FAQ
1464. Veszprém Egyetemváros (GCVEIN)

Megyeháza

Megyeháza

Kálvária domb

Kálvária domb

Erzsébet sétány

Erzsébet sétány

Laczkó Dezső Múzeum

Laczkó Dezső Múzeum

Bakony ház

Bakony ház

térkép

térkép

Hazánk 2. legnagyobb német-magyar katonatemetője

Hazánk 2. legnagyobb német-magyar katonatemetője
Szélesség N 47° 5,425'
Hosszúság E 17° 54,504'
Magasság: 250 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.24 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.09.25 16:52
Utolsó lényeges változás: 2022.06.23 11:52
Utolsó változás: 2022.06.23 12:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: vokopeti, Endresz_család
Ládagazda: Endresz_család
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 1649 + 7 sikertelen + 32 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2006-10 volt 43 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente
WAP:
A láda eredeti rejtekhelye körül építési munkálatok folynak, így az megközelíthetetlenné vált. Ideiglenes megoldásként kihelyeztünk három lehetőséget a jelszóval. Tehát:

1.:
N 47° 5,425' , E 17° 54,504'
Mikro a kőfal sérülésénél, lapos kődarabbal takarva, talajszinten

2.:
N 47° 5,456' , E 17° 54,486'
Matrica fehér dobozon a parkoló automata mellett, egy méter magasan

3.:
N 47° 5,465' , E 17° 54,466'
Barna táblácska sárga zsinóron a fehér tábla fémszerkezetében, másfél méter magasan.

Rendes dobozt véglegesen az építkezés befejeztével fogunk kirakni.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megjegyzés:
A láda gondozását 747 megtalálást követően 2011 végén vokopeti kessertársunk átengedte a számunkra. Különösen hálásak vagyunk, mivel ez volt az a láda, amelyet 2006 november 11.-én legelsőként felkutattunk, akkor még GPS nélkül! A sors különös játéka, hogy az első GPS készülékünket is vokopetitől vásároltuk használtan, és azóta is remekül működő, hűséges társa a kirándulásainknak! A láda karbantartásában is rész vettünk már régebben, 2006 decemberében pótoltuk a megsemmisült dobozt. Köszönjük!

Vokopeti eredeti leírása:
Igazából a ládát azoknak szántam, akik nem csak egy újabb strigulára hajtanak, hanem esetleg betérnek a múzeumba, vagy a Megyeházára, esetleg megnézik a Katonatemetőt is anélkül, hogy erre egy multi típusú ládával rá lennének kényszerítve. Multinak készült, de elég egyszerű oknál fogva a moderáción nem ment át: van már veszprémi multi.

Ajánlott parkolóhely koordinátái:  N 47° 5,423' E 17° 54,523' [GCVEIN+parkoló]

Az egyetemváros szívébe, egy Erzsébet ligeti sétára invitállak Benneteket! A sétányon több érdekes látnivalót ajánlanék figyelmetekbe, melyek útba esnek a ládáig:

Az Erzsébet sétány az egykori felsőörsi út belvárosba vezető szakasza mentén, az Ördögárok völgyében halad, egykor valószínűleg állandó vízfolyás volt itt, melynek városi szakasza jelenleg beboltozva a sétány alatt, majd tovább a Színházkert vonalán folyik.

A Püspökkertet (mai Színházkert)  N 47° 5,500' E 17° 54,400' [GCVEIN+szinhk] (ld. térkép 1. pont) a XVIII. század közepén Padányi Bíró Márton püspök alakíttatta ki. Mai északi lehatároltsága az Óvári Ferenc út áttörésekor 1907-ben alakult ki, jellegzetes téglakerítés határolta körül, amelynek jelentős részét az egyetem építkezései alkalmával bontották el. A kertben eredetileg a püspökség konyhakertje, gyümölcsöse volt. Területét ma csaknem egészében az egyetem létesítményei foglalják el.

A Koma-kút  N 47° 5,400' E 17° 54,400' [GCVEIN+komak] (ld. térkép 2. pont) környezetében - mely korábban bővebb vízű túlfolyó forrás volt - az 1800-as évekből még kovácsműhelyre és beszálló vendéglőre emlékeznek. A kút környezete a távolsági szekérforgalom itató pihenőhelye volt századokon át.

A Kálvária domb  N 47° 5,410' E 17° 54,450' [GCVEIN+kalvad] (ld. térkép 3. pont) tetején templom állt, a körülötte fekvő temetővel együtt a XVI. század közepéig volt használatban. A XVIII. században már csak romok állhattak, amikor kálváriát építettek a dombra, innen a domb újkori neve. Az időközben megrongálódott barokk szobrok épségben maradt néhány darabja a mai Szent László templomnál láthatóak. A város déli közlekedési csomópontjából induló történelmi utak itt, a Kálvária-domb előterében ágaztak ketté.

