geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2603. Karancssági templom (GCKT)
25 (1-20) > >>

Távoli

Távoli

Közeledve

Közeledve

Parkoló közeléből

Parkoló közeléből

Innen ...

Innen ...

... a stációk mentén ...

... a stációk mentén ...

... képeket nézegetve, ...

... képeket nézegetve, ...

... de erről is lehet

... de erről is lehet

Keresztes

Keresztes

Keringő

Keringő

Nap elött

Nap elött

Temetőben

Temetőben

Profil

Profil

Sírkert

Sírkert

Karancssági látkép

Karancssági látkép

Távoli hegyek

Távoli hegyek

Közeli dombok

Közeli dombok

Kubinyi kastély

Kubinyi kastély

A kápolna oltára

A kápolna oltára

Templom belső

Templom belső

Belső stáció

Belső stáció
25 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 48° 7,137'
Hosszúság E 19° 39,515'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.18 16:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.18 23:31
Utolsó lényeges változás: 2020.05.18 16:46
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kofola BT
Felhasználó: Kofola BT
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 248 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


3 cm átmérőjű, 5 cm magas doboz villanyoszlop tövében.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés


Karancsság a Ménes-patak völgyébe települt község, Budapesttől 110, a megyeszékhelytől, Salgótarjántól 14 kilométerre fekszik a 22. számú főközlekedési út mellett. A faluba beérve itt parkolhattok.  N 48° 7,087' E 19° 39,643' 184 m [GCKT+parkoló]

Karancsságról:

A falu nevének eredete

A Ság helységnévben alighanem kabar törzsnév rejlik, de vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a dombos, erdős területet, magaslatot jelentő köznév, illetve méltóságot jelentő szó. Az előbbi változatot látszik igazolni, hogy a Kárpát-medence 42 Ság nevet viselő helysége mind egy-egy domboldal utolsó, már síkságba hajló hegye, illetve dombja tövében fekszik.
A Karancs előtag feltehetően moksa-mordvin eredetű amelynek eredeti jelentése holló, hollós, varjú, varjús. A Karancs, a palóc Olimposz.

Fényes Elek 1850-ben így ír a faluról

Karancs-Ság: Magyar falu, Nógrád vármegyében: 1113 katholikus, 49 evangélikus, 6 zsidó lakos, s egy meredek hegyen épült katholikus anyatemplommal. Határa tágas és jó; erdeje nevendék; szőleje, földje, rétje elég és termékeny. Keny. F. u. Kubinyi Gáspár, kinek itt ékes lakháza és kertje van. Hajdan a szerencsétlen Ságh Felicián birta. Fényes Elek: Magyarország geographiai szótára

Ezután

A XIX. században sokat szenvedett a község a Ménes-patak szinte évenkénti áradásaitól, a gyakran pusztító tüzektől és a járványoktól. 1873-ban kolerában meghalt 128 személy; minden nyolcadik lakos. 1874-ben a falu nagy része leégett.
Az I. világháborúba 114-en vonultak be a községből, s 17-en haltak meg. A Tanácsköztársaság időszakában a csehszlovák intervenciós csapatok két alkalommal is eljutottak Karancsság határáig.
A második világégésnek a településen a szovjet csapatok 1944. december 30-án vetettek véget. A két háború mártírjaira közös emlékmű emlékezteti az utókort.
Érdekes momentumokat jegyzett fel a megyetörténet Karancsságról 1953-ból és '55-ből. Az előbbi években Nógrád megyében a tsz-ek többségében nem volt feloszlási hangulat, de a bomlás jelei érzékelhetőek voltak. A községben viszont lázításért, szabotálásért a legveszedelmesebb hangadókat bíróság elé állították. 1955-ben a tagosításra hivatkozva 205 gazda nem volt hajlandó a községi tanáccsal a kenyérgabona vetéstervét megtárgyalni. 1956. október 27-én a szécsényi Járási Tanács utasítására kibővített ülést tartott a községi végrehajtó bizottság, melynek napirendjén a rend fenntartása szerepelt. Október 28-án a szécsényi Ifjúsági Forradalmi Bizottmány tagjai ismertették a szécsényiek 12 pontját. Október 29-én megválasztották a forradalmi tanácsot. A középületek, a tsz, az erdő és a terményraktár védelmére október 30-án megalakult a nemzetőrség. Október 31-én a forradalmi tanács határozatot hozott a tsz tulajdonában lévő borsószögi földek kiosztásáról.
A község az 1940-es évek végéig tisztán palóc lakosságú volt, ma a lakosság 60 %-a cigány származású.

