Ládakeresés

A Szabályzat ládakeresésre vonatkozó részei
 

A geocaching.hu weboldalon található rejtések adatai az erre alkalmas GPS készülékbe betáplálva, vagy okostelefon speciális applikációjának segítségével meghatározzák a rejtés közelítően pontos helyét.

A rejtések álcázva vannak, hogy lehetőleg csak a játékban résztvevők találhassák meg. Amikor a játékos felfedezi a rejtekhelyet, lehetőleg csak akkor veszi ki a geoládát, miután meggyőződik arról, hogy beavatatlan szemek nem figyelik tevékenységét. Erre a logolás és a visszarejtés alatt is figyelemmel kell, hogy legyen. A rejtés adatai között megtalálható a rejtés és a terep nehézsége is, ezért a keresést ezek figyelembe vételével lehet megtervezni, mint ahogy irányadóak azok az információk is, amelyek a rejtés környezetére vonatkoznak. Mielőtt az eredeti álcát eltávolítaná a játékos, először alaposan megfigyeli azt, hogy vissza tudjon mindent állítani az eredeti állapotába. Mindig szem előtt tartja: a geoládát úgy kell elrejteni, hogy csak egy másik kesser tudja megtalálni, és senki más!

Miután kinyitotta a ládát, található benne egy füzet (logbook), rövid leírás a játékról, és egy toll. Ezek a láda kötelező tartozékai. A legfontosabb, hogy feljegyezze a logbookban található jelszót, majd rögzítse a füzetbe felhasználói nevét, a megtalálás dátumát és időpontját.

Megtalálást rögzíteni kell egy log formájában az adott láda weboldalán. Ezt megteheti a helyszínről, ha van nála arra alkalmas készülék (a telefon applikációján keresztül), vagy később bárhonnan, ahonnan eléri weboldalt.

A logok típusai: Megtaláltam; Jelszó nélküli megtalálás; Nem találtam meg; Nettaláltam; Egyéb.

A jelszó birtokában a "Megtaláltam" típusú logot kell választani.

 • Megtaláltam logot tenni csak regisztrált felhasználóként és csak a helyszínen megtalált, megfejtett jelszóval lehet. A rendszer egy ládához 1 órán belül legfeljebb 5 jelszó bejelentési próbálkozást enged.
 • Jelszó nélküli megtalálás-t akkor kell választani, ha a jelszó valamiért olvashatatlan (lekopott, elázott) vagy elveszett a láda, nincs meg a logbook. A log bevitele után javasolt fel tölteni fényképet bizonyítékként, hogy valóban ott járt a kereső. Ha ezt nem teszi meg, akkor ez a megtalálás szinte biztosan elutasításra kerül. Elfogadott bizonyíték a ládagazdának e-mailben küldött GPS track loggal is. A jelszó nélküli megtalálást a rejtő fogadja el. Ha egy hónap alatt ez nem történik meg, akkor a Logbíró gondoskodik erről.
 • A Nem találtam meg logtípust akkor kell használni, ha a ládát nem sikerült megtalálni. A log, amiben részletezhető a sikertelenség oka, felhívja a rejtő figyelmét az esetleges gondokra és segíti az utána érkezőt is, ezért egy hasznos logtípus. (Ugyanahhoz a ládához később persze lehet logolni "Megtaláltam"-ot.)
 • Nettaláltam típust akkor használható, ha az internet segítségével fejtette meg a játékos a jelszót. Ez jelzi a rejtőnek, hogy illene kitalálhatatlan, „erősebb” jelszót használnia.
 • Egyéb típusú logban jelezhető, ha a láda körül bármilyen rendellenesség tapasztalható (feldúlták, ellopták, összetört, a rejtekhely elkerített magánterületté vált, stb.), vagy ha a ládaoldalon elavult információk találhatók.

A log kiegészíthető képekkel, de ezek a képek nem tartalmazhatják a jelszót, nem árulhatnak el túl sokat a rejtekhelyről.

A ládák minőségének szinten tartása, illetve a színvonal emelése érdekében egy megtalált láda három szempont szerint pontozható: környezet, rejtés és webes megjelenés. A pontozásnál az 1-es a legrosszabb, az 5-ös a legjobb.

A ládákban általában vannak ajándékok is. Ha elvisz valaki egy ajándékot, hagy valami hasonló értékűt helyette! Ne hagyjon senki a ládában emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas ajándékot, vagy olyat, ami szagos, esetleg lebomló. Ha ilyen található a ládában, haladéktalanul el kell távolítani. Ezek az ajándékok a vadon élőlényeinek figyelmét fogják a geoládára irányítani, megrongálják, kitúrják, elviszik a helyéről, ráadásul a csomagolás elfogyasztása komoly betegséget tud okozni számukra.

