FAQ
1047. Tordai sóbánya (Erdély) (GCToSo)

A sóbánya régi bejárata

A sóbánya régi bejárata

Ferenc József galéria, vagy a sajtraktár, ahogy tetszik

Ferenc József galéria, vagy a sajtraktár, ahogy tetszik

A fekete folyosó egyike

A fekete folyosó egyike

Válaszúton

Válaszúton

Az erkélyről

Az erkélyről

A trapéz alakú tárna

A trapéz alakú tárna

Ping-pong terem

Ping-pong terem

Sósztalaktitok

Sósztalaktitok

Gazdagok lépcsője

Gazdagok lépcsője

A harang alakú akna és sófolyásai

A harang alakú akna és sófolyásai
Szélesség N 46° 35,258'
Hosszúság E 23° 47,240'
Magasság: 340 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.01 12:00
Megjelenés időpontja: 2004.08.21 22:30
Utolsó lényeges változás: 2010.08.24 12:27
Utolsó változás: 2018.06.28 14:05
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Anikó, Melinda, Mónika, Timi, István és Miklós
Ládagazda: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 485 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A virtuális láda jelszava a Sóbánya új bejárata melletti márványtábla utolsó sorának első szava és utolsó száma (összesen 8 karakter).

Az új bejárat miatt megváltozott adatokat VasG-nek köszönhetjük.

Az erdélyi Tordára, a Kolozsvártól 35 kilométerre levő városba, az E60-as főúton jutunk el.

Miután Kolozsvár felől beértünk Tordára az  N 46° 34,786' E 23° 46,249' [GCToSo+Utelagazas] pontban észak-keleti irányban letérünk és követjük a "Salina" jelzést. Kis utcákon autózunk kb. 750 métert, míg egyszer csak a zsákutca végéhez érünk. Azaz itt még nincs vége, mert az utca egyenesen folytatódik a hegy gyomrában, de ez már maga a Sóbánya, a Ferenc József galéria. A bejárat előtt nyugodtan parkolhatunk, persze ha még maradt hely. A sóbányába való belépti díj felnőtteknek 15 lej.

Megjegyzem, mindez már csak részben igaz, mert utolsó ottlétünk óta egy új bejáratot készítettek, ami egészen máshol van, de a fenti bekezdés az eredeti bejáratra még mindig igaz:-)

Bejutva a bányát záró kapun, egy kivilágított vízszintes és egyenes, 917 méter hosszú sóba vájt és 40 cm vastag falakkal megerősített alagút elejére jutunk. Időnként láthatunk egy-egy faragott követ az alagút bal falába építve, melyeken számok vannak. Ezek ugyan a bejárattól mért távolságot jelentik, de érdekes módon nem méterben, hanem ölben. Adott pillanattól kezdve az alagút fala a szürkés-fehérből ébenfeketére és simává változik. A sima és helyenként mintha vízmosta felületeket nem a víz, hanem a nedves légáramlatok alakították ilyenné. Nyáron a beáramló meleg levegő következtében, a falak felső részében kondenzáció keletkezik. A sóval túltelített lecsapódás lecsordogál a falak tövébe, ahol lehűl, és kristályt alkot. Az ébenfekete falak alsó részét ezért hófehér sókicsapódások borítják. Az alagút mellékjárataiban különböző, a sókitermelés korában használt berendezések maradványait szemlélhetjük meg, melyek közül, pl. a lovak által meghajtott, csilléket vontató kötelek kerékáttételeihez falépcsőn fel is kapaszkodhatunk.