Aki részletesebben szeretne olvasni a faluról, az itt megteheti.

A templomról

Ez az a látnivaló, amely már kilométerekről szembetűnik. 1891-92-ben épült a 31,5 m hosszú, a toronynál 41 m magas templom, amelyet a százéves évforduló tiszteletére újítottak fel 1992-ben. Az újraszentelést dr. Paskai László bíboros esztergomi érsek végezte.
Karancsság ősrégi temploma a mostani helyén állt, egy öllel magasabban, fazsindely tetős, homlokzat előtti toronnyal.
Az 1688-as Canonica Visitacio már említi, hogy homlokzata előtt magas torony állt, belül egyhajós kiképzéssel, festett toronyzattal és középkori táblás főoltárral. Az 1713-as Canonica Visitacio szerint a templomnak szentélye volt, szószéke, 3 oltára és 2 harangja. A negyven évvel későbbi Canonica Visitacio /1753/ már arról beszélt, hogy a templomnak orgonája is létezett. Ugyan ebben az évben a főoltárt ereklyékkel látták el. A következő Canonica Visitacio /1761/ már a méreteket is megemlítette. Eszerint a hossza: 30.20 m, szélessége: 6.72 m, magassága: 6.60 m, torony 23.50 m belterülete: 292 m2. Padozata téglákkal és arra való kövekkel volt kirakva.
Az 1789-es Canonica Visitacio a berendezési tárgyak mellett pontos leírást ad a 3 oltárról is. A főoltár képe Szent István királyt ábrázolta, két oldalon Szent László és Szent Imre árpádházi királyok szobraival. Az egyik mellékoltár Szűz Mária tiszteletére készült szobra és képe a következő feliratot tartalmazta: Juxta prescriptam normale sub throno insurate. Hevenyészett fordítás alapján: általános előírás alapján oltalma alatt legyetek.
A másik oltár assisi Szent Ferenc tiszteletére állíttatott.
1796-ban a szentélyt meghosszabbították. 1813-ban az írások már a templom romos állapotát említették. 1889. július 28-án tartották az utolsó istentiszteletet a dűlőfélben lévő templomban, melyet a következő évben 1890-ben lebontottak. Az új templom építésére 1890. április 20.-án kezdődött meg a gyűjtés. Két hét alatt 3062 Ft gyűlt össze. A Historia Domus arról tudósított, hogy április 21-én:
"Simon János Őeminenciája magas szóbeli rendeletével a kerületi esperes urat főtiszt. Bada Gábort megbízta, hogy egy új templom tervezetét és költségvetését neki felterjessze. Ő saját költségén még ez évben felépíti a templomot."
A lebontáskor befalazva találtak romanikus faragványokat: 1 Agnus Dei-(Isten báránya) ábrázolást, oroszlánfőt, párkányzatokat, romanikus ablakot, ajtókat. Ezek mellett még feliratos köveket is találtak. Építési okmány nem került elő. Ezek valószínűvé teszik, hogy a régi templom a XII. vagy a XIII. században épült. A lebontás 5 hét és néhány napig tartott. A bontás során a hegy magasságából egy ölnyit lefaragtak, hogy nagyobb teret nyerjenek. A földmunkák közben több sírra bukkantak, ahonnan különböző leletek (gyűrűk, keresztek, üveggyöngyök, 1 zabla, 1 török sarkantyú, régi pénzérmék, melyek közül a legrégebbi Johannes rex Hungariae feliratú - Szapolyai János [1526-1540]) kerültek elő. A templom környéke évszázadok óta temető. 1891. január 23-án meghalt Simon János bíboros. Halála akadályozta a templom építését. 1891. májusában indultak meg az építési munkálatok. Júniusban történt meg az alapkő megáldása Bada Gábor kerületi esperes jóvoltából.
1891. június 22-én helyezték el az építési okmányt a torony falába, a főajtótól jobbra. Jól zárható boldog szelencébe tették, a téglák közé falazták. 1892-ben fejeződött be az Isten házának építése. A régi templomból több falrészt is beépítettek az újba. A főbejárat jobb oldalán látható egy XIII. századi faragvány melyen egy szent alakja dicsfénnyel valamint S.R.MANI-MON felirattöredék rajzolódik ki.