Ha a láda sérült, esetleg hiányos, lehet javítani az állapotán, és a netes logban jelezve a sérülés mértékét, hogy a rejtő is tudomást szerezzen róla. Visszazáráskor meg kell győződni a doboz tökéletes záródásáról, mert ez biztosítja belsejének szárazon tartását, ezzel védve annak tartalmát. Ha a javításra nincs mód, akkor a logoláskor jelezhető a láda karbantartásának kérése.

Kiemelt figyelmet igényel a P1-es ((piros egyes, azaz első), azaz egy új láda első megtalálása. Az első megtalálónak különösen fontos, hogy írjon a logfüzetbe, az időpontot óra - perc pontossággal adva meg, lehetőleg fotókat is készítve.

(Új szabály, 2022. március 23-tól: ) P1 („piros egyes”, első) megtalálás esetén a Logbook bejegyzés kötelező az érvényes 1. megtaláláshoz. A logbook bejegyzés nélküli, gyanúsnak, azaz csalással megszerzettnek tűnő első logokat a Ládadoki, Logbíró, Elnökség törölheti.

Első megtalálóként a megtalálás tényét illik a lehető leggyorsabban bejelenteni! Legjobb egy rövid logot azonnal beküldeni a helyszínről. Ha multiláda első megtalálásáról van szó, akkor még bonyolultabb a helyzet: ilyenkor természetesen a legutolsónak felkeresett multipont megtalálásának időpontja a mérvadó.

A ládákat egyszerre több játékos is megtalálhatja (csoportos találat). Ilyenkor a játékosok egymás után logolnak be, különböző időpontokban (egy-két perces időközökkel).A logolt találat azonnal megjelenik a játékos saját oldalán.

Kereséskor, a ládaoldalakon a következő ládatípusokkal lehet találkozni:

 • hagyományos: minden olyan láda, mely tartalmaz logbook-ot, azaz van benne olyan notesz, papírcsík, vagy bármilyen eszköz, melyen rögzíteni lehet a megtalálás tényét. A mérete igen változatos lehet, a mikro-tól (35mm-es filmes doboz) az egészen nagy (20-30 cm) "ládákig".
 • multi: 2 vagy több részből álló rejtés, amelynél a megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszó megszerzéséhez valamennyi pont megtalálása szükséges. Vannak egyszerű multik, amikor előre meg van adva az összes pont koordinátája, és vannak úgynevezett rejtett pontos multik, ahol mindig egy adott ponton található meg a következő pont koordinátáját.
 • virtuális: valódi geoláda nélküli rejtés, a jelszó általában a helyszínen fellelhető felirat vagy egyéb jellegzetesség. Ebbe a kategóriába tartozik a logbook, vagy egyéb logolási lehetőség nélkül elhelyezett mikro láda is.
 • mozgó: a hagyományos ládák egy speciális fajtája. Megtaláláskor elvárható, vagy ha a láda gazdája azt írja elő, akkor kötelező (!) továbbvinni és a láda tematikája szerinti új helyszínre elrejteni. Logolni csak közvetlenül a megtalálás után lehet, hisz minden mozgatás során változik a jelszó. Az ilyen ládát többször is meg szabad találni; minden alkalommal jár a pont. A megtalálás és logolás után a rendszer a megtalálót teszi ládagazdává, aki továbbviszi a ládát, elrejti, új koordinátáját és új jelszavát átírja a ládaoldalon. Megtaláló újrarejtőként figyelni kell arra, hogy a védett természeti területeken csak a turistautak maximum 10 méteres környezetében rejthető el mozgó láda. A rejtekhely nem lehet meredek vagy sziklás területen.
 • esemény: valamilyen eseményhez kötött rejtés, Csak a geocaching.hu felhasználó telepíthet ilyet. Eseményládák telepítését az Elnökség engedélyezi. (Változott: 2021. 4, 21) Eseményládát az Egyesület rendes és (2021. 8. 19-től) pártoló tagjai rejthetnek. Az Eseményládákat a moderátorok engedélyezik.  Évente egyszer előforduló, a többség számára elérhető, előkészített, színvonalas rendezvények kaphatnak eseményládát.
 • záróláda: Ez a hagyományos ládák egy speciális fajtája. A záróláda megtalálását csak akkor lehet jelszóval bejelenteni, ha a záróláda oldalán megadott - záróládához valahogy tematikusan kötődő - "előzmény" ládákat már mind megtaláltad.

