Ládarejtés

A Szabályzat ládarejtésre vonatkozó részei
 

A láda id, rövidnév a geocaching.hu tulajdonában lévő adatbázisban alkalmazott azonosító, ami nem képezi a játékos tulajdonát, azt határozatlan időre használatba kapta. Amennyiben az így használatba vett azonosítókat és a hozzátartozó oldalt, valamint rejtést nem üzemelteti az oldal szabályainak és funkciójának (mondhatni szellemiségének) megfelelően, úgy az egyesület a használati jogot megvonhatja.

Két módon lehet a játékos ládagazda. Már meglévő láda adoptálásával illetve önálló rejtéssel. Az első geoláda telepítésekor már rendelkezni kell legalább 125 (változott, 2023. júniusig:  75) megtalált ládával, amelyben lehet hagyományos vagy olyan multi, amely legalább egy hagyományos ládát is tartalmaz. Elsőre mindenképpen hagyományos ládát (vagy hagyományos ládát is tartalmazó multit)  kell rejteni. Az adoptáláshoz szükséges találatszám nem emelkedett, adoptálni továbbra is lehet a 75 megtalálás elérése után.

A geocaching.hu alapszabálya szerint a ládának egy valamilyen szempontból érdekes, nevezetes helyen kell lennie. A moderáció dönt a hely elfogadásáról.

A geocaching.hu oldalra a következő szélességi és hosszúsági körök által közrefogott területen belülre rejtett geoládákat lehet bejelenteni: E09°31' - E29°44' - N51°04' - N41°50'

Magyarországon kívüli rejtés esetén az üdvözlőszöveget az adott ország hivatalos nyelvén is a ládába kell helyezni.

Tilos a geoládát elásni, illetve olyan módon elrejteni, amely eleve kizárja a célirányos keresés sikerét. Egy játékos által rejtett hagyományos és virtuális ládák arányának legalább 1:1-nek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy először legalább egy hagyományost, vagy olyan multit kell telepíteni, amelyik legalább egy hagyományos pontot tartalmaz, ahhoz, hogy egy virtuálist, vagy egy - kizárólagosan virtuálisakból összeállított multit - elfogadjon a weboldal, illetve a moderátori team.

Olyan felhasználónak, akinek beteg ládája van, új rejtése csak akkor jelenhet meg, miután rendbe tette azt. Ettől csak különösen méltányos helyzetben lehet eltérni, amelyet a ládaleírás rejtett mezejében kell jelezni.

A rejtekhely kiválasztásakor szem előtt kell tartani a következő szempontokat:

 • A kiszemelt rejtekhely GPS-es bemérésekor a lehető legkevesebb zavaró körülmény legyen. Így nem javasolt pl. mély völgy vagy sűrű erdő mélyén rejtekhelyet keresni.
 • A rejtekhelyet csakis az találhassa meg, aki célirányosan geoládát keres.
 • A rejtekhely legyen időálló.
 • Az álca legyen a lehető legtermészetesebb,
 • Olyan védett területeken, ahol bár nincs jelzett turistaút, de a terület kiépített kirándulóhely vagy olyan emlékhely, ami úton megközelíthető, és ezt a hatóság és a terület kezelője a turisták számára engedélyezi, geoláda elhelyezhető.
 • Védett természeti területeken a turistautak és egyéb burkolt erdészeti utak mellett - amennyiben az út nem fokozottan védett területen halad - természetes anyagból készült jelszóhordozó engedély nélkül kihelyezhető, ha a rejtés a turistaútról elérhető illetve látható. Kellő körültekintéssel valódi láda is kihelyezhető, fokozottan ügyelve a természeti környezet védelmére. A moderáció figyelemmel kíséri ezeket a rejtéseket. Minden ilyen esetben a rejtőnek a moderátorok számára fényképet kell készíteni a rejtés módjáról, elhelyezkedéséről, a rejtekhely környezetéről.

A lehető legnagyobb pontossággal kell bemérni a telepített geoláda koordinátáit.

