geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
656. Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke (GC400B)

Az eltűnt erdő az égből...

Az eltűnt erdő az égből...

... és a földről

... és a földről

A fa (2003)

A fa (2003)

Közelebbről...

Közelebbről...

Korona

Korona

A másik oldal

A másik oldal

Cincérbogár

Cincérbogár

Kultikus ősi bejegyzés egy juhásztól...

Kultikus ősi bejegyzés egy juhásztól...

...és egy másiktól is

...és egy másiktól is

2008 - a vég kezdete

2008 - a vég kezdete

2009 - fél korona

2009 - fél korona

2010 - alig hajtott

2010 - alig hajtott

2011 - a teljes pusztulás

2011 - a teljes pusztulás

2012

2012

2013

2013

2014

2014

2015

2015

2016 - a bicikli érzékelteti a méreteket

2016 - a bicikli érzékelteti a méreteket

Az eredeti ok még mindig látszik

Az eredeti ok még mindig látszik

Az óvott utód - sokára lehet csak méltó

Az óvott utód - sokára lehet csak méltó
Szélesség N 46° 56,175'
Hosszúság E 17° 36,605'
Magasság: 320 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.27 17:00
Utolsó lényeges változás: 2017.10.14 09:22
Utolsó változás: 2021.02.12 17:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, SP, LG
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Megtalálások száma: 346 + 18 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


KIVONAT:
Valódi ládát keress a kidőlt törzs keleti oldalán, középtájt, térdmagasságban. Pótjelszó az egykori tájékoztató táblán.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


A fa utolsó évei

Ez a láda 2003-as eredeti kihelyezésekor az akkor még kifogástalan állapotú, különleges szépségű ősbükk bemutatására készült - majd az évek alatt sajnos pusztulásának krónikásává is vált (ahogy ez a gyenesdiási fa esetében is történt). A megtalálók bejegyzéseiből, fotóiból jól követhető, ahogy több száz éves története végén éppen ebben az időszakban száradt ki, majd anyagának fokozatos pusztulásával 2016. tavaszán ki is dőlt. (De legalább jól dokumentáltuk: egy ilyen történet követése - szóljon az bármiről - nagyon szép szerepe egy rejtésnek.)
A történetnek viszont a halál nem feltétlenül a vége, csak egy állomása. 2016. májusában, amikor a láda tematikus átalakításáról, esetleg felszámolásáról kellett döntenem, a helyszínen annyira megindítónak találtam a földre zuhant, romlásában is monumentális testet, a körülötte megváltozott környezetet, a fa emlékét, hogy a sok évnyi virtualitás után inkább még valódi ládával meg is erősítettem a rejtést - lényegében az eredeti helyen, a webanyag fejlesztése mellett. Továbbra is nyitott a tematikus bővítés lehetősége, de a fa történetét halálával is, önállóan is elég erősnek tartom egy ládához.

Erdőirtás

Éghajlatunkon a természetes zárótársulás az erdő: emberi bevatkozás híján az anyatermészet idővel mindent beerdősítene. A kultúrtájban viszont az erdők leginkább az egyéb célokra kevésbé használható hegyvidékeken maradnak meg - ezek nagy részét is szisztematikusan művelik. A Káli-medencét északról határoló fennsík megkapó szépségű zöld lankái is erdőirtás eredményei, melynek ezen a magasságon szokatlanul nagy kiterjedése a műholdképen is feltűnő.
Ezen erdőirtás egyetlen élő tanújául hagyta meg fánkat az utókornak a források szerint a terület egykori gazdája, a Halász-család. (Az egykori tájékoztató tábla az erdőirtás kapcsán a "múlt század második feléről" beszél (immár a kétezres években), de az erdőterület családi magántulajdonként való említése inkább a XIX. századot valószínűsíti.)

A 400 éves bükk és emléke

A vizsgálatok szerint fánk a XVII. század első feléből származhatott, így - fentiek szerint - jó kétszáz éves, impozáns példány lehetett már, mikor túlélőként egyedül maradt, hogy még közel két évszázaddal később, a kétezres évek elején is a tekintetet messziről vonzva álljon a mezőn - mintha hívná a fáradt vándort a Balatonhenye-Kapolcs földút mentén: gyere az árnyékomba, pihenj meg!

