelem!
A templomba és a templomkertbe való bejutásért fizetni kell, a parkoló melletti ajándékboltban! Felnőtt és nyugdíjas jegy 300Ft, diák 150Ft.

WEB

És most következzen egy kis tudomány:

Ják története: Ják ősidők óta lakott hely, így rengeteg történelmi hagyományt rejt magában. A római korban e vidék történetét nagyban meghatározta az a borostyánkő út, amely Rómát a Balti-tengerrel kötötte össze, és ami Szombathelyen is keresztülhaladt. Ez az út a kereskedelemben betöltött szerepét a középkorban is megőrizte. Akkoriban ez volt az egyetlen olyan nemzetközi útvonala az országnak, amely az akkori fővárost, Székesfehérvárt, és olyan jelentős városokat, mint Buda és Esztergom nem érintett.
A honfoglalás során a magyarok törzse talált itt magának végleges szállást. A XI. század elején pedig itt telepedett le az a Wasserburgi Wecellin nevű bajor lovag, aki Szent István feleségének, Gizella királynénak kíséretével érkezett Magyarországra. Itt nagy birtokot kapott, mint a királyi testőrség parancsnoka, és megalapította a Ják nemzetséget. Ettől a nemzetségtől kapta nevét Ják helység, amelyről okleveles adatok először 1221-ből maradtak fenn. Mivel a jáki bencés apátság alapítása épp ebben az időben történt, valószínű, hogy a monostor lehetett a település magja, amely körül a falu kialakult.
A község legkiemelkedőbb, Európa hírű műemléke az a gyönyörű román kori templom, amely a település központjában, egy fennsíkon áll. Az egykori bencés apátsági templomot Szent György lovag és vértanú tiszteletére szentelték fel a XIII. század közepén. A templomhoz monostor is tartozott.
A falu híres gerencsérei a XVIII. században kezdték meg működésüket. Ők kézművesi tevékenységükhöz a helyben talált kiváló minőségű agyagot használták fel. Céhük pecsétjén a Szent György templom volt látható.
1872-ben nyitották meg a Szombathely-Grác vasútvonalat, amely azonban elkerülte Jákot. Ennek következményeként a falu a XIX. század végére szinte teljes mértékben elszigetelődött, és nehezen megközelíthető településsé vált, amelyet csak híres templomáról ismertek az emberek országszerte.
A megközelítés illetve az idegenforgalom fellendítése érdekében 1929-ben autóbuszjárat indult Ják és Szombathely között. A járatot eleinte a kevés utas miatt a tulajdonos és egyben vállalkozó, Gaugel Imre csak heti két alkalommal indította. Ezidőtájt a templom sivár környékének megszépítése érdekében felmerült a parkírozás gondolata, amelyet egy évtizeden belül 1940-re meg is valósítottak. Ezzel is fokozták a műemlék művészi hatását és egyúttal a látogatóknak is pihenőhelyet biztosítottak e gyönyörű környezetben.
A falu lakosságának tevékenységét tekintve a XX. század közepéig többnyire földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak az itt élők. Majd az ipari fejlődés során megkezdődött az ingázás a falu és a közeli város, Szombathely között. Ennek oka az volt, hogy a város üzemei, gyárai adtak munkalehetőséget a község lakóinak. Ebben az időben sokan feladták vidéki házukat egy városi lakásért. Azonban ez napjainkban éppen az ellenkezőjére változott. Egyre többen választják a nyugalmat, a békét, a friss levegőt a város zaja helyett. Ennek köszönhetően a falu lakosságának a száma mind a mai napig folyamatosan nő. Ma közel 2500 ember él Jákon. Az idegenforgalom tekintetében a falu műemlék templomának még
most is csodájára jár szinte az egész világ.
A jáki templom története:
A jáki templom alapítója a Ják nemzetségből származó Jáki Nagy Márton nemes, a környék gazdag földbirtokosa. A templom és a bencés kolostor alapításának ideje: 1214. Az építés 1256-ig tartott, három szakaszban.
Stílusa alapvetően román, de már megjelennek a gótikus elemek is. Fellelhető a gyönyörű díszítésekben az észak-francia, normann hatás, valamint a burgundi, a bambergi dóm kőfaragók hatása is. Talán az alapító halála vagy a tatárjárás (1241-42) miatt az építkezés félbeszakadt. A befejezést a harmadik ún. provinciális iskola végezte. Munkájuk: az északi hajó lefedése (bordás keresztboltozat), a fő és déli hajók fakazettás lefedése és a Jakab kápolna felépítése.
A felszentelést Omodé győri püspök és Favus pannonhalmi főapát végezték 1256-ban. (A szentelést az alapító nem érhette meg.) Ezt örökíti meg a déli torony alatt látható egyik freskótöredék. A jáki templom előtt temetési jelenet látható.
Az 1455-ben gazdátlanná vált jáki kegyuraságot V. László a monyorókeréki (Eberau) Elderbach Berchtoldnak adta, majd később Bakócz Tamás örökölte. Őt követte unokaöccse Erdődy Péter. Ettől kezdve az Erdődy grófi család a kegyúr. A Zrínyi-családhoz csak rövid időre került (1557-1613).
1532-ben, a kőszegi ostromkor, a törökök a monostort és a templomot is megrongálták. Az apostolfejek közül számosat levertek, de másutt is okoztak károkat.
1562 után megszűnt a szerzetesi élet, a kolostornak ma már nyoma sincs.
1626-ban Erdődy Bálint és Zsigmond megegyeztek, hogy a templomot kijavítják. A 17. század közepén az épületet villámcsapás érte, és erősen megrongálta a templom déli részét. Három déli pillért és a főhajófal nagyobb részét újjá kellett építeni. Ez a hatalmas munka Folnay Ferenc apát nevéhez fűződik (1643-1666). A templom déli kertjébe vezető ún. Folnay-kapu is ekkor épült. Vaskapuját Pölöskei József készítette 1970-ben.
A 18. század végé Erdődy Gábor gróf, apát, aki később egri püspök lett, a tornyokat restauráltatta (1733-35).
1780-ban Szily János Szombathely első püspöke, egyházlátogatásának alkalmával a főhajó tetőzetét és a tornyokat igen elhanyagolt állapotban találta.
1846-ban a szombathelyi püspöki hatóság sürgeti, hogy a templomot művészettörténeti szempontok szerint kell helyreállítani. Ettől kezdve a templom felújítása nem csak egyházi, hanem nemzeti ügy lett.
1892-ben a Műemlékek Országos Bizottsága Mőller Istvánt bízta meg a munkálatok irányításával.
1896-1904-ig tartott a templom történetében a második legjelentősebb helyreállítási munka.
1937-ben Gróf Wenchein Frigyes apát idejében olasz művészek restaurálták a főoltár mögött "elfelejtett" Szt. György freskót és a déli torony alatt lévő freskókat.
Az 1980-as évekre ismét esedékessé vált a templom általános restaurálása. Az idő vasfoga, a savas eső sok kárt okozott. 1982-ben a főhajó cserepezése, a két oldalhajó rézzel való lefedése történt meg. A régi rézlemez felhasználásával készült el 1988-ra a II. világháború idején elvitt nagyharang helyett a 11 mázsás új Mária-harang.
1991-ben az ún. Mária-oltár restaurálásakor leltek rá a jáki gótikus szárnyas oltárra az elveszettnek vélt négy táblaképpel (Péter, Pál, Bertalan és Ker. Szent János). Visszakerült egykori helyére a nagytemplom északi hajójának az oltárához.