Az eklektikus stílusú Megyeháza  N 47° 5,500' E 17° 54,500' [GCVEIN+megyeh] (ld. térkép 6. pont) 1885-1887-ben épült, robosztusságával érzékelteti a közigazgatás hierarchiájában betöltött funkcióját, a múltat idéző szépségével, művészeti értékével is kiemelkedik.

Tovább haladva a Megyeháza téren a Bakonyi Múzeum  N 47° 5,460' E 17° 54,500' [GCVEIN+muzeum] (ld. térkép 4. pont) almádi vörös homokkővel díszített épülete található. A kultúrpalotának, múzeumnak és könyvtárnak készült épületet 1908-ban tervezte Medgyasszay István. A vasbeton szerkezettel és a népi építészet formakincsével kialakított homlokzattal a tervező egyedi épületet alkotott. A múzeum numizmatikai és néprajzi gyűjteményt, jelentős képzőművészeti és helytörténeti anyagot őriz. Rendkívül gazdag néprajzi, helytörténeti, műemléki és régészeti adattára, fotódokumentációja.

A Bakonyi Ház  N 47° 5,430' E 17° 54,540' [GCVEIN+baknyh] (ld. térkép 5. pont) nádfedeles, boltíves tornácú épületét előrelátható gondoskodással, betonalapozással bezárva 1935-ben építtették fel a veszprém megyei Öcs község egyik házának mintájára. A balassagyarmati első skanzen után néhány évvel ez volt az ország második néprajzi skanzenje.

A sétánytól jobbra egész hosszában az egykori Vegyipari Egyetem (majd Veszprémi Egyetem), jelenlegi nevén: Pannon Egyetem  N 47° 5,330' E 17° 54,480' [GCVEIN+vein] területe húzódik. A Veszprémi Vegyipari Egyetem a II. világháborút követő újjáépítéshez kapcsolódó ipari fejlesztés, ezen belül a vegyipar fejlesztésének igényéből jött létre. A hatalmas mérető iparfejlesztés szakemberképzésének biztosítására 1949-ben A Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Kara néven új vegyészmérnöki fakultást állított fel, amely az akkori kormányzat intézkedése nyomán Veszprémben kezdte meg működését. Érdemes megfigyelni, hogy az egyetem alapjában egységes épületegyüttese hogyan tükrözi a kiépítés 30 éve alatt a magyarországi építészetben bekövetkezett stílusváltozásokat, egyben az építőtechnika fejlődését.

Az Erzsébet sétányon tovább haladva baloldalt a Megyei Kórház épületei után szépen tagolt, a felső sétautakon is végigjárható meredek domboldal emelkedik az Alsóvárosi temető széléig. Jobboldalt a régi Külső-Püspökkert téglakerítésének maradványaival parkos környezetben állt a Megyei Kórház gyermekosztálya, mely - eredetileg gyermekmenhely céljára - 1904-ben, Ybl Miklós tervének felhasználásával épült, késő eklektikus stílusban.

Ajánlott POI:
Ajánlom figyelmetekbe (aki nem csak a strigulára hajt) a
Katonatemető-t, ahova kegyeleti okokból nem kerülhetett láda elhelyezésre, de mindneképp érdekes hely, mely a Vámosi Úti Temetőben kapott helyet! A Honvédelmi Minisztériumtól kapott információk alapján ez hazánk második legnagyobb német-magyar katonai temetője!
A Megyeháza térről a 4-es 6-os buszok végállomása (Vámosi úti forduló) a temető.

Egyéb:
A láda környezete a 2008. októberi VESZPRÉM I INTEGRÁLT VÁROSREHABILITÁCIÓS tervének "akcióterülete". Azaz a Közép-dunántúli regionális fejlesztési, városrehabilitációs pályázati keret rendelkezésre áll a terület fejlesztésére!

2010. 10. 31.
A láda környezetét megrongálták. Köszönöm Bándi Lászlónak, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökének és Horváth Zoltán városüzemeltetési igazgatónak a helyreállítás ügyében tett rendkívül gyors közbenjárásukat!

2011.12.29.
A láda gondozását átvettük vokopeti-től, amit ezúton is nagyon köszönünk! Ígérjük, hogy igyekszünk jó gazdái lenni! Az Endresz_család

2012.01.21.
Kihelyeztünk egy mikroládát, rövidesen valódi láda is kerül a környékre. A terveink szerint a mikro a jövőben tartalékként funkcionál majd.

2012.04.16.
További segítség: a mikrót ne kőfalban keresd!

2012.04.20
A láda etűnt, pótoltuk, a jelszava a FLÓRA játék idejére ideiglenesen megváltozott. FIGYELEM! A helyes jelszó CSAK a ládában található meg!

2012.05.19
Ládaellenőrzés. A rejtélyes dolgok folytatódnak, a nemrégiben pótolt mikrónak lába kélt, a régebbi elveszett viszont szépen visszakerült. A jelszót pánik esetére megtalálható egy barna táblán és egy ezüst oszlopon is a közelben, kékkel felírva! A környéket a jelek szerint a hajléktalanok teljesen lepusztítják, a parkolóban erős pénzkunyera folyik, a romoknál gyalázatos a helyzet, rengeteg a szemét. Sajnálom.