A bükkerdőt jellemzően magasra nyúló, sima, egyenes törzsek oszlopcsarnokaként ismerjük, de a magányos példányok masszív oldalágakat, impozáns, szétterjedő lombkoronát növesztenek - mint ez is.
Utolsó, hivatalosan feljegyzett körmérete 2009-ből 564 cm. A hatszázasok elit klubjába ugyan végül soha nem lépett be, de látványos, különleges szépségű, szabadon terjeszkedő lombkoronájával, ágszerkezetével, környezetével, az azt uraló impozáns helyzetével sokan az egyik legszebb hazai bükkfaként tartották számon. A mindezen tényezőket figyelembe vevő ún. Nadler-pontozás szerint (Pósfai György: Magyarország legnagyobb fái c. könyvének függeléke nyomán) a bükkök között ez volt az első helyezett.

Aki látta egészségben, nyári lombjában, az érezhette különlegességét, kisugárzását, a hely szellemét - hogy újra és újra el kell ide látogatni. Az első években a 2003. nyarán kihelyezett geoláda naplófüzete sok kedves bejegyzést őrzött meg véletlen megtalálóktól is: turistáktól éppúgy, mint az itt legeltető juhásztól.

Viszont már a doboz történetére is baljós árnyak vetültek: a geoládát többször cserélni kellett - méghozzá nem egyszerű elveszés, hanem láthatóan módszeres, visszatérő, rossz szándékú rongálás miatt. A láda sorsa ezek miatt két év után a virtualizálás lett.
Mindebből már sejthető volt, hogy rossz szándékú vandálok is járnak erre, akiknek a figyelmét szintén magára vonta a fa. A villámcsapásnál ugyanis valószínűbbnek látszik, hogy 2008-ban a törzs belsejében az égési nyomokat oktalan emberi pusztítás okozta. Minden jel szerint ez vezetett két év alatt a fa kiszáradásához: a bejegyzések és a fotók tanúsága szerint 2009-ben a korona nagy része már elszáradt, és 2010-ben hajtott gyengén utoljára. 2011-ben már halott volt, de a korhadó anyag még önmaga emlékműveként dacolt az elemekkel. Az évek alatt aztán leszakadtak a roppant oldalágak, míg végül 2016. tavaszán az addigra már szinte teljesen lagallyazódott törzs is kidőlt. (Utólagos engedelmükkel a játékostársak fotóiból is válogattam a kronologikus áttekintéshez.)

Így tűnt el vele végül az a régi-régi erdő is, melyből annak idején megmaradt. Akármi vezetett is ide, bármennyi is lehetett volna még szerencsésebb esetben hátra, a történet a végével együtt kerek, megindító és tanulságos annyira, hogy ha magát az élő fát már nem tudjuk, akkor helyette ezt a történetet mutassuk meg a ládával. Benne a fa szívszorongató hiányával, az emlékére telepített utóddal, és a kultúrtájhoz szokott szem számára egyre csúnyácskább, elbokrosodó mezővel - az élet sajnos és szerencsére nem mindig a mi esztétikai szempontjaink szerint folytatódik. Az egykor legeltetett szépséges rét eltűnése olyan kísértetiesen esik egybe a fa pusztulásával, hogy nehéz nem összefüggést látni: talán épp az ő szelleme és árnyéka kellett ahhoz, hogy a juhász és a nyáj is szívesen időzzön itt, így pusztulása közvetlenül is akár hektárnyi területekre lehetett azonnali hatással.