Az új templomot 1892-ben szentelték fel Szent István király tiszteletére.

A templomról és környékéről bővebben itt olvashattok.

A falu további két műemlékéről, a római katolikus kápolnáról és a Kubinyi-Prónay-kastélyról itt és itt olvashattok.

A ládáról és a rejtésről

Mivel az eredeti rejtés és pótlása is tönkrement, ráadásul a dobozt rendszeresen kifosztották, így minimálisra vettük a dobozt és rejtését is. Egyébként is a hely a fontos.
Most már elárulhatom, hogy az eredeti rejtés a "Panorámás" című képen látható.
A jelenlegi láda egy "filmesdoboz" villanyoszlop tövében. Alternatív táblácskát pedig a bejárat baloldalához közeli csatornán találhattok.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (135 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.84 web: 4.74 átlag: 4.73

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


fullz 2020.08.26 17:31 - Megtaláltam
fullz+Zsuzsa (Alternatívval)

targonczas 2020.08.21 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

danpan 2020.08.05 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

fulpes 2020.07.21 10:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Cserehát után a Cserhát. 1. Találat a Börzsöny felé haladva. Az előttem logolókkal kicsit vitatkoznék. A láda rendben van. Villanyoszlop van bőven, talán szerencsém volt, hogy egyből kiszúrtam a megfelelőt. Nem temetőben van a rejtés, hanem a templom közelében. A temető van a templom mellett, máshol is előfordul. A kilátás kárpótol.
[g:hu+ 2.2.10]

20200721_10365920200721_103751
20200721_10395420200721_103951
Molli 2020.07.19 12:59 - Megtaláltam
Pótjelszóval.

OsiOsi 2020.05.16 14:55 - Megtaláltam
A koordinátához legközelebbi villanypózna kb 29m. Ott meg nem volt semmi.

Timi&Kiki 2020.05.10 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk a pótjelszót! Temetőbe rejtés????? Kicsit morbid.....

baranyp67 2020.05.10 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

urbanj 2020.03.15 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
A koordinátán nincsen villanyoszlop, ráadásul egy temetőben nem illik túrni az oszlopokat. Az alternativ jelszó rendben megvan.

Aniko & Gyuri 2020.03.14 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, alternatívval, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

utigabi60 2020.02.25 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

hitamas 2019.12.30 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.41
A megadott koordinátán nincs villanyoszlop, a környékén több is, de láda nélkül ... végignéztem őket. A pótjelszó rendben. :)

mucik 2019.08.25 23:59 - Megtaláltam
Sajnos mi is csak a doboz tetejét leltük meg.
Mucik

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2019.08.28 21:14]

IMG_2913 
BranDroid 2019.06.29 18:30 - Megtaláltam
Sajnos a dobozt kiürítették és a teteje nélkül ott hevert a megjelölt ponton. A rejtővel egyeztettem, sajnos nem tudtam újrarejteni, mert a nálam lévő logfüzet nem fért bele és a doboz teteje sem volt meg. Kérném a találat elfogadását! [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2019.07.07 21:46]

doboz 
csg69 2019.06.10 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.37
Megvan :)

aldarion109 2019.05.30 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

szabotee 2019.04.22 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Patent&Lord 2019.03.24 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést.
A láda rajta a jelszóval megvan, de semmi sincs benne, se logbook, se mugli-infó, se ajándékok.

Fringilla és Kuglóf 2018.11.13 15:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Köszönjük a rejtést. Fentről szép a panoráma. A doboz teljesen üres, se toll, se logbook nincs benne!

Iván19 2018.10.31 13:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Köszönöm. Csodálatos panoráma, remek rejtés.

PA318826PA318832
PA318829PA318835
PA318843PA318848
PA318855 
VaVi 2018.10.23 17:05 - Megtaláltam
köszi :)

Zsolt34 2018.07.08 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

timken31 2018.07.08 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Gyönyörű a templom! ????Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kami1 2018.06.07 11:15 - Megtaláltam
bővebben később

Balázs1984 2018.06.07 11:15 - Megtaláltam
Köszönöm szépen az ötletes rejtést.
:-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (252 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.