2015.10.23
Az eltűnt dobozt új helyen pótoltuk. A két tartalék lehetőség is rendben van, kereshetőek.

2018.01.01
Újévi ládaellenőrzés. Minden rendben, kereshető.

2021.06.16
Ládaellenőrzés. Kicseréltük a logbook-ot.
Minden rendben.

2022.06.23
Az építkezés miatt ideiglenes megoldásként kihelyeztünk három lehetőséget a jelszóval. Rendes dobozt véglegesen az építkezés befejeztével fogunk kirakni.


Állapot: kereshető

KRW értékelés (935 db): környezet: 4.11 rejtés: 4.08 web: 4.42 átlag: 4.20

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Pancsi15 2022.07.26 11:30 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

FTom 2022.07.26 11:30 - Megtaláltam
A kőfalnál nem igazán lehetett keresgélni: mindig jött-ment valaki, az elkerített részen pedig az építőmunkások mozgolódtak. A két másik, feliratos helyszín viszont rendben volt.

Rocco21 2022.07.15 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.10
Megvan! 126. láda. Sajnos a láda környékén most munkálatok vannak, így a környezet nem annyira megkapó. Az ide vezető úton eljöttem az egyetem épületei mellett. A rejtés nagyon hanyag, kb. csak le van dobva a láda, és be van fedve egy kővel. Csoda, hogy még egyáltalán ott volt. Logbook nem volt benne, igy logolni nem tudtam.

A ládaZeneiskola
Műszaki informatikai kar 
juditcsendes 2022.07.15 18:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Molli 2022.07.10 10:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Levadásztam.

anita988 2022.07.03 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Béla 53 2022.06.28 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.7 teszt]

MEMME és ZEREB 2022.06.26 17:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.60
Köszi a rejtést!

kertimi 2022.06.25 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tanohun 2022.06.25 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Endresz_család 2022.06.23 12:00 - Egyéb
A láda eredeti rejtekhelye körül építési munkálatok folynak, így az megközelíthetetlenné vált. Ideiglenes megoldásként kihelyeztünk három lehetőséget a jelszóval. Tehát:

1.:
N 47° 5,425' , E 17° 54,504'
Mikro a kőfal sérülésénél, lapos kődarabbal takarva, talajszinten

2.:
N 47° 5,456' , E 17° 54,486'
Matrica fehér dobozon a parkoló automata mellett, egy méter magasan

3.:
N 47° 5,465' , E 17° 54,466'
Barna táblácska sárga zsinóron a fehér tábla fémszerkezetében, másfél méter magasan.

Rendes dobozt véglegesen az építkezés befejeztével fogunk kirakni.


jeszter 2022.06.06 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Veszprémi kirándulás geocachinggel egybekötve :) [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Endresz_család, 2022.06.11 12:59]

20220606_11544020220606_115344
20220606_11523220220606_115225
20220606_115126 
MarciMilánBálint 2022.04.15 17:52 - Megtaláltam
Egy ládára volt csak időm, ez volt a legközelebb - kérem, a kép alapján fogadd el a megtalálást. Köszönöm!

[Jóváhagyta: Endresz_család, 2022.05.18 12:19]

gcvein 
tomi322 2022.04.14 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

[Jóváhagyta: Endresz_család, 2022.04.16 14:48]

1650019877425 
relili 2022.04.11 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Bence2009 2022.03.26 12:27 - Megtaláltam
A terület le van zárva. Fotó alapján kérnénk szépen egy elfogadást. Köszönjük

[Jóváhagyta: Endresz_család, 2022.04.05 09:22]

IMG_20220326_122839 
gordian365 2022.03.14 17:35 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést, a ládát sajnos a környék felújítása miatt nem tudtuk megtalálni.

[Jóváhagyta: Endresz_család, 2022.04.05 09:22]

E5UA3UxnW4 
Magdi&Norbi 2022.02.20 11:10 - Egyéb
Sajnos kerítéssel le van zárva a terület rehabilitáció miatt, így sajnos nem tudtuk megközelíteni. Elég friss lekerítésnek tűnik.

Palóchegylakók 2022.02.14 14:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Köszönjük a rejtést!
A Palóchegylakók [Geoládák v3.12.6] [Geoládák v3.12.6]

BaLinda 2022.02.12 10:51 - Megtaláltam
Röplabda meccs előtti séta közben. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Balázs, Linda [Geoládák v3.12.6]

naszia 2022.02.05 18:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.33
Megtaláltuk köszönjük a rejtést!NASZIA [Geoládák v3.12.5]

Bogyesz1998 2022.01.31 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

jezzus 2022.01.29 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.33 súly: 2.41
Megtaláltuk. Anita,Miri,Domi,Gabi

Lipi_0207 2022.01.27 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.60
Jó kis helyet találtak a láda számára

Askraeus 2022.01.26 22:14 - Megtaláltam
. [Geoládák v3.12.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1689 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]