Lassan elérjük az első, és eddig egyetlen, a turisták előtt megnyitott trapéz alakú tárnát. Egyben itt van a tériszonnyal rendelkezők végállomása is. A kivilágított tárna méretei döbbenetesek. A 80 méteres hosszúságával még elvolnánk, de amikor a sómennyezet alatt úgy 2,5 méterre, a sófalból kiálló fagerendákra épített faerkélyen lépegetve lenézünk az alattunk tátongó 50 méteres mélységre, hát bizony picit meginog az ember lába. De persze félelemre semmi ok, nagyon masszív a palló, ami egyébként teljesen körbevezet. Itt fenn a tárna szélessége úgy 30 méter lehet, 50 méterrel lejjebb meg 50 méter. A tárna mindkét végén van egy-egy 13 emeletes fa-lépcsőház, melyen biztonságosan le lehet érni a terem aljára, ami micsoda meglepetés... szintén sóból van:-) Minden emeleten követhető az emeletek kiásásának éve. A víz beszivárgásának következtében az északi falon sósztalaktitok képződtek. A sztalaktitok évente 2-3 cm-el növekednek. Amikor elérik a kb. 3 méteres hosszúságot saját tömegüknek tulajdoníthatóan leszakadnak. Ezért ez a veszélyes terület el is van kerítve.

A trapéz alakú tárna egyik vége mellett van a régebbi technológia szerint keletkezett harang alakú Mária Terézia akna. Ez az akna a trapéz alakúnál még vagy 20 méterrel mélyebb, fenekén egy 4-8 méter mélységű és 70 méter átmérőjű földalatti tóval, benne egy 5 méter magas só-szigettel. Az akna északi falán egy sózuhatag található, ami a beszivárgott sós oldatból alakult ki.

Az oltár termében történt a munkások névsorolvasása munkakezdéskor és a munka befejezése után. Az oltárt sóból faragták. Hetente egyszer lelkész tartott itt vallásos szertartást, melyen a munkások, a bánya vezetői, valamint a környékbeli nemesek is részt vettek. Utóbbiak a szépen díszített falépcsőn ereszkedtek le a bányába. Ezért a lépcső a "Gazdagok lépcsője" nevet kapta. Egyébként 1700 körül építették. (Csak zárójelben merem megjegyezni, hogy ennek ellenére jobb állapotban van, mint nagyon sok más 2-3 éves faépítmény.)

A bánya összes termének kivételesen jó akusztikája van, a harang formájú aknákba, mint pl. a Mária Terézia akna, érdemes lekiabálni:-) Viszont útközben az egyik mellékfolyosó végében levő aknába lekiabálva legalább 16 visszhangot tudtunk megszámolni-:) A benti hőmérséklet állandóan 10-12 fok között van, ezért tanácsos meleg ruhát vinni magunkkal! A látogatás gyalogosan történik, így a termeket légszennyezés nem éri, légzőszervi bántalmak kezelésére kiváló hely. Sőt, garantálható, hogy a legtöbb kesser legnagyobb ellenségei, melyektől általában már nem is látják az illető célpontot, a csalán a szúnyog és a sisnya teljes mértékben ismeretlen fogalom itt a sóbányában:-)

Azért félretéve a tréfát nem árt tudni, hogy habár a bánya végig ki van világítva, az apróbb részleteket csak saját világító eszközzel fogjuk csak igazán élvezni. És még valami: a sóbánya az év minden napján nyitva tart, viszont a látogatási idő az évszaktól és a turisztikai szezontól függően változik. Érdeklődni a +40/744/837-905 telefonszámon lehet. Ahhoz, hogy megismerkedhessünk ezzel a különleges helyszínnel, áldozzunk rá legalább két órát. Nem fogjuk megbánni.

Egy kis történelem
Az erdélyi sókészlet mintegy 13,6 millió éves. A só elszigetelt tengerek fenekén rakódott le, a meleg és viszonylag nedves, enyhén szárazságra hajlamos éghajlati viszonyok közepette.