A geoláda kötelező tartozéka a naplófüzet (logbook), toll(ak) vagy ceruza (és hegyező) és tájékoztató szöveg. (Kivétel, ha a láda mérete nem engedi, de akkor ezt a ládaoldalon jelezni kell.) A füzet első oldalára jól olvashatóan be kell írni a láda jelszavát! A megtalálás bejelentése (logolás) ugyanis csak jelszóval lehetséges. A jelszó minimum 4, legfeljebb 30 karakterből állhat. Virtuális pontoknál is fontos, hogy a jelszórészlet megtalálása keresésélményt nyújtson, azaz saját jelszóhordozó (pl. laminált lap, gravírtáblácska, ...) kihelyezését várjuk el. (A régebbi rejtéseknél itt-ott még találkozhattok táblaleolvasós, megszámolós vagy filctollal felírt megoldásokkal, de újaknál ez már nem elfogadott.)

A ládába ajándék is tehető, de az ajándék(ok) kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy

 • ne kerüljön a ládába élelmiszer, illetve egyéb szagos dolog, ami az erdő állatait arra ingerli, hogy megpróbáljanak a doboz tartamához férni.
 • nem tehető bele semmilyen illegális (kábítószer, fegyver, másolt CD, stb.).
 • ne rejtsünk bele olyasmit, amit mi sem adnánk gyerek kezébe.

Ha a geoládát magánterületen szeretné valaki elhelyezni, akkor írásbeli engedélyt kell kérni a terület intézményi tulajdonosától, amelyben leírja, hogy a keresők milyen feltételekkel léphetnek be, és ezt jelezni kell a ládaoldalon. Ha magánszemély a tulajdonos, akkor elég a szóbeli engedély, de ennek a részleteit is írjátok be a ládaleírásba.

Geoláda elsősorban olyan helyre rejthető, amely a nap 24 órájában szabadon hozzáférhető a játékosok számára. Ha a bejutás bármilyen okból térben, időben korlátozott vagy anyagi (belépő vásárlása) feltételekhez kötött, akkor ezt a láda leírásában feltűnően közölni kell a bejutás feltételeinek felsorolásával (pl. nyitvatartási idő, belépődíj). Ilyen esetben a moderáció során a moderátorok pótjelszó kihelyezését tehetik kötelezővé.

Természetvédelmi területen történő rejtésre különleges szabályok vonatkoznak, melyeket a 4. számú melléklet tartalmaz.

A láda rejtéséhez el kell készíteni a hozzá tartozó leírást (ládaoldalt) is, amelyhez a weboldalon található oldalszerkesztő használható (részletek és ajánlások, ötletek a weboldal Leírások menüpontjában található).

A ládaoldal minimumfeltételei:

