geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2603. Karancssági templom (GCKT)

Távoli

Távoli

Közeledve

Közeledve

Parkoló közeléből

Parkoló közeléből

Innen ...

Innen ...

... a stációk mentén ...

... a stációk mentén ...

... képeket nézegetve, ...

... képeket nézegetve, ...

... de erről is lehet

... de erről is lehet

Keresztes

Keresztes

Keringő

Keringő

Nap elött

Nap elött

Temetőben

Temetőben

Profil

Profil

Sírkert

Sírkert

Karancssági látkép

Karancssági látkép

Távoli hegyek

Távoli hegyek

Közeli dombok

Közeli dombok

Kubinyi kastély

Kubinyi kastély

A kápolna oltára

A kápolna oltára

Templom belső

Templom belső

Belső stáció

Belső stáció

Szószék

Szószék

Karzat

Karzat

Lenézve

Lenézve

Béke, szeretet ....

Béke, szeretet ....

Panorámás

Panorámás
Szélesség N 48° 7,137'
Hosszúság E 19° 39,515'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.18 16:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.18 23:31
Utolsó lényeges változás: 2020.05.18 16:46
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kofola BT
Ládagazda: Kofola BT
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 270 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


3 cm átmérőjű, 5 cm magas doboz villanyoszlop tövében.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés


Karancsság a Ménes-patak völgyébe települt község, Budapesttől 110, a megyeszékhelytől, Salgótarjántól 14 kilométerre fekszik a 22. számú főközlekedési út mellett. A faluba beérve itt parkolhattok.  N 48° 7,087' E 19° 39,643' 184 m [GCKT+parkoló]

Karancsságról:

A falu nevének eredete

A Ság helységnévben alighanem kabar törzsnév rejlik, de vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a dombos, erdős területet, magaslatot jelentő köznév, illetve méltóságot jelentő szó. Az előbbi változatot látszik igazolni, hogy a Kárpát-medence 42 Ság nevet viselő helysége mind egy-egy domboldal utolsó, már síkságba hajló hegye, illetve dombja tövében fekszik.
A Karancs előtag feltehetően moksa-mordvin eredetű amelynek eredeti jelentése holló, hollós, varjú, varjús. A Karancs, a palóc Olimposz.

Fényes Elek 1850-ben így ír a faluról

Karancs-Ság: Magyar falu, Nógrád vármegyében: 1113 katholikus, 49 evangélikus, 6 zsidó lakos, s egy meredek hegyen épült katholikus anyatemplommal. Határa tágas és jó; erdeje nevendék; szőleje, földje, rétje elég és termékeny. Keny. F. u. Kubinyi Gáspár, kinek itt ékes lakháza és kertje van. Hajdan a szerencsétlen Ságh Felicián birta. Fényes Elek: Magyarország geographiai szótára

Ezután

A XIX. században sokat szenvedett a község a Ménes-patak szinte évenkénti áradásaitól, a gyakran pusztító tüzektől és a járványoktól. 1873-ban kolerában meghalt 128 személy; minden nyolcadik lakos. 1874-ben a falu nagy része leégett.
Az I. világháborúba 114-en vonultak be a községből, s 17-en haltak meg. A Tanácsköztársaság időszakában a csehszlovák intervenciós csapatok két alkalommal is eljutottak Karancsság határáig.
A második világégésnek a településen a szovjet csapatok 1944. december 30-án vetettek véget. A két háború mártírjaira közös emlékmű emlékezteti az utókort.
Érdekes momentumokat jegyzett fel a megyetörténet Karancsságról 1953-ból és '55-ből. Az előbbi években Nógrád megyében a tsz-ek többségében nem volt feloszlási hangulat, de a bomlás jelei érzékelhetőek voltak. A községben viszont lázításért, szabotálásért a legveszedelmesebb hangadókat bíróság elé állították. 1955-ben a tagosításra hivatkozva 205 gazda nem volt hajlandó a községi tanáccsal a kenyérgabona vetéstervét megtárgyalni. 1956. október 27-én a szécsényi Járási Tanács utasítására kibővített ülést tartott a községi végrehajtó bizottság, melynek napirendjén a rend fenntartása szerepelt. Október 28-án a szécsényi Ifjúsági Forradalmi Bizottmány tagjai ismertették a szécsényiek 12 pontját. Október 29-én megválasztották a forradalmi tanácsot. A középületek, a tsz, az erdő és a terményraktár védelmére október 30-án megalakult a nemzetőrség. Október 31-én a forradalmi tanács határozatot hozott a tsz tulajdonában lévő borsószögi földek kiosztásáról.
A község az 1940-es évek végéig tisztán palóc lakosságú volt, ma a lakosság 60 %-a cigány származású.