Megközelítés

Két kiemelt megközelítési mód ajánlható: egyik Balatonhenye, a másik Kapolcs felől. A cél a kettejüket összekötő, kb. 5 km hosszúságú, sárga turistaút kb. felénél van: Balatonhenyétől akár kerékpárral is jól járható, és könnyen követhető, Kapolcsról terepileg kicsit nehezebb, és rosszabbul jelzett az út. Viszont elsősorban nem is ez dönt, hanem az érkezési irány, és a további tervezett úticélok (esetleg geoládák), mivel a két említett falu közúti távolsága a dombvidéket kerülve közel 35 km.

a) Balatonhenye felől

A Káli-medence északi peremének eldugottabb, csendesebb, ám szintén igéző szépségű zsákfalucskája Balatonhenye. A turisztikailag felkapottabb középső részekről ide már ritkábban vetődik turista, pedig érdemes. Köveskálról indul ide az egyetlen aszfaltos közút.
A falu északi végén kellemes pihenőhelyet és parkolási lehetőséget is találunk. Innen indul tovább észak felé Kapolcsra a S turistajelzés, mely célunkhoz vezet - gyalog vagy kerékpárral. (Az autó képességeitől és vérmérséklettől függően megfelelő időjárási körülmények mellett innen nem lehetetlen az autóval való továbbhaladás sem részben vagy egészben a célig, de felelősen azért nem merném ajánlani.) Az út a történetben is említett erdőirtáson, nyílt terepen vezet, enyhe, kerékpárral is teljesíthető emelkedéssel, eleinte kővel szórt, később földúton - kb. 2.5 km.

Aki vonzódik az öreg fákhoz, Balatonhenye közelében egy másik komoly bükköt is talál.

b) Kapolcs felől

A hagyományos nyári fesztiváljáról jól ismert Kapolcs a Tapolca-Veszprém közúton jól megközelíthető. Innen a S vagy a S+ jelzéseken lehet a célhoz jutni - erdei sétával. Előbbi (kb. 2.5 km) rögtön az elején a Királykőig (GCMUVL) le is küzdi a szint túlnyomó részét, utóbbi (kb. 2 km) hosszabban, de egyenletesebben emelkedik.

Rejtés

A nagyjából dél felé kidőlt törzs keleti oldalán, középtájt, térdmagasságban (a törzs anyagában) hagyományos, normál méretű doboz található.
Az eddigi virtuális jelszó pótjelszóként működik tovább a pár méterrel dél-keletre ültetett utód mellett, az ide áthelyezett, egykori információs tábla alsó élén ( N 46° 56,157' E 17° 36,615' [GC400B+pótjelszó]).

Ládatörténet

Az eredetileg 2003. nyarán kihelyezett doboz 2004. ill. 2005. nyarán is sajnálatosan, módszeres pusztítás nyomán megsemmisült.
2005-től virtualizálva működött.
2016. májusában a fa pusztulása után újra valódi láda került a fa maradványaihoz, és a webanyag is megújult.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (211 db): környezet: 4.45 rejtés: 3.93 web: 4.26 átlag: 4.21

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

annamatyi 2021.04.05 10:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.33
Kapolcs környéki ládázás során. Szívesen megnéztem volna még "élőben". Nem kicsi fa lehetett!
Köszönjük a rejtést!

IMG_20210405_100255IMG_20210405_102551
johnnycache 2021.04.04 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.05
Köszönöm az élményt!

Atis87 2021.03.27 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Horváth Edit 2021.03.26 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

paidlp 2021.03.26 13:36 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Ignis9 2021.03.21 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.05
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)

kupec 2021.03.13 18:48 - Egyéb
Ezt a ládát 17 éve találtam meg, akkor még állt a fa. Bár több ládám is van a környéken, itt 2004 óta nem jártam, éppen itt volt az ideje egy remek túrának errefelé. A doboz jól van, épségben csücsül a rejtekben.

16156540648381615654064843
Gleeman 2021.03.06 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.77
Köszi!

gergelyszabo 2021.02.05 22:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

akarair 2021.01.25 13:06 - Megtaláltam
Sajnos nem találtam, szalaij segített.
A közösség nevében is köszönöm a Rejtő munkáját. [Geoládák v3.9.0]

szcsabazsolt 2021.01.16 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

GeryClaire 2021.01.16 15:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

received_223962992672581 
szacstma 2021.01.16 15:51 - Megtaláltam
Gyönyörű Havas, hideg idő!Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

TakacsReka 2021.01.16 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Vasi75 2021.01.02 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

réka97 2020.12.05 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.34
Megvan, köszönjük a rejtést!