A Torda város ÉK-i részén kezdődő sóréteg 45 négyzetkilométeren terül el, vastagságának átlagértéke 250 m. A tektonikus gyűrődés központi részén a sóréteg gyakran meghaladja az 1200 m vastagságot is. A tordai só monominerális képződmény, 99 %-ban halit (NaCl) alkotja. A nem oldódó anyagok, főként a CaSO4 nem lépik túl a 0,7%-ot. A teljes készlet nagysága 38,750 millió tonnára becsülhető. A sót takaró szárazföldi képződmények 0,5 és 20-25 méter vastagságúak. Virágosvölgy és a Sóvölgy vidékén a sót fedő réteg erodálódása miatt a só a felszínre bukkant és emiatt a só megléte a legrégibb időktől kezdve közismert.

Tordán a só kitermelése felszíni kamrák formájában már a rómaiak idején megkezdődött, a bányászatot igazoló dokumentumok 1075-re vezethetők vissza. Torda mint királyi vár a környékbeli sóbányák védelmét biztosította. Az egyik korabeli dokumentum szerint 1271. május 1-én a "tordai sóbányát" Erdély káptalanja kapta adományként. Időközben a sóbányászat nagyon sok átalakuláson ment keresztül, míg 1690-ben kezdődtek meg a ma is létező sóbánya kialakulásához vezető munkálatok. A Bécsi Udvar által hozott rendelkezéseknek köszönhetően, melyeknek célja a régió gazdasági megerősítése volt, a XVII. század vége és a következő század eleje fellendülést hozott az erdélyi bányászatban.

A só kitermeléséhez - statikai okok miatt - egy újabb technológiát alkalmaztak. A korábban alkalmazott piramis alakú kistermekből való kitermelést felváltotta a harang formájú nagytermekből való bányászat. A tordai sóbányában így jött létre öt fontosabb akna, az Alsó-, a Felső-, a Kolozsi-, a Mária Terézia- és a Szent Antal termek. Ami pedig a méreteket illeti, pl. az Alsónak nevezett akna alapjának átmérője 85 méter, magassága pedig 105 méter. A bánya 1840-ben kritikus gazdasági helyzetbe került, mivel a marosújvári sóbánya egyre nagyobbá vált, de az 1850-es években a trapéz alakú tárnák megnyitásával a kitermelés újabb lendületet kapott. Ez utóbbi ásási móddal nagyobb mennyiség kitermelése vált lehetővé ugyanabban a mélységben. 1853-ban elkezdték a Ferenc József galéria ásását, melynek teljes hossza 917 méter. Ezzel egy időben felújították a Mária Terézia aknát, és mellette megnyitották a Gizella és Rudolf aknákat is. Egy-egy ilyen akna méreteire jellemző, hogy több százezer tonna sót biztosított, több évtizeden keresztül.

A sót mindvégig szakképzett bányászok termelték ki, a függőleges kiemelés pedig lovak által húzott csigaszerkezettel történt. Az aknákban faggyúviaszos gyertyákkal és fáklyákkal világítottak. A só kitermeléséhez soha nem használtak robbanóanyagot, csak kizárólag emberi és állati erőt.

1932-ben leállt a munka, a sóbánya pedig feledésbe merült egészen a második világháborúig, amikor a város lakóssága itt keresett menedéket a légitámadások elől. 1950-1992 között a Ferenc József galéria első 500 métere sajtfélék tárolására szolgált. Ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely, a sóbányászat történetének valódi múzeuma.

Hát akkor látogassuk meg:-)

Nagyon kellemes sóbányászást kívánunk,

Anikó, Melinda, Mónika, Timi, István és Miklós
Állapot: kereshető

KRW értékelés (312 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.10 web: 4.68 átlag: 4.48

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


lelcache 2022.10.30 08:20 - Egyéb
Újra itt, ezúttal családilag.

Több. mint 15 éve jártam itt legutóbb. Most a család kifejezett kérésére látogattunk el a környékre, mert ők még nem jártak errefelé. Az elmúlt sok évben eléggé megváltoztak a dolgok. A bejárat máshová került, és a bánya aljába is behordtak mindenféle vackot, hogy a népség tudjon szórakozni. Van óriáskerék, minigolf pálya, ping-pong asztalok, és kis színház is. Kicsit kiábrándító volt.