Linktár:
Ják honlapja

Látogathatóság:
Tel.: +36 94/356-014 Tel.: +36 94/356-217 Nyitva: minden nap: 09.00-18.00

Ládatörténelem:
2002.05.18. Tomi elrejti a ládát.
2003.10.19. A láda első eltűnése.
2004.04.01. A láda újratelepítve.
2004.08.12. A láda újra eltűnt.
2005.09.06. A ládagazda közel egy évig nem pótolta a ládát, sikerült adoptálnom, és az átalakítást megkezdtem.
2005.09.18. Web átalakítva, új mikroláda kihelyezve
2005.11.19. A mikroláda is eltűnik.
2005.12.03. A láda újratelepítve, alternatív jelszó megoldva.
2006.08.27. A ládából "eltűnik a logbook.
2006.09.12. A logbookot pótoljuk, a régit megtaláljuk a földön, összetiposva, sárossan.
2007.04.14. A láda ismét eltűnik. A parkba és a templomba való belépésért fizetni kell. A ládának új helyet keresünk.
2007.05.28 A ládát fizetős területen kívülre helyeztük. Az alternatív jelszó megoldva.
2007.07.21. A ládából eltűnik a logbook. Sajnos úgy tűnik valaki szabotálja a ládarejtéseinket. Virtualizálunk.
2010.05.03. kettéválasztjuk a .hu és a .com os rejtést.
2017.08.07. A virtuális jelszóhordozó eltünt.
Pótlása folyamatban.
2017.08.12. Új jelszóhordozó kihelyezve.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (619 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.11 web: 4.48 átlag: 4.42

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Bmikka 2021.02.24 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

Pókusz 2021.02.19 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Furtyka 2021.02.14 16:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtest! :)

Zsofka_Tom 2021.01.02 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Nyúlék89 2020.12.31 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) [Geoládák v3.8.3]

kasap 2020.12.23 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Butchman 2020.12.23 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tothadam86 2020.12.22 21:07 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.8.3]

geolady 2020.11.21 15:50 - Megtaláltam
Mai ládázásunk utolsó állomása.

bertuccio 2020.10.23 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Hecsa 2020.10.22 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

violazsuzsinka 2020.10.16 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.92
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.Korábban már jártam itt akkor meg lehetett nézni a templomot is, most az átépítés miatt ez nem kivitelezhető. Most csak a láda miatt jöttem. könnyű találat volt.
[g:hu+ 2.3.4]

JanzsóFamily 2020.10.11 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük☺️ [Geoládák v3.7.1]

Kis Nyuszi 2020.09.26 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Kogerj 2020.09.23 07:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

streng 2020.09.20 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

azenturam 2020.09.20 09:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ;-) [Geoládák v3.6.0]

nrudi 2020.09.16 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v3.6.0]

kilali 2020.09.16 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

zsubamba 2020.09.13 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Klári 2020.09.12 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

andris0125 2020.09.09 09:05 - Megtaláltam
köszi

[Jóváhagyta: RIPTOR, 2020.09.09 10:05]

DSC_0149_jakiDSC_0155_jaki
pviktor 2020.08.25 17:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.27
Köszönjük a rejtést

Manala&Snake 2020.08.23 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

N.Zs. 2020.08.22 12:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.49
A felújítás miatt maradt a kívülről való nézelődés. Ottlétünkkor többen is lukra futottak, nem tudtak a felújításról, csak itt a helyszínen szembesültek vele és helybeliekkel hangos eszmecserébe bonyolódtak. Hamar arra jutottak, hogy ilyen formában lehet sok pénzt zsebre tenni. Egy ilyen felújítás mindent elbír....
Én közben észrevétlenül tudtam a jelszót lefényképezni.

IMG_8128IMG_8131

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (992 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]