Saját láda regisztrált megtalálására nincs lehetőség. Amennyiben egy adoptált ládát az adoptálás előtt megtalált a játékos, akkor a megtalálás természetesen érvényesnek számít. Javasolt tehát az adoptálás előtt felkeresni a ládát, megtalálni, logolni.

2022. májusa óta a saját ládát is be lehet logolni megtaláltként. Ugyanakkor a rejtőktől önmérsékletet kérünk, tilos az első 3 ("dobogós") megtaláló egyikeként  saját ládát "megtalálni", sőt az az igazán udvarias, ha csak az első személyes ládakarbantartáskor logolja be a rejtő a saját ládáját.

 
 
 
További információk, amelyek segíthetnek a ládakeresésben
 

Az egyes ládatípusokról a FAQ-ban olvashatsz részletes ismertetőt.

Miután kiválasztottad első célpontodat, vidd be GPS-edbe annak koordinátáit, majd irány a természet!
A GPS egy rendkívül hasznos eszköz, de pontossága nagyban függ a környezeti viszonyoktól. Ezért az utolsó métereken próbálj meg elvonatkoztatni útmutatásaitól, és igyekezz az elrejtő fejével gondolkozni. Ilyenkor a legjobb kérdés önmagadhoz: Én hova rejtenék?
 
Amikor felfedezted a rejtekhelyet, csak akkor vedd ki a geoládát, miután meggyőződtél arról, hogy beavatatlan szemek nem figyelik tevékenységedet. Erre a logolás és a visszarejtés alatt is legyél figyelemmel.
 
Amennyiben nem sikerült megtalálnod a ládát, a további tennivalókról a FAQ-ban olvashatsz.
 
Mielőtt az eredeti álcát eltávolítanád, először alaposan figyeld meg azt, hogy vissza tudj mindent állítani az eredeti állapotába.
 
Miután kinyitottad a ládát, találsz benne egy füzetet (logbook), rövid leírást a játékról, és egy tollat. Ezek a láda kötelező tartozékai. A legfontosabb, hogy jegyezd fel a logbookban található jelszót, majd rögzítsd a füzetbe felhasználói nevedet, a megtalálás dátumát és időpontját. Amennyiben lehetséges, ne csak ennyiből álljon a logolás. Írj pár sort a keresésről, az időjárásról, a csapatotokról, stb.

Az álcát körültekintően építsd vissza, de gondolj az utánad jövők esélyeire is. Ha úgy ítéled meg, hogy az eredeti álca megrongálódott, nem volt célszerű, vagy éppen túlméretezett volt, cselekedj belátásod szerint. Mindig tartsd szem előtt: a geoládát úgy kell elrejteni, hogy csak egy másik kesser tudja megtalálni, és senki más! Ezért kell kerülni, pl. a túl kirívó, a túl nyilvánvaló álcázást. Nem egészséges, ha az álca hívja fel a figyelmet a geoládára.

Ha a láda körül bármilyen rendellenességet tapasztalsz (feldúlták, ellopták, összetört, a rejtekhely elkerített magánterületté vált, stb.), haladéktalanul értesítsd annak gazdáját. Ha a láda ilyesmi okból megtalálhatatlanná vált, ezt az információt a netes logodban, illetve a geocaching.hu weboldal Geoláda-élet fórumán igyekezz közzé tenni és erről értesítsd a Ládadokit is.

Megtaláltad a ládát, megvan a jelszó, mi a következő lépés? Megtalálásodat mindenképpen tudasd a többi játékossal egy log formájában az adott láda weboldalán, amely - ha lehet - ne csak egy-két szóból álljon! Ezt megteheted a helyszínről, ha van nálad arra alkalmas készülék, vagy bárhonnan, ahonnan eléred weboldalunkat.

Fontos, hogy a dátum mezőbe a megtalálás valós idejét írd be. Formátuma: éééé.hh.nn oo:pp, vagy éééé/hh/nn/oo/pp

Ha teheted, logodat egészítsd ki képekkel. Arra figyelj, hogy ezek a képek ne tartalmazzák a jelszót, ügyelj rá, hogy ne áruljanak el túl sokat a rejtekhelyről, és ne vegyék el ilyen módon a későbbi ládavadászok keresgélés felett érzett örömét.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]