 • A ládának választani kell egy beszédes rövid nevet (GCXXXX formátumban). Az Egyesület fenntartja magának a jogot, hogy nevezetes, kerek számú ládákat (pl: GC4000, GC4500, GC5000......) rendezvény keretében tegye hangsúlyossá, azokat a geocaching.hu, vagy az Elnökség által felkért rejtő, rejtő csapat gondozza. Ezért a hasonló rövid névvel, vagy ezekre utaló ládanévvel moderálásra beadott terveket a moderátorok a terv tartalmától függetlenül mindaddig elutasítják, amíg a megtévesztő név/rövid név szerepel azokban.
 • A ládának választani kell egy rövid leíró címet.
 • Meg kell adni a láda pontos koordinátáit a meghatározott formátumban (magassági adatot is) és a jelszót.
 • Meg kell adni a nehézség/terep adatokat és az egyéb tulajdonságok táblázatát is töltsd ki.
 • A ládaleírást a láda és a rejtekhely legfontosabb adataival kell kezdeni (láda méretei, néhány szó a rejtekhelyről), virtuális rejtés esetén a leolvasandó jelszó helye, multi esetén a publikus pontok jellemzői.
 • A ládáról és az ezzel megjelölt célpontról pontos leírást kell adni. (Útvonal megválasztása, helyi információk. (Részletek a weboldal Leírások menüpontjában.)
 • Fényképeket is fel kell tölteni, amely a bemutatásra érdemes helyre jellemzők. Csak olyan fotó tölthető fel, amely nem esik szerzői jogvédelem alá. (Saját készítés, ingyenes letöltés.)
 • Mint ládarejtőnek kötelező a bemutatkozó oldaladon egy publikus telefonszámot és e-mail címet megadni és fenntartani (a szám és az e-mail cím változhat, de elérhetőnek kell lennie.) Amennyiben beteggé vált ládánál a telefonszám és az e-mail cím bizonyíthatóan nem létezik ("Ezen a számon előfizető nem kapcsolható", "Az e-mail nem kézbesíthető.") akkor a ládát az Elnökség adoptálhatóvá teheti a játékos inaktivitása miatt. Ha a rejtő telefonon nem érhető el, vagy a kiküldött e-mailre nem válaszol, akkor ésszerű türelmi idő után az Elnökség adoptálhatóvá teheti az adott ládát. Ha időközben az eredeti rejtő elhárítja a kényszeradoptálás okait (megjavítja a ládát, megadja a telefonszámát, stb.) és a láda nem került még új gazdához, akkor visszakérheti a ládáját
 • Az új ládához tartozó oldalt fel kell terjeszteni moderálásra. A moderáció folyamatát a 5. melléklet tartalmazza. (Részletek a Weboldal Leírás menüpontjában.)
 • Ha a moderátorok a ládát elfogadták, akkor 3 hónapon belül ki kell helyezni és kereshetőre kell állítani.
 • Az Egyesület elvárja minden rejtőtől, hogy hagyja meg az első három helyezést a megjelenés utáni leggyorsabb játékosoknak. Az újonnan megjelent geoládát nem illik megtalálnia (belogolni a rendszerbe) a rejtő barátainak, családtagjának vagy a rejtésben segédkezőknek. Természetesen a moderátorok, az elnökség tagjai és hozzátartozói is tiszteletben tartják a fentieket.
 
 
További információk, amelyek segíthetnek a ládarejtésben
 
Egyéb tippek, javaslatok, iránymutatások:
Mozgó láda csak nagyon indokolt esetben indítható, minimális feltétel, hogy a láda valami konkrét céllal rendelkezzen.
Akár mozgó láda indítóként, akár megtaláló újrarejtőként figyelj, hogy a védett természeti területeken csak a turistautak maximum 10 méteres környezetében rejthető el mozgó láda. A rejtekhely nem lehet meredek vagy sziklás területen.

Döntsd el, hogy az általad bemutatni kívánt helyszínre milyen típusú rejtést a legcélszerűbb készíteni! A játékban hagyományos, virtuális, multi, esemény és mozgó ládákkal találkozhatsz.
Az egyes ládatípusokról a FAQ-ban olvashatsz részletes ismertetőt.

Törekedj a lehető legnagyobb pontosságra, amikor beméred az éppen telepített geoláda koordinátáit. Ez egyszeri próbálkozáskor még nem biztos, hogy sikerülni fog. Többször, több irányból közelíts a GPS-szel a ládához, majd átlagolj. Nagy kiábrándulást jelenthet pontatlanságod annak a majdani keresőnek, aki sikerélmény nélkül kell, hogy hazatérjen!

Győződj meg róla, hogy a geoláda minden kötelező tartozéka a helyén van. Ezek: naplófüzet (logbook), toll(ak) vagy ceruza és tájékoztató szöveg.

Nagyon fontos: ne felejtsd el a füzet első oldalára jól olvashatóan beírni a láda jelszavát! A megtalálás bejelentése (logolás) ugyanis csak jelszóval lehetséges. A jelszó ellenőrző konvertálja a beírt karaktereket az angol abc betűire és számokra, ezért mindegy, hogy ékezettel vagy anélkül írod a jelszót. Szintén törlődnek a szóközök is, valamint nem számít a kis betű - nagy betű különbség sem. A jelszó minimum 4, legfeljebb 30 karakterből állhat.