Van egy csónakázó tó is a legmélyebb részén a bányának. Ezt ki is próbáltuk. Felejthető volt, de a vízbe érő mindenféle tárgyakon kicsapódó sókristályok érdekesek voltak. A vizet is megkóstoltuk, és nem fogjátok elhinni, hogy milyen az íze! Kurvasós! :-) Bár ez annyira nem volt meglepő.

A legjobban talán a vízhangos terem tetszett. Vagy 10-15-ször visszacsapódott a hang, amit a mélybe ordítottál! Tetszett!

A bánya folyosóján elsétáltunk a régi bejárathoz is, ami vagy 700m-es séta. Jó mesze van egymástól a régi, és új bejárat. De úgy tűnt, a régin is be lehet menni a bányába.

Jó volt azért újra itt lenni. Gyerekeknek, és Zsuzsinak is tetszett!

lelcache+Zsé+Lilóka+Bambusz

Az új bejáratSótömb átlátszóban
20221030-312320221030-3127
20221030-312920221030-3130
20221030-313120221030-3133
20221030-313620221030-3138
20221030-314120221030-3143
20221030-314620221030-3150
20221030-315420221030-3156
20221030-315720221030-3159
IMG_7923 
Robogo 2022.10.09 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

guppik 2022.10.09 12:07 - Megtaláltam
Erdélyi geotúra kitkat0123, Robogo és tabletta társaságában.
Köszönjük a rejtést!

kitkat0123 2022.10.09 12:07 - Megtaláltam
Erdélybe kirándultunk Robogo, tabletta és guppik társaságában. Három napot töltöttünk Székelyudvarhelyen és egy éjszakát Kolozsváron. Mr. Erikusz eventjére is elmentünk, ami a 10.000. találata alkalmára került megszervezésre. Szuper kellemes őszi idő volt.
Köszi a rejtést, ez is útba esett.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél. [Geoládák v3.12.10]

kingajani 2022.09.17 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

aknitram 2022.09.17 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

tom-68 2022.09.16 13:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pibo 2022.08.25 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Micra73 2022.08.16 17:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Dr.Ladával eljöttünk a bányához hazafelé Kolozsvárról.A bányába nem mentünk be idő hiányában.Legközelebb megnézzük :)

IMG_20220816_170547IMG_20220816_171055
IMG_20220816_171647 
Mozsarak 2022.08.14 18:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Deák Réka 2022.08.13 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Furdan_Zoli 2022.08.12 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Öreges 2022.08.12 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 3.00 súly: 2.76
Egy forró augusztusi napon voltam a sóbányánál. A bejárat impozáns. A pénztárnál lévő hosszú sor a kimagasló érdeklődést bizonyítja. Bent a bányában évekkel ezelőtt voltam.

IMG_2040IMG_2047
IMG_2050IMG_2057
IMG_2063IMG_2065
IMG_2073IMG_2074
IMG_2084IMG_2090
IMG_2092IMG_2129
IMG_2140IMG_2146
4dimeny 2022.08.11 22:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

csehipest 2022.08.04 09:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

fulpes 2022.08.03 13:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Másodszor jártam itt, most is gyerekekkel. Lenyűgöző.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

20220803_12273520220803_123418
KálmánCsalád 2022.07.29 09:15 - Megtaláltam
Székelyföldi nyaralásról hazafelé, két napot töltöttünk Tordán. A város maga nem nyűgözött le, de a sóbánya és a hasadéknál való túrázás kárpótolt minket.
Köszöni a rejtést a Kálmán Család!

20220729_09481720220729_120650
20220729_120123 
cinti435 2022.07.10 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

sandi900803 2022.07.10 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bapa 2022.07.02 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

Harcos73 2022.06.25 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

viktro 2022.06.05 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

maerlyn 2022.05.21 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Julcsi7 2022.05.11 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

MarciMilánBálint 2022.05.06 10:29 - Megtaláltam
Érdekes volt a bánya, nekem nagyon tetszett. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (496 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]