Aki részletesebben szeretne olvasni a faluról, az itt megteheti.

A templomról

Ez az a látnivaló, amely már kilométerekről szembetűnik. 1891-92-ben épült a 31,5 m hosszú, a toronynál 41 m magas templom, amelyet a százéves évforduló tiszteletére újítottak fel 1992-ben. Az újraszentelést dr. Paskai László bíboros esztergomi érsek végezte.
Karancsság ősrégi temploma a mostani helyén állt, egy öllel magasabban, fazsindely tetős, homlokzat előtti toronnyal.
Az 1688-as Canonica Visitacio már említi, hogy homlokzata előtt magas torony állt, belül egyhajós kiképzéssel, festett toronyzattal és középkori táblás főoltárral. Az 1713-as Canonica Visitacio szerint a templomnak szentélye volt, szószéke, 3 oltára és 2 harangja. A negyven évvel későbbi Canonica Visitacio /1753/ már arról beszélt, hogy a templomnak orgonája is létezett. Ugyan ebben az évben a főoltárt ereklyékkel látták el. A következő Canonica Visitacio /1761/ már a méreteket is megemlítette. Eszerint a hossza: 30.20 m, szélessége: 6.72 m, magassága: 6.60 m, torony 23.50 m belterülete: 292 m2. Padozata téglákkal és arra való kövekkel volt kirakva.
Az 1789-es Canonica Visitacio a berendezési tárgyak mellett pontos leírást ad a 3 oltárról is. A főoltár képe Szent István királyt ábrázolta, két oldalon Szent László és Szent Imre árpádházi királyok szobraival. Az egyik mellékoltár Szűz Mária tiszteletére készült szobra és képe a következő feliratot tartalmazta: Juxta prescriptam normale sub throno insurate. Hevenyészett fordítás alapján: általános előírás alapján oltalma alatt legyetek.
A másik oltár assisi Szent Ferenc tiszteletére állíttatott.
1796-ban a szentélyt meghosszabbították. 1813-ban az írások már a templom romos állapotát említették. 1889. július 28-án tartották az utolsó istentiszteletet a dűlőfélben lévő templomban, melyet a következő évben 1890-ben lebontottak. Az új templom építésére 1890. április 20.-án kezdődött meg a gyűjtés. Két hét alatt 3062 Ft gyűlt össze. A Historia Domus arról tudósított, hogy április 21-én:
"Simon János Őeminenciája magas szóbeli rendeletével a kerületi esperes urat főtiszt. Bada Gábort megbízta, hogy egy új templom tervezetét és költségvetését neki felterjessze. Ő saját költségén még ez évben felépíti a templomot."
A lebontáskor befalazva találtak romanikus faragványokat: 1 Agnus Dei-(Isten báránya) ábrázolást, oroszlánfőt, párkányzatokat, romanikus ablakot, ajtókat. Ezek mellett még feliratos köveket is találtak. Építési okmány nem került elő. Ezek valószínűvé teszik, hogy a régi templom a XII. vagy a XIII. században épült. A lebontás 5 hét és néhány napig tartott. A bontás során a hegy magasságából egy ölnyit lefaragtak, hogy nagyobb teret nyerjenek. A földmunkák közben több sírra bukkantak, ahonnan különböző leletek (gyűrűk, keresztek, üveggyöngyök, 1 zabla, 1 török sarkantyú, régi pénzérmék, melyek közül a legrégebbi Johannes rex Hungariae feliratú - Szapolyai János [1526-1540]) kerültek elő. A templom környéke évszázadok óta temető. 1891. január 23-án meghalt Simon János bíboros. Halála akadályozta a templom építését. 1891. májusában indultak meg az építési munkálatok. Júniusban történt meg az alapkő megáldása Bada Gábor kerületi esperes jóvoltából.
1891. június 22-én helyezték el az építési okmányt a torony falába, a főajtótól jobbra. Jól zárható boldog szelencébe tették, a téglák közé falazták. 1892-ben fejeződött be az Isten házának építése. A régi templomból több falrészt is beépítettek az újba. A főbejárat jobb oldalán látható egy XIII. századi faragvány melyen egy szent alakja dicsfénnyel valamint S.R.MANI-MON felirattöredék rajzolódik ki.