S13 2020.11.15 08:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Ásványvadász 2020.10.24 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A GCMUVL találata után jöttünk ide. A sárga sáv és a kereszt találkozása előtt egy fennsikra érve hatalmas, szabadon bóklászó tehéncsordába botlottunk. Furcsa érzés volt a legelésző marhák közt sétálni. A helyi cowboly érdekes, de segítőkész figura.
Mindkettő láda köszöni, jól van.

20201024_12333620201024_123333
Rastaman 2020.09.20 14:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 2.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Szőkekapitány 2020.09.20 08:43 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

lypapp 2020.09.19 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Odafelé a kidőlt bükk közelében levő tisztáson népes őzcsapatot láttunk távolról hancúrozni; a fotón kb a csapat egyharmada látszik csak.

Két láda is van itt! Nem könnyű megközelíteni őket, mert a szúrós-boncsos-tüskés növényzet már erősen kisarjadt a kidőlt és puhára korhadt törzs körül, és valami -valszeg a bomló anyagok illata és a korhadt fában lakozó lárvák-vonzza ide a darazsakat is.

Sajnos itt is találtunk olyan 'ajándékokat' a ládákban, amelyek a szabályok szerint nem tehetők a ládába: egy mentholos cukordrazsét, egy másik fajta cukorkát, illetve egy sodort cigarettát, és a leginkább kritikán aluli cselekedet gyanánt egy MÁR KISSÉ MEGRÁGOTT, DE A CUKORTARTALOMTÓL MÉG RAGACSOS RÁGÓGUMIT. Ezekről fotót is készítettem.

MIÉRT NEM TARTJÁK BE A T. JÁTÉKOSTÁRSAK A SZABÁLYOKAT? Élelmiszert, gyúlékony anyagot, gyógyszert, vegyi anyagokat, folyadékot, szúró-vágó eszközöket (tű-kés-olló-stb) NE HELYEZZÜNK A LÁDÁKBA! És aztán ami a szabályokban formálisan nincs benne, de amire épelméjű, felelős játékostárs magától is rájön, hogy ezen kívül a jóízlést sértő, vagy a gyermekeknek rossz példát mutató tárgyat, mint pl cigarettát, óvszert (az én GCPSAP ládámban már volt egy :-o ), tampont, stb sem teszünk bele, hiszen sok kisgyermek is részt vesz a játékban.

A megrágott ragacsos rágógumi pedig egyenesen undorító, aki betette, mélyen szégyellje magát!

Egyébként a ládák belül kissé nedvesek voltak, és a fentieken kívül még egyéb hulladékot is találtunk bennük, így egy ládakarbantartást is végeztünk rajtuk, kitakarítottuk, kiszárítottuk őket, és a nálunk levő 2-3 ajándékot betettük a ládákba, és úgy rejtettük vissza.

A hely nagyon szép, Balatonhenye (mi onnan indultunk) egy gyönyörű, és félreeső települése a Káli-medencének, mindenkinek ajánlom a láda feltárását! A bükk halála szomorú, különösen azért, mert szándékos, értelmetlen, öncélú emberi pusztító szándék ölte meg. És sajnos úgy tűnt, hogy az utód gyanánt ültetett fácska is haldoklik.

Papp család (lypapp) [Geoládák v3.6.0]

Őzcsapatot láttunk odafele menetA két láda
A cukorka és a rágott rágó (fuj)A ládák hulladéka
Karbantartás utánMonty rohangál a lelőhely körül
stmester 2020.09.10 09:22 - Megtaláltam
Rebeka nélkül nem értünk volna ilyen gyorsan oda.

Katona55 2020.09.10 09:20 - Megtaláltam
Közös túrázás stmesterrel.

becko 2020.07.21 09:41 - Megtaláltam
Két napos ládászás a Bakonyban és a Balaton-felvidéken 54km gyaloglással.
Sajnos az egykori legelő rét nagyon csúful néz ki.

Houdini 2020.07.16 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (364 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]