Miután kiválasztottad új rejtésed helyét (vagy helyeit), el kell készítened a hozzá tartozó leírást (ládaoldalt) is.

  


Az okostelefonon böngésző ládavadászok kedvéért kezdd a ládaleírást a láda és a rejtekhely legfontosabb adataival. Ezek között lehetőleg szerepeljenek a láda méretei, néhány szó a rejtekhelyről (pl. fa odva, sziklarepedés), virtuális rejtés esetén a leolvasandó jelszó helye, multi esetén a publikus pontok jellemzői. (Korábbi nevén ez volt a "WAP-os bevezető, de manapság már WAP-ot senki sem használ.)

Ládádról és az ezzel megjelölt célpontról adj pontos leírást. A pontosság nem az útvonal szájbarágását jelenti, de a keresőnek jól fog jönni egy-két hasznos tanács, esetleg koordináta, ami az útvonal megválasztásában segíti. A leírást egészítsd ki néhány helyi információval, illetve bármilyen egyéb érdekességgel, ami valamilyen szinten kapcsolódik a ládád által megjelölt célponthoz. A ládaoldal kialakításához hasznos tanácsokat olvashatsz a Moderációs alapelvekben. A ládaoldal csinosításához szükséges információkat külön lapon találod meg:
Pontosan add meg a koordinátát (magassági adatot is) és a jelszót.

Jól gondold meg az általad meghatározott nehézség/terep adatokat! Ez egy igen lényeges információ, ha valaki családdal, kisgyerekkel, nagyival indul keresni. Ugyanez vonatkozik az egyéb tulajdonságok táblázatára is.

Adj tájékoztatást a doboz méretéről és az alakjáról is, mert a keresésénél nem mindegy, hogy egy filmes kapszulát vagy egy 20×20×14 cm-es dobozt keresel.

Az "Úthossz a kiindulóponttól" mező kitöltésével is segítheted egy-egy keresés sikerét, mert másképp tervez a kesser, ha egy parkoló mellett 50 méterre lévő célpontra számít vagy 5 km-es túra vár rá a ládáig.

Törekedj minél több fénykép közzétételére. Ez nagyon sokat segíthet a láda megtalálásban, de akár ládád reklámjaként is felfogható. Ha épp nincs lehetőséged fényképek készítésére, akkor az első megtalálók valamelyikével vedd fel a kapcsolatot, és az általuk készített képekből helyezz el egy párat a láda törzsadatai között.

Lehetőségeidhez mérten igyekezz minél előbb válaszolni a ládáddal kapcsolatban beérkező e-mail-ekre, legyen az akár véleménynyilvánítás, akár segítségkérés!


Miután elkészítetted az új ládádhoz tartozó oldalt, megindul annak moderálási folyamata. Ennek részleteiről a Moderálási alapelveknél olvashatsz. Vedd figyelembe az ott található szabályokat és ajánlásokat, annak érdekében, hogy minél előbb a kereshető ládák közé kerülhessen terved. Tartsd szem előtt, hogy a moderátorok nem az ellenségeid, javaslataikkal téged segítenek. A ládához tartozó Megjegyzés mezőben vagy a moderator@geocaching.hu címen tudsz üzenni a moderátoroknak.

A 2 hónapnál hosszabb ideje beteg geoláda rejtőjét az adminisztrátorok megkeresik a felhasználó adatlapján megadott e-mailre címre küldött levélben a láda sorsának rendezése érdekében. A megkeresést követően 1 hónap áll a rejtő rendelkezésére a láda meggyógyítására. A harmadik hónap letelte után a rejtő ismételten kap egy emlékeztető email-t, hogy rendezze a ládája sorsát. Ha a rejtő nem reagál, illetve nem akarja/tudja rendezni a ládáját az utolsó 1 hónapban sem, akkor a negyedik hónap elteltével a ládája az "adoptálható ládák" felhasználóhoz kerülhet.