Az új templomot 1892-ben szentelték fel Szent István király tiszteletére.

A templomról és környékéről bővebben itt olvashattok.

A falu további két műemlékéről, a római katolikus kápolnáról és a Kubinyi-Prónay-kastélyról itt és itt olvashattok.

A ládáról és a rejtésről

Mivel az eredeti rejtés és pótlása is tönkrement, ráadásul a dobozt rendszeresen kifosztották, így minimálisra vettük a dobozt és rejtését is. Egyébként is a hely a fontos.
Most már elárulhatom, hogy az eredeti rejtés a "Panorámás" című képen látható.
A jelenlegi láda egy "filmesdoboz" villanyoszlop tövében. Alternatív táblácskát pedig a bejárat baloldalához közeli csatornán találhattok.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (142 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.81 web: 4.74 átlag: 4.72

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tibi1983 2021.10.14 16:21 - Megtaláltam
Sajnos én sem találtam a ládát, pedig jól átnéztem a környéket.

Kérem a képek alapján a jelszó nélküli találatomat elfogadni.
Elöre is köszönöm!

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2021.10.21 16:33]

20211014_16192120211014_162026
20211014_161719 
Tigriscica 2021.10.06 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Nagyon szép a kálvária, a képek, a hely gyönyörű, hangulatos hercegnős templom. Köszönöm, hogy felfedezhettem a helyet. Sajnos a villanyoszlopnál semmilyen doboz nem volt, ahova a gps mutatott, de az egész környékét, bokrokat és más villanyoszlopokat is néztem, hátha csak a gps mutatja rosszul.

Kérem a képek alapján a jelszó nélküli találásomat elfogadni. :)

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2021.10.21 16:31]

20211006_14084920211006_142050
20211006_14212620211006_140620
20211006_140030 
kismaczu 2021.09.01 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Ez a templom egy csoda,messziről és közelről is SZÉP.Köszi a rejtést.

2603. Karancssági templom (1)2603. Karancssági templom (2)
2603. Karancssági templom (4)2603. Karancssági templom (5)
2603. Karancssági templom (7)2603. Karancssági templom (10)
2603. Karancssági templom (12) 
Pibo 2021.08.08 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

VenTOmi 2021.08.08 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

nmárti 2021.07.28 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.59
Alternatívval, köszönjük a rejtést!

Tőkésréce 2021.07.25 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Bőrharisnya 2021.07.16 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Köszönjük a rejtést.

aknitram 2021.06.20 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

kingajani 2021.06.20 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

new.feanor 2021.05.30 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Göde 2021.05.15 11:05 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Vien 2021.04.25 12:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.48
3/8 Megvan

bea0114 2021.04.24 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam

Szívós Győző 2021.04.20 11:59 - Megtaláltam
Csabi@ barátommal tejfelező utunk során megkerestük ezt is

Csabiq 2021.04.20 11:58 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Pótjelszóval logoltam, mert a doboz eltűnt. Viszont helyeztünk ki egy új dobozt, egy helyben rögtönzött logfüzettel. Bár nem filmes, csak egy vitaminos dobozka került ki, de a mérete kb. egyezik. A koordinátát újra mértem:
É 48° 7. 136'
K 19° 39. 526'
A villanyoszlop töve (betongyám) stimmel. Biztonság kedvéért egy követ is tettünk rá. Gyermekkoromban rendszeresen mentünk el autóval a templom alatt. [Geoládák v3.10.5]

Hey-ho 2021.04.11 08:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

BereznaiMiki 2021.04.03 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 3.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kalamona 2021.03.15 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.83 súly: 2.40
Az elrejtett jelszót megtaláltuk, a ládát egy korábbi logolóhoz hasonlóan mi sem találtuk, pedig közel az összes oszlop töve át lett kutatva. [Geoládák v3.10.3]

navigaator 2021.02.06 00:00 - Megtaláltam
-

GeoEvike 2020.11.28 11:11 - Megtaláltam
Pótjelszót találtuk meg, részletek @Totinál. köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.7.6]

Toti 2020.11.28 11:10 - Megtaláltam
A templom nagyon szép. Igazi gyöngyszem. A megadott koordinátán nincs villanyoszlop. A környezőket végignéztük de egyik alatt sincs doboz sajnos. A pótjelszó táblácskája rendben a helyén. [Geoládák v3.7.6]

fullz 2020.08.26 17:31 - Megtaláltam
fullz+Zsuzsa (Alternatívval)

targonczas 2020.08.21 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

danpan 2020.08.05 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (274 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]