Ha egy rejtő bármely okból már nem tudja, vagy nem akarja gondozni a ládáját, lemondhat róla. Lemondási szándékát a geoláda-élet fórumon, vagy az info kukac geocaching hu címen kell jeleznie, de a lemondás megtörténhet az "adoptálható ládák", vagy megbeszélés után bármely más rejtési jogosultsággal rendelkező játékos nevére történő átírással is. Ezt legegyszerűbben a ládaoldal szerkesztési nézetében, a Frissítés gomb feletti bekezdésnél lehet megtenni, az ADD ÁT szövegre kattintva, akár másik felhasználónak, akár az "adoptálható ládák" felhasználónak. Innen 24 óra elteltével bármely - ládarejtésre jogosult - játékos elkérheti a ládát. A 24 óra kivárás lehetőséget biztosít a véletlen átállítás korrigálására.

Ha a ládagazda úgy dönt, hogy véglegesen megszünteti a ládáját, és ennek okát néhány sorban logikusan, tárgyilagosan indokolja (pl. érdektelen már a hely, veszélyessé vált, személyes kötödés, meggyőződés miatt nem szeretné, ha tovább élne), akkor az Egyesület ezt a döntést tiszteletben tartja, a láda örökre megszűnik. Átkerül a Game Over virtuális felhasználóhoz, ahonnan kimozdítani többé nem lehet. A megszüntetés indoklására megfelelő felületet biztosítunk az opció kiválasztása után. A megszűntre állítás jóváhagyását az Elnökség tagja, vagy megbízott személy végzi.

Ha a ládagazda a láda végleges megszüntetésével vélelmezhetően a közösség kárára cselekszik (hirtelen felindulásból, sértődésből, duzzogásból elkövetett ládarombolás), esetleg tevékenységével a szabályok kijátszása a célja, vagy azt nem indokolja megfelelően, az Egyesület fenntartja magának a jogot, hogy a ládát adoptáltassa.

A megszűnt ládák leírása, logjai megmaradnak, a játékosok számára látható a korábbi állapot, csak logolni nem lehet. A láda helye azonban felszabadul, oda bármikor új láda helyezhető el az általános ládarejtési szabályok szerint.

A ládaoldalon csak a láda témájához kapcsolódó szöveg, kép és link jelenhet meg. Az adminisztrátor az ettől eltérő esetben figyelmeztető e-mailt küld, amelyben kérni fogja a kifogásolt tartalom eltávolítását. Amennyiben ez nem történik meg, a kifogásolt tartalom moderálásra kerül. Ha moderálás után a kifogásolt tartalom visszakerül az oldalra, akkor a láda adoptálásra kerül.


További segítség: Egy példa, hogy mire érdemes figyelni a ládaoldalon a pozitív elbírálás érdekében.

További segítség: A ládamoderátorok összeállítottak egy bővebb ajánlást, hogy mire érdemes figyelni a ládarejtéskor, amit itt olvashatsz el.

További segítség: A Coord formátum és az ikonkészlet bemutatása
 
További segítség: Turistajelzések beszúrása, pl. ilyen:  Kék sáv

További segítség: HTML formázás és kész HTML panelekÜdvözlő szövegek különböző nyelveken:

hagyományos magyar PDF / DOC
hagyományos angol PDF / DOC
rövid magyar, kisméretű (éppen belefér hajtogatás nélkül a népszerű, négycsatos pattintós, Tesco-s, kb. 8x13x6-os, ~4 dl-es dobozba) PDF / DOC / DOCX
az előző lap "testvére", logós hátlapot tudsz nyomtatni, ha nyomtatás után fordítva visszateszed a nyomtatóba az előző lapot DOCX
további letölthető üdvözlő szövegek Strombustól elsősorban laminálásra, tehát nyomtatás után ki kell vágni, félbehajtani és kellő oldaltávolságot hagyva 2 oldalasan laminálni
    - hosszúkás, 4 fülű, ~4 dl-es ládába logóval PDF
    - ~1l-es ládába logóval PDF
    - nagyméretű ládába logóval PDF
    - miniatűr ládába és petlingbe PDF
bocsi cetli logóval PDF
vagy ha mindent egyben akarsz látni, akkor kattints ide!
 

 
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]